OK - käyn kaatamassa kaikki tyrnipuskammme tuosta takapihalta ja heitän pakastemarjamme mäkeen! Täst'edes käytämme vain tyrnirouhetta - saatana!Tyrnirouhe korvaa yksin jo aika monta noista teollisista rasva- ja vitamiinilisistä. ...
Ei ainakaan, jos joku vitun vihervassari sen kyseenalaistaa, saatana.
Jännästi yllättävän moni kamppailu- ja voimailulajeja harrastava pärjää kasvis- tai vegaanidieetillä. Siis siihen nähden, että proteiinia on vaikea saada tarpeeksi vitamiinien ja hyvien rasvojen lisäksi. Proteiineja painotetaan helvetisti muutenkin nykyään, mutta se ja muut ravintolisät on iso punttijonneille suunnattu bisnes, eikä se narratiivi helpolla sorru.
Sama systeemi on vieläkin ainakin vanhusten ja vammaisten ruokalistojen suhteen. Toki keitto on nykyään kasvissosekeitto ja grahamlihapiirakka on välillä kasvispiirakka.Kappas, jossain ollut sama käytäntö, mikä minullekin tuttu. Tai en minä jaksa ala-asteen osalta muistaa, mutta yläasteella ja lukiossa kesäkeiton oheen sai säännöllisesti lihapiirakan. Ja tarkemmin kyseessä oli grahamlihapiirakka. Siitä sitten joka kerta jaksettiin vääntää samaa vitsiä, että saatiin kesäkeiton lisäksi oikeaakin ruokaa.
Ehkä näissä kuitenkin toimisi vanha ruoan kanssa kronklaajien systeemi, että on muka allerginen jollekin ainesosalle, kun ei halua jotain tiettyä ruokaa syödä, mutta toisella kertaa voi huoletta nauttia samaa ainesosaa.Suomessa saataisiin ratkaistua alkoholiongelmat hyvin monen kohdalla yksinkertaisesti siten, että olut- ja viinapulloihin tulisi pakollinen merkintä tuotteen vegaanisuudesta. Jäisi usealta tuntemaltani äiältä saunakaljat kauppaan kun eihän tosimies voi mitään vegeä itseensä tunkea. Jotain teollisesti prosessoitua mössöä, josta puuttuu vitamiinit ja proteiinit.
/sarkasmi päättyy
Jännästi kuitenkaan maailman huipulle harva vegaani on näissä lajeissa eksynyt. Ehkä tätä keskustelua leimaa vähän liikaakin tällainen helppojen omaa mielihyvää tuottavien heittojen viljely ilman sen kummoisempaa pohjaa.
Laadukkailla proteiineilla on ihan tieteellisesti todistettu yhteys evoluutioon ja myös nykyiseen hyvinvointiin. On ihan totta, että nykyihminen saanee liikaa proteiineja, aivan niinkuin se saa liikaa myös hiilihydraatteja ja rasvoja. Lihavuusongelma on käytännössä maailmanlaajuinen eikä se valitettavasti seuraa sitä onko vegaani, sekasyöjä tai mikä tahansa.
Toki proteiinin tarve riippuu myös yksilön tavoitteista ruokavalion suhteen. Yleismaailmallisesti on kuitenkin helppo kuvitella, että ihmisen keskimääräinen tahtotila olisi olla jossain määrin hoikka, eli optimoida lihasmassan suhde rasvamassaan. Tällöin on ihan tieteellisesti todistettu, että optimaalinen määrä proteiinia on 2-2,5 grammaa per rasvaton painokilo. Tässä päästään aika nopeasti siihen, että elintavoista riippuen noin 20-40% energiansaannista tulisi saada proteiineista.
Ei proteiinit toki yksi yhdessä onnelliseen elämään ole, mutta proteiinien ravinteellisen tärkeyden leimaaminen markkinamiesten punttijonneille suuntamaksi humpuukiksi on yksinkertaisesti helvetin typerää. Toki jos tieteellinen näkökulma halutaan näissä keskusteluissa kokonaan unohtaa, niin sittenhän tällainen puhe tuntuu jo kovasti enemmän loogiselta.
Kyllä leimaa. Voidaan kuitenkin kyseenalaistaa koko huippu-urheilun järkevyys, tavoitetila se ei kuitenkaan ole, eikä useimmissa lajeissa millään tavalla järkeviä ominaisuuksia edes treenata. Lähinnä viittasin siihen, että vegaanina tai kasvissyöjänä pystyy pärjäämään niissäkin eli olemaan lajiominaisuuksiltaan selkeästi perusjamppaa kyvykkäämpi.Jännästi kuitenkaan maailman huipulle harva vegaani on näissä lajeissa eksynyt. Ehkä tätä keskustelua leimaa vähän liikaakin tällainen helppojen omaa mielihyvää tuottavien heittojen viljely ilman sen kummoisempaa pohjaa.
Olet oikeassa. Epäterveelliset ruokailutavat ja -tottumukset ovat epäterveelliiä dieetin nimikkeestä riippumatta.Laadukkailla proteiineilla on ihan tieteellisesti todistettu yhteys evoluutioon ja myös nykyiseen hyvinvointiin. On ihan totta, että nykyihminen saanee liikaa proteiineja, aivan niinkuin se saa liikaa myös hiilihydraatteja ja rasvoja. Lihavuusongelma on käytännössä maailmanlaajuinen eikä se valitettavasti seuraa sitä onko vegaani, sekasyöjä tai mikä tahansa.
En kyseenalaista varsinaisesti proteiinien tärkeyttä kehonrakennuksessa, vaan bisnestä, joka tuohon ympärille pääosin vääristyneine kauneusihanteineen on rakennettu. Punttijonneilusta ei kenenkään aktiivisen saliharrastajan kannata loukkaantua - ellette sitten ole näiden pt vatasten buusteriuhreja - koska itsekin harrastan salitreeniä säännöllisesti. Minulta ei ole varsinaisesti mitään pois, että joku kasvattaa itsestään bullmentulan, mutta suhtaudun tuollaiseen tarpeeseen lähtökohdiltaan kriittisesti sen itsekeskeisen agendan vuoksi. Ihminen pystyy liikkumaan kovaa, korkealle ja nopeammin myös eettisiä ravinnon lähteitä hyödyntäen, ja jos ne eivät takaa 8% rasvoja 150 kilon massalla, niin harmi. Enkä edellisellä viittaa sinuun, vaikka muistaakseni iso kaveri ainakin olit ja ehkä edelleen olet.Toki proteiinin tarve riippuu myös yksilön tavoitteista ruokavalion suhteen. Yleismaailmallisesti on kuitenkin helppo kuvitella, että ihmisen keskimääräinen tahtotila olisi olla jossain määrin hoikka, eli optimoida lihasmassan suhde rasvamassaan. Tällöin on ihan tieteellisesti todistettu, että optimaalinen määrä proteiinia on 2-2,5 grammaa per rasvaton painokilo. Tässä päästään aika nopeasti siihen, että elintavoista riippuen noin 20-40% energiansaannista tulisi saada proteiineista.
Ei proteiinit toki yksi yhdessä onnelliseen elämään ole, mutta proteiinien ravinteellisen tärkeyden leimaaminen markkinamiesten punttijonneille suuntamaksi humpuukiksi on yksinkertaisesti helvetin typerää. Toki jos tieteellinen näkökulma halutaan näissä keskusteluissa kokonaan unohtaa, niin sittenhän tällainen puhe tuntuu jo kovasti enemmän loogiselta.
Älä ihmeessä kaada tyrnejä, vaan kerää talteen, kuivata ja rouhi. Sitä rouhetta on hyvä sekoittaa mysliin, aamupuuroon tai mitä nyt tykkää valmistaakaan. Tosin kuuman kanssa ei sovi, jottei rasvat pilaannu, joten itse levitän aamupuurolle ensin muita marjoja ja sen päälle raejuustoa kera hunajan. Sitten vähän tyrnirouhetta ja siihen päälle sipaisu karpalojauhetta. Rouhiminen siksi jeessimpää kuin koko marjojen hyödyntäminen, että harva niitä pureksii riittävän hyvin, tai maun vuoksi syö muutenkaan, ja siemenissähän se suurin aarre sijaitsee.OK - käyn kaatamassa kaikki tyrnipuskammme tuosta takapihalta ja heitän pakastemarjamme mäkeen! Täst'edes käytämme vain tyrnirouhetta - saatana!
tv. Vitun_ituhipin_vierestäkatsoja_perkele!
Tässä on myöskin se, että kasviproteiinit imeytyvät keskimäärin huonommin kehoon eläinperäisiin verrattaessa, eli se vegaani bodari saa syödä kyllä ihan perkeleesti niitä papuja (kärjistys).
Toinen kysymys on kuitenkin se, onko tuollaisessa proteiinitankkauksessa mitään järkeä? Perus tallaajalle riittää aivan varmasti se 1,0 - 1,5 g protskua per painokilo, ihan sama vaikka kolme kertaa viikossa salilla kävisikin.
Yksi ihan konkreettinen seuraus tällaisesta proteiinien liiallisesta nauttimisesta nähdään jo kotitalouksien jätevesiä tutkittaessa. Typpipitoisuudet ovat kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi ja tämä on osaltaan sitten lisäämässä Itämeren ravinnekuormaa ja samalla rehevöitymistä. Että ei se Pertti-perusäijä sitä proteiinia määräänsä enempää pysty kuitenkaan nauttimaan, osa vetää tämänkin täysin yli.
Oma "ongelma" kasvissyönnissä olisi varmaan se, että en keksisi mitä söisin. Joo netti on varmaan pullollaan ohjeita kun vaan viitsisi selata. Toinen asia mikä vaatisi perehtymistä on se, miten saisi syötyä niin, että saa kaikkia vitamiineja sun muita tarpeeksi. Joo, purkistahan niitä tietysti saa.
Toki siirtyminen vegaaniksi menisi ehkä vähän yli siitä terveydenhuoltoalan ammattilaiselta saamastanii kehotuksesta syödä lisää kasviksia.
Eikä kasviproteiinien runsaan lisäyksen pitkäaikaisvaikutuksia juuri vielä tunneta. Esimerkiksi suolistosyövät ovat rajussa kasvussa ja kyllähän tälle joku selitys jostain muuttuneista elintavoista tai vastaavista löytyy. Ainakin omassa taloudessa vatsavaivat ovat melko kovia mikäli papuja, linssejä yms. syödään reilummin edes lisukkeeksi. Omalla kohdalla yhdestä lemppariruuasta chili con carnesta on jäänyt tästä syytä pavut käytännössä kokonaan ja tyttöystävä joka on vielä opiskelijaruokailussa kiinni käy sitten Unicafen linssipäivinä jossain muualla lounaansa syömässä.
Eikä kasviproteiinien runsaan lisäyksen pitkäaikaisvaikutuksia juuri vielä tunneta. Esimerkiksi suolistosyövät ovat rajussa kasvussa ja kyllähän tälle joku selitys jostain muuttuneista elintavoista tai vastaavista löytyy.
Eikös selkein selitys suolistosyöpien lisääntymiseen ole nimenomaan lihan syönnin reipas lisääntyminen viimeisinä vuosikymmeninä? En tiedä, miten paljon palkokasvien kulutus on lisääntynyt, mutta en usko sen räjähtäneen mitenkään katosta läpi. Lihansyönnin lisääntymistä voi tutkailla esim tästä Ylen uutisesta ja siihen liityvästä graafista: Suomalaiset syövät nyt enemmän lihaa kuin koskaan – Professori: Lihansyönti ei vähene verotuksella tai muilla tempuilla
https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/risk-factors/meat-fish-dairy-and-cancer-risk/ kirjoitti:Cooking meats at high temperatures, prolonged exposure to heat and cooking by various types of grilling results in the formation of heterocyclic amines and polycyclic aromatic hydrocarbons both of which have been linked to colorectal cancer development in experimental studies.
In addition, haem iron, which is present at high levels in red meat, has been shown to promote colorectal tumorigenesis by stimulating the endogenous formation of carcinogenic N-nitroso compound.
Polycyclic aromatic hydrocarbons, which are formed when organic substances like meat are burnt incompletely, may also have carcinogenic potential. Grilling (broiling) and barbecuing (charbroiling) meat, fish, or other foods with intense heat over a direct flame results in fat dropping on the hot fire, causing flames; these flames contain polycyclic aromatic hydrocarbons that stick to the surface of food.
En ikäväkseni löytänyt linkistäsi mitään osviittaa siihen, että juuri lihansyönti olisi lisääntyneiden suolistosyöpien taustalla. Mielestäni asiallisessa keskustelussa on hyvin epäsopivaa esittää jokin väite ja antaa sille näennäisesti tukevaa tässä tapauksessa professorin sanomaa, mutta itse väitteeseen tämä linkitys ei liity millään tavalla.
Jos nyt tätä ongelmaa lähestytään tieteellisesti eikä heitellä mutuja ilmoille ja asiaan suoraan liittymättömiä linkkejä niin voidaan todeta suolistosyöpien taustalla olevan moninaisia syitä. Liikunnan vähentyminen, alkoholi, valkoisemman viljan käyttö (ei kuituja), maitotuotteiden kulutuksen vähentyminen, ihmiskunnan pituuden kasvaminen ja tietysti myös maailmanlaajuiset lihavuusongelmat. Toki prosessoidut ruuat ja myös punainen liha on riskitekijöiden listalla, mutta ei missään määrin selkeimpänä selityksenä kuten valheellisesti esität.
Ainoa fakta, minkä esitin oli se, että lihan kulutus on kasvanut todella reippaasti. Sitä vastoin minulla ei ole tietoa siitä, onko palkokasvien kulutus lisääntynyt, mutta sinulla ilmeisesti oli joku tieto, että näin on tapahtunut?
Minullakin oli pitkään esteenä se, ettei yksinkertaisesti jaksanut perehtyä tai etsiä noita uusia reseptejä. Siinä on oma työnsä, mutta lopulta kyllä kannattaa. Perussafkoihinkin löytyy hyvin vegaanista reseptejä, mutta samalla on ainakin omalla kohdalla tullut ihan vahingossa laajennettua kokkausrepertuaaria aika paljon. Esimerkiksi intialaisilla resepteillä ja niistä soveltamalla saa kotonakin tehtyä tosi maukkaita ruokia pelkistä kasviksista. Maustamisesta on paljon kiinni. Vegaani en (ainakaan vielä) ole, juustot ja munat maistuu ja myös lihaa tulee edelleen syötyä välillä raflassa tai peliporukan kebutilauksissa, mutta sekin on vähentynyt huomattavasti.Oma "ongelma" kasvissyönnissä olisi varmaan se, että en keksisi mitä söisin. Joo netti on varmaan pullollaan ohjeita kun vaan viitsisi selata. Toinen asia mikä vaatisi perehtymistä on se, miten saisi syötyä niin, että saa kaikkia vitamiineja sun muita tarpeeksi. Joo, purkistahan niitä tietysti saa.
Toki siirtyminen vegaaniksi menisi ehkä vähän yli siitä terveydenhuoltoalan ammattilaiselta saamastanii kehotuksesta syödä lisää kasviksia.
Olisi kovin ystävällistä ja mielestäni asiallista keskustelua, mikäli tällaisten asiaan liittymättömien heittojen esittäminen lopetettaisiin sillä verukkeella, että aina voi mennä kysymysmerkin taakse piiloon.
Sanoo henkilö joka vihjaili sillä että kasviproteiinien lisääntyminen ihmisten ruokavaliossa olisi syypää suolistosyöpien määrän kasvuun. Eikä ole vieläkään antanut väitteelleen mitään lähdettä. Sitten punaisella lihalla ei ole yhteyttä ja jos onkin se johtuu vain valmistamistavasta ja maissiakin grillataan.Olisi kovin ystävällistä ja mielestäni asiallista keskustelua, mikäli tällaisten asiaan liittymättömien heittojen esittäminen lopetettaisiin sillä verukkeella, että aina voi mennä kysymysmerkin taakse piiloon.