Välierät 2013: Tappara – Lukko

  • 106 042
  • 460

xkouhiax

Jäsen
Suosikkijoukkue
Panthers
Täällä on jo kunnon asemasodat käynnissä :D Eihän siinä mitään, kunnon keskustelut luo jännitettä sarjaan.

Ei meinaa kyllä millään malttaa odottaa maanantaita. Tuli Viasat sporttikin tilattua heti kun huomasin, että heti eka matsi tulee Nelonen proolta. Saa nyt kyllä Tappara mennä finaaleihin asti, että tulee vastinetta rahoille!
 

Apheu

Jäsen
Lukko oli tietysti huikea, kun pystyi runkosarjan voittajan kaatamaan, mutta kyllähän se on selviö että Jokerit ei mikään varma voittaja edes siihen sarjaan ollut, vaikka moni niin sanoikin. Ensinnäkin Jokerien kärki oli aika jäässä jo pitkään runkosarjan lopusta. Filppula ainakin oli turhautuneen oloinen jo runkosarjassa kun mikään ei tuntunut onnistuvan. Moses oli hiipunut täysin, Hardtin kausi oli itsessään ollut heikko, Pulkkinenkin oli hiipunut runkosarjan loppuunpäin mentäessa. Jokereilla ratkaisuihin kykenevät olivat lähinnä Ruutu-Rita-Teräväinen akseli. Lisäksi Jokereilla maalivahtipeli suli ja valmennus oli kokematon.

Tätä kun vertaa Tapparaan, niin Tapparan käyrä oli koko runkosarjan ajan nouseva. Viimeisestä 11 pelistä on tullut vain 1 tappio ja sekin yhden maalin erolla. Kärkimiehet ovat enemmän tai vähemmän liekeissä. Koskiranta ollut jo pitkään aivan tulessa. Nämä loukkaantumiset verottavat tietenkin paljon, varsinkin Barkov on pelipaikaltaan vaikeammin korvattava sentterinä, mutta ei voi mitään. Kaksonen veti viimeisen HIFK -pelin lopun ykkösessä mainiosti, Connollyn paikkaaja löytynee siitä. Tapparalla on tällähetkellä playoffeiden paras maalivahti torjuntaprosenteissa. Jos ei tilastoja tutkita, niin Metsola on jokatapauksessa kuumimpia maalivahteja. Ja Rautakorpea ja Lämsää tuskin voi verratakaan.

Eli pointtina on se, että pidän lähtökohtaisesti Tapparaa Lukolle huomattavasti haastavampana vastustajana kuin Jokereita. Ja Jokeritkin vei kuitenkin kaksi matsia. Ilman Barkovin ja Connollyn loukkaantumisia olisin hyvin luottavainen, että Tappara hoitelee tämän homman 4-1 tyylisin voiton niin, että Azevedo ja Vehanen vievät ehkä yhden-pari matsia, mutta muuten vyörytään yli. Nyt loukkaantumisten vuoksi uskon, että Lukolla on iskunpaikka, mutta kaikki riippuu siitä nouseeko tuolta rosterista niitä äijiä paikkaamaan loukkaantuneita Tapparalla. Ensimmäisessä parissa pelissä kun pidetään Azevedo nollilla, voi äijälle alkaa tulemaan liikaa paineita kun nyt ei onnistukaan ja alkaa vähän puristamaan mailaa. Mutta en silti lähtisi mihinkään ihmeelliseen miesvartiointiin. Pitkiä hyökkäyksiä Lukon päähän, eiköhän ne siitä väsy, Connollya olisi kyllä tarvittu pyörimään Jurcinan ympäri. :D
 
Sen verran vielä, kun en ole paljoa Tapparan taivalta playoffeissa seurannut, niin miten ikisuosikkini/-inhokkini Ville Niemisen pelit ovat tänä keväänä sujuneet?

Ainakin viimeiseksi jääneessä IFK-pelissä Nieminen kyllä taisteli ja painoi suu auki pitkin kenttää, mutta jotenkin oli ote hieman hukassa. Muutama silmät kiinni heitetty takapassi jäi mieleen. Mutta tsemppiasennettahan Nemolta löytyy ja Vehastakin käytäneen moikkailemassa ihan lähietäisyydeltä.

Niemisen lisäksi kannattaa tarkkailla Tuukka Mäntylää, joka lienee tällä hetkellä koko liigan paras puolustaja. Hienoa peliä kaukalon molemmissa päissä ja asenne 10/10. Pommeja tulossa.

Kiva saada sympaattinen Lugu vastaan, Nurmelle ja Ahtolalle tsemppiä, mutta ei liikaa.
 

expertti69

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Uskon, että tulossa on todella tiukka sarja, joka ratkeaa pieniin marginaaleihin. Lukko saa tosiaan tasoitusta materiaalin suhteen kun Barkov ja Connolly ovat loukkaantuneina, mutta Tapparaa ei silti tule aliarvioida yhtään! Ja olen myös varma ettei Lukko näin teekkään. Tapparan kärkihyökkääjät Koskiranta ja Nieminen ovat erittäin vaarallisia ja fyysisesti huomattavasti vahvemmassa vedossa kuin esimerkiksi Jokerien Filppula, Pulkkinen, Teräväinen jne. Lisäksi osumaprosentit maalien suhteen tulevat taatusti olemaan myös eri tasoa. Tapparan kokoonpanosta löytyy myös paljon yllätyspotentiaalia play-offien suhteen, kuten esimerkiksi Kaksonen, Peltola ja Palola, jolla on taatusti kovat näyttöhalut Lukkoa vastaan.

Mihin sarja ratkeaa? Maalivahtipeli tulee näyttelemään vahvaa osaa tässäkin sarjassa. Tämä osa-alue menee mielestäni Lukolle, koska Vehasella on kuitenkin ratkaisupeleistä huomattavasti enemmän kokemusta kuin Metsolalla. Lisäksi Vehanen on tällä hetkellä huippuvireessä! Metsolaa ei missään tapauksessa tule silti aliarvioida, sillä miehellä on menossa todellinen unelmakausi sisältäen mm. erinomaisen debyytin maajoukkueessa ja onnistuneen ensimmäisen playoff-sarjan. Itseluottamusta on varmasti kertynyt sen verran ettei Kilpeläisen kaltaisista hasardisuorituksista ole pelkoakaan. Pienen kysymysmerkin asettaisin silti Metsolan ylle mikäli esimerkiksi sarjan ensimmäinen ottelu menisi penkin alle. Noronen on kokenut kakkonen ja omaa taatusti näyttöhaluja Lukkoa vastaan, mutta hänen todellinen kuntonsa on varmasti kaikille täysi arvoitus.

Vastassa on kaksi erittäin puolustusorientointunutta joukkuetta, joiden hyökkäyspeli perustuu pitkälti vastahyökkäyksiin, ylivoimapelaamiseen ja päätykiekkojen kautta tulleisiin kaksinkamppailuihin hyökkäysalueilla. Tapparan puolustus on kokonaisuudessaan silti Lukkoa vahvempi. Tapparan menestys runkosarjassa oli pitkälti tiiviin ja kurinalaisen viisikkopuolustuksen ansiota. Lukon hyökkääjät eivät taatusti tule saamaan yhtään ylimääräistä tilaa Tapparan puolustusalueella. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä miten Tappara ottaa Acevedon tarkkailuun ja pyrkiikö Rautakorpi peluuttamaan esimerkiksi Mäntylää pitkälti Acevedoa vastaan. Tapparan puolustus on kokenut, mutta muutama heikkous siitä kuitenkin löytyy. Ne ovat jalkanopeus sekä hasardiherkät Jussi Halme ja Juha Leimu. Pakit tulevat tarvitsemaan apua hyökkääjiltä erityisesti nopean Acevedon poispelaamisen suhteen. Lukon puolustuksen ongelmakohdat ovat sen sijaan kaksinkamppailuvoimassa, materiaalin kapeudessa ja kokemattomuudessa. Miten Lukon heiveröiset pakit Tikkanen, Virtanen, Tommila ja Räty pystyvät vastaamaan Tapparan hyökkääjien kaksinkamppailuvoimaan? Toki kaikki heistä tuskin samaan aikaan pelaavat samassa ottelussa. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä miten esimerkiksi Jurcinan ja Viirlaksen jalka riittää Tapparan luisteluvoimaisia hyökkääjiä vastaan. Hasardiherkkyyttä löytyy myös tietyllä tapaa koko puolustuksesta. Lukon puolustus tarvitsee hyökkääjiltä vielä enemmän tukea kuin Tappara omiltaan.

Hyökkäys menee Barkovin ja Connollyn loukkaantumisten johdosta mielestäni melko tasan, mutta kääntyy ehkä hieman Tapparalle materiaalin laajuuden myötä. Toki tilannetta tasoittaa huomattavasti huippuvireessä oleva Acevedo!
Tapparan suurimmat tulosodotukset kohdistuvat nyt entistä enemään Niemiseen ja Koskirantaan, mutta myös Erkinjuntilta ja Umiceviciltä odotetaan taatusti tehoja myös maalien muodossa. Tapparan hyökkäys on kokonaisuudessaan erittäin työteliäs ja jokaisesta irtokiekosta tullaan taistelemaan viimeiseen asti. Lukon tehot nojaavat pitkälti Acevedon johtaman ykkösketjun varaan, mutta Tukosen piristyminen on Lukon kannalta erittäin loistava asia! Tukonen on parhaimmillaan ehdottomasti yksi SM-liigan kärkihyökkääjistä ja erityisesti vahvassa kaksinkamppailupelaamisessa Tukosen vahvuudet tulevat parhaiten esiin. Voittamisen kulttuuria Lukolla on erityisesti Riskan muodossa, joka on parhaimmillaan yleensä silloin kun pelit kovenevat. Kärkihyökkääjää miehestä ei saa tekemälläkään, mutta erittäin arvokas työjuhta on kuitenkin kyseessä. Riskalla on potentiaalia vääntää se "paskamaali" tärkeään paikkaan. Mielenkiintoista on myös nähdä pysyykö Straka välierissä mukana vai onko miehestä apua ainoastaan ylivoimalla. Uskon, että laajemmalla rintamalla ratkaisuja tekevä joukkue kääntää sarjan itselleen.

Erikoistilannepelaamisen merkitys korostuu aina miten pidemmälle pelit menevät. Molemmat ovat tähän mennessä onnistuneet ylivoimalla melko hyvin ja kärkiosaamista löytyy tälle osastolle kummaltakin joukkueelta. Tapparalta ei kuitenkaan löydy Acevedon tasoista ylivoimapelaajaa joten tämä osa-alue kääntynee hienokseltaan Lukolle. Toki Koskiranta on onnistunut hyvin myös ylivoimalla ja Aallon laukausta ei tule aliarvioida. Tapparan heikkoutena koko kauden ajan on ollut alivoimapeli. Jää nähtäväksi kääntyykö kurssi tämän suhteen välieräsarjan aikana. Lukolle on koko kauden ajan tuottanut ongelmia sen sijaan alivoimapeli kotona. Tapparan tulee ottaa ylivoimapelaamisessankiin huomioon, yllätys, yllätys, kukapas muukaan kuin Acevedo, joka karkaa helposti vastustajan kiekonmenetysten johdosta läpiajotilanteisiin tuhoisin seurauksin. On kuitenkin selvää, että boksista on pysyttävä poissa!

Erityisen mielenkiintoinen taistelupari tässä sarjassa löytyy penkin takaa valmennuksesta, Rautakorpi vs Dufva. Kyseessä on kaksi erittäin kokenutta valmentajaa, jotka tietävät tasan tarkkaan mitä voittaminen vaatii. Dufva saa Rautakorvesta täysin eritasoisen vastuksen kuin "jokerinoviiseista". Molemmat valmentajat tulevat taatusti tekemään kaikkensa oman joukkueen jatkoonmenemisen puolesta. Tällä osastolla käydään tiukka psykologinen kamppailu! Kumpi onnistuu paremmin jää nähtäväksi.

Näkisin, että edellä mainitsemiini asioihin tämä sarja tulee ratkeamaan. Lopputulosta en uskalla veikata. Huikea kiekkokevät kuitenkin menossa!
 

Saul Goodman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pekka Virta
Sarjaa nyt mutusteltuani olen tullut siihen tulokseen, että se ratkaistaan Lukon alemmissa kentissä. Pelkällä Azevedon ketjulla Lukon en usko enää Tapparaa voittavan vaikka Vehanen pelaisi miten hyvin.

Jos herrat Koskenkorva(2-19), Bertrand(4-12), Koskinen(0-12) ja Jasu(3-9) heräävät koko kauden kestäneestä syväjäästä niin Lukon mahdollisuudet ovat jopa ihan hyvät. Suluissa tämän kauden maalit vs viime kausi sis. playoffit.

Tietysti todennäköisyys tuolle on aika pieni mutta jos nyt joku edes nousisi esiin muutamilla maaleilla. Tai pelaisivat edes perkele 0-0:aa, nyt kaikki ovat Koskista lukuunottamatta pahasti pakkasella. Myös Riska.
 

Mäntylä #18

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Panthers,
Vastassa on kaksi erittäin puolustusorientointunutta joukkuetta, joiden hyökkäyspeli perustuu pitkälti vastahyökkäyksiin, ylivoimapelaamiseen ja päätykiekkojen kautta tulleisiin kaksinkamppailuihin hyökkäysalueilla.


Muuten loistavaa pohdintaa mutta Tappara teki kuitenkin kaikista joukkueista selvästi eniten maaleja runkosarjassa joten ei se hirveän puolustusvoittoista peliä ole. Lisäksi Tappara pelaa mielellään pitkiä hyökkäyksia ja muutenkin pyrkii kiekko kontrolliin.
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tapparan heikkoutena koko kauden ajan on ollut alivoimapeli. Jää nähtäväksi kääntyykö kurssi tämän suhteen välieräsarjan aikana.

Toistetaan nyt tännekin ketjuun, että nuo tilastot vääristyivät heikon alkukauden alivoiman vuoksi. Jos otetaan otokseksi esim. viimeiset 5 peliä on alivoimaprosentti tasan 100. Mukaan mahtuu pari-kolme minuuttia 5-3 alivoimaa. Toki HIFK:n yv lienee astetta heikompi kuin Lukon, mutta ei Tapparan av- susipaskaa ole, ei enää edes tilastojen valossa.
 

#87-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kettu ja Pingviini
Lukon kärkiyksilöt ovat parempia ja kuumempia. Vehanen ja Azevedo. Tapparan materiaali on kokonaisuudessaan loukkaantumisista huolimatta laajempi. Lisäksi Koskirannan vire on myös huikea. Tappara ei ole muutaman yksilön varassa ja peliaika jakautuu tasaisemmin. Tulee näkymään sarjan edetessä. Kun edelliset sarjat väkisinkin painavat Lukon jaloissa välieräsarjan edetessä, on tästä Tapparalle huomattavaa etua.

Pelitavallisesti Tappara tuskin jäätyy Jokereiden tapaan.

Voiko kolmatta sarjaa putkeen voittaa raastamalla, repimällä, yliluonnollisella maalivahtipelillä ja osittaisella tuurilla? Todennäköisys pienenee koko ajan...


Tämä on kuin kopio, Jokeri fanien kirjoituksista ennen sarjan alkua :)

Todellakin mielenkiintoinen sarja tulossa ja toivon, että Lukolla riittää vielä paukkuja samanlaiseen repimiseen ja raastamiseen. Toivotaan myös, että Vehanen ja Aze pystyvät pitämään liekkiään yllä.

Kyllä se vaan on niin, että kevät on mahtavaa aikaa! Drop the puck!!
 

karotenoidi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Canucks, PYRY
Erikoistilannepelaamisen merkitys korostuu aina miten pidemmälle pelit menevät. Molemmat ovat tähän mennessä onnistuneet ylivoimalla melko hyvin ja kärkiosaamista löytyy tälle osastolle kummaltakin joukkueelta. Tapparalta ei kuitenkaan löydy Acevedon tasoista ylivoimapelaajaa joten tämä osa-alue kääntynee hienokseltaan Lukolle. Toki Koskiranta on onnistunut hyvin myös ylivoimalla ja Aallon laukausta ei tule aliarvioida. Tapparan heikkoutena koko kauden ajan on ollut alivoimapeli. Jää nähtäväksi kääntyykö kurssi tämän suhteen välieräsarjan aikana. Lukolle on koko kauden ajan tuottanut ongelmia sen sijaan alivoimapeli kotona. Tapparan tulee ottaa ylivoimapelaamisessankiin huomioon, yllätys, yllätys, kukapas muukaan kuin Acevedo, joka karkaa helposti vastustajan kiekonmenetysten johdosta läpiajotilanteisiin tuhoisin seurauksin. On kuitenkin selvää, että boksista on pysyttävä poissa!
Lainasin ansiokkaasta viestistä tämän pätkän, koska se oli kuuma puheenaihe HIFK-sarjankin alla. Tuolloin IFK-fanit uskoivat heidän mahdollisuutensa lepäävän erikoistilanteissa. Erityisesti Tapparan liigan huonoimmaksi tiedetyn alivoimapelaamisen piti olla meidän akilleen kantapää. Lopulta siinä kuitenkin kävi niin, että IFK:n ylivoima pimennettiin täysin.

Tämä ei tullut tamperelaisille suurena yllätyksenä, sillä joukkuetta tarkemmin seuranneilla oli tiedossa se, että tilastot valehtelevat. Alkukaudesta nimittäin Tapparan alivoima oli niin paskaa, etteivät adjektiivit riitä. Suunnilleen joka toinen kakkonen kostautui, ja tätä jatkui noin 20 peliä kauden alusta lukien. Väitänkin, että tämä ongelma maksoi meille runkosarjan voiton. Käännekohdaksi muodostui Jyväskylän vierailu, jota johdettiin neljä minuuttia ennen loppua maalein 1-4. Tuomareiden vihellettyä Leimulle hyvin kyseenalaisen vitosen korkeasta mailasta Tappara suli pahasti ja päästi kolme maalia omiin. Lopulta neljä ylivoimaonnistumista eivät tuoneet jyväskyläläisille kuin pisteen, kun Tappara vei voiton rankkareilla.

Jos laskee vain tuon surullisen illan jälkeen pelatut pelit, havaitsee Tapparan alivoimapelin olleen itse asiassa liigan kärkipäätä. Noihin aikoihin joukkueeseen hankittiin muuten alan tietotaitoa Tanskasta. Monet epäilevätkin Jannik Hansenin olevan osaltaan vastuussa tilanteen korjaantumisesta ja miehen vinkkien kantavan hedelmää yhä. Nämä samat asiat kerrattiin myös IFK-sarjan alla, jolloin jotkut IFK-fanit muistuttivat, että mistä tahansa joukkueesta saa huipun, kun leikkaa huonot ajat tilastoista pois. He ovatkin siinä varmasti oikeassa. Minusta kuitenkin jonkinlaisten viime aikoja painottavien keskiarvojen laskeminen on ihan reilua, kun yritetään ennustaa tulevaa. Kuten Torsti ehtikin jo kommentoida, viime ajat alivoima on ollut tilastollisesti loistavaa. Kun painotetaan viimeistä viittä matsia aina vain enemmän, alivoimaprosentti lähestyy sataa.

Tapparan vahvuus erikoistilanteissa ei kuitenkaan rajoitu vain alivoimapelaamiseen, sillä myös ylivoima on ollut murhaavan tehokasta. Viidessä playoff-matsissa tuli tulosta peräti kuuden maalin edestä ja lisäksi kertaalleen jäähyaition oven auetessa. IFK-sarjan ketjuissa vallitsi konsensus siitä, että punaiset pysyivät yllättävän hyvin mukana tasaviisikoin, mutta erikoistilanteet ratkoivat sarjan helpohkosti Tapparalle. Kummassakin ylivoimakoostumuksessa on ollut neljä hyökkääjää ja yksi puolustaja. Tähän tullee nyt kuitenkin muutosta, kun kaksi hyökkääjää poistui rivistä. Sarjan päätyttyä suhteellisen nopeasti on joukkueella ollut hieman aikaa sopia roolit uudelleen. Nähtäväksi jääkin, ketkä ottavat Barkovilta ja Connollylta vapautuvat yv-minuutit. Leimun nostamisen Mäntylän yv-viisikkoon pitäisi olla ainakin luonnollinen ratkaisu.
 

Mac^

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara & Suomi lajista riippumatta
Hyvää pohdintaa expertiltä! Yhdyn monessa kohtaa sanoihisi, mutta poimin kuitenkin muutamia kohtia, joihin vastaan oman näkemykseni mukaisesti.

Uskon, että tulossa on todella tiukka sarja, joka ratkeaa pieniin marginaaleihin...

Mihin sarja ratkeaa? Maalivahtipeli tulee näyttelemään vahvaa osaa tässäkin sarjassa. ... Pienen kysymysmerkin asettaisin silti Metsolan ylle mikäli esimerkiksi sarjan ensimmäinen ottelu menisi penkin alle.

Tasaiseen sarjaan uskon minäkin. Totta kai maalivahdit näyttelevät suurta roolia näissä peleissä, mutta uskoisin, että kummallakaan ei ole tässä suurta etua ja tuskin kumpikaan joukkue veskareihinsa kaatuu. Vehanen on toki maailmanmestari ja Venäjän mestari ja aivan loistava maalivahti, mutta minä uskon myös Juha Metsolaan kuin vuoreen. Jos vaikka sattuisi heikompikin peli, niin eiköhän mies itsensä kokoa. Se on tällä kaudella jo aiemminkin nähty. Hyvä esimerkki pään kestävyydestä on vaikkapa tuo viimeinen HIFK-peli, jossa Metso imuroi puolesta kentästä vedon, joka oli vieläpä menossa ohi. Tämän jälkeen ensimmäisen erän loppupuolella hän nollasi Elkinsin läpiajon ja toisen erän alussa upea gamesaver, jossa Metso liukui poikittain ja torjui patjallaan lähes varmalta näyttäneen maalin.

Maalivahtien vireen ansiosta uskonkin, että tulemme näkemään monta vähämaalista peliä. Tappara saattaa jossain pelissä iskeä yli kolmekin maalia, jos Vehasella ei ole paras päivänsä, mutta en usko että Metsoa ohitetaan kertaakaan yli kolmea kertaa missään pelissä. Tämä on sitten vain oma subjektiivinen arvioni, jossa on toki värilasia mukana, joten älkää Lukko-fanit ja muut suuttuko! :) Saatan vaikuttaa ylimieliseltä, mutta oma luotto Tapparaan ja Metsoon on vain niin kova. Ja tiedän kyllä, niin se oli jokerifaneillakin...

Erikoistilannepelaamisen merkitys korostuu aina miten pidemmälle pelit menevät. Molemmat ovat tähän mennessä onnistuneet ylivoimalla melko hyvin ja kärkiosaamista löytyy tälle osastolle kummaltakin joukkueelta. Tapparalta ei kuitenkaan löydy Acevedon tasoista ylivoimapelaajaa joten tämä osa-alue kääntynee hienokseltaan Lukolle. Toki Koskiranta on onnistunut hyvin myös ylivoimalla ja Aallon laukausta ei tule aliarvioida. Tapparan heikkoutena koko kauden ajan on ollut alivoimapeli. Jää nähtäväksi kääntyykö kurssi tämän suhteen välieräsarjan aikana. Lukolle on koko kauden ajan tuottanut ongelmia sen sijaan alivoimapeli kotona. Tapparan tulee ottaa ylivoimapelaamisessankiin huomioon, yllätys, yllätys, kukapas muukaan kuin Acevedo, joka karkaa helposti vastustajan kiekonmenetysten johdosta läpiajotilanteisiin tuhoisin seurauksin. On kuitenkin selvää, että boksista on pysyttävä poissa!

Erikoistilanteet on se osa-alue, jonka luulen ratkaisevan koko sarjan. Väität Lukon olevan tässä edellä ja ymmärrän sen kyllä hyvin. Azevedo on aivan käsittämättömän huikeassa tikissä, mutta kuten todettu: nyt vastassa on tulikuuma maalivahti. Ja kuten edellä mainittiin, Tapparan alivoimapeli on ollut viime aikoina todella hyvässä kunnossa - HIFK ei onnistunut kertaakaan ylivoimalla, vaikka saivat pelata monta minuuttia 5-3 -ylivoimaakin! En ole tutkinut tilastoja, mutta Tapparan alivoima on tainnut olla pikemminkin kärkipäätä kevään puolella myös runkosarjassa, noin mutulla siis arvioituna. Taisi tästä olla jotain tilastofaktaakin tuossa Tappara-HIFK -ottelusarjaketjussakin...?

Tapparalta puuttuu nyt kakkosalivoimasta kapellimestari Barkov ja ykkösylivoimastakin Connolly. En usko tämän kovinkaan paljon ykkösylivoimaa haittaavan, siinä ratkaisijoina ovat viime aikoina olleet Koskiranta, Umicevic ja Aalto. Hienosti se Kaksoseltakin lähti lätty voittomaaliin edellisessä pelissä! :) Ykkösylivoima on ollut ehkä jopa Barkovin vitjaa parempi. Ylivoima on pyörinyt todella mallikkaasti ja tehoja on tullut. Siksi uskonkin, että Tapparalla on tässä etu. Toki se vaatii Azevedon kuriin laittamista. Tuskin nyt selvitään alivoimista päästämättä ainuttakaan kihausta! Voin luvata, että ei selviä kyllä Lukkokaan. Tasaista on toki tälläkin saralla!

Täällä sorrutaan ehkä liikaa siihen, että huomataan vain oman joukkueen hyvyys. Eipä siinä, taidan sortua siihen itsekin. Tapparan pudotuspeleistä olen nähnyt kaikki, Lukon peleistä ainoastaan viimeisimmän kokonaan. On hienoa, että Lukko-fanitkin uskovat omiinsa ja me puolestaan omiimme. Niin sen pitääkin, mennä eikä kenenkään siitä tarvitse vetää hernettä nenään!


Tämä on ehkä turhaa nipottamista, enkä huomauta asiasta vain sinua, expertti69, mutta on aika mielenkiintoista, ettei edes oman joukkueen pelaajan nimeä osata kirjoittaa oikein. Ne ovat Azevedo ja Connolly jne. Tarkkuutta, kiitos! ;)

Huikea kiekkokevät kuitenkin menossa!

Jälleen kerran! Hienoa aikaa varsinkin Porissa, Raumalla ja Tampereella, missä pelataan pitkästä aikaa mitalipeleissä. Enkä nyt väitä, etteikö Jyväskylässäkin ole hyvät fiilikset! Kiekkoa jäähän!
 

Durden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Muuten loistavaa pohdintaa mutta Tappara teki kuitenkin kaikista joukkueista selvästi eniten maaleja runkosarjassa joten ei se hirveän puolustusvoittoista peliä ole. Lisäksi Tappara pelaa mielellään pitkiä hyökkäyksia ja muutenkin pyrkii kiekko kontrolliin.

Tämä sopii lähtökohtaisesti Lukolle, sillä Lukko antaa vastusjan pyöriä kulmissa ja salliin vedot Vehaselle ykkössektorin ulkopuolelta, ja lähtee todella nopeasti vastaiskuun.

Tapparan materiaali on levemäpi, ja Rautakorpi peluuttaa ketjuja kohtuullisen tasaisesti, kun taas Dufva on pitkin kautta tiivistänyt pelin edetessä kolmeen ketjuun. Saa nähdä onko kolme päivää tarpeeksi Lukon palautumiselle, kun vatsatauti jylläsi vielä torstaina pahimmillaan. Ennen Tapparan viimeisimpiä loukkaantumisia, pidin Tapparaa mestarisuosikkina numero yksi. Rautakorpi on edelleen yksi tämän liigan parhaista valmentajista.
 

Tifosi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Home Box Office
Aina vähän hymähtää kun joku mainitsee jotain tyyliin "nyt teillä onkin kuuma maalivahti vastassa joka ei sula".

Kävin oikein varmistamassa tuolta Jokerit-Lukko-ketjusta että siellä oli samat sävelet. Suurinpiirtein naurettiin että miten Lukko oli voittanut Kärpät koska heidän maalivahtinsa oli kuulemma sulanut mutta nyt vastassa onkin sulamaton Kilpeläinen joka oli vielä "huikeassa vireessä".

Älkää nyt taas ymmärtäkö väärin, en tarkoita että näin tulee käymään Metsolallekin mutta kivasti kuljetaan samoja polkuja toistaiseksi.
 

Mac^

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara & Suomi lajista riippumatta
Aina vähän hymähtää kun joku mainitsee jotain tyyliin "nyt teillä onkin kuuma maalivahti vastassa joka ei sula".

Kävin oikein varmistamassa tuolta Jokerit-Lukko-ketjusta että siellä oli samat sävelet. Suurinpiirtein naurettiin että miten Lukko oli voittanut Kärpät koska heidän maalivahtinsa oli kuulemma sulanut mutta nyt vastassa onkin sulamaton Kilpeläinen joka oli vielä "huikeassa vireessä".

Älkää nyt taas ymmärtäkö väärin, en tarkoita että näin tulee käymään Metsolallekin mutta kivasti kuljetaan samoja polkuja toistaiseksi.

Ei ymmärretä, mutta kuten totesin, niin luotto täälläkin on kova ja saa se kai ollakin. Pelit näyttää totuuden. Olisi se kai vähän outoa, jos täällä surkuteltaisiin, että voi voi, kun meidän veskarilla ei ole kokemusta eikä isoja voittoja takataskussa ja tuo Azevedo on niin vallan mahdoton pideltävä - eikö vain? :)
 

Tifosi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Home Box Office
Ei ymmärretä, mutta kuten totesin, niin luotto täälläkin on kova ja saa se kai ollakin. Pelit näyttää totuuden. Olisi se kai vähän outoa, jos täällä surkuteltaisiin, että voi voi, kun meidän veskarilla ei ole kokemusta eikä isoja voittoja takataskussa ja tuo Azevedo on niin vallan mahdoton pideltävä - eikö vain? :)

Se on juuri näin. Piikki olikin siinä että miksi pitää sanoa että "nyt teillä onkin sulamaton veskari vastassa..." Ei se viime veskarikaan mihinkään sulanut vaan siitä tehtiin reikäjuustoa kun meidän kapea mutta terävä kärki käytti tilanteensa hyödyksi. Toki sille joitain helppoja meni mutta ei läheskään niin paljon kuin äänekkäimmät huutelevat.

Se tämän sarjan ketjussa on paljon hienompaa kuin aikaisemmissa että molempien leireissä luotto omiin on kohdallaan ja vastustajaa ei tuomita ylikäveltäväksi.
 

Kaivanto

Jäsen
Tapparan heikkoutena koko kauden ajan on ollut alivoimapeli. Jää nähtäväksi kääntyykö kurssi tämän suhteen välieräsarjan aikana.

Torsti jo tähän puuttuikin. Tämä menee tilastoskouttauksen takia koko ajan väärin niin mediassa (Seppänen, Urho-tv:n kommentaattorit) kuin muiden joukkueiden kannattajillakin ja virhe leviää suusta toiseen.

Tapparan kausi alkoi huonosti ja suurin syy siihen oli katastrofaalinen av-peli, av-prosentti oli lokakuussa 68.

Sekä av-peli että Tapparan kurssi muuttuivat tyyliin yhdessä yössä, kun maalissa vaihdettiin Tuokkola Metsolaan ja Jannik Hansen liittyi joukkueeseen.

Koko runkosarjan av-prosentti on liigan huonoin, 81,23, mikä näkyy edelleen viimeisenä sm-liiga.fissä ja sen takia näitä juttuja luetaan.

Jos lasketaan niin että laitetaan ensimmäisten 16 pelin prosentiksi 68 (muistinvarainen luku mutta noilla haminoilla se oli) ja oletetaan laskemisen vuoksi, että kaikissa matseissa tulee av:ta yhtä paljon, loppujen 44 matsin prosentti on karvan yli 86 eli liigan top 3:a.

Eli Av ei ole ollut Tapparan heikkous "koko kauden" vaan se oli joukkueen heikkous sarjan ensimmäisellä neljänneksellä (ekat 16 peliä piste-ka. 1,13, loput 44 peliä 2,05) ja korjaantui sen jälkeen.

Voidaan toki kysyä, miten loukkaantumiset ja erityisesti Barkovin puuttuminen vaikuttaa asiaan.
 

kyykäärme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Todella hankalia pelejä Jokereiden veskareille nuo Lukko-pelit olivat vetojen vähäisyyden takia. Vaikeaa kai saada tuntumaa peliin, kun seisoksii minuutteja kylmänä ja kun tulee hyökkäys, on laatta verkossa. Kilpeläinen haukuttiin sysipaskaksi osin aiheetta.

Lukko tuskin hyökkää edes puolia siitä, mitä IFK. Miten on Metsolan kanssa? Pitääkö kiekkosateesta, vai käykö kaikki? En tiedä ollenkaan, millainen maalivahti Metsola on.

Vehasesta sen verran, että mitä enemmän tulee vetoja, sitä paremmin torjuu. Tapparan ei kannata roiskia turhia. Jokerit siihen vähän sortui.
 

Bakaun Imaami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, NY Rangers
Lukko tuskin hyökkää edes puolia siitä, mitä IFK. Miten on Metsolan kanssa? Pitääkö kiekkosateesta, vai käykö kaikki? En tiedä ollenkaan, millainen maalivahti Metsola on.

Vehasesta sen verran, että mitä enemmän tulee vetoja, sitä paremmin torjuu. Tapparan ei kannata roiskia turhia. Jokerit siihen vähän sortui.

Tämä.

Vehanen on aina paskinmillaan silloin kun vetoja tulee harvakseltaan. Mitä enemmän Tappara pommittaa Vehasta sitä paremmin hän torjuu.
Mikä on Metsolan vastaus. Lukko tuskin vetää yli 20 kertaa yhdessäkään pelissä häntä kohti.
Jos Vehaselle tulee se 15-20 vetoa pelissä, niin taululla on vähintään kolme vastustajalle.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
HIFK-sarjan tulos pitää unohtaa. HIFK oli niin huono etenkin tasakentällisin, että Tapparan peli tuli testattua vain kohtuullisesti. Lukko-Jokerit oli viimeistä peliä lukuunottamatta (Jokerit romahti pelillisesti kolmannessa erässä) selvästi vauhdikkaampi ja kovempi sarja. Kyse on siitä, kuinka paljon parempaa peliä Tappara pystyy esittämään kuin HIFK-sarjassa. Jos Tappara ei astu paria askelta eteenpäin niin Lukolla on valtit kädessä ja Lukko tämän sarjan vie.

Tapparan av-prosentti on hämäävä. HIFK oli surkea tälläkin saralla. Yv-toiminee ihan ok edelleen.

Lukko on mielestäni vähintään hienoinen suosikki Barkovin ja Connollyn poissaolojen takia. Nyt Tapparan tekopaikat per peli vähenevät selvästi ja tämä saattaa vähentää sen puolikkaan maalin peliä kohden, joka ratkaissee pari ottelua.

Tappara pystyy kuitenkin selvästi Jokereita parempaan vastukseen mm. paremman valmennuksen johdosta. Tapparan peli ei hajoa. Mutta en siis usko että Tapparan HIFK-sarjan tasoisella esityksellä pystytään viemään yhtä peliä enempää. Toivottavasti altavastaajan asema sopii Tapparalle.

Tammikuussa tuumailin kavereille, että ei tarvitse liigaa tänä keväänä hirveästi jännittää, sillä on niin kovasti 2003 fiilis päällä. Nyt en enää ole varma, mutta toivottavasti kausi päättyy samalla tavalla kuin vuosikymmen sitten.
 

hjalmar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juutinrauman Lukko ja Unajan Urheilijat.
Tammikuussa tuumailin kavereille, että ei tarvitse liigaa tänä keväänä hirveästi jännittää, sillä on niin kovasti 2003 fiilis päällä. Nyt en enää ole varma, mutta toivottavasti kausi päättyy samalla tavalla kuin vuosikymmen sitten.

Mina taas toivoisin, etta Lukon kausi paattyisi samalla tavalla kuin viisi vuosikymmenta sitten!

Lukolla on nyt selvasti paljon haasteellisempi vastus edessaan kuin Jokerit. Tama johtuu a) paremmasta maalivahdista, b) kovemmasta puolutuspelista ja c) etevammasta valmentajasta. Siina ainakin kolme relevanttia syyta.

Minun vaatimattomissa papereissani Tappara oli ja on haastavampi vastus kuin Jokerit. Tappara on ollut runkosarjassa tasaisen varma suorittaja ja kuulunut koko kauden karkipaahan, vaikka silla ei ole aivan niin nimekasta nippua kuin Jokereilla oli. Lisaksi Rautakorpi nauttii Raumalla jo lahtokohtaisesti suurta arvostusta.

Tasta sarjasta tulee kuitenkin kova vaanto ja ainahan kay lopulta niin, etta parempi menee jatkoon. Viela kaksi yota ottelujen alkamiseeen.
 

Chaddy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Paljon on puhetta Barkovista ja Connollystä. Eikä syyttä. Voin vaan toivoa, että joukkue on käsitellyt menetykset paremmin kuin moni fani. Foorumeita lukiessani olen huomannut, etten ole ihan yksin ”kevätmasennuksen" kanssa. Tuntui että suurin playoff-kiima katosi juuri sillä hetkellä kun nämä miehet konkkasivat koppiin. Vaikka peli päättyi upeaan voittoon, niin päällimmäinen tunne kotiinlähtiessä oli pettymys. Ja on sitä vieläkin. Oli niin hyvät fiilikset tästä keväästä tuohon iltaan asti.

Järkisyillähän tätä ei oikeastaan pysty selittämään. Tapparalla on edelleen kaikki saumat kaataa Lukko. Jopa finaali! Mutta silti tässä on ollut tekemistä koota itsensä maanantaita varten. Jollakin tavalla tuntuu että kyseessä on nyt eri joukkue kuin ennen viime peliä - niin vahvasti Barkov ja Connolly edustavat tämän kauden Tapparaa. Enkä puhu nyt pelkästään tehopisteistä. Joka tapauksessa, hallissa ollaan maanantaina ja usko on kova siihen, että liekki syttyy sekä itsellä että koko Hakametsällä taas kun kiekko putoaa jäähän. Tottakai se syttyy.

Sarjan avainkysymys kuuluu, miten Tappara on itse joukkueena käsitellyt loukkaantumiset. Jos ne kerran piti tapahtua niin kaikesta huolimatta oli hyvä, että ne sattuivat juuri tuohon peliin: ei yhtään aikaisemmin eikä varsinkaan yhtään myöhemmin. Nyt jäi edes muutama päivä järjestää pakka uudelleen. Jopa treenata muutaman kerran uusilla koostumuksilla. Mutta jos Tappara uhraa huomisesta eteenpäin ajatustakaan murehtimiseen, niin Lukko vie sarjan.

Toisaalta Tappara pystyy myös ammentamaan tästä voimaa. Sellaista voimaa, jolla jokainen jätkä ylittää itsensä jokaisessa vaihdossa tästä eteenpäin. Vastoinkäymisten alla saattaa hioutua yllättäviä timantteja. Leveyttä kuitenkin riittää ja jälkikäteen saatetaankin puhua ”onnesta onnettomuudessa”, kun Venäläinen iskee Lukkoa vastaan viisi maalia, Kaksonen nousee pistepörssin voit.. kakkoseksi, tai Makkonen iskee finaaleissa voittomaalin. Tapparalla jos jollakin on pelikirja selkärangassa. Se tuo uskoa joka jätkälle, ja nimettömämmistä kavereistakin voi nousta uusia sankareita.

Uskon, että tämän sarjan ratkaisevat 3. ja 4. ketjut. Tapparan eduksi.
 

Pronger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Enpä tiedä, minun mielestäni tästä sarjasta on tosi paha sanoa mitään, koska molemmilla puolilla isoja kysymysmerkkejä. Lukko on semeissä yhtäkkisen taisteluilmeen, avainpelaajien liekehdinnän ja vastustajien jäätymisen vuoksi. Mitäs jos tuo liekki vaan sammuu tai Tapparalla on onnen merkit paremmin puolellaan.

Entä Tappara sitten? Voisi kuvitella että pakka menee noiden äijien puuttumisen vuoksi täysin sekaisin ja hirmuvireessä ollut joukkue ei näin nopeasti pysty paikkaamaan puuttuvia palasia Makkosilla, Järvisillä tjms.

Valmentajien välinen osaaminen ja onnistuminen on isossa roolissa.
 

Sabaton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Stars, Spurs, Werder Bremen, Real Madrid
Lukko tuskin hyökkää edes puolia siitä, mitä IFK. Miten on Metsolan kanssa? Pitääkö kiekkosateesta, vai käykö kaikki? En tiedä ollenkaan, millainen maalivahti Metsola on.

Vehasesta sen verran, että mitä enemmän tulee vetoja, sitä paremmin torjuu. Tapparan ei kannata roiskia turhia. Jokerit siihen vähän sortui.

Kyllä Metsolakin parhaimmillaan on, kun vetoja tulee tasaisesti se reilu 30 per peli. Tuohon, että Tappara alkaisi roiskimaan ei kannata uhrata ajatusta. Enemmän sitä saa tuskailla, että prkl laukoisivat edes joskus eikä hakisi kauden komeinta maalia. Tämä koskee etenkin Umiceviciä ja paikoin Erkinjunttiakin.

Tappara on voittanut viimeisestä kymmenestä ottelusta yhdeksän ja torjunnat ovat näissä menneet Metsola (yhdessä ottelussa Noronen) 285, vastustaja 265. Suurinta osaa peleistä Tappara on hallinut paikoin selvästikin, mutta tämä joukkue ei tosiaan turhia lauo. Usein Tappara antaa vastustajan tulla kohtuu helposti alueelle, mutta vaarallisille paikoille tie on tukittu.
 

Wire

Jäsen
Enpä tiedä, minun mielestäni tästä sarjasta on tosi paha sanoa mitään, koska molemmilla puolilla isoja kysymysmerkkejä.

Kyllä isoja on kysymysmerkit. Se joukkue jolla 3-4 kentät pystyy ottamaan isompaa roolia, voittaa tämän sarjan. Jos Tapparasta ei tässä sarjassa pystytä löytämään Connollyn ja Barkovin korvaajaa niin ei sitä mestaruutta tule vaikka finaaleihin mentäisiin.
 

tapparammies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Lukon viisikkopuolustus ei todellakaan runkosarjassa pessyt minkään joukkueen puolustusta kuin paikkapaikoin, ja pudotuspeleissä vastassa meillä oli runkosarjan ykkönen Jokerit. Ei pidä lukea niitä tilastoja kuin se kuuluisa piru sitä vähemmän kuuluisaa raamattua.

Runkosarja on runkosarja, ja sitä on ihan turha tuijottaa.

Tässä tilastoja pudotuspeleistä:

Koodi:
Torjuntaprosentti Top-5                    Maalikeskiarvo Top-5
[B]1. Juha Metsola              94,84 %  [/B]     1. Antti Raanta, Ässät       1,60
2. Antti Raanta, Ässät       94,70 %       [B]2. Juha Metsola              1,61[/B]
3. Tuomas Tarkki, JYP        93,88 %       3. Tuomas Tarkki, JYP        1,72
4. Mikko Koskinen, KalPa     93,63 %       4. Mikko Koskinen, KalPa     2,03
[B]5. Petri Vehanen, Lukko      93,41 % [/B]      5. Joni Ortio, HIFK          2,49
                                                        
                                                      [B]??. Vehanen 2,67[/B]

Ihmettelen, mihin perustuu väite Vehasen paremmuuteen nyt käydyissä pudotuspeleissä? Erittäin hyvinhän Vehanen on pääosin pelannut, joskin ilmeisesti ei ihan joka pelissä ole ollut maaginen? Ja miten Metsola olisi voinut pelata paremmin kuin se on pelannut, eli käytännössä täydellisesti?

Metsola on ollut maaginen joka pelissä (joo joo, se yksi huolimaton oma maali, tiedetään). Täydellistä peliä, ei hermoilua. Ekassa tai tokassa pelissä saattoi vähän sylkeä, mutta muuten tuntuu, että Metsolalla ei ole ollenkaan inhimillisiä tunteita tuolla maalillaan. Tästä kertoo erittäin hyvin se jäätävä peli, mitä Metsola pelasi tuon oman maalinsa jälkeen. Ilmekään ei värähtänyt.

Vehasella puolestaan näytti eleistä päätellen jonkinlainen erikoinen henkinen notkahdus käyvän viimeisessä Jokeri-pelissä, kun Ben-Amourin kavennus meni helpohkosti etukulmasta sisään. Saattoi toki olla jotain teatteriakin. Säälitti Jokerien puolesta, kun heidän pelinsä oli sellaista tusaamista ja epätoivoisista paikoista yrittämistä. Filppula esimerkiksi oli ihan täysi sukka.

En muista, että Metsolalle olisi pudotuspeleissä mennyt vielä ainuttakaan helppoa, kun lasketaan maalia kohti tulleet vedot. Ehkä "helpoin" oli se b-pisteen kaarelta olkapään yli vedetty veto, ja sekin oli luokkaa 2x hankalampi kuin esim. tuo Ben-Amourin etukulmaupotus Vehaselle.

Maalin edestä ne maalit tehdään tällaisille maalivahdeille. Ennen kuin näen, en usko että edes Azevedo saa Metsolalle sisään niitä kaukorannelaukauksiaan, joita se on upottanut solkenaan Kilpeläisen ja Backlundin taakse. Näissä tilanteissa Metsola on luultavasti liigan paras, jollei sitten Raanta ole vieläkin parempi.

Muutenkin etukäteen ajateltuna playoffien parhaan maalivahdin tittelistä tappelevat tällä hetkellä Metsola ja Raanta hyvin tasaväkisesti. Tilastoistakin näkee, että näille kavereille ei vain yksinkertaisesti ole sattunut huonoja pelejä, koska maalikeskiarvot ovat n. 1,6 luokkaa, eivätkä esim. 2,7.

Tämä on ihan vakavasti esitetty kysymys:
Oliko Vehanen tosiaan loistava, kun taakse meni 1. voitollisessa Kärppä-ottelussa 4 maalia, tai kun Jokerit teki 5 maalia?

Ei silti, loistava maalivahti, varmasti, mutta nyt nähtyjen pudotuspelien mukaan Pete on korkeintaan 3. sijalla, vaikka Tuomas Tarkilla saattaa tähän olla jotain sanottavaa. Vehasen huikein urotyö ei ollut viimeisen pelin 1 päästetty maali (Jokerien peli oli ehkä Ben-Amoria lukuunottamatta aivan toivotonta, vaikkakin näennäistä hallintaa 0-3 -tilanteessa ja helppoja marjoja Vehaselle), vaan 2-1 -voitto Raumalla. Ensinmainitun näin, jälkimmäisestä vain pätkiä, joten osittain raporttien varassa mennään.

Ja muuten, edelleenkään Ortio ei ollut mikään huono maalivahti HIFK:llä. Sinne sota-alueelle vaan on edelleenkin päästävä aina silloin tällöin tekemään maali. Siinä ei paljon MM-kulta paina, kun metrin parin päästä roiskastaan.
 

Tifosi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Home Box Office
Runkosarja on runkosarja, ja sitä on ihan turha tuijottaa.

Tässä tilastoja pudotuspeleistä:
...

Tässä molempien vastukset pudotuspeleissä:
Tapparalla runkosarjan 8. Hifk ilman minkäänlaisia pisterohmuja.
Lukolla runkosarjan 7. Kärpät ja heidän pistehirmunsa Haataja sekä Huml ja Runkosarjan 1. Jokerit.

Ja sitten ihmetellään kun Lukko päästi muutaman maalin enemmän kuin Tappara...

Vehanen on ollut huikea mutta niin on ollut Metsolakin joten ennakkoajatuksissa tämä sarja tuskin ratkeaa maalivahteihin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös