Väkivallanteot ja terrori-iskut meillä ja maailmalla

  • 921 511
  • 6 170

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
... Pelkkä uskonto siis ei ole mikään peruste, vaan tekoon ryhtyminen vaatii myös sellaisia ympäristötekijöitä ja muita vaikutteita. Mitä enemmän ihmiset vetävät yhtäläisyysviivoja suoraan uskontoon välittämättä muista syistä, sitä vaikeampaa näitä on ymmärtää ja myös ehkäistä...

Hieno analyysi. Sellaiset ympäristötekijät? Muut vaikutteet? Ja sinun ratkaisuehdotuksesi on luultavasti lisää rahaa mahdollisen vittuuntumisen ehkäisyyn?

Wikipediasta kopsattu:
Maailman uskonnot
Neljä suurinta uskontoa (2010)
uskontokunnan jäsenmäärä % maailman väkiluvusta
Kristinusko 2,17 mrd.[5] 31,4 %
Islam 1,60 mrd.[6] 23,2 %
Hindulaisuus 1,03 mrd.[7] 15,0 %
Buddhalaisuus 0,49 mrd.[8] 7,1 %

Minua ihmetyttää kristinuskoisten ja hindujen, buddhalaisten, sintolaisten jne. aliedustus nykymaailmaa hätkähdyttävissä terroriteoissa. Tuntuu kummasti keskittyvän Allahin ja profeettansa Muhammedin palvojille nämä ympäristötekijät ja muut vaikutteet.
Minä vedän railakkaan johtopäätöksen, että islamilaisissa maissa rähinä tuntuu tulevan luonnostaan, tai ainakin vuoden 632 jälkeen. Ja sieltä tulijoilla on tuo pohjavire, katkeruus ja alemmuudentunne, jota pitäisi sitten halipaijata kaikin tavoin. Eli rahaa, seksuaali- ja mielenterveyspalveluja. Tai siis paljon rahaa, sillä harmitus katoaa aina.

Suomalainen vetää päin rekkaa köyhyydessään. Jotkut vetävät rekalla päin jalankulkijoita köyhyydessään. En ymmärrä, valistakaa minua mistä johtuu tämä ero? Uskonnolla ei ole mittään yhteyttä, ei ole, ei ole
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Eli kun minä sanon, ettei pelkästään uskonto selitä asiaa, sinä ymmärrät ettei sillä ole mitään yhteyttä. Ja tällaisen vastauksen jälkeen pitäisi käydä keskustelua.

No mikä selittää? Nerokasta käyttää muotoilua `pelkästään uskonto` siirtämään painopiste pois uskonnon vaikutuksesta näihin terroritekoihin, eli sanomasi on kuitenkin pohjimmiltaan selittää näitä tapahtumia onnettomuuksina, jotka johtuvat yhteiskunnan kyvyttömyydestä ymmärtää, tarjota huikea elintaso ja sitten tietenkin yksilöiden kokemat rankat rasismikokemukset, yksilöiden pettymys maailmaansa ajaa heidät ajamaan toisten ihmisten päälle kuorma-autolla.

Ei käydä keskustelua koska en ymmärrä kuitenkaan, mutta listaa nyt ne ei-uskonnolliset syyt jotka ajavat ihmisen ajamaan ihmisen, ihmisten yli.
 

Jeffrey

Jäsen
Jokainen ihminen on yksilö, olkoon sitten muslimi, juutalainen, ortodoksi tai vaikka pingviini.

Tätä mä olen aina ihmetellyt, että kun toisaalla puhutaan, että jokainen on erilainen. Ja sitten toisaalla puhutaan, että ei ne iranpojat nyt niin pahoja ole, me ollaan itse ihan samanlaisia. Yrittäisivät nyt päättää, että ollaanko samanlaisia vai erilaisia.
 

Aleksandros

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Tätä mä olen aina ihmetellyt, että kun toisaalla puhutaan, että jokainen on erilainen. Ja sitten toisaalla puhutaan, että ei ne iranpojat nyt niin pahoja ole, me ollaan itse ihan samanlaisia. Yrittäisivät nyt päättää, että ollaanko samanlaisia vai erilaisia.

Me suomalaiset olemme keskenämme todella erilaisia. Samoin ovat keskenään todella erilaisia vaikkapa nyt iranilaiset (tai minkä tahansa muun maalaiset). Eli meitä yhdistää se, että ollaan kaikki erilaisia. Ja se, että syntyjään ollaan kaikki enemmän tai vähemmän tyhmiä ihmisiä, joita sitten perhe, sen luokka-asema ja ympäröivä yhteiskunta, kouluineen, uskontoineen ja ideologioineen muokkaa (varmasti muitakin muokkaavia tekijöitä on).

Se, että terroritekoja on pääasiassa tehneet juuri muslimit johtuu nähdäkseni siitä, että heille on tarjolla tällainen ääriradikaali tulkinta, joka oikeuttaa nähtyihin tekoihin. Kun elämä on potkinut riittävästi päähän tai henkilö on aivopesty tällä tulkinnalla, ovat terroriteot mahdollisia tämän ääriliikkeen nojalla.

Jos taas ajatellaan suomalaista henkilöä, joka tuntee menettäneensä kaiken, niin eihän hänelle ole vastaavaa ideologiaa yhtä helposti tarjolla. Hän luovuttaa ja juo itsensä hengiltä todennäköisemmin.

Minusta oleellista on huomata, että eivät nämä terroristit ole syntyneet tällaisiksi, vaan heistä on elämänsä aikana tullut joko sokean uskonnollisia (aivopesty tai muuten vaan höynähtäneitä) tai tekevät tekonsa täysin yhteiskunnasta syrjäytyneinä. Ei suomalainen mieli keskimäärin ole yhtään sen parempi, meillä ei vain ole enää tarjolla voimakasta ideologiaa, joka kannustaisi tällaisiin tekoihin. Muutoin heikot yksilöt meilläkin tämän kaltaisiin tekoihin sortuisivat.

Lopuksi. Ei siis ole tarvetta selitellä näitä idioottimaisia tekoja. Mutta ei ole tarvetta leimata myöskään kokonaisia kansoja tai kaikkia turvapaikanhakijoita. Jos kohta onkin täysin mahdollista, että Suomessakin näitä terrori-iskuja nähdään. Näiden estämistä ei minusta ainakaan auta se, että heitellään polttopulloja telttoihin tai vokkeihin. Tai ollaan rasistisia, naamatusten tai keskustelupalstoilla.
 

Aleksandros

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Muistetaan nyt kuitenkin edelleen, että todennäköisempää on kuolla salamaniskuun tai saada skiniltä käkättimeen, kuin joutua tällaisen terrori-iskun uhriksi.

Niinpä. En kerta kaikkiaan ymmärrä tällaisten tekojen aiheuttamaa pelkoa tai pelon esittämistä ihmisissä. Kuinka moni täällä nyt oikeasti pelkää, että joku musulmaani ajelee rekalla yli?

Minusta tuntuu, että useimmiten eniten näistä terroriteoista kohkaavat kaiken lisäksi ihmiset, jotka itse asuvat jossain Jalasjärvellä, missä ei mustaa miestä olla vieläkään nähty ja missä muslimin terroriteon uhkaa ei yksinkertaisesti ole. Itse helsinkiläisenä näen päivittäin vähintään 30 muslimia enkä pysty sanomaan heistä mitään pahaa, vaikka haluaisinkin. (Lisäksi lähes kaikki lähiseudulleni nousevat putiikit ovat ei-kantasuomalaisten perustamia. Eli kai heistäkin osa sittenkin (ullatus!) yrittää elää omilla rahoillaan.) Enkä pelkää, vaikka täällähän jotain tapahtuu jos tapahtuu.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Ei kannata kuitenkaan Suomessa huolestua sillä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan: "Suomen poliisilla on valmius pysäyttää tällainen rekka tai kuorma-auto. Suunnitelmiin kuuluu tämäntyyppinen suorituskyky".
Tuosta voi seurailla kuinka helposti kuorma-auton pysäytys onnistuu ilman sinkoa tai muuta todella järeää kalustoa. Noita kuorma-autoiskuja ei vain voi estää oikein millään konsteilla. Massatapahtumissa tarvitaan huolto-ajoa, pelastustoimen, poliisin ja ensihoidon on tarvittaessa päästävä ajoneuvoilla paikalle, joten kokonaan ei voida mitään sulkea.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Massatapahtumissa tarvitaan huolto-ajoa, pelastustoimen, poliisin ja ensihoidon on tarvittaessa päästävä ajoneuvoilla paikalle, joten kokonaan ei voida mitään sulkea.
Turussa viime jouluaattona joulurauhanjulistuspaikalle johtavat kadut suljettiin rekoilla.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Turussa viime jouluaattona joulurauhanjulistuspaikalle johtavat kadut suljettiin rekoilla.
Edelleenkään ei kokonaan voi sulkea mitään tapahtumaa. Sen estää laki ja käytäntö. Ei riitä resurssit eikä keinot vaikka olisi sallittuakin. Toisekseen ne ihmiset saapuvat paikalle ihan vapaasti liikennöitäviä katuja, joten iskun ei tarvitse osua itse tapahtumaan. Ainoa konsti on ennakkotiedustelu ja estäminen sitä kautta. Tokihan myös ääriaineksen poistaminen maasta olisi hyvää ennakoivaa toimintaa, mutta sehän ei tietenkään onnistu. Joutuisi profiloimaan henkilöitä ja poistamaan maasta. #Unelma ei sellaiseen toimintaan taivu.

edit: Poikittain ajettu rekan perävaunu tai kuorma-auto ei todellakaan sulje tapahtumapaikalle johtavaa tietä. Luo toki turvallisuuden tunnetta ja antaa ihmisille kuvan, että jotain asialle tehdään.
 
Viimeksi muokattu:

tombz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps,Nhl,Tuto,Turkulainen juniorijääkiekko
Eiköhän Suomessa tapahdu vielä vastaavaa niin voi jokainen silloin pohtia omaa suvaitsevaisuuttaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kuinka poistetaan maasta henkilö, joka on syntynyt ja kasvanut Suomessa? Sellainen, joka on käynyt oman systeemimme alusta loppuun, mutta siinä samalla kerännyt skeidaa rasismin muodossa sisuksiinsa, eikä oikein koskaan ole tuntenut itseään kuuluvaksi tänne. Siihen sopivasti karismaattinen sekopää kylvämään uskon siementä ja jihadia, josta runneltu mieli ja heikko itsetunto tarraa kiinni.
---

Mun taustani ovat fundamentalistisessa kristityssä seurakunnassa, kuten ehkä kauemmin palstalla olleet tietävätkin, ja vaikka väkivalta oli ehdoton no-no meille, tunnistan tuon mekanismin joidenkin tuttavieni kohdalla. Yleensä elämästä tavalla tai toisella lipsumassa olleilla, epäoikeudenmukaisuutta kokeneilla uskoontulleilla nuorilla suhtautuminen entiseen elämäntyylinsä oli hyvin vihamielinen. Meidän porukoissa se ei johtanut fyysiseen väkivaltaan, koska WWJD, mutta hyvin samankaltaiseksi voisin kuvitella tuon mekanismin näiden toisen sukupolven musliminuorten kohdalla - ei kuuluta Suomeen eikä Irakiin/Afganistaniin/Syyriaan/mikälie, epäonnistumisia, päämäärättömyyttä, kunnes sitten valo löytyy ja elämälle tarkoitus, vaikka edes lyhytaikainen.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Toivon sydämeni pohjasta että ei tapahdu.
Jep, minäkin toivon. Välillä tuntuu, että jotkut toivovat toisinpäin, jotta pääsisivät ilkkumaan emmakareille, niinistöille ja ylipäätään olleensa oikeassa.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Jos joku ryhtyy miettimään tiettyä välttelykäyttäytymistä, niin pitänee muistuttaa, että suurempi uhka on jalankulkijana jäädä suojatiellä tai tien laidalla kävelemällä auton/kuormurin alle, kuin terroristin jyräämäksi kävelykadulla/yleisötapahtumassa. Jälki on melkolailla yhtä veristä. Eikös näitä jalankulkijoita kuole Suomessa vuosittain autojen jyrääminä lukuisia, jopa kymmeniä. Toki se enemmän koskettaa silloin kun tekijällä tahalliset tarkoitusperät ja mikäli itse kävelijä ei asiaan juurikaan pysty millään vaikuttamaan.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
No mikä selittää? Nerokasta käyttää muotoilua `pelkästään uskonto` siirtämään painopiste pois uskonnon vaikutuksesta näihin terroritekoihin...

Johtuisikohan siitä, että tässä ketjussa on tuotu esille mielipide, jonka mukaan syy on yksinkertaisesti islam. Kysytään uudestaan, jos syy on islam, miksi näitä ei tapahdu useammin vaan tekoihin päätyy hyvin pieni prosentti kaikista muslimeista.

Mielenkiinnosta kysyn, oletko koskaan ollut tekemisissä tieteellisen kirjallisuuden kanssa? Huom. tieteellisen, ei tieteis. Kysyn, koska sinulle tuntuu olevan vaikea käsittää, että asioihin ei löydä yhtä selittävää vastausta vaan ilmiöt ovat tekijöiden summia. Populismin yksi määrite on se, että pyritään selittämään monimutkaiset asiat yksinkertaisella tavalla ja näin viestin vastaanottajan ei tarvitse pohtia mitään itse.

Ei käydä keskustelua koska en ymmärrä kuitenkaan, mutta listaa nyt ne ei-uskonnolliset syyt jotka ajavat ihmisen ajamaan ihmisen, ihmisten yli.

Jos joisit vähemmän ja lukisit enemmän, niin ehkä olisit huomannut, että tätä asiaa on käsitelty.
 
Koska tämä rauhanajelu saa nyt Suomessakin aikaan tiettyjen ihmisten kannalta ikävää julkisuutta ja fiiliksiä vaalipäivän alla, niin saas nähdä vieläkö saadaan jonkun median kautta tungettua ilmoille nyyhkytarinaa jostain pysäkille jääneestä tummawaltterista sekä siitä, ettei Suomessa tarvitse huolestua (paitsi rakkaudettomista rasisteista).
 

clayman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, MASO
Lähihistoriassa on tapahtunut paljon valkoisten miesten tekemiä iskuja. Tulisiko näissä tapauksissa syyttää kaikkia valkoihoisia miehiä? Itse asuin Yhdysvalloissa 80-luvun alusta 90-luvun puoleenväliin. Siellä oli David Koreshia ja muita fundamentalisteja. Unohtuu kätevästi aina, mihin valkoinen mies on kykenevä.

Kidnappaajat ja sarjamurhaajat ovat usein olleet valkoihoisia, ainakin Jenkkilässä. Ja ei muuta kuin kaikki valkoihoiset miehet vastuuseen.

On vaan niin kätevää syyttää kaikkia islamin uskoisia, kun itse on kykenemätön kohtaamaan erilaisuutta.

Henkilökohtaisesti toivon kaikkea pahaa ISIS -järjestölle ja heidän kannattajilleen. Kaikkien arabien / islamin uskoisten syyttäminen on vaan liian helppoa. Liian yksinkertainen näkemys asiasta, joka on kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Jokaiseen uskontoon ja ihmisryhmään kuuluu näitä epävakaita henkilöitä. Kukaan heistä ei yksin edusta koko ryhmää. Se on jo ajatuksena mahdoton.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Suurin osa vaikuttaa lähinnä innostuvan näistä terroriteoista. Tai näin voisi ainakin kirjoittelusta päätellä.
 

Runtulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Suurin osa vaikuttaa lähinnä innostuvan näistä terroriteoista. Tai näin voisi ainakin kirjoittelusta päätellä.

Ja ne, joille itse aiheesta puhuminen on erityisen kiusallista, puhuvat mielummin aiheen ympärillä pyörivästä keskustelusta.
 

matti&teppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eiköhän Suomessa tapahdu vielä vastaavaa niin voi jokainen silloin pohtia omaa suvaitsevaisuuttaan.
Aivan varmasti tulee tapahtumaan, oli täällä sitten suvaitsevaisia tai ei. Suomessa on 5,5 miljoonaa ihmistä, jossain vaiheessa täällä on väistämättä joku jolla ratas pyörii väärään suuntaan. Koska se tulee tapahtumaan, ja kuka sen tekee onkin sitten eri juttu. Tapahtuuko se tänä vuonna jonkun jihadistin toimesta, 10 vuoden kuluttua jonkun lestadiolaisen toimesta vaiko kenties 100 vuoden päästä jonkun ateistin toimesta onkin sitten eri juttu. Mutta mitä todennäköisemmin joku vastaava tulee ennemmin tai myöhemmin tapahtumaan.

Todennäköisyys tuolle tapahtumalle kasvaa mitä enemmän täällä on syrjäytyneitä ja muuta pahaa oloa kansalaisten keskuudessa. Yhtälailla todennäköisyyttä kasvattaa se kuinka paljon täällä yleisesti ottaen on sekopäitä, kiihkoislamisteja, kiihtonatseja tai aivan mitä tahansa kiihkoilijoita. Se tarvitsee vaan sen rattaan pyörähtämisen väärään suuntaan joka taas voi tapahtua aivan kenelle tahansa. Toki on muistettava se, että todennäköisyys jonkun kiihkoilijan kuin peruskaverin napsahtamiselle on suurempi. Siksi on tärkeätä pitää kaikista täällä olevista ja tänne muualta tulevista hyvää huolta, pyrkiä estämään ettei kenestäkään tule kiihkoilijaa, oli se sitten se natsi tai vaikkapa islamisti. Mutta koska kaikki maksaa, täytyy kaikessa ennaltaehkäisevässä toiminnassa toimia olemassa olevien resurssien mukaan.

Helppoa olisi kun voisi lähettää kaikki sekopäät täältä jonnekin muualle, oli se sitten natsi tai mikä muu idiootti tahansa. Mutta kun niitä täällä olevia ja kansalaisuuden jo omaavia ei vaan pysty. Siksi on tärkeämpää pitää huolta siitä ettei niitä potentiaalisia sekopäitä tule, ei omien sisältä eikä rajojen ulkopuolelta. Koska rajojen sulkeminen olisi totaalityhmyyttä, tulee varmistaa että muualta tuleville järjestetään kunnon kotoutus. Mutta, kuten sanottu, kaikki maksaa. Siksi olemassa olevat resurssit tulee huomioida ja ottaa sisään ainoastaan se määrä mikä pystytään täällä jo olevien syrjäytyneiden hoitamisen lisäksi kotouttamaan.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ja ne, joille itse aiheesta puhuminen on erityisen kiusallista, puhuvat mielummin aiheen ympärillä pyörivästä keskustelusta.
Mitäs kiusallista aiheessa on?
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Tuosta voi seurailla kuinka helposti kuorma-auton pysäytys onnistuu ilman sinkoa tai muuta todella järeää kalustoa. Noita kuorma-autoiskuja ei vain voi estää oikein millään konsteilla.

Onneksi maalla sentään hoidetaan asiat toisin kuin etelän velliperseet:

Eesti Kalevipoeg Soome Sortse Sugemas - YouTube

Mitäpä lottoot millä näitä voi pysäyttää länsimaisen sivistysvaltion keinoin. Rikollisilla on aseet, mutta poliisilla ei ole.
 

Mr. Penguin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins, Blues, Kärpät, Leksand
Ihme vähättelyä täällä näkyy terrorismia kohtaan. Joo on totta että riski joutua rekan yliajamaksi jihadistin toimesta on naurettavan pieni, mutta tuskin kukaan maahanmuuttokriittinen nyt pelkän terrorismin pelossa tätä järjetöntä avoimien rajojen politiikkaa vastustaa. Kyllä se syy on alentunut turvallisuuden tunne ja taloudelliset ongelmat, nämä partalapsi-turvapaikanhakijat kun tulevat aivan järkyttävän kalliiksi ja ovat yliedustettuina rikollisuustilastoissa... ja mitä enemmän heitä tänne tulee, sitä suuremmaksi terrorin riski luonnollisesti kasvaa.


Ja sitten taas niille jotka vähättelevät Islamin osuutta näissä terroristi-iskuissa: Varmasti on muitakin tekijöitä kuin pelkkö uskonto. Mutta onhan meillä paljon masentuneita, syrjäytyneitä ja päähänpotkittuja omiakin kansalaisia joilla ei tulisi mieleenkään lähteä porukkaa lahtaaman, joten kyllä islam on juuri se ratkaiseva tekijä. On kyllä todella kuvottavaa lukea näitä "ei mitään tekemistä Islamin kanssa" -kommentteja.
 

Rushlow

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Ja sitten taas niille jotka vähättelevät Islamin osuutta näissä terroristi-iskuissa: Varmasti on muitakin tekijöitä kuin pelkkö uskonto. Mutta onhan meillä paljon masentuneita, syrjäytyneitä ja päähänpotkittuja omiakin kansalaisia joilla ei tulisi mieleenkään lähteä porukkaa lahtaaman, joten kyllä islam on juuri se ratkaiseva tekijä. On kyllä todella kuvottavaa lukea näitä "ei mitään tekemistä Islamin kanssa" -kommentteja.

Tässä Ruotsin tapauksessakin tekijä on töissä käyvä neljän lapsen isä joten mikään hylkiö ei ole taaskaan kerran kyseessä. Yhteinen nimittäjä terrori-iskuille on lähes aina Islam.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös