Suomi vs. Venäjä – naapurisuhteet

  • 684 286
  • 4 541

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei YLE:ssä @Hyman Roth toki samanlainen meno jatkunut kuin takavuosikymmeninä, mutta kyllä sieltäkin löytyy Venäjän etujen ajajia. Siinä kuin koko suomalaisesta yhteiskunnasta. Aikanaan Neuvostolitto rakensi Suomeen vakoilijoiden verkoston, ja kuten Supo toi muistaakseni viime katsauksessaan esille, nyt vieras valtio pyrkii päivittämään verkostoaan aiempaa nuorempiin henkilöihin. Jokainen voi sijoittaa vieraan valtion mihin suuntaan haluaa. Supo teki vuonna 2015 historiaa nimeämällä ensimmäistä kertaa Venäjän Suomea vakoilevaksi valtioksi. Aiemmin on puhuttu vain vieraista valtioista niitä erikseen nimeämättä. Nyt on taidettu palata vieraisiin valtioihin. Määritelmä on toki kattavampi, sillä Venäjän lisäksi Suomea vakoilevat eri tavoin Kiina, USA ja pienemmät valtiot ja näiden kaikkien toimeksiannosta monet yksityiset tahot. Venäjä kuitenkin noudattaa Neuvostoliiton perinteitä luomalla aktiivisesti kiinteitä kontakteja mm. toimituksiin, ministeriöihin sekä someen.

Tunnen vetoa Kimmo Rentolan oisko viimeisimmässä kirjassaan esittämään johtopäätökseen. Sen mukaan Neuvostoliitolla ei ollut kylmän sodan alkuvaiheessa mitään suurempaa suunnitelmaa Euroopassa kenenkään varalle, vaan toiminta oli - toki Neuvostoliiton luomassa kontekstissa - pitkälti reagoinnin tasolla. Mun näkemys on, että se pysyi samanlaisena Suomen osalta myös jatkossa, ja tätä varten luotiin Suomeen laaja verkosto, joka syötti Neuvostoliiton haluamaa propagandaa ja osa siitä raportoi toiseen suuntaan suomalaisesta yhteiskunnasta. Koska parhaimmat valheet palkittiin jo silloin rahalla, hyvillä tarinoilla saattoi lunastaa joko hyviä oikeuksia ja kauppamahdollisuuksia tai naapurin tukemaa julkisuutta halutulla tavalla. Monet elleivät kaikki Neuvostoliiton ärähdykset (nootit, muut puuttumiset) olivat tilaustöitä Suomesta.

Tällä hetkellä Venäjä tukee periaatteessa kaikkia niitä tahoja, jotka kokevat EU:n, NATO:n ja USA:n joko vihollisikseen tai suhtautuvat niihin enemmän kielteisesti kuin myönteisesti. Osa tahoista (myös yksityishenkilöt) tekee työtään ideologisista syistä, osa maksusta ja osa ihan hyväuskoisina hölmöinä. Venäjän resurssit ja kokemus tällä saralla on ainakin brittilähteiden mukaan niin valtavat, että Suomi ja Supo eivät niihin pysty vastaamaan. Mutta Supossa ollaan varmasti toista mieltä.

Mitään tasavertaista, rauhanomaista suhdetta Suomen ja Venäjän vällille ei voi koskaan tulla, ellei Venäjä päivitä omaa doktriiniaan sen mukaiseksi. Samaan aikaan kun mm. Putinin höpinät Suomen ja Venäjän erinomaisista suhteista lisääntyivät, Venäjä päivitti doktriininsa entistä aggressiivisemmaksi.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
.Ulkoministeriön muistio osoittaa: Hallituksella oli ennen ohjusiskua väärä luulo Trumpin politiikasta IL

Ne pelkää kollektiivisesti Suomen HAllitus ja Presidentti. Läskin isku Syyriaan merkitsi sitä, että tuskin tulee tekemään diilejä iItämeren alueella ja sen pitäisi olla hyvä uutinen. Varma sota poistui juuri lähitulevaisuudesta (ja mun ennustus meni tod näk mönkään, hyvä!) ja nää tärisee jostain ruuvivisiosta. Vittu että on tyhmää väkeä! Siis Niinistö, Soini ja koko muu remmi.
 
Ilmeisen tuttu sakki järjestelemässä taas voitonpäivän provoilua Helsinkiin: Venäläisten yhdistys tuomassa voitonpäivän "kuolemattoman rykmentin" marssia Suomeen - Kotimaa - Verkkouutiset

En yleensä ole minkäänlaisten kieltojen kannattaja, mutta tässä tapauksessa kääntäisin ilomielin takkiani. Vähän voisi Suomikin näyttää niitä piilossa olevia pallejaan, ja estää tällaiset "marssit". Narinaa suomalaisesta fasismista ja venäläisten vainoamisesta olisi varmasti luvassa, mutta mitä sitten? Tässä nyt selvästi testataan, kuinka paljon Suomi antaa periksi. Minä en halua tänne samanlaista tilannetta kuin vaikkapa Virossa tai Saksassa.

"Mielenkiintoista" keskustelua muuten tuolla uutisen kommenteissa. Siellä joku dosentin kaveri paahtaa kommenttia toisensa perään. Ilmeisesti Verkkouutiset ei enää pahemmin harrasta moderointia.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Ilmeisen tuttu sakki...
"Mielenkiintoista" keskustelua muuten tuolla uutisen kommenteissa. Siellä joku dosentin kaveri paahtaa kommenttia toisensa perään. Ilmeisesti Verkkouutiset ei enää pahemmin harrasta moderointia.

Mielestäni varsin fiksua antaa keskustelun velloa. "Ne tekee sen ihan ite." eli "he tekevät sen itse" , näillä puheenvuoroilla paljastetaan kansalle pinnan alla muhivia ryhmiä, moderointi pitäisi naurettavuudet piilossa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kuva paljastaa: Venäläiskenraalin mukaan Suomi ja Ruotsi kuuluvat käytännössä jo Natoon linkki IL

Tämä Niinistön onneton politiikka, jossa pelko estää järkevän ajattelun on johtanut tähän: maximi haita minimi hyödyillä. Kriisissä Venäjä tulee suhtautumaan meihin kuin viholliseen joka tapauksessa ja vieläpä NATO-sellaiseen, mutta NATO ei tule pistämään tikkua ristiin Suomen etujen puolesta. Huonommin voisi vetää vain hakeutumalla vapaaehtoisesti Venäjän etupiiriin, jota Halonen yritti.
2 MS jälkeen Suomella on ollut vain kaksi pressaa, jotka ansaitsee arvostusta: Marski ja Ahtisaari. Kaikki loput ryssäläistä kuraa.
 

Laitela

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja sen vaarallinen YV, Bratislavan taika
Rybytkin ovat Suomen NATO-leiriin jo laittaneet, vaikka täällä nimenomaan yritetään toimia naivisti "sillanrakentajina", olettaen sen poikivan hedelmää. Eiköhän se ole nähty jo aikoja sitten, että ryssiin ei pure kuin lyijy. Joten eiköhän tuon NATO-jäsenyyden voisi sitten virallistaa? Kyllä minä uskon Suomen saavan hyötynsä NATO:sta, kunhan hoitaa oman tonttinsa. Miksi ei hoitaisi?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Rybytkin ovat Suomen NATO-leiriin jo laittaneet,
Johan EU-jäsenyys laittaa meidät NATO-leiriin. Valtaosa meidän EU-liittolaisista on NATOssa, joka siis on Euroopan sotilaallinen turvallisuusjärjestelmä, josta me haluamme ihan omaa typeryyttämme olla ulkona. Se on tämä suomalainen maximi haitta-minimi hyöty ajattelu. Extra pisteet saadaankun siinä sivussa pystyy nöyristelemään läntisiä arvoja halveksivia diktatuureja. Niinistö on tässä hyvä, kuten oli myös Halonen.
 

Laitela

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja sen vaarallinen YV, Bratislavan taika
Johan EU-jäsenyys laittaa meidät NATO-leiriin. Valtaosa meidän EU-liittolaisista on NATOssa, joka siis on Euroopan sotilaallinen turvallisuusjärjestelmä, josta me haluamme ihan omaa typeryyttämme olla ulkona. Se on tämä suomalainen maximi haitta-minimi hyöty ajattelu. Extra pisteet saadaankun siinä sivussa pystyy nöyristelemään läntisiä arvoja halveksivia diktatuureja. Niinistö on tässä hyvä, kuten oli myös Halonen.
Täyttä totta!
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Presidentti Niinistö on päässyt hyvään seuraan ja tietenkin ainoana länsimaisena johtajana. Putin täytti vuosia, joten onnittelut lähti ja vastavuoroisesti, kerrotaan:

Kreml julkaisi listan Putinia onnitelleista presidenteistä – Niinistö erikoisessa seurassa - Ulkomaat - Helsingin Sanomat

Mutta miksi muut länsijohtajat eivät onnitelleet Putinia? Tuskin Niinistö oli ainoa vastavuoroisuudessa. Niinpä. Syynä oli tietenkin Venäjän aggressiivinen politiikka sotineen ja hakkerointineen, eivät huonot tavat. Pientä plussaa HS:lle, että nosti asian varoen esille, ja miinusta Niinistölle, että hyvät tavat ja vastavuoroisuus ylittivät ainoana länsimaana Venäjän äärikielteisen politiikan.

Putinia kohdellaan Suomessa samaan aikaan kunnioittavasti, vaikka Putinin Venäjä keksii mitä mielikuvituksellisimpia juttuja heikentääkseen Suomen uskottavuutta. Alla olevissa linkeissä kerrotaan, miten Pohjoismaissa venäläisiä vanhuksia nöyryytetään, Mannerheim oli organisoimassa Leningradin piiritystä ja pani toimeen venäläisväestön etnisen puhdistuksen Neuvosto-Karjalassa, Suomi ja USA aikovat järjestää Itämerellä, Ruotsin rannikon lähellä, yhteisen sotaharjoituksen samaan aikaan Venäjän suuren Zapad 17 -harjoituksen kanssa (ja toki ilman Ruotsia), Wall Street Journalin juttu Helsingin alle rakennetuista tunneleista kääntyi Venäjän mediassa todisteeksi siitä, että Suomi valmistautuu sotaan Venäjää vastaan...

Näitähän riittää, mutta ehkä erikseen on hyvä mainita väite, että Suomen Pietarin konsuli Bogatshev olisi toiminut Suomen turvallisuusviranomaisten suojeluksessa ja myös suomalaisviranomaiset olisivat osallistuneet varastettujen aseiden salakuljetukseen Venäjältä maailmalle. Huh-huh.

Venäläisiä vanhuksia nöyryytetään Pohjoismaissa, kertoo venäläismedia – Syynä siihen on ”russofobinen politiikka” - Ulkomaat - Helsingin Sanomat
Venäjällä jatkuva lähihistorian uudelleenkirjoitus on alkanut vaikuttaa jopa arkkitehtuuria koskeviin kysymyksiin - Ulkomaat - Helsingin Sanomat
Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea - Ulkomaat - Helsingin Sanomat
Venäjä lähetti Suomelle nootin Pietarin konsulin toiminnasta – ”Ihmeellistä, että yhtäkkiä tällainen juttu putkahti esille” - Politiikka - Helsingin Sanomat

Suomalaismedia on varsin neutraali, vaikka Venäjä laittaa jo lähes parasta valehtelemisessa. Kaukana ovat ne ajat, jolloin Suomessa asuvien venäläislasten kaappaukset nousivat Venäjällä otsikoihin. Nyt Venäjän valtiollinen media väittää, että Suomi valmistautuu sotaan Venäjää vastaan ja suomalaisviranomaiset osallistuvat aseiden salakuljetukseen Venäjältä.

Mistä on kysymys? Nähdäkseni siitä, että Venäjä vaatii koko ajan lisää nöyryyttä Suomelta ja valmistelee syitä erilaisille verkkohyökkäyksille ja muille provokaatioille, ellei Venäjän vaatimuksiin suostuta. Esimerkiksi Fortumia on jo käytetty kiristyskeinona maiden välisissä suhteissa ja "turvapaikanhakijoiden" marssittaminen rajan yli Suomeen oli yksi keino näyttää, mitä voi tapahtua, ellei Venäjän näkemyksiin suostuta.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mistä on kysymys?
Lähiulkomaan asiat kuuluu päättää Kremlissä, siitä tässä on kysymys. Valtapiiristä.

Vanhastaan tiedetään, että vaatimuslistalle ei tule loppua, jos myöntymisen aloittaa. Valtiokoneistomme yleinen tahtotila näyttäisi olevan myöntyminen. Niin innokkaasti ja positiivisesti Niinistön harjoittama Putlerin perseennuoleminen meillä uutisoidaan.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Vaikka olenkin profiloitunut yhtenä palstan kovimmista Niinistö-kriitikoista, niin tätä kritiikkiä en nyt ihan tajua. Minusta naapurimaan valtiopäämiehen onnitteleminen syntymäpäivänä on oikein, vaikka kuinka olisi erimielisyyttä politiikan sisällöistä. Se on minusta itse asiassa aika pienimunaista touhua, jos normaalit hyvät käytöstavat unohtuvat asiaerimielisyyksien takia.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vaikka olenkin profiloitunut yhtenä palstan kovimmista Niinistö-kriitikoista, niin tätä kritiikkiä en nyt ihan tajua. Minusta naapurimaan valtiopäämiehen onnitteleminen syntymäpäivänä on oikein, vaikka kuinka olisi erimielisyyttä politiikan sisällöistä. Se on minusta itse asiassa aika pienimunaista touhua, jos normaalit hyvät käytöstavat unohtuvat asiaerimielisyyksien takia.

Olet siis sitä mieltä, että kun Venäjä hyökkäsi vuonna 2014 eurooppalaiseen valtioon ja miehittää siitä osia, pyrkii hajottamaan EU:n, estämään Suomen NATO-jäsenyyden, vaikuttaa roboilla mielipiteisiin, tukee eurooppalaista äärioikeistoa ja vasemmistoa miljoonilla, harjoittelee avoimesti sotilaallista hyökkäystä mm. Suomeen ja muihin Euroopan maihin, Putinia tulisi onnitella, ja muut EU-maat toimivat väärin?

Vai oisko kenties jopa niin, että muut Venäjän länsinaapurit ja EU toimivat aivan oikein ja sinä paljastat suomettuneisuutesi tässäkin asiassa?
 

scholl

Jäsen
Kyllä minusta kannattaa onnitella, jos Putin on ensin onnitellut. Viimeiseksi kannattaa tuollaisessa asiassa hankkia vihollista. Minusta Niinistö vaikuttaa kuuluvan ikänsä ja olemuksensa ansiosta siihen valtiojohtajaporukkaan, jota Putin saattaa arvostaa. Silloin kannattaa olla vähän sillai: me ei yhtään digata mitä sä duunaat, mutta kyllä sä ihan hyvä jätkä oot. Skål.
 

Jagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Ei Venäjä ole minnekään katoamassa. Sen faktan kanssa täytyy elää, että naapuri on sellainen kuin on. Tätä pohjaa vasten mielestäni Niinistön onnittelu on täysin järkevää. Hyväntahdon ele, jolla ei ole mitään todellista vaikutusta. Suomi ei yksin kykene vaikuttamaan käytännössä mitenkään ison naapurinsa asioihin ja toimiin. Yhteisellä länsimaalaisella linjalla sitten pyritään tekemään se vaikuttava osuus (pakotteet yms.). Onnittelematta jättämisellä olisi potentiaalisesti ollut paljon suuremmat vaikutukset, kuin nykyisellä nimi väärässä seurassa linjalla.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Aivan, Venäjä ei ole tosiaan katoamassa. Joten Niinistön kannattaisi valmistella liittymistä NATOon eikä madella fasistien edessä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei Venäjä ole minnekään katoamassa. Sen faktan kanssa täytyy elää, että naapuri on sellainen kuin on. Tätä pohjaa vasten mielestäni Niinistön onnittelu on täysin järkevää. Hyväntahdon ele ( ) Onnittelematta jättämisellä olisi potentiaalisesti ollut paljon suuremmat vaikutukset, kuin nykyisellä nimi väärässä seurassa linjalla.

Tässä on nähdäkseni oivasti kuvattu, mitä on uussuomettuminen. Koska Venäjä on naapuri, sen ehdoilla mennään. Jos Putin pistäisi miljoona venäläistä uuniin, hyvää synttäriä vaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Aivan, Venäjä ei ole tosiaan katoamassa. Joten Niinistön kannattaisi valmistella liittymistä NATOon eikä madella fasistien edessä.

Joskus oli puhetta, että Suomea lännetetään. Tämähän tarkoitti sitä, että Suomessa huomioitiin hieman aiempaa enemmän kuulumisemme läntisiin yhteiskuntiin. Ei tietenkään täysmääräisesti, kuten NATO-jäsenyydellä yms. Nyt näyttäisi olevan taas menossa putinilaistaminen siinä mielessä, että osa kansasta on kirjaimellisesti täysin pihalla heilutellessaan lippuja kunniakujassa Putinin vierailun aikana ja paheksuessa siten somessa niitä, joka pitävät tällaista alamaisuuden osoitusta sopimattomana verisen diktaattorin vieraillessa.
 

huhheijaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Olet siis sitä mieltä, että kun Venäjä hyökkäsi vuonna 2014 eurooppalaiseen valtioon ja miehittää siitä osia, pyrkii hajottamaan EU:n, estämään Suomen NATO-jäsenyyden, vaikuttaa roboilla mielipiteisiin, tukee eurooppalaista äärioikeistoa ja vasemmistoa miljoonilla, harjoittelee avoimesti sotilaallista hyökkäystä mm. Suomeen ja muihin Euroopan maihin, Putinia tulisi onnitella, ja muut EU-maat toimivat väärin?
Olen ollut siinä ymmärryksessä, että Sale onnitteli Putinia tämän syntymäpäivän johdosta, eikä Ukrainan tilanteen takia, mutta ehkä tiedät paremmin. Itse kun arvotan kauppapolitiikka suhteellisen korkealle, niin siltojen rakentelu olisi minun mielestä suotavaa. Kertokaas nyt joku mitä konkreettistä hyötyä olisi jättää onnittelematta? Putinille tulisi paha mieli ja katuisi tekojaan?
 

Jagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Tässä on nähdäkseni oivasti kuvattu, mitä on uussuomettuminen. Koska Venäjä on naapuri, sen ehdoilla mennään. Jos Putin pistäisi miljoona venäläistä uuniin, hyvää synttäriä vaan.

Onko tämä nyt sitä whataboutismia? Mielestäni kyse on opportunismista, eikä mustavalkoisella ajattelulla saavuteta parasta lopputulosta. Niinistön linja on kokonaisuudessaan mielestäni ihan ok. Ei tarkoita etteikö sieltä kritisoitavaa voisi olla. Viestini pointti oli että toimitaan läntisessä kontekstissa pakotteiden yms. keinoin Venäjää vastaan eikä sen ehdoilla.

Vai onko Cobol sitä mieltä, että nykyisessä tilanteessa pitäisi katkaista kaikki toiminta itänaapurin kanssa? Diplomaattiset suhteet ja rajat kiinni? Vai löytyykö meille hyödyllisin toimintamalli mahdollisesti jostain rajoitteiden ja 100% normaalien suhteiden välistä? Näin ainakin itse ajattelen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Onko tämä nyt sitä whataboutismia? Mielestäni kyse on opportunismista, eikä mustavalkoisella ajattelulla saavuteta parasta lopputulosta. Niinistön linja on kokonaisuudessaan mielestäni ihan ok. Ei tarkoita etteikö sieltä kritisoitavaa voisi olla. Viestini pointti oli että toimitaan läntisessä kontekstissa pakotteiden yms. keinoin Venäjää vastaan eikä sen ehdoilla.

En oikeastaan arvostellut Niinistöä, vaan Suomea laajemmin. Pidän poliittisesti vääränä liikkeenä sitä, että Suomi poikkeaa Venäjän muista länsinaapureista. Kuten Norjasta, Puolasta ja Virosta. Näen että Suomen tulee kuulua kaikissa toiminnoissa suhteessa Venäjään samaan ryhmään länsimaiden kanssa. Ei tätäkään listaa vahingossa tuotu julki. Putinin tavoite on irrottaa mm. Suomi EU:sta ja länsimaiden yhteisistä tavoitteista.

Vai onko Cobol sitä mieltä, että nykyisessä tilanteessa pitäisi katkaista kaikki toiminta itänaapurin kanssa? Diplomaattiset suhteet ja rajat kiinni? Vai löytyykö meille hyödyllisin toimintamalli mahdollisesti jostain rajoitteiden ja 100% normaalien suhteiden välistä? Näin ainakin itse ajattelen.

Itse en ole kannattanut Venäjän suhteen eristämistä. Näen sen isona riskinä. Länsimaiden yhteisrintama mm. pakotteissa on kuitenkin oikea. Joskin liian lepsu alkujaan, jos haluttaisiin tuloksia.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Olet siis sitä mieltä, että kun Venäjä hyökkäsi vuonna 2014 eurooppalaiseen valtioon ja miehittää siitä osia, pyrkii hajottamaan EU:n, estämään Suomen NATO-jäsenyyden, vaikuttaa roboilla mielipiteisiin, tukee eurooppalaista äärioikeistoa ja vasemmistoa miljoonilla, harjoittelee avoimesti sotilaallista hyökkäystä mm. Suomeen ja muihin Euroopan maihin, Putinia tulisi onnitella, ja muut EU-maat toimivat väärin?

Vai oisko kenties jopa niin, että muut Venäjän länsinaapurit ja EU toimivat aivan oikein ja sinä paljastat suomettuneisuutesi tässäkin asiassa?

En minä ole ottanut kantaa siihen ovatko muut EU-maat toimineet väärin. Minä vain en osaa nähdä syntymäpäiväonnitteluja mitenkään ongelmallisena enkä kykene sinun tapaan liittämään synttärionnitteluita Ukrainan sotaan tai Suomen Nato-kysymykseen.

Noin yleisellä tasolla olen sitä mieltä, että Suomen tulee laajemminkin ulopolitiikassa olla valikoivia sen suhteen, milloin menetellään normaalien diplomaattisten käytäntöjen vastaisesti. Veneen keikuttaminen intressien kannalta mitättömissä asiaoissa on irrationaalista ja isänmaan edun vastaista.

Suomettuminen sanana menettää mekrityksensä, jos synttärionnittelun puolustaminen nähdään osoituksena suomettuneisuudesta. Realistisempaa olisi nähdä synttärionnittelun kiihkeä vastustus osoituksena russofobiasta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
En minä ole ottanut kantaa siihen ovatko muut EU-maat toimineet väärin. Minä vain en osaa nähdä syntymäpäiväonnitteluja mitenkään ongelmallisena enkä kykene sinun tapaan liittämään synttärionnitteluita Ukrainan sotaan tai Suomen Nato-kysymykseen..

Kiersit siis kysymykseni. Vielä kerran:

Olet siis sitä mieltä, että kun Venäjä hyökkäsi vuonna 2014 eurooppalaiseen valtioon ja miehittää siitä osia, pyrkii hajottamaan EU:n, estämään Suomen NATO-jäsenyyden, vaikuttaa roboilla mielipiteisiin, tukee eurooppalaista äärioikeistoa ja vasemmistoa miljoonilla, harjoittelee avoimesti sotilaallista hyökkäystä mm. Suomeen ja muihin Euroopan maihin, Putinia tulisi onnitella, ja muut EU-maat toimivat väärin?

Oletan tekstistäsi myöhemmin, että ihan OK onnitella, vaikka länsimaat eivät onnittele.

Tein jo jatkokysymyksen: entäs jos Putin laittaisi miljoona venäläistä uuniin?

Edelleen ihan OK onnitella?
 

Jagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
En oikeastaan arvostellut Niinistöä, vaan Suomea laajemmin. Pidän poliittisesti vääränä liikkeenä sitä, että Suomi poikkeaa Venäjän muista länsinaapureista. Kuten Norjasta, Puolasta ja Virosta. Näen että Suomen tulee kuulua kaikissa toiminnoissa suhteessa Venäjään samaan ryhmään länsimaiden kanssa. Ei tätäkään listaa vahingossa tuotu julki. Putinin tavoite on irrottaa mm. Suomi EU:sta ja länsimaiden yhteisistä tavoitteista.

Itse en ole kannattanut Venäjän suhteen eristämistä. Näen sen isona riskinä. Länsimaiden yhteisrintama mm. pakotteissa on kuitenkin oikea. Joskin liian lepsu alkujaan, jos haluttaisiin tuloksia.


Putin varmasti tavoittelee tuota, kuten koko eu:n kohdalla. Eli meillä on kokonaisuudesta samankaltainen kuva. Tässä tapauksessa pidän vaan meille parempana toimintana valittua linjaa. Eri asia olisi, jos yhteisesti esimerkiksi eu:n sisällä olisi sovittu pidättäytymään vastaavista lausumista. Nyt kukin maa on tehnyt itsenäisen päätöksen tuon suhteen ja ne eriävät.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös