Suomi vs. Venäjä – naapurisuhteet

  • 642 588
  • 4 304

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kyllä, kyllä. Mutta kyllä Venäjän kaksoiskansalainen voi mielestäni toimia Suomessa tuomarina

Oma näkemykseni on tuohon varauksellinen. Pikaisella tarkistuksella naapurimaissamme (Viro, Ruotsi, Norja ja Venäjän osalta Suomi) tilanne on kirjava. Osa näistä on käyty läpi julkaisussa VVM 26/2015. Tuosta julkaisusta löytyy myös Suomen osalta nykyinen käytäntö ja tuomarien osalta se ei ole ns. monikansallinen. Perusteissa todetaan, että monikansallisuutta voidaan pitää ongelmallisena valtion kannalta, koska lojaliteetti jakautuu useammalle kuin yhdelle valtiolle.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Euroopassa kansa hurraa kaduilla Suurten Nationalistijohtajien hallitessa.
Ajan henki on sellainen. Euroopassa Unkari ja Romania on astelemassa tällä tiellä jollain tapaa ja Euroopan rajamaista Turkki ja Venäjä vahvasti. Tässä on vaaleja tulossa, joten esim Ranskan tilanne on mielenkiintoinen. Muotia politiikan saralla.

edit
Russofobia on vain kierrätystä.
Russofobia ja neuvostofobia täällä on äärimmäistä. Se on kuin yleisen houretilan hyökkäys, Ivan Maiski totesi Suomesta Wellsille joskus 1930-luvun alussa.
"Neuvostofobia täällä käy yli kaiken" - VU esittelee Suomen-lähettilään ainutlaatuiset päiväkirjat - Kotimaa - Verkkouutiset
Ainakin mulle tuli uutena juttuna, että tässä ei olekaan mitään uutta. Toisaalta Putinin hallinto kierrättää Neuvostoliiton "parhaita" puolia, joten olisi pitänyt arvata historiallinen yhteys.
 
Viimeksi muokattu:

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Pitää muistaa, että sen toisen kansalaisuuden ei tarvitse välttämättä olla Venäjän, jos jotain hallaa venäläisyyden puolesta haluaa tehdä. Vanhan Neuvostoliiton jäljitä kun venäläisiä on myös muiden maiden kansalaisina. Esim. Valko-Venäjällä on runsaasti ao. maan kansalaisia, jotka kuitenkin ovat perimältään ja mieleltään hyvinkin venäläisiä. Samaa uskoisin olevan jonkin verran myös Balttiassa ja Ukrainassakin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ihan hyvä nosto. Oma näkemys on sama kuin prikaatinkenraali Jukka Sonnisella:

Se on tietysti Venäjän asia, mitä Venäjä tekee. Me tietysti seuraamme sitä huolestuneena. Onhan se huono merkki, jos meidän rajanaapurimme käyttää voimaa, väkivaltaa, ja tällä kertaa tuo pysyvän valmiuden joukkoja meidän rajan läheisyyteen. Siis tuhansien miehien yhtymä, niin ei se mikään pikkuasia ole, huolestuneena seuraamme.

Suomen virallinen kanta toki on, että ei tietenkään ole mitään uhkaa meille. Rauhan asialla ovat.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt koko palstamaailma huutaa sako-cobolilaista tulkintaa kaikelle sille mikä on todella tähdellistä,
Jos palstamaailma on järkevä, niin näin tapahtuu. HYMIÖ

Venäläiset kouluttavat joukkoja erityisesti pohjolan oloihin, joten nyt kai voidaan lopettaa keskustelu siitä, että kykeneekö puna-armeija taistelemaan ja liikkumaan hyvillä edellytyksillä pohjoisessa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjällä on puna-armeija, niin ne sitä itse kutsuu. Perinteet elää muutenkin vahvasti, sillä Pietari sijaitsee Leningradin sotilaspiirissä...
 

canttig

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Mitä @canttig olet noin yleisellä tasolla mieltä: Suomella on Puolustusvoimat, onko Venäjällä puolustusvoimat vai armeija?
No otin vähän haastavia sanavalintoja. Vaan niinhän tekee myös Ilta-Sanomat, johon viittasin. En usko että siellä Alakurtissa mikään eliittiprikaati majailee. Todelliset eliittijoukot ovat Venäjällä paljon etelämpänä. Ja noiden joukkojen toiminta on suunattu Jäämeren suuntaan, ei Suomeen.

Mutta joo, puna-armeijaan siellä perinteet nojaa. Ei epäilystä. Ja totta kai, vittumaista Suomen kannalta on tuo Pietarin läheisyys.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Nyt on mielenkiintonen kirjotus Novaja Gazetassa:

Tunnettu venäläislehti ylistää Suomea: "Harva on tehnyt Venäjän hyväksi yhtä paljon"

Suomalaiset ovat opettaneet itänaapurille hyvän rakennus-, remontti- ja sisustustyylin. Lisäksi Mironovan mielestä juuri suomalaisten ansiosta venäläiset ovat oppineet arvostamaan hyvää ruokaa, hienoja vaatteita ja laadukasta vodkaa.

- En ihmettele yhtään, mikäli Suomessa toimii salainen ohjelma, jonka tarkoituksena on tehdä venäläisistä kunnon ihmisiä. Mitä Pietarista olisi tullut, jos se ei sijaitsisi 200 kilometrin päässä Suomen rajasta? Entä minkälainen maamme, jota juuri nyt hallitsevat Pietarissa syntyneet, olisi ilman suomalaisia? Juuri Suomen ansiosta saimme liittovaltion viranomaiset, jotka jo nuoresta lähtien ovat tienneet, mitä on eurooppalainen siisteys, eurooppalaiset tavat ja eurooppalainen laatu. Harva on tehnyt Venäjän hyväksi yhtä paljon kuin nykysuomalaiset.
Boldaus oma. Melkosia salaliittoteorioita.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Josko meinaavat pyrkimyksiä kotouttaa maahanmuuttajat? On kyllä hieno sanavalinta jos on oikein käännetty. "Tulukee ryssät Suomeen, kyllä myö teistä vielä ihmisiä tehhää."
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Seuraava ei koske yksin Venäjää ja Suomea, mutta se koskee erityisesti Venäjää ja Suomea. Sen takia lienee tämä ketju oikea, vaikka Supolle voisi perustaa oman ketjunsa. Ehkä joku tekee sen tai teen sen itse myöhemmin tänä vuonna. Itse asiassa on hieman outoa, että Supolla ei omaa ketjua ole Vapaan puolella - ja ainoa poliisiketjukin on otsikostaan alkaen ns. negatiivissävytteinen...

Supon vuosikatsauksen mukaan vuonna 2016 ulkomaiset tiedusteluorganisaatiot pyrkivät värväämään suomalaisia, joilla on mahdollisuus vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon ja yleiseen mielipiteeseen. Ja mitä nuorempana värvätään, sitä parempi juttu ulkomaisen tiedustelun kannalta, koska täten saa hyötyä vuosikymmeniä. Supon mukaan kiinnostuksen kohteena on mm. Suomen NATO-kanta, energiapoliittiset päätökset ja huoltovarmuus.

Supo tekee hyvää työtä, mutta siitä huolimatta Venäjä myös onnistuu osassa värväysviritelmiään. Kekkosen ja Koiviston ajan värvätyt ovat jo eläkeiässä tai lähellä sitä, joten nyt Venäjä hakee apureikseen nuoria ns. tulevaisuuden kasvoja ja nimiä. Yksi kohde on rajojen ulkopuolelta tulevan kybervakoilutulosten paikallinen (Suomessa tapahtuva) hyödyntäminen. Supon mukaan vihamielisesti toimivalle valtiolle tunkeutuminen tietoverkon kautta tietojärjestelmiin on kustannustehokas ja lähes riskitön tapa hankkia suuria määriä tietoa kohdemaan päätöksentekokoneistosta. Vuoden 2016 kybervakoilutilanteesta voitiin tunnistaa kolme selkeää trendiä: ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan kohdistuvan näkyvän toiminnan voimakas lisääntyminen, kokonaisvaltaiset vakoiluprioriteetit sekä suomalaisten tietoverkkojen väärinkäyttö kolmansiin maihin kohdistuvassa vakoilussa.

http://www.supo.fi/instancedata/pri...ture/72827_SUPO_2016_FIN.pdf?08734d9d7476d488

Kuten edellisestäkin Supon katsauksesta, myös tästä voi rivien välistä lukea ikävän asian: Venäjä pyrkii monin eri tavoin vaikuttamaan suomalaiseen päätöksentekoon ja suomalaisten näkemyksiin Venäjän nykyjohdon haluamalla tavalla.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Supon vuosikatsauksen mukaan vuonna 2016 ulkomaiset tiedusteluorganisaatiot pyrkivät värväämään suomalaisia, joilla on mahdollisuus vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon ja yleiseen mielipiteeseen.

Menee vähän ehkä ohi aiheen, mutta lainsäädännön osalta tuota on yritys hieman vaikeuttaa. Nykyisellään laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä (Finlex) määrittelee tehostetun tuntemisvelvollisuuden toisessa valtiossa merkittävässä asemassa olevan henkilön osalta. Tuohon ollaan puuhailemassa muutosta, mm. eduskunnassa (HE 228/2016, linkki eduskunta.fi) pöydällä on "Soveltamisala laajenisi myös siten, että poliittisesti vaikutusvaltaisilla henkilöillä tarkoitettaisiin ulkomaisten lisäksi kotimaisia poliittisesti vaikutusvaltaisia henkilöitä."

Toisin sanoen aiemmin eri laitoksien määräykset poliittisesti vaikutusvaltaisten tahojen osalta ovat koskeneet vain toisten valtioiden edustajia, ja kotimaiset virkaveljet on kuitattu "lahjomattomina ja aina ja ikuisesti vilpittöminä". En todellakaan jaksa maallikkona selvittää tuon muutoksen/muutosehdotuksen varsinaista lähdettä, ts. onko kyseessä EU-direktiivi vai kotimainen linjaveto. Laajemmalla käsitteellä toki nuo ulkomaisten tiedusteluorganisaatioiden mahdollisuudet vaikuttaa Suomen päätöksentekoon hieman pienenisivät, olettaen toki esimerkiksi pankkien vaativan "ihan aikuisten oikeasti" tarkempia tietoja merkittävässä asemassa olevien henkilöiden tulorahavirrasta. Nykyisellään kun ainakaan laki poliittisesti vaikutusvaltaisen henkilön statuksesta ei pakota pankkeja sen kummemmin seuraamaan ministerin tiliä kuin minunkaan, niin tilanne on varsin jännä: todennäköisemmin jonkun ministerin tilille saapuva tilisiirto Venäjältä menee olan kohauksella läpi, kun kerta "se on kuitenkin hyvätuloinen ja muutenkin puuhaillut noiden kanssa."

Toteutushan noissa lopulta ratkaisee, mutta ainakin noiden lähteiden perusteella olisi odotettavissa edes pieniä hidasteita tuon uhkakuvan osalta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
HS:sta löytyy tuoreita Venäjän media näkökulmia Suomesta. Olen muutman kerran kirjoittanut, että Venäjä toimii kässärinsä mukaan ja levittää valheita Suomesta entiseen tapaansa. Ja toki muistakin naapureistaan, mutta tässä ketjussa kyse on Suomesta.

Koska HS on maksumuurin takana, tässä vain muutama valittu venäläismedia valittu valhe maaliskuulta 2017:

* Suomi ilman suurempaa vastustelua luopuu puolueettomuudestaan (Novosti, NATO-kysymys)
* Venäläistä journalismia Bäckman sanoi pitävänsä ”laadukkaana ja syvällisenä (Jouni Bäckman, haastattelu Pravdassa)
* EU ja Nato sen sijaan rakentavat ”uudenlaista totalitarismia, jonka olennainen osa on tiedon rajoittaminen ja suoranainen valehtelu (Jouni Bäckman, haastattelu Pravdassa)
* Suomea Bäckman pitää tässä suhteessa ehkä jopa Pohjois-Koreaakin pahempana tapauksena: valvonta on tiukkaa ja sensuuri koskee kaikkea (Jouni Bäckman, haastattelu Pravdassa)

Venäläismedian mukaan Suomesta on tullut puolueettomuutensa myynyt Yhdysvaltain etuvartio – osansa piikittelystä sai myös Tarja Halonen - Ulkomaat - Helsingin Sanomat

Vieläkö riittää muutamilla nimimerkeillä uskoa siihen, että kyse on russofobiasta kun tuon tällaisia esille, koska ne eivät todellakaan pidä paikkaansa?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venakkojen propagandaa Suomesta ei seurata täällä kovin tarkasti ja vesivahinko kirjoitusta en osaa, mutta mun mutu on, että kielenkäyttö on asteen koventunut.
 

tulikaste

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Tero Lehterä
Ja hassua, kuinka Dugin vieraileekin Suomessa jo toistamiseen muutaman vuoden sisään, 2014 taisi olla edellinen kerta. Jotenkin veikkaan, ettei äijä kovin usein käy kääntymässä esimerkiksi Liettuassa tai Puolassa, mutta jotenkin täältä löytyy aina tilaa. Ei lakkaa hämmästyttämästä, kuinka yhteiskunta antaa tällaisen suoranaisesti sille itselleen loppua halajavan kaverin vierailla kuin minkäkin läheisen ystävän, mutta tässä ollaan. En välitä siitä, että Bäckman on kutsunut, porttikielto tulisi antaa.

Venäjällä Dugin tietysti lentäisi suorinta tietä vankilaan, jo tuon 1996 kirjoitetun kirjansa myötä, siellä kun on valtion yhtenäisyyden kyseenalaistaminen kovin kiellettyä. Mutta meillä tällainen valtakunnan Oulun kohdalta kahtia jakamista kannattava suoranainen fasisti on tervetullut koska vaan. Kai tällainen nyt on ihan yhtä hälyttävää siinä missä jokin vihapuhekin.
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Sopivasti Hesarin huhtikuun kuukausiliitteessä oli pitkä juttu Garri Kasparovista, kuka on jälleen ajankohtainen haastateltava etenkin Yhdysvalloissa johtuen Venäjän vaikuttamisesta USA:n presidentinvaaleihin.
Šakkimestari pelaa nyt vaikeinta otteluaan, sillä vastassa on Vladimir Putin – Saska Saarikoski tapasi Kasparovin New Yorkissa - Kuukausiliite - Helsingin Sanomat
(Linkki juttuun, joka on toki maksumuurin takana)

Duginista ei puhu, mutta Venäjän pehmeän vaikuttamisen keinoista Suomessa ja siitä miten NATOon kuulumattomuus näkyy väkisinkin siinä millä tavoin Venäjä Suomessa toimii.
 
HS:sta löytyy tuoreita Venäjän media näkökulmia Suomesta. Olen muutman kerran kirjoittanut, että Venäjä toimii kässärinsä mukaan ja levittää valheita Suomesta entiseen tapaansa. Ja toki muistakin naapureistaan, mutta tässä ketjussa kyse on Suomesta.

Koska HS on maksumuurin takana, tässä vain muutama valittu venäläismedia valittu valhe maaliskuulta 2017:

* Suomi ilman suurempaa vastustelua luopuu puolueettomuudestaan (Novosti, NATO-kysymys)
* Venäläistä journalismia Bäckman sanoi pitävänsä ”laadukkaana ja syvällisenä (Jouni Bäckman, haastattelu Pravdassa)
* EU ja Nato sen sijaan rakentavat ”uudenlaista totalitarismia, jonka olennainen osa on tiedon rajoittaminen ja suoranainen valehtelu (Jouni Bäckman, haastattelu Pravdassa)
* Suomea Bäckman pitää tässä suhteessa ehkä jopa Pohjois-Koreaakin pahempana tapauksena: valvonta on tiukkaa ja sensuuri koskee kaikkea (Jouni Bäckman, haastattelu Pravdassa)

Venäläismedian mukaan Suomesta on tullut puolueettomuutensa myynyt Yhdysvaltain etuvartio – osansa piikittelystä sai myös Tarja Halonen - Ulkomaat - Helsingin Sanomat

Vieläkö riittää muutamilla nimimerkeillä uskoa siihen, että kyse on russofobiasta kun tuon tällaisia esille, koska ne eivät todellakaan pidä paikkaansa?
Onhan tuo törkeää, jos venäläisessä lehdistössä käytetään täysin keksittyjä henkilöitä haastatteluissa!
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Duginista ei puhu, mutta Venäjän pehmeän vaikuttamisen keinoista Suomessa ja siitä miten NATOon kuulumattomuus näkyy väkisinkin siinä millä tavoin Venäjä Suomessa toimii.

Näihin pehmeisiin tai sanoisin, että koviin vaikuttamiskeinoihin kuuluu YLE. Kun Dugin oli vuonna 2014 Suomessa, ruotsinkielinen YLE teki jutun Duginista. Yllätys, yllätys - YLE ei kysy yhtään kysymystä Duginin kaavailemasta Suomen tuhosta. Dugin tuo esille sen, että suomalaiset voivat valita identiteettinsä länsieurooppalaisen tai euraasialaisen välillä ja että hän suosittelee euraasialaista, mutta Duginia ei laiteta lainkaan tilille hänen kaavailemastaan Suomen itsenäisyyden lakkauttamisesta ja Suomen siirtämisestä Venäjän alamaisuuteen. Linkki juttuun alla:

Finland välkomnas till ett storryskt Eurasien | Utrikes | svenska.yle.fi

Missä muualla lännessä olisi mahdollista, että valtiollinen yleisradioyhtiö YLE.n tavoin toimisi näin?

Ja @Linnankundi totta vieköön, Johanista tuli Jouni.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Näihin pehmeisiin tai sanoisin, että koviin vaikuttamiskeinoihin kuuluu YLE. Kun Dugin oli vuonna 2014 Suomessa, ruotsinkielinen YLE teki jutun Duginista. Yllätys, yllätys - YLE ei kysy yhtään kysymystä Duginin kaavailemasta Suomen tuhosta. Dugin tuo esille sen, että suomalaiset voivat valita identiteettinsä länsieurooppalaisen tai euraasialaisen välillä ja että hän suosittelee euraasialaista, mutta Duginia ei laiteta lainkaan tilille hänen kaavailemastaan Suomen itsenäisyyden lakkauttamisesta ja Suomen siirtämisestä Venäjän alamaisuuteen. Linkki juttuun alla:

Finland välkomnas till ett storryskt Eurasien | Utrikes | svenska.yle.fi

Missä muualla lännessä olisi mahdollista, että valtiollinen yleisradioyhtiö YLE.n tavoin toimisi näin?

Ja @Linnankundi totta vieköön, Johanista tuli Jouni.

On kyllä pöyristyttävää toimintaa ruotsinkieliseltä toimitukselta, aivan kestämätöntä. Samoin kuin se että YLE uutisoi joka vuosi Joulupukin lähdön aattopäivänä Korvatunturilta vaikka kaikki tietävät ettei Joulupukkia edes ole olemassa. Lakkautettavahan tuo YLE on, ei sillä mitään tee.
 
Vuodet vierii, ihmiset (kai) vaihtuu, mutta YLEn venäjänöyryys on ja pysyy. Miksi? Vieläkö muka nykyäänkin sirolalaiset toimittajat sanelevat pelisäännöt tässä duunissa, vaikka unelmien Neuvostoliitto onkin maannut mausoleumin sisällä jo iät ajat?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vuodet vierii, ihmiset (kai) vaihtuu, mutta YLEn venäjänöyryys on ja pysyy. Miksi? Vieläkö muka nykyäänkin sirolalaiset toimittajat sanelevat pelisäännöt tässä duunissa, vaikka unelmien Neuvostoliitto onkin maannut mausoleumin sisällä jo iät ajat?

Vuosikymmenten ajan YLE omasi erityissuhteen nykyisen Venäjän edeltäjään, Neuvostoliittoon, ja toteutti mitä oudoimpia kampanjoita Neuvostoliiton pyynnöstä. Kun Neuvostoliitto hajosi, Venäjä sai saman erityiskohtelun kuin Neuvostoliitto aiemmin. Tämä tarkoitti montaa asiaa, mutta myös sitä, että kuten Neuvostoliiton, myös Venäjän mielestä oli eduksi, jos YLE:n Moskovan kirjeenvaihtaja oli Venäjän käskyläinen ja julkaisi RT:n propagandan mukaista kuvaa ja tekstiä. Huomautan, että kaikki YLE:n Moskovan kirjeenvaihtajat eivät todellakaan olleet Neuvostoliiton tai Venäjän käskyläisiä, mutta monta sellaista löytyy YLE:n Moskovan kirjeenvaihtajien joukosta. Heidän tehtävä oli kertoa Neuvostoliitosta/Venäjästä ns. oikeita asioita.

Nykyisen hallituksen aikana YLE on nähdäkseni ottanut vihdoin etäisyyttä Venäjään ja vielä muutama vuosi sitten nähdyt Marja Mannisen reportaasit Krimiltä ovat jääneet sivuun. Mun käsitys on, että hallitus on laittanut YLE:n koville tässäkin suhteessa. YLE:n suhteen on menty parempaan suuntaan, mutta kyllä se vahva vaikuttaja Suomen ja Venäjän suhteissakin on. Toivottavasti jatkossa vain Suomen etujen puolella, sillä muutamakin Venäjän kätyri saa ikävää jälkeä väärällä paikalla, vaikka muu toimitus ei samanlaisia olisikaan.
 
Vuosikymmenten ajan YLE omasi erityissuhteen nykyisen Venäjän edeltäjään, Neuvostoliittoon, ja toteutti mitä oudoimpia kampanjoita Neuvostoliiton pyynnöstä. Kun Neuvostoliitto hajosi, Venäjä sai saman erityiskohtelun kuin Neuvostoliitto aiemmin. Tämä tarkoitti montaa asiaa, mutta myös sitä, että kuten Neuvostoliiton, myös Venäjän mielestä oli eduksi, jos YLE:n Moskovan kirjeenvaihtaja oli Venäjän käskyläinen ja julkaisi RT:n propagandan mukaista kuvaa ja tekstiä. Huomautan, että kaikki YLE:n Moskovan kirjeenvaihtajat eivät todellakaan olleet Neuvostoliiton tai Venäjän käskyläisiä, mutta monta sellaista löytyy YLE:n Moskovan kirjeenvaihtajien joukosta. Heidän tehtävä oli kertoa Neuvostoliitosta/Venäjästä ns. oikeita asioita.

Nykyisen hallituksen aikana YLE on nähdäkseni ottanut vihdoin etäisyyttä Venäjään ja vielä muutama vuosi sitten nähdyt Marja Mannisen reportaasit Krimiltä ovat jääneet sivuun. Mun käsitys on, että hallitus on laittanut YLE:n koville tässäkin suhteessa. YLE:n suhteen on menty parempaan suuntaan, mutta kyllä se vahva vaikuttaja Suomen ja Venäjän suhteissakin on. Toivottavasti jatkossa vain Suomen etujen puolella, sillä muutamakin Venäjän kätyri saa ikävää jälkeä väärällä paikalla, vaikka muu toimitus ei samanlaisia olisikaan.

Jotain näistä jutuista muistelisin lukeneeni, mutta aika ihme on, jos sama meno jatkuu vielä tänäkin päivänä. Sen toki tiedän, että määrä x tämän maan poliitikoista on ollut suuseksisuhteessa vähintään henkisesti itään päin ja sen vuoksi joitain asiakirjoja tai faktoja tuskin ikinä voi kansalaisille saattaa julkisiksi. Nämä siis joskus 70 ja 80-luvuilla, kun Beljakov & kumppanit kai saivat vaikutelman, että Suomi voitaisiin sopivin keinoin saada mukaan yhdeksi kansandemokratiaksi, ellen ole väärin ymmärtänyt. Prahan rauhanpanssarit -68 oli kai tuoneet Moskovalle siinä määrin huonoa imagoa, ettei kovin konkreettisia vallankumousaikeita Suomen suhteen viitsinyt yrittää.

Olen itsekin sosialisti kai jollain tapaa ja työväen asia tuntuu omalta, mutta silti tuo NL:n nöyristely tuntuu jälkikäteen pirun nololta touhulta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös