Suomi vs. Venäjä – naapurisuhteet

  • 684 597
  • 4 541

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
En tiedä pidetäänkö tätä julkisuuteen vuotanutta puhelua enää minkäänlaisena evidenssinä siitä, että Majdanin tarkka-ampujien takana olleet tahot ovat vähintäänkin kiistan alaiset, vai onko asia vain sivuutettu olankohautuksella? Viron ulkoministeri Paet kuitenkin myönsi tallenteen autenttiseksi. Siitä tuskin lienee epäselvyyttä, että venäläiset hakkeroivat puhelun ja vuosivat sen julkisuuteen. Siitäkään tuskin on suurta erimielisyyttä, että Kiovan vallankaappaajat olivat raskaasti korruptoitunutta porukkaa heitä edeltävien vallanpitäjien tavoin. Vallankumouksessa vain kumartelun ilmansuunta vaihtui, mikä niin'ikään lienee yleisesti hyväksytty tosiasia.

Mikä mahtaa olla tuon ampumisia koskevan riippumattoman tutkimuksen tilanne tällä hetkellä? Onko sellainen tehty ja onko tulokset julkaistu? Mielestäni vuodon jälkeen annetut asianosaisten, kuten ukrainalaislääkärin lausunnot, eivät riitä todistusvoimaltaan kumoamaan Paetin tunnustusta koskien puhelun substanssin autenttisuutta. On itsestään selvää, että jälkikäteen tapauksen osapuolet paineen alla selittävät tapahtumia parhain päin. Mikäli Paet olisikin Putinisti, niin sellainen tieto olisi ehdottoman uskottava selitys vuodolle ja sen aiheuttamille ikävään suuntaan viittaaville johtopäätöksille.

Jos tämä vuoto itsessään on jo jossain puolueettomasti tutkittu sen sisällön osalta ja sille on annettu uskottava selitys, niin pyydän anteeksi että se on mennyt itseltäni kokonaan ohi. Samalla kiitän saamastani lisäinformaatiosta. Pyrin lähtökohtaisesti kyllä tutkimaan uutisointia laajasti monista näkökulmista, jonka jälkeen kokonaiskuvasta on mahdollista muodostaa itsenäisesti jonkinlainen käsitys. Sen verran paljon propagandaa näissä keisseissä on yleensä mukana puolin ja toisin.

Hakkeroitu puhelu paljastaa Kiovan ampumisista huolestuttavaa tietoa - Ulkomaat - Uutiset - MTV.fi

Ukrainassa on tehty laajoja tutkimuksia Maidanin yhteenottojen seurauksena, oivallisen kuvan antaa se, että toistaiseksi ainoakaan berkut, joka on ollut syytettynä ei ole saanut tuomiota, koska ei ole ehdottomasti voitu todistaa, että juuri kyseinen berkut laukaisi aseen tai suoritti kuolemaan johtaneen pahoinpitelyn. Ukrainalaiset ovat ihmetelleet kuinka näin on voinut käydä, kun osa berkuteista on kuitenkin tunnistettu pahoinpitelyiden suorittajina - tämä vain omalta osaltaan kuvaa tilanteen kaaottisuutta ja ongelmallisuutta. Toisaalta myös sitä, että oikeuslaitos ei välttämättä toimi läpinäkyvästi.

Sitten tähän uutisen ampumistapaukseen. Vaikka uutinen pitäisi paikkansa, vaikka tuona kyseisenä päivänä mielenosoittajat olisivat ampuneet ensimmäiset laukaukset Maidanilla, koko uutinen on monellakin tapaa absurdi ja etenkin Kreml on käyttänyt sitä täysin omien tarkoitusperiensä ajamiseen.

Tuossa jokin aika sitten kun vietettiin Maidanin verilöylyn 2-vuotismuistopäivää, tuolloin julkaistiin karttoja joihin oli sijoitettu helmikuun yhteenotoissa kuolleet ja nämä uhrit jakautuivat useiden katujen ja aukioiden alueelle - olen itse käynyt Maidanilla ja nähnyt sen ettei väittetystä rakennuksesta aivan Maidanin ytimestä kyetä ampumaan mitenkään kaikkia Maidanin uhreja - olivatpa he siviilejä tahi sotilaita/berkuteja. Kuolleissa on mitä erilaisimpia ampumahaavoja, heistä on löytynyt hauleja (berkut on todistetusti käyttänyt haulikoita Maidanilla), heistä on löytynyt erikoisluoteja - joita ei todellakaan ole tavallisen kansalaisen saatavana ja joita käytetään esim. VKS-94 tarkkuuskiväärissä, joita on havaittu olleen Maidanilla helmikuussa - mielenkiintoiseksi asian tekee se, että Ukraina ei ole koskaan ostanut kyseisiä tarkkuskivääreitä Venäjältä. Tapahtumat ennen kyseistä päivää osoittivat kuitenkin sen, että Janukovitshin hallinto oli valmis käyttämään voimaa kansalaisia vastaan Kiovassa ja muualla maassa eli uutisen tapahtumat eivät ole millään muotoa alku verenvuodatukselle, ne ovat yhden yksittäisen päivän tapahtumia - mikä usein tarkoitushakuisesti on pyritty häivyttämään etenkin RT:n uutisissa.

Todennäköisesti tuolloin ammuttiin Maidanin alueelta kyseisen päivän yhteenoton alkuvaiheessa yksittäisiä laukauksia kohti berkutin sotilaita Aleja Heroin suuntaan ja nämä laukaukset tulivat ilmeisesti Hotel Ukrainan suunnalta. Näiden ohella yhteenotossa ammuttiin berkutia ja sotilaita kohti useita laukauksia erilaisin metsästysasein ja saaliiksi saaduin asein. On myös epäilty, että Hotel Ukrainan suunnalta olisi ammuttu Maidanille, mutta varmuutta tähän ei ole saatu, koska berkutien tark'ampujia oli sijoittuneena Hotel Ukrainan lähistölle tien toiselle puolelle ja myös näillä joukoilla oli suora näkö- ja tuliyhteys Maidanille - ja kyseiset joukot myös ampuivat Maidanille useita laukauksia (todisteena valokuvia ja videotallenteita).

Yksistään helmikuun yhteenottojen uhrit sijoittuivat Kiovan keskustassa useiden katujen alueelle Maidanin ympäristöön - ul. Khreshatykilla sekä Alejalla ja sitten Maidanin aukiolla ja pienemmillä sivukaduilla, joilla mielenosoittajia ammuttiin tark'ampujien toimesta talojen katoilta. Eli uutinen näiltäkin osin on hiukan todellisuutta vääristävä, kun kuolleita tuli noiden päivien aikana reilut sata, ja nyt kiinnitetään huomiota muutamaan ammuttuun laukaukseen. Maidanilla oli vielä kesäkuussa 2014 satoja jollei tuhansia luotien ja haulien jälkiä talojen seinissä ja katukivissä ynnä asfaltissa, jokainen ymmärtää sen, että hakkeroitua uutista on tarkoitushakuisesti käytetty väärin, jotta käännetään katse syyllisestä syyttömään ja hänestä tehdään syyllinen.

Mutta se mitä tuolloin helmikuussa tapahtui on oikeastaan täysin merkityksetöntä, koska Janukovitshin hallinto oli jo noin kuukautta aiemmin käyttänyt tuliaseita (haulikkoja, rynnäkkökivääreja ja tarkka-ampuja-kivääreitä) aseistamattomia siviileitä ja mdiaa kohtaan ul. Hrushevskohon yhteenotoissa ja tuolloin tulivat Maidanin ensimmäisen viralliset kuolonuhrit - Serhey Nigojan ja Mikhail Zhyznevskyi, joskin jo ennen heitä kuoli kaksi aiemmin pidätettyä maidanilaista. Toinen Yuriy Verbytskyi kidnapattiin Ihor Lutsenkon kanssa sairaalasta poliiseiden toimesta, Verbytskyi löydettiin myöhemmin kuolleena - kehossa oli pahoinpitelyn ja kidutuksen merkkejä, joskin virallinen kuolinsyy oli "hypotermia".

Seuraavaksi videota Kiovasta 22. tammikuuta Hrushevskohon yhteenotosta: Публикуется впервые: 22.01.2014 Киев. Майдан и Грушевского • Kiev: Maidan, Grushevskogo - YouTube

Yhtälailla Janukovitshin hallinto menetti kansan luottamuksen suorittamalla pidätyksiä sairaaloissa, viemällä ensiavusta ja kirurgisilta osastoilta epäiltyjä pidätyskeskuksiin ja monet katosivat sille tielle - edelleen kateissa on reilut 50 pidätyskeskuksiin vietyä, jokainen voi päätellä mitä heille on tehty. Ruumiita ei vain ole löytynyt.

Samoin hyvin arvelluttavaa oli se, että berkutit ja turvallisuuspoliisin muut yksiköt suorittivat pidätyksiä St. Mikaelin luostarista, jossa haavoittuneita ja vammautuneita hoidettiin ja jossa heille annettiin ensiapua ennen siirtoa sairaaloihin, jotka olivat ylikuormittuneita tuolloin.

Niin toivottavaa kuin olisikin se, että kaikki Maidanin tapahtumat tutkittaisi, mutta on syytä olla realisti ja ymmärrettävä se, että tuolloin - noiden viikkojen aikana - tapahtui niin paljon ja on merkittävästä tärkeämpiäkin tutkinnankohteita, ja kun edelleen on yritettävä löytää kateissa olevien ruumiita tai edes tietoa siitä mitä heille on tapahtunut, niin tässä lievässä kaaoksessa, muutamat laukaukset Maidanilla eivät saa riittävästi huomiota. Toki on myös huomioitava inhimillinen tekijä, tutkinta kohdistuu ensisijaisesti Janukovitshin hallinnon väärinkäytöksiin ja toissijaisesti muihin rikoksiin noina viikkoina. Maailma ei ole täydellinen, siihen on tässä tapauksessa tyytyminen.

vlad
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
..., että Suomen olisi ensin pitänyt sulkea raja-asemat pohjoisessa ja testata Venäjän reagointia ts. ottaa aloite edes hetkeksi omiin käsiinsä ja sen jälkeen katsoa mitä siitä seuraa. Suomi olisi näin toimien näyttänyt kaikkialle, että Suomi on tarvittaessa määrätietoisen kova, ettei se suoriltakäsin nöyristele vaan toteuttaa omaa politiikkaansa omin ehdoin.

Mielelläni olisin myös nähnyt neuvonpidon EU:n suuntaan ja vasta sitten (yllä kuvailemieni toimien jälkeen) lähdetty Venäjän-kiertueelle...

Julkean käyttää osaa Vladin vastauksesta @canttig ille pohjana omalle pähkäilylleni.

Uskoakseni,tai toivottavasti, UTVAssa on käyty läpi rajojen sulkemisvaihtoehto läpi ja päädytty neuvotteluratkaisuun, eli tähän " nöyryyttävään " kompromissiin. Onko TP:llä ollut puhelinkeskusteluissaan munaa kertoa venäläisille rajojen kiinnilyömisen olevan Suomen seuraava toimenpide, pakotettu vaihtoehto, niin sitä toki voi epäillä. Mahdotonta se ei mielestäni ole, luotan S. Niinistön shakkitaitoihin.
EUta on varmaan informoitu etukäteen tästä ensimmäisestä siirrosta. Siinä, että sitä olisi lähdetty viikkokausiksi analysoimaan eu-rinkiin ei ole mitään järkeä. Sama siirto olisi tehty kuitenkin, pienimmän haitan puolustussiirto. Ainoa negatiivinen puoli on Suomi-kuvan kärsiminen joidenkin suomalaisten mielikuvissa. Politiikan toimittelijat ja harrastelijat saavat intoa puhallella Suomettuneisuus-hiillokseen, Heidi Hautala tietysti innokkaana puhkuu tuhkat silmilleen.
Meillä on mahdollisuus tehdä astetta kovempi siirto seuraavaksi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tämän päivän (21.4.2016) Helsingin Sanomien päälkirjoitustoimittaja Matti Kalliokoski kysyy sen, mitä jokaisen suomalaisen tulisi kysyä:

"Entä mistä kumpuaa Suomen poliittisen johdon tuki Fennovoimalle? Ehkä vastaus löytyy ajatusleikin avulla. Missä jamassa Venäjän-suhteet olisivat ilman ydinvoimalahanketta? Olisiko paine kovempi, kauppa vielä pienempää mutta Suomeen jonottavien ihmisten määrä suurempi?"

Tunnen Kalliokosken Ulkopolitiikka-lehden ajoilta ja tiedän, että Kalliokoski ei ikinä heittäisi tällaista varjoa Suomen ja Fennovoiman ylle ellei siihen olisi hyviä syitä ja kylmiä faktoja takana. Kalliokoski pitää - mahdollisesti Sanomien hallussa olevien dokumenttien perusteella - mahdollisena sitä, että Suomea on kiristetty venäjän toimesta uhkaamalla lisäpakolaisilla, jos Suomi ei suhtaudu positiivisesti Fennovoiman voimalaan.

Kalliokoski kirjoittaa, että kun yksityiset tahot ovat karsiutuneet Fennovoiman takaa, pääomistajiksi ovat jääneet suomalaiset veronmaksajat: mukana on kuntien energiayhtiöitä ja valtionyhtiöitä. Fortumin viimekesäinen pörssitiedote tulosta Fennovoiman osakkaaksi on yhden lajin sanataidetta. Harvoin pörssiyhtiö on tiedottanut osallistuvansa investointiin, jonka toteutumista se ei ole tavoitellut. Venäjän näkökulmasta kyse on energiasuurvallan rakentamisesta. Energia sitoo maita yhteen. Osin siksi EU:kin kehittää yhteisiä energiamarkkinoita. Uusi venäläisvalmisteinen ydinvoimala varmistaa Suomen ja Venäjän yhteistyön vuosikymmeniksi – ja lisää Suomen etäisyyttä Pohjoismaihin ja EU:hun.

Kalliokoski näkee siis Venäjän intressinä Suomen irrottamisen Pohjoismaista ja EU:sta. Tämä kuulostaa yhdistettynä Säteilyturvakeskukselta saatavaan "hyväksytty" leimaan (ja sitä kautta parempaan vientimahdollisuuteen) ainakin kohtuullisen uskottavalta. Mutta se ei selitä sitä, miksi suomalaispoliitikot ovat Fennovoiman takana ja jo nyt valmiita oikaisemaan vaatimuksissa, jos siihen on tarvetta.

Kalliokosken esille nostama Venäjän painostus tai suoraan sanoen kiristys mm. pakolaisten avulla onkin teoriassa mahdollinen. Ehkä asiat tulevat aikanaan julki, ehkä eivät. Kovin herkästi Suomessa on toimittu Venäjän tavoitteiden mukaisesti, kun kyseessä on ydinvoimalat. Aikanaan ydinvoimala oli saatava Neuvostoliitosta, koska ne olivat turvallisia - vai miten se menikään...? Kyse oli käskystä. Oli tilattava ydinvoimala Neuvostoliitosta.

Lisäksi Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aikaan Sorsan hallitus pyrki pakottamaan YLE:n kertomaan vain Säteilyturvakeskuksen tiedotteita ilman mitään muuta. Tämä viimeinen asia selviää YLE:n entisen pääjohtajan Sakari Kiurun muistelmista. Myös tämä asia mainitaan Kalliokosken kirjoittamassa HS:n pääkirjoituksessa.

On mielenkiintoista seurata, millaista keskustelua HS:n esille nostamasta Fennovoiman Pyhäjoelle rakennettavan ydinvoimalan taustoista tullaan käymään. Onko todella mahdollista, että Venäjä on osana ydinvoimaratkaisua kiristänyt Suomea pakolaisilla? Ja onko jälleen niin, että hallitus pyrkii suitsemaan keskustelun hiljaiseksi, kuten se teki mm. Venäjän ja Suomen välisessä äskettäisessä rajasopimuksessa. Tämä rajasopimus tehtiin Venäjän etujen mukaisesti siten, että myös siinä oli selvä tavoite eristää Suomea Pohjoismaista ja EU:sta kieltämällä Suomelta ns. liittolaisosuus ja pakottamalla Suomi hyväksymään Venäjän liittolaisosuutena Valko-Venäjän kansalaiset.

Tagit ainakin @vlad @MustatKortit ja @Sako
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Energia sitoo maita yhteen.
Tai pitäisikö sanoa pyritään luomaan riippuvuutta Venäjästä. Uudessa ydinvoimalassa ja Saksan kaasuputkissa on paljon samaa ja samanlaisia väiteitä, että kaasu tai ytimet ei liity mitenkään politiikkaan vaan ovat erillisiä asioita.... Suhteessa ukrainan kriisiin, onko siinä samaa? Merkel on ollut jarrumiehenä noin yleensä ja Niinistö hyperaktiivinen Moskovan reissaaja. Näiden kummankaan toiminta ei ole pienentänyt kriisiä eikä edesauttanut sen ratkaisua. Mutta kummassakin tapauksessa voidaan kysyä, että kenelle he ovat lojaaleja. Esim Merkelin pakolaispolitiikka ajaa unionia erilleen ja Niinistön turvallisuuspoliittinen peruslinja on hylännyt NATOn ...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ehdottomasti pitäisi @Sako sanoa suoraan, että pyritään luomaan riippuvuutta Venäjästä. Hyvä lisäys Kalliokosken osuuteen! Rinnastus Saksan kaasuputkiin ja varsinkin nyt rakenteilla olevaan uusimpaan, on myös oikea. Käytännössä näemme tilanteen, jossa EU:n vahvin valtio Saksa lisää riippuvuuttaan Venäjästä samoin kuten Suomi lisää omaansa. Periaatteessa Suomen riippuvuus on jopa lievempää, koska ydinvoimala pyörii täällä ilman Venäjän aktiivista panosta. Saksan tuoma kaasu voidaan sulkea milloin tahansa Venäjän toimesta ja pelkästään sulkemisella uhkaaminenkin - tai mahdollisuudella spekulointi - saattaa vaikuttaa Saksan erilaisiin päätöksiin Venäjän toivomaan suuntaan. Uskon, että juuri tämä on yksi Venäjän tavoitteista.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjä haluaa olla kuningas euroopa nimisellä kukkulalla. Sen reitin varrella on 2 suurempaa kantoa eli EU ja NATO. EU:n suunnalla vaikuttaisi Venäjän pukkauskset "oikeaan" suuntaan toimivan hyvin, kun pakolaiskriisi repii EU:n perustuksia (muistetaan Venäjän pommitusten ja al Assadin tukemisen osuus kriisin luomisessa), Saksa on napanyöritetty kaasuputkella (ja vanhoilla synneillä 2MS ajoilta) ja britit ehkä eroamassa. Sitä en osaa sanoa, kuinka paljon ruplia löytyy ei eulle -puolelta. Jos jolla kulla on tietoa, niin voisi jakaa sen.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Suomen olisi ensin pitänyt sulkea raja-asemat pohjoisessa ja testata Venäjän reagointia ts. ottaa aloite edes hetkeksi omiin käsiinsä ja sen jälkeen katsoa mitä siitä seuraa. Suomi olisi näin toimien näyttänyt kaikkialle, että Suomi on tarvittaessa määrätietoisen kova, ettei se suoriltakäsin nöyristele vaan toteuttaa omaa politiikkaansa omin ehdoin.
vlad

Kumpaa mahtoivat Suomen poliittiset päättäjät pelätä enemmän rajan sulkemisasiassa,
Venäjää vai leimautumista pakolaisvastaiseksi maailman, EU:n ja kansalaisjärjestöjen silmissä?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Noi raja-asemat olisi voitu sulkea jonkun haista paska -syyn varjolla, esim hlökunnan saniteettitilojen remontti. Olisi mennyt oikea viesti joka suuntaan.
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
Kumpaa mahtoivat Suomen poliittiset päättäjät pelätä enemmän rajan sulkemisasiassa,
Venäjää vai leimautumista pakolaisvastaiseksi maailman, EU:n ja kansalaisjärjestöjen silmissä?

Venäjää. Suomihan pakolaisvastaisesti lopetti sen liikenteen. Eikö tämä ole itsestäänselvyys?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kyllähän tämä liittyy Suomen ja Venäjän naapuruussuhteisiin - koskettaa kyllä Ruotsiakin kohtuudella.

Tänään syvälle Ruotsin ilmatilaan tunkeutui Venäjän (mahdollisesti AF:n) Mjasištšev M-55 tiedustelukone/geofysikaalisia mittauksia tehnyt M-55, sieltä kone kääntyi Suomeen ja lensi Suomen poikki luoteesta kaakkoon poistuen Suomen ilmatilasta Etelä-Karjan alueella. Koneen viimeinen tunnettu sijainti flightradarissa on itään Domodevon kv. lentokentältä Moskovan alueella. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä koneen lentäjä kytki transponderin päälle hetkenä jolloin kone muuttui "näkyväksi" siviililennonjohdolle, koneen lentokorkeus on ollut tuolloin 57 000 jalkaa eli reilut 17 300 m. Lento on herättänyt kysymyksiä alkaen siitä oliko lennolle lupaa ts. oliko se viranomaistemme tiedossa.

Air Force Freak Twitterissä: "@AlRFORCEFREAK Update: RUS M-55 crossed FIN territory cruising at 57000 feet https://t.co/Pq8wti4ajH"

vlad

edit: kysymyksiä on herättänyt se mistä kone saapui Ruotsin ilmatilaan ja mikä lennon tarkoitus on ollut. Kuuluiko alkup. suunnitelmaan transponderien kytkeminen päälle tuolloin ja näin kone olisi muuttunut näkyväksi siviililennonjohtotutkille (tunnistus on ilmeisesti tehty MLAT:ista), ja koneella olisi mahdollisesti lupa Suomen ylilentoon. Mutta onko se ennen Ruotsiin saapumista lentänyt esim. Norjan ilmatilassa teidustelulennolla? Kiintoisa tapaus.

tagi @kiwipilot koska hänellä liene eniten tietoa flightradarista etc.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Open skies lennoista on ilmotettava, tästä ilmeisesti ei, joten kyllä tässä vähän taas ilmapuolustuskapasiteetia testattiin...
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Open skies lennoista on ilmotettava, tästä ilmeisesti ei, joten kyllä tässä vähän taas ilmapuolustuskapasiteetia testattiin...

Venäjän toimintaa on vaikea käsittää, tämä ajaa Ruotsin yleistä mielipidettä taas pari prossaa NATOa kohti.

No pienoinen rikkomus tähän tapaukseen kuitenkin liittyy, mutta kyse ei ole mistään "brutaalista" ilmatilan rikkomisesta - kehnohkolla ruotsintaidolla päätelty, että kyse oli ymmärrykseni mukaan jonkin sortin lupamenettelyn virheestä ja kone poistui alueelta luvatta tjsp:

"HÖGKVARTERET

Ett ryskt statsluftfartyg har brutit mot bestämmelserna i tillträdesförordningen.

Den 15 april flög ett ryskt statsluftfartyg med giltigt diplomatiskt tillstånd in på svenskt territorium. Planet, som är av typen M-55 Geophysica, var inhyrt av ett tyskt forskningsteam som genomför verksamhet i Sverige inom ramen för ett EU-projekt. Tillståndet löpte ut samma dag och en dialog har förts med ryska ambassaden, varvid det meddelades att ansökan om nytt tillstånd avslagits. Samtidigt gavs det ryska statsluftfartyget tid till och med den 17 april för att lämna svenskt territorium – en frist som senare förlängdes till den 18 april. Så skedde inte och därmed bröt det ryska statsluftfartyget mot bestämmelserna i tillträdesförordningen. Statsluftfartyget har nu lämnat svenskt territorium.

Försvarsmakten har lämnat över en rapport om händelsen till regeringskansliet
."

lähde: http://www.forsvarsmakten.se/sv/akt...e-av-bestammelserna-i-tilltradesforordningen/

Kone oli ollut alueella tutkijaryhmän käytössä, samantyyppisellä koneella on lennetty aiemminkin Gävlestä geofysikaalisia tutkimuslentoja alueella (90-luvun lopulla ja vuosituhannen alkupuolella).

vlad
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tämän päivän (21.4.2016) Helsingin Sanomien päälkirjoitustoimittaja Matti Kalliokoski kysyy sen, mitä jokaisen suomalaisen tulisi kysyä:

"Entä mistä kumpuaa Suomen poliittisen johdon tuki Fennovoimalle? Ehkä vastaus löytyy ajatusleikin avulla. Missä jamassa Venäjän-suhteet olisivat ilman ydinvoimalahanketta? Olisiko paine kovempi, kauppa vielä pienempää mutta Suomeen jonottavien ihmisten määrä suurempi?"

Tunnen Kalliokosken Ulkopolitiikka-lehden ajoilta ja tiedän, että Kalliokoski ei ikinä heittäisi tällaista varjoa Suomen ja Fennovoiman ylle ellei siihen olisi hyviä syitä ja kylmiä faktoja takana. Kalliokoski pitää - mahdollisesti Sanomien hallussa olevien dokumenttien perusteella - mahdollisena sitä, että Suomea on kiristetty venäjän toimesta uhkaamalla lisäpakolaisilla, jos Suomi ei suhtaudu positiivisesti Fennovoiman voimalaan.

Tämä viesti jää nyt valitettavan lyhyeksi pintaraapaisuksi, olen itsekin aihetta pohdiskellut melkoisen paljon - Fennovoimaa ajetaan kuin käärmettä piippuun, vaikka viimeistään nyt esille nousseiden epäselvyyksien vuoksi olisi syytä harkita todella tarkkaan kuinka edetä. (Oma kantani on se, että peli pitäisi viheltää poikki, koko Hanhikiven ympärillä on niin paljon epäselvyyksiä ja ongelmia, että on olemassa olevia perusteita hankkeen hautaamiselle.)

Pakolaiset ovat eräs tekijä jolla Suomea on voitu kiristää ja joita käyttää aseena Suomea vastaan. (On syytä huomioida pääministerin erityisedustaja Atte Pentikäisen hyvin suora ulostulo Venäjän roolista pakolaiskriisin taustatekijänä*).

Energia on toinen ase jolla Suomeen pyritään vaikuttamaan ja olen miettinyt, että millaisia signaaleja Venäjän suunnalta on annettu maamme päättäjille (ja Fortumille) liittyen juuri Fortumin Venäjän-sijoituksiin. Onko asia ilmaistu siten, että mikäli Suomi sitoutuu energiaratkaisuissa Venäjää tyydyttävään vaihtoehtoon Fortumin asema Venäjällä on turvatumpi. Viitteitä tästä on olemassa, samoin Fortumin kasvanut rooli Fennovoimassa näyttäisi maallikon silmiin siltä, että Fortum miljardisijoituksineen on osa painostuskeinoa, jolla pyritään siihen, että Suomi päätyy Venäjää miellyttävään ratkaisuun/ratkaisuihin - monikko kun huomioidaan kokonaisuus eli maiden kahdenvälisten suhteiden ohella EU:n ja Venäjän väliset suhteet.

Koko kuviossa huolestuttavinta on juuri termi "kahdenväliset suhteet" - Venäjä pyrkii korostamaan niitä ja luomaan illuusiota jostain erityislaatuisesta ja jostain sellaisesta, joka hyödyttää myös Suomea sen ohella, että se on Venäjän etu. Tietty se on vain kuvitelma ja illuusio, että Suomi hyötyisi, hyöty voi olla näennäinen mutta se hinta, joka "hyödystä" joudutaan maksamaan voi nousta huomattavan korkeaksi. Kuten eräs henkilö asian hiukan sarkastisesti, mutta samalla oivaltavasti, ilmaisi: Onko tärkeämpää oltermannin myynti vaiko Ukrainan suvereniteetti.

vlad

*: Antti Pentikäinen Ylellä: Pakolaisia käytetään kyynisesti aseena Eurooppaa vastaan | Suomenmaa
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
@vlad muistelisin Fortumin ilmoitettua (melkoisen puskista) osallistuvansa Fennovoiman rahoittamiseen merkittävällä osuudella (koomisen kroatiabulvaaniepisodin ja muutamankin "viimeisen päivämäärän" jälkeen) raportoidun, että Venäjä oli ilmoittanut että koska Suomi loukkasi Venäjää verisesti ETYJ muistojuhlakeississä (eli matkustuskiellossa ollut poliitikko ei saanut tulla Suomeen ja luonnollisesti oli listalla lähinnä tätä tarkoitusta varten), kokee Venäjä oikeudekseen "kansallistaa" (=siirtää oligarkeille jonkun kulissioikeudenkäynnin varjolla) Fortumin Venäjän omistukset, vaihtoehtona Suomen osoittaminen ystävällismielisyys pistämällä Fortum rahoittamaan Fennovoimaa jotta lain kirjain rahoittajien kotimaavaatimuksista täyttyy.
 
K

kiwipilot

@kiwipilot koska hänellä liene eniten tietoa flightradarista etc.

Mielenkiintoinen juttu kyllä. Tänään satuin duunissa plaraamaan Fr24:a ja bongasin tuon saman lennon. Silloin kone oli muistaakseni Oulun eteläpuolella korkeuden ollessa 37000'. Liekö kyseessä joku sovittu Open skies -lento tms. Ruotsin puolella. Suomihan taisi yhden tehdä itänaapurissa tässä jokin aika takaperin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Stubb on sanonut että pitää arvioida voiko Venäjä painostaa Rosatomilla ja sittemmin kertonut ettei Venäjä voi painostaa Rosatomilla.
Poliitikko. Ensin epäilee. Sitten epäily osoittautuu todeksi ja vaiheessa kolme kielletään kaikki.

Oikeastaan kaikkeen yhteistyöhön sisältyy (jonkinlainen) painostuksen mahdollisuus, mutta erityisesti silloin, kun tehdään energiayhteistyötä sellaisen valtion kanssa, joka on innokas käyttämään energiaa aseena.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mielenkiintoinen juttu kyllä. Tänään satuin duunissa plaraamaan Fr24:a ja bongasin tuon saman lennon. Silloin kone oli muistaakseni Oulun eteläpuolella korkeuden ollessa 37000'. Liekö kyseessä joku sovittu Open skies -lento tms. Ruotsin puolella. Suomihan taisi yhden tehdä itänaapurissa tässä jokin aika takaperin.

Lennon syykin paljastui ja hiukanhan venäläiset säädöksiä rikkoivat eilisellä lennollaan:

"HÖGKVARTERET

Ett ryskt statsluftfartyg har brutit mot bestämmelserna i tillträdesförordningen.

Den 15 april flög ett ryskt statsluftfartyg med giltigt diplomatiskt tillstånd in på svenskt territorium. Planet, som är av typen M-55 Geophysica, var inhyrt av ett tyskt forskningsteam som genomför verksamhet i Sverige inom ramen för ett EU-projekt. Tillståndet löpte ut samma dag och en dialog har förts med ryska ambassaden, varvid det meddelades att ansökan om nytt tillstånd avslagits. Samtidigt gavs det ryska statsluftfartyget tid till och med den 17 april för att lämna svenskt territorium – en frist som senare förlängdes till den 18 april. Så skedde inte och därmed bröt det ryska statsluftfartyget mot bestämmelserna i tillträdesförordningen. Statsluftfartyget har nu lämnat svenskt territorium.

Försvarsmakten har lämnat över en rapport om händelsen till regeringskansliet
."

lähde: http://www.forsvarsmakten.se/sv/akt...e-av-bestammelserna-i-tilltradesforordningen/

Kyseinen kone oli ollut Gävlessä saksalaisen tutkijaryhmän käytössä, olivat suorittaneet geofysikaalisia lentoja - samansuuntaisia, joita koneella oli alueella lennetty alueella aiemminkin 90-luvun lopulla ja vuosituhannen alkupuolella. Koneen lähtö oli viivästynyt alueelta ja eilen kone sitten poistui kentältä, samalla oli sitten rikottu sopimuksia ja tehty jonkin sortin menettelyvirhe - ymmärtääkseni koneella ei ollut Ruotsin viranomaisten antamaa lupaa poistua maasta. Oliko koneelle sitten hankittu lupa Suomen ylilentoon - toivottavasti!

vlad
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Pari poimintaa Supon vuosikertomuksesta 2015:

1. Vuoden 2015 aikana Suojelupoliisin tietoon tuli jälleen konkreettisia tapauksia vieraiden valtioiden pyrkimyksistä hankkia Suomesta salaisia tietolähteitä. Tällaiset tietolähteet kykenevät toimittamaan tietoja, jotka eivät ole julkisesti saatavilla.

2. Suomalaisia organisaatiota vastaan on jatkuvasti käynnissä ulkomailta johdettuja tietoverkkohyökkäyksiä. Vuoden 2015 aikana Suojelupoliisin tietoon tuli useita kyberoperaatioita, joiden taustalla epäillään olevan valtiollisia toimijoita.

3. Niin sanotusta pakolaisvakoilusta on muodostunut pysyvä ilmiö Suomeen. Suojelupoliisin tietoon tuli pakolaisvakoiluun liittyviä hankkeita myös vuonna 2015.

4. Ulkomaisen tiedustelun keskeisiä päämääriä vuonna 2015 oli selvittää Suomen poliittinen tilanne kevään eduskuntavaalien jälkeen, vaikuttaa energiapoliittisten päätösten tekoon sekä saada tietoa Suomen poliittisen johdon ja kansalaisten suhtautumisesta EU-politiikkaan ja Nato-yhteistyöhön. Kiinnostuksen kohteena oli myös Suomen elinkeinoelämän suhtautuminen EU:n talouspakotteisiin


Supo - Esite ja vuosikertomus

On toki todennäköistä, että asialla ovat muutkin - joissakin tapauksissa - kuin Venäjä ja sen erilaiset viralliset, puoliviralliset ja toimeksiantopalveluita suorittavat valtiolliset ja yksityiset organisaatiot. Silti yllä olevaan viitaten voi olettaa mm., että Venäjä on kiristänyt Suomea ydinvoimalan osalta, lähettänyt pakolaisten mukana raportoijiaan, hyökännyt suomalaisia tietoverkkoja vastaan sekä värvännyt muuten vaan vakoilijoita Suomesta.

Jokin aika sitten listasin suunnilleen samoja asioita, mutta varsin moni epäili, ryhtyykö nyt Venäjä muka tuollaiseen kun meillä on erityissuhden ja kaikki. Toivottavasti suomalaisten silmät vähitellen avautuvat sen osalta, että USA ei ole vihollinen, mutta Venäjä valitettavasti on ja vaarallinen sellainen.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jokin aika sitten listasin suunnilleen samoja asioita, mutta varsin moni epäili, ryhtyykö nyt Venäjä muka tuollaiseen kun meillä on erityissuhden ja kaikki. Toivottavasti suomalaisten silmät vähitellen avautuvat sen osalta, että USA ei ole vihollinen, mutta Venäjä valitettavasti on ja vaarallinen sellainen.

Minä pahoin pelkään etteivät ne avaudu, monella ne eivät ole avautuneet viimeisen parin vuoden aikana vaikka tänä aikana Venäjä on miehittänyt Krimin niemimaan, polkaissut pystyyn separatismin Ukrainassa, joka sittemmin laajeni sodaksi, jossa Venäjä on aktiivisesti mukana asevoimillaan.

Ne eivät ole avautuneet vaikka Venäjä käyttäytyy aggressiivisesti lähialueillamme - edelleen löytyy ns. "puolueettomia", joka tuomitsevat länsimaiden aggressiot (!) Venäjän naapurissa ja tuomitsevat NATO laajenemisen. Sen sijaan Venäjän toimet ovat "puolustuksellisia" ja hyväksyttäviä.

Venäjän hybridisota pyritään kieltämään, Venäjän Suomeen kohdistetuilta painostustoimilta suljetaan silmät, Venäjän narratiivia toistetaan kerta toisensa jälkeen.

Tämä sama joukko pyrkii vääjäämättä kiistämään Venäjän propagandan, Venäjän masinoiman trollauksen - heille Jessikka Aro ja siinä sivussa Infosota teoksen kirjoittanut Saara Jantunen ovat naurettavien väitteiden esittäjiä, joilla ei ole mitään ymmärrystä todellisuudesta - usein nämä samat tahot linkittävät Johan Bäckmanin kirjoituksia tai lainaavat Janitskinin lausuntoja, pitäen niitä osoituksena totuudesta. MV-lehti osoittaa journalismin huipennusta tälle köörille...

Tälle joukolle on aivan turha siteerata Jyri Häkämiestä syyskuulta 2007 - jolliin hän hyvin kaukonäköisesti puki sanojen muotoon Suomen kolme pääasiallista turvallisuushaastetta: ”Suomen tämän päivän kolme pääasiallista turvallisuushaastetta ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä”.

Yhdysvallat ei ole täydellinen, mutta enpä lähtisi vertailemaan Yhdysvaltoja Venäjään - toinen on kaikista puutteistaan huolimatta länsimainen demokratia, toinen taasen on imperialistis-nationalistis-fasistinen diktatuuri/semidiktatuuri. Se mitä Donbasissa on tapahtunut riittää minulle oivalliseksi esimerkiksi siitä millaisella polulla Venäjä nukkevaltioineen on - mihin se tie vie.

vlad
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Koko kuviossa huolestuttavinta on juuri termi "kahdenväliset suhteet" - Venäjä pyrkii korostamaan niitä ja luomaan illuusiota jostain erityislaatuisesta ja jostain sellaisesta, joka hyödyttää myös Suomea sen ohella, että se on Venäjän etu.

Jokin aika sitten listasin suunnilleen samoja asioita, mutta varsin moni epäili, ryhtyykö nyt Venäjä muka tuollaiseen kun meillä on erityissuhden ja kaikki.

Onhan meillä erityissuhde ja venäläisillä on tälle nimikin, jota he tosin käyttävät lähinnä omassa piirissään: Lähiulkomaa.

Asiantuntijat: Venäjä ei kaihda keinoja suurvalta-asemansa pönkittämiseksi
Rusi kuitenkin muistuttaa, että tilanne elää koko ajan.
- Venäjän sisäisen tilanteen negatiivinen kierre ei ole katkennut.
Hän sanoo, että Venäjällä on sisäinen kriisi, ja että se käyttää uhmakasta ulkopolitiikkaa kriisin hallintaan.
- Mitä tulee tavoitteeseen ajaa kovillakin keinoilla poliittisia päämääriä, niin liennytyksen perspektiiviä ei ole, Rusi toteaa.
Kahden välistä herkkua lienee luvassa lisää. Rusi on ajan hermolla.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kysymys kuuluu nyt, että ovatko argumentit Suomen jäsenyyshakemuksen jättämiseksi kaiken aikaa vahvistuneet(aina sitä mukaa kun naapurimaita on tuhottu) vai olisiko niissä olosuhteissa kenties järkevämpää tehdä jotain muita johtopäätöksiä?
Joo. Ensn pitää hankkia oma ydinaseistus ennen hakemuksen jättämistä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
*) Olisi mielenkiintoista saada tietää natottajien kanta seuraavanlaisessa täysin hypotettisessä tilanteessa:

"Venäjä ja USA ovat sopineet keskenään, että Nato ei laajene Venäjän ulkorajoille.

Sivusta huutelen hypoteettisena vastauksena sen, että Suomen osalta meidän on silloin ehdottomasti kunnioitettava tätä sopimusta. Emme voi edes harkita NATO:n jäsenyyttä, jos keskeisin NATO-maa on sitä vastaan. Koska Jatkoajassakin elää "tietoa" siitä, että USA ja Venäjä olisivat tällaisen sopimuksen tosiasiallisesti tehneet ja USA/NATO sitä rikkonut, totean että en ainakaan ole mistään löytänyt sille vahvistusta. Päinvastoin, USA ja NATO ovat sen suuntaisen sopimuksen olemassaolon kieltäneet ja todenneet, että kyse on Venäjän propagandasta, jonka avulla se vääristelee valtioiden ja kansojen oikeuden määrätä itse omasta kohtalostaan ja omista sopimuksistaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös