SM-liigan fanitoiminta; Missä mennään kaudella 2012-2013 SM-liigan katsomokulttuuri?

  • 1 057 403
  • 3 930

basswood

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eikös sinunkin kannata kaikki viestit lukea sillä 1936 kirjoitti, että oli lauantaina seisomassa inva-katsomossa eikä sinne tullut minkäänlaista näkö-katkosta.

No ihan varmasti mm. isot liput ovat blokanneet näköyhteyden siihen päätyyn. Älkääkä nyt käsittäkö väärin, mulla ei ole mitään ongelmaa niitten kanssa ja RB:n katsomo oli visuaalisesti näyttävä lippuineen, hyppyineen ja käsineen.

Ymmärrän kuitenkin tavallaan niitäkin ihmisiä jotka herneet nenäänsä niistä vetävät ja siksi onkin tärkeää että kannattajien sijoitteluun käytetään aikaa ja järkeä, ihan kuten Tuomas kirjoitti. Muuten kannattajat saavat taas jatkossakin pelkkää paskaa niskaansa, milloin miltäkin taholta (Liiga, muut seurat ja katsojat) ja tämä johtaa vain entistä huonompaan kohteluun..
 

mailman-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Ymmärrän kuitenkin tavallaan niitäkin ihmisiä jotka herneet nenäänsä niistä vetävät ja siksi onkin tärkeää että kannattajien sijoitteluun käytetään aikaa ja järkeä, ihan kuten Tuomas kirjoitti.

Helpoimmallahan Jokerit pääsisi, kun siirtäisivät rullatuolissa katsovat poies ainakin 113 katsomon takaa?
Eikai ko. katsomoon ole myyty edes kausareita? Vai oliko raumalaisia niin paljon, että eivät viimeksi mahtuneet ko. katsomoon ja sitten niissä nurkissa alkoi "näkyvyys" menemään? Ja mistä katsomoista ne "valitukset" sitten tulivat?

Kuten jo sanoin, Ilmalassa katsomo 113 on toiminut todella hienosti vieraskannattajille. Miksi alkaa toimivaa konseptia vaihtamaan.
 

Zalmonella

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman lukko
No ihan varmasti mm. isot liput ovat blokanneet näköyhteyden siihen päätyyn. Älkääkä nyt käsittäkö väärin, mulla ei ole mitään ongelmaa niitten kanssa ja RB:n katsomo oli visuaalisesti näyttävä lippuineen, hyppyineen ja käsineen.

Ymmärrän kuitenkin tavallaan niitäkin ihmisiä jotka herneet nenäänsä niistä vetävät ja siksi onkin tärkeää että kannattajien sijoitteluun käytetään aikaa ja järkeä, ihan kuten Tuomas kirjoitti. Muuten kannattajat saavat taas jatkossakin pelkkää paskaa niskaansa, milloin miltäkin taholta (Liiga, muut seurat ja katsojat) ja tämä johtaa vain entistä huonompaan kohteluun..

Kooste 3. puolivälierästä Jokerit-Lukko 23.3.2013 - YouTube
LIput heiluvat melkoisen alhaalla joten voisin väittää, että välttämättä ei näköestettä ole. Tosin en ollut itse paikalla joten en voi kovin varma tästä olla mutta uskon kyllä, että 1936 on tutkinut asiaa tuolla inva-katsomossa ja ihan varmasti jokerit olisi sijoittanut RB:n jonnekkin muuaalle jos näkö-este olisi realistinen. Kuitenkin järjestävä seura tietää aina, että mitä on tulossa joten mielestäni ei tämän väitetyn tekosyyn taakse voi mennä.
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Pitäisköhän ne vitun vieraskatsomot asetella jo alunperinkin niin, että jos niillä paikoilla seistään, niin ne eivät mistään kulmasta peitä viereisten katsomosektorien näkyvyyttä? Ja ottaa huomioon jos siinä lähettyvillä on invakatsomoa tai muuta, joilla on omat erityistarpeet kentälle näkemiseen? Neljä tuhatta tyhjää paikkaa hallissa ja silti ei saada sopivaa tilaa raivattua alakatsomoon, salli mun nauraa.

Ei luulis olevan ydinfysiikkaa mennä sinne katsomoon mallailemaan niitä katselukulmia ja suunnittelemaan ne varattavat sektorit eri kokosille vierasryhmille: "jos minä istun tässä ja tuossa seisoo joku, niin näenkö kentälle?". Säästäis siinä samalla turhaa vaivaa, ettei tarvis kesken pleijarisarjan ruveta paskat housussa säätämään.

Ai niin, tätähän on ehdotettu ja mallit luotu jo vuonna 2005.

EDIT: Ja samanlaista retarditouhuahan tää on välillä muissakin halleissa, ei sinällään Jokereille suunnattu tämä.
 
Viimeksi muokattu:

Kaulasuoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kreikka
Ymmärrätkö miten naurettavaksi teet itsesi tällä viestillä? 1936 kertoi aikaisemmin Jokereiden viralliset syyt ja Tuomas avasi tilannetta omalla viestillään. Olet täysin ulkona tilanteesta, mutta Jokereiden toimintaa pitää vaan puolustella.
Et taida itse ymmärtää, mutta ei se mitään. Viralliset ja julkistetut syyt ovat välillä eri syitä kuin mitä taustalla oikeasti tapahtuu. En tarkoita että nyt, mutta maailma on täynnä hyviä esimerkkejä ja niitä löytyy jopa jääkiekkomaailmasta. Kannattaa välillä käyttää omaa järkeä. Kannattaa myös lukea niitä viestejä uudestaan ja katsoa mitä kaikkea siellä on kirjoiteltu.

Ainoa kuka täällä foorumilla on viimeaikoina itsensä naurettavaksi tehnyt olet sinä, Jatkoajan oma Pasi Nielikäinen. Verrattain nopeaa koohottamista hirveällä temmolla paikasta toiseen, mutta järkevää tai kenellekään hyödyllistä tulosta ei synny. Aiheuttaa tuhoa ja epäjärjestystä siellä missä liikkuukin eikä faneja ole kuin muutama täysin jääkiekon kannalta epäolennaisiin asioihin keskittyvä janari, mutta se siitä. Jatketaan vaikka yksityisviesteillä jos on jotain hampaankolossa, tämä vääntö ei kuulu tämän ketjun aiheeseen mitenkään.

Nyt myöskään seisominen ja lippujen heiluttaminen ei häiritse pelin seuraamista pyörätuolikatsomosta tai aitiosta (115 katsomossa nykyään aitioita katsomossa).
Kyseisessä katsomossa ovat nyt uudet aitiot ja niistä jää kentää näkemättä seisomisen ja lippujen heiluttamisen takia.
Eihän jää kun alariveillä ollaan. Eikä tälläistä selitystä meille annettu.
eli invakatsomosta ja päädyssä kausarin omistavien toimesta on valitettu koska maalille ei näe. Yrittävät nyt kuitenkin saada kaikki raumalaiset pohjoispäädyn kulmaan, eli katsomoihin 115-116 jossa takana ei ole aitioita.

- - - -

Loistavaa että raumalaisvieraille järjestyy paremmat paikat. Se on kaikkien edun mukaista! Toivotaan että jatkossa näistä selvitään ilman kädenvääntöjä hallissa kuin hallissa. Toivotaan myös että huomenna turvajärjestelyt pelaa eikä kukaan Jokerifaneista hyökkää vaihtoaitioon. Hieno ilta tulossa.

Tervetuloa Areenalle nimim. 1936 ja muut Lukkofanit ja -kannattajat!

edit: vastataan nyt vielä tähän loppuun, sillä pelkkä vastaus ei uutena viestinä toisi keskusteluun mitään uutta.
Tarkoittaako tämä, että sinulla on sisäpiirin tietoa näistä taustalla tapahtuvista asioista vai spekuloitko vain? Mikäli sinä olet oikeassa, Jokerit valehtelvat sekä omalle että vierailevalle faniryhmälle.
Minä spekuloin ja päätelmäni on, että Jokerit ylireagoivat tässä tilanteessa tulleeseen palautteeseen, koska se palvelee myös heidän tilannetta.
Ole hyvä ja lopeta viestieni vain osittainen lainaaminen ja sanojeni vääntäminen. Tuokin viesti jatkui: "En tarkoita että nyt, mutta maailma on täynnä hyviä esimerkkejä ja niitä löytyy jopa jääkiekkomaailmasta." Kaikki mitä olen halunnut sanoa, löytyy viesteistäni. En lähde tähän sinun peliisi mukaan tämän enempää tässä ketjussa vaan pyydän edelleen, jos jotain on hampaankolossa niin laita yksityisviestiä.
 
Viimeksi muokattu:

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
...pystyisikö esim. invakatsomoa hieman korottamaan tai siirtämään. Tuohon korotuksen mahdollisuuteen tai mahdottomuuteen voi joku muu ottaa kantaa kuka paremmin tuon pohjoispäädyn tuntee.

Tästä on nimenomaan kysymys. Uskomatonta että Hartwall-areenan invakatsomo on yhä edelleen sellaisessa paikassa, jossa yhdessä katsomossa olevat kannattajat ja rekvisiitta aiheuttaa näköesteen. Ei voi olla niin, että tuollaisessa hallissa on hankalaa tai mahdotonta siirtää invakatsomo toiseen paikkaan. Ja eikö invalidit kuulukin sijoittaa niin, että he näkevät mahdollisimman paljon, myös kannatusryhmät. Onneksi tämäkin asia on korjattavissa, sillä asia voisi olla niinkin päin, että järjestäjä sijoittaisi näyttävät kannattajaryhmät hyville paikoille invakatsomon näkyvyyden kustannuksella. En ainakaan olisi yhtään yllättynyt, mikäli asia olisi näin.
 

Tifosi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Home Box Office
Toivottavasti Lukko ei sorru vastaavaan, vaan antaa EP:lle kunnon mestat Raumalta.

Se on sitten ensi kauden murhe:D

Oli kyllä hienon näköistä ja kuuloista lauantainen peli kuten kaikki muutkin pelit tässä sarjassa. Lisää näitä.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ostin lauantain matsiin liput katsomosta 115, koska tiesin RB:n tulevan viereiseen katsomoon. Koko pelin aikana ei näkynyt järjestyshäiriötä tai huonoa käytöstä bojilta. Yksi närkästynyt jokeriperhe siinä oli ekan erän ja sen jälkeen heitä ei enää näkynyt, ymmärrettävästi harmitti kun ostanut 100e liput vastustajan kannattajien "valtaamasta" katsomosta... Tämäkin voisi siellä lipunostohetkellä olla selvillä läpi kauden, missä on vastustajan faneille tarkoitettu katsomo, niin ei tartte kotijoukkueen kannattajien sinne työntyä ja närkästyä. Paras tietty olisi jos se olisi aina se sama katsomo :D

Mutta, en ihan purematta nielisi tuota huomisen pelin katsomon vaihtoa, ja tyyliä jolla se tehtiin. http://www.kuluttajavirasto.fi
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Et taida itse ymmärtää, mutta ei se mitään. Viralliset ja julkistetut syyt ovat välillä eri syitä kuin mitä taustalla oikeasti tapahtuu...

Tarkoittaako tämä, että sinulla on sisäpiirin tietoa näistä taustalla tapahtuvista asioista vai spekuloitko vain? Mikäli sinä olet oikeassa, Jokerit valehtee sekä omalle että vierailevalle faniryhmälle.

Minä spekuloin ja päätelmäni on, että Jokerit ylireagoivat tässä tilanteessa tulleeseen palautteeseen, koska se palvelee myös heidän tilannetta.

edit: typo
 
Viimeksi muokattu:

Lexaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Juventus
Toivon sydämeni pohjasta, että Hartwalille saataisiin se vieraskatsojille täysin oma katsomo. KalPa kun kävi areenalla ennen SSK:ta, niin meiltä varastettiin lippuja, tökittiin ja tönittiin selkään ja huudeltiin todella ala-arvoista ja henkilökohtaista tekstiä. Järkkärit käänsivät AINA selkänsä kun jotain tälläistä tapahtui ja eivät reagoineet asiaan mitenkään. Jokereiden toimistolle on tullut viestiä laiteltua ja kukaan ei ole vastannut yhteenkään viestiin. Hartwall Areena on kuitenkin maamme paras areena ja siellä on oikeasti viihdyttävä katsoa matsia ja hyvä tunnelma aina. Mutta toivoisin, että saataisiin vieraskannattajat sellaiseen paikkaan johon muilla ei sitten ole asiaa, ei ole vaikea homma.

Tuosta olen samaa mieltä, että minkään kannattajaryhmän paikka ei ole yläkatsomoissa, esim. Blues kusi tällä monen nilkoille sijoittamalle meidät yläkatsomoon ja vielä väärälle puolelle, nyt kauden lopussa pääsimme sentään oikealle puolelle, jonne vierasjoukkue hyökkää kaksi erää. Mutta alempaa on paljon parempi kannustaa ja olla tunnelmassa mukana. Pelaajatkin ovat todenneet, että yläkatsomoista kannustus ei ole samanlaista.

Tuomaksen toiminnalle iso peukku, kuitenkin yhteen hiileen puhaltamalla saamme tehtyä kannatustoiminnasta jatkuvasti parempaa. Isoja harppauksia emme pysty ottamaan, mutta aina askel askeleelta voimme yrittää päästä kohti parempia tuloksia. Sen takia aina harmittaa, että SM-Liiga ja suurinosa joukkueista viis veisaa vieraskannattajista ja kannattajia ei oteta vakavasti.
 
Suosikkijoukkue
Lukko
Tuomaksen toiminnalle iso peukku, kuitenkin yhteen hiileen puhaltamalla saamme tehtyä kannatustoiminnasta jatkuvasti parempaa. Isoja harppauksia emme pysty ottamaan, mutta aina askel askeleelta voimme yrittää päästä kohti parempia tuloksia. Sen takia aina harmittaa, että SM-Liiga ja suurinosa joukkueista viis veisaa vieraskannattajista ja kannattajia ei oteta vakavasti.

Jep, juuri näin. Unohtui kaikessa vitutuksessa heittää virtuaaliyläfemmat Tuomaksen suuntaan. Ja varmasti Eteläpäädyssä on muutenkin parempi meno jos RB pääsee kunnolla kirittämään.
 

Bakaun Imaami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, NY Rangers
Joskus -90 luvulla Turku ja Tepsi oli myynyt pleijareihin Lukko-faneille lippuja ympäri hallia, niin että samassa rykelmässä oli noin 5 fania. Siinä ei paljoa meteliä lähtenyt.
 

Brousseau

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuomaksen toiminnalle iso peukku, kuitenkin yhteen hiileen puhaltamalla saamme tehtyä kannatustoiminnasta jatkuvasti parempaa. Isoja harppauksia emme pysty ottamaan, mutta aina askel askeleelta voimme yrittää päästä kohti parempia tuloksia. Sen takia aina harmittaa, että SM-Liiga ja suurinosa joukkueista viis veisaa vieraskannattajista ja kannattajia ei oteta vakavasti.

Juuri näin. Niin kuin on ollu aiemminkin puhetta, niin rivien kokoamistahan tämä vaatisi ja yhteisten asioiden puimista liigan kanssa ja tosissaan ettei kyseessä olisi mikään risteilyreissu, vaan ihan vakavasti otettava tapahtuma. Kuitenkin ottaa huomioon, että monilla paikkakunnilla näistä asioista on päättämässä henkilöt, joilla ei välttämättä puhtaasti itse toiminnasta ole välttämättä niin paljoa haisua, toki varmasti paikkakuntaiset erot luulisi olevan melko suuria.

Paine kuitenkin tulee toivottavasti kasvamaan jatkuvasti näiden asioiden korjaamiseksi, jos mietitään että tässä on nyt useamman joukkueen kannattajatoiminta saanut ilahduttavasti aivan uutta pontta ja lähtijämäärät rupeavat parhaimmilla olemaan reissuille kuin reissuille kolminumeroisia. Pakkohan asioihin on alettava sitten reagoimaan jollain tavalla kun niiden kanssa ruvetaan olemaan lähes viikoittain toistuvasti tekemisissä ja palautetta tulee.
 

eCiuj

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Joskus -90 luvulla Turku ja Tepsi oli myynyt pleijareihin Lukko-faneille lippuja ympäri hallia, niin että samassa rykelmässä oli noin 5 fania. Siinä ei paljoa meteliä lähtenyt.

Turussa (ainakin luulisi) on nykyään yksi parhaista paikoista vieraskannattajille tulla, ainakin niin tehdään sekä paikat ovat hyvät. Korjatkaa, jos olen väärässä. Jokerifaneilla ei ollut paljoa moitittavaa stogereissun jälkeen, kun saivat kokonaan oman yläkatsomon käyttöönsä. Eikä mielestäni millään muullakaan alakatsomossa olleella ryhmällä ainakaan luulisi valittamista olevan.
 

Puzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onhan tuo nyt sääli, että Raumalla tarjotaan liigan parhaat puitteet vieraskannattajille, joista EP:kin on monesti naattinut. Sitten kun täältä lähtee reissuun niin saa naamalle paskoilla selityksillä höystetyt piippuhyllyn paikat.
.

En tiedä mistä paikoista puhut, mutta ainakin HIFK:n faneille tarjotut paikat ovat olleet lähinnä liigan huonoimmat. Sieltä kulmasta saattaa jopa nähdä kentälle, jos oikein niskaa venyttää.
 
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-
En tiedä mistä paikoista puhut, mutta ainakin HIFK:n faneille tarjotut paikat ovat olleet lähinnä liigan huonoimmat. Sieltä kulmasta saattaa jopa nähdä kentälle, jos oikein niskaa venyttää.

Ihan syystä on HIFK:lle tarjottu sitä kulmaa. Liigan paskimmat paikat kun löytyy sieltä teidän hallista. Kuvottavan paskat paikat ylänurkasta, josta koko kenttää ei todellakaan näy. Sitä saa, mitä tilaa.
 

Jykke1978

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC/FC TPS, Turku Dockers, Adelaide Crows
Joskus -90 luvulla Turku ja Tepsi oli myynyt pleijareihin Lukko-faneille lippuja ympäri hallia, niin että samassa rykelmässä oli noin 5 fania. Siinä ei paljoa meteliä lähtenyt.

Onneksi noista -90 luvun jutuista ollaan päästy selvästi eteenpäin. Jossain -90 luvun finaaleissahan Tepsin ja Jokereiden välillä oli tätä kumpi keksii paskemmat paikat vastustajan kannattajille ja sen taisi Tepsi voittaa sijoittamalla Jokeri kannattajat Turkuhallin kahdelle ylimmälle riville molemmille puolille pitkiä sivuja.

-90 luvulla Turkuhallissa oli virallisena vieraskatsomona B4-katsomo joka nykyään tunnetaan nimellä Mutka ja toimii seisomakatsomona. Olihan vieraskannattajat alapäädyssä, mutta väärässä päässä hallia ja vain yhden katsomonosan päässä Tepsin fanikatsomosta.

Muita tapauksia TPS - Jokerit peleistä on myös Tepsin fanikatsomon sijaitessa B2:ssa niin Jokerifanit sijoitettiin B3-katsomoon, kyllähän sen arvaa miten hyvin homma pelas. Toinen "loistava" esimerkki on Jokerit - TPS pelistä nordensjöldiltä, kun TPS fanit huomasivat hallille päästyään, että heillä on paikat samasta katsomosta kuin missä Jokerifanit ovat, kuulemma matsi meni ilman vääntöjä katsomossa.
 
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-
Ihan yhtä paskat paikat IFK:lla on tarjota omille faneilleenkin. Olisihan se nyt vähintäänkin outoa, jos vieraskannattajilla olisi paremmat puitteet tsiigata matsia kuin kotijoukkueen faneilla.

Vieraskoreus olisi siis monella paikkakunnalla ihan hyvä avu. Todella pikkumaista laittaa kannattajat paskoille paikoille. Sama tietysti kotikannattajille. En tiedä kuinka monella liigapaikkakunnalla kannattajat voivat sanoa, ettei paikkojen suhteen ole valittamista. Raumalla ne on aivan perseestä. Turussa on asuat hyvin kummankin kohdalla.
 

ss74

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Jokerit FC
Jokerien toimiston tahtotila muuttui ja saimme paikat katsomosta 116. Noin 100 spartalaista mestoilla.

Toivottavasti nämä paikat miellyttävät. Ihan hyvin ootte saaneet jengiä liikkeelle arki-iltana. Tervetuloo meidän Helsinkiin. Uskoisin, että hyvä tunnelmallinen matsi taas tiedossa.
 

Zalmonella

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman lukko
Turussa (ainakin luulisi) on nykyään yksi parhaista paikoista vieraskannattajille tulla, ainakin niin tehdään sekä paikat ovat hyvät. Korjatkaa, jos olen väärässä. Jokerifaneilla ei ollut paljoa moitittavaa stogereissun jälkeen, kun saivat kokonaan oman yläkatsomon käyttöönsä. Eikä mielestäni millään muullakaan alakatsomossa olleella ryhmällä ainakaan luulisi valittamista olevan.

Kyllä turussa hyvät paikat annetaan muttei ne raumallakaan ihan huonot ole. Tiedät mitä tarkoitan jos olit mutkan matkassa raumalla... Raumalla on kuitenkin säälittävää se, että pienille porukoille annetaan paikat hallin nurkasta, voi tosin johtua siitä, että ylä-katsomoa ei ole. Pienillä ratkaisuilla saataisiin joka halliin paremmat olosuhteet vieraille sillä joissain halleissa tämä sijoittaminen katon rajaan on helvetin onnetonta puuhastelua järjestävältä seuralta fani-tominnnan kannalta.
 

MrBitter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues
Ihan syystä on HIFK:lle tarjottu sitä kulmaa. Liigan paskimmat paikat kun löytyy sieltä teidän hallista. Kuvottavan paskat paikat ylänurkasta, josta koko kenttää ei todellakaan näy. Sitä saa, mitä tilaa.

...ja samat paikat oli myös Bluesin faneilla viimeksi, vaikka Baronalta ei noin paskoja paikkoja ole Lugun faneille kai annettu, kun niin paskoja ei Baronalta löydy.
 

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tästä IFK:n sijoittelustahan väännettiin naapurin fanien kanssa pari viimeistä kevättä tulematta oikein mihinkään lopputulokseen. Luonnollisesti siellä päin vitutti, kun meidät päästetään Hartwallilla päätykatsomoon ja he joutuvat Nordiksella (kaikkien muiden tapaan) ylänurkkaan huutelemaan. Kuten joku jo sanoikin, vastakkaisessa ylänurkassa seisovat kotijoukkueen fanit. Meikäläisen mielestä olisi pahinta mahdollista omien fanien aliarviointia ja muroihin kusemista antaa vierasjoukkueen faniryhmälle paikat vaikkapa sieltä päädystä, kun kotijoukkueen kannattajat ovat sen 30+ matsia per kausi katsoneet ylänurkasta vaijerien takaa.

IFK:n fanikatsomon sijainti ansaitsee kovaakin kritiikkiä, mutta ei kai nyt jumalauta kukaan tosissaan ole sitä mieltä, että vierasfaneille pitäisi tarjota kotifaneja paremmat paikat? Olosuhteet eivät ole hyvät, mutta ne ovat kuitenkin samat kaikille ja se on pääasia. Toivottavasti uudessa hallissa kiinnitetään huomiota tähänkin, ja sekä omat että vierasfanit saavat kunnon mestat päätykatsomosta Hartwallin malliin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös