Playoffs 2024 välierät: Tappara (1.) – KalPa (7.)

  • 100 770
  • 1 165

Kumpi vie

  • Tappara

  • KalPa


Tulokset ovat nähtävissä vain äänestämisen jälkeen.

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Onko näitä salaliittoteorioita ollut pitkään, vai onko ilmiö vain yleistynyt viime aikoina? Ja uskovatko ihmiset oikeasti tähän vai onko vain pettymyksen aiheuttamaa kiukun purkamista johonkin? Huolestuttava ilmiö kuitenkin.

Itse muistan Tapparan menestysjaksolta ison määrän tilanteita jotka menneet toisin päin. Ja kyllä ne todellakin ottavat päähän, mutta mihinkään systemaattiseen jonkun suosimiseen en ole ikinä uskonut enkä tule uskomaan. Sehän veisi koko lajin seuraamiselta pohjan pois.

Olen huono sääntöjen kanssa, ilmeisesti tuon Simontaipaleen tilanteen voi tulkita molempiin suuntiin. Itse haluaisin että tuon tyyppiset maalit hyväksytään, vaikkakin parempaan suuntaan on menty sitten keväiden 2019 tai 2021, jolloin Tapparalta hylättiin maaleja kriittisillä hetkillä. Ei tuossa hyökkääjä mielestäni voi oikein mitään tehdä välttääkseen tuollaisen kontaktin.
 

tepi88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Hylky oli oikea tuomio.
 

Liitteet

  • f3242c402c7ef699c47bc5e0966b8eeaa757b635_2_666x500.jpeg
    f3242c402c7ef699c47bc5e0966b8eeaa757b635_2_666x500.jpeg
    66,5 KB · kertaa luettu: 184

Tapsuttelija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Nämä oman pään purut ovat mielenkiintoinen pelillinen ongelma. Tuntuu että ne häiritsee omia valtavasti.

Mutta oletko vastavuoroisesti ajatellut, kuinka paljon Tappara aiheuttaa oman pään purkujen ongelmia vastustajille?
Tuo oma hyökkäyspään pelaaminen on sikäli eri tilanne, että siellä Tappara antaa aktiivisesti sitä painetta ja tekee niitä kiekonriistoja. Painetilanteet ja iholla roikkumiset on eri juttu, mutta noissa oman puolustuspään tilanteissa tarkoitan niitä tilanteita, joissa ei ihan sellaista vastustajan lähipainetta ole, eli huomattavasti paremmin aikaa ja rauhaa joko laadukkaalla syöttelyllä, tai kiekonpuruilla purkaa ne vastustajan pidemmät pyöritykset sieltä omalta alueelta.

Mutta luvattoman usein ne mahdollisuudet hukataan siihen, että se purku on onneton ja jää edelleen omalle alueelle, tai sitten, vaikka itselläkin olisi hyvä mahdollisuus tuoda siniviivan yli kiekko, niin aletaan vielä siniviivan tuntumassa syöttelemään takaisin alaspäin, johonkin ahtaaseen väliin tai muuten osoitteeton syöttö, ja sitten taas jatkuu vihollisen kiekonriiston jälkeen se sama paine omalla alueella. Se on yksi iso tekijä, minkä takia monessa pelissä Tappara on ollut ottavana osapuolena ja peli pyörinyt suuremman osan ajasta omassa päässä, kun omat purut ja vastahyökkäyksiin lähdöt kääntyy niin nopeasti takaisin omaan päähän. Tapparan pelitapa tuottaa näitä tilanteita, se on selvä, mutta huomattavasti vähemmän niitä olisi ollut mahdollista tuottaa, pelaamalla monet tilanteet huolellisemmin.

Eilen kolmannessa erässä, vaikka osin isolla riskilläkin, esim. Tuulolakin muutaman kerran oman maalin nurkilla harhautteli kalpalaiset ulos tilanteesta ja siitä taas nopeasti vahvaan Tapparan hyökkäykseen, niin ne tilanteet kuitenkin päättäväisesti pelattiin ulos sieltä omalta alueelta, eikä jääty neppailemaan mitään epämääräisiä sinnepäin-syöttöjä tai rännipurkuja. Ja tulos näkyi sitten neljän maalin muodossa taululla, kun peli oli muutakin kuin oman pään puolustamista.

Mutta edelleen, onneksi nuo vähemmän skarpisti pelatut tilanteet ei, osin kiitos Heljangon, ole ollenkaan niin usein vastustajan maaleiksi päätyneet, kuin mitä noista huolimattomasti pelattujen tilanteiden määrästä voisi ehkä odottaa.
 

Tollanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tällainen vähäisemmän huomion tilanne eli Rauhalan jäähy ekassa erässä. Aivan oikea tuomio ja mitä selkein ja turhin poikkari Rauhalalta. Mutta näistähän ei pääsääntöisesti vihelletä ja se lähinnä ihmetyttää, että miksi ei. Nämä pitäisi ottaa pois aivan poikkeuksetta.

TUo maalivahdin häirintä on aina aivan arpapeliä ja mahdotonta on tietää mitä sieltä tulee ku näitä videoilta katsellaan. Tällä kertaa näin päin.

Komea oli nousu Tapparalta ja Otolta ja Oivalta kliiniset viimeistelyt. Konna on nyt tuolla lähinnä ketjunsa taakkana.

Parantaa pitää. Kalpa on pirun kova vastus.
 

Tapsuttelija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Hylky oli oikea tuomio.
No ehkä ei yhden kuvan perusteella julisteta, mutta se on mielenkiintoista, kuinka monet näkee Tuulolan voimakkaasti työntäneen Simontaipaleen Heljangon päälle, vaikka enimmäkseen ihan omin jaloin sinne luisteli, eikä sellaista voimakasta painetta Tuulolan toimesta ollut. Samoin sen Heljangon iholle luistelun jatkumona esti sen, että Heljanko ei päässyt sille tontille maalilla, johon olisi jatkotilannetta vasten halunnut mennä. Se on selvä, että Simontaival pelasi siltä osin oikein, että meni kiekon kanssa maalille, mutta kyllä siinä kolikon toisena puolena blokkaa myös Heljangon jatkotorjuntaa. Ja väitän kyllä, että SImontaival olisi ihan samalle tontille luistellut, oli siinä Tuulola ihan iholla tai ei.

Liigapeleissä kevyemmistäkin hipaisuista tai maalivahdin alueella oloista hylättyjä maaleja on nähty, Tapparaltakin hylättyjä, joten miksei tuossa sitten määritelmä voisi täyttyä. Itse kyllä yhtä lailla olisin voinut toisenlaisen tuomion hyväksyä, mutta ei tuokaan mikään ihan perusteeton hylky ollut. Harmi vaan sinänsä, että nämä päätökset on aina tilanne- ja tuomarikohtaisia, eikä näihin saa mitään ehdotonta kyllä/ei -tuomiota aikaiseksi.
 

Parthicus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Varma kevään merkki kun omista tappioista aletaan syyttää tuomareita. Aika harvoin se joukkue pitää torijuhlia joka löytää tappion syyn raitapaidoista.

Näkisin tappion syyn omassa joukkueessa jos johtaisivat 4-2 ja viimeiseen vitoseen vastustaja tulisi rinnalle ja ohi. Tuomareihin ei voi vaikuttaa mutta siihen voi, miten itse johtoasemassa pelaa.
 

Sassa Barkov

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Sen olen oppinut playoffien ketjuista, että jääkiekkoliitto ja tuomarit on ihan tamperelaisten joukkueiden taskuissa.
Jos se tosiaan näin on niin hemmetin hyvä meille. Ei mua oo koskaan kiinnostanut miten voitetaan tärkeitä pelejä ja mestaruus, kunhan voitetaan.

Plussaa on sitten jännittävät sarjat, kiitos tän vuoden väännöistä jo TPS:lle ja KalPalle.
 

Introexpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, UKRAINA, LHF
Katsoin ottelua poikani kanssa ja kun KalPan 5-2 -maalia mentiin katsomaan videoille, sanoin pojalle ettei tuota maalia varmasti hylätä. Tapparan puolustaja työntää Simontaipaleen Heljangon eteen ja heti kun Simontaival vapautui pakin otteesta yrittää kaikin voimin ulos maalivahdin alueelta. Edes Heljanko tai Tapparan puolustaja ei purnannut maalia. Sanoin pojalle, että jos tuo maali hylätään, menetän kaiken uskoni Liigan tasapuoliseen tuomarityöskentelyyn ja videotarkistuksiin.

Tiedän, että se oli vain yksi maali eikä peliä ratkaissut (lue: kyllä ratkaisi), mutta on vaikea jatkossa katsoa näitä pelejä kun ei voi enää luottaa oikeudenmukaisiin päätöksiin.
Heljanko myös koitti torjua.
 

Tukala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekkokulttuuri
Katsottuani eilisen uudestaan tässä aamulla totean, että todistettiin taas eräänlaista urheiluromantiikkaa. En edes muista, koska viimeksi jokin joukkue olisi sulanut yhtä näyttävästi ja tehokkaasti.

Paljon riittää pärinää tuomaripelistä ja mielestäni ihan syyttä. Jos se yksi hylätty maali kumosi KalPan kasetin, ei se oltu rakennettu kestämään mitään muutakaan.

Toivoin KalPan voittoa, koska heidän kiekko on viihdyttävää ja nuoria pelaajia on aina kiva kannustaa. Mutta fakta on se, että tollaisen comebackin orkestroiminen on puhdasta taidetta, jota on ilo katsella.

Tuun tästä sarjasta muistamaan vuosien päästäkin ainoastaan tämän kolmannen erän. Ellei KalPa yllätä, maalaan pirut seinille ja sanon, että siinä mielestäni ratkaistiin koko sarja Tapparan eduksi. Jatkossa oli KalPalla kuinka suuri johto tahansa, tulee aina takaraivossa humisemaan ajatus siitä, että ei se kolmen maalin johtokaan riittänyt.

Ja on aika harvinaista, että yhdessä erässä runnotaan seitsemän pelin sarjan voittaminen.
 
Viimeksi muokattu:

Kampong

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vilkaiskaa nyt jokainen hylätystä maalista valittaja tuo kattokameran kuva tilanteesta ajatuksella läpi.

Itse näkisin, että tuossa on melko ratkaisevaa Simontaipaleen toiminta siinä kohtaa, kun hän siellä maalialueella jo on ja Tuulola on tilanteesta sivussa. Heljanko yrittää potkaista itseään torjuntaliikkeeseen, mutta vauhti tyssää juuri oikealla hetkellä Heljankoon nojaavaan Simontaipaleeseen. Tämän jälkeen hän vasta kiertää etukautta maalivahdin alueelta pois, missä kohtaa Heljanko on tilanteesta auttamattomasti myöhässä ja Mäenpää pääsee tuikkaamaan tyhjiin.

Tuo onkin sitten se tulkinnanvarainen kohta, että pyrkiikö Simontaival alueelta heti pois sinne päädyttyään. Vaikea tuosta nyt on mitään oikeusmurhaa saada, suhteellisen tietoiselta tuo Kasperin scriini omaan silmään näyttää ja olisi kyllä pystynyt pelaamaan tilanteen myös toisin. Jos itse käännät rintamasuunnan tuolla tavalla, että päädyt nojaamaan maalivahtiin samalla, kun Tuulola on jo tilanteesta ulkona, niin vaikea tuota nyt on aukottomasti tituleerata sanoilla "yrittää kaikin voimin ulos maalivahdin alueelta"

@Splendide terveisiä vaan! Vielä ei ole myöhäistä opettaa poikaasi katsomaan vähemmän puusilmäisesti tilanteita, kuin sinä itse.

Vaikea näitä on tulkita. Itse olen tietenkin tyytyväinen päätökseen, ymmärrän, jos joku ei. Oikeusmurha tuosta nyt on kaukana ja aika väsyttävää tätä keskustelua on lukea, kun Tappara on jo lähtökohtaisesti näissä ilmeisesti hyötyjä. Galletin jäähy ekassa matsissa on toinen, mistä valittamista ei voi sitten mitenkään ymmärtää. Aivan päivänselvä.

Ylipäätään nuo pelaajat ovat ammattilaisia. "Ei se tahallaan" tai "Ei se siinä muutakaan voinut" ovat kyllä lähtökohtaisesti niin paskoja perusteluita. Kyllä nuo pelaajat tietävät mitä he tekevät, aikamoista aliarviointia olettaa jotain muuta.
 

Hollanti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Varmaan se KalPa
@Kampong

Kattokameran kuvasta ei näy se, kun Tanus antaa Simontaipaleelle vauhtia. Ilman Tanusta Simontaival ei olisi ikinä ajautunut noin syvälle maalivahdit alueelle. Tottakai Kasper horjahtaa kun hän osuu Heljankoon.

Välittömästi moken alueelle ajauduttuaan Kasper käännähti 180 astetta ja poistui välittömästi maalivahdin alueelta väistäen samalla Heljankoa.

Syy, miksi Heljanko ei päässyt kunnolla torjumaan Mäenpään laukausta oli se, että Christianin oma maila oli hänen luistimensa alla, kun hän lähti ponnistamaan.

Mutta toisaalta turhahan näitä on enää vatvoa. Muste on kuivaa ja sarja paketissa.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tuulola puolustaa tilanteen hienosti rikkomatta hyökkäävää pelaajaa, pelitilanteen takia Simontaival ajautuu Heljankoa vasten kiekon kanssa. Puolustaja ei osu omaan maalivahtiin tilanteessa. Simontaival pelaa kiekkoa maalivahdin alueella ja tietää seisovansa oikealla linjalla estäen maalivahdin liikkeen tulevan laukauksen suuntaan. Juuri ennen tulevaa laukausta siirtyy vastakkaiseen suuntaan pois alueelta. Maalivahti ei kerkeä torjuntaan alueella tapahtuneen kontaktin takia mutta kontaktin antanut pelaaja on voinut pelata kiekkoa alueella kontaktin jälkeen.

Tuossa tilanteessa on ne kaikki edellytykset hylkyyn sekä muutamaa kohtaa muuttamalla olisi ollut hyväksyttävissä. Tietäjät tietää kuinka pelimiehen liikkeitä Simontaival tuossa hetkessä tekee ja tällä kertaa tuomarit osaa nuo lukea pois ja hylkäävät maalin.

Noin muuten kalapalle käy ihan legendaariset ipat lopussa, koko porukka tärisee ja pelaa todella huonosti näennäispuolustaen. Tuon kaltaisia maalipaikkoja ei pitäisi syntyä enää tässä vaiheessa kautta viimeselle viidelle minuutilla.

Tiistaina mennään taas.
 

Kampong

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Kampong

Kattokameran kuvasta ei näy se, kun Tanus antaa Simontaipaleelle vauhtia. Ilman Tanusta Simontaival ei olisi ikinä ajautunut noin syvälle maalivahdit alueelle. Tottakai Kasper horjahtaa kun hän osuu Heljankoon.

Välittömästi moken alueelle ajauduttuaan Kasper käännähti 180 astetta ja poistui välittömästi maalivahdin alueelta väistäen samalla Heljankoa.

Syy, miksi Heljanko ei päässyt kunnolla torjumaan Mäenpään laukausta oli se, että Christianin oma maila oli hänen luistimensa alla, kun hän lähti ponnistamaan.

Mutta toisaalta turhahan näitä on enää vatvoa. Muste on kuivaa ja sarja paketissa.
Tuulola. Mutta joo, ei minunkaan mielestä se ole riittävä syy hylätä maalia se varsinainen alueella olo.

Tuosta alemmasta niin let's agree to disagree. Voihan sillä Heljangon mailallakin olla vaikutusta, tapahtuu ärsyttävästi tismalleen samalla hetkellä kuin tuo Simontaipaleen luistimen osuminen Heljangon oikeaan patjaan, niin jäänee vähän mysteeriksi, että mikä sen torjuntaliikkeen sitten lopulta esti.

Turha tosiaan enää vatvoa, mutta sarja ei ole todellakaan paketissa! Muuan Tappara-Kalpa -sarja oli myös 2-0 tilanteessa keväällä 17 ja kaikki muistanevat, miten siinä kävi.

Hienoja vauhdikkaita peleja ollut, missä tulos olisi voinut olla toinenkin. Innolla odotan, mitä seuraavassa pelissä käy!
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Mutta eipä olisi kahden erän jälkeen uskonut tämän kauden Tapparan kykenevän noin maagiseen ryhtiliikkeeseen ja nousuun kolmanteen erään. Rauhalan maalin jälkeen tasoitus oli vain ajan kysymys ja Halloranin tasoituksen jälkeen sanoin, että Tapparahan vie tämän jo varsinaisella peliajalla. Siksi rajusti pöytä oli siinä vaiheessa kääntynyt.

Aika hienoo ainakim mum mielestä.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Itse olen aivan varma, että ei. Siksipä vieä luottoa löytyy. Niin hyvin KalPa kuitenkin pelasi tuohon asti.
Nämähän on ainutkertaisia tapahtumia, joissa sattumallakin on kohtalaisen iso rooli.

Siinä oli mm. se Rauhalan kavennusmaali joka vaikutti hieman onnekkaalta. Jos ottelun loppu voitaisiin pelata 100 kertaa siitä 4-2 tilanteesta (maalin hylkäyksen jälkeen) loppuun, niin ehkä tämä skenaario jossa Tappara nousee jo varsinaisella 5-4 voittoon on just se yksi sadasta.

Lisäksi voisi tulla muutama 5-4 voitto Tapparalle jatkoajalla, kun on ensin tasoitettu lukemiksi 4-4 varsinaisen peliajan loppuminuuteilla.

Jos sitten lähtöasetelmaa muutetaan siten, että KalPan 5-2 maali hyväksytään (ja Tapparalle 2 min jäähy haastosta?) niin varmaan 100 simulaatiota ei sen jälkeen tuota yhtään Tapparan varsinaisen peliajan 6-5 voittoa. Jatkoaikavoitto Tapparalle voisi silti edelleen olla mahdollisuuksien joukossa, mutta ehkä taas luokkaa yksi sadasta.

Mikä tulos ottelusta sitten olisi tullut jos tuomarien päätös maalista olisi ollut eri, sitä ei voi tietää, mutta tietysti Tapparan nousun todennäköisyys olisi ollut paljon pienempi.
 

Kilvenkantaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Salaliiton syvyydestä ollaan selvästi saatu vasta pintaraapaisu, kun lopettaneet kiekkoilijatkin ovat juonessa mukana vai onko Rämöllä joku liiton pesti mikä vaatii tällaisia ulostuloja?
Entiset kiekkoilijat, erityisesti maalivahdit, ovat toki korkein mahdollinen auktoriteetti kommentoimaan hylättyjä maaleja.

Ei eilinen peli ratkennut hylättyyn maaliin, vaan siihen ettei KalPa osannut käsitellä niitä muutamia tilanteita, jotka menivät KalPan kannalta katsottuna tuomareilta vihkoon. Olisi pitänyt osata. Totta kai Tappara, ihan sama vaikka ei olisikaan enää parhaiden vuosiensa veroinen, osaa käyttää tuollaisen tilanteen hyväkseen.

Vaikuttaa siltä että tästä tulee samanlainen tylsä sarja kuin Tapparaa vastaan on ennenkin pelattu. Harmi.
 

Gagarin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tämän kauden Tappara on kyllä erikoinen ilmestys... Tarvittaessa voidaan kaivaa ihan jäätävä taistelumoodi esiin - mutta enimmäkseen ei kaiveta ja välillä tehdään näin liian myöhään. Mielestäni esim. TPS-sarjan toisen ottelun lopussa nähtiin vähän vastaavaa kun molari otettiin pois, mutta jätettiin tuo liian myöhäiseksi niin tyhjällä maalilla pelaten voi tulla ratkaiseva pomppu väärään suuntaan. Eilen ei sitten siihen jouduttu, että olis tarvinnut molaria ottaa pois. Onhan tällainen lopun tyly nousu todella viihdyttävä ja helppo sille on syttyä. Mutta samalla kyllä ihmetyttää, että kun tällaiseen kerran pystytään niin miksi pitää aina suurin osa matsista hiihdellä miten sattuu.

JOS sattuisi niin että pyttyä nostellaan, niin tällä hetkellä Rauhala menossa kyllä ihan ylivoimaisena ehdokkaana kohti Jari Kurri -palkintoa.

Sen sijaan mitähän Kontiola mahtanut sarjojen välillä puuhailla kun on nyt ollut pari peliä ihan turha. Konnan tekemisessä on myös sellaisia ärsyttäviä veijarivirtuoosipiirteitä, mm. tuo miten naputtaa jäätä lavalla ylivoimassa kärsimättömästi (ja sitten kun kiekon saa, ei tee sillä mitään). Tekeekö tuota Liigan tasolla ylipäätään kukaan muu? Parhaassa universumissa pahimmat paineet karisisivat häneltä nyt, kun huomaa ettei hän ole tässä suinkaan se, jonka varaan kaikki on laskettu, vaan muutkin pystyvät pelejä ratkomaan. Tätä menoa hän on kyllä poppariosastolle matkalla. Varsinkin se yv-koostumuksen heikkous on aika paljon hänen harteillaan, ei siinä kukaan muu noin jäässä ole. Toivon todella että Konnakin nyt parin heikomman matsin
jälkeen saisi tiistaina hommasta taas kiinni ja pystyisi käyttämään omia vahvuuksiaan + piilottamaan heikkoudet.

Kalpalla on tavallaan yhä se tilanne, ettei se ole pelannut yhtään pudotuspeliä niin, etteikö olisi hyvin voinut peliä voittaa. Eilinen tapa hävitä oli tosin poikkeuksellisen musertava. Saa nähdä, mikä on kantti ja pystyykö joukkue suhtautumaan valmentajansa tavoin (ja ainoalla oikealla tavalla), että samapa se miten tappio tuli, se on yksi hävitty peli ja sillä hyvä.

P.s. Voisko nuo pari sälliä meidän leiristä lopettaa tuon älyttömän lällättelyn? Kaikki voi myös muistaa, että ainoastaan ihan helvetin helpoissa 4-0-sarjoissa voi olla jokin muu tilanne kuin se, että vastustajan joukkueessa ja faneissa vilisee kusipäitä. Niin ne vaan hyvät vastustajat alkavat ottamaan kupoliin. Mutta urheilua se vain on.
 

Kilvenkantaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Minusta näiden kahden pelatun ottelun perusteella kaukana tylsästä sarjasta, jo tähänkään mennessä.
Tarkoitin, että sarjan lopputulos on nähtävissä. Minusta tämä siis näyttää samalta kuin aiemmatkin KalPan tappioon päättyneet sarjat Tapparaa vastaan. Hirveästi tehdään töitä, ja lopussa Tappara menee jatkoon. Ymmärrän että tämä on teille viihdyttävää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös