Playoffs 2008: Puolivälieräsarja Tappara - JYP

  • 81 765
  • 505
Suosikkijoukkue
Tappara, LA Kings, Raiders, Concordia Stingers
Mielenkiintoinen blogi JA:n paatoimittajalta. Tai mielenkiintoinen filosofia RD:lta. Lopun yv:ssa ei kuulemma ollut mitaan syyta ottaa Tuokkolaa maalilta pois, koska peli oli jo taputeltu. Kysyi viela toimittajalta etta "oletko tosissasi." Eiko naita pelata loppuun asti, maalieroilla ei liene valia, eli havitaanko 4-1 vai 5-1. Kylla meikalainen olisi ainakin ihmeissaan jos Urama tekisi vastaavat eika edes viitsisi yrittaa voittaa pelia loppuun asti. En provoa, kunhan vain mietin etta milta nayttaa pelaajien silmiin.
 

krobbe

Jäsen
Kahdeksan tuntia kaatoon! Jännäpissat housussa, tämä on jääkiekkokannattajan laatuaikaa.

Malttamattomana odotellaan Hämeenlinnan suunnalla illan taistoa, jonka pääsee nautiskelemaan Canalilta. Kokoonpanot kinnostavat tietty, tuskin kuitenkaan kummallakaan mitään järisyttäviä muutoksia. Ainoa huolen aihe on se, pääseekö Vertala nöyryyttämään JYPin voimattomia boxipoikia.
 

axe

Jäsen
Ihmettelen kuitenkin sitä, että monen näkemys tuomaroinnista perustuu nimenomaan noihin jäähyminuuttimääriin. Eihän tuomaritoimintaa voi arvioida sen perusteella, minkä verran tilastoihin on jäähyjä kertynyt.

Totta kai kritiikki perustuu pääasiassa annettujen jäähyminuuttien määriin - sehän se tuomaritoiminnan näkyvin uloke on. Ja tiedän kyllä edelleen, että ihmiset katsovat pelejä täysin erilaisista näkökulmista ja kiinnittävät huomionsa ihan eri asioihin. Siksi melkein kaikissa peleissä näyttää aina siltä, että tuomarit sortavat sitä omaa suosikkijoukkuetta. Minä myönnän tietysti syyllistyväni siihen yksi- tai puolitoistasilmäisyyteen ihan siinä missä muutkin, mutta samalla toivoisin myös että vastustajakin samoilla perusteilla ymmärtää toisen näkökulman.

Ainakaan mun kritiikkini pääasia ei kohdistu Tapparan saamiin jäähymääriin. Pari heppoista ja jopa aiheetonta jäähyä on tullut, mutta varmasti niiden vastapainoksi muutama selvä on jäänyt viheltämättäkin. Mun kritiikkini kohdistuu siihen, että JYP saa liian vähän jäähyjä verrattuna siihen, mitä minä ja ilmeisesti hyvin monet muut tapparalaiset kannattajat, valmentajat ja pelaajatkin näkevät kentällä tapahtuvan. Jäähyjen ei pidäkään olla tasan tässä sarjassa, mutta niiden pitäisi olla tasaisemmin.

Kun Tapparan pelaaja innostuu estämään, niin siinä on vastustaja turvallaan. JYP ottaa vain kädellä vauhdin pois tai ohjaa hienovaraisesti kiekottoman vastustajan laitaan ja kukapa helkkarin tuomari kiihkeissä pudotuspeleissä niin pienestä lähtisi viheltämään? Sama rike on tullut tehtyä, mutta vasta kaatuminen on tehnyt siitä jäähyn arvoisen.

Ja jos palataan vielä siihen, että lähes aina se oma joukkue näyttää kärsivän tuomareista. JYPin kannattaja on keskimäärin paljon tyytyväisempi sarjan tuomaritoimintaan kuin Tapparan kannattaja, enkä ole huomannut kenenkään tosissaan väittäneen JYPin ainakaan kärsineen tuomareista, vaan päinvastoin ihmetelleen miksi Tappara niistä purnaa. Eikös se pelkästään jo kerro jostakin?

(Paitsi tietysti ne joiden mielestä niiden yhdeksän kahvara-jäähyn olisi oikeasti pitänyt olla kolkytäyhdeksän.)

Ja sen vielä haluan sanoa, että yksittäistapauksia lukuun ottamatta tuomaritoiminta ei ole ollut millään lailla ratkaiseva tekijä tässä sarjassa. Ei Tappara ole hävinnyt kumpaakaan peliään tuomarien takia. Mutta ei tähän toimintaan silti voi olla tyytyväinen niin kauan kuin JYP saa pelistä toiseen jopa kahden miehen ylivoimia vastaavista rikkeistä, joista Tapparalle ei anneta edes sitä ekaa ylivoimaa. Ylivoimapelien laadussa on ollut oikeastaan vielä suurempi ero kuin niiden määrässä.
 

Gagarin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Awakenings osa II

Nyt kun Tapparan ykkönenkin on jo saanut pari maalia tehtyä, on seuraava heräämisen paikka pakeilla. Toki Aalto-Benoit on pelannut omassa päässä varsin hyvin ja Salmelallakin on 0+4. Mutta jos katsoo pudotuspelien puolustajien pistepörssiä ja vertaa sitä runkosarjan vastaavaan, käy selväksi, millä osastolla Tapparalla on tällä hetkellä eniten käyttämätöntä tehopotentiaalia. JYP on onnistunut eliminoimaan pakkien vedot todella hyvin, se myönnettäköön. Osittain kyse on silti myös vaisuudesta tai väärästä pelitavasta. Yksi silmiinpistävä juttu on, etteivät pakit pääse kovin paljoa laukomaan suoraan syötöstä (edes ylivoimalla), vaan syöttö on aina sen kymmenen senttiä pielessä. Pitää ottaa haltuun ja asetella, minkä jälkeen onkin se JYPin kaveri edessä.
 

Kapo 00

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mukavahan näitä pelejä on katsoa, vaikka äänihuulet, kädet ja maksa valittavatkin. Sellainen uuvutustaistelu tästä sarjasta sitten tulikin kuten etukäteen vähän pelkäsinkin. Ja se saattaa syödä voimavaroja liikaakin ajatellen välieriä. ("Viellä yksi tälläinen voitto ja olen hukassa!" Pyrrhos 279 eKr). Siitä huolimatta kausi ei tule päättymään tappioon Hippoksella ainakaan tänään.
 

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Media jauhaa vain siitä minne kukakin suuntaa ensi kaudella, eikä edes vaivaudu miettimään mistä muusta voisi johtua ettei esim. Teemu Aalto ole tehnyt tässä sarjassa vielä yhtään maalia.

Kuitenkin JYP on pelannut hyvää av:ta, ja etenkin lämäreiden ampuminen suoraan syötöstä on osoittautunut vaikeaksi Benoitille ja Aallolle. Vänttinen ja kumppanit peittävät niin hyvin ja lähellä että puolustajien viivatoiminta näyttää ponnettomalta vaikka siellä on ihan oikeasti todella vähän tilaa saada se kiekko maalille asti.

Keskiviikkona Vertalan ensimmäisessä maalissakin (tasakentällisin tosin) Benoitille oli tulla todella kiire kahden jypiläisen puristuksessa viivassa, eli todella tarkasti näitä runkosarjan pistemiehiä tässä sarjassa pelataan Tapparalta pois.

Viidennen pelin 4-1-maali pelattiinkin sitten enemmän alakautta, Koskela-Ojanen-Vertala-akselilta. Siinäkin maalissa näytti välillä että oltaisiin vähän neuvottomia, mutta sarjan jatkonkin kannalta oli erittäin tärkeää että ykkönen sai siitä onnistumisen alle. Juuri tässä piilee keino saada pakit paremmin mukaan tänään (ja kenties lauantaina). Onnistumiset muualta kuin viivan kautta pelatessa pakottavat vastustajaa tiiviimpään ja alempana pelaavaan neliöön, mikä taas avaa lisää tilaa siniviivalle.

Mitä muuten tulee Benoit-Aalto-parin peliin, niin parannusta tapahtui jälleen keskiviikkona. Benoit oli todella lähellä tehdä pelitilannemaalinkin (rystynosto läheltä), ja nyt riitti runkosarjasta tuttua rohkeutta nousuihin tasaviisikoin pelattaessa. Aalto yltyi pari kertaa taklaamaankin, ja kerran Tuokkola pelasti hanskalla todella kovan lämärin alakulmasta. Ennustampa että tänään jompi kumpi näistä miehistä osuu jo muuhunkin kuin tyhjään maaliin.
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Benoitin ja Aallon ponnettomuus hyökkäyspäässä johtuu mielestäni sitää, että ykkösyv:llä ei ole muita variaatioita kuin pakin laukaus suoraan syötöstä. Pitäisi olla esim. kulman kautta pelaamista nousevalle pakille neliön keskelle tai takakulmalle. Tätä kokeiltiin viidennessä pelissä, mutta jotenkin tuntui, että koskelat ja ojaset pelästyivät itse, kun ei mentykään vanhalla sapluunalla. Kolmannessa erässä sitten saatiin jo ne pari ohjuria.

Kuitenkin Tappara on lukenut läksyjään ja viidennessä kohtaamisessa alkoi tulla vetoja viivasta ranteellakin, kun kaksi ja välillä kolmekin hyökkääjää tekivät maskia.
 

YSI

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
..niin ja Piispasen voitte playoffväännöissä unohtaa. Jos tekee pistettäkään tässä ottelusarjassa näytän jotain kiellettyä osaa ensi kauden avausottelussa Hippoksella.

Tämä realisoitui...
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Hyvä Tappara, hyvä Rale! Onnea mitalipeleihin. Ja Jypille hyvää kesälomaa. Ei riittänyt miljoonasatsaukset aivan kärkikahinoihin saakka.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Onnittelut Tapparalle ottelusarjan voitosta. Eivät JYPin paukut riittäneet ottelusarjassa yhdenkään vierasvoiton ottamiseen, joten ottelusarjan jatkaja on aivan oikea. Eikä oikeastaan pahemmin vituta - pari viime peliä ovat näyttäneet, että tekemisen taso ei vaan riitä.

Siispä hiekkarannoille ja kukkaiskedolle!
 

Mosabacka

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
JYP on tainnut hävitä kaikki playoff-sarjansa kautta aikain Tapparaa vastaan. Vai onko siellä yhtään sarjavoittoa? Toivottavasti Tappara kaataa Kärpät.
 

Littune

Jäsen
JYPin kausi ohi - mihin sarja ratkesi

No niin, Tappara meni ansaitusti jatkoon tästä parista. Joukkue pelasi erinomaisen sarjan, onnittelut joukkueelle ja tsemppiä jatkopeleihin.

Mielestäni seuraavassa on sarjan ratkaisun avaimet:

-Tapparan leveämpi materiaali
JYP oli tosipaikan tullen yhden ketjun joukkue. Vänttisen ja Hytösen ketjut eivät saaneet tärkeissä otteluissa tehoja irti. Varsinkin Filppula katosi kuvasta kokonaan, eikä Virtasen, Hytösen ja Vänttisenkään otteet olleet lähelläkään kauden parasta. Tapparalla sen sijaan löytyi joka otteluun jokin ketju, joka otti ratkaisijan viitan harteilleen. Pisteitä teki Tapparalta jokainen ilmeisesti kaikki pelaamaan päässeet hyökkääjät?

-Maalivahtipeli
Tuokkola ei missään vaiheessa noussut maalivahdiksi, joka olisi voittanut joukkueelleen pelejä. Viimeisessä pelissä hän ei edes antanut joukkueelle mahdollisuutta. Lehto ei häikäissyt, mutta oli perustasollaan selvästi Tuokkolaa varmempi. Tapparan psyykkaus näytti vaikuttavan ikävän selvästi kokemattomaan maalivahtiin.

-Puolustus
Puolustuksessa oli mielestäni kuitenkin selkein syy sarjan kääntymiseen Tapparalle. JYP joutui kuormittamaan kärkipuolustajiaan, ja näin tiukalla tahdilla pelattaessa tällä on vaikutusta. Mäntymaa ja Kaijomaa eivät tehoilleet enää runkosarjan malliin, ja Helminen osoittautui play-offseissa kevyeksi omassa päässä. Tappara antoi koko sarjan ajan painetta JYPin pakeille, ja tämä pakotti kokemattoman ja mahdollisesti hieman väsähtäneen puolustuksen virheisiin, josta Tappara rankaisi tarvittavat maalit.

-Aloitukset
Vaikka JYP vei sarjan aikana suurimman osan aloituksista, se ei kyennyt tätä hyödyntämään lähellekään yhtä hyvin kuin Tappara. JYP ei tehnyt suoraan aloitusvoiton seurauksena yhtään maalia sarjassa, kun taas Tappara teki näitä kolme: Ojasen upea maali kolmannessa ottelussa, Savianon maali viidennessä ja Piispasen maali kuudennessa ottelussa. Joten vaikka aloitusten epäiltiin olevan JYPin ase, tosiasiassa mielestäni Tappara oli se joukkue joka käytti voitetut aloitukset hyödykseen. Kuudessa pelissä kolme maalia aloitusten jälkeen on todella paljon.

-Kokemus
Tappara on rutinoitunut joukkue, joka ei puristanut mailaa yhtä paljon kuin JYP. Ensi vuotta ajatellen JYP sai kuitenkin reilusti sitä kokemusta, ja seuraavaan kauteen on hyvä lähteä, kun joukkuekin on jo pitkälti valmis.
 

Erik Loka

Jäsen
Täysin oikea joukkue jatkoon. Siitä ei voi olla kuin yhtä mieltä.

Kyllä näissä playoff-peleissä erotellaan jyvät akanoista, jos nyt sallitte että käytän noin vitun kulunutta termiä. Joukkueiden erot tuli selväksi jokaisella osa-alueella.

Maalivahdit: Lehto selkeästi parempi. Tuokkolan playoffeja ei voi mitenkään sanoa onnistuneiksi, ja Wallinheimon avulla Tappara olisi laitettu paljonkin ahtaammalle.

Puolustus: Olkoonkin, että kaikki Tapparan huippupakit eivät olleet omalla tasollaan, mutta silti etenkin avauspelissä suurimmat erot joukkueiden välillä. Lähes kaikki JYPin "avaukset" olivat purkukiekkoja. Toisilla tärisi maila kädessä, toisilla ei. Vrt. Kaijomaa - Salmela.

Hyökkäys: Tapparan rutiinitaso parempi. Junnuketjulla ei jäätymistä, kun taas JYPillä lähes kaikilla, etenkin taitavimmilla hyökkääjillä selvää hyytymistä. Filppulan ailahtelevaisuus oli erittäin harmillista JYPin kannalta, sillä tuo kolmosketju toimiessaan olisi voinut olla todella vaarallinen.
Kyllä, jopa Tapparan nelosketju pystyy ratkaisemaan pelejä. Arsin nousua on jo odotettu!
--

Siinä nyt muutama lyhyt pätkä äkkiseltään. Palataan joskus, terve.
 

Ex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Yksi teesi unohtui:

YV. JYP sai joka ottelussa selkeästi enemmän ylivoima-aikaa, mutta kauden tärkeimmillä hetkillä kone yskähteli.

Kiitos Tappara! Sääli JYPpiä, mutta tätä se elämä on: Isompia ja pienempiä pettymyksiä ryppäissä ja sarjoissa... Olisin kovasti suonut teille menestystä, mutta ehkä ensi kaudella (there is ALWAYS the next season). Nyt on ainakin oppirahoja makseltu, ja ensi vuonna niistä on hyvä ammentaa kokemusta ja energiaa tosi koitoksiin. Onnea ja menestystä teille silloin -- mutta toivottavasti ei kohdata ennen finaaleja.

Danke Schön! Hieno sarja!
 

Korppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Virta tuntui loppuvan aika totaalisesti Jypin duracellista. Tappara jaksoi tasaisemmin.. Jotain muutakin piti sanomani mutta ajatus katkeilee tuon tuosta.. Omaa huonoutta hävittiin, eikä siinä ole sijaa selittelyille. Täältä tähän.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Sarja ratkesi odotettuihin asioihin. Ilman luotettavaa maalivahtipeliä ei voi edetä välieriin. Tuokkolalle yksi nollapeli, mutta muuten joka pelissä 1-2 helppoa maalia. Jälkiviisaus on helppoa, mutta Suomalaiselle olisi pitänyt antaa mahdollisuus. Toinen ratkaiseva tekijä oli tämän pudotuspelisarjan kalleimman pelaajan, Immosen pettäminen. Suuret pelaajat johdattavat välillä esityksillään joukkueensa lähes yksin eteenpäin (vrt. Leino).

Lisäksi odotettavissa ollut Jypin puolustuksen väsähtäminen näkyi varsinkin viimeisissä otteluissa. Kaijomaa ja Mäntymaa voivat olla hyviä peruspakkeja, mutta jotain muuta tarvittaisiin suurempiin suorituksiin. Tässä suurin hankintojen paikka ensi kaudeksi Nykäskylään.

Tapparasta löytyy monta positiivista yllätystä. Lehdon rauhallisuus ja varmuus on ihailtavaa. Pienen korpivaelluksen jälkeen joukkue luottaa taas maalivahtiinsa. Lisäksi hyökkäyspäästä löytyi paljon onnistujia. Savianon hintalappu on tämän sarjan myötä noussut potenssiin x. Nuorisoketju ei hyydy, vaan pelaa kuin pudotuspelikokemusta olisi vaikka kuinka. Piispasen ja muiden nelosketjulaisten onnistuminen takaa välierissäkin mahdollisuuden tasaisempaan peluutukseen.

Tästä eteenpäin Tapparalla ei ole mitään hävittävää. Kausi on plussan puolella. Välierävastustaja Kärpillä on suuret suunnitelmat Euroopan valloituksesta ja kaikki menestymispaineet. Tilanne on herkullinen joukkueen ja kannattajien kantilta. Rale kyykyttää...
 

Eeyore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Itse veikkasin Tapparan romahtavan pudotuspeleissä samaan tapaan kuin viimekaudella Bluesia vastaan. Vetoakin ennätin lyömään Tapparaa vastaan. Eipä tunnu missään, niin hyvältä jatkoon meno tuntuu parin epäonnisemman kauden jälkeen.

Runkosarjan peleissä Tappara ei missään vaiheessa vakuuttanut. Omia ei autettu, tilanteissa käänneltiin toista poskea ja viimeisten 5-10 minuutin aikana koomailtiin järjettömästi. Puolustuskaan ei kokonaisuudessaan vakuuttanut kuin muutamassa pelissä kauden aikana. Ei vaikka Lehto merkkautti 7 nollapeliä tililleen ja Nikkilä yhden.

Oudosti viime keväänä Tappara hyytyi tosipelien alkaessa. Nyt puolestaan hyhmeinen porukka sai luistimet liikkeelle ja homman toimimaan todella hyvin. Ehkä se koko kauden jatkunut höpinä erinomaisesti joukkuehengestä ei sittenkään ole vain perushuttua..?

Kiitos JYP hyvästä sarjasta. Mitä tahansa muuta porukkaa vastaan olisin toivonut JYP:n etenevän välieriin.
 

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
Sitä minä vaan ihmettelen, että miten Jarkko Immosen troikan kaltaisella ykkösketjulla ja hyökkäyskalustolla voi hävitä näin selvästi tämän puolivälierän?

Ei taida olla Risto Duhva mikään ruudinkeksijä. Paljon melua tyhjästä. Näin kaksi viimeistä Tapparan ja Jypin puolivälieräpeliä. Käsittämättömän helposti Tappara pääsi rinnalle ja ohi. Jyp pyristeli, mutta ei riittävästi. Jyppi kaatui kokemattomuuteen, kaikilla avainpaikoilla oli sittenkin näihin peleihin kokemattomia miehiä Risto Duhvasta lähtien.

Sinuhe Wallinheimon treidaaminen Venäjälle oli Jypille kohtalokas siirto tänä keväänä. Pekka Tuokkola ei ollut se, joka olisi pitänyt Jypin pinnalla.

Wallinheimon treidaamista puolustettiin sillä, että saatiin turvattua tulevaisuutta. Tällä ratkaisulla ei ainakaan tänä keväänä voitettu eikä ole voitettu vielä ensi kevättäkään. Jypillä alkaa uusi rakennustyö. Joukkueessa on potentiaalia, mutta mm. NHL-peikko on olemassa. Potentiaalisten NHL-lähtijöiden lista on yhtä pitkä kuin Kärpillä.

Loppuiko Jypillä kahdessa viimeisessä pelissä kunto? Eikö Risto Duhvalla riittänytkään taidot Jypin kuntopohjan rakentamiseksi? Mielestäni juuri tämän osa-alueen piti olla Jypin vahvuus ja Duhvan piti hallita se.
 

Erik Loka

Jäsen
Joukkueessa on potentiaalia, mutta mm. NHL-peikko on olemassa. Potentiaalisten NHL-lähtijöiden lista on yhtä pitkä kuin Kärpillä.

Siinä tapauksessa Kärpillä menee suorastaan helvetin hyvin. Minä en keksi potentiaalisia NHL-lähtijöitä JYPistä kuin Immosen, enkä usko senkään sinne pääsevän. Vauhti ei riittänyt viimeksi, eikä se siitä ole juuri parantunut.
 

Groove Armada

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Starkin noutopihan parakki
Siinä tapauksessa Kärpillä menee suorastaan helvetin hyvin. Minä en keksi potentiaalisia NHL-lähtijöitä JYPistä kuin Immosen, enkä usko senkään sinne pääsevän. Vauhti ei riittänyt viimeksi, eikä se siitä ole juuri parantunut.

Jeps. Immonen on potentiaalinen, samoin Pihlman. Molemmat tahkosivat siellä ja varsinkaan Pile ei saanut kunnon näyttöpaikkoja ja kun sai niin ei tehnyt tulosta. Jarkko puolestaan teki muistaakseni 20 pelissä 8 pistettä joka ei ole hassummin, mutta silloin ei Rangerisissa ollut paikkoja vapaana. Hyvinhän tuo Immonen veti änärissäkin, mutta ei vain auennut.

Dwaipella ei riitä mitenkään fysikka änäriin vaikka hyvä laukoja onkin, muita potentiaalisia ei JYPissä olekaan.
 

Vostrak

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp .Färjestad.
Onnittelut tapparalle jatkopaikasta .Jyppi hyytyi pahasti kahdessa vikassa pelissä. Jotenkin vaan takki oli tyhjä koko jengissä ja sitä voittamisen nälkää ei enää riittänyt,niinkuin kahdessa ensimmäisessä kotipelissä.
Koko kausi jäi ehkä muutaman euron plussalle kun Wallinheimo myytiin venäjälle,
mutta kuitenkin siinä meni myös tsaanssit mitaliin .
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös