Pitkä vai lyhyt... suora vai käyrä?

  • 36 347
  • 64

Kaulasuoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kreikka
Nykyajan valmentajat pakottavat nuoret pelaamaan pitkällä/pitemmällä mailalla.
Onko tämä faktaa? Minä olen ainakin kehottanut monia junnuja lyhentämään mailojaan kun faijat ovat ostaneet liian pitkiä tai eivät osaa sahata tarpeeksi.
En ole keneltäkään kuullut että nykyajan valmentajat (tai entisajan valmentajat) pakottaisivat pelaamaan liian pitkällä mailalla.

Ehkä olen jämähtänyt viime vuosituhannelle ja minut palkataan Jokereihin, mistä saan potkut palkan silti virratessa tilille...
 

MiksuMan

Jäsen
Onko tämä faktaa?.
En ole keneltäkään kuullut että nykyajan valmentajat (tai entisajan valmentajat) pakottaisivat pelaamaan liian pitkällä mailalla...

Kaveri pääsi 18 vuotiaana maajoukkueeseen ja heti kun hän hyppäsi askiin, niin ensimmäinen kommentti oli, että: "10 cm pitempi maila"!

Itse kun pelasin Suomi-sarjassa, niin sama juttu.

En voi väittää, että joka paikassa on sama juttu ja että valmentaja voi pakottaa lyhentämään mailaa tai "muuten et saa pelata", mutta kyllä se yleinen meininki on lätkä piireissä, että mailan pitää olla pitkä.


Kertokaa muut mielipiteenne ja onko asiasta kokemuksia/kuulemuksia..
 

Joope

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Kertokaa muut mielipiteenne ja onko asiasta kokemuksia/kuulemuksia..
Omien kokemusten mukaan pakit yleensä pelaa hieman pidemmällä mailalla. Saa enemmän ulottuvuutta ja parempi tökkiä kiekkoa pois vastustajalta. Kynäily taas onnistuu ehkä paremmin vähän lyhyemmällä mailalla, joten varmaan siksi hyökkääjillä hieman lyhempi maila monesti on. Toki loppupeleissä mailan pituus on vain tottumuskysymys. Esimerkiksi Otakar Janecky pelasi pitkällä mailalla, joten ei se taito mailan pituudesta ole kiinni. Ketjussa jo aiemmin mainittu Jari Korhonen taas pelasi todella lyhyellä mailalla, vaikka pakki olikin. Tosin tähän vaikutti varmaan jonkin verran myös Korhosen kaukalopallotausta. Pikkujunnuille tietysti jonkinlaisia oheita mailan pituudesta yleensä annetaan, yhtenä syynä varmasti oikeanlaisen peliasennon opettelu.
 

Koirapoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jutta Grahnin mies, Else-Maj Pontoppidan.
Nykyisellä TACilla, ex-Tacklalla on powerblade kehitelmä, linkki mailaan, joskus urheilukaupassa ihmettelin. Puumailain aikana näin ja sain testasinkin Tacklan viritelmää jossa mailan vartta oli taivutettu taaksepäin, yläkädellä kämmenen verran. Sitä en tiedä oliko se ihan vakava kokeilu vai muuten vaan testi.
 

lätkämies

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Columbus Blue Jackets
Ei taito toki pitkästä tai lyhyestä mailasta tule vaan se on oikeasti täysin henkilökohtaista. En ymmärrä miksi kukaan ei saisi pelata sellaisella mailalla kuin haluaa. Jos katsotaan puhtaita taitopelaajia niin esim jo mainittu Janecky ja sitten vaikka Kim Hirchovits pelasivat/pelaavat pitkillä mailoilla. Ja Ville Leino taas pelasi pienillä ja ei hävinnyt taidossa yhtään. Otin nämä pelajaat siksi esimerkiksi että he erottuivat selkeästi kentältä SM-Liigassa pelitaitojensa ansiosta ja sitä ei mailan pituus ratkaissut, vaan oma tottumus. Itse pelaan mielummin pienellä, koska pihapeleissä pieneä tuli pelattua aijna salibandymailalla ja siitä jäi sitten tottumus pieneen mailaan ja kynät luonnistu ittellä paremmin pikkukepillä kun sellasella kahden metrin halolla.

Täytyy kyllä ihmettellä tota Charan varren jäykkyyttä, ja sitä miten äijä kiskoo sillä tappokuteja. Olisi kiva ppästä testailemaan, tosin liian pitkä se tälläselle 173 pitkälle olis ja reippaasti...
 

ferro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, NY Rangers, Liverpool, 49ers
Kausi oli 2002-2003 ja ottelu pelattiin 28.12.2002. Ottelun tilastot SM-liigan sivuilta.
Se, mitä tuosta tilanteesta ei yleensä kerrota on se että kolmannen erän jälkeen Kerhon valmennusporukka ilmoitti lahtelaisten vastaavalle (duo Petterit?) että jos Latvala vänkyränsä kanssa kentälle menee niin Kerho kuittaa sillä ylivoiman. Bluffiksi kai luulivat koska Latvala meni kentälle ja Kerho otti ylivoiman. Ja toki muutamassa sekunnissa jatkoaikavoiton. Ihan hyvin toimittu Kerholta kaikkiaan.

Sen verran vielä tikulla silmään, ettei Kerho siitä mitään ylivoimaa saanut, vaan pääsi alivoimastaan eroon. Tuukka Mäkelän selästä taklaus -vitosta oli jäljellä vielä toista minuuttia, joten mielestäni "hyvin toimittu" ei kuvaa tilannetta kovinkaan hyvin, kun sillä poistettiin törkeän? taklauksen rangaistuksen vaikutus. Mutta Latvalan oma vika tuo jäähyn syy oli (väärä varuste), kun sellasella mailalla hutiloi. Miksi ylipäätään antaa vastustajalle tuollainen mahdollisuus? Eli en oikein ymmärrä, että mikä siinä voi olla niin vaikeaa pitää ne lavan käyryydet annettujen rajojen sisällä.

Pihapeleistä ja säbän puolelta saadun tottumuksen mukaisesti hieman lyhyempi maila istuu meikäläisen käteen paremmin. Ja käyryyttähän tulee olla riittävästi, että tällainenkin tusinaranne saa kiekon kohoamaan.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Erikoisista maalivahdin mailoista tulee mieleen nämä. Ilmeisesti tuo "kurvi" on tehty, jotta jäätä voisi peittää paremmin, mutta enpä ole kenenkään nähnyt tuollaisia enää nykyään käyttävän.

Rosenbergin Kari pelasi Ässissä tuollaisella mailalla, tosin Cooperin Forssassa tekemällä. Oli nähnyt tuollaisen jollakin NHL maalivahdilla (Cujo??) ja perusteli mailaa laatan oikealla asennolle.
 

Koirapoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jutta Grahnin mies, Else-Maj Pontoppidan.
Rosenbergin Kari pelasi Ässissä tuollaisella mailalla, tosin Cooperin Forssassa tekemällä. Oli nähnyt tuollaisen jollakin NHL maalivahdilla (Cujo??) ja perusteli mailaa laatan oikealla asennolle.

Tuohan tosiaan tunnettiin yhdessä vaiheessa nimellä Curtis curve, Cujon mukaan.
 

Koirapoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jutta Grahnin mies, Else-Maj Pontoppidan.
Nimi taitaa kyllä tulla mailan kehittäjän sukunimestä, ei Curtis Josephista. En tiedä onko Cujo edes koskaan tuollaista mailaa käyttänyt.

Nyt alan seisomaan korjattuna, kovennettuna yhdellä jalalla :)
Kaikenlaisia venkuroita sitä on mailoihin kehitelty mutta kummasti edelleen pelataan hyväksi havaituilla malleilla. Ei hyvää kannata muuttaa.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Mutta tosiaan Rosenberg pelasi vastaavalla mailalla.

Pelasi myös Kerhossa samanlaisilla mailoilla. Jossain haastattelussa sanoi, että oli tuollaista kokeillut eikä enää suoravartiseen halunnut palata. Mailojen merkkiä hän ei halunnut paljastaa, vaan peitti ne aina mustalla tussilla. En tiedä, miksi.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
... Mailojen merkkiä hän ei halunnut paljastaa, vaan peitti ne aina mustalla tussilla. En tiedä, miksi.

Luultavasti siitä yksinkertaisesta syystä, että pelasi Cooperin mailalla ja HPK:lla oli sopimus jonkun muun merkin kanssa. Cooperin mailatehdas Forssasta toimitti Ruuskan mailat.
 

Jimisola

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers
90-luvulla moni NHL-stara, mm. Gretzky, Hull, Fedorov jne. käyttivät näitä alumiinimailoja (varsia). Miten sellaisella saa lämärin lähtemään, kun se varsihan ei jousta milliäkään? Laukaushan perustuu pitkälti varren taipumiseen ja siitä tulevaan "ruoskan iskuun". Itsellä ei ollut aikoinaan varaa mitään alumiini-Eastonia hankkia, onko muilla kokemuksia niiden laukaisuominaisuuksista?
 

Rosvoroope

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kyllä se alumiinivarsikin joustaa. Itsellä on ollut joskus junnuna käytössä x-stiff Easton. Nyttemmin aikuisiällä on noi komposiitit paukkuneet poikki aika huimaa vauhtia, eikä riittävän jäykkää vartta ole löytynyt. Ennenkuin paikallisen urheiluvälineliikkeen myyjä ilmoitti että nyt on tullut varsi joka kestää minunkin käytössä. Nimenomaan tuo Charalle tehty varsi, "professional use only" tekstillä. 150 oli tuo virallinen "jäykkyys", ja voin kertoa että vaikka massaa ja voimaa on takana, ei joustanut milliäkään. Varsi toki kesti, mutta lavat menivät kokoajan paskaksi.
 

Fat Jesus

Jäsen
Alumiinivarsien kans itsellä oli se ongelma että ne jäi muutaman kuukauden käytön jälkeen kaarelle. Käänsi toisinpäin niin kohta se oli poikki.
 

lommi

Jäsen
Suosikkijoukkue
New England Patriots
käyttivät näitä alumiinimailoja (varsia). Miten sellaisella saa lämärin lähtemään, kun se varsihan ei jousta milliäkään?

Pelasin B-junnuissa yhdellä kaudella ensimmäiset kolme peliä alumiinivarrrella ja sitten palasin takaisin seuran mailoihin. Treeneissä toli myös sitä testattua. Ei toiminut ainakaan itselläni. Tuntuma oli varsin heikko ja ajan kanssa tosiaan alkoi myös treenatessa taipua aika rajusti. Eikä niitä lapojen vaihtamista jaksanut, kuin sen muutaman kerran.

Toki asiaan saattoi myös vaikuttaa se, että oli tottunut puumailoihin ja niiden jäljiltä oli aika vaikea sopeutua siihen kovaan ja kulmikkaaseen alumiinivarteen.
 

Shejbal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Alumiinivarsien kans itsellä oli se ongelma että ne jäi muutaman kuukauden käytön jälkeen kaarelle. Käänsi toisinpäin niin kohta se oli poikki.

Ainakin Eastonin alumiinimailanvarret olivat jo valmiiksi ja tarkoituksella hieman taakse päin kaarevia ja se oli mailan varteen myös merkattu.

Minä kyllä tykkäsin alumiinimailasta. Lavalla oli tuntumaan ja ominaisuuksiin valtava merkitys. Sama varsi oli jonkun toisen lavan kanssa täysi susi ja toisella lavalla taas erinomainen. Alumiininvarren ideahan oli siinä, että se on kevyt ja kestävä, joten lavan painon piti olla oikeassa suhteessa varren painoon, jotta mailassa oli hyvä blanssi. Liian jäykkä ja painava lapa pilasi tuntuman heti.

Ja kyllähän se alumiinivarsikin joustaa. Eihän se muuten toimisi mitenkään.
 
Itsekkin muistan tuommoisen hopean värisen Nike -merkkisen alumiini kapineen omistaneeni. Tuntuma oli läpeensä surkea, myös laukaukset varren joustamattomuuden takia ja ulkojäillä pelatessa pakkasilla varsi oli liukas kuin saippua. Äkkiä se löysi sitten paikkansa varaston nurkasta.


Oliko joskus kierteillä toimivia vaihtolapoja vai muistanko nyt ihan omiani?
 

Koirapoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jutta Grahnin mies, Else-Maj Pontoppidan.
Louisvillellä oli ainakin Lockjaw merkkinen lapa jossa oli jonkinnäköinen ruuvikiristys

Louisvillessä meni ruuvi kannasta lavan varren sisään sitä kiristettiin. Semmoinen olikin joskus, jos ruuvia väänsi liikaa niin se lavan osa joka varren sisään tuli, halkesi ja sillä selvä. Keppinä toimi Niken ovaalin muotoinen varsi ja karhea pinta, marjapuuron värinen. On se vielä jossain vanhempien varastossa ja kerran tuli kaivettua esiin, jumalattoman jäykkä nykyisiin käyttämiini mailoihin verrattuna. Mitään ei tajunnut jostain jäykkyyksistä, riitti kun laidat paukkui.
 

mountainsnake

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
kysytääs löytyiskö täältä tietoa, mikä on jääkiekkomailan lavan lyhyin sallittu mitta? maksimimitta on 32cm muistaakseni. itse kokeilin sahata pyöreän ja lohjemmeet lavan kärjen rautasahalla pari senttiä lyhyemmäksi ja suht terävä kanttiseksi (pyöristin vähän kulmia), niin ihastuin uusiin itsekatkaistuihin lapoihin todella kovasti. rannevedon lauon lavan kärjellä suorasta luistelusta (ns. snapshot), niin tuntuu että normaalipituisessa lavassa lapa antaa hitusen periksi, tai periksiantaminen on ehkä väärä sana, mutta energiaa tuntuu tulevan kiekkoon melkopaljon enemmän, kun lapa on lyhyt.

niin, ekassa lauseessa kysymys :)
 

Kiakonsyöjä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Onssimouhot
Vaikka pakkina tykkäänkin pelata vastaan lyhyt maila. Parempi tuntuma kiekkoon, ja kun itsellänikin on varressa mittaa nyt n.188cm (ennusteissa jokin 195cm), joten ulottuvuutta on jo omasta takaa. Käsistä en ole ihan mikään pehmein, niin pitkällä mailalla homma menisi ihan sähellykseksi. Nykyisessä mailassa lapa ei ole kovin käyrä ja se on hyvä asia. Ranari lähtee hyvin mutta lämäri... no se onkin enemmän tekniikasta kuin mailasta kiinni.
 

ISH

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, HIFK, Arsenal
Pelaan todella pitkällä mailalla (hyökkääjä). Jossain harrastepeleissä joillakin on melkein puolet lyhempi maila. Säälittävää, sähly on eri laji. Jostain syystä vaan olen ihastunut syötönkatkoihin yms. ja pitkällä mailalla saa kyllä jatkuvasti vastustajan leuan loksahtamaan että mistä ihmeestä tuo maila tuohon ilmestyi. Ja kun on pelannut aina pitkällä mailalla niin kyllä ne kynäilytkin onnistuu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös