Petteri Orpon hallitus

  • 1 159 048
  • 14 885

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
No siis meidän kohdallamme kasvu on tavannut olla sangen vaisua aina hamasta finanssikriisistä saakka, toki on ollut yksittäisiä hyviä vuosia, mutta peruskasvu on ollut heiveröistä. Tämän takia hieman epäilen, että taantuma sekä kestää jonkin verran ennakoitua pidempään ja että sen jälkeinen kasvu on jonkin verran ennakoitua heikompaa.

Siis se sama talouskasvu, jolla pääoppositiopuolue SDP ilmoitti ennen vaaleja hoitavansa Suomen talouden kuntoon? Ja samoihin oppeihin tuntuu luottavan aika moni tässä maassa..
 

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tämä on aivan uskomatonta touhua kaikenkaikkiaan. Mihin tämä Suomi on menossa. Kritiikkiä saa ja pitääkin antaa.
Turkmenistanissa toteutettiin 2006 reipas eläkeuudistus. Osalta eläke peruutettiin kokonaan, ja se piti maksaa valtiolle takaisin, osalta osittain. Seuraava diktaattori peruutti määräyksen osittain, mutta paljon vanhoja turkmenistanilaisia ehti kuolla nälkään.
 

Hermes#41

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arkijärki
Olen tässä nyt yrittänyt kärsivällisesti selittää, ettei ole makrotaloudellisesti järkevää yrittää mitään äkkipysäystä alkavan taantuman olosuhteissa. Rakenteellinen vaje on tietysti pakko kuroa kokoon, mutta rationaalisesti ja ajan kanssa - suurin energia ja poliittinen tahto tulisi kohdistaa kasvuun. Kasvu, kasvu, kasvu - tämän täytyy olla se meidän todellakin keskeisin fokuksemme. Ja yksi täysin olennainen peruslähtökohta sille on vahva tai edes vahventuva demografia. Ruotsi todellakin olkoon esimerkki tässä kaikista sinänsä aidoista ongelmistaan huolimatta.
Tämä.

Valtionvarainministeri valittaa kun ei ole ollut kasvua 14 vuoteen. Samaan aikaan lähes kaikki toimet ovat entisestään on kasvua hidastavia. Pitää saada miljoonan yrityksistä 1,5 miljoonan firmoja jne.

Yli 100 henkilöä työllistäviä yrityksiä on suomessa alle 2 000kpl.

Toisalta alle 4 henkilöä työllistäviä on yli 500 000 kpl 5-9 henkilöä työllistäviä enää alle 20 000kpl. Tällä hetkellä toimet keskittyvät noihin suuryrityksiin ja pienet nuolevat näppejään.

Toki olisi älyttömän tärkeä saada nuo yritykset kasvamaan.

 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Näinköhän orpopurran hyvän hallitusohjelman tavoite 100 000 uudesta työttömästä oli liian pieni..

 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Siis se sama talouskasvu, jolla pääoppositiopuolue SDP ilmoitti ennen vaaleja hoitavansa Suomen talouden kuntoon? Ja samoihin oppeihin tuntuu luottavan aika moni tässä maassa..
Kyllähän tämä nykyinenkin hallitus luottaa melko puhtaasti siihen että talous kasvaa. Budjetit on laadittu vähän niinkuin siten ja yleiset ohjelmat vaaleihin että ei tarvitse ihan liikaa kiristellä. Nyt sitten kun talouskasvua ei niin paljoa tulekaan niin Riikka Purran unelmat täyttyvät ja pääsee leikkaamaan kunnolla.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ihan oikeassa valtiovarainministeri on Suomen talouskasvusta. Ja kuten tilastoista selviää, lisätyöllisyyttä on edellisen hallituksen toimesta kasvatettu velaksi. Noin 70 uusista työpaikoista M-hallituksen aikana on tullut julkiselle sektorille. Otamme siis velkaa, jotta voimme työllistää. Sama asia kuin kusisi lämpimäkseen pakkasessa housuunsa.

Miten tähän on tultu? Käännekohta oli vuosien 2007–09 globaali finanssikriisi, joka lamaannutti maailmantalouden täysin. Suomessa elektroniikkateollisuus romahti Nokian kännykkäliiketoiminnan myötä ja metsäteollisuus ajautui pahoihin ja osin pysyviin vaikeuksiin. Tuottavuus vajosi, eikä se ole juuri kasvanut 15 vuoteen.

Vuodesta 2009 lähtien Suomi on ollut kroonisesti alijäämäinen ja julkinen velka on ollut jatkuvassa kasvussa.

Vuoteen 2009 asti työikäisten määrä kasvoi keskimäärin noin 0,25 prosenttia vuodessa. Sittemmin se on pienentynyt samaa keskimääräistä 0,25 prosentin vuosivauhtia. Samaan aikaan kun kasvu on kaikonnut, julkiset menot ovat säilyneet korkeina. Tarkemmin sanottuna julkisia menoja on kohdannut jatkuva kasvupaine. Suomen talous on ollut miinuksella 15 vuotta – mistä julkisen talouden ahdinko oikein johtuu?

Kokonaisuus on monimutkainen elektroniikkateollisuuden romahtamisesta kannustinten puuttumiseen osake- ja rahastosäästämisestä muiden Pohjoismaiden tapaan.

Mitä Orpon hallituksen tulisi tehdä?

Nyt kun on sukellettu aika syvään, kokonaisveroastetta olisi ehkä ollut fiksua nostaa. En pidä veronkorotuksista ja tuen 100 % ansiotuloverotuksen lieventämistä erittäin korkeista luvuista vähän inhimillisemmäksi.

Arvonlisäveron nostaminen 25.5 prosenttiin oli hyvä toimenpide. Sipilän hallituksen lopettaessa kokonaisveroaste oli hieman yli 42 prosenttia. Ennusteissa se on noin 40 prosenttia Orpon hallituskauden lopussa. Ei hallituksen tarvitse edes tehdä mitään, sillä verotulot putoavat ilman aktiivitoimia useilla tavoilla. Siksi aktiivitoimia tarvitaan.

Tämä gäppi on liian suuri Suomelle ja yksi pääsyistä valtion tulojen vähentymiseen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eilen kaipasin faktoja (ps-ketjussa) mm. Meren ja oikeusvaltion sekä tuomioistuinten riippumattomuuden vahvistamisen osalta. ja olisiko nyt sellaisia saatu:

”Hän ei ole vesittänyt mitään. Hän on antanut meille mahdollisuuden jatkaa tätä työtä, vaikkei sille ole hallitusohjelmassa tukea.
Ministeri ratkaisi itse sen, että tähän työhön ylipäätään voidaan ministeriön resursseja käyttää.” Tuomioistuimet | Oikeusministeriön kansliapäällikkö puolustaa Leena Merta: ”Hän ei ole vesittänyt mitään”


Seuraava ulostulo oikeusvaltioasiassa tulee perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Heikki Vestmanilta:

"Oikeusvaltion tilasta kohkanneista moni näyttää ymmärtävän heikosti demokraattista oikeusvaltiota. Absurdeinta on, että pidättyväinen suhtautuminen perustuslain muuttamiseen – joka on muuten perustuslakivaliokunnankin vakiintunut lähtökohta – on käännetty ”oikeusvaltion rapauttamiseksi”.

"Oikeusvaltiota puolustaa se, joka puolustaa perustuslakia ja sen keskeisiä rakenteita. Mahdollinen perustuslain muuttaminen on aina merkittävä, ennen muuta poliittinen kysymys. Se kuuluu viime kädessä perustuslainsäätäjälle ja vaatii tuekseen laajan parlamentaarisen enemmistön. On siten selvä, että perustuslain muuttamisen valmistelu edellyttää demokraattista tukea. Ja aivan erityisesti, jos sillä kajottaisiin vallanjakoon. Kummeksun, jos näin on perustuslain 106. pykälän osalta toimittu"

 

Andromeda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Samaa mieltä.
Lainaan uudelleen artikkelia "Siika-ahon mukaan STM:llä on tiedossa, että päätös sisältää oikeudellisia haasteita."
Vedän tuosta johtopäätökset, että ongelmat on tiedossa ainakin jollain tasolla.

Lähdin alunperinkin kommentoimaan lähinnä "kaikki on p-skaa" viestittelyä vastaan. Posilla eteenpäin.
Tässä on tainnut käydä niin, että joku on saanut "kuningasidean" eläkkeen leikkauksesta ulkomailla asuvilta ja se tuotiin julkisuuteen ilman tietoa juridisesta ongelmasta.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tässä on tainnut käydä niin, että joku on saanut "kuningasidean" eläkkeen leikkauksesta ulkomailla asuvilta ja se tuotiin julkisuuteen ilman tietoa juridisesta ongelmasta.
Pena sen siinä keksi…

Jotenkin välillä tuntuu, että joku huutelee asiat ennen aikojaan. Sitten pitää olla melkein pyörtämässä saman tien puheita ja suunnitelmia.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kyllähän tämä nykyinenkin hallitus luottaa melko puhtaasti siihen että talous kasvaa. Budjetit on laadittu vähän niinkuin siten ja yleiset ohjelmat vaaleihin että ei tarvitse ihan liikaa kiristellä. Nyt sitten kun talouskasvua ei niin paljoa tulekaan niin Riikka Purran unelmat täyttyvät ja pääsee leikkaamaan kunnolla.

Orpon hallituksessa konkreettisena toimena oli

a) kotitalouksien ostovoiman vahvistuminen ja
b) kestävään kasvuun liittyvät suuret investoinnit vuodesta 2024 alkaen.
c) työmarkkinauudistukset ja
d) väylähankkeet koko maassa. Ja
e) työperäisen maahanmuuton vahvistaminen.

Vajaa vuosi takana ja voi sanoa, että jokaisessa asiassa on töitä tehty. Tulosten suhteen onkin mielenkiintoinen tilanne.

* Ostovoima vahvistui luokkaa 90-95 prosentille suomalaisia (palkankorotukset, ansiotuloveron alennukset) vuodelle 2024. Ostovoimaa leikattiin hieman 2024 keväällä ja kun aiemmat leikkaukset mm. sosiaaliturvaan huomioidaan, todellinen ostovoiman vahvistuminen koski huomattavasti pienempää osaa suomalaisista.

* Kestävän kasvun suurinvestoinnit ovat ottaneet ainakin osin takapakkia EU:n ja USA:n salliessa suuret valtiontuet. Osa Suomeen suunnitelluista hankkeista on mennyt - toki eri syistä - USA:han ja Ruotsiin. EK:n mukaan kohtalon kuukaudet isoissa hankkeissa ovat menossa.

* Työmarkkinauudistukset toteutuvat ja niillä tulee olemaan sekä myönteisiä että mahdollisesti kielteisiä vaikutuksia.

* Väylähankkeita on muistaakseni hieman jo leikattu ja Turun puolentoista tunnin juna pysyy kärkihankkeena. Maanteiden korjausvelka kasvaa ja tulee olemaan osaltaan talouskasvua vaimentava.

* Työperäisen maahanmuuton mahdollisuuksia Suomeen on kiristetty. Kun tavoitteena tulisi olla työntekijöiden muuttaminen pysyvästi Suomeen perheineen, tätä on vaikeutettu uusilla lakiesityksillä.

Pidemmällä aikavälillä talouteen vaikuttavat tietysti monet muutkin asiat. Koulutuksesta ja tutkimuksesta alkaen.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Mikähän idea on Mäkyseltä twiittailla työllisyys lukuja, jotka ovat käytännössä viellä Marinin hallituksen toimien vaikutuksen alaisia lukuja ja ehkä hitusen ay-porukan lakkojen.

Ei tämän hallituksen varsinaiset toimet viellä työllisyydessä näy siinä määrin, jotta Mäkynen ei nyt twiittailisi enemmän oman hallituksensa aikaansaannoksia. Pitää antaa mennä vuosi kaksi viellä eteenpäin, niin mäkysen twiittit työllisyydestä alkavat osua kohteeseen, joka ilmeisesti kuitenkin on nykyinen eikä edellinen hallitus.
 

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö
Tokihan Vestman ja Benkku haluavat tuoda asian esille omasta poliitikon näkökulmastaan ja niitä voidaan julistaa faktoina, mutta kyllä siellä ihan aidosti oikeusoppineet ovat sitä mieltä, että Suomenkin kannattaa varautua etupeltoon mahdollisiin uhkiin. Ihan siksikin, kun tuo äärioikeisto-pelleily on nousussa koko Euroopassa. Se että Benkku ei näe näköpiirissä mitään uhkaa, ei tarkoita sitä, että uhkaa ei voisi milloinkaan tulla.


Ehkäpä Vestman ja Benkku kuuntelevat myös juristiliiton ja tuomariliiton kannat asiaan.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Mikähän idea on Mäkyseltä twiittailla työllisyys lukuja, jotka ovat käytännössä viellä Marinin hallituksen toimien vaikutuksen alaisia lukuja ja ehkä hitusen ay-porukan lakkojen.

Ei tämän hallituksen varsinaiset toimet viellä työllisyydessä näy siinä määrin, jotta Mäkynen ei nyt twiittailisi enemmän oman hallituksensa aikaansaannoksia. Pitää antaa mennä vuosi kaksi viellä eteenpäin, niin mäkysen twiittit työllisyydestä alkavat osua kohteeseen, joka ilmeisesti kuitenkin on nykyinen eikä edellinen hallitus.
Onhan siinä ideaa. Voidaan sitten neljän vuoden päästä muistella, että asiat olivat joskus näinkin hyvin.
 

Hermes#41

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arkijärki
Ihan oikeassa valtiovarainministeri on Suomen talouskasvusta. Ja kuten tilastoista selviää, lisätyöllisyyttä on edellisen hallituksen toimesta kasvatettu velaksi. Noin 70 uusista työpaikoista M-hallituksen aikana on tullut julkiselle sektorille. Otamme siis velkaa, jotta voimme työllistää. Sama asia kuin kusisi lämpimäkseen pakkasessa housuunsa.

Julkisella puolella (varsinkiin Sote ja varhaiskasvatus) on kroonista työvoimapulaa ja -vajetta. Sinne puolelle olisi järkevä lisätä työpaikkoja vaikka sitten velaksi. Tosin siihen voisi käyttää ensin vaikka sen 500 000 000€, joka menee nyt yksityisen sektorin kelakorvausten lisäämiseen. Sillä rahalla työllistäisi ihan hyvällä palkalla tuon 60 000 ihmistä.

EDIT: laskuvirhe tuplana. 500miljoonaa / hallituskausi eli pyöreästi 2000 ihmistä pystyy teoriassa palkkaamaan.
 
Viimeksi muokattu:

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Julkisella puolella (varsinkiin Sote ja varhaiskasvatus) on kroonista työvoimapulaa ja -vajetta. Sinne puolelle olisi järkevä lisätä työpaikkoja vaikka sitten velaksi. Tosin siihen voisi käyttää ensin vaikka sen 500 000 000€, joka menee nyt yksityisen sektorin kelakorvausten lisäämiseen. Sillä rahalla työllistäisi ihan hyvällä palkalla tuon 60 000 ihmistä.

Ihan oikeasti? 500 000 000€ palkkaisit 60 000 ihmistä hyvällä palkalla?

Edit: Ja aikajanana siis hallituskausi?

"Rahaa Kela-korvausten nostoon on varattu tämän hallituskauden aikana yhteensä 500 miljoonaa euroa."


Että silleen...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Julkisella puolella (varsinkiin Sote ja varhaiskasvatus) on kroonista työvoimapulaa ja -vajetta. Sinne puolelle olisi järkevä lisätä työpaikkoja vaikka sitten velaksi. Tosin siihen voisi käyttää ensin vaikka sen 500 000 000€, joka menee nyt yksityisen sektorin kelakorvausten lisäämiseen. Sillä rahalla työllistäisi ihan hyvällä palkalla tuon 60 000 ihmistä.

En omaa mahdollisuutta sanoa yksityiskohtaisesti leikkausten tai lisäysten kohteita. Mutta isommassa kuvassa ja yleisesti & lähivuosina olisi aika siirtyä pois nykyisestä sote-mallista kohti oma lääkäri mallia. Tämä palvelu voisi olla yhteinen julkisella ja yksityisellä puolella. Samalla voisi pohtia jonkinlaista uutta perustuloratkaisua, joka korvaisi osan nykyisestä sosiaaliturvasta.

Esimerkiksi THL:n johto, Liberaalipuolue ja lääkärit ovat esittäneet ainakin osin samaan suuntaan olevaa uudistusta. Jos olen oikein ymmärtänyt, samalla rahalla saataisiin parempaa hoitoa + moninkertaisen byrokratian kuluja jäisi pois.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
En omaa mahdollisuutta sanoa yksityiskohtaisesti leikkausten tai lisäysten kohteita. Mutta isommassa kuvassa ja yleisesti & lähivuosina olisi aika siirtyä pois nykyisestä sote-mallista kohti oma lääkäri mallia. Tämä palvelu voisi olla yhteinen julkisella ja yksityisellä puolella. Samalla voisi pohtia jonkinlaista uutta perustuloratkaisua, joka korvaisi osan nykyisestä sosiaaliturvasta.

Oma lääkäri -malli toimii verrattain hyvin Saksassa ja Itävallassa. Tai ainakaan sen myötä ei ole jouduttu vastaavaan terveydenhoidolliseen kriisiin, kuin Suomessa.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.

Tässä on ihan asiallisen oloinen artikkeli, joka vie pohjaa hyvin monilta vasemmiston vaihtoehtoisilta sopeutustoimilta. Liian kireä verotus on hieman kuin housuun kusemista lämmittää monesti vain hetken.
 

Hermes#41

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arkijärki
Ihan oikeasti? 500 000 000€ palkkaisit 60 000 ihmistä hyvällä palkalla?

Edit: Ja aikajanana siis hallituskausi?

"Rahaa Kela-korvausten nostoon on varattu tämän hallituskauden aikana yhteensä 500 miljoonaa euroa."


Että silleen...
tais mennä väähän dekadit sekaisin mulla. Hyvä korjaus. Mutta tuhansia ihmisiä kuitenkin.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
* Ostovoima vahvistui luokkaa 90-95 prosentille suomalaisia (palkankorotukset, ansiotuloveron alennukset) vuodelle 2024. Ostovoimaa leikattiin hieman 2024 keväällä ja kun aiemmat leikkaukset mm. sosiaaliturvaan huomioidaan, todellinen ostovoiman vahvistuminen koski huomattavasti pienempää osaa suomalaisista.
Käsittääkseni ansiotuloveron alennus ei koske suurta osaa, vaan itse asiassa monen verotus hiukan kiristyi. Sen sijaan sosiaalivakuutusmaksujen alennuksella oli ostovoimaa vahvistava vaikutus. Noiden erottamisella on sikäli merkitystä, että verotuksen viilaaminen oli tietysti puhtasti hallituksen poliittinen päätös, kun taas esimerkiksi työttömyysvakuutusmaksun alennus tehtii Työllisyysrahaston esityksen mukaisesti ja perustui siis pohjimmiltaan hyvää työllisyyskehitykseen. Vaikka totta kai siitäkin piti sinänsä tehdä päätös ja se vahvistaa Eduskunnassa. Jää nähtäväksi, miten pitkäaikainen ilo tuosta maksun alennuksesta saatiin, jos työttömyys nousee, kuten tällä hetkellä on tapahtumassa.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei tietenkään arvosteltu omien johtamaa hallitusta rajusti. Eikä niin toimita nykyäänkään. Oppositiossa on opposition puheet, hallituksessa hallituksen. Pätee puolueisiin ja puolueiden kannattajiin.

Mutta se mitä tarkoitin, oli hieman eri asia. Katainen puhui aina valtion budjetin julkistamisen aikaan, että menoja tuli nyt liikaa ja ensi kerralla on aivan pakko aloittaa rakennemuutos. Sehän kuulosti silloin aivan vastuulliselta. Kuten sekin, että sairaanhoitajat saivat enemmän palkkaa vaikka perään muutkin saivat.



Totta. Nykyään näistä toimista on erilainen käsitys. Rakenneuudistuksen tekemättömyys kaduttaa ja kun jokainen hallitus on siitä luistellut väriin katsomatta, kova palaute on kertyi lopulta Rinne/Mariniin ja erittäin kova paine kansalta ja äänestäjiltä Orpoihin.

Oikealla ja osin Keskustassa erityisesti SAK:ta ja sen liittoja pidetään myös syyllisinä. Sipilän hallituksen uudistukset torpedoitiin mm. yleislakkolippua vilauttamalla. Tämä näkyy nyt Satosen ja Orpon tietyllä tavalla haluttomuutena kuunnella ay-liikettä.
Ihan vaan sivusta, niin itse kun en oikein edusta mitään puoluetta, ja yksikään ei oikeastaan vastaa omaan käsitykseeni suunnasta, johon itse toivoisin näkeväni maailman olevan menossa, niin itse arvostelen pääosin juurikin siksi, että en omaa juurikaan lapsenuskoa toimien vaikuttavuuteen sen paremman maailman turvaamisen suhteen. Ja on siis ihan sama, kuka silloin on vallassa.

Se mistä sitten taas olen kehunut Marinin hallitusta, joka kuitenkin joutui samalla taistelemaan miesten itsestään kuvittelemaa kaikkivoipaisuutta vastaan, on nimeomaan se, että vaikeassa paikassa pystyttiin kuitenkin melko pää pystyssä vetämään linjat läpi, mahdollisista virheistäkin huolimatta. Ei ollut ihan helppo paikka yrittää tehdä kaikkia onnellisiksi, ja osa asioistakin joista nyt vingutaan, lienee ihan silloisen opposition elämän fasiliteettien tuvaamisen seurauksesta syntyneitä.

Itse olen ainakin onnellinen siitä, että nykyinen valtansa eteen vaikka mummunsa myyvä Orpo ei silloin maan johdossa ollut. Muuten en ota kantaa siihen, oliko hyvä vai huono hallitus, mutta ainakin virkistävää oli se, ettei aina samat pellet -ja siis lähinnä miehet- siellä vallassa heilu, kun ei siitä ole oikein mitään puhetta ja itsekehua kummempaa ole syntynyt.

Ja tokihan Suomalaiseen politiikkaan sen yhteistyökyvyn sijaan kuuluu se iänkaikkinen kaikkien muiden osoittelu siitä, miksi ollaan milloin missäkin tilanteessa asioiden suhteen, ja itse ei olla syyllisä koskaan yhtään mihinkään. Samaa liki kyvytöntä sakkia siis edustaa koko poppoo, vaikka nytkin taas perustellaan sillä, että miten päättäväisiä ollaan.

On helppoa olla päättäväinen, kun tietää, että perse on turvattuna -kun pitäisi lähinnä olla tervattuna- mikäli hoitelee asiat sovitusti.
Nytkin saa jo nauraa itsensä kikkuraan, jos ei olisi vakava asia kuitenkin monen kannalta, että miten rotsit ovat viuhuneet tälläkin porukalla, ja kuinka sitä valtaa on puhuttu itselle lähinn paskaa jauhamalla ennen äänestystä, ja jopa sen jälkeenkin. Huomaa mm, että PS on hyvää jatkoa aattelliselle alkuperäiskodilleen sieltä keskustasta, ja siten perinteidensä mukaisesti -kuten se kepukin- pettää aina.

Onneksi kuitenkin kansan muisti on niin lyhyt, ja poliittinen aatemaailmakin usealla sellaisessa hyrrässä, ettei siitä selvää ota kukaan. Osa edelleen arpoo tikalla sitä, ketä äänestää.

Edit. Vituttaa jo ihan saatanasti nää jatkuvat kliseet "Suomi-laivasta". Keksisivät nyt edes jotakin uutta terminologiaa.
 

444

Jäsen
Seuraava ulostulo oikeusvaltioasiassa tulee perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Heikki Vestmanilta:

"Oikeusvaltion tilasta kohkanneista moni näyttää ymmärtävän heikosti demokraattista oikeusvaltiota. Absurdeinta on, että pidättyväinen suhtautuminen perustuslain muuttamiseen – joka on muuten perustuslakivaliokunnankin vakiintunut lähtökohta – on käännetty ”oikeusvaltion rapauttamiseksi”.

"Oikeusvaltiota puolustaa se, joka puolustaa perustuslakia ja sen keskeisiä rakenteita. Mahdollinen perustuslain muuttaminen on aina merkittävä, ennen muuta poliittinen kysymys. Se kuuluu viime kädessä perustuslainsäätäjälle ja vaatii tuekseen laajan parlamentaarisen enemmistön. On siten selvä, että perustuslain muuttamisen valmistelu edellyttää demokraattista tukea. Ja aivan erityisesti, jos sillä kajottaisiin vallanjakoon. Kummeksun, jos näin on perustuslain 106. pykälän osalta toimittu"

Siis hallituspuolueen edustaja puolustaa hallituspuoluetta? Ropponen lattialle jne.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös