Pelitapakeskustelu

  • 610 207
  • 4 179

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Kysymys: Onko kenelläkään fakta- ja tilastopohjaista tietoa, miten HIFK pelasi tänään Lukkoa vastaan? Kiinnostaa Raimo Summasen pelikirja. Hämeenlinnassa HIFK pelasi voimakkaasti eräänlaista Meidän Pelin variaatiota. Mitenköhän nyt Lukkoa vastaan tänään torstaina kotimatsissa?

Johtava

Tänään näin ensimmäistä kertaa Summasen HIFK:n pelin Urhotv:n ottelussa HIFK-Lukko. Minusta Summanen yllätti pelikirjallaan täydellisesti verrattuna siihen, mitä olen siitä esim. HIFK-osioista lukenut. Mikäli Hämeenlinnassa on ollut HIFK:ltä eräänlaista Meidän Pelin variaatiota, niin tänään nähtiin Helsingissä minun silmin kauden parasta Meidän Peliä. Tein ottelusta omalta puolustusalueelta lähteneiden HVP-hyökkäyksien lisäksi tilastot myös kaikista omalta puolustusalueelta lähteneistä nopeista (N) ja puolinopeista (1/2N=pakki-pakki) hyökkäyksistä molemmilta joukkueilta. Näin erittäin laadukkaan ottelun, jossa joukkueiden pelikirjoista oli otettu hyvät puolustus- ja hyökkäyspelitavat. Kuten arvata saattoi, niin molempien joukkueiden pelaajat noudattivat kurinalaisesti valmentajiensa pelitapamääräyksiä.

Laitan omalta puolustusalueelta lähteneiden 5vs5 pelin hyökkäysten määrät muodossa N+1/2N+H+V+P. Ensimmäisen erän lukemat olivat HIFK:llä 7+4+3+8+6 ja Lukolla 11+3+3+3+5, HIFK teki 1-0 maalin yv:llä. Toisessa erässä HIFK:llä 10+8+6+4+8 ja Lukolla 17+6+2+1+4, HIFK johti erän jälkeen 3-1. Kolmannessa erässä HIFK:n luvut 13+8+4+5+8 ja Lukon 19+6+3+3+6. HIFK voitti ottelun 3-2.

HIFK lähti maalin taakse pysähtyen (V) koko ottelussa 17 kertaa, mikä osoittaa Summasen lähteneen IFK-valmentajana Meidän Pelin jäljille hyvin voimakkaasti. Lukon V-lähtöjen määrä koko ottelussa oli 7, mikä on tyypillinen Dufvan joukkueen lukema. Hidastuksia (H=pakki-pakki-pakki-..) oli HIFK:llä 14 ja Lukolla 8. Palautuksia (P) HIFK:llä 22 ja Lukolla 15, palautusten suhteen on huomioitava, että usein palautusta seuraa HVP-lähtö ja palautuksia saattaa tulla useitakin peräkkäin. Nopeita lähtöjä (N+1/2N) omista oli HIFK:llä 50 ja Lukolla 62.

Yhteenvetona HIFK pelasi hyökkäyksiinlähdöissä enemmän kiekkokontrollilähtöjä. Lukko pelasi myös kaikkia kiekkokontrollilähtöjä, mutta se pelasi kuitenkin enemmän nopeaa, pystysuunnan jääkiekkoa. Hyökkäysten etenemisessä yli keskialueen hyökkäysalueelle on molemmilla joukkueilla vielä iso työ edessä, mutta taisteluun SM-liigamitaleista niin HIFK kuin Lukkokin ilmoittautui tämän illan pelin perusteella. Puolustuspeli oli molemmilla joukkueilla totutun hyvää ja kurinalaista ja molempien hyökkäyspeli pysähtyi usein vastustajan keskialueen ohjauspeliin.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Heh, tästä jos menee vielä läpinäkyvämmäksi, niin se on näkymätön. Vaikka nyt olette molemmat suuria Jatkoajan eliittikirjoittajia niin jotain rajaa nyt näihin juttuihin jo! Olinpa kyllä suuresti yllättynyt, että Raimo Summanen oli lähtenyt Meidän pelin tielle.

Tämä dialogi on huono vitsi, oikeasti.

"Hei Fordél, onko sinulla faktatietoa monta maalia Tappara eilen teki. Kiinnostaa tietää tekikö esim. kaksi maalia?"

"Kyllä J.Grönvall, Tappara lähti voimakkaasti tekemään kahta maalia ja onnistui siinä, myös Jokerit teki kaksi maalia, vaikka tekikin myös kolme."
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Heh, tästä jos menee vielä läpinäkyvämmäksi, niin se on näkymätön. Vaikka nyt olette molemmat suuria Jatkoajan eliittikirjoittajia niin jotain rajaa nyt näihin juttuihin jo! Olinpa kyllä suuresti yllättynyt, että Raimo Summanen oli lähtenyt Meidän pelin tielle.

Tämä dialogi on huono vitsi, oikeasti.

Sinä saat pitää sitä vitsinä. Minä tein poikkeuksellisen suuren seurannan, kun tilastoin myös omalta puolustusalueelta lähteneet nopeat ja puolinopeat hyökkäykset HVP-lähtöjen lisäksi. Eivätkö ne osoita, että Summanen oli lähtenyt valmentamaan Meidän Pelin avauspelaamista? Jos olet seurannut esim. HIFK-osion keskusteluja ennen eilistä peliä, niin siellä on korostettu sitä, että enää ei seisota maalin takana vaan lähdetään nopeasti hyökkäyksiin. En ole tilastoinut vielä yhdestäkään tämän kauden SM-liigapelistä niin paljon viivelähtöjä (17) kuin, mitä Summasen IFK teki. Myös Lukko pelasi kaikkia kiekkokontrollilähtöjä, joten peli oli erittäin laadukas, mikäli sitä verrataan Jääkiekkoliiton markkinoimaan Meidän Pelin pelitapaan. Mitä olisit halunnut minun kirjoittavan eilisestä ottelusta, kun kirjoitin mielestäni pelkästään pelitapa-asioita?
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Sinä saat pitää sitä vitsinä.

En väheksy työtäsi mutta tiesin vastauksen P.Sihvosen kysymykseen näkemättä peliä ja lukematta riviäkään kirjoituksestasi. Oikeastaan ainoa mitä toivoin oli se, että joku muu kuin sinä olisit siihen vastannut. Enää puuttui, että Summanen olisi vienyt jääkiekkoilun jo tässä pelissä Meidän pelin tuolle puolen.

Olihan tämä nyt melkoisen tarkoitushakuista toimintaa.

Urheilulehdessä oli samaan aikaan hurmoksellinen artikkeli vedenpaisumuksesta jonka Summanen tuo tullessaan, mainittiin jopa FC Barcelona samassa yhteydessä.

Näin varmasti ensin todetaan, että kyllä, Summanen peluuttaa jo nyt Meidän peliä ja siten voidaan kuukauden päästä kirjoittaa, että tämä olikin nerokkaalla tavalla vain osa prosessia jossa on keksitty pyörä uudelleen. Uusi käsite "liuku" tulee ja ottaa vallan, tähän ei pääse kuin FC Barcelona.

No mielenkiinnolla ainakin odotan!
 
Viimeksi muokattu:

Karpat46

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Україна
Olihan tämä nyt melkoisen tarkoitushakuista toimintaa.

Urheilulehdessä oli samaan aikaan hurmoksellinen artikkeli vedenpaisumuksesta jonka Summanen tuo tullessaan, mainittiin jopa FC Barcelona samassa yhteydessä.

Heh, tapanani on ensin selailla uusin Urheilulehti läpi ja sitten lukea alkuun kiinnostavimmat jutut läpi. Tuosta summasjutusta tarvitsi lukea vain se väliotsikko tai mikä sitaatti onkaan: "Nyt liikutaan tasolla, jolla kaikki maailman pelit mukaan lukien ollaan kenties vain Barcelonassa"

Moni asia ei ärsytä niin paljon kuin se, että minua pidetään tyhmänä ja tuossa kyllä pilkataan lukijaa ihan suoraan päin naamaa. Hehkutuksen voi tehdä myös tyylillä ilman kiihkoa, esimerkkinä vaikka Remmelin aukeaman juttu Guardiolan ja Munchenin liitosta edellisessä lehdessä.

Ja ei, en ole perumassa tilaustani niin kuin tässä kohtaa pitäisi ilmeisesti uhmakkaasti sanoa. Jätän vain jutun lukematta.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Liekö meikäläisellä sitten huono viikko vai mitä mutta tämä sotaupseeri Summasesta kertova artikkeli kruunasi HIFK-Lukko-ottelun ennakkohaastattelusta alkaneen kehityksen.

Haastattelussa Risto Dufva ja Raimo Summanen, nuo suuret filosofit, jotka eivät edes kahdestaan saaneet sanottua ensimmäistäkään järkevää lausetta. Ymmärrän kyllä, että valmentaminen on tarkkaa puuhaa ja ollaan keskittyneitä mutta lähinnä teki mieli heittää televisio seinään. SE ON JÄÄKIEKKOA. En tiedä minkälaisia kuvitelmia kavereilla on itsestään mutta alkaa mennä jo tragikoomiseksi tämä touhu tätä menoa.

Tuo oli haastattelu jonka olisi kuvitellut näkevänsä Studio Julmahuvissa tai Vintiöissä 90-luvulla. Tai kuka se tietää, vaikka kaverit olivatkin nokkelan hauskoja.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Jos eilinen HIFK-Lukko peli oli Meidän Pelin katsannossa suomalaisen pelitavan juhlaa, niin tänään HPK-KalPa peli yllätti sillä, että pelattiin 1. erää lukuunottamatta nopeaa, pystysuunnan jääkiekkoa. Eilen minut yllätti HIFK:n uusi päävalmentaja Summanen ja tänään KalPan päävalmentaja Laukkanen. HIFK lähti eilen omista ylös koko ottelussa HVP-luvuin 15+17+22=54 kertaa. KalPa lähti tänään omista HVP-luvuin 6+8+21=35 kertaa. Eilen oli jäähyjä 4x2min ja tänään 9x2min, mikä osaltaan selittää tämän päivän 5vs5 pelin pienemmät HVP-luvut. Vastustajat tietysti vaikuttavat pelitapaan. Lukon keskialueen trap mahdollisti HIFK:n lukuisammat viive- ja hidastamislähdöt kuin HPK:n karvauspeli päätyyn KalPan osalta. Joka tapauksessa Summasen valitsema pelitapa oman pään hyökkäyksiinlähtöjen suhteen muistutti paljon Jukka Jalosen Meidän Pelin pelitapaa. Huomenna on mielenkiintoista nähdä paikan päällä Kärpät-Jokerit pelin oman pään avauspelaaminen. Väliin jää tällä kertaa huominen Urhotv:n ottelu HIFK-Blues, joka ennakkoon saattaa olla HVP-lähtöjen suhteen melkoista tykitystä. Tai sitten ei, koska eihän noista päävalmentajista koskaan tiedä, minkä pelitavan he joukkueilleen valitsevat. Esitänkin, että joku JA:n nimimerkki (Fordél?) tilastoisi huomisesta HIFK-Blues ottelusta HVP-lukemat.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Pikkaisen menee tosiaan överiksi tämä Summasen ylianalysointi. Epälätkäjätkän sydämeni menee ihan vereslihalle. Katsotaan nyt alkuun edes se, että mihin suuntaan Summanen on taktiikkaruuvia kiristänyt sitten viime kevään, jolloin Omsk oli sanalla sanoen unettavan heikko finaaleissa. Vai oliko se jo tätä kumouksellista liukua?
Se pisti kuitenkin ehkä eniten silmään, että HIFK pelasi varsin hyviä viivelähtöjä ja kiekko saatiin hyvällä prosentilla ylös. Aiemmin jo keskialueen ylitys oli tuskaa. Nyt sentteri polki kovalla vauhdilla vanhan kunnon volttilähdön ja etäisyydet pysyi kunnossa. Lukko tosin pelasi varsin matalalla ja ei hirveästi pyrkinyt edes riistoihin ylhäällä. Toisella karvauksella hommaa varmasti voisi vaikeuttaa.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Ristipistot/poikittaissyötöt

Onko kukaan teistä kiinnittänyt huomiota siihen paljonko liigajoukkueet käyttävät keskialueella ns. ristipistoja tai pitkiä kovia lateraalisyöttöjä? Eilen katselin Caps-Penguins-peliä ja siinä jäi mieleen yksi Pensin loistavasti pelattu sisäänvienti ylivoimalla. Tilanne päättyi lopulta hienoon maaliin muistaakseni Chris Kunitzilta.

Peli pelattiin ensin siis oman sinisen vasempaan kulmaan ja sieltä hienolla ristisyötöllä (Letang?) avattiin koko kenttä ja Malkin pääsi kävelemään sisään oikealta.

Tappara ei ainakaan kovin paljon tuota hyödynnä mutta miten on, vaatiiko se jo sitten niin paljon taitoa ettei liigassa kannata edes yrittää? Venäjän maajoukkue teki vastaavaa jo joskus 2005 tms. Kanadan MM-kisoissa. Tapparan vastustajistakaan ei tule mieleen yhtäkään jolle moinen olisi jonkinlainen tunnusomainen piirre.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Suomen pelitapa Venäjää vastaan

Tästä viestistäni löytyy tietoa ja linkkejä analyyseihini sekä tilastoihini jo tarkastelluista Venäjä-Suomi -peleistä. Niitä voi sitten vertailla tähän sepustukseen ja seuraavassa viestissäni olevaan tilastopakettiin.

Ruotsin EHT-turnaus 2013: Venäjä-Suomi

Lähtökohdat:

Samalla lailla kuin aiemmin tutkimissani peleissä, Venäjällä oli jälleen kerran reippaasti kovempi rosteri kuin altavastaaja Suomella. Kulta-MM-kisoissa 2011 Suomi pelasi Venäjää vastaan melko totaalista kiekkokontrollia useine todella hitaine lähtöineen, lähes nihilistisissä määrin. Viime aikoina Suomi on puolestaan nopeuttanut peliään ja pelannut Venäjää vastaan aika tasaisesti hitaita ja nopeita lähtöjä, sekä vetänyt keskialueen trappinsa todella alhaalle, antaen Venäjän tulla vauhdilla keskialueen yli Suomen pyrkiessä ohjaamaan peliä kulmiin.

EHT-pelin analyysi:

Niin kuin kaikki huomasivat, Suomi lähti oikeasti karvaamaan Venäjää kunnolla. Verrattuna viime vuosien peleihin, ero oli suuri. Viimeisissä kolmessa Venäjäkohtaamisessa (1 MM-kisapeli, 2 viime EHT-turnausta) Suomi on saanut kiekon karvattua kussakin pelissä n. 7 kertaa, nyt riistoja oli jo ENSIMMÄISESSÄ ERÄSSÄ tuon verran, koko ottelussa niitä oli 12 kappaletta. Tämä oli suuri muutos ja sen arvoa nostaa se, että se tehtiin b-miehistöllä raduloveja ja mozjakineja vastaan.

Jalonenkin oli ennen peliä todennut, että nyt lähdetään hyökkäämään eikä kyttäämään. Näin todellakin tehtiin. Kun oli hyvä paikka, Suomen karvaus oli muotoa 1-1-3 ja normaalia korkeammalla. Yleensä Suomi on (kärjistetysti) pelannut Venäjää vastaan aktiivisimmillaankin 1-4 -kuviolla ja aina pakitellut omalle alueelle asti. Nytkin toisinaan pakiteltiin, mutta aina kun oli paikka, karvattiin kovaa ja usein onnistuneesti. Tämä on todella hyvä parannus, sillä Suomen viime aikojen heikko kohta Venäjää vastaan on juurikin ollut riistojen luominen. Nyt voin jo sanoa, että Suomen pelitapa kovaa Venäjää vastaan alkaa olla kunnossa. Vielä kun riiston jälkeisissä vastahyökkäyksissä pelattaisiin suoraviivaisemmin, niin saataisiin niitä maalintekopaikkoja luotua enemmän. Nyt suurista riistoluvuista seurasi vain 3 maalintekopaikkaa.

(Edit. Meikäläistä vähän opetettiin erään tutun termistöpoliisin toimesta ihan syystä yksityisviestillä. Suomi tosiaankin karvaa ja träppää 1-2-2 -kuviolla, eikä 1-1-3 -kuviolla. Tämä pongaamani usein toistunut 1-1-3 -kuvio oli siis seurausta aktiivisesta 1-2-2 kuviosta, eikä mikään lähtötilanne. Ihan hyvä, että joku edes hieman kyseenalaistaa näitä minun analyysejäni. Suomi siis muutti karvausta aktiivisemmaksi ja korkeammalle tähän peliin, ei kuviota.)

Sitten vähän muista asioista, eli Sihvonen oli Urheiluläpyskän sivuilla isoon ääneen ihmetellyt, että Venäjä oli muuttanut omaa karvaustaan ja Jalonen oli mukamas jostain tämän suunnitelman etukäteen urkkinut ja kehittänyt vastamyrkyn tähän Venäjän 2 miehen aktiiviseen karvaukseen, pakottaen Venäjän luopumaan siitä kesken pelin. Minun mielestäni tämä ei ollut mikään uusi asia. Tai no, olihan se Venäjän nykyiseltä päävalmentajalta ehkä uusi piirre pelissään, mutta mm. jo MM-kisoissa 2011 Venäjä karvasi Suomea tällä tavalla, ja aivan samalla lailla pakisto onnistui tämän heikohkon karvauksen murtamaan ja avaamaan laadukkaasti useimmiten. Olen sanonut sen aiemmin ja sanon sen taas: Venäjä ei osaa laadukasta, syvällä olevaa aktiivista karvauspeliä Suomea vastaan. Ei tässä ole kysymys mistään ennen tätä peliä kehitetystä vastasuunnitelmasta, vaan asiasta minkä Suomen kokeneet pakit osaavat jo tehdä.

Tämä oli todella hyvä peli Suomelta, ja kertoi paljon siitä, mihin suuntaan Venäjää vastaan ollaan pelitapaa kehittämässä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Ruotsin EHT 2013: Venäjä-Suomi

Jäähyt:
Suomelle 2 min. jäähyt erittäin: 1+3+0 (x2min.) 1 päästetty maali
Venäjälle: 2+3+1 (x2min) sekä yksi 10 min henk.koht. jäähy. 1 päästetty maali.


Suomen organisoidut hyökkäykset vs. organisoitu puolustus
Yritykset erittäin: 9+6+12, joista Venäjä pääsi vastahyökkäyksiin 3+3+1 kertaa
Maalintekopaikkoja: 3+1+4, joista tehtyjä maaleja 1+0+0
Saatuja hyök. pään aloituksia: 1+0+1
Pitkiä hyökkäyksiä: 2+0+1
Aiheutettuja vastustajan jäähyjä: 0+0+2 min


Organisoidut viisikkohyökkäykset vs. huonosti organ. puolustus
Yritykset: 1+0+1, joista huonoja 1+0+0
Maalintekopaikat: 0+0+2


1-3 miehen sooloilut vs. huonosti organ. puolustus
Yritykset: 8+6+11, joista huonoja 1+2+1
Maalintekopaikkoja: 4+3+9
Saatuja aloituksia: 2+2+4
Vastustajalle jäähyjä: 0+2min.+0
Ei pitkiä hyökkäyksiä


Sooloilut vs. organisoitu puolustus
Yritykset: 2+0+2, joista huonoja 0+0+0
Yksi aiheutettu vastustajan jäähy
Ei maalintekotilanteita, pitkiä hyökkäyksiä tai saatuja aloituksia.


Hyökkäyspään aloituksia
Aloitukset: 5+7+9
Maalintekopaikkoja: 0+3+3
Saatuja uusia aloituksia: 1+1+0
Yksi aiheutettu jäähy
Ei pitkiä hyökkäyksiä


Karvauspelaaminen
Riistoja: 7+1+4, joista huonoja 1+0+0
Maalintekopaikkoja: 1+0+2
Yksi aiheutettu jäähy
Ei pitkiä hyökkäyksiä tai saatuja aloituksia


Oman kenttäpuoliskon+keskialueen aloitukset
Aloitukset: 13+4+4
Maalintekopaikkoja: 0+3+2
Yksi pitkä hyökkäys ja yksi aiheutettu jäähy
Ei saatuja hyök.pään aloituksia
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Petteri Sihvonen mainitsee joissain kirjoituksissaan ansan analysoidessaan pelitapaa, h+v+p- lyhenteet on hallussa, voiko joku antaa käytännön konkreettisen esimerkin tästä ansasta?

Onko kyse jostain kärkikarvaajan houkuttelemisesta pelaamaan itsensä ulos vai mistä?
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Petteri Sihvonen mainitsee joissain kirjoituksissaan ansan analysoidessaan pelitapaa, h+v+p- lyhenteet on hallussa, voiko joku antaa käytännön konkreettisen esimerkin tästä ansasta?

Onko kyse jostain kärkikarvaajan houkuttelemisesta pelaamaan itsensä ulos vai mistä?

Ks. viesti #1410 tästä ketjusta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ks. viesti #1410 tästä ketjusta.

Joo, okei kiitti.

Ehkä vähän jäi hämmentämään, että miksi siitä, että mennään välillä maalin taakse jne pitää tehdä jotain syväanalyysia.

Luulin, että olisi ollut jotain vähän pidemmälle vietyä taktikointia, mutta tuli nyt tämäkin selväksi.

edit, kiitos myös nimimerkki siffalle selvennyksestä!
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Petteri Sihvonen mainitsee joissain kirjoituksissaan ansan analysoidessaan pelitapaa, h+v+p- lyhenteet on hallussa, voiko joku antaa käytännön konkreettisen esimerkin tästä ansasta?

Onko kyse jostain kärkikarvaajan houkuttelemisesta pelaamaan itsensä ulos vai mistä?

Jos kärkikarvaaja lähtee karvaamaan maalin taakse seisahtunutta puolustajaa liikkeelle, sanotaan sitä ansaksi. Puolustaja pyörähtää maalin eteen ja jättää yhden vastustajan taaksensa. Viivelähdöllä tiiviiksi kootulla viisikolla päästään hyökkäämään silloin neljää vastustajaa vastaan. Usein kuitenkin kärkikarvaaja on vauhdissa ja pystyy takakarvauksella häiritsemään viivelähtöhyökkäystä. Kun olen seurannut näitä ansa-pelaamisia, niin en ole vielä varma siitä, kumpi niistä hyötyy. Molempien joukkueiden pelikirjaan kuuluu varautua myös niihin.

Tänään Suomi pelasi Tshekkiä vastaan 17 viivelähtöä ja Tshekin kärkikarvaaja meni/ajoi ansaan kaksi kertaa. Ottelun kuluessa ja loputtua mm. Jarmo Kekäläinen kertoi, että Suomi olisi vähentänyt viivelähtöpelaamistaan verrattuna Karjala-turnaukseen. Karjala-turnauksessa Suomi lähti 12 kertaa viiveellä ja tänään 17 kertaa. Tänään oli jäähyjä 10x2min ja Karjala-turnauksen Tshekki-pelissä 4x2min, joten sekin osoittaa, että 5vs5 pelissä lähdettiin tänään enemmän viivelähdöillä kuin Karjala-turnauksessa.
 
Viimeksi muokattu:

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Petteri Sihvonen mainitsee joissain kirjoituksissaan ansan analysoidessaan pelitapaa, h+v+p- lyhenteet on hallussa, voiko joku antaa käytännön konkreettisen esimerkin tästä ansasta?

Onko kyse jostain kärkikarvaajan houkuttelemisesta pelaamaan itsensä ulos vai mistä?
Siitähän se tulee, että osa pelaa itsensä ulos tilanteesta.

En kuitenkaan allekirjoita sitä, että vastustajan pitää mennä maalin taakse asti. Toki sieltä on se pisin matka puolustamaan, joten parhaiten "ansa" onnistuu jos hyökkääjä pelaa itsensä sinne asti.

Virran KalPa oli tyyppiesimerkki siitä, miten tuota ansaa yritettiin paljon. Jopa hyökkäyssiniseltä palautettiin omalle b-pisteelle, jotta saatiin vastustajan rivit enemmän sekaisin. Oleellista tuossa onkin, ettei tarvinnut mennä maalin taakse, vaan oma puolustusalue oli jo se paikka, jossa ansan virittää helpostikin.

Kun Virralla oli Sakari Salminen ja Tuomas Kiiskinen käytössä, niin helposti siinä vastustaja ajoi liian syvälle vastaan, ja sitten olikin jo kiire.

Pudotuspeleissä kaudella 2010-2011 Lukkoa vastaan tämä ansan virittely oli lähes jatkuvaa yrittämistä. Monestihan Salminen sieltä karkasi ja teki niitä ratkaisevia maalejakin, mutta lopulta Urama löysi tuohon lääkkeet ja Lukko meni sarjasta jatkoon.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Ansapelaamisesta nähtiin juuri neljä esimerkkiä Ruotsin EHT-turnauksen Ruotsi-Venäjä ottelun 1. erässä. Ruotsi lähti maalin taakse seisahtuen viiveellä 6 kertaa, joista 2 kertaa kärkikarvaaja ajoi maalin taakse puolustajan liikkeelle. Saman teki Ruotsi Venäjälle, kun Venäjän neljästä viivelähdöstä Ruotsin kärkikarvaaja luisteli kaksi kertaa maalin taakse ja ajoi puolustajan liikkeelle. Vaikea on nopeasti etenevästä pelistä huomata, kumpi osapuoli noista ansoista hyötyi.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
MTV3 Max Sportin ja Urhotv:n jääkiekkolähetysten asiantuntijakommentaattoreiden ja studioasiantuntijoiden puheissa ovat viivelähdöt nousseet esille, näin tänäänkin Suomi-Tshekki EHT-ottelun studiossa. Myös täällä Jatkoajassa viivelähdöt ovat aiheuttaneet keskustelua puolesta ja vastaan. Teen 10:stä eniten viivelähtöjä Urhotv-peleistä näkemistäni ja tilastoimistani otteluista joukkueittain listan. Otanta on siis suppea, mutta jotain suuntaviittoja se antaa joukkueiden viivelähtöpelaamisille. Viivelähdöt, eli omalta puolustusalueelta maalin taakse seisahtumisen jälkeen aloitetut hyökkäykset, olen tilastoinut 5vs5 peleistä. Alla olevassa tilastossa en ole ottanut huomioon yv/av-pelaamista.

1. HIFK 17 viivelähtöä 31.01.-13 HIFK-Lukko (päävalmenta Raimo Summanen)
2. Jokerit 15 V-lähtöä 11.01.-13 Jok-TPS (päävalmentaja Tomi Lämsä)
3. Jokerit 15 V-lähtöä 26.10.-13 Jok-Ilves
4. Jokerit 14 V-lähtöä 30.09.-12 Jok-HPK
5. Tappara 14 V-lähtöä 23.11.-12 HPK-Tap (päävalmentaja Jukka Rautakorpi)
6. Jokerit 14 V-lähtöä 21.09.-12 Jok-TPS
7. HPK 13 V-lähtöä 05.10.-12 SaiPa-HPK (päävalmentaja A-P Selin)
8. Jokerit 13 V-lähtöä 02.10.-12 Kärpät-Jok
9. Tappara 12 V-lähtöä 24.01.-13 Ilves-Tap
10. Blues 12 V-lähtöä 16.10.-12 Blues-JYP (päävalmentaja Lauri Marjamäki)

Vertailun vuoksi Suomi pelasi tänään Malmössä Jukka Jalosen johdolla Tshekkiä vastaan 17 viivelähtöä. Karjala-turnauksessa 7.11.-12 Turussa Suomi-Venäjä ottelussa Suomi pelasi 23 V-lähtöä, mikä on suurin luku, mitä olen peleistä tällä kaudella tilastoinut.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
En nyt oikein lämpene tuolle Ansalle. Nimittäin oikein pelattuna tuo Ansa on todella tehokas. Esimerkiksi yleensä silloin kun itse on järjestäytynyt hyvin karvaamaan ja toisella on vaihto kesken ja yksi pelaaja pysähtynyt maalin taakse kiekon kanssa.

Eikö pitäisi laskea vain Ansat organisoitua viisikkoa vastaan?
 

Sherlock

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Nyt kun Suomen koripalloliiga on aloittamassa ottelunaikaisen tiedonkeräämisen palloon asetettavan anturin avulla, niin olisiko aika testata samaa myös jääkiekossa? (lähde: http://www.hs.fi/urheilu/Korisliigassa+riita+salaper%C3%A4isest%C3%A4+%C3%A4lypallosta/a1360637165481 Käsittääkseni vastaavaa ei ole kokeiltu edes NHL:n puolella?

Anturit kiekkoon&pelaajien luistimiin, niin saadaan kerättyä jo erittäisin merkittävä osa pelin tapahtumista. Siinä jäisi H+V+P yms sangen puutteliset tilastot kakkoseksi. Kertyvät datamäärät tosin ovat valtavia (kokoluokka lienee kymmenissä tai sadoissa gigatavuissa ottelua kohden), että analysointi käy sangen haasteelliseksi. Yhteistyöprojekti Mestiksen+jonkun yliopiston tietojenkäsittelytieteenlaitoksen kanssa ja Suomen jääkiekko uuteen nousuun?
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Osaako joku pelitapojen asiantuntija muuten sanoa, mikä tuo juttu on, jolla Ässät on onnistunut täydellisesti sekoittamaan Jokerien avauspelaamisen?

Samaa kaavaahan on ollut kaikissa tämän kauden keskinäisissä, mutta tänään se onnistui liki täydellisesti. Huonoiten se toimi mielestäni edellisessä Porin pelissä, jossa Jokerit oli todella vahva, vaikka hävisikin 4-3 rankkareilla.

Tänään oli tilanteita, jossa Jokerien hitaat lähdöt saatiin kokonaan hyydytettyä. Parhaimmillaan kaikki kentällä olevat kenttäpelaajat olivat seisovin jaloin Jokerien puolustusalueella, Ässien ollessa ryhmittyneenä jonkinlaiseen 1-2-2- ohjauspeliin, pakit alimpina siinä sinisen tuntumassa.

Jokerit nähdäkseni myös hakkasi tässä päätä seinään ja yritti silti väkisin lähteä oman maalin takaa ja/tai pakki-pakki syötöllä omalta alueelta. Välillä Ässät tuntui menevän myös tahallaan tähän Johtavan lanseeraamaan "ansaan" ja kiertävän kärkikarvaajalla narri-maalin taakse, pakottaen Jokeri- pakin avaamaan peliä itse haluamaansa suuntaan.

Itse en ole pelitapojen ammattilainen, niin asia on mielenkiintoinen.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Anturit kiekkoon&pelaajien luistimiin, niin saadaan kerättyä jo erittäisin merkittävä osa pelin tapahtumista. Siinä jäisi H+V+P yms sangen puutteliset tilastot kakkoseksi. Kertyvät datamäärät tosin ovat valtavia (kokoluokka lienee kymmenissä tai sadoissa gigatavuissa ottelua kohden), että analysointi käy sangen haasteelliseksi. Yhteistyöprojekti Mestiksen+jonkun yliopiston tietojenkäsittelytieteenlaitoksen kanssa ja Suomen jääkiekko uuteen nousuun?

Niin, tätähän olennehdottanut vuosia, paitsi että mitään anturipohjaista paikannusta ei kannata lätkään tehdä kiekkoa lukuunottamatta ( ja sekin liikenopuden takia kallista ja hankalaa). Eli teknologisesti vähän toiset ratkasut, jos vaan joku seura, tai liitto lähtis pilottiin (rahaa)... mutta se tuntuu olevan jotenkin ylivoimasta asennepuolella alkaa käyttään automatiikkaa datan keräämiseen, muokkaamiseen ja analysointiin... ehkä sitä pitäs uudestaan viä jaksaa tätä koitta päästä esitteleen...
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Veikkaajan mukaan HIFK "nojaa oikeaoppisesti jääkiekon perusajatukseen; reagointiin, liian paksusti piirrettyjen systeemien sijaan".

Nauratti tuo juttu. Päällimmäisenä tuosta tekstistä tuli mieleen väkinäinen tavoite välttää 1:1 "sihvos-glaanin" termejä kuten "Meidän Peli".

En osaa kommentoida, kun en ole Summas-HIFKiä nähnyt kertaakaan.
 

Sherlock

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Eli teknologisesti vähän toiset ratkasut, jos vaan joku seura, tai liitto lähtis pilottiin (rahaa)... mutta se tuntuu olevan jotenkin ylivoimasta asennepuolella alkaa käyttään automatiikkaa datan keräämiseen, muokkaamiseen ja analysointiin... ehkä sitä pitäs uudestaan viä jaksaa tätä koitta päästä esitteleen...

Ihan mielenkiinnosta, mitä muita teknisiä ratkaisuja tuohon on nykyisin olemassa? Kamera kattoon ja videokuvasta pelaajien (ja kiekon) automaattinen seuraaminen? Teknisesti pitäisi olla toteuttavissa. Jääkiekkohan on käytännössä 2-ulotteinen peli, joten voi olla että nuo anturit on vähän turhaa toisin kun koripallossa tai jalkapallossa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös