Pelihistoriasi ja mitkä pelit kolahtivat ekana?

  • 5 088
  • 51

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Sain ensimmäisen tv-pelin vuonna 1978. Siinä oli tennins, squas, ampuminen ja koripallo. Musta/vako töllöstä pelattiin johdollisilla ohjaimilla.

Kasarilla tuli sitten kaverille muistaakseni jokin Atarin laatikko, jossa oli Pac Man. Tämän jälkeen hän sai Vic 21 masiinan. Tässä oli Space Invanders, jota jo 70- luvulla laivoilla hakattiin.

Tuli pienten käsipelien aika Nintendolta. Donkey Kong sun muut. Eräällä kamulla oli digikellossakin jokin pyramidipeli.

Kaverin äiti toi kotiin IBM:N tietsikan. Siinä oli Pitfall. Oltiin ihan vitun haltioissa.

Sitten Commodore 64. Räjäytti tajunnan. Syntax error ja kasettiasema. Winter Games, Summer Games sun muut Boulder Dashit.

1988 menin armeijaan ja Ninteno oli lanseeranut 8 bittisen huippumyllyn. Mario sai alkunsa. Helvetin kova peli. Tämän jälkeen satsasin Sega Megadriveen. Sonic oli jotain totaalisen kovaa.

Amiga 500 ja maailma muuttui. Kovia pelejä ja piirrustusohjelma, jolla pystyi jo tuolloin luomaan upeita kuvia. Amigalla pelasin myös ekan kerran Lemmingsiä. Huippua.

Tämän jälkeen PS1 ja Final Fantasyt. No word.

Lopusta en jaksa kirjoittaa, koska tuli kaikki konsolit ostettua, jopa Sega Dreacastia myöden. Shenmuen tuolloin myös tutuksi lasjalla maailmallaan.

Mites teidän pelimaailma on lähtenyt liikkeelle?
 

Kuopionkukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Red Wings, ManU, Kups
Kunnolla se lähti käyntiin Nintendo 64 kanssa, Zelda ocarina of time, super mario 64,joku tähtien sota peli jonka nimeä en muista. Tietokoneella ekat falloutit, age of empires Ja kasa minipelejä kuten areena ja tapa kaikki. Melko hullunkurisesti sain vasta myöhemmin vanhemmat Nintendot ja commodore 64 mutta keskittyminen ei riittänyt. Muistan nuo olympiapelit. Jossain vaiheessa tuli ps2 myös ja tekken, smackdown vs raw, nfs sarja. Varmasti paljon mielestä unohtunutkin.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Itselläni ensikosketus pelaamiseen tapahtui naapurin muksujen Sega Mega Drivella 90-luvun alkupuolella. Erityisesti mieleenpainuneita pelejä, joita kyseisellä konsolilla tuli yhdessä tahkottua, olivat Sonic-sarjan pelit ja Jurassic Park.

PC-pelaamisen maailmaan tuli paremmin otettua tuntumaa, kun perheeseemme tuli ensimmäinen oma tietokone 90-luvun puolivälissä, tyylikkään mustan MikroMikko Indianan muodossa. Ennen kaikkea se tuli isälle työkoneeksi, mutta tuli sillä pelailtuakin silloin kun se oli mahdollista. Erityisesti Commander Keen -pelisarja, Wolfenstein 3D ja The Legend of Kyrandia: Malcolm's Revenge pitivät nuorta aurora borealista ja hänen kavereitaan otteessaan.

Tuo Kyrandia-sarjan kolmas peli tuli muistaakseni koneen kylkiäisenä ja siinä sai nuorten poikien harmaat aivosolut pähkäillä tovin jos toisenkin, että miten edetä pelissä. Myös kielitaito koheni samalla kummasti. Yhden kaverini isoveli vinkkasi, että häneltä löytyy muistaakseni Pelit-lehdestä löytynyt vinkkilista (vai olikohan peräti ihan läpipeluuohje kyseessä) pelin ensimmäiseen tasoon liittyen. Sillä päästiin mukavasti alkuun, joskin viidakkotasossa kun oltiin omillaan, niin alkoi meno hieman takellella. Noihin maailman aikoihin ei pystynyt helposti netistäkään tarkistamaan, että mitäs seuraavaksi tiukan paikan tullen.

Myöhemmin on sitten luonnollisesti tullut noita muitakin Kyrandia-sarjan pelejä pelailtua ja edelleen niillä on paikka sydämessä.

Pistetääs vielä netistä löytynyt mainos kyseisestä MikroMikko Indiana -sarjasta. Nämä tässä esitteessä olevat mallit ovat piirun verran uudempia versioita kuin se, mikä meille tuli taloon. Siinä oli käyttöjärjestelmänä vielä Windows 3.11 ja suorittimena 486, kun näissä esitteen malleissa mukana tuli jo Windows 95 ja Pentium-suorittimet. Ulkoisesti kyseinen malli oli kuitenkin lähes identtinen tuon kanssa, jossa tietokone on asetettu vaakatasoon näytön alle:

 
Viimeksi muokattu:

CuJo#31

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins | HIFK | Leijonat | Les Bleus
Oma pelaamiseni alkoi jouluna 1988 (ja on jatkunut näihin päiviin saakka). Tuolloin lahjapaketista löytyi kiihkeästi odotettu NES (Nintendo Entertainment System). Mukana oli yksi peli eli Wrecking Crew. Toki tuota ennenkin tuli samaista konetta testattua, mutta olihan se oma laite tietenkin aivan eri asia. Muistaakseni tuota yhtä ja ainutta ensimmäistä peliä tulikin sitten hakattua seuraavaan kesään saakka. Vuosien varrella pelejä kertyi tietenkin lisää, tässä ne mitkä muistuu mieleen: Rygar, Blades of Steel, Knight Rider, Adventure Island 3, Batman: Return of the Joker. Varsinkin lätkäpeli Blades of Steel oli sydäntäni lähellä. Tämä myytiin aikoinaan SNES:n tieltä pois. Hankin laitteen uudelleen vuonna 2013 (ja toimii tietenkin).

Vuonna 1992 astuin tietokonemaailmaan. Commodore 64 kasettidekillä saapui kotiin. Edelleen omistuksessani. Vain joystick puuttuu.

Tämän jälkeen hypätään vuoteen 1994. Tuolloin saimme Nintendon seuraavan kotikonsolin eli SNES:n. Ensimmäisenä pelinä tietenkin Super Mario World. SNES-aikakauden ehdottomia suosikkipelejäni Super Mario Worldin lisäksi olivat NHL 96 sekä Mortal Kombatit (I ja II). Laite toimii yhä.

Vuonna 2000 tapasin tulevan vaimoni ja hänellä oli ensimmäinen Playstation. Eli nykyisen puolisoni kautta astuin näihin päiviin saakka jatkuneeseen PS-maailmaan. Ensimmäinen Gran Turismo oli ehdoton suosikkini.

2003 hankin Playstation 2:n. Harvemmin käytössä, mutta pelittää tänäkin päivänä. GTA-pelisarja (III, Vice City sekä niiden uudemmat Stories-versiot ja San Andreas) ehdottomat suosikit. Laite on edelleen omituksessa ja toimiva.

2005 sain pitkästä aikaa uuden Nintendon valmistaman konsoli (GameCube). Nintendo 64-aikakausi jäi minulta tuoreeltaan väliin (siitä lisää myöhemmin). GameCube toimii edelleen. Resident Evil 4 ehdottomasti paras peli.

Wii tuli hankittua heti julkaisussa loppuvuodesta 2006. On yhä toimiva ja silloin tällöin käytössä. Resident Evil 4:n Wii-porttaus ehkäpä mieleenpainuvin pelikokemus. Ohjaus otti tällä konsolilla todellakin askeleen eteenpäin.

Playstation 3 oli pirun kallis julkaisussa (muistaakseni 600-700 €). Ostin konsolin vasta kun syksyllä 2007 julkaistiin halvempi ja karsitumpi versio. Alkuperäinen kesti kolmisen vuotta (YLoD, tietäjät tietää). Tämän jälkeen tuli hankittua slim-versio, joka on toiminnassa vielä tänäkin päivänä. Red Dead Redemption, Grand Theft Autot (IV ja V) sekä eri Call of Duty-pelit lienevät ne mieleisimmät.

Wii U tuli talouteen heti julkaisussa vuonna 2012. Edelleen toimiva. Wii U:lla tullut ehkäpä eniten pelattua eri Mario-pelejä.

Playstation 4 tuli hankittua heti julkaisussa loppuvuodesta 2013. Toimii vieläkin, on tosin todella äänekäs. Red Dead Redemption II, (edelleen) GTA V sekä CoD-pelisarja ovat konsolin parasta antia.

Nostalgiahuumassa tuli hankittua heti julkaisussa sekä NES Mini että SNES Mini vuonna 2017. Molemmat modattu (NES: n. 300 peliä ja SNES: n. 200 peliä). Etuina näissä alkuperäisiin verrattuna paremmat liitännät (HDMI) sekä helppo modattavuus. Myös alkuperäisille uskollisista ohjaimista plussaa.

Nintendo Switch tuli hankittua lapsille joululahjaksi 2018. Ympyrä siis eräällä tavalla sulkeutui. Lähes päivittäisessä käytössä. The Legend of Zelda: Breath of the Wild on ehkäpä mieleisin Switch-peleistä.

2019 hankin vihdoinkin kokonaan väliin jääneen alkuperäisen Nintendo 64:n Ebaysta. Hintaa oli reilut 50 euroa. Peleinä ainostaan Super Mario 64 ja ISS 64. N64:n mahdollista miniversiota odotellessa...

Playstation Mini tuli hankittua 2019 kun halvalla sai (n. 40 euroa). Jäänyt vähälle käytölle, lähinnä koristeeksi. Mahdollisen modauksen myötä saattaisi saada peliaikaa enemmänkin.

Viimeisin tulokas on Playstation 5. Ennakkotilasin heti syyskuussa 2020. Valitettavasti muitakin halukkaita oli ja maailmalla vallitsevan komponenttipulan vuoksi näytti siltä, että saisin koneen vasta vuonna 2021. Suureksi yllätykseksi laite saapui jo joulukuussa 2020. Tämä on ahkerassa päivittäisessä käytössä. CoD: Cold War sekä Resident Evil VIII ovat keränneet eniten pelitunteja.

PC-maailmassakin tuli pelien suhteen vierailtua n. 2002-05, mutta kyllä minä olen sydämeltäni konsolimies. Nimenomaan Sony ja Nintendo.

Lyhyesti:
NES (1988-1994, 2013-)
Commodore 64 (1992-)
SNES (1994-)
PS (2000-)
PS2 (2003-)
GCN (2005-)
Wii (2006-)
PS3 (2007-)
WiiU (2012-)
PS4 (2013-)
NES Mini (2017-)
SNES Mini (2017-)
NS (2018-)
N64 (2019-)
PS Mini (2019-)
PS5 (2020-)
 
Viimeksi muokattu:
"Peliura" lähti käyntiin 80-luvulla Commodore 64:n parissa. Peleistä nyt tulee mieleen perinteiset Winter-, Summer ja California Games ja muun muassa Skool Daze ja Batman (1989 elokuvaan pohjautuva). Pelejä oli paljon kopsattuna kaseteille, niin ei voi enää kaikkia klassikkoja muistaa.

Sega MegaDriven parissa tuli vietettyä enemmänkin sitten aikaa 90-luvun alussa. NHL 93 oli erittäin kovassa käytössä, ja kyseinen pelisarja onkin ollut siitä lähtien joka vuosi eniten aikaani saanut tuotos. Segalle erityisesti NHL:n lisäksi Sonic 2, Batman (1989 elokuvaan pohjautuva) ja WWF Super Wrestlemania olivat kovassa käytössä. The Lion King oli silloin erityisen kaunis peli, joten sekin ansaitsee kunniamaininnan.

PC-pelaaminen alkoi samaan aikaan yleistymään ja PC:llä kovaa valuuttaa olivat tietenkin NHL-pelisarja, kovassa huudossa olleet FPS-räiskinnät mm. Doom, Wolfenstein 3D, Quake, Duke Nukem ja Redneck Rampage muutamista mainitakseni. Erityismainintoja ansaitsevat Mortal Kombat, Broken Sword, Theme Hospital, Dungeon Keeper, Wacky Wheels, myöhemmin Hitman ja kymmenet, kymmenet muut klassikot.

Playstation maailmaan astuttiin PC-pelaamisen ohella. Playstation ei varsinaisesti ollut mikään erikoinen pelikonsoli itselleni, koska pidin/pidän PC:tä parhaimpana alustana pelaamiseen.

Seuraavaksi konsoliksi 2000-luvulla tuli sitten Playstation 2 ja sille alkoi jo löytymään pelattavaakin. GTA:t olivat ehdottomia ykkösiä ja välillä aikaa uhrattiin myös WWE-peleille, kuten Just Bring It!, Here Comes the Pain ja Shut Your Mouth. NHL-pelisarja kuitenkin pysyi PC:n puolella vielä kärkipelinä, kunnes tuli aika siirtyä niiden suhteen konsolille. Pakko mainita vielä, että NHL-peleissä PC:llä valttia olivat SM-liiga pak/pack, sekä myöhemmin FHR-modit, joilla sai kotoisen SM-liigan autenttisine halleineen ja pelipaitoineen mukaan peliin.

Xbox 360 oli seuraava konsoli ja se hommattiin lähinnä NHL 07 silmällä pitäen. Uudistunut NHL tattiveivillä oli siihen astisen NHL-pelisarjan kovimpia pelillisiä uudistuksia. GTA IV tuli muistaakseni vuonna 2008, joka ansaitsee maininnan kyseisen konsolin suhteen kohdallani.

Xbox 360 ja Red Ring of Death olivat merkkejä, että olisi aika palata Sonyn alustoihin. Niinpä Playstation 3 tuli hommattua ja jälleen kerran NHL-pelisarja oli kovassa käytössä. GTA V oli myös iso julkaisu aikanaan. Pääosin pelaaminen kuitenkin oli pelkästään enää jääkiekkoa.

Sonylla ja jääkiekolla jatkettiin. Playstation 4 ja nyt Playstation 5 ovat käytännössä vain NHL-peliä varten hommattuja. Red Dead Redemption 2 oli harvoja poikkeuksia, joille viitsi uhrata aikaa paljonkin.
 

Konteksti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ensikosketus pelaamiseen oli siinä -90-luvun alun tienoilla, kun siskoni sai 8-bittisen Nintendon joululahjaksi. Ensimmäinen Super Mario ja Bubble Bobble oli kovassa ajossa. Myös siskoni kavereilta lainatut alkuperäinen Zelda ja Ducktales kokivat kulutusta.

Siinä mitä pienenä osasi sillä räveltää, tuli sitten ohessa pelattua tietokoneella Commander Keeniä ja Ski-or-dieta. Iän myötä sitten tuli sen aikaisilla kavereilla Super Nintendo ja Sega tutuiksi - ja tottakai kun piti olla niitä pelejä, joita pelataan vanhemmilta salaa tuli ihastuminen Mortal Kombat -sarjaan.

Ensimmäisen oman konsolini, alkuperäisen Playstationin sain muistaakseni -95 ja ensimmäisenä pelinä Mortal Kombat Trilogy. Sisällön vanhemmille paljastuttua toki tuli helinää ja vilskettä, vaan sainpa tuota väännettyä itseni voittajaksi tästä jotenkin. Tästä oikeastaan laajempi pelihistoria sitten avautui ja oikeastaan kaikki suurimmat pelisarjat on joko pelattu tai kokeiltu ja tukkupäin myös pienempiäkin. Mainittakoon nyt vaikka erikseen Resident Evilit (vielä tänäkin päivänä itselle top1), Crash Bandicootit, Silent Hillit, Metal Gear Solidit, Tomb Raiderit, Tekkenit, TLOU. Listaa voisi jatkaa ikuisuuksiin.

Tuosta alkuperäisestä Pleikkarista lähtien löytyy PS5 saakka PS Onea lukuunottamatta kaikki, käsikonsoleista PSP Go. Resident Evileiden väliaikaisesti eksyttyä Nintendolle tuli hommattua myös GameCube ja omistanpa GB Advance SPnkin. En ole koskaan ollut innoissani ns. "console warsista", olen vain jäänyt tunnepohjalta pitkälti kiinni sille polulle, joka aikoinaan minulle tämän kaiken avasi. Mulle tärkeintä on, että jokainen nauttii harrastuksestaan oli masiina mikä tahansa. Olipa joskus aika, kun tätä kaikkea ei ollut ja tuli arcade-masiinoilla väännettyä Linnanmäellä ja laivoilla - oli koneessa rahaa tai ei, heh.

Edit. Final Fantasyt jäivät mainitsematta. Noista olen kahlannut läpi kaikki paitsi 3 ja 5. Molempia toki mättänyt.
 
Viimeksi muokattu:

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Nintendon NES-laatikosta se alkoi. Kolme peliä, Super Mario Bros 3, Duck Tales sekä Teenage Mutant Ninja Turtles. Nintendoa tuli hakattua vuosikausia aina jonnekin vuoteen 1994 asti.

Kodin tietokoneelle (486, merkkiä en enää muista), hankittiin muutama peli, joista yksi oli joku todella vanha golfsimulaattoripeli, toinen Alley Cat -tasohyppelypeli ja kolmas The Secret of Monkey Island. Varsinkin kaksi viimeistä olivat sellaisia, jotka addiktoivat pahasti.
Monkey Islandia pelasin, vaikka en osannut sanaakaan englantia. Se tuotti myös omat hankaluutensa, sillä jämähdin tuntikausiksi joko sinne baariin tai sitten vaihtoehtoisesti kaupunkiin. Joskus tuurilla pääsin kokeilemaan kaksintaistelua muiden piraattien kanssa ja valitsin aina sen vaihtoehdon, jossa oli eniten sanoja, koska se tuntui parhaimmalta vaihtoehdolta.
 

SamSal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vilpas
Kaipa se Commodore 64 oli eka. Siinä enimmäkseen urheilu ja autopelit. Hypersports ,track and field, Summer ja Winter gamesit.
Pirates tietenkin ja Last Ninja.
Nes seuraavaksi. Mariot ja Zeldat pääasiassa.
Megdrive ja NHLPA Hockey oli kovassa käytössä.
PS1 olikin eka konsoli minkä ostin itse. Anttilan postimyyntiluettelosta. Hintaa en muista olisko ollut 899mk.
Tämän myötä pelivalikoima laajeni ja urheilupelien lisäksi tuli Tomb Raiderit, FF-sarja,Silent Hill, Parasite Eve, Resident Evil jne jne.

Seuraavaksi siirryinkin pc maailmaan ja BF1942 kaikkine modeineen ja 2004 tutuistun tähän yhteen perkeleeseen World of Warcraftiin ja siinä vierähti sellainen seitsemän vuotta. Paljon muuta ei tuona aikana pelattu.

2012 Iracing vei mukanaan ja reilu 600 starttia tuli ajettua n. kolmen vuoden aikana.

2015 tuli hankittua PS4 lähinnä NBA2K sarjaa tulee pelattua ja jotain satunnaisia seikkailupelejä. God of war MGS solid5 jne jne. F1 sarjaa.

Nyt taas enempi pc puolella Assetto Corsaa ja Iracingia.
World of warcraftin classicia vähän koitin mutta se juna on onneksi jo asemalla.
Vaanhempi lapsi alkaa olla jo sen ikäinen että lähivuosina lentää pois pesästä ja sen jälkeen
hänen huoneeseen aletaan rakentamaan kunnon simrigiä racingia ja lentosimulaattoreita varten.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Hienoa lukea näitä teidän kirjoituksia. Hyviä pelejä paljon. Muistan, kun ostin PS kakkosen ja GTA:n, niin siinä maailma vääristyi ja ihmettelin, miten tämä on mahdollista. Voin tehdä melkein mitä tahansa.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
1980- ja 1990-luvulla katukuvaan kuuluivat ainakin joissain kaupungeissa pelivuokraamot. Sellaisesta tuli vuokrattua monia pelejä sekä NES:lle että kotitietokoneellekin.

Muistan vielä jotenkin, kun jollain ihmeellä sain vuokrattua silloisen luokkakaverin yllyttämänä pelivuokraamosta hädin tuskin kahdeksanvuotiaana Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards -pelin ja vein sen kotiini. Pelasin sitä jonkin aikaa (pari kolme tuntia), kunnes äitini äkkäsi pelin ja aloitti infernaalisen huutomyrskyn tajutessaan sen idean. Tukkapöllyä sain ainakin sekä kunnon selkäsaunat faijan nahkavyöstä. Joka tapauksessa faija sitten päätti tutustua peliin ja vaikka hän lupasikin palauttaa pelin mahdollisimman nopeasti vuokraamoon, siinä palauttamisessa kesti ainakin neljä päivää, koska peli vei faijan mennessään. Varsinkin iltaisin töiden jälkeen.

Faijalla oli omalla koneellaan venäläinen peli Perestroika tai Toppler, kuten sitä myös kutsuttiin. Helvetin addiktoiva peli, jota sekä faija että varsinkin minä jaksoimme tahkota tuntikausia.
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Snes ja siinä NHL95, Mariot (All-Stars, World, Kart) ja Disneyn pelit. Toki näitä ennen oli semmoinen kapistus kuin Nintendo Game & Watch, mutta se oli semmoista aikaa milloin olin ihan päiväkoti-ikäinen. Siitä on jäänyt syvälle mieleen se palomiespeli, jossa semmoiset pikseliukot tippuu palavasta talosta alas.

Oli muuten ilo huomata, että nykyään muutama vanha Disneyn peli (Aladdin ja Leijonakuningas) löytyy pleikkarin storesta. 10eurolla sai kunnon nostagiatripin, vaikka eihän siitä pelaamisesta mitään enää tullut. Oliko ne pelit silloinkin noin vaikeita? Tosin ohjaimet olivatkin melko usein paskana enkä ihmettele, jos ne oli noin hermoa raastavia.
 

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Lapsena pääsin naapurin Villellä pelaamaan Commodore 64:lla Giana Sistersiä, se oli ihan mahtavaa. Sitten sain joululahjaksi oman Commodore 64:n, lerppuasemalla toki eikä sillä vitun kasettihökötyksellä, ja Villen isän ruutupaperille kirjoittamien ohjeiden avulla pääsin sitten itse latailemaan pelejä. Niitä oli päälle sata lerpuketta ainakin, oli se Giana Sisterskin siellä, sitten oli jotain Boulder Dashia, Summer ja Winter Gamesia ja ties mitä.

Todella kova oli joku hemmetin Contra-henkinen pyssyttelypeli, missä jollain sotilashahmolla mentiin, ja sai ammuskella vastapuolen sotilaita, välillä tuli loppuvastustajiksi tankkia ja sotalaivaa ja suihkuhävittäjiä ja niitä sitten tykitettiin paskaksi myös. Jotain avaimia siinä keräiltiin samalla, niillä sai sitten ruudun lopuksi osteltua randomilla ostettaviksi arpoutuvia bonuksia millä pyssystä alkoi pikkuluotien sijaan lentelee isoja keltasia palloja kolmeen suuntaan tai jotain muuta. Vikan ruudun jälkeen siellä ei ollutkaan sitten enää bonuksia ostettavana, vaan panttivankeja. Joku perhe missä oli ainakin Einsteinin näköinen vaari ja sitten oli nuorempaa miestä ja naista ja lapsia sai sieltä ostettua, jos siis oli avaimia. Sitten tuli lopputekstit, missä sotilas ja se panttivankiperhe katseli iloisesti rivissä kallionkielekkeeltä auringonlaskua. Jos ei ollut vapauttanut jotain ihmistä, se ei ollut siinä rivissä mukana, vaan sen sijaan siellä taivaalla lensi tähdenlento. Jos ei pelastanut ketään, sotilas katseli auringonlaskua itsekseen ja taivaalla meni niin vitusti tähdenlentoja. Sitä sitten psykopaattina pelaili aina uudestaan ja uudestaan läpi, joskus otin sinne lopputeksteihin vain sen valkotukkaisen vaarin mukaan ja sen kanssa katseltiin kun loppuperhe lensi tähdenlentoina taivaalla, tai sitten otin pelkät lapset sieltä ja pakotin niitä katsomaan kun isi ja äiti ja vaari lensi taivaalla. Mikähän sen pelin nimi oli, en muista ollenkaan.

EDIT: Hitto kun jäi häiritsemään tämä, piti googletella ties millä mielikuvituksellisilla sanoilla mutta vihdoin se löytyi: Midnight Resistance oli tämän pelin nimi, ja tokihan tästä löytyi Youtubesta läpipeluuvideo. Nostalgiapläjäys!




The Detective oli myös hieno C64 peli, vaikkei osattukaan pelata sitä. Siinä mentiin hotellissa, ja jengiä käveli siellä, kunnes yksitellen niitä muita tyyppejä kuoli. Aina kun löysi jonkun ruumiin, peli meni vähän niinku pauselle ja semmonen hirveen pelottava urkumusiikki alkoi soimaan, se oli ihan saatanan kammottavaa. Yhden naisen päälle tippui piano. Jos ja kun peliä ei saanut johonkin aikaan mennessä ratkaistua, ruutu meni mustaksi, alhaalla luki jotain että nyt sinä olet liian lähellä tätä ratkaisua, kuului jotain suhinaa mikä kai pyssyllä ampumista mallasi, ja sitten tuli valot päälle ja etsivä makasi kuolleena lattialla. Etsivällä sai myös tehtyä itsemurhan syömällä lääkkeitä tai avaamalla etsivän sängyn alta tietyssä vaiheessa löytyvän pommin.

Ja Maniac Mansion, samalla tavalla kun siinä The Detectivessä siinäkin liikuteltiin väkeä, pelin alussa sai valita aina kolme tyyppiä valikosta, harmillisesti yksi niistä oli aina pakolla vitun tylsä ja turha sinipaitainen ja -housuinen Dave. Useimmiten minä otin rillipää-Bernardin joka osasi korjata asioita, ja jonkun semmosen blonditukkaisen aurinkolasipään joka osasi soittaa pelistä löytyvällä pianolla menevää rokkimusiikkia. Sitten piti selvittää tiensä taloon, jossa asui joku vitun hullu professori, omituinen pomppiva lonkero ja professorin jotain saatanan kilipääsukulaisia, GTA V -tyyliin sai vaihdella millä hahmolla pelasi, ja niitä piti sitten aina erikoisominaisuuksiensa perusteella saada tiettyihin paikkoihin tekemään asioita. Oli ihan perkeleen kuumottavaa juosta niitä talon asukkeja eli Ediä ja Ednaa karkuun siellä talon sisällä. Jos ne sai kiinni, pelihahmo joutui talon alakerrassa olevaan vankilaan, sieltä kyllä pystyi sitten jollain konstilla käymään kaverin myös vapauttamassa. Siinäkin pystyi jotenkin urpoilemalla tapattamaan niitä valittuja ukkoja, aika usein Dave meni jotain sähköhässäkkää sörkkimään sillee että se kuoli ja sitten talon pihalle ilmestyi hautakivi missä luki "Good Riddance!". Pelissä pystyi myös pöllimään Edin huoneesta hamsterin, ja laittamaan sen mikroon, missä se räjähti. Sitten sen räjähtäneen hamsterin pystyi viemään takaisin Edin huoneessa olevaan hamsterihäkkiin, mutta siitä ei valitettavasti tullut mitään hienoa animaatiota tai jotain, oltiin ihan varmoja että Ed menettäisi siitä järkensä. Ikinä ei sitäkään peliä saatu loppuun asti pelattua, Daven tyttöystävä siinä piti kai jostain vitun laboratiosta vapauttamassa, se hullu professori oli sen sinne kaapannut ja sitonut johonkin helvetinkoneeseen jostain syystä.

Kavereilla oli sitten 8-bittistä Nintendoa ja Amiga 500 tai 2000 -koneita, niillä pelattiin Super Mariota ja Blades of Steeliä ja Contraa (ylös-ylös-alas-alas-vasen-oikee-vasen-oikee-B-A-Start taisi olla koodi millä sai 30 lisäelämää heti alkuun), tai Civilizationia, Sim Cityä tai Championship Manageria. Civilizatonissa piti äkkiä saada The Wheel että sai sotavaunuja rakennettua ja niillä tuhoa aiheutettua, Sim Cityssä oli kanssa joku outo veroprosentti ja lainanotto-kikkailu koodi millä sai loputtomasti rahaa ja sai rakennettua vaikka kuinka saatanan isoja kaupunkeja. Fuusiovoimalat tais tulla 2050 vuoden hujakoilla mukaan, eli eihän tässä enää ole ku joku 30 vuotta jäljellä hei! Championship Managerissa aika usein Manchester Unitedilla aloitettiin, niillä tais olla sellainen kiusallinen tilanne että jengi oli aluksi täynnä pelaajia, ja niistä oli vitun vaikea päästä eroon, eli ei saanut osteltua oikein ketään. Olikohan niin, että yksi paikka siellä oli auki, siihen taidettiin aika usein ostaa Andy Cole hyökkäykseen Eric Cantonan kaveriksi - hassusti niin tapahtui myöhemmin sitten oikeassa maailmassakin. Peter Schemeichel oli maalissa, Dennis Irwin, Steve Bruce, Gary Pallister ja Paul Parker oli muistaakseni puolustuksessa, ja olikohan Keane ja Ince keskikentällä, ja Giggs vasempaan laitaan, oikealle ei oikein ollut ketään hyvää muistaakseni? Hyökkääjinä oli sitten Cantona ja tais olla Mark Hughes toiseksi paras valinta sinne. Bryan Robson oli liian vanha paska, mutta kyllä se vaihtopelaajana menetteli. Clayton Blackmore oli tosi hyvä vaihtopelaaja koska se pysty pelaamaan keskikentällä mitä paikkaa vaan - tosin se oli ihan paska pelaaja sitten, mutta oli kiva kun sillä oli Midfielder RLC pelipaikassaan. Huomattiin jossain vaiheessa, että aika hyvin pärjäsi sellasella taktiikalla missä oli 2 pakkia, kolme keskikenttää ja 5 hyökkääjää - välillä tuli jotain 10-0 voittoja, ja kummallisen harvoin hävisi.

Siinäpä sitä olikin muistelua. Jostain noista panttivankien tahallisista tähdenlennoiksi muuttamisista ja hamsterin räjäyttämisistä varmaan on kummunnut nykypäivän meno missä pitää vaikkapa RDR2:ssa kokeilla kaikenlaista mahdollisimman sairasta ja sekavaa.
 
Viimeksi muokattu:

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö
Commodore 64 tuli 80-luvulla taloon ja armoton läjä nauhoitettuja pelejä. Who Dares Wins ja Commando on varmaan päällimäisenä jääny mieleen ja tietty Giana Sisters. Ai niin ja tietysti International Karate -pelejä tahkottiin. Barbarianista tehdyssä pelissä pääsi vastustajalta katkomaan pään.

PC-peleihin siirryttiin 90-luvun alussa. Vaikka siinä välissä olikin NES käytössä, niin niihin peleihin en niin Megamaneja lukuunottamatta syttyny. Ensimmäiset kokemukset PC-peleistä oli Blades of Steel, The Ironman's Super Off Road, Grand Prix Cirquit ja THE CYCLES: International Grand Prix Racing. Varsinkin noita moottoriurheilu-pelejä tuli pelailtua. Doomit, Wolfenstein ja Duke Nukem oli sitten muutaman vuoden päästä hiton kovassa käytössä. Oikeastaan sitten olikin taukoa vähän pelaamisesta, kun urheileminen vei kaiken mielenkiinnon, kunnes tuli Half-Life ja sillä tiellä ollaan edelleen.
 

CuJo#31

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins | HIFK | Leijonat | Les Bleus
Viimeksi muokattu:

SgtMarkov

Jäsen
Musta tuntuu, että tulin aina muutaman vuoden perässä luokkakavereita, mitä pelaamiseen tulee, nimittäin ensimmäinen oma pelikonsoli oli vasta 90-luvun puolivälissä sedältä saatu 8-bittinen Sega, jonka mukana tuli pahvilaatikollinen pelejä, sekä telkkaria kohti sihdattava pyssy metsästyspeliä varten. Tuon ajan ohjaimet olivat aivan karmeita. Kulmikas palikka ilman minkäänlaista ergonomista muotoilua, mutta siitäkin huolimatta kaikenlaisia tasohyppelypelejä, ja varsinkin Sonicia (jota hakkasin niin paljon, että pystyin lopulta pelaamaan pelin läpi menettämättä yhtään elämää ja keräämään kaikki rinkulat ja timantit) hinkattiin kyllä lukemattomia tunteja.

Tästä ei mennyt kovin pitkään, kun meille hommattiin ihkaoikea pöytäkone. Ensimmäiset pelikokemukset sillä laitteella taisivat olla jotain Carmageddonia, mutta vasta kaverilta lainattu Half-Life muokkasi omat (ja varmasti monen muunkin) pelimieltymykset pysyvästi. Tuon jälkeen kovimpaa ovat kolahtaneet CoD, GTA ja Witcher-pelisarjat.

On mulla konsolikin olemassa, ikivanha XBOX 360, joka hommattiin oikeastaan vain Forzaa ja änäriä varten, mutta PC on se mihin panostetaan niin pelien kuin raudankin osalta.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura
Joskus kun olin tyyliin 6/7-vuotias kotiin tuli tietokone. Se oli C128. Miksei C64 oli että iskän toimistossa käytettiin CP/M:ää jota C128 myös tukee, joten töitä voisi jatkaa kotonakin - tosin siihen aikaan "aateekoon" hyödyntäminen toimistossa oli vielä kovin alkutekijöissään, kyllä ne talot piirrettiin vielä kovasti viivottimen ja harpin avulla.

Mutta pystyihän sillä pelejäkin pelaamaan, tottakai, siihen suurin osa käytöstä loppuviimeksi meni. Ja vaikka suurin osa peleistä toimikin ainoastaan C64-moodissa, niin oli kourallinen mitkä tukivat "natiivisti" isoveljeä. Yksi näistä oli Ultima V. Ja hurahdin siihen ihan täysin. Erotuksena C64-versioon on että lisämuistin myötä pelissä oli myös musiikki ("Stones" lienee suurimmalle osalle tuttu Ultima VII:stä, mutta vitosessa tuo alun perin ekaa kertaa oli) eikä pelkästään ääniefektit, sekä 1571-lerppuasema teki toiminnasta paljon jouhevampaa.

Tässä oli vain yksi mutta. Olin vasta ala-asteen aloittanut pikkunappula, joka ei englantia osannut nimeksikään. Isäni kunniaksi pitää sanoa, että jaksoi ehkä muutaman viikon olla simultaanitulkkina mukana (tämä on paljon enemmän kuin olisin itse jaksanut), mutta sitten antoi sanakirjan käteen ja totesi että "kato siitä". Minähän katsoin. Siinä vaiheessa kun ala-asteella tuli ajankohtaiseksi valita nk. "A-kieli", niin minut heitettiin pois englannin tunneilta, kerta olin liian tylsistynyt. Siksi A-ruotsi. Valehtelematta (vaikka olen toki oppinut englantia erittäin paljon enemmän sittemmin, etenkin kun nettiin pääsin) pohjat englannin osaamiseen on täysin Ultima V:n ansiota.

Toinen juttu pelissä oli, että Ultimat olivat tietyllä tasolla open world -pelien esiaste, uranuurtaja jopa. Eli vaikka sikäli on selkeä tavoite ainakin "isossa kuvassa" että mitä pitäisi tehdä, niin asiat voi tehdä täysin vapaassa järjestyksessä. Ja toisin kuin nykypelit, niin mitään "journalia" ei ollut ainakaan vitosessa olemassa. Joten ainoa vaihtoehto oli tehdä omat muistiinpanot. Myös (luulen että osin kopiosuojauksena) osa tärkeistä teksteistä pelissä oli riimukirjoituksella. Book of Loressa oli toki että mikä aakkonen vastaa mitä riimua, ja kerta omistin pelistä ihan alkuperäiskopion (joka oli harvinaista tuohon aikaan, valittu kaupasta omasta toimesta ainoastaan koska siinä oli siisti kansi) niin ei tuottanut ongelmia. Mutta on huvittanut kovasti löytää aikuisiällä jotain vanhoja vihkoja täynnä merkintöjä - noilla riimuilla. En enää niitä osaa lukea, enkä ole varma miksi käytin niitä pentuna. Se oli varmaan "siistiä".

Olen yrittänyt palata peliin emulaattorien välityksellä, mutta aika kultaa muistot, ei enää pysty. Tosin, jos omistat (tai *köh*satut törmäämään netissä lataukseen*köh*) Dungeon Siegen, niin on fanien tekemä "remake". Ei täysin uskollinen, mutta toisaalta on uuttakin sisältöä, ja ensimmäistä kertaa kun castasin cure poisonin ja hahmo sanoo "An Nox!" niin tulihan siitä todella iso virne naamalle. Eli Ultima V: Lazarus - Wikipedia

Siinä omalta osalta - ei "mitkä pelit" vaan "mikä peli". Pelaan vieläkin aktiivisesti, vaikka välissä onkin ollut taukoja, mutta tuo teki suurimman vaikutuksen aikanaan, eikä mikään muu sittemmin ole pystynyt samaan. Pelin mukana tulleet Book of Lore, spell chart ja "kolikko" (halpaa muovia) ovat vuosien varrella hukkuneet jonnekin, mutta kangaskartta on edelleen tallessa ja on kestänyt enemmän muuttoja kuin varmaan mikään muu omistamani esine.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
@FASlapsi ai perhana, Giana Sisters ja Boulder. Varsinkin Boulder Dash, aivan helvetin kova peli. Tätä olen valmis pelaamaan koska tahansa. Hienoja muistoja peleistä koko jengillä. Olen ylpeä meistä, saakeli.
 

Manazeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Pikkupoikana meiltä löytyi kotoa NES. Peleinä taisi olla vain Super Mario 1 ja 3, sekä Mario & Yoshi, joka taisi olla jokin tetriksen tyyppinen puzzlepeli. Myöhemmin taisin saada vielä Ice Hockeyn. Noita tuli pelattua paljon, mutta suurempaa hupia vielä tuossa vaiheessa taisi olla katsella isosikojen pelaamista. Heillä oli kuitenkin hieman parempi käsitys peleistä tuohon aikaan. Kavereilta tuli välillä myös lainattua ainakin Duck Huntia. NESsille taisi olla myös semmosia pelikasetteja missä oli jotain 60 eri peliä. Naapurin pojalla oli myös se eräs jalkapallopeli, missä pystyi tekemään saksarilla maaleja vaikka omasta päädystä. Pelin nimi on kyllä itseltä kadonnut.

No vähän myöhemmin sitten sain synttärilahjaksi PS ykkösen. Gran Turismo taisi olla ensimmäinen peli pleikkarilla ja samana päivänä kävin vielä ostamassa viereisestä Hong Kongista NHL Powerplay 98:n. Kyseiseen honkkariin sitten menikin useamman vuoden ajan kaikki ylimääräinen raha, kun kävin sieltä aina uuden pelin hakemassa. Taisin lopulta ostaa lähes kaikki mahdolliset auto- ja rallipelit. Ne olikin suuri rakkaus siihen aikaan.

Tuossa vaiheessa kavereiden luona pääsi pelaamaan pleikkarilla ainakin Spyroja ja Crasheja. Meillä ei vielä tietokonetta kotona ollut, mutta kavereiden luona varsinkin änärit 98 ja 99, sekä GTA ja GTA 2 oli parasta mitä tiesin. Myöhemmin saimme ensimmäisen tietokoneemme, jolla pääsin pelaamaan omaa NHL 2000. Muistaakseni NHL 2001 oli tuohon aikaan jo julkaistu ja siinä oli niin paljon paremmat grafiikat, kuin edellisessä versiossa. Kova paikka oli se kun 2001 ei pyörinyt meidän tietokoneella.

Rallipelien lisäksi omalla pleikkarilla oli kovassa käytössä ainakin Ape Escape, Crash Team Racing ja WWF Smackdown 2. Kavereilla tietysti oli tuossa vaiheessa jo upouusi PS2, jota en itse koskaan saanut. GTA 3, Vice City, San Andreas, NHL 2002, WWE pelit.. Kaikki nuo jäi itseltä kokematta. Mutta aina kun oli mahdollista koitin mennä kavereiden luokse niitä pelaamaan. Oma pleikkarini lopulta hajosi, se muovinen osa mihin levyt laitettiin kiinni, ei lopulta pitänyt levyjä paikallaan. Pleikkari ja sen myötä pelit on itseltä kadonneet. NES taitaa varastosta vielä löytä, mutta harmittavasti sitä ei nyky telkkareihin taida kovin helposti saada kiinni. Myöhemmin sain NESille kaverin vanhoja pelejä, jotain Simpsoneita ja Turtleseja ainakin.

Vanhemmat ei suostunut hankkimaan PS2, ja omat rahat ei siihen riittäneet, päädyin ostamaan GameCuben. Sen taisi silloin saada Gigantista 95 eurolla. Tony Hawk 4, Need for Speed Underground 2, NHL 2004 ja myöhemmin NHL 06 oli isoimmalla käytöllä. Omissa rippijuhlissakin pelattiin kavereiden kanssa vain änäriä kun vieraat pönötti olohuoneessa. Tuli siihen tietysti kaikki Mariot sun muut hankittua, mutta ne jäi lopulta harmittavan pienelle käytölle.

Uuden konsolisukupolven saapumisen myötä kävin viereisessä Verkkokaupassa kokeilemassa uutta Xboxia ja änäriä. Olisiko ollut 07? Sehän oli todella mullistavaa kun oikealla tatilla pystyi veivaamaan mailaa ja laukomaan. Peruskoulun loputtua ja omille muutettua Tampereen puolelle, kävin yläastekaverin luona pelaamassa uutta NHL 08. Ja herran jestas se oli mahtavaa. Silloin tuli pakottava tarve itselle saada uusi pelikonsoli uuden änärin kera. Myin lopulta GameCubeni kaikkine peleineen Huutonetissä jotta sain kerättyä rahat Xbox 360. Ja siitä se taas lähti. Änäriä koko ajan kuin pystyi. Sitten tuli GTA 4 lisäosineen. En muista edes tuliko paljon muuta pelattua. Silloinhan julkaistiin semmoinen uusi peli kuin Assassin's Creed, josta kaverini oli aivan pähkinöinä. Joskus lainasin sen häneltä, enkä saanut pelistä mitään irti.

Intissä ollessani myin sitten Xboxini pois. Eihän sille enää ollut mitään tarvetta.

Intistä päästyäni huomasin, että olisihan sille ollut. No ei muuta kun ostamaan PS3. Jälleen änärit kovassa käytössä. GTAt piti myös pelata uudestaan ja tulihan siihen lopulta myös GTA5, joka tuli pelattua muistaakseni viikossa läpi. Kaverin luona kerran käydessä katseltiin, jotain E3-messujen pelitrailereita tulevista peleistä. Yksi näistä oli Assassin's Creed 3. Se näytti niin tajuttoman hienolta, joten päätin antaa sarjalle uuden mahdollisuuden. No sehän oli sitten menoa, ostin kaikki siihen asti julkaistut pelit ja pelasin ne putkeen läpi. Myöhemmin vielä Black Flag ja Rogue. Siitä harvinainen toki taidan olla, että kun kolmososassa loppui se nykymaailmassa seikkailu, loppui itseltäkin pelisarjaa kohtaan suurin kiinnostus.

PS4 teki pian uhkaavasti tuloaan, mutta enää ei itsellä ollut kauheaa kiirettä saada uutta konsolia. Tajusin, että oli niin paljon pelattavia pelejä vielä nykyiselle konsolisukupolvelle. Päätinkin kahlata ne läpi, ennen kuin ostaisin uuden konsolin. Call of Dutyt, Watch Dogs, Heavy Rain yms..

Ai niin ammattikoulussa kaverini pelasi paljon Fifa Manageria, ja saatuani sen lainaan jäin itsekkin koukkuun. Ja ei, en koskaan ole innostunut Football Managerissa, mutta Fifa Manageria tulee pelattua vielä tänäkin päivänä. 14 jäi kyseisen pelisarjan viimeiseksi osaksi, mutta suurin hauskuus taitaakin itselleni aina olla vain muokata Editorilla joukkueita ja pelaajia realistisimmiksi.

Siirryin itsekkin lopulta PS4 aikakaudelle, mutta moni asia ei siltikään ollut muuttunut. Änärit, Fifat ja GTA5, mitä sitä muuta tarvitsisi. Jossain vaiheessa tuli myös nostalgiakaipuu ja ostin itselleni käytetyn GameCuben ja siihen käytännössä kaikki suosikkipelini. Tuli myös aika päivittää televisio uuteen ja samalla vaihdoin pleikkarin Pro-malliin. No Gamecubehan ei enää telkkariin käynyt, joten myyntiinhän se meni. Päätin siirtyä emulaattoreiden orjaksi.

Ai niin tulihan sitä Assassin's Creed Unitya myös kokeiltua, mutta ei vaan lähtenyt. Mutta pari vuotta sitten, ostin nuo remasteroidut Assassin's Creedit PS4 ja niitä nyt tässä pelailtu ja kun lopulta sinne asti päädyn, täytyy antaa uusi mahdollisuus näille pelisarjan uudemmillekkin painoksille.

Nintendo Switch tuli hankittua vajaa pari vuotta sitten, ja PS5 loppuvuodesta. Switch on silti kovimmassa käytössä tällä hetkellä.
 

CuJo#31

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins | HIFK | Leijonat | Les Bleus

Kauko Viisas

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Lapsena fortuna ja korona (viimeksi mainittu siis peli), jotka molemmat kolisivat.

Koska kuitenkin kai tarkoitetaan video- tai tietokonepelejä niin 1982 ostin Commodore 64:n, jolla pelailin sen mitä ehti, mutta enpä muista erityisesti mitään pelejä.

Varsinaisesti peliura alkoi 1990-luvun alussa FM:lla ja sitä seurasi NHL vuosikymmenen puolivälin jälkeen. Kerrottakoon, että peliurani NHL:n parissa päättyi vuosituhannen vaihteessa: peukaloni ei enää kestänyt vaikka yritin paluuta vielä niinkin myöhään kuin 2001. Menestys nyt oli muutoinkin hyvin keskinkertaista.

Varsinaisen pelaajaurani jälkeen olen keskittynyt enemmän managerointiin (EHM ja FM).

Kuriositeettina mainittakoon, että en koskaan ole omistanut konsolipeliä.
 

Huikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp Jyväskylä, Detroit Red Wings, Tre Kronor
Ekan tietokoneen ostin omilla rahoilla 1985. Päätin ettei sillä pelata ollenkaan. Eikä olisi kai voinutkaan? Oli 8086 720Mb diskettiasemalla ja 10" herculesnäytöllä. Printterikin oli, joka tulosti sivua noin 10min.

1995 oli pakko ostaa uusi kone. Se oli 486 DX 33Mhz ja sillä pelasin minesweeperiä ja loderunneria.

1997 se päivittyi hevisti ja sillä koneella pelasin Doomia yhden kesän käytännössä koko ajan. Co-op modessa hakattiin kavereiden kanssa spx/ipx verkossa...Kuvaputkia ja tornikoteloita bussissa roudaten.

2000 ostin ekan pelikoneen. Sitten hakattiin Unrealia Voodoo2:lla co-op modessa ja netissä Nascaria.

2003 ostin seuraavan pelikoneen, jossa oli G400 Max. Sillä hakattiin Nocturnea, joka on todella hieno peli. Huone piti pimentää, näyttö kalibroida lähes mustaksi ja kun silmät tottui, niin alkoi nähdä hahmoja ruudulla. Loistava tunnelma, jota ei ole ylitetty!

Viimeinen peli jonka muistan hakanneeni täysillä läpi oli Half-Life2. Sen jälkeen on työkiireet ja naiset sekä harrasteautot vieneet peliaikaa.

Silloin tällöin hakkaan ekan Doomin muutaman ekan kentän läpi ihan kokeillakseni meneekö ne vielä kolmeen minuuttiin :)

Kunniamaininnan annan seuraaville: Duke Nukem, Redneck Rampage, Quake, Blood 3D, Chasm the Rift, Ubisoft Monaco GP1 ja tietysti Worms.
 

SamSal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vilpas

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
90-luvun puolivälissä se on lähtenyt. Sega megadrivella Sonicia, NHL 95:sta ja joitakin muita pelejä, joiden nimiä en enää muista.

Kavereilla oli sitten samoihin aikoihin NESiä ja SNESiä. Niillä erittäin suuret määrät ainakin Marion eri versioita, Mortal Kombatia, Megamaneja, Turtlesia ja NHL 97:aa.

Oman ensimmäisen tietokoneen sain vanhemmilta joskus 90-luvun loppuvuosina. Se oli varmaankin 1998. Sillä tuli pelattua ihan hävytön määrä varsinkin NHL-versioita 99 ja 2000. Pidän edelleenkin noiden pelien introja parhaimpina peli-introina koskaan, ja niistä tulee vieläkin nostalgiset fiilikset. Colin Mcrae Rally oli myös erittäin kova sana yhdessä vaiheessa.

Yhdellä ala-asteen aikaisella kaverilla pelattiin sitten ihan hitosti varsinkin Doomia, Wolfensteinia ja Duke Nukemia. Ja niitä pelejä oli ihan perkeleesti muitakin, mutta parhaiten niistä on jäänyt mieleen ainakin Winter Challenge ja sitten oli se joku toinen talvipeli, missä oli kaikkea lumilautailua, lumisotaa ja muita tämmöisiä extreme lajeja. En muista enää pelin nimeä.

PS1:sta ja PS2:sta en koskaan omistanut, mutta kavereilla noitakin tuli pelattua ihan älyttömästi. Eniten tunteja keräsivät varmaankin GTA:t 1-3, Crash Bandicoot, Crash Team Racing (tätä hakattiin multiplayerina aivan valtavasti), Tekkenit ja Metal Gear Solidia pelattiin myös paljon.

Ensimmäinen Xbox minulla sen sijaan oli. Niin sillä, kuin sitten yhdellä kaverillakin pelattiin Haloa aivan hillittömiä määriä. Ihan parastahan oli pelata kahdella koneella tiimeissä toisiaan vastaan. Xbox 360 minulla on myös ollut. Jotain änäreitä noilla tuli aika paljon pelattua, mutta kyllä tuo Halo tuntimäärissä aivan ylivoimainen ykkönen on.

All-time ykkönen tuntimäärissä lienee kuitenkin täysin kiistattomasti Counter-Strike. En uskalla lähteä edes arvioimaan, mutta tuhansia tunteja se aivan takuulla on, mitä tuota tuli teinivuosina pelattua. Ensin hieman 1.5:sta, mutta 1.6:sta enimmäkseen. Tästä CS:go:sta en ole ikinä innostunut, mutta jonkun verran kuitenkin olen noita pro-pelaajien matseja katsellut.

Tänne nykypäivään jos tullaan, niin ihan hirveästi ei enää nykyisellään tule pelattua. Ehkä muutama tunti viikossa, mutta aina ei sitäkään. Riippuu siitä, että jos sattuu joku hyvä peli tulemaan ulos, niin kyllä siihen sitten saa tunteja menemään enemmän. PS4 minulla oli vähän aikaa, ja nyt sitten PS5.

Tästä muutama vuosi taaksepäin vielä ennen kuin siirryin työelämään, ja kun aikaa oli, niin PC:llä pelailin Football Managerin versiota 2014 ihan todella paljon. Liikaakin. On minulla nytkin koneelle asennettuna versio 2020, mutta se on nyt jäänyt vähemmälle. Ja yhdessä vaiheessa oli sellainen ehkä parin vuoden pätkä, kun pelasin todella paljon World of Tanksia. Varmaan siinäkin joku päälle 1000 tuntia yhteensä tuli. Onneksi lopetin, koska se rupesi käymään hermojen päälle liikaa.

PC-peleistä vielä sen verran, että Hearts of Iron 2 on sellainen peli, johon vieläkin aina joskus yli 15 vuoden jälkeen tartun. Uskomattoman hyvin tehty strategiapeli, joka kestää aikaa. Olen niitä versioita 3 ja 4 myös kokeillut, mutta ei ne vaan jotenkin ole saaneet syttymään yhtään samalla tavalla. Onhan ne toki jollain lailla realistisempia, mutta niissä on jo aivan liikaa sitä näpertelyä. Pelattavuus kärsii siitä.

Jos pitää niitä säväyttävimpiä pelejä mainita, niin kyllä ne löytyy ihan tästä lähimenneisyydestä. Red Dead Redemption 2 ja Last of Us 2 ovat parhaita pelejä, joita olen koskaan pelannut. Todellisia mestariteoksia kumpainenkin.
 
Viimeksi muokattu:

Kälvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
90-luvun loppupuolella alkoi. Serkkuni on minua päälle kymmenen vuotta vanhempi ja valtaosa peleistä oli häneltä korppujen avulla kopioituja. Tuli pelailtua paljon mm. Commander Keeniä, Jazz Jackrabbittia, Ski or Dieta, Sega Rallya ja Nesticle-emulaattorin avulla myös Super Marioita. Serkun vaikutuksesta tuli pelattua ehkä hieman vanhempia pelejä kuin oma sukupolveni keskimäärin (yleensä kaverit muistelevat PlayStationin Crash Bandicootia ja vastaavia), mutta ei kyllä tässä vaiheessa harmita yhtään. Omassa perheessäni ei koskaan PlayStationia ollut kun isäni oli sitä mieltä, että kun kerran tietokone löytyy niin voin pelata sillä.

2000-luvun alkupuolella aloin sitten pelaamaan myös itse ostettuja tai lahjaksi saatuja pelejä. Harry Potter ja salaisuuksien kammio oli yksi ensimmäisiä, ikimuistoisella suomenkielisellä dubbauksella tietenkin. NHL 2004 ja The Sims lisäosineen löytyivät myös PC:ltä. Kiintolevytila ei tosin riittänyt siihen, että kaikki pelit olisivat olleet yhtä aikaa asennettuina.

Ala-asteen loppupuolella ja yläasteella aloin pelaamaan multiplayer-pelejä Internetin välityksellä. Wolfenstein: Enemy Territory oli varmasti ensimmäinen, yläasteella kävin sitten kavereiden suosituksesta ostamassa pelikaupasta Counter-Striken (sekä 1.6 että Source) ja Age of Empires III:n. Amiksen aikana aloitin pelaamaan World of Warcraftia, uusin lisäosa oli silloin Wrath of the Lich King.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
90-luvun loppupuolella alkoi. Serkkuni on minua päälle kymmenen vuotta vanhempi ja valtaosa peleistä oli häneltä korppujen avulla kopioituja. Tuli pelailtua paljon mm. Commander Keeniä, Jazz Jackrabbittia, Ski or Dieta, Sega Rallya ja Nesticle-emulaattorin avulla myös Super Marioita.
Tämä se talvipeli oli, jonka nimeä en tuossa aiemmin muistanut!

Jazz Jackrabbit oli kova peli myös.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös