Peking 2022: naisten jääkiekko olympialaisissa

  • 78 311
  • 587

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Sen mitä olen tässä nyt lukenut ja kuullut haastatteluja mm Rädyltä niin hän nimenomaan olisi ollut lähdössä vaikka 3 maalivahdiksi kisoihin ja hyväksynyt roolin.
Muutenkin on mielenkiintoista kun meillä puhutaan siitä jos joku on "vaikea" persoona niin ei pitäisi ottaa mukaan joukkueeseen. Luuleeko joku että nämä Ronaldot ja Zlatanit on helppoja persoonia valmentajille tai pelaajille, mutta kummasti tuntuvat joukkueisiin kelpaavan. Ja sanottakoon että en todellakaan tunne enkä tiedä onko Räty vaikea persoona vai ei.
Lisäksi tuohan on aivan päätöntä missään maajoukkuetason urheilussa. Mikään ei tue sitä, että Rädylle olisi ongelma olla 2-veska tai tasapäinen ykkösestä "taistelija".

En tiedä onko se Farmi, mikä nyt on saanut porukan jotenkin kuvittelemaan että Räty on täys mulkku? Hiukan eri tavalla suhtaudutaan kilpailullisiin miehiin kuin naisiin selkeästi.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Se että Räty olisi sen vaikeampi persoona kuin kukaan muukaan maalivahti, niin siitä ei ole mitään faktaa, vaan ainoastaan arvailuja ja mutu puheita.

Mielestäni tässä asiassa ongelma on se, että Pasi Mustonen alkoi selittelemään ja visioimaan jotain nerokasta varamaalivahdin-varamaalivahti järjestelmää. Päävalmetaja valitsee ne pelaajat jotka haluaa, jos Pasi ei Rätyä halua niin sitten ei, sitä ei tarvitse alkaa selitellä kenellekkään että miksi joku ei ole kisoissa. Tottakai siitäkin olisi tullut kohu, mutta nopeammin se olisi unohtunut kuin tämä nyt meneillään oleva pelleily.

Suurin epäluottamuslause tämä on Meeri Räisäselle. Käytännössä Mustonen sanoi suoraan että ei riitä taso pelaamaan, mutta lähde nyt mukaan kuitenkin eli painoi itseluottamuksen täysin nolliin. Jos pahin skenaario tapahtuu ja Keisala loukkaantuisikin turnauksessa, niin tuskin sinne on Räty enää lähdössä, vaan Räisäsen pitäisi siinä vaiheessa pelata ilman valmennuksen luottoa.
Mustosen juttujen perusteella kuulostaa siltä, että Keisalalla on ollut jokin pieni itseluottamusongelma jos mukana on ns naislätkän legenda ja valmentaja on sitten päättänyt ratkaista ongelman sillä ettei Räty oteta, jotta Keisalalla on varmempi tunne siitä että on ykkönen. Silti tuokin on niin naurettava ajatus, että eihän se totta voi olla.

Kaksi hyvää veskaa olisi super tärkeä asia, jotta tarvittaessa voisi sen vaihdon tehdä vaikka joukkueen herättämiseksi.
 
Viimeksi muokattu:

kilpakiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nmj
Hyvin asioista perillä oleva nimimerkki Lunde tuossa ylempänä taisikin kertoa sen todennäköisimmän syyn miksi Räty ei ole joukkueessa ja se on se että Räisänen ja Räty ovat vuosia kilpailleet maajoukkueen pelaavan maalivahdin paikasta eikä heitä haluttu samaan joukkueeseen. No minä olisi toiminut toisin ja ottanut molemmat, mutta Mustonen päävalmentajana tietenkin tekee niin kuin haluaa. Mustosen puheet julkisuudessa ovat tosiaan täyttä puppua ja Mustonen luottaa varmasti Räisäseen vaikka toisen kuvan lausunnoista saakin.

Minkälaiset maalivahdit sitten Suomella on kisoissa?
Anni Keisala on mielestäni ollut hyvä maalivahti jo vuosia, mutta viime vuosina isoin kehitys on tapahtunut henkisellä puolella. Siinä missä jokunen vuosi sitten pelasi Kärppien maalilla epävarmasti finaaleissa ja Kärpät joutuikin vaihtamaan maalivahtia viidenteen ja ratkaisevaan finaaliin, niin nyt Keisala on rauhallinen ja varma kuten MM kisoissa nähtiin. Olympiakisat ovat suurin tapahtuma naiskiekossa ja nyt sitä paineensietoa todella mitataan vielä enemmän kuin MM kisoissa. Isokokoinen hyvin peittävä maalivahti osaa pitää liikematkat pieninä, mikä takaa sen että pääsee hyvin kiekon alle myös kovatempoisissa peleissä Kanadaa ja Usaa vastaan.

Meeri Räisänen
Teknisesti todella taitava maalivahti. Liikkuu hyvin ja lukee peliä hyvin. Silloin kun peli kulkee on lähes samalla tasolla kuin minusta edelleen Suomen paras maalivahti Räty. Ehken pienenä miinuspuolena näkisin sen että kehonkielestä näkee silloin kuin peli ei kulje ihan niin kuin pitäisi. Osoittanut kuitenkin että pystyy pelaamaan ketä vastaan tahansa arvokisoissa ja antamaan joukkueelle mahdollisuuden voittaa. Pieni kysymysmerkki on pelattujen pelien pieni määrä tällä kaudella.

Eveliina Mäkinen
Pelannut Ruotsissa hyvin ja on hyvä maalivahti, mutta ihan vielä ei oikein liikenopeus meinaa riittää Pohjois-Amerikkalaisia vastaan. Vaikka on kolmosmaalivahdin roolissa niin pystyisi pelaamaan voittoja eurooppalaisia joukkueita vastaan. Teknisesti taitava ja jos vain saa voimaa lisää niin liikenopeus myös paranisi ja voisi tulevaisuudessa olla Keisalan ohella pelaava maalivahti maajoukkueessa.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tätä ennen minulla ei ollut hirveän vahvaa mielipidettä Noora Rädystä:


Tietenkin vituttaa ihan saatanasti, hän kuvaili tuntojaan Suomen kansalle, kun omiin oli mennyt neljä.

Voittajan puhetta. Tähän peukku.

Ja okei, tämä on ehkä hieman läppä, mutta ei meillä ole varaa jättää kisoista pois urheilijaa, jonka asenne on tämä ja joka on omalla pelipaikallaan maailman parhaita, ellei paras.

Pasi Mustonen ime tikkaria. On ihan koomista, että tunteella tehdylle valinnalle joutuu keksimään pelilliset perusteet. Ja kerrotko myös Mustonen, mitä vittua niillä kakkos- ja kolmosvahdeilla tehdään, jos ykkösvahdin korvaaja istuu himassa ja odottaa mahdollista kutsua.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Kiitos @kilpakiekko maalivahtien pelityylien vertailusta. Itse seuraan paljon naisten jääkiekkoa ja esimerkiksi elokuun MM-kisoissa tunnistin Keisalan pelistä sen saman eleettömän varmuuden ja kiireettömyyden kuin Naisten Liigassakin on nähty. En silti osaa analysoida maalivahtipeliä atomeiksi. Tunteisiin vetoavien ja primitiivisiä reaktiota herättävien lööppien sijaan olisin kaivannut mediassakin enemmän tällaisia asiantuntijoiden kommentteja, joissa avataan ehdokkaina olleiden maalivahtien eroja.

Tässä vielä maallikonkin näkökulmasta helpommin mitattavilla numeroilla vertailua maalivahtien välillä. Näilläkin on saattanut olla merkitystä olympiavalinnoissa.

Anni Keisala, 24 vuotta - 175 cm
Eveliina Mäkinen, 26 vuotta - 175 cm
Meeri Räisänen, 32 vuotta - 170 cm

Noora Räty, 32 vuotta - 165 cm
Jenna Silvonen, 23 vuotta - 165 cm

Vaikka naisten jääkiekossa on nähty ihan kansainväliselläkin tasolla asti Riikka Sallisen ja Karoliina Rantamäen kaltaisia yli 40-vuotiaita pelaajia, niin heidän kohdalla on kyse kuitenkin harvinaisesta poikkeuksesta. Naisten kohdalla työelämä ja mahdolliset perhehaaveet asettavat useimman kohdalla väistämättömiä raameja myös jääkiekon pelaamiselle huipputasolla. Ne raamit käyvät ahtaammiksi mitä vanhemmaksi pelaaja tulee. Korkeimmalla tasolla naisten jääkiekkokin on vähättelevistä puheista huolimatta huippu-urheilua, jonka kilpailussa ei pärjää ainakaan kansainvälisellä tasolla pelkillä lahjoilla ja harrastelemisella.

32-vuotiaana Räty ja Räisänen ovat väistämättä jo maajoukkueuran ehtoopuolella. Ainakaan maajoukkueessa ei voida laskea yksin heidän varaan edes seuraavien olympialaisten näkökulmasta ja tämä täytyy ottaa huomioon myös nykyisten arvokisojen kohdalla, vaikka toki kaukaloon aina halutaankin paras mahdollinen joukkue. Itsekin veikkaan kilpakiekon tavoin, että maajoukkueen valmentajien kohdalla valinta ei ollut niinkään Keisala vai Räty, vaan Räisänen vai Räty. Tulevaisuuden näkökulmasta kolmikkoon mahtui todennäköisesti vain yksi "veteraanivahti" ja nyt paikan sai Räisänen, joka suoriutui Calgaryssa hyvin ja on ollut maajoukkueen käytettävissä koko ajan.

Joku saattaa ajatella tätä palkintomatkana. Ehkä se osittain onkin sitä, mutta tosielämässä joukkueen kasaaminen ei ole mitään Liigapörssiä, jossa vain tilastoilla on merkitystä. Joka tapauksessa olen edelleen samaa mieltä kuin syksyllä, että valittiin ehdolla olleesta maalivahtiviisikosta kuka tahansa, Naisleijonien peli ei kaadu maalivahteihin olympialaisissakaan. Calgaryn kisojen jäljiltä olen esimerkiksi enemmän huolissani ongelmista päästä puolustusalueelta pois järjestelmällisellä kiekollisella pelillä.

Tällä hetkellä Keisala ja Mäkinen ovat maajoukkueen tulevaisuuden maalivahdit. Silvonen täydentää kolmikon kaksien arvokisojen kolmosvahdin kokemuksella. Heidän takana olevista nuoremmista maalivahdeista on vielä vaikea sanoa, kuka kehittyy ihan kansainväliselle tasolle asti.

Olympialaisiin valittuja maalivahteja yhdistää myös se, että kaikki ovat vähintään 170 senttiä pitkiä. Vaikka Räty on osoittanut jopa miesten Mestiksessä asti, että hän pystyy sijoittumisella ja muulla pelillään korvaamaan pituuden aiheuttamia haasteita, niin naisten jääkiekossakin näyttäisi trendinä olevan yhä pidemmät maalivahdit.

* * *

Anni Keisalan matkasta maajoukkueen ykkösvahdiksi tuli joulukuussa hieno Ylen Sportlivet -ohjelman henkilökuva. Yle Areenastä katsottava dokumentti kestää 9 minuuttia. Dokumentissa Keisala kertoo maajoukkueleirin epämukavasta oivalluksesta ja sen jälkeen fyysiseen kuntoon panostamisesta, mikä on nostanut hänen pelinsä uudelle tasolle.

Discovery+-palvelussa on vapaasti kuunneltavissa 39-minuuttinen Leijona Podcast -jakso, jossa Oona Tolppanen haastattelee Noora Rätyä. Jakso on ilmeisesti äänitetty jossain vaiheessa tammikuuta, mutta kuitenkin ennen olympiavalintoja. Podcastissa käydään paljon läpi Nooran uraa. Mielestäni mielenkiintoisinta ja ehkä uusintakin tietoa oli jutut Kiinasta/Venäjältä ja PWHPA:n tilanne mahdollisen uuden sarjan kanssa Pohjois-Amerikassa.

Internetin algoritmit suosittelivat jostain silmilleni myös Anna-lehden tuoreen jutun, johon oli tiivistetty aika paljon samoja juttuja kuin Noora Räty puhui Leijonat Podcastissa.

Leijona Podcastissa oli noin vuosi sitten myös 41-minuuttinen jakso Meeri Räisäsestä. Tuon kuuntelemisesta on itselläni vierähtänyt jo aikaa, mutta sekin oli hyvää kuunneltavaa vaikka juoksulenkin taustalle. Muistaakseni tuossa jaksossa käytiin läpi Meerin uran vaiheita ja lopussa taisi olla paljonkin juttua sosiaalisen median käyttämisestä pelaajien henkilöbrändin rakentamisessa ja naisten jääkiekon näkyvyyden kasvattamisessa.

Jenni Hiirikoski oli lokakuussa vieraana olympiakomitean Olympiacast-podcastissa. Tuonkin kuuntelemisesta on vierähtänyt jo useampi kuukausi, mutta muistaakseni nuo 46 minuuttia kannatti kyllä kuunnella. Podcast löytyy myös ainakin Spotifysta.

Jos Pasi Mustosen ääni ei aiheuta allergisia reaktioita, niin Tampereen Kiakkoradion nettisivuilta löytyy eiliseltä 13-minuuttinen haastattelu, jossa puhutaan enimmäkseen pelillisistä asioista ja muista kuin pelaajavalinnoista.

Näinä viime päivinä on noussut mieleen Noora Rädyn sanat Ilta-Sanomien lokakuisessa jutussa. Tuon jutun perusteella hän on todennäköisesti nykyisen tilanteen kanssa sinut, vaikka varmasti se myös harmittaa. Tavoitteelliselle urheilijalle tavoitteen karkaaminen käsistä ei ole koskaan mukava asia. Nooran sanoissa on paljon viisautta myös muille nykyisille ja tuleville maajoukkuepelaajille.
– Olen yrittänyt nuoremmille pelaajille sanoa sitä, että maajoukkue ei saa määrittää sinua ihmisenä. Olet silti ihan yhtä arvokas ihminen, vaikka sinua ei valita maajoukkueeseen tai arvokisoihin.

Räty tavoittelee uransa viidensiä olympialaisia, mutta asia ei ole hänelle henki ja elämä.

– Ei maajoukkue määritä minua mitenkään ihmisenä. Vaikka maajoukkue ja Suomen edustaminen ovat kunnia-asia, ei maajoukkue ole syy, miksi pelaan jääkiekkoa

* * *

Kun tähän tuli nyt linkattua paljon juttuja, niin laitetaan vielä jonon jatkoksi muutama. Myös IIHF:n Twitterissä on julkaistu muutama mielenkiintoinen video turnauksen pelaajista:

Alexandra Vafina



Abby Roque



Chiho Osawa

 

Animal

Jäsen
Vaikka naisten jääkiekossa on nähty ihan kansainväliselläkin tasolla asti Riikka Sallisen ja Karoliina Rantamäen kaltaisia yli 40-vuotiaita pelaajia, niin heidän kohdalla on kyse kuitenkin harvinaisesta poikkeuksesta. Naisten kohdalla työelämä ja mahdolliset perhehaaveet asettavat useimman kohdalla väistämättömiä raameja myös jääkiekon pelaamiselle huipputasolla.
Tässä on ihan hyvä pointti. Jos perhettä haluaa perustaa tai siviilitöissä edetä vastuullisempiin positioihin, niin naiskiekossa tuo 30+ alkaa olla se yläikäraja totisemmalle pelaamiselle. Muutoin ikänsä puolesta Räty ja Räisänen alkavat nyt tulla maalivahteina ns. parhaaseen ikään ja iän puolesta kahdetkaan seuraavat olympialaiset eivät olisi sinällään mikään mahdottomuus, jos paikat pysyvät kunnossa. Vertailukohtana nyt miesten puolelta vaikka Dominik Hasek, joka 40-vuotiaana oli vielä saavuttamassa olympiapronssia ja 43-vuotiaana voitti Stanley Cupin. Ja tämä miesten puolella, jossa peli muutenkin merkittävästi nopeatempoisempaa.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Totta kai tämä on isosti uutisissa, Noora Räty taitaa olla valtaosalle edes ainoa naiskiekkoilija jonka nimen tietää. Minä tiedän hänen lisäkseen vain Michelle Karvisen.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Muutoin ikänsä puolesta Räty ja Räisänen alkavat nyt tulla maalivahteina ns. parhaaseen ikään ja iän puolesta kahdetkaan seuraavat olympialaiset eivät olisi sinällään mikään mahdottomuus, jos paikat pysyvät kunnossa. Vertailukohtana nyt miesten puolelta vaikka Dominik Hasek, joka 40-vuotiaana oli vielä saavuttamassa olympiapronssia ja 43-vuotiaana voitti Stanley Cupin.
Vaikka iän myötä muun muassa palautuminen hidastuu ja loukkaantumisten sekä peliuran kuorma vaikuttaa elimistön toimintaan, niin tietääkseni naisten kohdalla ei muuten ole mitään erityisempää estettä jatkaa huipulla tuonne hasekien, kiprusoffien ja rinteiden ikävuosiin. Leijonat Podcastissa Räty viittasikin hieman, että iän myötä palautuminen on muuttunut. Juniorina hän pelasi viikonloppuisin useasti samana päivänä sekä naisten pelin, että poikien pelin, mistä elimistö palautui silloin huomattavasti paremmin.

Naisilla iän tuomat haasteet ovat enemmänkin kaukalon ulkopuolella. Toki perheen perustaminen on yleensä konkreettisempaa, kun siinä missä se vaikuttaa monesti miestenkin kohdalla arkeen ja asenteisiin, niin naisten kohdalla muutokset vaikuttavat sen lisäksi raskauden kautta ihan konkreettisesti urheilijan tärkeimpään työvälineeseen eli elimistöön. Toki lajin historia tuntee huippupelaajia, jotka ovat perheen perustamisen ja synnyttämisen jälkeenkin palanneet huipulle, mutta väittäisin silti, että suurimmalla osalla koko paketti näkyy yleensä jonkinlaisena pelillisen tason laskuna. Se on ihan ymmärrettävää, koska urheilu-ura tippuu silloin tärkeysjärjestyksessä alemmas, kuten kuuluukin.

Totta kai tämä on isosti uutisissa, Noora Räty taitaa olla valtaosalle edes ainoa naiskiekkoilija jonka nimen tietää.
Onhan Rädyn jättäminen pois olympialaisista iso uutinen. En minä sitä kiellä. Itseänikin tuo surettaa ja se on kaikesta syksyn kohinasta huolimatta jonkinlainen yllätys. Sen sijaan nähty kohu sekä reaktiot ovat täysin ylimitoitettuja ja osa niistä reaktioista on ollut jopa asiattomia etenkin Mustosta kohtaan. Päävalmentajan viestintä on ollut epäilemättä surkeaa ja siitäkään ei ole varmuutta, että ratkaisun motiivit eivät olisi kyseenalaiset. Se ei kuitenkaan oikeuta heittämään tietämättömyyden suomalla varmuudella täysin asiatonta tekstiä.

Se että Noora Räty on monelle ainoa naiskiekkoilija, jonka he tietävät, ei pitäisi olla juurikaan minkäänlainen valintaperuste. Hänen kohdallaan brändäys on epäilemättä onnistunut hienosti, kun jopa lajia seuraamattomat ihmettelevät, miten "maailman paras maalivahti" voidaan jättää joukkueesta pois.

Haluan haastaa hieman tuota maailman paras -titteliä. Missä ja koska se on valittu? Kuinka kauan titteli on voimassa? Räty on esimerkiksi valittu viisi kertaa MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi, mikä on kirkkaasti eniten naisten MM-kisojen historiassa. Tuorein valinta on kuitenkin vuodelta 2019.

Viime elokuussa valinta osui Anni Keisalan kohdalle. Onko Keisala nyt siis maailman paras maalivahti? Vai sittenkin vain paras paikalle ilmestynyt? Oliko kisojen ulkopuolelle jäänyt Räty sittenkin edelleen maailman paras? Olympialaisissa Rätyä ei ole valittu kertaakaan parhaaksi maalivahdiksi, vaan Rädyn uran aikana Shannon Szabados on valittu kahdesti sekä Kim Martin ja Florence Schelling kerran. Miten neljä kertaa olympialaisissa pelannutta maailman parasta maalivahtia ei ole valittu kertaakaan turnauksen parhaaksi maalivahdiksi?

Väitän, että maailman parhaan titteli on pitkälti mielipidekysymys. Rädyn saavutuksilla ollaan ihan ansaitusti mukana siinä keskustelussa ja jopa keskustelussa maailman kaikkien aikojen parhaasta naismaalivahdista.

Sen sijaan ainakaan itse en menisi näin tammikuussa 2022 sanomaan Rätyä kiistattomasti maailman parhaaksi maalivahdiksi sellaisella varmuudella kuin tässä keskustelussa on moni valmis sanomaan. Olen itse nähnyt Rädyn pelaamassa Naisten Liigassa tällä kaudella ja voin ilahduttavasti todeta hänen olleen tutussa huippukunnossa. Olen nähnyt myös Keisalan, Räisäsen ja Mäkisen pelaavan. Erot eivät ole ainakaan maallikon silmiin isoja ja kaikki ovat loistavia maalivahteja. Kaikkien muiden maiden maajoukkuemaalivahteja en ole nähnyt.

Joulukuussa Räty pelasi syksyn ainoassa maaottelussaan nollapelin 19 torjunnalla. Vasta voittolaukauskilpailussa hänen taakseen saatiin kiekko kahdesti. Tšekkiläinen kollega Klara Peslarova ei jäänyt paljon huonommaksi. Hän torjui 65 minuutin aikana kaikki 34 laukausta ja joutui antautumaan voittolaukauskilpailussa kolmesti.

Kysynkin siis edelleen, että millä perusteella huippumaalivahti Noora Räty on kiistattomasti maailman paras maalivahti tammikuussa 2022?

Minulla ei ole osaamista arvioida asiaa kovinkaan perusteellisesti. Suomen maajoukkueen valmennusryhmällä on kaikesta saamastaan kurasta huolimatta varmasti paremmat valmiudet tuon(kin) asian arvioimiseen. Ja kuten keskustelussa on aiemminkin tullut todettua, valintaan vaikuttaa toki muutkin asiat kuin se, onko Noora Räty maailman paras maalivahti.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Oli helppo persoona tai mikä tahansa persoona, niin homma olisi pitänyt hoitaa niin, että hänet olisi otettu kakkosmaalivahdiksi, hänelle olisi sanottu, että sinä otat vastaan sen roolin ja teet parhaasi siinä. Jos se ei onnistu, niin sitten voit olla toki lähtemättäkin.

Voihan olla että noin on sanottu Rädylle ja tämä on lopputulos.

Tosin itse arvelen että päätöksen taustalla on jotain muutakin kuin päävalmentajan ja Rädyn keskinäinen skisma, tavallaan Mustonen nyt pelaa sen ainoan "oikean" kortin ja ottaa median ja yleisön kritiikin ja huomion itseään kohti ettei se kohdistu suoraan joukkueeseen.
 

Draco

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tosin itse arvelen että päätöksen taustalla on jotain muutakin kuin päävalmentajan ja Rädyn keskinäinen skisma, tavallaan Mustonen nyt pelaa sen ainoan "oikean" kortin ja ottaa median ja yleisön kritiikin ja huomion itseään kohti ettei se kohdistu suoraan joukkueeseen.

Ainoa, mikä tuli itsellä mieleen, että kun kevään kina oli siitä, että Räty ei tullut, kun oli työkiireitä, että onko Räty lähtenyt kiristämään sillä, että ei viitsi uhrata työntekoa, ellei Pekingissä odota tietty rooli. Mutta jos näin olisi, niin silloinkin Mustosen valintojen täytyy perustua urheilullisiin perusteisiin, eikä sen ulkopuolisiin ja se pitää jättää pelaajan itsensä vastuulle valita itselleen, mikä on hänelle tärkeintä. Ja jos valmentaja toimii noin, niin hänellä ei ole mitään ongelmia perustella asioita mediassa niin, että suuri yleisökin pystyy ymmärtämään jokaista asian osapuolta ratkaisussa. Sen sijaan nyt Mustosen suusta kuultiin hämärin maalivahtikuvio arvokisoissa, minkä minä olen ikinä. Jos ajatus ei ollut tehdä tästä medianumeroa, niin ei oikein putkeen mennyt.
 

Jan Koller

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät ♠, Carolina Hurricanes
Mustonen selittää IS:n sivuilla:

"Mustonen kertoi maanantaina, ettei ole saanut Rädyltä vastausta, ottaako tämä tarjouksen vastaan.

– En ole saanut vastausta, Mustonen kertoi.

VARSINAISTA takarajaa Mustonen ei ole vastaukselle asettanut.

– Viimeinen kone Pekingiin lähtee käsittääkseni 9.2. ja sitä ennen pitäisi ehtiä koronatesteihin."

Onko se Keisala siis valmiiksi rikki vai miksi kotiin jäävän varamaalivahdin pitää ehtiä Pekingin koneeseen? Tulis ny joku ite kertoon, miten tää on?
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Hexa

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ei hyvältä näytä tuon Mustosen toiminta, ensin jättää Rädyn kotiin ja nyt ihmettelee että eikö se olekaan tulossa Pekingiin 9.2.

Eikö olympiakomitean tukea saava urheilija pitäisi valita joukkueeseen, mihin se raha on tarkoitettu, kaljan ostoonko?
 

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Mustonen selittää IS:n sivuilla:

"Mustonen kertoi maanantaina, ettei ole saanut Rädyltä vastausta, ottaako tämä tarjouksen vastaan.

– En ole saanut vastausta, Mustonen kertoi.

VARSINAISTA takarajaa Mustonen ei ole vastaukselle asettanut.

– Viimeinen kone Pekingiin lähtee käsittääkseni 9.2. ja sitä ennen pitäisi ehtiä koronatesteihin."

Onko se Keisala siis valmiiksi rikki vai miksi kotiin jäävän varamaalivahdin pitää ehtiä Pekingin koneeseen? Tulis ny joku ite kertoon, miten tää on?

Räty voisi tosiaan vastineen antaa.

"Ykköspuhelimeni ei ole minulla ja tilanne varaykköspuhelimen kanssa on vähän sekava. Ehkä tarvittaessa joku toimittaa ykköspuhelimeni minulle. Hyviä ja menestyspitoisia kisoja kaikille".
 

knttrtknkn1

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Näytteleekö Kahilainen valmentaja Mustosta? Eihän tämä voi oikeasti olla näin, Kummeliin sopisi kuin pulisongit Näsälle.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
En tiedä onko täällä monikaan arvioinut häntä kiistattomasti maailman parhaaksi maalivahdiksi tammikuussa 2022?
Tällä palstalla on tosiaan ollut pääosin ihan asiallista keskustelua, vaikka väliin on mahtunut myös joitain "Ime tikkaria, Mustonen" -viestejä. Sen sijaan etenkin somen puolella on näkynyt todella paljon "miten tuo tyhmä valmentaja voi jättää maailman parhaan maalivahdin pois joukkueesta" -viestejä, joissa on vedetty vähän mutkia suoriksi.

Mutta aihe, minkä takia piti tulla ketjuun, on tuo Räisäsen haastattelu. Se vahvistaa itselleni aiemmin tänne laittamani epäilyni Mustosen autistisen version "ne pelaa jokka reenaa" -metodista.
Luin itsekin Jatkoajan haastattelun, johon viittasit. Ei tuo nyt niin poikkeuksellista ole, että joukkueen projektiin pitkäaikaisesti sitoutuneita pelaajia myös palkitaan siitä sitoutumisesta. Varsinkin, jos pelillisellä tasolla vaihtoehtojen erot ovat vain pienet, jos sitäkään.

Vertailun vuoksi vaikka Jukka Jalosen MM-ryhmään ei ole ainakaan Euroopasta ollut mitään asiaa, jos ei pelaa joskus EHT-pelejä ja osallistu ennen kevään MM-kisoja viikkokausia kestäviin leirityksiin. NHL-pelaajat ovat toki asia erikseen, mutta heidänkin osalta noita pakollisia tapaamisia hoidetaan muun muassa kesäisin.

Meeriltähän hajosi polvi viime keväänä ja käsittääkseni pelejä alkanut tulla vasta loppusyksystä. Luulisi, että kesäkuussa on voinut polkea vain kuntopyörää, eikä leireillä.
Nämä pystyy jokainen tarkistamaan itsekin, niin ei tarvitse arvailla. Jääkiekkoliiton pelaajakortin mukaan Räisänen pelasi keväällä viimeisen pelin 6.3.2021 kun HPK:n kausi päättyi Naisten Liigan pudotuspeleissä. Sen jälkeen hän oli mukana Naisleijonien leirityksessä ja valittiin mukaan keväällä peruuntuneisiin MM-kisoihin. Sen jälkeen hän oli mukana kesän leirityksessä ja elokuulle siirtyneissä MM-kisoissa, joissa hän pelasi kaksi ottelua. Tällä kaudella hän on pelannut 11 ottelua ja ollut kokoonpanossa 23 ottelussa. Nuo pelit jakautuvat aika tasaisesti elokuulta joulukuulle. Tuon perusteella ei ainakaan vaikuttaisi olevan mitään pelaamiseen vaikuttavaa ongelmaa loukkaantumisten suhteen.

Vertailun vuoksi Rädyn kohdalla pitää myös muistaa, että hänellä hajosi helmikuussa 80% polven sisäsivusiteestä ja hän oli yllättävän nopeasta toipumisesta huolimatta käytännössä pelaamatta koko kevään, eikä olisi lähtenyt kevään MM-kisoihin, vaikka ne olisi pystytty järjestämään.

Syksy on nyt näyttänyt, että Räty on hyvässä pelikunnossa. Siihenkin liittyi kuitenkin kysymysmerkkejä, kun maajoukkueessa ei ollut tuoretta ensi käden tietoa Rädyn pelikunnosta keväältä, kesältä tai elokuun MM-kisoista. Räisäsen kohdalla valmennuksella on pitkältä ajalta säännöllisesti dataa, mihin hän pystyy, mikä hänen kuntonsa on, miten hän toimii joukkueen sisällä erilaisissa rooleissa jne. Ennen kaikkea taustalla on tuore kokemus MM-kisoista paineen alla pelaamisesta ja pelaavan vahdin tukemisesta vaihtoaition puolella. Valmennus pystyy ennakoimaan silloin aika paljon paremmin, mitä joukkue pelaajan kohdalla saa ja pienentämään riskejä sillä tavalla.

Voi olla, että valmennus on katsonut pienemmät riskit tärkeämmäksi asiaksi kuin toisella vaihtoehdolla mahdollisesti saatava korkeampi pelisuorite. Naisleijonat on kuitenkin ollut ilmeisesti koko ajan lähdössä olympialaisiin Keisala ykkösmaalivahtinaan.


Eikö olympiakomitean tukea saava urheilija pitäisi valita joukkueeseen, mihin se raha on tarkoitettu, kaljan ostoonko?
Viidestä ehdolla olleesta maalivahdista neljä kuuluu nyt olympiakaudella urheilija-apurahan piiriin. Kun vain kolme maalivahtia saa valita kisoihin, joku jää silloin väkisinkin Suomeen. Toki mukaan valituista Mäkinen ei kuulu tällä kaudella apurahan piiriin. Olympiakomitean apurahaa saa nyt yhteensä 31 naiskiekkoilijaa, joten kaikkia ei voitu valita missään tapauksessa.

Sinänsä apuraha ei ymmärtääkseni velvoita valmentajaa valitsemaan vain apurahaurheilijoita. Urheilijan kohdalla apuraha asettaa kyllä velvoitteita olla maajoukkueen käytettävissä, vaikka Rädyn kohdalla ei ollutkaan mitään velvoitetta elokuussa.

Olisi kuitenkin erikoista, jos olympiajoukkueen pelaajista merkittävä osa ei olisi tässä tapauksessa apurahaurheilijoita, kun niitä on haettu ja myönnetty naisleijonien ringissä oleville pelaajille. Tuokaan mahdollisuus ei ole ollut mikään itsestäänselvyys, vaan vasta Mustosen aikakaudella Naisleijonien pelaajat ovat päässeet osalliseksi apurahoista. Ainahan kaikki maajoukkuepelaajat eivät yksilöllisistä syistä edes hae apurahaa, vaikka sellaisen saamiseen voisi ollakin ihan hyvä mahdollisuus. Näin oli muun muassa Rädyn kohdalla kaudella 2020-21.
 

Hexa

Jäsen
Voi olla, että valmennus on katsonut pienemmät riskit tärkeämmäksi asiaksi kuin toisella vaihtoehdolla mahdollisesti saatava korkeampi pelisuorite. Naisleijonat on kuitenkin ollut ilmeisesti koko ajan lähdössä olympialaisiin Keisala ykkösmaalivahtinaan.
Hyvää taustatietoa oli tässä koko viestissä. Osaltaan medialla on myös ollut lusikkansa tässä sopassa mukana joka on painottanut tiettyä näkökulmaa sekä jättänyt myös valikoidusti paljon kertomatta. Media on ehkä koko kohun suurin syyllinen.

Ehkä tärkeintä nyt olisi turvata koko joukkueelle työrauha. Sikäli kun koko kisat pystytään viemään läpi suunnitellusti. Tai kyllä kai ne jollakin tavalla viedään läpi vaikka väkisin. Hankalaksi homma kuitenkin tulee menemään Suomenkin joukkueenkin osalta, jossa on jo nyt todettu ensimmäinen koronatartunta. Ei ole kuitenkaan kerrottu mikä pelipaikka on kyseessä.
 

predsfan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville Predators
"Puhutaan mitä puhutaan, pääasia että puhutaan"
Tämä lohduttakoon kaikkia meitä epätietoisia. Onhan tämä huikeasti nostanut kiinnostusta naisten jääkiekkomaajoukkueeseen Suomessa ja somessa.
Aika herkullista jos tämä onkin Nooran ja Pasin yhteinen mediatempaus ... "Naarastiikeri ei sopinut leijonalaumaan" jne ...
 

Hexa

Jäsen
Mustonen selittää IS:n sivuilla:

"Mustonen kertoi maanantaina, ettei ole saanut Rädyltä vastausta, ottaako tämä tarjouksen vastaan.

– En ole saanut vastausta, Mustonen kertoi.

VARSINAISTA takarajaa Mustonen ei ole vastaukselle asettanut.

– Viimeinen kone Pekingiin lähtee käsittääkseni 9.2. ja sitä ennen pitäisi ehtiä koronatesteihin."

Onko se Keisala siis valmiiksi rikki vai miksi kotiin jäävän varamaalivahdin pitää ehtiä Pekingin koneeseen? Tulis ny joku ite kertoon, miten tää on?
Mustosen olisi pitänyt heti kertoa, että kyseessä ei olekaan kotiin jäävä varamaalivahti, vaan muun joukkueen kanssa Pekingiin matkustava varamaalivahti. Eipä sitä muuten kerkeäisi joukkueen mahdollisiin koronatapauksiin tarpeeksi nopeasti reagoidakaan. Ellei tämäkin sitten ole vain osa Mustosen selityksiä ja uusi keksintö.
 

Lättykiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dayton Bombers
Onko tätä pätkää vielä linkitetty tänne?
Pahoittelut jos on.




En ole seurannut naisleijonia rehellisesti sanottuna yhtään, mutta voin samaistua julkisen keskustelun perusteella Rätyyn. Emme välttämättä tiedä taustoista mutta aika oudolta vaikuttaa jos tämä episodi ei ole mitään muuta kuin Mustosen pikkumaisuutta? Erittäin huonoa viestintää ja tämän perusteella myös huonoa johtamista, harmittaa Nooran puolesta. Jos joku sanoo että Rädyssä voi olla vikaa tai Mustonen suojelee Rätyä niin se ei poista huonoa viestintää, joka on oleellinen osa myös johtamista. Saatat tehdä kuinka oikeita päätöksiä vain mutta jos et onnistu viestinnässä niin olet yksiselitteisesti huono johtaja. Tässä tapauksessa vaikuttaa että viestinnän lisäksi myös muuten on kompasteltu toimintatavoissa.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Nyt kyllä haisee palaneen käryä että tämä onkin ihan suunniteltu juttu, ettei ainoastaan Jukkis Jalonen saa niitä palstamillimetrejä.

Puuttuu vaan se että Timo Tolkki puukottaisi itseään.

Nasse-setä on nyt hyvin vihainen!
 

Kyle

Jäsen
@lunde :lle paljon kiitoksia tähän ketjuun, hyvää analyyttistä tekstiä ja puolueettomasta näkökulmasta.

Itselle tässä keississä nostattaa harmaita hiuksia Mustosen bussin alle heittäminen näin etukäteen. Toki aihetta voi tulla jälkikäteen ja sitten siihen riittääkin aihetta. Toki korostan tässä vaiheessa, että jos olisin valitsija niin tottakai valitsisin Noora Rädyn maajoukkueeseen. Kuten valitsisin näillä tiedoilla toki kaikki parhaat saatavilla olevat pelaajat.

Kuitenkin jos Mustonen on valittu tehtävään jossa hänellä on oikeus ja vaatimus valita paras kokoonpanoon hänelle ja hänen filosofialle, niin sitä pitää kunnioittaa. Mustonen vastaa sitten itse kisojen lopullisella tuloksella siitä onko hänellä jatkossa tulevaisuutta kyseisessä työtehtävässä tai millaiset näytöt hän antaa kenties tuleviin työtehtäviin. En usko, että kukaan GM tai valmentaja tekisi joukkueelle tai itselleen hallaa tietoisesti jonkin henkilökohtaisten suhteiden takia tai jos tekee niin siitä on sitten kannettava vastuu tuloksella.

Kyllä yleisönkin pitää kunnioittaa valitsijan, tässä tapauksessa Mustosen valintoja ja muistaa, että kukaan pelaaja ei kuitenkaan saa olla joukkuetta tai valmentajaa suurempi. Tässä tapauksessa kuitenkin valitsematta jättäminen koskee "vain" kakkosmaalivahti, kyllä tässä mielestäni mielestäni moni taho ylireagoi (mm. media).
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Mielenkiintoista, että tosiaan naisten turnauksessakin on käytössä NHL:stä tuttu kuuden pelaajan koronareservi. Ilta-Sanomien uutisen mukaan Naisleijonat ei kuitenkaan suunnittele käyttävänsä sitä. Ehkä tuolla ei haluta lisätä Kiinaan karanteeneihin jumiin jäävien pelaajien määrää yhtään enempää.

Elmo TV julkaisi eilen ennen Ilta-Sanomia, että Naisleijonien hyökkääjä on saanut koronatartunnan, jonka myös GM Puputti vahvisti. Ulkomailla pelaava hyökkääjä ei ole vielä liittynyt Vierumäelle muun joukkueen mukaan.

Huvittavasti tähänkin sotkuun on syksyn tavoin pitänyt sotkea Matilda Nilssonin nimi, vaikka Elmo TV:n tietojen mukaan Naisleijonissa pohditaan Emmi Rakkolaisen ottamista mukaan. Jos tuo pitää paikkansa, niin ainakin itselleni syy on ilmeinen ja hieman ihmetyttää, että Elmo TV:ssä ei ole sitä hoksattu. Listasin aiemmin joukkueen ulkopuolelle jääneitä pelaajia, jotka kuuluivat syksyllä Naisleijonien pelaajarinkiin ja tässä on hyökkääjät:
Matilda Nilsson
Jenna Pirttijärvi
Emmi Rakkolainen
Kiira Yrjänen
Mikä Emmi Rakkolaisen erottaa muista listan hyökkääjistä? Hän on keskushyökkääjä ja tosiaan listan ainoa sellainen. Tämä vihje rajaa myös sairastuneen pelaajan mahdollisuuksia vielä kun tiedetään hänen pelaavan ulkomailla. Enempää en kuitenkaan nimillä spekuloi, kun on ihmisten terveydestä kyse. Jokainen laskekoon itse keitä jää jäljelle tässä Arvaa Kuka -leikissä. Täytyy vaan toivoa, että tartunta ei ole Luulajan suomalaisporukassa, koska se voisi tarkoittaa muitakin tartuntoja ihan Naisleijonien kriittisille avainpelaajille.

* * *

Myös Venäjän joukkue on nyt julkaistu eli enää on julkaistavana vain järjestäjämaan todennäköinen muukalaislegioona.



Onkohan viivytys Kiinan joukkueen julkaisemisessa kiinni valtiobyrokratiaan jumiin jääneistä kansalaisuushakemuksista? Luulisi, että Kiina olisi halunnut julkaista kotikisojen joukkueen mahdollisimman aikaisin, että siitä olisi saatu revittyä paikallisessa mediassa kaikki mahdollinen näkyvyys. Ennen kisoja se on vielä joka tapauksessa myönteistä. Kisojen aikana ei ole välttämättä enää mahdollisuutta hehkuttaa samalla tavalla, jos joukkueen taso osoittautuukin muita maita selvästi heikommaksi. Kiinahan on pelannut viimeksi MM-kisojen IB-divisioonassa eli sen edellä kansainvälisessä nokkimisjärjestyksessä on vähintäänkin 16 maajoukkuetta. Toki heritage-pelaajilla tuota tasoeroa on kyllä mahdollista kuroa ja marraskuun harjoituspelien perusteella niitä oli joukkueesta noin puolet.

Tässä vielä muistin virkistämiseksi millaiselta Team China näytti marraskuisessa harjoitusottelussa Venäjää vastaan:
Tässä vielä havainnollistamisen vuoksi 1. ottelun kokoonpanossa olleiden KRS-pelaajien kansallisuudet Elite Prospectsin mukaan.

CHN - CHN - USA
CAN - USA - CAN
USA - CAN - USA
CHN - CHN - CHN

CAN - USA
CHN - CAN
CHN - CHN

CAN
CHN

* * *

Ilta-Sanomissa on julkaistu tänään aamulla myös henkilökuvajuttu Anni Keisalasta. Jutussa on haastateltu maajoukkueen ja seurajoukkueen valmentajia. Tuonkin jutun prusteella voinee sanoa, että ainakaan maalivahtipeliin Suomi ei todennäköisesti kaadu olympialaisissa.
 
Viimeksi muokattu:

Draco

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Puuttuu vaan se että Timo Tolkki puukottaisi itseään.

Tolkillakin voisi olla vaikeuksia keksiä noin sekavia juttuja, kuin Mustonen. Siitäkin huolimatta, että varsinkin yhteen aikaan hän oli melkeinpä sekavien juttujen Suomen mestari.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös