Pakkoruotsi – kyllä vai ei?

  • 216 616
  • 2 039

Fade to Black

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti Waky


Siis häh? Jos pakkoruotsi poistuu ja kaksikielisyys pysyy niin
molemmat saavat edelleen palvelunsa halutessaan omalla
kielellään. Jos ruotsin virallinen asema poistetaan niin silloin
saa palvelua vain suomeksi. Eli pakko osata suomea, jollei kiltti
virkamies osaa puhumaasi kieltä ja haluaa sitä vielä puhua.

No kyllä minun tietääkseni ruotsalaiset ovat tänne tulleet kanssa
tuon meren yli :) Ja vielä vapaaehtoisesti hekin. Jopa voisi sanoa, että arveluttavilla motiiveilla.
.

Mikäli pakkoruotsi poistuu niin silloin poistuu myös pakkosuomi,eli ett saa palvelua Suomeksi esim Närpiössä.
Ja Suomenkieliset ovat sitten asuneet täälä aikojen alusta?
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Re: Re: Joo...

Viestin lähetti Waky


Ei pakkoruotsin poistaminen tarkoita, että kaikki lopettavat sen
lukemisen. Ja tuosta pohjoismaisesta yhteistyöstä. Huvittavaa, että se vaatii ruotsin kielen osaamista. Kyllä minä ainakin kommunikoin Norjaan ihan englannilla.
- Norjalle Naton jäsenyys merkitsi sitä, että lapsille opetetaan koulussa jo aikaisessa vaiheessa englantia. En ole koskaan tavannut norjalaista, joka puhuisi huonosti englantia.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Ensin tiki10:lle: Nuo kaikki luettelemasi aineet ovat yleismaailmallisia. Ruotsin kieli ei sitä ole.

jta:"Kun pakkoruotsi sitten poistuu jossain vaiheessa kuitenkin on myös tarkoin harkittava ruotsin kielen asemaa Suomen toisena virallisena kielenä. Suomen lakiin on kirjattu kansalaisten oikeus saada viranomaisten palvelut omalla äidinkielellään. Ruotsin opiskelun romahduksen jälkeen voi olla vaikeaa löytää virkoihin riittävästi toisen kotimaisen taitoisia ihmisiä. Jos siis lain kirjainta ei pystytä täyttämään pitääkö sitä muuttaa?"

Mielestäni ruotsi on säilytettävä virallisena kielenä riippumatta ruotsin opiskelun muodosta. Nuo asiat eivät ole millään tavalla toisiinsa kytköksissä. Aivan varmasti opiskelijoille tehtäisiin selväksi se, että ruotsin kielestä on paljon hyötyä, jos ruotsi tulisi valinnaiseksi. Ruotsin kohdalla voitasiin painottaa sitä, että se on myös helpompi kieli oppia kuin muut. Ruotsihan on yksi maailman helpoimmista kielistä oppia.

Tuollaiset puheet, että en halua puhua Suomessa ruotsia, ovat turhia tai ainakaan en lähtisi julistamaan tuollaisia asioita julkisesti. Ne vain synnyttävät pahaa verta kieliryhmien välille. Suomen- ja ruotsinkielisten välit ovat Suomessa hyvät. "Vårt land, vårt språk" -kirja osoittaa sen, että kumpikin väestöryhmä kunnioittaa toista ja että suomenkieliset haluavat lähes ehdottomasti säilyttää suomenruotsalaisen kulttuurin ja ruotsin kielen. Samassa kirjassa kuitenkin todetaan, että ruotsi halutaan vapaaehtoiseksi aineeksi.

Hyvä ehdotus oli sellainen, että ruotsin kielestä ja suomenruotsalaisuudesta olisi yläasteelle tultaessa yhden kurssin mittainen opintojakso ja tämän jälkeen tehtäisiin kielivalinnat. Tämä kurssi antaisi ruotsille aivan varmasti hyvän etulyöntiaseman muihin kieliin nähden ja ohjaisi riittävän osan opiskelijoista ruotsin pariin.

On aivan täydellisen selvä näyttö siitä, että nykyisessä muodossaan ruotsin kielen opiskelu on liian laajaa ja menee suurelta osalta täysin hukkaan. Opiskelijat tiedostavat sen, "ettei ruotsia tarvitse missään". Tämä heikentää rajusti monien koulumenestystä ja on se lopullinen niitti, joka tukkii monien etenemisen koulussa. Ajatelkaa, minkä karsinnan ruotsin kieli tekee etenkin pojissa. Yli puolella on yläasteen päästötodistuksessa nelonen tai vitonen. Tytöistä kolmannekselle numero on heikko. Tämä on käsittämättömän surkea tulos. Miksi tämä todellisuus yritetään kieltää ja vain jankutetaan, että ruotsi on kaikille tarpeellista. Tämä on puppua. Ruotsin kielen valinnaisuus merkitsisi myös sitä, että kieliryhmien välissä oleva hiertymä poistuisi lopullisesti.
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Re: Joo...

Viestin lähetti tiki10
Pakkoruotsi pois, ja suomenruotsalaiset ovat loistavassa etulyöntiasemassa tulevaisuudessa. Kaikki työpaikat, joissa tehdään yhteistyötä pohjoismaiden kesken menevät sitten tälle 6%:lle! Loistavaa!!!
Suomen ulkomaanviennistä noin 5-6% suuntautuu Ruotsiin ja Suomen väestöstä 5-6% on joko ruotsin- tai kaksikielisiä (suomi, ruotsi). Tarvitseeko vääntää rautalangasta?!?

Ja ihan sivuhuomautuksena: eräässä kansainvälisessä konsultointifirmassa työskennellessäni Suomen ja Ruotsin yksiköiden välisessä yhteistyössä ruotsin käyttö oli *kiellettyä* !! Siis silloinkin kun esim. amerikkalaiset ja ranskalaiset eivät olleet läsnä. Niin, ja olihan siellä joku sivistymätön suomensuomalainenkin, joka oli käynyt peruskoulunsa tuolla maailmalla ilman ruotsia. Hävetköön sellaiset juntit!
 

Waky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Viestin lähetti finnishninja

- Olet oikeassa. Ja olet varmasti käynyt paikkakunnilla / kylissä, joissa asuu vain suomenruotsalaisia. Kaikki tapahtuu siellä ruotsinkielellä. He eivät tarvitse ruotsinkielen opetusta.

Jutun pointti piileekin siinä, että näitä ruotsalaisia tulee palvella ruotsiksi minne virastoon tms. sitten menevät. Kun homma poistuu, heidän pitää osata suomea asioidessaan. Samalla heidän tulee lain mukaan opetella suomea. Asia mikä eniten hämmästyttää, on että osa suomenruotsalaisista odottaa että meidän tulee puhua ruotsia heidän kanssaan.

Edelleen kommunikaatio-ongelmaa ei ole.

Silti en väheksy ruotsin kielen opiskelua. En ole suuresti pahoillaan sen oppimisesta. Hyvä kun tuli kolme kieltä opeteltua suomen lisäksi. Ruotsin vain olisin valmis vaihtamaan vaikka ranskaan.

Ja Fade To Black, palvelut saa edelleen valtion virastoista omalla
kielellään. Ja tuo palvelujen saaminen Närpiöstä omalla kielellä. Ei kielen pakkolisuus estä ihmisiä lopettamasta kielen opiskelun. Mahdollisuus, että ei osaa kieltä suurenee. Ja, jos Närpiöstä ei saa palveluja suomeksi, mikä on osalla ruotsinkielisillä alueilla tosiasia, en minä sieltä palveluja kaipaa. Näitä alueita suomessa on kuitenkin suhteelisesti helpompi välttää kuin suomenkielisiä.

Tuo Norja nyt oli heitto, tarkoitin "miksi täytyy ruotsilla kommunikoida yleensäkään"(se on kuitenkin järkevää), ja edelleen uskon ruotsintaitoisia löytyvän vapaaehtoisuudesta huolimatta tähän yhteistyöhön eikä he kuulu tähän 6%.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Matematiikan, fysiikan ym. osaaminen on taas OECD:n mukaan huipputasoa. Suomen peruskoulu juuri todettiin tehokkaimmaksi maailmassa, E-Korean kanssa.
Eli ehkä kyse ei ole koulusta vaan juuri siitä motivaatiosta.

Muutama vielä, koska ruotsi on virallinen kieli:
Syntymällä oikeaan perheeseen pääset:
-lääkikseen kiintiöllä
-sinua varten on oma kauppakorkeakoulu
-ylioppilaskirjoituksissa saat yhden L:n lahjana.
- Jopa fysiikan laitoksella on kiintiövirkoja ruotsinkielisille, eli joku asiantuntevampi savolainen saattaa jäädä viratta kielen takia.

Kuitenkin vertailuissa esim. Matliden jäi n. 120 sijaa esim, oman kouluni taakse joten perusteet ruotsinkielisten paremmuudesta ovat perättömiä.

Matematiikka, historia, biologia, fysiikka jne. sivistävät ja lisäävät yleistietoja...asioita joissa suomalaiset ovat myös maailman huippuja...EU:n tutkimus.

Ruotsin opiskelu vain vie aikaa näiltä aineilta ja sen hyödyt ovat prosentuaalisia. Nokian virallinen kieli on englanti, Suomea käytetään myös...missä siis espoolainen insinööri tarvitsee ruotsia?

Sony-Ericssonin virallinen kieli on englanti...
Sonera-Telian virallinen kieli on muistaakseni englanti..
 

Fade to Black

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti Waky


Jutun pointti piileekin siinä, että näitä ruotsalaisia tulee palvella ruotsiksi minne virastoon tms. sitten menevät. Kun homma poistuu, heidän pitää osata suomea asioidessaan. Samalla heidän tulee lain mukaan opetella suomea. Asia mikä eniten hämmästyttää, on että osa suomenruotsalaisista odottaa että meidän tulee puhua ruotsia heidän kanssaan.

Käsitinkö oikein,haluat poistaa pakkoruotsin mutta pitää pakkosuomen?
Tämähän olisikin tosi tasapuolinen ratkaisu.
Aika harva Ruotsinkielinen taitaa vaatia palvelua Ruotsinkielellä vaikka heillä onkin siihen oikeus.HUOM palvelulla tarkoitan valtion virastoja,sairaaloita jne. ,en tarkoita kaupassa asiointia.
Vaaditko sinä palvelua Suomeksi?
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Viestin lähetti varjo
Ruotsin asemaa puolustellaa sillä että se on virallinen kieli.

Tämähän on tavallaan kehäpäätelmä, olisiko ruotsi virallinen kieli jos pakkoruotsia ei olisi? Tuskin koska yhä harvempi osaisi kieltä.

Ymmärränkö väärin vai tarkoitatko tosiaan, että ruotsi on Suomen virallinen kieli sen takia, että se on pakollinen koulussa? Ajattelitko nyt asian loppuun asti?

Tuo pakollisuus on kyllä punainen vaate monelle ja siihen pitäisi löytyä joku ratkaisu. Ehkä pakkoruotsista voisi anoa vapautusta erittäin hyvillä perusteilla. Mitä tällaiset perustelut sitten olisivat, en tiedä.
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
kummola denies knowledge

Viestin lähetti Susi Mikkolainen
Yli puolella on yläasteen päästötodistuksessa nelonen tai vitonen. Tytöistä kolmannekselle numero on heikko. Tämä on käsittämättömän surkea tulos. Miksi tämä todellisuus yritetään kieltää ja vain jankutetaan, että ruotsi on kaikille tarpeellista. Tämä on puppua. Ruotsin kielen valinnaisuus merkitsisi myös sitä, että kieliryhmien välissä oleva hiertymä poistuisi lopullisesti.
Totuus sattuu. Ja voit olla varma, että Kielikysymyksen puitteissa on tehty ja tehdään jatkossakin mammuttimaisia lehmänkauppoja, joten nämä asiat eivät tule olemaan kenties ikinä millään tavoilla rationaalisen järjenkäytön piirissä. Ja sitten meillä on se ikuisuuspuolue rkp, joka on aina niiiiiiiiiin liberaali ja moderni, että suostuu aivan mihin tahansa takamuksen nuolentaan ja perässähiihtoon, kun vain eräs Kielikysymys pysyy ja paranoo.

Hassua on muuten sekin, että ydinvoimasta, aborteista ja jopa somaleista käydään silloin tällöin julkistakin debattia, mutta Kielikysymys ohitetaan ja unohdetaan tyylikkäästi. Toki Suomen Pravda ottaa näön vuoksi yhden pro-valinnanvapauskirjoituksen aika-ajoin, mutta linja on selvä ja kabineteissa runkattu.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Ruotsin kieli oli virallisena kielenä paljon ennen pakkoruotsia. Pakkoruotsin taustat ovat muuten jännät. 1960-luvulla, kun peruskoulua suunniteltiin, ei siihen ajatelleet mitkään asiantuntijatahot pakkoruotsia. Politiikassa kuitenkin tapahtui. J.Virolainen lupasi pakkoruotsin, kun RKP antoi takeet "ikuisesta hallituskumppanuudesta".

Pakkoruotsin välillisiä seurauksia voi nähdä vaikkapa Opetusministeriön pyrkimyksissä lisätä ja monipuolistaa vieraiden kielten osaamista 1980-luvulla. OPM teki kaksi "viisivuotissuunnitelmaa" asian edistämiseksi. Ne kumpikin epäonnistuivat. Syytä ei mainittu, mutta kai jokainen sen ymmärtää, että kolmannen kielen opiskelu yläasteella tai lukiossa on hiton kova homma etenkin pojille, jotka suuntautuvat matemaattisiin aineisiin valiten laajan matikan ja fysiikan. Tästä syystä suomalaisten kielitaidon monipuoisuus kehittyy hitaasti, kun jokaisella on jo kaksi kieltä isketty pakollisena eteen (englanti ja ruotsi). Monissa maissa tuo kaksi kieltä riittää täysin yleismaailmallisen kielitaidon luomiseksi. Suomessa opitaan tällaisista kielistä vain englanti ja sitten kaksi kääpiökieltä.
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Re: Joo...

Viestin lähetti tiki10
Kaikki työpaikat, joissa tehdään yhteistyötä pohjoismaiden kesken menevät sitten tälle 6%:lle! Loistavaa!!!
Ja palataan vielä tähän emävaleiden isään ja äitiin. Siis väitätkö, tai väittääkö joku muu, että koulussa opetellun ruotsin (siis jaag ääär -suomenruotsin) avulla voi kommunikoida norjalaisten ja tanskalaisten kanssa?!?

Voi herramunisä, pari kuukautta olen ollut projektissa, jossa on paljon ruotsalaisia, norjalaisia ja tanskalaisia. Ruotsalaisten kanssa heitän joskus ruotsia - jos puhun kahden kesken - norjalaisen kanssa voi yrittää puhua ruotsia noin 10 sanaa minuutissa (jos norjalainen tulee Oslon seudulta) ja tanskalaisen kuumaperuna-molotuksen voi totaalisesti unohtaa.

Suomenruotsalainen tyttöystäväni, joka on asunut pitkään Ruotsissa, myöntää että saattaisi pystyä kommunikoimaan joidenkin norjalaisten kanssa, mutta tanskalaisten kanssa menee jo vaikeaksi. Tämä siis natiivilta.

Kuka on niin lapsellinen ja hyväuskoinen että uskoo moiseen propagandasoopaan?
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Viestin lähetti tiki10
Pakkoruotsi pois, ja suomenruotsalaiset ovat loistavassa etulyöntiasemassa tulevaisuudessa. Kaikki työpaikat, joissa tehdään yhteistyötä pohjoismaiden kesken menevät sitten tälle 6%:lle! Loistavaa!!!
Eikö tosiaan muissa pohjoismaissa osata englantia? Minkä verran suomalainen, joka on Suomessa opiskellut ruotsia pystyy ruotsin taidollaan kommunikoimaan tanskalaisten kanssa? Käydäänkö Espanjaan kauppaa vain espanjaksi, Italiaan vain italiaksi, Kreikkaan vain kreikaksi ja niin edelleen? Miksi ruotsin taito on noin ehdoton edellytys pohjoismaiselle yhteistyölle?
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti Waky
Jutun pointti piileekin siinä, että näitä ruotsalaisia tulee palvella ruotsiksi minne virastoon tms. sitten menevät.

Totta. Taas toisaalta on aika mielenkiintoista, että myös suomalaisilla on Ruotsissa oikeus suomalaiseen palveluun, kun on kysymys esim. valtion virastoista, viranomaisista ja sairaaloista. Liekö kysymyksessä maiden välisiä sopimuksia?
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Tykki:

Minä tarkoitin sitä että perusteena väite on kehäpäätelmä koska virallisuus aiheuttaa pakollisuuden. Eli ehkä kyse on puolikaaripäätelmästä....

Tosin koska meillä on se pakko niin virallisuutta voidaan pitää yllä. Ilman pakkoa ei olisi välttämättä kielitaitoa pitää virallisuutta yllä.

tjsp.

"Ehkä pakkoruotsista voisi anoa vapautusta erittäin hyvillä perusteilla. Mitä tällaiset perustelut sitten olisivat, en tiedä."

Ehkä virallisuudesta voisi mieluummin luopua. Mitkä ovat ne perusteet joilla virallisuutta perustellaan? Saamekin on virallinen kieli vain tietyllä alueella Suomea, miksei kaikkialla?

Pakkoruotsin poistaminen niin kauan kuin virallisuus on voimassa aiheuttaa vain sen että ruotsinkielisillä on yhä enemmän etuja kielensä takia. Jos virallisuus poistetaan niin erot tasottuvat.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti Designer
Eikö tosiaan muissa pohjoismaissa osata englantia? Minkä verran suomalainen, joka on Suomessa opiskellut ruotsia pystyy ruotsin taidollaan kommunikoimaan tanskalaisten kanssa? Miksi ruotsin taito on noin ehdoton edellytys pohjoismaiselle yhteistyölle?
Uskaltaisin väittää, että norjalaiset ja tanskalaiset puhuvat täällä pohjoismaissa parasta englantia.

Suomessa opitulla ruotsilla ei pitkälle pötkitä Tanskassa. Tanskan kieli on vaikeaa myös ruotsalaisille. Norjahan onkin sitten jo paljon helpompaa.

Ruotsinkieli ei ole tietenkään ehdoton edellytys yhteistyölle, vaan työkalu, joka helpottaa monessa käänteessä.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Suomenruotsalaisten ja ruotsinsuomalaisten oikeuksien ja aseman vertaaminen on todella kaukaa haettua. Erot näiden ryhmien saamassa kohtelussa ovat suuria. Pysytään mieluummin ihan Suomen sisällä...
 

kaasumies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara Tammerfors ja Södertälje Sport Klubb.
Kannustan vapaaehtoista opiskelua, vasinkin tässä tapauksessa.

Pakottaminen on huono linja!
 
Suosikkijoukkue
Tappara
finnishninja: Juuri niin, ruotsin kieli on työkalu.

Lainaus aiemmasta kirjoituksestani:

"Tulisi kuitenkin ymmärtää, että koulutuksen funktio on antaa opiskelijoille työkaluja tulevaa elämää varten. Koulutuksen arvo on sen sivistystarkoituksesta huolimatta välineellinen. Ruotsin kielen kohdalla kyse ei ole mistään elämää suuremmasta asiasta, vaan yksinkertaisesti siitä, onko ruotsi niin tärkeä väline, että sen käyttöä tulisi jokaisen edes yrittää hallita. Nykyinen tilanne on kiistatta sellainen, että ruotsia opiskellaan ahdistunein mielin ja täysin tietoisina siitä, että se on turhaa suurelle osalle nuorista."

EDIT: Prkle, viesti lähti liian aikaisin. Ja sössin muutaman kappaleen tekstiä. Ei ollut mitenkään tarkoitus viitata omaan tekstiin, vaan selventää asiaa. Kirjoitan myöhemmin tarkoittamani asian.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti Susi Mikkolainen
Suomenruotsalaisten ja ruotsinsuomalaisten oikeuksien ja aseman vertaaminen on todella kaukaa haettua. Erot näiden ryhmien saamassa kohtelussa ovat suuria.
Kaukaa haettua.. silloinkinko jos kysymyksessä on kahden maan, samasta asiasta allekirjoittama sopimus?
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Viestin lähetti J.Rita


En oikein ymmärrä mitä haet. Jos pidät ihmeellisenä sitä etteivät ruotsinkieliset osaa suomea niin väitän että on yhtä "väärin" etteivät suomenkieliset osaa ruotsia.

Suomenkielen oppiminen voi olla erittäinkin vaikeata ruotsinkielisellä seudulla, mutta omasta mielestäni on erittäin häpeällistä etteivät jotkut Suomessa asuvat ruotsinkieliset edes HALUA oppia suomea.

Ei ole ollenkaan väärin, etteivät suomenkieliset osaa ruotsia. Me asumme näet Suomessa, siksi samasta syystä vähemmistöille se pakkosuomi. Ei sillä, että kiinnostaisi oppivatko sitä, mutta eipähän tarvitse palvelujakaan ruotsiksi ronkua. Ei tuossa ruotsalaisten halussakaan mielestäni mitään ihmeellistä ole. Ei mannetkaan halua mennä töihin, eivätkä jehovat rock-konserttiin.

Siis ei pakkoruotsille, ihan samasta syystä kun ei pakkosomalialle, joka on iso vähemistö sekin. Monen muun kanssa samaa mieltä, että tuon toisen kielen pitäisi olla valinnainen. Veikkaanpa, että tulokset oppimisen osalta olisivat selkeästi paremmat kuin nyt pakkoruotsin tiimoilta.
 

JokeriJätkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ylösnoussut
Ehdoton EI pakkoruotsille!

Tiesittekö muuten että joissakin rantaruotsalaisissa kouluissa on suomen kielellä puhuminen kokonaan kielletty?
Toinen juttu on että jos jossain tulee pienikin rajoitus ruotsin käyttämiseen, hurrit nostavat hirveän metelin, joka näkyy esim. vainonharhaisten kuvien esittelynä medioissa jos pakkoruotsi lopetetaan. Näillä kuvilla tarkoitan visioita ruotsin kielen häviämisestä Suomesta. Eihän kieli minnekkään häviäisi jos sen opetus laitettaisiin vapaaehtoiseksi. Kyllä svenskalle aina opiskelijoita löytyy. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin pakko sanoa että jos ruotsi täältä häviää, en paljon perään itkisi...
 

J.Rita

Jäsen
Viestin lähetti Mike


Ei ole ollenkaan väärin, etteivät suomenkieliset osaa ruotsia. Me asumme näet Suomessa, siksi samasta syystä vähemmistöille se pakkosuomi. Ei sillä, että kiinnostaisi oppivatko sitä, mutta eipähän tarvitse palvelujakaan ruotsiksi ronkua. Ei tuossa ruotsalaisten halussakaan mielestäni mitään ihmeellistä ole. Ei mannetkaan halua mennä töihin, eivätkä jehovat rock-konserttiin.

Siis ei pakkoruotsille, ihan samasta syystä kun ei pakkosomalialle, joka on iso vähemistö sekin. Monen muun kanssa samaa mieltä, että tuon toisen kielen pitäisi olla valinnainen. Veikkaanpa, että tulokset oppimisen osalta olisivat selkeästi paremmat kuin nyt pakkoruotsin tiimoilta.

Ei se olekaan väärin etteivät suomenkieliset osaa ruotsia. Mutta on väärin vaatia ruotsinkielisiä puhumaan suomea, jos ei itse (suomenkielisenä) osaa ruotsia. Pääkaupunkiseudullahan ei suurempia kieliongelmia ole, sillä lähes kaikki puhuvat sujuvaa suomea.

Kuten joku jo aiemmin totesti, monet "puhdasveriset" suomalaiset ovat puhuneet ruotsia äidinkielenään Suomessa jo satojen vuosien aikana. Suomenruotsalaiset eivät millään tavalla ole siirtolaisia - eivätkä pakolaisiakaan kuten jotkut saattavat kuvitella...

On mielestäni lapsellista verrata somaleita suomenruotsalaisiin, sillä näillä ryhmillä ei ole paljon yhteistä ihmisyyden lisäksi. Olen kanssasi samaa mieltä etteivät suomalaisten ruotsinkielitaito muuttuisi merkittävästi vaikka kieli olisi vapaaehtoinen. Mutta - kuten sanoin - niin asia on periaatekysymys. Jos pakkoruotsi poistetaan, niin poistetaan samalla myös pakkosuomi. Sopii kyllä minulle.
 

J.Rita

Jäsen
Viestin lähetti JokeriJätkä
Ehdoton EI pakkoruotsille!

Tiesittekö muuten että joissakin rantaruotsalaisissa kouluissa on suomen kielellä puhuminen kokonaan kielletty?

Kyllä, näin on. Uudenmaan Prikaatin (suomenkielinen) komentajakin kielsi suomenkielen prikaatilla parisenkymmentä vuotta sitten. Tavallaan hyvää, mutta toisaalta on turhaa antaa tekohengitystä kielelle joka ei itse selviäisi.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"On mielestäni lapsellista verrata somaleita suomenruotsalaisiin, sillä näillä ryhmillä ei ole paljon yhteistä ihmisyyden lisäksi"

Miten niin?

Molemmat ovat vähemmistöjä ja vaativat etuuksia valtaväestöltä.

Jos Somalit vaatisivat pakkosomaliaa opetukseen niin mitä vikaa tässä olisi? edellyttäen että ensin somaliasta tehtäisiin virallinen kieli, jolle löytyisi varmaan hyviä perusteita somaliväestön keskuudesta.

Miten somalien ja ruotsalaisten perusteet eroavat toisistaan?
Somaliaa kuitenkin puhuu sentään pari kertaa enemmän ihmisiä kuin ruotsia.

"Mutta on väärin vaatia ruotsinkielisiä puhumaan suomea, jos ei itse (suomenkielisenä) osaa ruotsia. "

Ottaa passin esiin, katsoo maan nimen. En minä Saksassakaan vaadi pakkosuomea ja palvelua omalla kielelläni koska tiedän olevani Saksassa ja siellä puhutaan Saksaa, tosin löytyyhän sieltäkin vähemmistöjä jotka puhuvat turkkia tms. kuitenkin maassa maan tavalla ja saksa on pakollinen kieli kaikille.

Ehkä bättre folk:n oppisi suomea jos se olisi pakollista, kuten meille on pakollista opetella ruotsia jottei bättre folk vahingossakaan joutuisi käyttämään suomea.

nm. kaupunginosa jossa asun koostuu about 50% bättre folk mummoista. Ja heillä on oma kauppansa jossa he voivat sitten kommunikoida sivistyneitten ihmisten kaltaisesti.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti JokeriJätkä


Tiesittekö muuten että joissakin rantaruotsalaisissa kouluissa on suomen kielellä puhuminen kokonaan kielletty?
En ainakaan minä tiennyt.. enkä oikein tahdo uskoakaan... Nyt saat kyllä iskeä ruutuun hieman todisteita.

Lienee paikallaan selvittää pari pikku-juttua:

Suomalaisten ei ole pakko puhua ruotsinkieltä.
Suomenruotsalaisten ei ole pakko puhua suomenkieltä.

Tähän ei vaikuta se, onko kysymys pakko- vai vapaaehtoisesta ruotsinkielen/suomenkielen opetuksesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös