Nokia – jättiläinen huojuu?

  • 951 537
  • 5 138

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jee. Vaihdetaan korkean tason asiantuntijaosaaminen napin painajiin ja siivoojiin.
Nuo duunit voivat olla aika monen suomalaisperheen pelastus siinä missä näytön ääressä tiuskiminen tai palavereissa viisastelukin. Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta parempi pyyhkiä edes nenäliinalla kuin paljaalla kädellä, kun paskat on kuitenkin jo housussa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllä paskakin myy sopivalla paketoinnilla ja korulauseilla. Se ei kuitenkaan myy jos yrityksen itsensä toimesta paska todetaan paskaksi.

Myynti oli kuitenkin menossa alaspäin kovaa vauhtia, joten jotain piti tehdä. En usko korulauseiden tai paketoinnin auttavan tässä vaiheessa enää.

TOKI itse olisin tottakai neuvotellut Mikkisofta-sopimuksen niin, että Nokia olisi voinut jatkaa Meegon kanssa. Nokian johdolla toki on ollut tämä kauppa mielessä jo monta vuotta, joten sen vuoksi asiaa ei silloin vaadittu sopimukseen.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
No johan oli sitten tänä aamuna pommi ja hetki on mennyt sulatellessa aamun uutista. Ja näin äkkiseltään täytyy sanoa että yllättävän paljon se tällaista entistä noksulaista kouraisi, vaikkei Nokian matkapuhelinbisnes ole enää hetkeen ollut se suurin ja kaunein vaan on jo pidemmän aikaa taistellut tuulimyllyjä vastaan. Nyt se taistelu on sitten ohi ja Nokia tunnustaa tappionsa ja luovuttaa (ehdoitta sen verran paska hinta tuosta yksiköstä saatiin). Täytyy sanoa että vaikka Nokia teki virheitä matkan varrella ja maksoi siitä kallista hintaa niin kyllä tuo Elop on myös yksi M$ Virus joka Nokiaan istutettiin, aika kiva track record tuli miehelle, no Mikkisoftalla varmaan ollaan tyytyväisiä. Nokialla ei niinkään. Ihmetyttää myös kuinka naurettavan halvalla tuo matkapuhelinyksikkö siirtyi Microsoftille. No jatkossa ei ole enää mitään tunnesiteitä jonka takia valitsisin Nokian kännykän, kun sellaista ei enää ole edes olemassa.

Vituttaa...
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Osakekurssi muutamassa minuutissa +46%. Pitäisikö vielä odotella vai myydä nyt? Odotellaan jenkkien avausta?
 
Suosikkijoukkue
TPS
Lujaa lähti osake nousuun 43,9% 5min. pörssiavauksesta. Saapi nähdä mihin päädytään päivän päätteeksi.

Kyllähän tämä silti melko surulliseksi vetää, kun melkein 20 vuotta on ollut mukana jollain potilla piensijoittajana nimenomaan matkapuhelin-Nokiassa.
 

Luge H

Jäsen
Suosikkijoukkue
80
Mistä tämä viha Elopia kohtaan kumpuaa?
Elop tuli viimeiseksi kapteeniksi laivaan joka oli täynnä vettä ja uppoamassa varmaakin varmemmin. Nokian päämiehet olivat täysin kykenemättömiä tekemään oikeita päätöksiä jo vuodesta 2005 alkaen jolloin päätettiin olla liian passiivisia ja luottaa vääriin käyttöjärjestelmiin jotka hävisivät jo alkumetreillä kilpailijoiden vastaaville. Windows oli hyvä yritys mutta sekin auttamatta liian myöhässä. Kilpailijat kuitenkin toivat markkinoille Windows-puhelimia jo kolme vuotta ennen Nokiaa eikä edes niistä tullut myyntihittejä. Kyllä tässä tilanteessa syyttävän sormen tulisi osoittaa aiempaa kotimaista johtoa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kun Elop saapui taloon, oli Nokia laiminlyönyt Symbianin kehityksen käytännössä kokonaan ja mokannut Meegon luomisen käytännössä täysin. Noiden kanssa jatkaminen ei olisi onnistunut, ainakaan sillä tyylillä miten siihen asti olisi toimittu. Sitä emme toki tiedä, miten olisi käynyt, jos noita olisi lähdetty ihan oikeasti kehittämään Elopin johdolla.

Eli käytännössä Nokian kännykkäpuoli on jo täysin sekaisin tuossa vaiheessa. Ystäväni veli kertoi pääkonttorissa työskennelleenä, että tuossa vaihessa vallalla oli omien etujen kahmiminen kehitystyön sijaan.

Ihmetyttää, ellei Windows kuvio olisi ollut Nokian johdolle selvä jo Elop:n palkkauksen yhteydessä. Ja sen jälkeen toivottiin, että yhteistyö nostaa Nokian suosta, ei onnistunut. Mutta sinne suohon juostiin ihan itse.

Minusta tämän pitäisi olla uuden Nokian alku. Kännykät ovat tänä päivänä blukkitavaraa, joku kutsui loppuun asti kehitetyksi tuotteeksi. Nokia pitää ryhtyä taas töihin, innovoimaan uusia tuotteita.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Heh, off topic-kevennyksenä voisi mainita, että Maikkarin pomoilla saattaa olla komean kokoinen kyrpä otsassa, kun YLE tykittää aiheeseen liittyvää keskustelua ja uutista, niin oma väki lakkoilee ja näytetään Salkkareiden uusintoja, Tunteita Ja Tuoksuja, ym....:)
 

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
Osakekurssi muutamassa minuutissa +46%. Pitäisikö vielä odotella vai myydä nyt? Odotellaan jenkkien avausta?

Minä mietin pääasiassa sitä, että mihin asti kurssi tulee tänään nousemaan ja vieläkö kannattaisi ostaa lisää Nokiaa. Tietenkin tämä riippuu siitä, että millainen oma sijoitustilanne nyt aiemmin on ja onko varaa ottaa riskejä. Mandatum Lifen salkunhoitaja sanoi, että kurssi tulee nousemaan tänään 4-5 euroon.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Siksi juuri se saatanan Ollila on saatava helvettiin siitä autovero-työryhmästä, ennen kuin pääsee perseraiskaamaan autoilijat ja lobbaamaan Shelliä & hyvävelikerhojaan.

Niin, onko Nokian tulevaisuuden visiona alkaa tekemään GPS-paikannustekniikkaa autoihin tulevaisuudessa? Suomi taitaa olla näissä asioissa valtaapitävien koekenttä, minkä biobensiinit etc. ovat osoittaneet.

Ollilasta pitää vielä sanoa kuitenkin sen verran, että kyllähän Nokia hänen aikakaudellaan nousi siihen asemaan mitä se yrityksenä parhaimmillaan oli. Lopullinen syöksykierre Nokiassa alkoi Ollilan ja Baldaufin lähdettyä yhtiöstä 2006 ja Kallasvuon tullessa tilalle. Elopin toimenkuvan monet tulkitsivat täysin oikein jo hänen tullessaan Nokiaan, minkä nyt saamme uutisista todeta. Puoli-ilmaiseksi meni Microsoftille puhelinosaaminen Suomesta.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Nokian hinta 55 Gareth Balea. Hmmm....

Todella osuva vertaus. Real Madridin avauskokoonpano onkin kauppahinnasta jo varmaan yli kymmenesosan. Takavuosien huippuyritys lähti käytännössä ilmaiseksi. Aika surullista.

Microsoftille tämä oli ihan taskuraha.

Vaikka kauppa ei tavallaan yllättänytkään, silti fiilis on hämmentynyt ja yllättynyt. Toisaalta tämä on täysin looginen jatko Microsoftin Nokia-politiikalle - silloin pari vuotta sitten tästä ihan yleisesti puhuttiin. Toisaalta - maallikon silmin - tämä oli surullinen loppu Nokian totaaliselle sekoilulle, jolla yhden aikakauden globaali edelläkävijä ja yksi maailman arvokkaimmista brändeistä tuhottiin lähinnä yhtälöllä: ylimielisyys + byrokraattisuus = jämähtäneisyys.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kun uutisissa nyt sanotaan, että Microsoft osti Nokian puhelinbisneksen, niin mitä kaikkea siis Nokialle vielä jää jäljelle?
 

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
Kun uutisissa nyt sanotaan, että Microsoft osti Nokian puhelinbisneksen, niin mitä kaikkea siis Nokialle vielä jää jäljelle?

No ne renkaat tietysti!

Tässä sitten suora lainaus esim. Ilta-Sanomista: "Nokia osti kesällä Siemensin osuuden NSN:stä. Pitkään heikkoa tulosta tehnyt verkkoyksikkö on noussut kannattavammaksi osaksi kuin matkapuhelimet. Matkapuhelinyksikkö on pudonnut tappiolle erityisesti älypuhelinten heikon myynnin seurauksena.

Matkapuhelinyksikkö ja verkkoyksikkö olivat kesä-heinäkuussa liikevaihdoltaan liki samankokoisia.

Järjestelyn jälkeen Nokia suunnittelee keskittyvänsä verkkojen lisäksi kahteen muuhun liiketoimintaan. Nämä liiketoiminnat ovat kartta- ja paikkatietopalveluihin keskittynyt HERE ja teknologiakehitykseen ja -lisensointiin keskittynyt Advanced Technologies."
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kun uutisissa nyt sanotaan, että Microsoft osti Nokian puhelinbisneksen, niin mitä kaikkea siis Nokialle vielä jää jäljelle?

Tuo verkkobusiness, mistä ostivat juuri Siemensin ulos.

NSN - eli nykyisellään Nokia Solutions for Networks - onkin kannattava yritys.

Tuleekohan NSN:n nimeksi nyt pelkkä Nokia?


EDIT: hidas
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Patentit ilmeisesti säilyvät Nokian omistuksessa ja tämä selittää osaltaan kauppahintaa. Googlehan Motorolan ostaessaan maksoi nimenomaan näistä matkapuhelinpatenteista sen 12 mrd.

Sinänsä sääli, että Nokialta ei löytynyt aikoinaan taitoa ja osaamista pysyä kehityksen aallonharjalla ja tämä on nyt sen lopputulema. Sinänsä tässä tilanteessa liike oli kuitenkin varsin järkevä ja riskit tappioiden jatkumisesta poistuivat ja siihen nähden kauppahinta voi olla hyväkin, etenkin kun patenteista ei luovuttu.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Kun uutisissa nyt sanotaan, että Microsoft osti Nokian puhelinbisneksen, niin mitä kaikkea siis Nokialle vielä jää jäljelle?

Verkkopuoli, HERE kartat ja Advanced Technologies-divisioona eli ilmeisesti patentit jne. Eli käytännössä kai ne voittoa tuottavat osat.

Mahdollista on että mikäli Microsoftin puhelinbisnes ei ota tuulta alleen niin muutaman vuoden päästä tuotakin kauppaa pidetään nerokkaana kun myytiin tuhoon tuomittu bisnes, kun siitä vielä jotain sai kun taas jos WP lähteekin nousuun niin tätä muistellaan yhtenä taloushistorian suurimmista ryöstöistä. Aika näyttää.
 

12961

Jäsen
Positiivista on myös se, että samassa tuli lohdutuspalkintona Microsoftilta Suomeen ~250 miljoonan euron panostus datakeskukseen. Se tulee kyllä ihan tarpeeseen ja tästä käy varmasti moni ex-paperiteollisuuspaikkakunta kovaa taistelua.

Kovasti mukana kilpailussa lienee myös ex-matkapuhelinpaikkakunta Salo.

Nyt kun Noksusta on irroitettu bisneksenä kaikkein vieraimmalta minulle tuntuva osa, voisi sitä kurssin asetuttua jopa harkita sijoituskohteeksi. Olen aina vierastanut kyseistä osaketta.

Kauppahinnasta on vaikea sanoa juuta tai jaata. Microsoft saa itselleen huippuluokan valmistusosaamista juuri nyt kun älypuhelimet lyövät itsensä läpi myös halvemmissa maissa. Heille varmasti hyvä kauppa, mutta onko katetaso bulkkiälypuhelimissa sen parempi kuin eilisen bulkkihalpapuhelimissa? No, Microsoftilla jos jollain on kokemusta rahan tekemisesta volyymituotteilla, ehkä voivat menestyäkin.

Nokian tarinassa kulminoituu suomalainen perisynti, insinöörimäinen "teknologia ja volyymi edellä" -johtaminen. Apple on hyvä esimerkki toisenlaisesta, kaupallisemmasta ajatusmaailmasta, jossa bulkkia ei edes tarjota vaan kuoritaan kermat päältä. Nokialle eivät älypuhelinpuolen kermat mainanneet kelvata lainkaan. Kaikkea kaikille on usein melkoisen huono strategia markkinoinnin kannalta.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Tämä Nokian siirtohan ei ole ennenkuulumaton ratkaisu jos verrataan vaikka toisen maailmanlaajuisen brändin toimintaan: IBM:hän möi erään kulmakivibisneksensä (kannettavat tietokoneet) toiselle firmalle...
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Eli käytännössä Nokian kännykkäpuoli on jo täysin sekaisin tuossa vaiheessa. Ystäväni veli kertoi pääkonttorissa työskennelleenä, että tuossa vaihessa vallalla oli omien etujen kahmiminen kehitystyön sijaan.

Nimenomaan näin. Kukaan ei loppupelissä ollut vastuussa mistään, vaan päätökset tehtiin erilaisissa komiteoissa ja muissa vastaavissa turhissa elimissä. Jos ongelmalla ei ole omistajaa, ja jos kukaan ei ole vastuussa mistään, niin mitään hyvää ei tapahdu.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Mahdollista on että mikäli Microsoftin puhelinbisnes ei ota tuulta alleen niin muutaman vuoden päästä tuotakin kauppaa pidetään nerokkaana kun myytiin tuhoon tuomittu bisnes, kun siitä vielä jotain sai kun taas jos WP lähteekin nousuun niin tätä muistellaan yhtenä taloushistorian suurimmista ryöstöistä. Aika näyttää.

Microsoftilla on aika kehno historia laitteiden valmistajana, joten eiköhän ne sössi myös tämän matkapuhelinten Nokia-oston. Valitettavasti kauppahinta on niin pieni, ettei Nokia-ostoksen mahdolinen mokaaminen heilauta Microsoftin kokoista yhtiötä suuntaan tai toiseen.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Niin, onko Nokian tulevaisuuden visiona alkaa tekemään GPS-paikannustekniikkaa autoihin tulevaisuudessa? Suomi taitaa olla näissä asioissa valtaapitävien koekenttä, minkä biobensiinit etc. ovat osoittaneet.

Juuri näin. Euroopan virallisessa koe-eläinpuistossa odotellaan jo kuumeisesti. Ei siitäkään farssista enää puutu kuin vihervasemmistolaisten puunhalaajien vuolaat kiitokset Shell-pampulle, erittäin ekologisen järjestelmän kehittämisestä. Jorma pelasti planktonit ja pohjavedet, jopa liito-oravan paskakin moottoritien kupeessa näyttää huomattavasti terveemmältä, kiitos tämän edistyksellisen muutoksen. Persutkin tykkää, kun impivaara on niinku puhtaampi.

Ja se farmarimondeo-perheenisä voi taas laskea housunsa ja asettua kontilleen vihreää jytkyä odottelemaan.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Tuleekohan NSN:n nimeksi nyt pelkkä Nokia?

Olen käsittänyt ja muistaakseni jostain lukenut että nimestä tippuisi Siemens pois, eli nimi palaisi Nokia Networksiksi, mikä se oli ennen Siemens harha-askelta - no johtajat varmaan siinäkin fuusiossa rikastui. Tai nythän tosiaan siitä voisi tulla nimenä pelkkä Nokia kun matkapuhelinyksikköä ei enää ole. Itseasiassahan Siemens on jo tippunut pois NSN-nimestä, nimihän tarkoittaa nykyään Nokia Solutions & Networks ei Nokia Siemens Networks.
 
Viimeksi muokattu:
Ja se farmarimondeo-perheenisä voi taas laskea housunsa ja asettua kontilleen vihreää jytkyä odottelemaan.
Nuo muut osuudet viestistäsi olivat taas niin sekavia ettei niihin oikein osaa vastata vaikka haluaisikin. Mutta farmarimondeo-perheenisästä sen verran, että eiköhän hän kuollut sydänkohtaukseen kun huomasi ensin lööpistä perjantaipullonsa hinnan nousevan 40 sentillä, tai viimeistään kun kuuli että autoilukin saattaa 10 vuoden päästä muuttua vähän kalliimmaksi.

Ja vaikka elossa olisikin, niin tuskin hänen tarvitsee tässä junttilassa mitään viherjytkyä pelätä ihan hetkeen!! Eiköhän siellä tämä entisten hierojien ja nykyisten kansanmiesten joukko nähdä seuraavaksi laittamassa EU:n herroja tilille ennen kuin kuolee elintapasairauksiinsa. Ja on siellä senkin jälkeen vankka uusi sukupolvi populismin nielleitä elämän koululaisia uurnilla.
 
Viimeksi muokattu:

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Olen käsittänyt ja muistaakseni jostain lukenut että nimestä tippuisi Siemens pois, eli nimi palaisi Nokia Networksiksi, mikä se oli ennen Siemens harha-askelta - no johtajat varmaan siinäkin fuusiossa rikastui.

Tosiasia on kuitenkin se, että ilman tuota harha-askelta niin NSN:ää ei todennäköisesti olisi enää olemassa... tuo harha-aksel on omalta osaltaan auttanut NSN:ää olemaan se firma mikä se nyt on.
 

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Kuten arvata saattoikin niin kyllähän tämä Nokian puhelimien myynti Mikkisoftalle aiheuttaa isot reaktiot keskustelupalstoilla. Luin uutisen jo klo. 6 jälkeen ennen töihin lähtöä ja olin tosi pettynyt tähän ratkaisuun. Nooh, nyt olen sulatellut tätä niin kait tässä edes jotain hyvää on (vaikka kurssi nousuun?) ja saadaanpahan nyt tällekin farssille loppu. Kituva ja selittelevä suomen Nokia muuttuu: jenkkien Mokia -brändiksi.

Lehdistön seurantaa ja LIVE.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös