Nokia – jättiläinen huojuu?

  • 951 501
  • 5 138

Weagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Red Rockers
Siellä se Nokia nyt huitelee 3.3 eurossa tulosvaroituksen jälkeen. 13% tullut alas tänään ja varmasti olisi tullut enemmänkin ellei Lumia-uutisointi olisi painanut tuota alas jo aikaisempina päivinä. Heikollehan tuo näyttää, kun Lumialla niin valtava rooli tässä Noksun tulevaisuudessa.

E: nyt onkin jo -16...
 

scholl

Jäsen
Saksassa kysyttiin 4050 johtoportaaseen kuuluvalta ihmiseltä (Manager Magazin 2/2012) yritysten imagoista ja taulukossa oli vertailukohtana vastaava kysely vuodelta 2008. Audi oli nyt ykkönen, BMW 2. ja Apple 3. Merkille pantavaa on se, että Audi oli vuonna 2008 Nokian takana. Silloin Nokia oli 10., Apple 16., SonyEricsson 39. ja Samsung 74. Nyt järjestys Apple 3., Samsung 43., SonyEricsson 107. ja Nokia 152. Toki Bochumin tilanne vaikuttaa Saksassa, mutta onhan tuo aivan katastrofaalinen tilanne jos ja kun jonkun yrityksen imago romahtaa tuolla tavalla.

Alan asiantuntija Klaus Brandmeyer kommentoi, kun kysyttiin, mitä hyvä imago vaikuttaa: "kun on positiivinen ennakkomielikuva niin silloin se auttaa erityisesti, kun samankaltaiset tuotteet kilpailevat asiakkaista. Se, jolla on positiivinen ennakkokäsitys puolellaan, on epäröinneissä ensimmäinen valinta. Tämä ennakkokäsitys jatkaa kasvuaan. Se välittyy ihmisiltä toisille, sukupolvilta toisille." Tämä on siinä mielessä Nokian kannalta huolestuttavaa. 2008 he olivat ehkä se ensimmäinen valinta tasaisten tuotteiden kesken, nyt viimeinen.
 

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eihän pudotus johdu suoranaisesti Lumiasta, sen suhteen homma on vasta alkutekijöissään ja näyttää edelleen jopa lupaavalta mutta halpispuhelinten puolella Android on vallannut markkinoita.

Nokia pilasi valtavan markkinajohtaja-asemansa karmean epäkäytännöllisellä Symbianilla johon kilpailijat ymmärsivät iskeä ja onnistuivat täydellisesti. Ne 2000-luvun taitteen pyöreitä muotoja ja äärimmäisen simppeliä käytettävyyttä edustaneet puhelimet olivat Nokian nousun takana, mutta yhtiö hukkasi menestysreseptin ja alkoi tuoda markkinoille jatkuvasti erilaisia puhelimia jotka saivat vain käyttäjänsä raivon valtaan. Sitä mainetta se joutuu edelleen kantamaan mukanaan ja vaikka WP on hieno käyttöjärjestelmä ja uudet Lumiat siistejä laitteita, menee vielä aikaa ennen kuin Androidia ja iPhonea päästään kunnolla haastamaan.
 

scholl

Jäsen
Ne 2000-luvun taitteen pyöreitä muotoja ja äärimmäisen simppeliä käytettävyyttä edustaneet puhelimet olivat Nokian nousun takana, mutta yhtiö hukkasi menestysreseptin ja alkoi tuoda markkinoille jatkuvasti erilaisia puhelimia jotka saivat vain käyttäjänsä raivon valtaan.

Nokian menestys johtui nähdäkseni siitä, että se valikko oli aina sama ja ihmiset tottuivat sitä käyttämään. Jos vaihtoi muuhun puhelimeen, törmäsi outoon valikkoon, jota oli paitsi hankalampi käyttää, mutta ennenkaikkea se oli outo. Toisekseen Nokia osasi hyvin ostotoimintansa. Jokainen teki siihen aikaan itse puhelimensa ja kun Nokia osasi ostotoimen niin se teki enemmän voittoa. Myöhemmin kun heidän volyyminsa kasvoivat niin se etu vain korostui. Ongelmat tulivat silloin, kun perinteinen valikko korvaantui screenillä, jossa on jonkinlaisia kuvakkeita. Silloin muut pystyivät iskemään. Aiemmin mokatkin sai anteeksi. Nokia ei onnistunut tuomaan aikanaan uusia puhelinmalleja, eikä läppäpuhelimia, vaan tuli vain i-malleja, myöhemmin ei tuonut niitä pieniä simpukkapuhelinta kunnes vasta paljon myöhemmin jne., mutta se kesti ne hyvin. Samoin Nokia satsasi ehkä liikaa tuhoontuomittuun Wapiin jne., mutta asema oli niin vahva, etteivät pienet mokat haitanneet ja hehkuttivat vain 40% markkinaosuustavoitetta julkisuuteen.
 

Tumpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lipö ty.
Ei kai kukaan oikeasti uskonut että Lumia 900 myy samantien ihan saatanasti ja Nokia marssii USA:n markkinoiden ykköseksi noin vain? Noksu lähtee kuitenkin käytännössä nollasta P-amerikan markkinoille ja itse olen ainakin sitä mieltä että kaikki julkisuus on tässä kohtaa hyvää, huonokin.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Noksu lähtee kuitenkin käytännössä nollasta P-amerikan markkinoille ja itse olen ainakin sitä mieltä että kaikki julkisuus on tässä kohtaa hyvää, huonokin.

Toivotaan, että olet oikeassa.
Odotellaan rauhassa n. puoli vuotta ja katsellaan missä mennään, kun pari neljännestä dataa lisää siitä kuinka Lumiat myy ja sitten on jo WP8-laitekanta lähellä sitä, että tulevat myyntiin.
 

Alejandro

Jäsen
Analyytikot: Nokian vuosi on täysi katastrofi | Kauppalehti.fi
Onko tämä lähes RIP-ketjun viestimateriaalia, ei kai sentään. Kaiken kruunaa tuo täysin mokattu Lumia 900-myynnin aloitus Jenkeissä, jossa puhelimen saa käytännössä ilmaiseksi 21.4 saakka. Nyt taistellaan jo selviämistaistelun esivaihetta ja lopullista taistelua, jos käänne parempaan ei tapahdu v. 2013 aikana.

Ei voi olla ajattelematta, jos tuollainen ohjelmiointimoka olisi tapahtunut Applen laitteelle. Vastaanotto olisi huomattavasti anteeksiantavampaa niin mediassa kuon pörssissäkin.
 

scholl

Jäsen
Noksu lähtee kuitenkin käytännössä nollasta P-amerikan markkinoille ja itse olen ainakin sitä mieltä että kaikki julkisuus on tässä kohtaa hyvää, huonokin.

Olen tavallaan samaa mieltä. He jättivät USA:n markkinat muille siinä vaiheessa, kun se meininki oli operaattorivetoista, eikä puhelinvalmistajan brändillä ollut mitään väliä, eikä se tainnut näkyä edes kännyköissä. Niissä luki aina joku Sprint tai vastaava. Niinpä tietyllä tavalla on hyvä jos julkisuutta on ja onhan se hyvä, jos mahdollisimman moni tarttuu nyt tuohon täkyyn saada sieltä halvalla kännykkä, koska kyllähän se on tärkeätä heille saada niitä puhelimia ulos ihmisten käsiin. Hinta/laatusuhde on yksi asia, mistä ihmiset puhuvat eteenpäin. Jos joku Apple on sikahintainen niin toiset voivat hakea vaihtoehtoja, jos Lumia ajaa saman asian.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Aikamoinen romahdus on sekä keskihinnoissa että voluumeissa. Toki jos myyt 99 dollarin tuotetta 100 dollarin alennuksella niin aika heikoille nuo katteet tahtoo jäädä. Lihoiksi tuo menee alle kahdessa vuodessa.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Ei voi olla ajattelematta, jos tuollainen ohjelmiointimoka olisi tapahtunut Applen laitteelle. Vastaanotto olisi huomattavasti anteeksiantavampaa niin mediassa kuon pörssissäkin.

Tottakai olisi ja sitäpaitsi Applella oli 4g-sotkut uuden iPadin kanssa ja lämpenemisongelmia osassa laitteita jne. Nokia aloittaa nyt nollasta USA:ssa ja siksi samantyyliset ongelmauutiset wifin kanssa ja satasen puhelimesta satasen alennus ei vaikuta bisnekseltä, vaan epätoivoiselta teolta pakon edessä, että Lumia 900:n myynti ei sakkaa kokonaan. Nokian pitäisi erottua edes luotettavana kelpo laitteiden valmistajana, joihin voi luottaa, että ne edes toimivat kunnolla, kun sekin olisi kilpailuvaltti muita vastaan.

En edes käsitä miksi Apple nostetaan aina esiin, kun kirjoitetaan Nokiasta. Kertokaa minulle yksi laite tai laiteryhmä, jossa Nokia ja Apple kilpailevat keskenään. Nokia ei valmista tietokoneita, musiikkisoittimia, tablet-laitteita, eikä kilpaile puhelimillaan vielä ollenkaan iPhonen kanssa, vaan esim. HTC:n ja Samsungin keskihintaisten puhelimien kanssa, joita Apple ei valmista. Apple ei tee verkkoja, Nokialla on NSN. Applella ei ole omaa karttapalveluyhtiötä, Nokialla on Navteq. Nokia ja Apple eivät ole kilpailevia yhtiöitä, vähän kuin vertaisi hyvää kymmenottelijaa Usain Boltiin, kun vertaa Nokiaa Appleen nyt 2012.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Aikamoinen romahdus on sekä keskihinnoissa että voluumeissa. Toki jos myyt 99 dollarin tuotetta 100 dollarin alennuksella niin aika heikoille nuo katteet tahtoo jäädä. Lihoiksi tuo menee alle kahdessa vuodessa.

Tuli Elop Kanadasta ja tuhosi koko yhtiön. Nyt se puhui jo avoimesti omaisuuserien myymisestä tänään.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Nokia on kusessa. Kassaa syödäään jo kovaa vauhtia ja kaikki on yhden kortin varassa - USAn lähtö on tehty mutta myynti totaali kysymysmerkki. Elop puhuu hintojen alennuksesta ja omaisuuden myynnistä. Hinnoitteluvoimaahan ja volyymietua Noksulla ei enää ole siinä määrin kuin aikoinaan niin nyt ei olla enää kaukana paniikkitoimenpiteistä. Tuo voi vielä päätyä historiaan keissinä jossa markkinajohtajasta konkkaan mentiin viidessä vuodessa. Huhhuh.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Tuli Elop Kanadasta ja tuhosi koko yhtiön. Nyt se puhui jo avoimesti omaisuuserien myymisestä tänään.

En omaa riittävästi tietoa siitä onko Elop hyvä vai huono valinta johtajaksi, mutta kyllä Nokian alamäen juuret on syvemmällä kuin tuossa kaverissa. Tähänkin ketjuun kirjoittelin jo vuosia sitten puljun markkinointiosaamisen ja panostamisen hälyyttävästä tasosta kauan ennenkuin Elopia edes mietittiin Nokian johtoon.

Toinen hälyyttävä signaali jo ennen Elopin aikoja oli se että Nokian yrityskulttuurissa arvostettiin enemmän niitä ihmisiä jotka halveksivat kilpailijoita ja kuuntelemisen sijaan keskittyivät saarnaamaan asiakkaille. Jos tilanne olisi ollut päinvastoin niin Nokia olisi todennäköisesti paremmassa kuosissa. Perusluterilainen ylpeys käy lankeamuksen edellä opetus toteutui taas kerran.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Ei Nokia konkkaan mene, mutta aivan varmasti joku sen ostaa kuljeksimasta tai sitten se paloitellaan ja ks. edellä.

Kyllä Elopilla alkaa olla tiukat paikat päällä kun omistaja-arvo on sulanut kolmannekseen ja uusi strategia yskii. Olisi todellakin mielenkiintoista noin ajatusleikkinä miettiä mikä Nokian tilanne olisi ollut jos se olisi sellaisen yleisen ämpyilyn sijaan iskenyt aktiivisesti S^3:n kanssa kilpailijoita vastaan kilpikonnataktiikan sijaan (tätä Nokian passiivista mainostusta olen kritisoinut vuosia), lauttapuheita ei olisi pidetty ja Meegoon olisi satsattu. Vaikka Meego tavallaan myöhästyi, niin realistisesti se on silti ollut toistaiseksi suurempi menestys kuin WP, tätä Meegon myöhästymistähän kuitenkin käytettiin syynä sen hylkäämiselle. Vanjoki lienee kohtalaisen vittuuntunut kaveri, etenkin jos lopputulemana tällä tiellä on Nokian tuho.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Paljon asiantuntijoita liikkeellä tänään. Kyselisin hieman lisätietoa parista asiasta, kun itseäni askarruttaa;

Analyytikot: Nokian vuosi on täysi katastrofi | Kauppalehti.fi
Onko tämä lähes RIP-ketjun viestimateriaalia, ei kai sentään. Kaiken kruunaa tuo täysin mokattu Lumia 900-myynnin aloitus Jenkeissä, jossa puhelimen saa käytännössä ilmaiseksi 21.4 saakka. Nyt taistellaan jo selviämistaistelun esivaihetta ja lopullista taistelua, jos käänne parempaan ei tapahdu v. 2013 aikana.
Kerro minulle lisää "täysin mokatusta". Jos asiakas saa puhelimen ilmaiseksi ja maksaa siitä kahden vuoden sopimuksestaan toista tuhatta dollaria, niin kenelle tämä on täysin ilmainen? Yksi esimerkki on myös se, että asiakas saa iphonen 200 dollarilla itselleen, mutta apple kuitenkin kirjaa omaan tulokseensa tästä 600 dollaria. Huomaatko tässä jotain ristiriitaa tuohon omaan ajatuksenjuoksuusi? Vai kuvitteletko, että applekin tekee megatulosta, mutta samalla myy puhelimia tappiolla?

Operaattorituki on ilmeisesti sinulle täysin uusi käsite, mutta google kertoo tästä lisää.


Aikamoinen romahdus on sekä keskihinnoissa että voluumeissa. Toki jos myyt 99 dollarin tuotetta 100 dollarin alennuksella niin aika heikoille nuo katteet tahtoo jäädä. Lihoiksi tuo menee alle kahdessa vuodessa.
Volyymit romahtivat, mutta kerro lisää keskihinnan romahtamisesta? Ja myös sinulle suosittelen perehtymistä sihen, mikä ero on asiakkaan maksamassa kertamaksussa ja siinä, minkä summan puhelinvalmistaja saa itselleen. Mutta ei mikään ihme, on erittäin yleinen kuvitelma, että Nokia kirjaa jokaisesta myydystä Lumiasta tuon alennuksen jälkeen tulokseensa -1 dollaria per puhelin.

Nokia on kusessa. Kassaa syödäään jo kovaa vauhtia ja kaikki on yhden kortin varassa - USAn lähtö on tehty mutta myynti totaali kysymysmerkki. Elop puhuu hintojen alennuksesta ja omaisuuden myynnistä. Hinnoitteluvoimaahan ja volyymietua Noksulla ei enää ole siinä määrin kuin aikoinaan niin nyt ei olla enää kaukana paniikkitoimenpiteistä. Tuo voi vielä päätyä historiaan keissinä jossa markkinajohtajasta konkkaan mentiin viidessä vuodessa. Huhhuh.
Kassaa syödään kovaa vauhtia? Otapa vaikka 5 edellistä kvartaalia, ja tutki lisää nettokassan muutoksia.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Paljon asiantuntijoita liikkeellä tänään. Kyselisin hieman lisätietoa parista asiasta, kun itseäni askarruttaa;

Kerro minulle lisää "täysin mokatusta". Jos asiakas saa puhelimen ilmaiseksi ja maksaa siitä kahden vuoden sopimuksestaan toista tuhatta dollaria, niin kenelle tämä on täysin ilmainen? Yksi esimerkki on myös se, että asiakas saa iphonen 200 dollarilla itselleen, mutta apple kuitenkin kirjaa omaan tulokseensa tästä 600 dollaria. Huomaatko tässä jotain ristiriitaa tuohon omaan ajatuksenjuoksuusi? Vai kuvitteletko, että applekin tekee megatulosta, mutta samalla myy puhelimia tappiolla?

Operaattorituki on ilmeisesti sinulle täysin uusi käsite, mutta google kertoo tästä lisää.

Sana "täysin" sai sinut menettämään malttisi. No, unohda se. : )
Tiedän mikä on operaattorituki. Vertaa Nokiaa yhtiöihin, jonka kanssa se oikeasti kilpailee, älä Appleen. Vertaa Nokiaa keskihintaisia puhelimia valmistaviin muihin yhtiöihin. Vain Apple tekee ainoastaan kalliita puhelimia ja Nokia ei valmista niitä ollenkaan. Nokian ns. "toiveuni" on se, että sitä ja sen Lumia-puhelimia verrattaisiin Applen iPhoneen ja se ei nyt 2012 ole realismia. Saat olla eri mieltä, mutta pidän oman mielipiteeni ja muutan niitä, jos tulee uutta dataa, en muuten.

edit. Haastan muutenkin kaikki kirjoittajat kertomaan esiin edes yhden laitteen tai asian, jossa Apple ja Nokia kilpailevat keskenään asiakkaista. Vaikka kuinka mietin, en keksi yhtään tuotetta tai palvelua, jossa Nokia vs Apple. Kertokaa, jos tiedätte, minä en tiedä miten Apple joutuu kilpailuun Nokian kanssa. Se maksaa Nokialle korvauksia patenteista, mutta ei kilpaile Nokian kanssa. Onko Applen iPhone-myynti ainoa asia v. 2012, jolla Nokia tienaa kunnolla tänä vuonna, jokaisesta Applen myymästä iPhonesta muutaman euron. Sehän saattaa olla 400-600 miljoonaa euroa puhdasta rahaa Nokian kassaan ja Nokian kannattavinta toimintaa juuri nyt.
 
Viimeksi muokattu:

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Huvittavintahan on, että Nokian osaketta suositeltiin Suomessa ostamaan kun se maksoi 20, 10, 9,8,7,5 ja 4 euroa. Jotkut edelleenkin kehtaavat näittää osakkeen olevan hyvä sijoitus. Onhan sillä iso kassa juu, mutta jokainen vähänkään tekniikasta ja taloudesta ymmärtävä tajusi pari/muutama vuosi sitten ettei tästä tule mitään.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Nokialla on halpaluurien keskihinta laskenut 25% ja älypuhelimissa säilynyt samana. Ihan tarkkaan en Nokian älypuhelinten hintoja tiedä, mutta olisin kuvitellut että Lumian tarkoitus oli nostaa niitä. Tämä siis myyrälle joka kaipasi lisätietoa. Luvut on tuosta tännekin linkitetystä uutisesta, jonka lähde on Nokian osari.

Ja edelleenkään ei ole hyvää bisnestä myydä luureja ilmaiseksi ulos, oli sitten suurimman tappion kärsijä Nokia tai operaattori. Nämä Lumian kytkysopimukset tuskin ovat niin ainutlaatuisen kannattavia että näin kannattaa toimia.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Kassaa syödään kovaa vauhtia? Otapa vaikka 5 edellistä kvartaalia, ja tutki lisää nettokassan muutoksia.
Miksi katsoisin historiaan kun Q1 on suorastaan hälyttävä?

Otan siis kvartaalin Q1/2012, jolloin kassaa syötiin. Sitten otan seuraavat faktat
- Symbianin syöksykierre älupuhelimissa (hävitty peli)
- Yllättävä kilpailutilanteen tiukkeneminen peruspuhelimissa (trendi on alaspäin kiinalaisten whitebox- valmistajien ansiosta)
- Lumian täydellinen epävarmuus: lähteekö myynti rajuun kasvuun vai ei?

Otan sitten TULEVAT kvartaalit
- Q2: vielä pahemmin kuin Q1 tappiolla
- Q3: tappiolla joko karmeasti tai kohtalaisesti (suuruus riippuu yksinomaan Lumiasta)
- Q4: totaalinen kysymysmerkki (riippuu yksinomaan Lumiasta)
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Nokian on pakko saada markkinaosuutta takaisin myymällä vaikka tappiolla. Sillä on siihen toistaiseksi varaa, varsinkin kun Microsoft on tukemassa. Samalla tavalla tablettilaitteissa Microsoftin osuus on toistaiseksi olematon, mutta syksyllä alkaa varsinainen sota, kun katsotaan mikä ekosysteemi tulee jäämään henkiin. Microsoft tulee mm. Nokian tabletin avulla yrittämään kaikkensa saadakseen markkinaosuutensa kasvuun tablettipuolellakin. On aivan mahdotonta sanoa, miten sodassa käy. Jos Nokia olisi yksin pitäisi tuotteiden olla selkeästi maailman prahaita. Nyt voi riittää, että valitsee oikean puolen. Mutta mikä puoli voittaa, on liian aikaista sanoa. Kuluttajan kannalta olisi tietenkii parasta, että olisi pari kolme hyvää systeemiä mistä valita. Saa nähdä miten käy.
 
Potentiaalia on minusta vielä nousuun. Suurin ongelma on että näyttäisi siltä että halpapuhelimet eivät tuota enää voittoa eli Nokian niin sanottu valttikortti ei enää pidä. Windows 8 tulee vasta syksyllä ja on luultavasti taas suunnattu "highendiin"...

Tällä hetkellä Windows ei käänny tarpeeksi "huonoihin" älypuhelimiin vaan tuo Lumia 610 on se halvin mahdollinen Windows luuri. Tämä ei riitä missään nimessä maihin kuten Intia. Siellä myydään esimerkiksi paljon halvempia Android luureja joihin on saatavilla paljon enemmän sovelluksia ym.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös