Nokia – jättiläinen huojuu?

  • 951 501
  • 5 138

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Tässä tapauksessa en kommentoinut Nokian tilannetta, sillä minulla ei ole vielä tietoa missä mennään.

Sen sijaan Nokia Siemens Networksin osalta tiedän aika paljon ja minä kirjoitinkin verkkopuolenasioista. Tämä Q2 ja sen seurauksena 1H/2009 oli NSN:lle torjuntavoitto, sillä tässä olisi voinut käydä erittäin paljon huonommin. Managementin taholta tehtiin erittäin hyviä ja järkeviä ennaltaehkäiseviä päätöksiä, jotta tähän tulokseen päädyttiin...

Ok, se on hienoa.

Ne pankkiiriliikkeet, jotka tekevät ylioptimistisia analyyseja eivät vain ole tienneet NSN:n tilanteen tiukkuutta ja ovat saaneet markkinat olettamaan vääriä asioita. Sijoittaja joutuu kuitenkin aina tekemään päätöksensä tiedossa ja saatavissa olevan informaation varassa, joka saattaa olla hyvinkin virheellistä, ehkä nytkin ja siksi NSN:n Q2 tai 1H oli useille pettymys, vaikka olisi pitänyt käsittää, että tehtiin torjuntavoitto.

En usko, että nykyinen taloustilanne on helppo NSN:n Managamentille, mutta ei se ole helppo sijoittajillekaan.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Muuten hyvä mutta markkinaosuus nousi menneellä neljänneksellä odotetusti. Sekä tyhmä- että älypuhelimissa.

Tavoitteet markkinaosuuden kasvattamisesta kuitenkin haudattiin, ja juuri siihenhän Nokian kurssilasku perustuu. Tulevaisuuden odotusten romahtaminen oli märkä rätti vasten sijoittajien kasvoja ja 14,68 prosentin pudotus puhuu aika kovaa kieltä.

Eikä se tuotekehitys mihinkään ole jäänyt makaamaan. Siellä vaan tehdään suuria juttuja taustalla ja ei ole mitään järkeä panostaa liikoja tässä vaiheessa.

Annetaan niin kuin tahallaan tasoitusta kilpailijoille ja pienennetään markkinaosuustavoitteita ihan omasta tahdosta, jepjep.

Nokian lippulaiva N97 oli pettymys, päivitetyt tulevaisuuden odotukset olivat pettymys. Ehkä seuraavaksi olisi hyvä tuoda sitä uutta tuotekehitystä esille, ennen kuin applet ja kiinalaiset menee ihan oikeasti ohi nokialaisista. Seuravaksi kuitenkin pitäisi ottaa Kiinan ja Intian kännykkämarkkinat haltuun ja siellä on nyt aika monta varteen otettavaa kilpailijaa enemmän kuin silloin, kun tapeltiin USA:n ja Euroopan markkinoista.
 
Viimeksi muokattu:

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Sijoittaja joutuu kuitenkin aina tekemään päätöksensä tiedossa ja saatavissa olevan informaation varassa, joka saattaa olla hyvinkin virheellistä, ehkä nytkin ja siksi NSN:n Q2 tai 1H oli useille pettymys, vaikka olisi pitänyt käsittää, että tehtiin torjuntavoitto.

Me puhutaan samasta asiasta ja ymmärrän toki mitä ajat takaa, mutta nyt olemme puhunneet täysin päinvastaisista lähtökohdista. Sinä "ulkopuoleisena sijoittajana" ja minä lähempänä operatiivista toimintaa.
 

InTheYear2000

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Nokian lippulaiva N97 oli pettymys.

Kerrotko millä tavalla N97 oli pettymys? Esimerkiksi jos sitä vertaa (fanittamaasi?) iPhone 3G S:n niin melkein kaikki arviot, mitkä netistä olen lukenut, jossa on vertailtu näitä puhelimia niin N97 on "julistettu voittajaksi". Jos tämä puhelin on pettymys niin mitähän iPhone 3G S sitten on?

Vajaan viikon omakohtaisen kokemuksen jälkeen voin todeta, että aivan mahtavan puhelimen Nokia on onnistunut tekemään ja tämä on todellakin kaukana pettymyksestä.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kerrotko millä tavalla N97 oli pettymys?
Kaatuileva, hidas, jumitteleva. Kineettinen skrollaus on kuin mummoa vetäisi lumessa, käyttiksen ulkonäkö lähes kahdeksan vuoden takaa. Videoformaattien tuki aivan avuton, musiikin ajaminen sisään alkukantaisesti toteutettu. Resistiivinen näyttö toteutettu todella surkeasti, vaatii moninkertaisesti kovemman painalluksen kilpailijoihin nähden ja jättää suureen osaan painalluksista vastaamatta.

Nämä asiat tulleet eteen HTC:tä ja Nokiaa vertaillessa. Ovi storet ja Nokian tietokoneohjelmistot onkin sitten aivan oma surullinen tarinansa.
 

Tenho

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Nokia polkee paikallaan ja muut saavuttavat. Siinäpä tämä kaikki lyhykäisyydessään. Tuotekehitykseen kannattaisi panostaa ja julkaista jotain uutta ennen kuin paska osuu todella tuulettimeen.

Voi elämän karut kävyt. Oliko se R&D-menot vähän vajaa 1.5 miljardia päättyneellä vuosineljänneksellä? Ottiko Nokia sen 500 miljoonan lainan Maemon kehittämiseen? Eikö koko Symbianin mylläämistä lasketa tuotekehitykseksi? Ja julkaistaanko syyskuun Nokia Worldissa ensimmäinen uusi Maemo-laite tahi jotain muuta? Ja hienoa että kun NRC ilmoittaa pyrkivänsä kehittämään teknologiaa joka lataa puhelinta _ilmasta_ löytyvällä energialla, niin sitäkään ei ilmeisesti lasketa tuotekehitykseksi.

Käyttöjärjestelmät vanhenee ja niitä pitää päivittää / rakennella uusiksi. Sama tilanne tulee olemaan edessä joskus hamassa myös esim. Applella. Kaikki tietää, jopa Nokia itse, että Nokia pääsi Symbianinsa kanssa ns. lerpsahtamaan ja hitaan reagointinsa (+silkan kokonsa) takia joutui nykyiseen haastavaan tilanteeseensa.
Vuoden 2009 kesällä tuotekehityksestä huutelu on kyllä silti ihan naurettavaa, kun viimeisen parin vuoden aikana on tullut ihan selväksi että Nokia on reagoinut asioihin. Ei sitä enää kannata huudella, kun Nokian tuotekehitys näyttää alustojen (ilmeisesti se eniten kritisoitu asia) suhteen ihan päivänselvältä. Tuntuvat kaikki muut panikoivan ympärillä, mutta Nokia itse ei ole osoittanut minkään sortin panikoimista. Tosin jos esim. Ovi-käyttäjien määrän lasketaan olevan reilun vuoden kuluttua isompi kuin Facebookin niin tavallaan ymmärrän rauhallisuuden.

Nokia on jo vuosien ajan ihan julkisesti esitellyt laitteita, joissa on esim. 3D-näyttö. Voin tietenkin olla ainut, mutta jaksan edelleen uskoa että niillä on edelleen jonkinlainen käsitys siitä miten tehdään puhelimia ja muita kannettavia vempaimia.

Jos 2010 (tai ehkä jopa 2011) Nokia käyttää liiaksi nykyisenkaltaista Symbiania älypuhelimissaan niin sitten allekirjoittanutkin saattaa huudella jotain.

edit. Lisätään nyt vielä, että en minäkään todellakaan ymmärrä sitä että käyttiksestä ja eri laitteiden firmwaresta pitää olla liikkeellä miljoonia eri versioita, joiden yhteensopivuus on täysin arpapeliä. Se on tyhmää, mutta ehkäpä nämä uudelleenjärjestelyt tuo siihenkin jotain järkeä.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Hienoa ja ihailtavaa, mutta niin kauan kuin niistä tuotteista aidosti tulee jotain valmista on turhaa huudella taustalla tapahtuvaa työtä. Nokia kuluttaa valtavasti tuotekehitykseen, mutta samalla kilpailijat ottavat etumatkaa.

Palm on puskenut markkinoille webOS:n ja siihen juuri SDK:n sekä aidosti toimivan softakaupan. Googlelta on tullut loistava Android, HTC:n uusin TouchFLO on erinomaisen toimiva. Jopa Samsungin tökkivä TouchWiz on ottanut aimoharppauksia eteenpäin. Samalla Nokian lippulaivamallin käyttistä ei nopeasti erottaisi kolme vuotta vanhasta N95:stä ja softakaupassa on muutama soittoääni ilmaisjaossa.
 

Viljuri

Jäsen
Liiallisesta "insinöörimäisyydestä" syytetään Nokian vaikeuksia, mutta toivottavasti tässäkään ei reagoitaisi yli.

Mainostoimistojen ja henkilöstöpuolen höpöttäjät eivät voi keksiä pyörää joka kerta uudelleen, ja vaikka suomalaisilla toimijoilla perinteisesti onkin ongelmalliseksi muodostunut loppukäyttäjille näkyvä implementointi ja markkinointi, niin toisaalta myös nämä Nokian viimeisimmät ongelmat korreloivat myös entistä suurempaan keskinkertaisten mitättömyyksien tuloon kaikkeen päätöksentekoon, alkaen ylimmästä johdosta.

Aivan kuin joissakin tapauksissa ainoana todella distinktiivisenä meriittinä olisi Suomen kansalaisuuden puuttuminen.

Kaikki ei ole kultaa, mikä kiiltää.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Liiallisesta "insinöörimäisyydestä" syytetään Nokian vaikeuksia, mutta toivottavasti tässäkään ei reagoitaisi yli.

Ja tämä syytös on mielestäni se kaikkein typerin, Nokialla on palkkalistoillaan valtava määrä ekonomeja, muotoilijoita ja ties mitä UI-ihmisiä, he tässä hommaansa tekevät huonosti, eivät ne ASIC-piirejä suunnittelevat insinöörit.
No, toki syy ongelmiin (niin siis mihin, ilmeisesti markkinaosuus yhä oli se 40%, vähän sama kun jengi ilkkuu Microsoftia Vistan heikosta myynnistä, vaikka suurin syy tähän on se että XP on vain niin hyvä käyttis ettei siitä ole tarvetta luopua) voi olla johtotehtävissä olevat insinööritaustaiset henkilöt, mutta toisaalta ei Vanjoki insinööri ole ja ei ole Kallasvuokaan (ilmankos Viljuri on hiljaa tästä ;)), eli mielestäni on kokonaisuudessaan vähän kyseenalaista kaataa kaikkea paskaa "insinööriyden" päälle.
 

AapoV

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa/Calgary Flames
Käytännöllisyyden puutetta

Minulla on ollut 6 Nokian puhelinta, ja enempää ei tule olemaan.

Nykyisessä N70:ssä on se armoton käytännöllisyyden puute joka heijastuu parin tarvittavan pienohjelman puutteeseen, kuten herätyskelloon ja sekuntikelloon. Parin vuoden käytön jälkeen ennen niin kätevä kameran suojaliukukansi on löystynyt niin että kameraa sammuu aina jos kantta ei paina kunnolla kiinni.

Tässä N70:ssä näkyy juuri tämä insinöörimäisyys lukuisina (turhina) ohjelmina, kuten QuickSheet, -Word ja -Point. Kuka kirjoittaa kännykällä word-tiedostoja kun ei ole edes jokaiselle kirjaimelle omaa näppäintä??

Parasta antia Nokia antaa vanhoissa YKSINKERTAISISSA puhelimissa kuten 3310:ssä ja 3510i:ssä.

Seuraava puhelimeni tulee olemaan iPhone 3gs kunhan myyntiin tulee Suomessakin.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ja tämä syytös on mielestäni se kaikkein typerin, Nokialla on palkkalistoillaan valtava määrä ekonomeja, muotoilijoita ja ties mitä UI-ihmisiä, he tässä hommaansa tekevät huonosti, eivät ne ASIC-piirejä suunnittelevat insinöörit.

En syyttäisi "kumpaakaan" puolta tästä ajattelemastasi vastakkainasettelusta. Talo on kokemukseni mukaan pullollaan niin hörhöilyn kuin koodinhakkaamisen mestareita, jotka omalla tahollaan tekevät kyllä hyvää työtä. On sitten ihan eri asia mitkä niistä kehitetyistä (en viitsisi käyttää sanaa "innovatiivinen") jipoista megalomaanisessa talossa päätetään toteuttaa ja laittaa myyntiin. On ihan fakta että Nuukialla on pöytälaatikossaan koko joukko loistokkaita patentteja joita ei ole lähdetty toteuttamaan. Ja se on tehty tietoisesti.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
On ihan fakta että Nuukialla on pöytälaatikossaan koko joukko loistokkaita patentteja joita ei ole lähdetty toteuttamaan. Ja se on tehty tietoisesti.

Ei kai kilpailijatkaan paljasta kaikkia korttejaan etukäteen. Kyllä Nokian kannattaisi nyt siirtyä vahvaan hyökkäykseen, jos on millä hyökätä ja tuoda ne nerot laitteensa esiin. Itse kyllä pidän E71-luuristani, enkä vaihtaisi sitä mihinkään Applen hype-puhelimeen ihan ilmaiseksi. E71:ssä on kaikki mitä tarvitsen, kuten oikea näppäimistö, eikä mitään turhuuksia sotkemassa ajatuksia.
 

Tenho

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Hienoa ja ihailtavaa, mutta niin kauan kuin niistä tuotteista aidosti tulee jotain valmista on turhaa huudella taustalla tapahtuvaa työtä. Nokia kuluttaa valtavasti tuotekehitykseen, mutta samalla kilpailijat ottavat etumatkaa.

Nokia on puljannut kuluttajalle näkymättömästi alustojensa kanssa jo pari vuotta, puskenut pihalle osittain ihan järjetöntä scheissea eikä nämä Palmit, Androidit ja muut hilpeät kumppanit siltikään kykene ottamaan edes yhdessä saman suuruista markkinaosuutta kuin Nokia. Ja toisen neljänneksen perusteella Nokian ei ilmeisesti tarvitse tässä välitilanteessa työntää pihalle kuin joku 5800XM, jolla tarvittaessa hoidetaan markkinaosuudet kasvuun.... Kenellähän se etumatka reaalimaailmassa (blogien, "journalistien" ja ameriikan yhdysvaltojen ulkopuolella) on?

Enkä nyt sano etteikö nykymenolla Nokia olisi jatkossa pulassa. Varmasti on, mutta tällä hetkellä tilanne taitaa kuitenkin olla varsin hallinnassa.

Palm on puskenut markkinoille webOS:n ja siihen juuri SDK:n sekä aidosti toimivan softakaupan.
Ja SDK joka ei edes ole vielä päässyt ulos betasta kuvaa varmasti tätä Palmin etumatkaa Nokiaan nähden. Etenkin kun Nokian WRTKit tekee jotakuinkin samaa asiaa ja on myös käytettävissä (ja ilmeisen kovan kehityksen alla).
Palm joka oli täysin raato muutama vuosi sitten (on sitä osittain yhä, etenkin jenkkien ulkopuolella) onkin nyt jotenkin ilmeisesti maagisesti yhdellä puhelimella ja yhdellä webbisivuihin pohjautuvalla käyttiksellä ajanut Nokian ohi.

Googlelta on tullut loistava Android,
Kyllä. Aivan kuten Applelta ja Palmilta myös (ainakin joihinkin käyttötarkoituksiin). Ja kuten Nokialta (toivon mukaan) tulee loistava Maemo (sekä Fremantle & ja etenkin Harmattan) ja Symbian^*.
Androidhan on jotakuinkin Linux + Googlen sekasikiö Java-ympäristö, joka eivät käsittääkseni ole edes millään muotoa standardia Javaa tukeva, vaan joku ihan oma tunkkaus. Ja vaikka käyttis käyttää Linux-kerneliä niin Linuxia siinä ei juuri muuta olekaan. Toisin kuin esimerkiksi Maemossa.
Se on heikkous, jos oikeasti halutaan alustoja verrata.

HTC:n uusin TouchFLO on erinomaisen toimiva.
Lienee aikakin. Eikös se perinteisesti ole ollut täydellisen epäonnistunut koristeluyritys, jossa ei ole ollut tietoakaan käyttöjärjestelmän yhteisestä käyttöliittymästä...

Samalla Nokian lippulaivamallin käyttistä ei nopeasti erottaisi kolme vuotta vanhasta N95:stä ja softakaupassa on muutama soittoääni ilmaisjaossa.

Tämähän nyt on jo todettua. Nokia mokaili jokunen vuosi sitten. Parin vuoden päästä nähdään mokaileeko ne tällä hetkellä. Itse veikkaan että eivät mokaile. Voidaan myös katsoa erottaako Applen ensi vuoden softaa ensimmäisestä iPhone-softasta nopealla silmäyksellä... :)

Ja vaikka Nokialta tietenkin saisi odottaa vähän jotain erilaista, niin kyllä se Ovi Store siitä nousee. Sinnehän tuntuu ohjelmia tulevan jonkin sortin ryppäissä ja ainakin minun kuulemani kommentit on olleet positiivisia esimerkiksi hyväksymisprosessin suhteen. Joku lisenssiongelmahan siinä oli (on edelleen?), joka ilmeisesti joitain firmoja on estänyt laittamasta softaa levitykseen, mutta eiköhän nuokin saada korjattua, jos ei siis jo ole korjattu.
Tietenkin voisi huomauttaa jotain esimerkiksi Palmin WebOS:lle saatavista ohjelmista, mutta jätänpä väliin..

Idea lähinnä oli kuitenkin korostaa, että on täysin normaalia että välillä toiset pojat kiusaa hiekkalaatikolla ja tilanne näyttää dramaattiselta. Yleensä se hiekkalaatikon kauhu kuitenkin nousee sieltä pienien vaikeuksien jälkeen.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Nämä asiat tulleet eteen HTC:tä ja Nokiaa vertaillessa. Ovi storet ja Nokian tietokoneohjelmistot onkin sitten aivan oma surullinen tarinansa.

Subjektiivisia juttuja mutta sekä HTCtä ja Noksua työsuhdepuhelimenakäyttäneenä Nokiasta voi sanoa että se on laadukkaampi ja yllättäen kestävämpi. HTCni oli muovinen lörpäke joka hajosi käsiin. En hanki ellei tuputeta. OVI on kyllä aneeminen.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Onhan se aivan selvää, että jossain vaiheessa kännykkämarkkinat romahtaa. Kuka helvetti sitä jaksaa olla vaihtamassa puhelinta joka vuosi vain kantaakseen rahaa Nokian omistajille? Eihän puhelimiin voi tulla sellaisia ominaisuuksia, jotka suurinta osaa kuluttajista kiinnostaisi ja saisi heitä haluamaan uutta laitetta. Suuri enemmistö tulee aina vain puhumaan ja korkeintaan lähettämään tekstareita. Kyllä länsimaissa markkinoiden kasvu on turhaa haaveilua. Kiinaan ja kehitysmaihin toki saattaa vielä joku puhelin mennä, mutta muuten markkinoiden saturaatiopiste on ohitettu aikaa sitten. Sekin on aivan sama mikä on markkinaosuus, sillä markkinat kokonaisuudessaan tulee romahtamaan tyystin.

Ainoa mikä voisi pelastaa Nokian, olisi laajentaa liiketoimintaa muille aloille. Jos firma pysyy ainoastaan mobiilibisneksssä, on konkurssi väistämättä edessä. Jos sulla vielä on firman osakkeita, niin myy ne nyt herran jestas äkkiä!
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Nokian ja muidenkin kännyfirmojen tulevaisuus on siinäkin mielessä hataralla pohjalla, että tulevaisuudessa känny on pelkkä siru ihon alla. Kännypalveluilla voi yrittää tehdä rahaa ja joku minikokoinen navigaattorikänny voisi meikäläistäkin kiinnostaa.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Eri mieltä. Kännykät (PDAt) tulevat monipuolistumaan ja raja läppärin ja PDAn (ja stereoiden ja TVn)välillä hämärtymään tai katoamaan. Vai mitäs sanotte sim-kortin kokoisesta projektorista joka varmaan periaatteessa jo voidaan kännyyn integroida ja heijastaa siitä kuvaa seinälle. Kappalemäärissä saturaatio on varmaan lähellä joo, ja peruspuhelut voidaan soittaa pikku sirulla mutta media ja informaatio tulee lisääntymään näihin laitteisiin ja varmistamaan markkinan pysymisen. Romahdukseen en usko.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Kännykät (PDAt) tulevat monipuolistumaan ja raja läppärin ja PDAn (ja stereoiden ja TVn)välillä hämärtymään tai katoamaan. Vai mitäs sanotte sim-kortin kokoisesta projektorista joka varmaan periaatteessa jo voidaan kännyyn integroida ja heijastaa siitä kuvaa seinälle.

Saattaahan tuo olla mahdollista, että tuommoista tekniikkaa yritetään markkinoille työntää. Turhaan kuitenkin. Juuri kukaan ei käytä edes kännykän kameraa tai musiikin kuuntelumahdollisuuksia. Hyvin pieni marginaalinen osuus käyttää kännykkää puhumisen ja viestittämisen lisäksi mihinkään edes Suomessa, kännytekniikan luvatussa maassa. Voi olla varma, että maailman markkinoilla kerrotun kaltaisille laitteille löytyy ainoastaan vähäistä kysyntää, ja vain joidenkin Hi-Tech-fanien joukossa.

Voihan tosin olla mahdolista, että voimakkaasti panostamalla tämmöiseen tekniikkaan saatetaan firma nippa nappa pelastaa, mutta sitten strategia pitää muuttaa suurteen volyymien hakemisesta piensarjavalmistajaksi. Ja menossa joudutaan potkimaan tuhansia Nokialaisia kortistoon. Ei voi mitään.
 

juza

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Hyvin pieni marginaalinen osuus käyttää kännykkää puhumisen ja viestittämisen lisäksi mihinkään edes Suomessa, kännytekniikan luvatussa maassa.

Tämä on suuri kupla. Olet oikeassa että Suomessa nämä ominaisuudet eivät ole kovin kovalla käytöllä. Mutta Suomi on todellakin kehitysmaa monessa mielessä kun puhutaan kännyköistä. Esimerkiksi jokaisessa pohjoismaassa Ruotsia lukuunottamatta puhelinten keskihinnat on lähes tuplasti suurempia kuin Suomessa. (Norjassa 240€, Ruotsissa 170€, Tanskassa 200€, Suomessa n. 100€)
Lähdettä en nyt tähän hätään muista enkä summiakaan ihan tarkasti.
Tuskin noita puhelimia ostetaan vain puhumiseen.

Syitä tuohon on monia. Mielestäni suurimmat syyt on kytkykaupan rajoittuneisuus Suomessa. Muissa maissa myynti tapahtuu lähes kauttaaltaan operaattoriin sitoutuen, tämä pitää keskihinnat korkeampana.

Suurempi syy on mielestäni kuitenkin siinä, että Suomessa on aina myyty ns. kehitysmaapuhelimia. Nokia tuo Suomeen samat mallit kuin mitä se myy vain afrikassa, Intiassa ja Kiinassa. (mm. 1100, 1110 jne.)
Suomalainen on totutettu siihen että puhelimen saa muutamalla kympillä, silti kaikilla löytyy kuitenkin samasta käsilaukusta MP3 soitin ja digikamera.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Suomalainen on totutettu siihen että puhelimen saa muutamalla kympillä, silti kaikilla löytyy kuitenkin samasta käsilaukusta MP3 soitin ja digikamera.

Suomalaiset eivät ole tyhmiä ostaessaan puhelimia, eikä muutenkaan. 100-150 eurolla saat paremman pokkaridigikameran kuin yhdessäkään kännykässä. Koska muuten kännyköihin tulee esim. 10x optisella zoomilla varustettu kamera. Voit ostaa iPodin musiikkia varten parilla satasella ja lopuksi peruskännykän. Kaikki maksaa yhteensä 300-400 euroa. Nokia tekee hybridi-puhelimen ja sen pitäisi olla halvempi kuin nuo erilliset laitteet, jotka ovat parempia kuin Nokian "kaiken osaava" kännykkä. Ei, se on kalliimpi kuin erilliset laitteet tai sitten osittain niin surkea esim. kameran osalta, että on pakko kuitenkin ostaa "oikea" digikamera.

Järkevä ostaja haluaa tietenkin kunnon digikameran, kunnon musiikkisoittimen ja kännykän puhumiseen ja tekstiviesteihin, eikä yhtä laitetta, joka on keskinkertainen ja osittain surkea yhdistelmä kaikkea mahdollista.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Kyllä täytyy sanoa että Nokia on pahasti pudonnut junasta niiden kännyköiden osalta joissa on katetta. iPhone esimerkiksi hakkaa käytettävyydessään Nokialaisen 100-0. Nokiassa on todellakin tehty mahdolliseksi se, että kehitys kehittyy taaksepäin. Konkurssihan tuosta tulee kunhan kiinalaiset ja intialaiset ovat luurinsa saaneet muutaman vuoden sisään..
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Järkevä ostaja haluaa tietenkin kunnon digikameran, kunnon musiikkisoittimen ja kännykän puhumiseen ja tekstiviesteihin, eikä yhtä laitetta, joka on keskinkertainen ja osittain surkea yhdistelmä kaikkea mahdollista.
En tiedä järkevyydestäni, mutta tässä on juuri se syy, miksi en tee mitään jollain megaluurilla. Ymmärrän toki, että sähköpostit ja vastaavat ovat tärkeitä nykyään monissa työtehtävissä ja ne on hyvä olla olemassa toimivasti myös kännykässä. Itse tykkään kuitenkin käyttää kunnon kameraa ja soitinta, kun niitä oikeasti suunnittelen käyttäväni, enkä jotain kömpelöä hybridiä.
 

InTheYear2000

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
iPhone esimerkiksi hakkaa käytettävyydessään Nokialaisen 100-0.

Ei todellakaan hakkaa. N97 on huomattavasti kätevämpi käyttää kuin Äpplen iPhone. Olen kokeillut monet kerrat iPhonea, kun kaverilla on se ja nyt kun olen käyttänyt viikon N97 niin sen on huomattavasti parempi puhelin kaikelta osin ja huomattavasti kätevämpi käyttää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös