Monikulttuurisuus – rikkaus vai vitsaus?

  • 3 108 703
  • 24 186
Suosikkijoukkue
Jukurit, TML
Niin, jos Ruotsin rajan yli olisi 30 000+ sijasta marssinut vaikka 60 000 turvapaikkaturistia, niin Sipilä, Orpo ja Soini olisivat nähtyjen tapahtumien valossa päästäneet sisään myös ne 60 000 asylumia huutavaa iPhone-miestä. Mitään "semi-tiukkaa" linjaa ei ollla harjoitettu, vaan Suomeen kohdistunut haittamaahanmuuton taakkapaine on ollut kiinni lähinnä muiden maiden päätöksistä.

Boldaus oma ja lisään vielä että Suomen maantieteellisestä asemasta pussinperällä. Siirtolaispolitiikkamme on aivan tuuliajolla, jossa tsunamin sattuessa kohdalleen, täällä marssitaan korkeintaan "rasismia" vastaan ja tukitaan kriittisten suut. Joka hetki mennään niin sanotusti tuurilla aallokossa. Mikäli 2015 Suomeen olisi tullut esimerkiksi 100 000 tulijaa, pitäisi olla tässä vaiheessa kaikille täysin selvää, että Suomi olisi ajautumassa Ruotsin tielle.

Vihervasemmisto on pitänyt hysteeristä metakkaa ihmisoikeuksista ja lehdistö on antanut täyden tulituen.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Varissuon mallia tulisi ehdottomasti kehittää ja viedä muuallekin, ainoastaan harvat kaapupäät ovat siitä eri mieltä. Mutta käytettävät resurssit tulee myös aina ottaa huomioon.

Pakko kiittää erikseen asiallisesta vastauksesta, sillä se on harvinaista tässä ketjussa. Minulla ei ole riittävästi tietoa, että pystyisin jatkamaan keskustelua tämän pidemmälle, mutta huomautan resurssien tarkoittavan muutakin kuin rahaa. Varissuon malli ilmeisesti osoittaa sen, että Suomesta löytyy myös halua ja osaamista.

Paskapuhetta, mutta ymmärrän että on kova hätä kiistää tämä asia.

Osaatko sinä koskaan tuoda keskusteluun mitään muuta näkemystä kuin haukkua toisten näkemyksiä paskapuheeksi. Anna edes joskus jotain perusteluja näkemyksille, ettet aina vaikuta idealismissa marinoidulle peräkamarin pojalle, joka ei ole koskaan lähiössä käynytkään.
 

Tukaton

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Siellä on toiminut 6-8 hengen ryhmiä ja poliisipäällikkö epäilee, että toimintaa on organisoitu sosiaalisen median kautta. Paikalle saapuvia poliiseja on ainakin joissakin paikoissa kivitetty ja estetty näin palopaikoille pääsyä. Ilmeisesti poliisilla ei ole yhtään varsinaista epäiltyä, vaikka joitakin paikalla olleita on puhuteltu.

Miksi poliisiin ei ole tunkua kansankodissa? Nekin jotka asioista avautuvat, tekevät sen vasta eläkeiän kynnyksellä punavihreän median ja paremmin tietäjien lynkkauksen pelossa.

Niin no, Fria Tider- lehden mukaan poliiseja oon kivitetty, he perustavat lähteensä GP:n (Göteborg Posten) tietoihin. Minä en löytänyt mitään mainintaa mistään muualta että siellä olisi ollut joku 40- päinen joukko ollut riehumassa (näyttää Ryssän mielipiteiden levittäjältä tuo Fria Tiden). Noin yleisesti: minä taidan tässä olla yhteinen tekijä. Asuin Kööpenhaminassa kun siellä poltettiin autoja ja tekijät olivat keskenkasvuisia liimanhaistelijoita, piti olla vallankumouksen alku, no ei ollut. Sitten paloi vähän väliä Biskopsgårdenissa ja piti olla sellainen alue ettei sinne voi menna. No täällä olen asunut koko ajan, ei ole tullut vallankumousta täälläkään. Nulikat ovat kasvaneet ja palot loppuneet. Perkele kun eivät nuo Ruåttin poliisit näyttäydy yhtään ellei ole pakko, täällä käyvät nykyään kaupan kulmalla nykyään pari kertaa viikossa ja kas, pennut eivät enää pyöri veronmaksajien jaloissa kun vanhemat katsovat enemmän niiden perään.

Tässä vielä lainaus GP:stä: "
I Frölunda förstördes över 60 bilar – 31 brann och utöver dessa skadades 35.

En grupp om sex till åtta maskerade ungdomar sågs tända eld på platsen och springa därifrån."

Muokkaus: Soitin kaverille ja olivat kuulemma heitelleet kivillä poliiseja, että siitä tuo tieto varmaan oli tullut, mutta katsotaan nyt, yritän katsoa jos löydän tietoa tuosta paikalle pääsyn estämisestä.
 
Viimeksi muokattu:

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Tämä ei valitettavasti pidä paikkaansa, väite on oikeastaan aivan posketon. Suomeen on kävellyt käytännössä juuri niin paljon tulijoita kun on sattunut tulemaan. Oletko ollut mediapimennossa viimeiset kolme vuotta? Viimeisessä ministeriön selonteossakin tms. lähdetään siitä, että koetetaan järjestää tulijoille majoittumistilat tarvittaessa vaikka pakolla, olipa heitä vaikka satatuhatta. Vihervasemmisto ei mitään muuta ole tehnytkään, kun koettanut taistella sen puolesta, että jokainen tulija otetaan vastaan ja karkotuspäätöksenkin saanut pysyy maassa.

Ruotsin nykyisten ongelmien siemen on kylvetty vuosikymmeniä takaperin ja tuolloinkin ja sieltä tähän päivään saakka Ruotsi on haalinut tulijoita monikymmenkertaisesti Suomeen nähden, joka vuosi. Esimerkiksi nämä tällä hetkellä Ruotsissa pyörivät aseet ja kranaatit salakuljetetaan pääosin Ex-Jugoslavian alueelta, mistä Ruotsi myös otti noin 100 000 tulijaa, kymmeniä kertoja Suomea enemmän. Sen uhanhan muodostaa pääosin yleensä toisen polven maahanmuuttajat ja voin olla melko varma, että noita autoja polttaneet nuoret eivät olleet nyt Syyriasta ja lähialueilta paenneita, vaan pääosin lähiöissä varttuneita toisen polven maahanmuuttajia. On myös totta, että viime vuosina Suomeen on tullut erittäin paljon tulijoita koko Euroopan turvapaikkajärjestelmän pettäessä, mutta tuo arabikevään jälkeinen tilanne alueella onkin historiallisen poikkeuksellinen, enkä käyttäisi sitä ainoana argumenttina kun verrataan Suomen ja Ruotsin pakolaispolitiikkaa tästä taaksepäin ajassa -80 luvulle.
 
Suosikkijoukkue
Jukurit, TML
Ruotsin nykyisten ongelmien siemen on kylvetty vuosikymmeniä takaperin ja tuolloinkin ja sieltä tähän päivään saakka Ruotsi on haalinut tulijoita monikymmenkertaisesti Suomeen nähden, joka vuosi.

Juuri näin. Tästä asiasta Ruotsissa, kuten myös Suomessa on yritetty puhua vuosikymmenet. Vaikutus on ollut sama kuin voimakkaaseen vastatuuleen kuseminen. Aivan viime vuosina suvaitsevaiset ovat tuoneet vastatuulen avuksi tuulettimia, jotta totuus saataisiin vaiennettua.

Näillä autopoltoilla on yhteyttä kulttuuriin, aivan kuten Ruotsia koskettavalla raiskausrikollisuudellakin. Autopolttoja ei voi selittää ilmoituskynnyksen kasvamisella, heh, tosin sekään ei enää yllättäisi. Tämä "järjestäytynyt rikollisuus" kaiken selittäjänä on ilmeisesti viimeinen kortti mikä suvaitsevaisten pakista löytyy. Ruotsidemokraatit ovat olleet aivan asian ytimessä. Muuttuuko mikään Ruotsin parlamentissa? Hell no. Liian moni tärkeä poliitikko, akateemikko tai lehdistö kokisi täydellisen mahalaskun. Tässä tilanteessakaan ei ajatella valtion etua. Tärkeintä on oman jakkaran ja puolueen kohtalo.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Nyt esillä oleva Ruotsin autopolttojen sarja useammassa kaupungissa oli todennäköisesti sovittu somessa, kuten viranomaiset olettavat. Göteborgin poliisin näkemys on seuraava: kyse olisi kenties tarkoituksellisesta ahdistuneisuuden luomisesta yhteiskuntaan + hauskanpidosta autoja polttamalla. Suoranaista yhteyttä muuhun rikolliseen toimintaan poliisi ei näe, koska tällainen massiivinen toiminta haittaa sekä huumeiden myyntiä että kaikkea muuta rikollisuutta.

Kuten on moneen kertaan tullut esille, Ruotsin ongelmat johtuvat epäonnistuneesta integroitumisesta viimeisten 10-15 vuoden aikana. Muutamalla lauseella tiivistäen: maahanmuuttajien lasten ja heidän lastensa on monta kertaa helpompi löytää paikkansa jengeissä, kuin yhä enemmän koulutusta ja osaamista vaativassa yhteiskunnassa. Kun jengeissä voi myös tienata mm. huumeita myymällä enemmän kuin hanttihommissa, pahiten syrjäytyneet tai syrjäytymässä olevat nuoret valitsevat usein jengin.

Olen itsekin muistaakseni laittanut linkkejä, joissa tuota aihetta käsittelee niin vihervassarit kuin porvarit, asiantuntijat ja poliisit. Ratkaisukeinoja on Ruotsin tilanteessa hyvin vähän. Sen takia esim. hallituksen demariministeri, itsekin maahanmuuttaja, on vaatinut ns. paperittomia maasta ulos, koska he liittyvät jengeihin. Mutta kyse on paljon laajemmasta ongelmasta: siitä, että iso osa nuorista ei löydä itseään ja nämä nuoret ovat usein toisen tai kolmannen sukupolven maahanmuuttajia.
 
Suosikkijoukkue
Jukurit, TML
Osaatko sinä koskaan tuoda keskusteluun mitään muuta näkemystä kuin haukkua toisten näkemyksiä paskapuheeksi. Anna edes joskus jotain perusteluja näkemyksille, ettet aina vaikuta idealismissa marinoidulle peräkamarin pojalle, joka ei ole koskaan lähiössä käynytkään.

Sun kanssa se on aivan turhaa. Näitä samoja asioita on vatkattu täällä vuosikausia, mutta se on ollut sun ja parin muun palstalaisen kanssa sitä tuuleen kusemista. Selittäviä tekijöitä etsitään mistä kiven kolosta tahansa, vaikka totuus loistaisi nenän alla kirkkaana.

Edit. Lisätty linkki alla.

Pääministeri Lövren kysyy: "Mitä hemmettiä te teette?" (Linkki IS)

Sitä samaa on kysytty pääministereiltä turhaan vuosikymmen.
 
Viimeksi muokattu:

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Suoranaista yhteyttä muuhun rikolliseen toimintaan poliisi ei näe, koska tällainen massiivinen toiminta haittaa sekä huumeiden myyntiä että kaikkea muuta rikollisuutta.

– –

Muutamalla lauseella tiivistäen: maahanmuuttajien lasten ja heidän lastensa on monta kertaa helpompi löytää paikkansa jengeissä, kuin yhä enemmän koulutusta ja osaamista vaativassa yhteiskunnassa.

Järjestäytynyt rikollisuus ja jengiytyminen ovat tosiaan eri asioita, eikä ensiksi mainittu selitä autojen polttamisia. Pitäisi kuitenkin nähdä, onko järjestäytyneellä rikollisuudella ja jengiytymisellä mitään yhteistä. Minä väitän, että on ja syy on mainitsemassasi "paikan löytämisessä".


Sun kanssa se on aivan turhaa. Näitä samoja asioita on vatkattu täällä vuosikausia, mutta se on ollut sun ja parin muun palstalaisen kanssa sitä tuuleen kusemista. Selittäviä tekijöitä etsitään mistä kiven kolosta tahansa, vaikka totuus loistaisi nenän alla kirkkaana.

Eli et osaa. Ja sitten ihmetellään, millaiset ihmiset ovat alttiita esimerkiksi vieraan valtion tapaan vaikuttaa kansalaisten ajatteluun.
 

teppana

Jäsen
En usko pelkästään lukumäärien johtaneen ongelmiin. Se, että maahanmuuttaja- ja muut lähiönuoret ajautuvat rikollisuuteen, kertoo taustalla olevan jo valmiina ratkaisematon ongelma. Järjestäytyneeseen rikollisuuteen ajautuminen johtuu muista asioista kuin syntyperästä tai siihen liittyvästä kulttuurista. Mutta kuten edellä jo totesin, pitäisi tietää enemmän järjestäytyneestä rikollisuudesta Suomessa ennen kuin pystyn jatkamaan keskustelua.

Pointtini kuitenkin oli, että vaikka Ruotsi on maantieteellisesti lähellä, on Suomen ja Ruotsin toimintatapojen välillä suuria eroja. Keskustelussa kiinnittäisin naapurissa tapahtuvien ääri-ilmiöiden sijaan enemmän huomioita esille tuomaani Varissuon malliin. Ymmärrän toki, että ensiksi mainittu kiinnostaa enemmän, mutta eipä sekään näytä saavan oikeaa keskustelua.

Tästä tulee kyllä haiseva vastalause. En usko sekuntiakaan että rodulla on merkitystä siihen, tuleeko ihmisestä länkkärimaailmaan sopiva vai ei. Mutta ajatus siitä, että kulttuuri ei merkitse on naiivi. Tiedät tämän varmasti itsekin.
 

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Tästä tulee kyllä haiseva vastalause. En usko sekuntiakaan että rodulla on merkitystä siihen, tuleeko ihmisestä länkkärimaailmaan sopiva vai ei. Mutta ajatus siitä, että kulttuuri ei merkitse on naiivi. Tiedät tämän varmasti itsekin.

Kirjoitin, ettei etnisyyteen (tai miksei uskonnollisuuteen) liittyvällä kulttuurilla ole merkitystä. Sen sijaan painotan ympäristötekijöiden merkitystä, mikä on myös kulttuuria. Ympäristötekijät taas ovat monisyisempiä kuin pelkästään ihmisten etninen ja uskonnollinen tausta. Ruotsin tapauksessa ongelmia on edesauttanut huono lähiöpolitiikka. Yhteiskunta on epäonnistunut, kun nuorisoa kiinnostaa enemmän jengit ja rikollisuus kuin olla osa yhteiskuntaa. Tätä näkökulmaa varten toin keskusteluun Turun Varissuon esimerkin, jossa korostuu poliisin, sosiaaliviranomaisten ja koulun yhteistyön merkitys.

Ts. esitin asiani huonosti, enkä ole eri mieltä kanssasi.
 

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Pointtini kuitenkin oli, että vaikka Ruotsi on maantieteellisesti lähellä, on Suomen ja Ruotsin toimintatapojen välillä suuria eroja. Keskustelussa kiinnittäisin naapurissa tapahtuvien ääri-ilmiöiden sijaan enemmän huomioita esille tuomaani Varissuon malliin. Ymmärrän toki, että ensiksi mainittu kiinnostaa enemmän, mutta eipä sekään näytä saavan oikeaa keskustelua.

Onko sinulla tietoa siitä kuinka paljon tuo Varissuon malli monistettuna n-kertaa kustantaisi Suomelle? Eli luodaan vastaavat palvelut, edulliset asunnot, dedikoitu korttelipoliisi etc. mitä Varissuollakin on? Varissuollahan on ollut omat ongelmansa aiemmin eli lintukoto se ei ole aina ollut - eikä varmasti ole sitä nytkään. Eittämättä kuitenkin parhaimpia ellei parhaita alueita koko maassa missä asuu maahanmuuttajia suhteellisen paljon.

Miksi tuota toimivaa mallia ei ole sitten kopioitu muualle Suomeen? Ruotsista ei nyt tarvitse tässä yhteydessä puhua koska siellä lähestymistapa asioihin on erilainen - eikä liene Suomen tai suomalaisten asia puuttua siihen miten asiat siellä tehdään. Niistä kyllä toki voidaan oppia puolin ja toisinkin.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Onko sinulla tietoa siitä kuinka paljon tuo Varissuon malli monistettuna n-kertaa kustantaisi Suomelle? Eli luodaan vastaavat palvelut, edulliset asunnot, dedikoitu korttelipoliisi etc. mitä Varissuollakin on?

Tämä on se pointti, mikä periaatteessa itsellänikin oli taustalla. Ei täällä Turussakaan tuohon olisi millään resursseilla kyetty, jos parhaillaan tulijoita olisi ollut tänne se 20-30 kertainen määrä.
 

teppana

Jäsen
Kirjoitin, ettei etnisyyteen (tai miksei uskonnollisuuteen) liittyvällä kulttuurilla ole merkitystä. Sen sijaan painotan ympäristötekijöiden merkitystä, mikä on myös kulttuuria. Ympäristötekijät taas ovat monisyisempiä kuin pelkästään ihmisten etninen ja uskonnollinen tausta. Ruotsin tapauksessa ongelmia on edesauttanut huono lähiöpolitiikka. Yhteiskunta on epäonnistunut, kun nuorisoa kiinnostaa enemmän jengit ja rikollisuus kuin olla osa yhteiskuntaa. Tätä näkökulmaa varten toin keskusteluun Turun Varissuon esimerkin, jossa korostuu poliisin, sosiaaliviranomaisten ja koulun yhteistyön merkitys.

Ts. esitin asiani huonosti, enkä ole eri mieltä kanssasi.

Jep, ollaan varmaankin aikalailla samoilla linjoilla.

On helppo laittaa syyt etnisyyden tai tänne kuulumattoman kulttuurin (niin kuin sekään olisi jokin aito asia) piikkiin. On varmasti totta, että osaltaan turvapaikanhakijoilla on ongelmia sopeutua kulttuuriin joka eroaa heidän omastaan niin paljon. Vaikka ne ei kivoja juttuja ole, on se myönnettävä että esim. naisten ja miesten välinen dynamiikka on erilaista lähi-idässä kuin täällä.

Mutta on myös sanottava että yhteiskunta on tehnyt virheitä kun ei ole saatu näitä ihmisiä integroitumaan.
 

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Tämä on se pointti, mikä periaatteessa itsellänikin oli taustalla. Ei täällä Turussakaan tuohon olisi millään resursseilla kyetty, jos parhaillaan tulijoita olisi ollut tänne se 20-30 kertainen määrä.

Mikäli resurssit olisivat rajattomat niin kaikkeahan pystyisi tekemään. Pitää myös muistaa se että Varissuon tapauksessakin työtä toimivan systeemin eteen on tehty pidemmän aikaa. Ei nyt vuosikymmeniä - mutta ei se kovin kaukana siitä ole.

En ole Varissuo-expertti - mutta olettaisin kuitenkin alueella asuvien maahanmuuttajienkin adaptoituneen tilanteeseen vuosien varrella - vaikka sinne uusia maahanmuuttajia varmasti muuttaakin lisäksi. Nyt jos tuo populaatio korvattaisiin juuri myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kanssa (hypoteettinen esimerkki), niin itse en näkisi homman toimivan yhtä hyvin kuin siellä jo pidemmän aikaa asuneen populaation kanssa.

Näissä on aika monta muuttujaa joista yksi on toki tuo toimivat palvelut, liikenneyhteydet, edulliset asunnot etc. Mutta ei se ole mikään taikasauva jolla kaikki hommat ratkeavat - ja vaikka olisiki, ko. mallin monistaminen lienee tuskallisen kallista yhteiskunnalle.
 

teppana

Jäsen
Mikäli resurssit olisivat rajattomat niin kaikkeahan pystyisi tekemään. Pitää myös muistaa se että Varissuon tapauksessakin työtä toimivan systeemin eteen on tehty pitkän aikaan. Ei nyt vuosikymmeniä mutta ei se kovin kaukana ole siitä.

En ole Varissuo-expertti - olettaisin kuitenkin alueella asuvien maahanmuuttajienkin adaptoituneen tilanteeseen vuosien varrella - vaikka sinne uusia maahanmuuttajia varmasti muuttaakin lisäksi. Nyt jos tuo populaatio korvattaisiin juuri myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kanssa (hypoteettinen esimerkki), niin itse en näkisi homman toimivan yhtä hyvin kuin siellä jo pidemmän aikaa asuneen populaation kanssa.

Näissä on aika monta muuttujaa joista yksi on toki tuo toimivat palvelut, liikenneyhteydet, edulliset asunnot etc. Mutta ei se ole mikään taikasauva jolla kaikki hommat ratkeavat.

Ei tosiaan ole mikään taikasauva. Mutta yhteiskunnan työkalupakissa olevista jutuista ne on juurikin koulutus, palvelut, yms. johon voidaan vaikuttaa. Toinen puoli sopeutumisesta tulee sitten sopeutujan kautta. Tähän helpottaa kun saadaan kavereita jotka eivät ole ulkopuolisia. Nythän usein ongelmana tuntuu olevan se, että turvapaikanhakijoilla on suhteellisen pienet piirit ja aikaa vietetään pääsääntöisesti kohtalontovereiden kanssa. On vaikea samaistua muuhun väestöön jos ei ole mitään kosketuspintaa.
 

Saxon-747

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chelsea
Jep, ollaan varmaankin aikalailla samoilla linjoilla.

On helppo laittaa syyt etnisyyden tai tänne kuulumattoman kulttuurin (niin kuin sekään olisi jokin aito asia) piikkiin. On varmasti totta, että osaltaan turvapaikanhakijoilla on ongelmia sopeutua kulttuuriin joka eroaa heidän omastaan niin paljon. Vaikka ne ei kivoja juttuja ole, on se myönnettävä että esim. naisten ja miesten välinen dynamiikka on erilaista lähi-idässä kuin täällä.

Mutta on myös sanottava että yhteiskunta on tehnyt virheitä kun ei ole saatu näitä ihmisiä integroitumaan.


Tässä ehkä melko tärkeää on halu integroitua eikä se mitä voidaan tehdä heidän hyväkseen. Eroja on kuitenkin melkoisesti...


Mamuja tunnen melkoisesti. Yhtäkään kotoutettua en tunne..
 

teppana

Jäsen
Tässä ehkä melko tärkeää on halu integroitua eikä se mitä voidaan tehdä heidän hyväkseen. Eroja on kuitenkin melkoisesti...

Se on tietynlainen symbioosi. Jos ihminen kokee että hän on haluttu osa yhteisöä on siinä yhteisössä mielekästä olla. Kun taas ihmisellä on mielekästä olla yhteisössä on hän valmis tekemään töitä yhteisönsä eteen. Kumpikin ruokkii toistaan. Vastuu on molemmilla osapuolilla.
 

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Ei tosiaan ole mikään taikasauva. Mutta yhteiskunnan työkalupakissa olevista jutuista ne on juurikin koulutus, palvelut, yms. johon voidaan vaikuttaa. Toinen puoli sopeutumisesta tulee sitten sopeutujan kautta. Tähän helpottaa kun saadaan kavereita jotka eivät ole ulkopuolisia. Nythän usein ongelmana tuntuu olevan se, että turvapaikanhakijoilla on suhteellisen pienet piirit ja aikaa vietetään pääsääntöisesti kohtalontovereiden kanssa. On vaikea samaistua muuhun väestöön jos ei ole mitään kosketuspintaa.

En ole lainkaan asiasta eri mieltä - näinhän se on.

Kotouttaminen Suomessa on mielestäni kuitenkin kohtuullisen hyvällä tasolla - toki parannettavaakin varmasti aina on. Prosessi on kaksisuuntainen ja lisäämällä valtion panoksia / tukea / etc. ei kotouttaminen onnistu yhtään paremmin mikäli sitoutumista ei löydy riittävästi. Itse tiedän ihan henkilökohtaisesti useita esimerkkejä molemmista ääripäistä ja nämä ihmiset ovat tulleet saman "prosessin" läpi. Silti tiettyä ihmistä voi kiinnostaa kielen opiskelu, opiskelu ylipäätänsä ja / tai työnteko sekä yhteiskuntaan integroituminen - ja toista ihmistä taas se ei kiinnosta pätkääkään.
 
Viimeksi muokattu:

teppana

Jäsen
En ole lainkaan asiasta eri mieltä - näinhän se on.

Kotouttaminen Suomessa on mielestäni kuitenkin kohtuullisen hyvällä tasolla - toki parannettavaakin varmasti aina on. Prosessi on kaksisuuntainen ja lisäämällä valtion panoksia / tukea / etc. ei kotouttaminen onnistu yhtään paremmin mikäli sitoutumista ei löydy riittävästi. Itse tiedän ihan henkilökohtaisesti useita esimerkkejä molemmista ääripäistä ja nämä ihmiset ovat tulleet saman "prosessin" läpi. Silti tiettyä ihmistä voi kiinnostaa kielen opiskelu, opiskelu ylipäätänsä ja / tai työnteko - ja toista ihmistä taas se ei kiinnosta pätkääkään.

Minunkin mielestä kotouttaminen on hyvällä tasolla. Tosin olen amatööri asian suhteen ja vetelen näin vaikeaa asiaa käytännössä täysin mutulla.

Yksi asia mistä oma avovaimo (hän on töiden puolesta paljon tekemisisssä turvapaikanhakijoiden kanssa) puhuu on sitouttaminen. Tällä hetkellä järjestelmä ei anna työkaluja sitouttaa uusia asukkaita yhteiskuntaan. Tämä ei välttämättä ole huono asia, mutta yksilönvapaus on niin vahva että usein se tarpeellinen sysäys esim. kouluun tai töihin jää tekemättä. Tämä siis pätee kantiksiin ja turviksiin. Ongelmana turvapaikanhakijoiden kanssa on sitten se, että jos ei ensimmäisen vuoden kahden aikana lähde yhteiskunnan toimintaan mukaan ei sitä tule todennäköisesti koskaan tehtyä. Lopputulemana on sitten turhautuneita nuoria miehiä jotka polttava 80 Volvoa yhden yön aikana.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös