MM 2024: Latvia

  • 1 605
  • 3

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Hallitseva MM-mitalisti Latvia aloittaa hiljalleen valmistautumisen tuleviin kisoihin. Päävalmentaja Harijs Vitolins on kutsunut ensimmäisen leiriryhmän kokoon kautensa päättäneistä pelaajista. Yllättävän moni Latvian pelaaja jatkaa vielä kauttaan Euroopassa mestaruusjahdissa tai karsinnoissa, joten mukana on myös jenkeissä pelaavia yliopistojätkiä. Viime keväänä isosti yllättänyt Rihards Bukarts on lupautunut mukaan kautensa päättäneistä, mutta hän ei pelaa vielä ensimmäisissä matseissa.


Maalivahdit:
Ivars Punnenovs (Rapperswill, NLA)
Ēriks Vītols (KeuPa, Mestis)
Olivers Bantersons (Mogo, LAT)

Puolustajat:
Roberts Mamčics (Nove Zamky, SVK)
Patriks Ozols (Dukla Jihlava, CZE2)
Sandis Smons (La Chaux de Fonds, NLB)
Markuss Komuls (Trois-Rivieres, ECHL)
Arvils Bergmanis (Alaska Fairbanks, NCAA)
Ralfs Bergmanis (Vermont Univ. NCAA)
Artūrs Andžāns (KeuPa/HPK, FIN)
Roberts Kaļķis (Marseille, FRA)

Hyökkääjät:
Roberts Bukarts (Vitkovice, CZE)
Dans Ločmelis (U-Mass, NCAA)
Oskars Batņa (Jukurit)
Renārs Krastenbergs (Graz, EBEL)
Rihards Marenis (Nybrö, SWE2)
Haralds Egle (L. Mikulas, SVK)
Oskars Lapinskis (Langnau, NLA)
Filips Buncis (Västerviks, SWE2)
Rihards Melnalksnis (Olten, NLB)
Kristaps Skrastiņš (New Hampshire, NCAA)
Martins Laviņš (New Hampshire, NCAA)
Fēlikss Gavars (St. Lawrence, NCAA)
Jānis Vizbelis (Elmira College, NCAA3)

Jalkeilla siis ihan mukava joukkue siinä mielessä, että on mahdollisuus nähdä uusia kasvoja. Sportissakin junnuna vaikuttanut Ralfs Bergmanis pelasi hyvin junnu-Latvian kapteenina iskien mm hattutempun Tshekkiä vastaan. Hän alkaa hiljalleen pääsemään miehen ikään, joten pääsee aloittelemaan myös miesten joukkueen mukana. Keskushyökkääjien puolelta löytyy taas Kristaps Skrastins ja Martins Lavins, jotka myös vakuuttivat U20-urillaan. Eivät olleet megatähtiä, mutta tekivät asioita oikein monipuolisesti. Pelaavat nyt samassa NCAA-joukkueessa ja ketjussa rikkovaa roolia vastustajan parhaita vastaan + paljon alivoimaa. Mielenkiintoista nähdä mihin asti heidän rahkeensa riittävät sitten aikanaan ammattilaiskaukaloissa. Haralds Egle on siirtynyt jenkeistä Eurooppaan vuosi sitten ja onkin yksi niistä joiden kehitystä pitää seurata lähivuosina. Bostonin organisaatioon hiljalleen siirtyvä Dans Locmelis pelasi jo viime kevään kisoissa loppupään lisäyksenä, ja tällä kertaa hän on mukana heti alusta alkaen!

Harkkapelien otteluohjelma:

4.4. Latvia-Itävalta
5.4. Latvia-Itävalta
10.4. Latvia-Suomi
11.4. Latvia-Suomi

25.4. Sveitsi-Latvia
26.4. Sveitsi-Latvia
3.5. Latvia-Norja
4.5. Latvia-Norja


Ohjelmasta on helppo tulkita, että neljä ensimmäistä peliä vedetään EHT-joukkueella ja tauon jälkeisiin 4 viimeiseen otetaan sitten enemmän kisajoukkuetta muistuttava nippu.



Kauttaan jatkavista mukaan leirille ovat lupautuneet ainakin seuraavat nimet: Elvis Merzļikins, Ralfs Freibergs, Oskars Cibuļskis, Jānis Jaks, Kārlis Čukste, Kristaps Zīle, Kaspars Daugaviņš, Mārtiņš Dzierkals, Miks Indrašis, Eduards Tralmaks, Andris Džeriņš, Rodrigo Ābols, Rūdolfs Balcers, Toms Andersons.


Loukkaantumisten takia varmasti poissa: Deniss Smirnovs (Kloten, NLA), Kristiāns Rubīns (MODO, SHL), Miks Tumanovs (JYP), Georgs Golovkovs (Östersunds, SWE2).



Tuosta saa jo ihan hyvän rungon kisoihin. Loukkaantuneista iso menetys on lähinnä viime kevään pronssipelissä 2 maalia iskenyt Rubins. Jos vielä Florida menee pitkälle ja Uvis Balinskis ei täten pääse apuun, niin puolustus jää hieman arveluttavaksi, varsinkin jos joku runkomies putoaa vielä matkasta kevään aikana. Sentteriosasto on aina Latvian heikkous joten jopa Smirnovs voi olla menetys. Kaikki riippuu Jenkeistä, jos sieltä ei tule edes yhtä kunnon sentteriä, niin tilanne on taas sekava.

Listan ulkopuolisista konkareista ja P-Amerikan avuista ei puhuttu uutisessa sanallakaan, joten heidän tilanteensa aukeaa varmaan tipoittain kevään mittaan. Tämä tarkoittanee sitä, että esim Rolands Keninsin annetaan jahdata rauhassa Sveitsin mestaruutta ja hän saa sitten päättää lähteekö taistelemaan kisapaikasta. Veskaripuolella Elviksen apumiehiksi on tarjolla Gustavs Grigals joka lienee irrotettavissa AHL/ECHLstä kun hän ei ole lähelläkään paikkaa Nashvillen playoff-miehistössä. Mareks Mitens valmistautuu taas Tshekin karsintaan Kladnon maalilla ja Kristers Gudlevskis pelaa jo toista loistavaa kautta putkeen hieman varkain. Kokenut Gudlevskis nosti viime keväänä MODOn Elitserieniin ja tänä vuonna hän on johdattamassa pienen Bremerhavenin Saksan sarjan finaaleihin vakuuttavilla otteilla. Viime kevään sensaation Arturs Silovsin saapuminen riippuu Vancouverin otteista kevään oikeissa peleissä. Silovs pelasi viime yönä toisen pelinsä isoissa valoissa tällä kaudella. Leirillä jo mukana oleva Ivars Punnenovs on kärsinyt vammoista useina viime vuosina ja pelaamisen taso on laskenut muutenkin nuoruusvuosista. En näe mitenkään varmana että Punnenovs on kisoissa vaikka hänen seurastatuksensa ja palkkapussinsa onkin kovempi mitä monella muulla kilpakumppanilla..

Amerikan puolella Kanadan junnusarjoista alkaa pudota pelaajia hiljalleen kun ensimmäinen playoffkierros päättyy tällä viikolla. Noista sarjoista olisi mukava saada uusia kasvoja harkkaleirille samaan tapaan kuin NCAAsta on tullut. He voisivat pelata ainakin Suomea vastaan ja miksei eteenkinpäin jos otteet ovat sen mukaisia. Varsinkin Floridan varaama Sandis Vilmanis on mättänyt tehoja siihen tahtiin, että hän siirtyy varmasti ammattilaisiin nopeasti. Sandis voisi toimia aikuisten ryhmässä jollain tavalla jo tänä keväänä.

NHLssä on muutamia potentiaalisia vahvistuksia. Buffalo ei ole taaskaan menossa jatkoon. Zemgus Girgensons olisi siis tarjolla. Häntä ei ole MM-kisat tosin kiinnostaneet vuosikausiin. Viime kevään mitalijuhlat kyllä kiinnostivat, joten ihan jännä nähdä mitä Zemgus päättää tänä vuonna. Toinen sentteri Teddy Bluegers voitti viime vuonna Stanley Cupin ja tänäkin keväänä on mahdollisuus päästä pitkälle. Monipuolinen sentteri siirtyi kesällä Vancouveriin ja joukkue alkoikin heti menestyä kun he saivat kasaan laadukkaan kolmosketjun. Playoffit ovat toki oma maailmansa, joten Canucks voi hyvinkin mennä pitkälle tai sitten tippua heti ekalla kierroksella jollekin Nashville/Kings tyyppiselle salakavalan laadukkaalle ryhmälle. Sentteriosasto voi siis vahvistua aika paljonkin kevään aikana, tai sitten mennään samalla kapealla sapluunalla joka toimi yllättävän hyvin viime keväänä, kun Rodrigo Abols otti lopultakin kivireen reppuselkäänsä toivotulla tavalla.
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
- Latvia päihitti Itävallan molemmissa peleissä rankkareilla luvuin 3-2. Nuoret olivat odotetun innokkaina kun yliopistojätkät Skrastins, Lavins ja Locmelis pääsivät kaikki tulostaululle. Myös Haralds Egle iski tehoja heti kärkeen. Nämä kaikki Lavinsia lukuunottamatta pääsivät vetämään myös rankkareita ja tekivät maalit. Kokeneemmat ratsut ottivat vielä rennommin.

- Suomea vastaan lähdetään odotetusti tällä samalla joukkueella. Uusina pelaajina tulevat mukaan vain puolustaja Ralfs Freibergs (Mountfield, CZE), hyökkääjä Toms Andersons (La Chaux de Fonds, NLB) ja uusi kolmosvahti Linards Feldbergs (Mogo, LAT). Näistä Freibergs on kokenut voimapakki ja tulee olemaan kisoissa jos pysyy terveenä. Andersons on nostanut tasoaan aikuisella iällä ja on nykyään vaihtoehto kisoihin. Hyvä leiri voi tuoda kisapaikan, varsinkin jos P-Amerikasta ei tule apuja. Hyvän kevään Mogon maalilla pelannut Feldbergs on syntynyt vuonna 2005, joten hän taistelee peliajasta ensi vuoden U20-kisoissa. Tunnelman haistelu aikuisten leirillä tuo hänelle mukavaa kokemusta kohti ensi vuodenvaihteen ykkösveskaritaistoa.

- P-Amerikasta ei ole kuulunut uusia tietoja. Laituri Sandis Vilmanis eteni jatkoon OHLn pleijareissa, joten hänen aikansa miehissä tulee joskus myöhemmin. Pudonneista pelaajista mielenkiintoisin lienee Sportissakin aikanaan käväissyt puolustaja Bodgans Hodass, mutta kun häntä ei vielä leirillä näy, niin hänenkin debyytti taitaa tapahtua vasta seuraavina keväinä.

- Tshekin finaaleissa ei nähdä tänä vuonna Latvialaisia kun Janis Jaksin ja Kristaps Zilen puolustama Litvinov putosi välierissä Pardubicen käsittelyssä. Ruotsissa (Abols, Dzierkals), Sveitsissä (Balcers, Kenins) ja Saksassa (Gudlevskis) heitä kuitenkin nähdään erittäin suurella todennäköisyydellä, ehkä jopa vastakkain. Myös putoamistaistoissa on Latvialaisväriä kun Tshekin Kladnosta löytyy Mareks Mitens sekä Eduards Tralmaks ja divarin mestaruuden partaalla olevassa Vsetinissä on myös pari nuorempaa Latvialaista kärkirooleissa. Ruotsin nousua tavoitteleva Brynäs on panostanut kauteensa kunnolla, heidän jenginsä on kovempi kuin esim. suurinosa SM-Liigan joukkueista. Viime kevään Latvian pronssiryhmästä Brynäsiä on nostamassa Miks Indrasis ja Karlis Cukste. Sveitsin karsinnat peruttiin kun nousua tavoittelevat Visp ja Olten putosivat molemmat välierissä. Farmijengit eivät tietenkään halua nousta, joten vaikka Andersonsin ja Sandis Smonsin La Chaux de Fonds (Geneve-Servetten farmi) voitti divarin mestaruuden, niin he ovat jo leirillä eivätkä karsintasarjassa.

- Suomi-pelien jälkeen on 2 viikon tauko jonka aikana Euroopan sarjat etenevät jo mukavasti. Sieltä tulee paljon pelaajia jo tuossa vaiheessa ja P-Amerikkakin selvenee varmaan jonkun verran. Merzlikins kärsii taas vammoista ja Girgensonsin haluista saadaan varmaan myös kuulla jotain. Playoff-jengit ovat sitten oma asia, ja ne hommat ratkeaa vasta lähempänä kisoja.
 
Viimeksi muokattu:

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Latvia hävisi Suomelle kahdesti maalein 3-2, ensimmäinen jatkoajalta ja toinen suoraan peliajalla. Suomella oli vielä tässä vaiheessa jalkeilla aika heikko joukkue, mutta he ansaitsivat silti voittonsa. Latvian kokeiluryhmä ei pystynyt haastamaan vieraita riittävästi. Hyökkääminen oli aika summittaista ja puolustuksessakin sattui hassuja virheitä, mutta sitä varten näitä leirin alkupään pelejä pelataan! Katsomossa nähtiin vanhoja legendoja kun ainakin Janis Sprukts, Arturs Kulda ja Gints Meija seurasivat peliä ja saivat yleisöltä suuret suosionosoitukset.


Viime viikolla oli huiliaikaa. Latvia pelasi 2 näytösottelua Girts Ankipansin valmentamana divarikisoja kohti valmistautuvaa Ukrainaa vastaan. Viime vuonna Latvia lähti näihin samoihin matseihin Suomi-Sarja tason joukkueella ja Ukraina voitti ne matsit luokkaa 8-1. Nyt tuosta oli otettu oppia ja jalkeilla oli ihan ok junnujengi. Suomea vastaan pelanneet nuoret olivat mukana Locmelisia lukuunottamatta ja muut paikat täytettiin Tanskan/Ranskan/Latvian liigan parhailla nuorilla. Toisessa matsissa pelasivat myös kaikki Bukartsin veljekset ensimmäistä kertaa yhdessä eli Roberts, Rihards ja Rodzers! Latvia voitti Bukartsien tähdittämän pelin 3-2 ja hävisi toisen pelkillä nuorilla luvuin 1-2. Maalilla torjuivat ensi vuoden U20-veskarit eli Ozols ja Feldbergs. 43-vuotias puolustaja Krisjanis Redlihs pelasi myös toisessa matseista. Latvian mestaruuden Mogon paidassa tänä vuonna voittanut legenda halusi vetää vielä rakastamansa maajoukkuepaidan päälleen ihan yleisön edessä, siinä missä muut ikonit söivät hodareita Suomi-matseissa..


Tällä viikolla Latvia kohtaa Sveitsin kahdesti vieraissa. Leirille tulee nyt kunnolla kilpailua kun osa junnuista laitettiin kotiin ja paikalle saapuivat puolustajat Kristaps Zile (Litvinov, CZE), Janis Jaks (Litvinov), Oskars Cibulskis (Herning, DEN) & Kristofers Bindulis (Michalovce, SVK), uraansa mitalinkin jälkeen jatkava Kapteeni Kaspars Daugavins (Michalovce) sekä toinen konkari Andris Dzerins (Herning) + aikoja sitten julkaistu Rihards Bukarts (Biel, NLA).

Viimeiset harkkapelit ovat Norjaa vastaan kotona. Silloin pitäisi tulla ykköskorin vahvistuksia kun Sveitsin, Ruotsin ja Saksan finaalit ovat ohi. Kladno säilytti tänään paikkansa Tshekin pääsarjassa pieksämällä Vsetinin suoraan voitoin 4-0. Maaliahne laituri Eduards Tralmaks toisi vaihtoehtoja 3-4 ketjuihin ja Eurooppaan lopultakin palannut veskari Mareks Mitens voisi taistella 3.veskarin paikasta. He eivät kuitenkaan taida ehtiä vielä Sveitsi-matseihin, mikä on toki harmillista kun eivät ole varmoja kisapelaajia. Brynäs nousi tänään takaisin Elitserieniin pieksämällä Djurgårdenin suoraan voitoin 0-4 joten Tukholmasta ei tule pääsarjajengiä myöskään ensi kaudella. Miks Indrasis ja Karlis Cukste pääsevät siis juhlimaan yhtä urheilun hienoimmista tempuista ja tulevat leirille sitten ensi viikoksi. Mielenkiintoista myös nähdä jatkaako varsinkin Indrasis laadukkaassa SHLssä, vai lähteekö vähän helpompiin sarjoihin kuten Tshekki/Saksa/Suomi..

Joukkue tällä hetkellä harjoituksissa:
Ro.Bukarts-Egle-Daugaviņš
Ri.Bukarts-Džeriņš-Krastenbergs
Lapinskis-Batņa-Andersons
Gavars-Ločmelis-Skrastiņš
Laviņš-Buncis-Marenis

Cibuļskis-Jaks
Freibergs-Zīle
Kaļķis-Mamčics
A.Bergmanis-Komuls
Andžāns-Bindulis
Smons

Hyökkäys näyttää aika hyvältä. Kun tuohon lisätään vielä 5-6 uutta nimeä niin sillä voi jo lähteä kisoihin. Haralds Egle on esiintynyt tähän asti edukseen, joten saa paikan kärkimiesten kanssa ja on lähellä kisapaikkaa, varsinkin jos Theodors Bluegers ei ole käytettävissä tänä vuonna. Dans Locmelis on laitettu mukavasti pelaamaan nuorten kanssa tässä vaiheessa. Lopulta hän saa varmaan laidalleen kärkipään jätkiä, mutta Skrastins, Lavins ja kumppanit ovat Latvian tulevaisuus joten hyvä että pääsevät laatusentterin viereen. En yllättyisi jos tuo koko kolmikko edustaisi Latviaa vielä vuosia eteenpäin, Skrastins ja Lavins olivat harvoja positiivisia ilmestyksiä Suomea vastaan!

Puolustus näyttää sen sijaan kyseenalaisemmalta. Tuohon ei välttämättä tulee enää isoja lisäyksiä muuten kuin Cukste syvyysmiehenä, joten toivottavasti siis kukaan ei loukkaannu loppuleirin aikana. Viimeisistä paikoista käydään toki kova kilpailu keskinkertaisten pakkien kesken. Bindulis on pudonnut monta vuotta putkeen viimeisten joukossa kisoista, olisikohan nyt aika päästä taas takaisin ihan arvopeleihin.



Elvis Merzlikins on saapunut Latviaan, toivottavasti miehen kunto on parempi kuin viime kerralla kun hän lähti kisoihin. Silloin kisat meni läskiksi kun Merzlikins yritti pelata yhdellä jalalla. Viimeiset kaudet ovat olleet sekavia loukkaantumisten, Columbuksen jäätävän paskuuden ja Elviksen tulisieluisuudesta aiheutuvan kiehumisen takia.

Sentteri Zemgus Girgensons on kieltäytynyt kisoista taas vaihteeksi. En edes jaksanut kääntää syytä, koska ne ovat joka vuosi erilaiset. Girgensons lienee kuitenkin mukana Olympiakarsinnoissa, ne ovat kiinnostaneet häntä ainakin ennen.

Florida kohtaa Tampan NHLn playoffeissa ja Vancouver puolestaan Nashvillen. Molemmat ”Latvialaisjengit” lähtevät sarjoihin jonkinasteen suosikkeina, apuja ei siis ole välttämättä tulossa. Vancouverin ykkösvahti Demko on taas loukkaantunut, joten voi hyvinkin olla että Silovs pääsee vielä pelaamaan sarjan aikana. Pittsburghin farmissa pelaava Raivis Ansons kohtaa säälipleijareissa Philadelphian farmin. Ansons olisi ollut hauska nähdä taistelemassa viimeisistä kisapaikoista muiden nuorten kanssa, mutta hän ei taida ehtiä mukaan kuin aikaisintaan ihan leirin lopussa. Turha siis lennättää Eurooppaan kun Ansons tarvitsisi kunnolla näyttöpaikkoja päästäkseen kisajengiin. Laituri Sandis Vilmanis ja puolustaja Niks Fenenko etenivät suurissa rooleissa välieriin OHLssä & QMJHLssä. Hekin olisivat olleet hyviä ja raikkaita lisiä leirille vielä tässä vaiheessa, mutta heidänkin todellista debyyttiä aikuisissa saadaan odottaa vähintään ensi vuoteen.
 

juhnis

Jäsen
Pari erää tässä katsellut Sveitsin ja Latvian vääntöä, ja taululla tylyt lukemat 5-0. Aika repaleiselta vaikuttaa Latvian viisikko, mikä tekee hyökkäykseen lähdöstä vaikeaa ja tarjoaa vastustajalle paljon tilaa keskialueelle. Kiekollisessa pelissäkin on tänään tullut turhan paljon helppoja virheitä. Vahvistukset lienevät siis tervetulleita; mutta harmillista - kuten @PJPT yllä totesi - jos puolustukseen niitä ei ole tulossa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös