Mitä fanius tarkoittaa?

  • 2 257
  • 14

Mounir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Monet täällä vannovat yhden joukkueen nimeen, mutta mitä todella sen yhden joukkueen kannattaminen tarkoittaa?
 

Nolan

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues ja TPS + Dougie
Kyllä se on sitä, että eletään joukkueen mukana ylä- ja alamäessä. Itse kun olen kahden joukkueen fani (Blues ja Sharks), niin tietää että huonoja aikoja on (esim. Chicago, Philly tällä hetkellä) mutta niistä ajoista pääsee AINA jossain vaiheessa eroon. Tämä asia tuli viime kaudella Blues -fanina erittäin selväksi; umpisurkean kauden jälkeen.

Hyvä topikki ilman muuta, käydään niin sanotusti "pintaa syvemmällä" fani-asioissa ja katsellaan usko lävitse :)
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Olipas kysymys.

Vaikkapa sitä, että toivoo joukkueen voittavan aina. Kun se kuitenkaan ei voita aina, pitää olla kiukkuinen tappion tullessa. Syyllisiä täytyy etsiä ja olla niille vihainen, valmis vaikka potkimaan seurasta ulos. Sitten niille kuitenkin tulee (useimmiten) antaa anteeksi. Jos seuraa johdetaan päin helvettiä, pitää aika ajoin valehdella itselleen ettei se joukkue nyt niin tärkeä ole. "Vaihan kyllä seuraa!" Menneitä mestaruuksia ja muita onnistumisia on muisteltava tasaisin väliajoin; katkerimpia tappioita toki on syytä kiroilla myös. Ellei seura mene loppuun asti, on soveliaan suruajan kuluttua ryhdyttävä rakentamaan mielessään seuraavan kauden joukkuetta ja analysoimaan mikä meni vikaan. Jos kannu tulee (1995, 2000, 2003), on riemuittava niin että sen muistaa lopun ikänsä tai vaihtoehtoisesti ei muista mitään.
 

TML

Jäsen
Joskus fanius vaikuttaa enemmän, joskus vähemmän. Jollain kaudella tappiot vaikuttavat koko päivän toimintaan, jonkun menestyksekkään kauden jälkeen seuraava kausi ei kiinnosta enää niin hirveästi kun on jo saavutettu jotain.
Tiedä sitten termeistä sen tarkemmin, mutta pidänkö itseäni fanina, vai aktiivisena Leafsin seuraajana.
Kavereideni (siis niiden jotka pelaava jääkiekkoa) kanssa jutellessa kyselen usein paljon heidän peleistään, ja usein vuoro siirretään minulle kyselemällä "Mites teillä menee?" Teillä, tarkoittaa Leafsillä. Sitten koitan kertoa muodossa me, miten Leafsille menee, esim. "No viime yönä voitettiin Sabres, mutta Peca joutu sairastuvalle, mut ens yönä mennään etelään kaataan Wingsejä." Hulluna pitävät.

Tunnetta on kuitenkin pelissä lähes aina kun Leafs pelaa ja jos jotain Leafs on opettanut, niin ehkä sitä nöyryyttä.
Playoff-aika on niin hienoo aikaa oli sitten fani, tai muuten vaan jääkiekon seuraaja, niin niitä pelejä odottaa, ja siellä haluaa suosikkiseuransa nähdä.
 

Doaner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arizona Coyotes, Shane Doan
Kuten edellä jo mainittiin, se on sitä ettei käännä takkia vaikeinakaan aikoina. Coyotes oli viimeksi pleijareissa 2002 ja sen jälkeen touhut ovat olleet enemmän tai vähemmän epämääräisiä, mutta usko parempaan pitää mielen virkeänä. Eihän sitä osaa edes enään tässä vaiheessa vaihtaa seuraa.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
On muuten jännä, miten ei pysty vain "lopettaa kannattamista" tai "vaihtaa suosikkijoukkuetta". Itselleni tosin vain Suomen maajoukkue on sellainen, jonka voitot ja tappiot aiheuttavat vahvoja tunteita suuntaan tai toiseen.
NHL:ssä ja SM-liigassa kannatan joukkueita hyvin ottelukohtaisesti. NHL:ssä lähinnä Montreal on sellainen seura, jonka tappio ärsyttää ja jonka pelejä jostain syystä kiinnostaa seurata.
 

Niño

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Sanoisin, että parhaiten huomaa olevansa jonkun joukkueen fani, kun ottaa suunnattomasti päähän kun joukkue häviää. Tunne on mielestäni vahvempi kuin voittamisesta aiheituva riemu. Ja kuten edellä mainittiin, ei tappiohetkellä olla vaihtamassa seuraa.

Olen huomannut olevani kunnolla ainoastaan TPS-fani (tietenkin myös maajoukkue), sillä minkään kannustamani NHL-joukkueen putoaminen ei suuresti tunnu harmittavan. Ja jos joku suomalainen muuttaisi kyseisestä joukkueesta pois, niin tuskin jaksaisin olla kiinnostunut.
 

#28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves (Ässät & Hifk)
Olisi muuten kiva kuulla että miten NHL-joukkueiden fanit ovat joukkueensa löytäneet ja miten joukkueen seuraaminen onnistui esimerkiksi 90-luvulla pre-internet ajalla? Aika kunnioitettavaa se on jos yli 10 000 mailin päässä kotipelinsä pelaavaa joukkuetta on vuosikymmeniä seurannut ihan syvemminkin kuin tekstitv-tasolla. Itsekin olen suosikkijoukkueen NHL:stä löytänyt jo vuosia sitten, mutta eipä sen touhujen seuraaminen hirveitä vaadi internetin ihmeellissä maailmassa, tiedä sitten miten seuraamisen kävisi ilman nettiä, taitaisin vajota tulosten seuraamiseen.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
#28 kirjoitti:
Olisi muuten kiva kuulla että miten NHL-joukkueiden fanit ovat joukkueensa löytäneet ja miten joukkueen seuraaminen onnistui esimerkiksi 90-luvulla pre-internet ajalla?
Tulihan otteluita TV:stä, sekä suomen TV:stä että ulkomaisilta kanavilta. Ja välähdyksiä urheilu-uutisissa. Toki myös jääkiekkolehdissä seurattiin NHL:ää. Muuten seuraaminen oli enimmäkseen teksti-tv-pohjaista. Olivathan tosin uutisryhmät kuitenkin aktiivisia tuolloin, ennen WWW:tä.

EDIT: Olihan silloin tietenkin NHL-videopelit, NHL-keräilykortteja jne.
 
Viimeksi muokattu:

Doaner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arizona Coyotes, Shane Doan
#28 kirjoitti:
Olisi muuten kiva kuulla että miten NHL-joukkueiden fanit ovat joukkueensa löytäneet ja miten joukkueen seuraaminen onnistui esimerkiksi 90-luvulla pre-internet ajalla?
Alun alkaen Jets/Coyotes fanius lähti tietenkin pikkunappulana NHL videopeleistä, sitten myöhemmin nauhoittelin joka ainoan NHL Power Gamen maikkarilta ja myöhemmin NHL Power Weekin neloselta. Tilasin Pro-Hockeytä ja tietenkin joka aamu herättyäni ensin tekstiteevee auki 235, 236 ja sitten maikkarilta 240.

Vaikeetahan tuo seuraaminen oli kun saattoi mennä viikkoja ennenkuin huomasi esim. jonkun pelaajan siirtyneen pois omasta seurasta, mutta eipä pikkupojuna ollut oikeen mitään muuta mahdollisuutta seurata NHL:ää.

Varsinkin toi videoiden kerääminen meni jo vähän yli jossain vaiheessa. Alkoi viikkorahat menemään kokonaan VHS kasettien ostamiseen ja siksi päätinkin alkaa nauhottelemeen vanhojen jaksojen päälle (mikä vituttaa nyt suunnattomasti). 2000-2002 melkeenpä joka ainoa Power Week kuitenkin vielä tallessa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kyllä on, muistaakseni teemu_s:n ja P.Sihvosen avaamat ainakin vapaan puolella.
 

kaksoismetro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Virmasen herrasväki
Itse en pysty luomaan niin voimakasta tunnesidettä NHL-seuraan, että voisin nimittää itseäni jonkin tietyn seuran faniksi. En ollenkaan häpeä myöntää, että esimerkiksi Winnipeg Jets oli aikoinaan suosiossani vain siksi, että Teemu Selänne siirtyi sinne Jokereista. Joskus toistakymmentä vuotta sitten Rangers sai sympatiani, mutta juuri nyt Rangers kuuluu varmaankin alimpaan kolmannekseen mitä sympatioihini tulee. Rangersin nykypelaajisto ei sytytä. Sympatiat vaihtelevat kaudesta toiseen. Tällä kaudella suurimmat sympatiat ovat minulta saaneet Minnesota Wild (joskus aikoinaan North Stars oli vakiosuosikkejani), NY Islanders, Boston Bruins ja Anaheim Ducks. Näistä Islanders on yleensä ollut juuri siinä alimmassa kolmanneksessa, mutta aloin kiinnostua jengistä viime kauden loppupuolella ja sittemmin Ted Nolanin otettua ohjakset. Viime kaudella Senators kuului ärsyttäviin jengeihin, mutta tällä kaudella on ollut ilmassa orastavia sympatioita. Sama juttu Flamesin kohdalla, vaikka Flames on perinteisesti saanut minussa aikaiseksi vain antipatiaa. Devils otti kupoliin jossain vaiheessa ihan kunnolla, mutta viime kaudella Devils oli yksi suosikeistani. En edes tiedä, miksi ja miten kiinnostus johonkin tiettyy jengiin yhtäkkiä syttyy. Se vain tapahtuu, yleensä jonkin yksittäisen ottelun tai parin ottelutapahtuman perusteella ilman että ottelutapahtumista voisi löytää mitään tiettyä yhteistä tekijää, joka äkillisen kiinnostuksen aiheuttaa. Devils nousi suosiooni muistaakseni jonkin yksittäisen ylivoimapelin jälkeen (josta ei tullut edes maalia), jokin lumovoima siinä Eliaksen, Giontan ja Gomezin kiekonsiirtelyssä oli.

NHL:n suhteen olen melkoisen tuuliviiri. Mikä tahansa joukkue voi kuulua ensi kauden suosikkeihini. Toisin sanoen niin suuria aggressioita kuin lausahdus joissain ihmisissä aiheuttaakin, on vain Jokerit.
 

nuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks, Abbotsford Canucks, Ilves
Minulle fanius tarkoittaa elämäntapaa. Joka päiväisiä useita ajatuksia suosikkijoukkuetta kohtaan, joukkueen mukana (hengessä)elämistä päivästä toiseen, loputonta uskoa joukkueeseen, valtavaa riemua hyvillä hetkillä ja suunnatonta tuskaa huonoilla hetkillä. Aamun parhaita hetkiä voiton hetkillä. Hetkiä, joiden jälkeen vaikeinkin päivä on aina onnistunut päivä.

Joukkueen seuraaminen ja sen kanssa eläminen on siitä hauskaa puuhaa, että joukkueen kanssa tunne-elämä heittelee ajanjaksosta toiseen ihan kuin "oikeassa elämässä". Huonoja aikoja seuraa väistämättä paremmat ajat (uskokaa pois Chicago-fanit...) ja toisinpäin. Loistavaa NHL-kiekon seuraamisessa on myös se, että tapahtumia riittää vuoden ympäri; runkosarjan jälkeen mielenkiintoiset pudotuspelit, tämän jälkeen kesän "ykkös-festarit", eli draft-tilaisuus ja tämän jälkeen alkavatkin siirtorintamalla mielenkiintoiset ajat taas ennen uutta kautta.

Canucks-fani olen ollut noin parikymmentä vuotta. Tässä ajassa sitä on ehtinyt elämään joukkueen mukana pitkiä ja ankeita huonoja aikoja ja onneksi myös joitakin hyviä aikoja. Aaltoliikettä joukkueen kanssa. Suurinta palkintoa oma joukkue ei ole vielä tuonut, vaikka kerran tämä olikin lähellä. Uskon kuitenkin, että vielä joskus tämä palkinto on edessä ja silloin tämä on kahta palkitsevampaa.

En oikein varmaan edes ymmärtänyt olleeni fani, ennen kuin aikanaan huomasin kantavani tätä "oiretta". Suurimman tappion hetkellä (vuoden 1994 Stanley Cup -finaalien jälkeen) sitä ei halunnut ottaa ulkopuoliseen maailmaan minkäänlaista kontaktia. Sitä vain halusi vetäytyä yksin pois suremaan joukkueen kohtaloa. Suurimman juhlan ja helvetin välillä oli ehkä yksi tolppalaukaus, joka tunkeutuu vieläkin joskus uneen.

Joskus mietin joukkueen historiaa ja aikoja taaksepäin. Tälläisinä hetkinä mietin samaan aikaan sitä, missä oma siviilielämäni kulki joukkueen kanssa. Erikoista, että oma siviilielämäni on tuntunut näin jälkeenpäin parhaimmalta hetkinä, jolloin joukkueellani meni hyvin ja vaikeimmalta ajanjaksoina, jolloin joukkueeni kynti syvällä. Faniuden oireet ovat ehkä tulleet huonoina aikoina pintaan myös siviilipuolella.

Niin hieno asia kuin fanius minulle onkin, tässä on ollut myös omat ongelmansa. Vaimoni ei nimittäin hirveästi välitä siitä, että olen juuri Canucks-fani ja toisaalta minä en ole peitellyt sitä missään vaiheessa. Hänelle on ihan turha selittää sitä tunnetta ja syytä, miksi olen joskus kotona kuin taloni myynyt mies tai sitä, miksi tiettyinä aamuina sitä on onnensa huipulla ilman mitään varsinaista syytä.

Onnekseni vaimo on oppinut lukemaan minua. Hän tietää ilman sanoja hetkessä sen, miten yön ottelu on päättynyt. Koskaan hän ei kuitenkaan varmaan opi ymmärtämään käytöstäni ja hän muistaa myös kertoa tästä aika usein. No, itsepä tilasi tälläisen miehen (vaikka varoitin tästä piirteestä), jonka (vaimoni sanoin) "tunne-elämä heittelee jonkun NHL-joukkueen mukaan enemmän kuin elämän oikeasti tärkeiden asioiden".

Mutta ei tunteille mitään oikeasti voi, enkä oikeastaan edes halua voida. Lapsen syntymän jälkeen sitä aikanaan ajatteli, että "ehkä minäkin saan vielä ihan oikean siviilielämän". Niin olen myös saanut. Mutta tähän elämään kuuluu suosikkijoukkueeni ihan samalla tavalla kuin kuului ennen lasta. Ei tätä sidettä suosikkiin oteta pois, kun tämän kanssa on elänyt kuitenkin jo jostain peruskoulusta saakka. Fanius on, ja tulee olemaan tärkeänä osana jokapäiväistä elämää niin kauan kuin elämää riittää.

Ja uskoakin tulee riittämään yhtä kauan. Jossain vaiheessa se suurin palkinto on edessä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös