Mänizeriltä muutamia loistavia pointteja tuossa vähän ylempänä.
Nuoren perusliikunta lapsena ja nuorena on yksi tekijä siihen, mikä tekee aina asteen vaikeampaa nousta huipulle. Eli sen puute on ongelma. Näin mutuntumalta ei joidenkin mielestä välttämättä niin ole, mutta mennäänpä pinnan alle.
---
Älä nyt ymmärrä tuota väärin, tottakai kaikki yleishyödylliset hipat sun muut ovat aina hyviä, mutta jollain porrasjuoksulla ei pitäisi olla vielä mitään yhteyttä tuon ikäisiin. Tämän lisäksi täytyy sanoa että fyysisellä kunnolla ja laukomisen treenaamisella en näe mitään yhteyttä. Ehkä olen tyhmä, mutta en vain löydä siitä sitä pointtiasi.
Eihän pikkuskideille pidä porrasjuoksua määrätäkään, vaan tärkeintä olisi saada mahdollisimman paljon monipuolista liikuntaa lapsena: koripallo, tennis, sulkapallo, yleisurheilu, jalkapallo ja kaikki liikkuminen kehittävät lapsen koordinaatiota, yleiskestävyyttä, hapenottokykyä ja itsesäätelyä, yms.
Fyysisellä kunnolla ja laukomisen
treenamisella ei ole suoraa yhteyttä, mutta fyysisellä kunnolla ja laukomisella todellakin on merkitystä. Tämä on päivänselvä asia, jos tätä ei ymmärrä, niin sitten ei voi mitään. Kun sulla on habaa kroppa täynnä, jaksat pelata kentällä pitkiä vaihtoja, ottaa iskuja vastaan ja jaella niitä, jaksat laukoa hyvin, vaikka olet jo hapoilla. Sama pätee maalintekoon. Kun olet fyysisesti vahva, häkki heiluu.
Crosby ja Ovechkin ovat esimerkkejä siitä, kuinka suuri etu on siitä, että sulla on paljon jerkkua ja voimaa. Crosby muuten niittasi Vancouverin olympialaisissa Venäjää vastaan tukevan puolustajan Grebeshkov'n kumoon. Vaikka Crosby on viisi senttiä Grebeä pienempi, Sid paina saman verran Grebeskov'n kanssa eli 88 kiloa.
Facebook ja pelikonsolit syövät urheiluaikaa vapaa-ajalla, se on selvä juttu se. Nostaisinkin esiin vanhempien roolin. Nyt ylös, ulos ja pelaamaan, niin kuin olisi jo, pitäisi vanhempien sanoa eikä niin, että pelaa nyt teemu halosi loppuun ja ota sipsipussi kaapista. Joku ajattelee, että eihän pikku nulikan päätä käännetä. Kyllä voi. Ihminen on yllättävän sopeutuvainen asiaan kuin asiaan ja jos opettaa lapsen liikkumaan nuorena, lapsi saa kipinän urheilla lisää ja lisää. Tällä tavoin lapselle kehittyy sisäinen motivaatio eli hänellä on itselähtöistä motivaatiota tulla yhä paremmaksi ja paremmaksi.
Koululiikuntaa tulisi lisätä, se on selvä juttu. Paljonko muuten nykypäivänä liikuntatunteja on viikossa? Itse kun olin peruskoulussa, niin taisi olla huikeat kaksi tuntia/per viikko.
Muistuttaisin vielä, että ihminen on psykofyysis-sosiaalinen kokonaisuus ja fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen puolen on oltava ihmisessä kunnossa, jotta hänestä voisi tulla huippupelaaja. Kaikki lähtee pikkulapsesta vanhempien roolia edelleen peräänkuuluttaen kasvattajana. Alkoholi, huumeet ja rööki ovat sitten ikäviä juttuja, jotka pilaavat monta nuorta lupausta. Kun kaveri ottaa, niin otan minäkin. Näin se vain menee.
Raha on luultavasti myös yksi ongelmista. Ei siitä sen enempää. Money talks.
---
Mitä jääkiekon kehitys- ja parannusinvestoihin tulee niin on päivänselvää, että lahjakkaat junnut omaan joukkueeseen. Pykälää ylemmäs ikäistänsä voi nostaa, jos haastetta ei enää samassa jengissä riitä.
Mitä itse maalintekemiseen tulee, niin Kai Nurminen sanoi eräässä vanhassa jääkiekkolehdessä hyvin:
"Ammu sinne, missä näkyy verkko." YV:llä ranteella tätä tyyliä olisi ainakin käytettävä, kun laittaa ranteet lukkoon B-pisteen kaarelta. Tasakentällisin on hivenen haastavampaa, sillä aikaa ei ole verkon etsiskelyyn. Tärkeää olisi, että paitsi pystyy laukomaan hankalista asennoista pystyisi myös tekemään asiat turhia miettimättä, niin, että toiminta tulisi selkäytimestä. Päättäväisyydesta ja määrätietoisuudesta kaikki lähtee muistaen samalla, että laukominen on jääkiekossakin tekninen laji. Tekniikkaan pitäisi kiinnittää huomiota jo ihan junioreissa.