Lama tulossa – taantuuko talous?

  • 297 839
  • 1 676

Isaskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Takaatko siis että kolmen vuoden kuluttua korot ovat niin merkityksellisesti alemmalla tasolla että erotus riittää kattamaan kolmen vuoden vuokramenot?

En, mutta takaan sen ettei lainan pääoma putoa 15 % kolmessa vuodessa, jos lyhennät sitä vuokran määrällä. Lainan korot ja omistusasunnossa tulevat asumismenot vievät monessa tapauksessa lähes saman kuin mitä vuokra-asuja maksaa vuokraa. Kolme vuotta vuokralla asunut maksaa asunnon hinnasta 85 % kun heti omistusasunnon hankkineella on vielä yli 90 % lainasta maksamatta.
 

Rodion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
Yleensä taantumaan on huomattavasti mukava mennä ilman, että raahaa perässään velkakelkkaa. Mitä isompi velkakelkka, sitä raskaampi sitä on taantumassa vedellä.

Ei esimerkiksi tarvitse ampua aivoja pihalle, jos sattuu lähtemään työpaikka alta ja pankki kyselee lainalyhennysmaksuja.

Velattomana lamaan, hyvällä fiiliksellä ja sitten kun epätoivo on korkeimmillaan eikä lainoja saa, otetaan laina ja ostellaan kaikkea mihin raha riittää.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Otetaan laina silloin kun niitä ei saa?
Pelimies saa kuulemma aina.

Mielenkiintoinen tuo Islannin tilanne. Siellä ei ole paikalliset edellisistä lamoista paljon oppia ottaneet, samat virheet toistetaan mitkä muut tekivät vain reilut 10 vuotta sitten. Tästä ei itse asiassa ole kuin vuoden verran, kun telkkarista tuli ohjelma jossa ihasteltiin Islannin talousihmettä ja päiviteltiin että islantilaiset omistavat kohta puoli maapalloa. Jokainen edes hitusen älliä omaava näki jo tuolloin, että tuo kupla puhkeaa iloisesti poksahtaen.

Ei jaksa olla edes pahoillaan Islannin tai kansalaistensa puolesta. Millä helvetillä perusköyhällä tai ainakin vaatimattomalla taloudella on yht'äkkiä rahaa sijoittaa joka puolelle. Niin, lainallapa tietenkin ja silloin kun menee kovaa niin ei muuta kuin lisää kaasua. Taloudessa vaan on paha taipumus aaltoliikkeeseen ja aallon harjalta pääsee nopeasti alas ja tarvittaessa syvälle.
 

Viljuri

Jäsen
Islannin hallitus ainakin tutki epätoivoisestikin jotakin sellaista pelastussuunnitelmaa, mikä maan talouden kokoon suhteutettuna ei tulisi koskaan saamaan hyväksyntää kv-luotottajilta.

Islantilaiset saattavat menettää kaikki rahansa, eläkkeitään myöten, eikä välttämättä maan jatko itsenäisenä valtionakaan ole kirkossa kuulutettu! Mitä tulee meihin muihin, niin kohta islantilaisten pankkien laina- ja muulla rahalla hankkimat omistukset likvidoidaan, eli voi käydä niinkin, että islantilaisten vierailu esimerkiksi Suomessa on ollut voimakkaasti ns. "plus"-merkkinen.

Ostivat kalliilla, joutuvat (pakko)myymään (takaisin) halvalla.

Tanskan tilanne on myös mielenkiintoinen, koska siellä on koettu Suomen 1990-luvun alkua vastaava kiinteistökuplan puhkeaminen. Sampo-pankin emoyhtiön ja myös Nordean luottotappioiden tilkkeeksi keksitty suunnitelma voi aiheuttaa kuluja myös täällä Suomessa näiden pankkien asiakkaille. Itse sanoisin tässä tilanteessa, että "So long, thank you for all the fish!"

Suomessahan toimii myös pankkeja, jotka eivät ole nostaneet kenenkään korkoja yksipuolisesti.
 
Pohjoismaiset pörssit romahtavat?

Tukolma:n big cap-indeksi n. -8%, Helsinki -6%, Kööpenhamina -9%. Mitään erityistä syytä ei ole tietooni tullut, ehkä päivän aikana selviää. Psykologinen paniikkimyynti ei lupaa hyvää. Black Wednesday?
 

kovalev

Jäsen
Pohjoismaiset pörssit romahtavat?

Tukolma:n big cap-indeksi n. -8%, Helsinki -6%, Kööpenhamina -9%. Mitään erityistä syytä ei ole tietooni tullut, ehkä päivän aikana selviää. Psykologinen paniikkimyynti ei lupaa hyvää. Black Wednesday?

Ainakin tällä hetkellä pudotus on pienempää kuin maanantaina. Nyt on kysymyksessä jo ns. pakkomyynnit. Eli ihmiset, jotka ovat velkarahalla ostaneet osakkeita (koska asiantuntijat ovat kertoneet, että nousun on kohta pakko alkaa) myyvät nyt paniikissa, hintaan kuin hintaan osakkeitaan, jotka näyttävät vain laskevan ja laskevan ja laskevan...Oravanpyörä, joka pysähtyy vasta sitten, kun "tavallisilta" ihmisiltä loppuvat rahat ja isot pelimiehet alkavat korjata halpaa satoa.
Tämä sama koskee tietysti myös rahastojen kautta tapahtuvaa katoa. Rahastoyhtiöiden on pakko myydä osakkeitaan, jotta pystyvät lunastamaan ihmisten rahasto-osuudet ja kurssit niiavat.
 

kovalev

Jäsen
EKP laski yllättäen ohjauskorkoa 0,5 prosenttiyksikköä FEDin perässä. Hallittu paniikkiratkaisu? Yllättävä piristysruiske "high risk hig reward" -hengessä?

www.iltasanomat.fi

Mielenkiintoinen tilanne tosiaan.
Hex oli tänään pahimmillaan yli 6 % pakkasella, nyt jopa hieman plussalla. Lasku loiveni selvästi myös euroopan isoissa pörsseissä.
Venäjällä yllättäen pistettiin pörssi aamulla kahdeksi päiväksi kiinni. Kehtaisivatko avata nyt nousurallin toiveessa? Kaikki uskottavuushan on jo joka tapauksessa mennyt.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
EKP laski yllättäen ohjauskorkoa 0,5 prosenttiyksikköä FEDin perässä. Hallittu paniikkiratkaisu? Yllättävä piristysruiske "high risk hig reward" -hengessä?

www.iltasanomat.fi

Mua itseäni lähinnä nauratti tämä. Viime viikolla ihan Irakin tiedotusministeri-hengessä EKP julisti, että eipä lasketa korkoa ei vaikka voisi olla joskus vähän aihettakin, ja silti kaikki "tiesivät", että koronlasku tulee piakkoin. Nyt sitten tempaistiin ohjauskorkoja alas "koordinoidusti" eli housut kintuissa.
 
Mua itseäni lähinnä nauratti tämä. Viime viikolla ihan Irakin tiedotusministeri-hengessä EKP julisti, että eipä lasketa korkoa ei vaikka voisi olla joskus vähän aihettakin, ja silti kaikki "tiesivät", että koronlasku tulee piakkoin. Nyt sitten tempaistiin ohjauskorkoja alas "koordinoidusti" eli housut kintuissa.

Keskuspankkien toiminnan yksi peruspilari on arvaamattomuus. Tosin, tämä ei tuossa tapauksessa toteutunut kovin hyvin.
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Islanti konkurssissa?

Onko kenelläkään tarkempaan tietoa tai linkkiä, josta selviäisi, kuinka paha tuo Islannin taloustilanne oikein on? Joidenkin lähteiden mukaan islantilaispankeilla olisi peräti 75 miljardia euroa velkaa. Tuollaista summaa ei Islannin kokoinen valtio koskaan kykene takaisin maksamaan. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tavalliset kaduntallaajat Islannissa asiasta ajattelevat.
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tavalliset kaduntallaajat Islannissa asiasta ajattelevat.

Olihan tuosta juttua jo Hesarin Asunto-liitteessä esimerkiksi, jossa eräskin perhe velkataakan alla muutti 40 neliöiseen luukkuun ja vuokrasi velkatalonsa ulkomaalaisille. Eli tuskin on mitään mieltä monikaan, kun ovat itsekin ottaneet järjettömiä velkoja niin ikään; kun vielä lähes kaikki maan (työllistävät) yritykset ovat pankkien omistuksessa, niin hei hei. Samassa jutussahan taidettiin sanoa, että heti täysi-ikäisenä pankit antoivat runsaita lainoja, jotta pojat sai alle kalliit ja näyttävät autot - ilman kunnon takuita (lue: tuloja) tietenkin (pl. se auto).

Niin makaa kuin petaa. Tämä tekee oikeasti hyvää, kun kovimmat ja aikoinaan niin kuumat menestyjät hamuavat nyt Marxin hengessä valtioita apuun. Tosin Karl Heinrich halusi nekin nurin ja olisi ehkä nauttinut tästä tilanteesta kovasti.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Totta puhuen tässä alkaa vähän jo huolestua. Suomi tietysti on vähän omalaatuisessa asemassa, kun reaalitalous on aivan ok-kunnossa eikä pankkisektorikaan ilmeisesti ole kovin järjettömästi elänyt, mutta mitä ilmeisemmin tämä kriisi on myös koko maailmantalouden kannalta hyvin vakava, ja siihen olemme mekin hyvin tiiviisti integroituneet. Vakava siis siinä mielessä, ettei kysymys olisikaan mistään normaalista ja sinänsä tervehdyttävästä taantumasta. Kukaan ei ilmeisesti varmasti tiedä missä mennään ja kaiketi voidaan selviytyä myös säikähdyksellä, mutta aika kiintoisia aikoja näköjään elämme.
 

Jäsen R

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Pörssikurssit tulee alaspäin. Fortumkin tullu alas. No tämähän on selkeesti työntekijöiden vika, ja sen johdosta kohta alkaa Miakel Percy Lilius tehostamaan toimintoja =)
 

Cosmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
JB & KG
Mistäs niitä islantialaisten kotteroita nyt voi todelliseen asevelihintaan ostella? Uskaltaakohan siellä liikkua nykyään ulkona ollenkaan? Niitähän luulisi saavan nyt niin halvalla, että pihi mies laivaamisen sijasta odottaa, että se Pohjanmeri kuivuu siitä välistä.

Islannille oma ketju vielä kun se on mahdollista! Vai laitetaanko suoraan RIP-ketjuun?
 

Jarschka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Islannin tilanne alkaa olla tosiaan jo "laman" ja tämän ketjun tuolla puolen, mutta laitetaan nyt vielä tämä:Uusi turskasota Islannin ja Britannian välillä.

Aikaisemmin Islannin pääministeri ilmoitti, että mikäli Islannin valtio ei pysty huolehtimaan kaikkien haltuun ottamiensa pankkien velvoitteista, islantilaisten saatavat turvataan ensin. Muuta saavat sitten mitä jää, jos jää. Tämä varmasti rohkaisee ulkopuolisia pelastustalkoisiin...

Suomen lama 90-luvulla oli kevyt kuivaharjoitus Islannin tilanteeseen verrattuna. Eihän Suomessa sentään kaupan hyllyt olleet tyhjinä valuuttapulan takia ja markka kelpasi maailmalla valuutanvaihtopisteissä.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Löytyykös mistään jonkinlaista kattavampaa selvitystä Islannin keissistä ts. taustoja, tarkemmat syyt tähän nopeaan romahdukseen ja toisaalta sitten mitä tämä homma nyt oikeasti tarkoittaa. Kaikkialla on vain hajanaisia pätkiä milloin mistäkin asiasta ja olisi sinänsä aika kiinnostavaa tietää, mitä oikeastaan tarkoittaa jos valtio menee konkkaan. Miten tavallisten islantilaisten elämä sujuu tällä hetkellä jne.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Suomen lama 90-luvulla oli kevyt kuivaharjoitus Islannin tilanteeseen verrattuna. Eihän Suomessa sentään kaupan hyllyt olleet tyhjinä valuuttapulan takia ja markka kelpasi maailmalla valuutanvaihtopisteissä.
90-luvun lamassa oltiin todella lähellä sitä tilannetta, että maailmanpankki olisi ottanut "markan haltuun". Silti, Islannin tilanne näyttää vielä pahemmalta mitä se oli Suomessa laman alla. Jos silloisessa Suomessa elettiin "hieman yli varojen", niin islantilaiset ovat eläneet todellista kerskakulutusjuhlaa viimeisen 10 vuotta. Ainoa pelastus Islannille tässä taitaa olla, että kruunun halpenemisen myötä tulee maasta varmasti entistä houkuttelevampi matkailukohde.

Miten olisi, jos Norja tulisi hätiin ja ostaisi Islannin halvalla, säälistä? Sehän on niin vähäväkinen ja kaukainen saari, että Norja voisi surutta antaa Islannille itsehallinto-oikeuden kuin Suomi Ahvenanmaalle ja muodostaa saaresta veroparatiisin, jossa öljyökyrikkaat norjalaiset voisivat temmeltää.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ainoa pelastus Islannille tässä taitaa olla, että kruunun halpenemisen myötä tulee maasta varmasti entistä houkuttelevampi matkailukohde.

Islantiin on suuntautunut pääosin "luontomatkailua", eli jäätikön, tulivuorisaaren ja valaiden ihastelijoita. Herkän luonnon suojelemiseksi Islanti on rajoittanut kalliisti maksavien matkustajien määrää erittäin tiukasti. Suurempia turistimääriä varten ei ole olemassa riittävää palvelurakennetta. Pelkäänpä, että vaikka kaikki islantilaiset perustaisivat valaanbongausfirman ja majatalon oluthanoineen niin se ei riitä.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Islantiin on suuntautunut pääosin "luontomatkailua", eli jäätikön, tulivuorisaaren ja valaiden ihastelijoita. Herkän luonnon suojelemiseksi Islanti on rajoittanut kalliisti maksavien matkustajien määrää erittäin tiukasti. Suurempia turistimääriä varten ei ole olemassa riittävää palvelurakennetta. Pelkäänpä, että vaikka kaikki islantilaiset perustaisivat valaanbongausfirman ja majatalon oluthanoineen niin se ei riitä.

Jep, tai sitten vastaavasti herkkää luontoa ei enää ole kovinkaan kauaa, jos turistit päästetään mellastamaan. Toisaalta, vaikea kuvitella että sinne kuitenkaan mitään valtaisaa turistiryntäystä pääsee koskaan syntymäänkään, maa on kuitenkin kaukana kaikesta ja lentomatkustus on aina esim. perheille merkittävästi kalliimpi vaihtoehto kuin automatkustus, mikä rajaa pois isoja turistijoukkoja Euroopasta.

Ihme juttu, ettei missään lehdissä ole ollut juttuja tavallisten islantilaisten mietteistä, kenties toimittajilla on parempaa tekemistä omien maittensa kriisien parissa. Ikävintähän koko sopassa on se, että sikäli kai hyvin pärjännyt Icelandair taitanee kupsahtaa tässä samassa, koska se kuitenkin ottanee suurimman osan liikevaihdostaan Islannin kautta kulkevasta matkailusta ja jos Islanti on kaaoksessa, kukapa sitä enää jaksaisi lentää Islannin kautta Nykkiin, jos suoraankin pääsee.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Huhujen (eli iltapäivälehtiuutisten) mukaan islantilaiset olisivat neuvotelleet Keflavikin vuokraamisesta sotilastukikohtakäyttöön venäläisille "vastaostona" heidän kipeästi tarvitsemalleen lainalle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös