Mä löysin: Hyviä reseptejä boolin valmistamiseen - Jatkoajan keskustelupalstaEn parempaakaan ketjua löytänyt, mutta laitetaan nyt tänne, kun reseptiä haen. Kertokaahan joku hyvä (pirtu)booliresepti?
Eikös Helsingissä jossain ole jotain etnisiä elintarvikekauppoja? Onko niistä mihinkään? Muistaakseni sellaisessa laatuohjelmassa kuin "Huvila ja Huussi" ne kävi mökin omistajan kanssa jossain tollasessa. Vaikutti ihan asialliselta kaupalta, iso valikoima ja ensinäkemältä siistin oloinen. Mikähän kauppa mahtoi olla kyseessä?
Ohjelman kauppa mainittiin tietenkin lopputeksteissä. Oli näemmä Ararat. Pitää suhata joku päivä arpomaan uusia makuja. Ties vaikka jostain löytyisi kunnon Kebab-lihaa.Olisko kyseessä Vii Voan. Lähistöllä myös pari muuta etnistä.
Ohjelman kauppa mainittiin tietenkin lopputeksteissä. Oli näemmä Ararat. Pitää suhata joku päivä arpomaan uusia makuja. Ties vaikka jostain löytyisi kunnon Kebab-lihaa.
Valmiiden vartaiden päälle lautasella laitetaan soosia, johon tulee keltaista chiliä tahnaksi hakattuna, huacatayta (korianteri ja persilja kimpassa on ehkä paras korvaava tuote) ja suolaa ja pippuria. Jotkut laittavat myös jotain pehmeää ja mietoa juustoa joukkoon ja ajavat soosin sitten tasaiseksi, jotta siihen saadaan paksumpi rakenne.
Karkea ohje
1) keitä ribsit maustetussa vedessä kypsäksi (1 – 1,5h)
2) jäähdytä ja kaada marinadi päälle
3) anna maustua jääkaapissa ainakin 12h
4) kuumenna ribsit uunissa tai grillissä
Itse olen käyttänyt alla olevaa ohjetta perusmättönä, jota voi muokata makunsa ja saatavilla olevan materiaalin mukaan.
BBQ-kastike ribseille
2-3 kynttä valkosipulia hienonnettuna
1/2 tl chili-jauhetta
1/2 tl juustokuminaa
1,5 dl ketsuppia
0,5 - 1,0 dl kolajuomaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl siideriviinietikkaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
Kuumenna öljy pienehkössä kattilassa ja lisää valkosipuli, chili ja jeera.
Freesaa sekoitellen puolisen minuuttia ja lisää sitten loput ainekset. Sekoita ja hauduta miedolla lämmöllä viisi minuuttia.
Parsakeitto valkoisesta parsasta, kahdelle:
Nokare voita / loraus öljyä.
Nippu valkoista parsaa
Kaksi pientä salottisipulia
pari desiä kuohukermaa
kasvisfondia
~2dl vettä
1½dl kuoharia (ei pakollinen, voi korvata vedellä/valkoviinillä, suosittelen silti)
Mustaa pippuria myllystä, tarvittaessa suolaa
Puolikas valkosipulin kynsi
Kuori parsa, poista kannat, vedä muutaman sentin paloiksi. Hakkaa sipuli pieneksi. Kattila levylle, voi/öljy perään ja silpulin kuullotus pehmeäksi. Parsa kattilaan, hetken pyörittelyä. Fondi, vesi (ja kuohari/valkkari) ja kermasta reilu puolet kattilaan. Keittelyä rauhallisella lämmöllä, kunnes parsat ovat löysän pehmeitä. Sauvasekoittimella homma soseeksi, itse keitto on valmis. Ajassa askel taaksepäin ja keittämisen aikana lopusta kermasta vatkataan löysä vaahto, johon lisätään pieneksi hakattu valkosipuli ja hieman pippuria. Keitto lautaselle, kermavaahtoa päälle, loraus kuoharia sinetöi keiton. Päälle vielä hillottua raparperia (valmista tämä ennen keiton tekemistä / keiton tekemisen aikana). Tarjoa keitto jäljelle jääneen kuohuviinin kera, ellei pullo tyhjentynyt ruoanvalmistuksen aikana.
Hillottu raparperi
Nokare voita
Pieni pätkä kuorittua raparperia (~15cm)
Pullosta kuoharia (~½dl)
Purkista hunajaa (~1rlk)
Leikkaa raparperi ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi pienessä kattilassa. Kuullota raparperi kevyesti. Lurauta hunajaa ja kuoharia sekaan ja keittele muutama minuutti.
Ja eilinen alkuruoka mentiin sitten Tpipin ohjeen mukaan:
Ihan järkyttävän hyvää! Tästä en korjaamista löydä mistään kohtaa. Pisteitä täysi kymppi. Parsamme olivat järkyttävän paskassa kunnossa, joten syötäviä osia jäi nipusta liian vähän. Ehkä siitäkin johtuen keitto oli aika löysää, mutta makunautinto silti. Käytin kuoharia ja vetäisin raparperit + kermavaahdot päälle. Tällä olisi voinut eilen herua, jos en olisi naimisissa. Tämäkin oli todella helppo tehdä, joskin parsan/raparperin/sipuleiden kuorintaan saa tämmöinen nakkisormi kulutettua aikaa vaikka kuinka. Mutta kun se kuoharipullo oli jo siinä auki, niin kyllähän se aika kului...
Kiitos Jatkoaika, luotamme jatkossakin asiantuntemukseenne!
... lämpimän chili-raparperihillokkeen kera
1 jalapeno tai mitä tahansa kapsaisiinia
1 makea suippopaprika
0,5 l raparperia
0,5 dl vettä
1 - 1,5 dl hillosokeria
keittele 5-10 minuuttia ja jäähdytä
tarjoile lämpimänä, koostumus tulee olla löysähkö
Tässä vielä kuva illan seteistä.
Ilo katsoa tuollaista settiä ja varsinkin kun toit vielä hyvin esille sisällön. Kokkaaminen on minusta pitkälle juurikin myös silmäruokaa ja esille laittoa. Varmasti herkullisia paloja.
Ensi viikolla olisi tarkoitus valmistaa ribsejä niin kuin Tomin keittiössä niitä valmistettiin eli jotenkin näin:
En tiedä, mutta sain Barcelonassa niin hyviä sinisimpukoita, etten ole missään maistanut. Ja olen sentään syönyt niitä Belgessä ja Perlassakin! Ehkä etanat ovat myös taitolaji. Kerran olen kokeillut niitäkin. En tosin kokannut kumpaakaan edellä mainittua. Jotkut ruuat ovat vain sellaisia, että katson parhaaksi jättää ne ammattikokkien riesaksi.Onko etanat siis erejä vai käsitelläänkö ne jotenkin erilailla ravintolassa?
Jotkut ruuat ovat vain sellaisia, että katson parhaaksi jättää ne ammattikokkien riesaksi.
Kyse ei ole pelkästään valmistusmetodista. En epäile hetkeäkään, ettenkö osaisi. Mutta, ensin ne nilviäiset (ei ollut tässä yhteydessä haukkumasana) pitää hankkia tavalla tai toisella. Merenelävien ostaminen ei ole koskaan ollut ykkösharrastukseni, ts. voin vahingossa ostaa sian säkissä. Pitäisi siis oikeasti tietää, että saa kuranttia kamaa. Toiseksi, simpukat ovat minulle kuin ravut: voin syödä niitä kerran vuodessa, mutta en saa niistä erityisiä kiksejä. Siksi menen mieluummin valmiiseen pöytään tässä tapauksessa.Sinisimpukathan tulee kuin itsestään