Löytyykö kokkeja?

  • 580 951
  • 2 902

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ei tule kuivaa, jos et vedä yli. Mä jättäisin sen keskeltä vähän roseeksi, aika parhaimmillaan silloin. Jos paistomittari löytyy, niin se vaan käyttöön ja katot netistä oikeat lämpötilat ja ajat, mä en ulkoa osaa sanoa enkä jaksa luurilla kaivaa.
 
Ei tule kuivaa, jos et vedä yli. Mä jättäisin sen keskeltä vähän roseeksi, aika parhaimmillaan silloin. Jos paistomittari löytyy, niin se vaan käyttöön ja katot netistä oikeat lämpötilat ja ajat, mä en ulkoa osaa sanoa enkä jaksa luurilla kaivaa.

Marinoin lihaa kolmisen tuntia (oliiviöljy, suola, pippuri, yrttiseos, sitruunanmehu, soijaa, rosmariinia, vampyree), 1,5h huoneenlämmössä, jonka jälkeen käytin nopeasti kuumalla pannulla ja pidin 175-asteisessa uunissa 25 minuuttia. Ei roseeta, eikä kuivaa, vaan omaan makuun todella mehukasta.

Kaveriksi tein rosepippurikastikkeen:

1 sipuli
1 rkl voita
2 dl kermaa
1 rkl sinappia
paistoliemi
suolaa
rosepippuria

Paistellaan pilkotut sipulit paistoliemessä murskattujen rosepippurien kanssa. Lisätään kerma ja mausteet, keitellään hetki kasaan.
 
Viimeksi muokattu:

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Löysin pakkasesta poron etuselkää ja nyt eilen se sai olla kolmisen tuntia marinadisaa jossa oli glögiä, sipulia, rosmariinia, pikkasen suolaa ja vähän valkosipulia. Lihan on nyt poissa marinadista kosa pelkäsin että siitä tulee liian voimakas.
Nyt kuuluukin kysymys miten sen lihan valmistan? Olin ajatellut vetää ensin pintaan värit ja sit sais muhia uunissa marinadissa johon lisään lihalientä. Riittääkö tyyliin 150°C 30min? Lihaa on reilut 300g ja pala on aika lituska. noin 3cm paksuimmassa kohdassa.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
En ole valmistanut poron etuselkää, mutta veikkaan että 30min ei riitä haudutusajaksi. Naudan etuselkäkin on palana litteä ja se vaatii vähintään tunnin verran hauduttelua, mieluummin enemmänkin. Sun kannattaa kokeilla välillä vaikka haarukalla, että onko liha jo kypsää ja mureaa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Olin ajatellut vetää ensin pintaan värit ja sit sais muhia uunissa marinadissa johon lisään lihalientä. Riittääkö tyyliin 150°C 30min? Lihaa on reilut 300g ja pala on aika lituska. noin 3cm paksuimmassa kohdassa.

Alkoi asia kiinnostamaan ja hieman etsin reseptejä. Tuo todellakin voisi olla melko hyvä plan. Tosin eräässä reseptissä liha grillattiin vielä seuraavana päivänä. Kyseinen pala on meikäläiselle täysin vieras.
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Alkoi asia kiinnostamaan ja hieman etsin reseptejä. Tuo todellakin voisi olla melko hyvä plan. Tosin eräässä reseptissä liha grillattiin vielä seuraavana päivänä. Kyseinen pala on meikäläiselle täysin vieras.

Juuri varmaan samaa deliporon reseptiä katselin mutta kun pala on niin ohut ajattelin että jos pelkkä uunikypsennys rittäisi
 

Imagined

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jesse Puljujärvi, Jari Viuhkola, Kärpät
Onko kellään ideoita hyviin salaatteihin? Itse olen viime aikoina tehnyt Paprika, salaatti, tomaatti, punasipuli, salaatin ja heittänyt sekaan teryaki broilerin suikaileita. Ihan ok, mutta kokeilu mielessä haluaisin vinkkejä lihaisista salaateista, joita maustetaan tuoreilla yrteillä esim Basilika, joka on feivörittini yleisesti. Maustaminen vaatii taitoa.
 
Onko kellään ideoita hyviin salaatteihin? Itse olen viime aikoina tehnyt Paprika, salaatti, tomaatti, punasipuli, salaatin ja heittänyt sekaan teryaki broilerin suikaileita. Ihan ok, mutta kokeilu mielessä haluaisin vinkkejä lihaisista salaateista, joita maustetaan tuoreilla yrteillä esim Basilika, joka on feivörittini yleisesti. Maustaminen vaatii taitoa.
En syö juurikaan lihaa joten en osaa siitä sanoa, mutta syön paljon salaatteja joten yleisvinkkeinä:

- Salaatteihin yleispätevä kastike on maukas ja tasapainoinen oliiviöljy, johon pieni loraus balsamiviinietikkaa/balsamicoa ja reilusti suolaa ja pippuria. Sitä on sitten helppo tuunata chilillä, sitruunalla, sokerilla, mausteilla, yms.

- Tekstuuri on salaateissa se tärkein juttu. kurpitsansiemenet, paahdetut auringonkukansiemenet, kuoritut hampunsiemenet, suolatut ja paahdetut cashew-pähkinät yms yms tasapainottavat suutuntumaa ja imevät itseensä myös ylimääräistä nestettä, joka on aina salaatin vihollinen.

- Tekstuuri kannattaa ottaa huomioon myös tuota lempiyrttiäsi, basilikaa, käytettäessä. kokonainen lehti tuntuu mauttomalta ja niljakkaalta suussa eikä ole aina niin kauniskaan, mutta ohut soiro näyttää ammattimaiselta, maustaa salaatin, mutta katoaa samalla sinne joukkoon

- Täyttävän salaatin saa aikaan helposti myös ilman lihaa. Esim. paistelee pannulla valkosipuliöljyssä leivät ja siihen päälle ruskistaa siivut halloum-juustoa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Nimimerkki harto heitti loistavia vinkkejä tuossa salaateihin.

Suosikkini lähes kaikkeen ruokailuun grillistä talviseen ruokamättöön on omatekemä perunasalaatti. Tämä kostuu keitetyistä perunoista, hapankurkuista, sipulista, suolasta, pippurista ja kermaviili/smetana-kombosta.

Salaatin kruunaa mielestäni aina kastike. Oli sitten kyseessä kreikkalainen, caesar tai sekalainen vihannessalaatti niin se kastike on kruunaava elementti.

Öljyä, suolaa, pippuria, balsamicoa, sitruunaa, sokeria, kemaviiliä/smetanaa, valkosipulia ja yrttejä. Tässä suht kattavat peruselementit kastikkeihin.

Rapeutta sitten juurikin siemenillä, eri pähkinöillä ja krutongeilla. Myöskin herkkusienet ja paprika/chilit kanattaa huomioida.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Nyt kun salaateista puhutaan, niin salaattilinko on aika hyvä peli olemassa. Kuulostaa ehkä turhakkeelta, mutta itse ainakin tykkään siitä, että salaatti ei lillu vedessä. Sitä tulee sinne kuitenkin kaikkien matskujen mukana hiukan, joten poistettavissa oleva ylimääräinen kosteus on hyvä saada pois. Omani ostin muutamalla eurolla Lidlistä. Nestettä lähtee yllättävän paljon vielä käsin ravistellun salaatinlehden pinnaltakin, vaikka se on olevinaan jo riittävän kuiva.

Lisäksi en pidä siitä, että tomaatit heitellään palasina salaatin sekaan kaikkine sisälmyksineen, koska taas vaarana on salaattikeitto. Joko poistan siemenet ja nesteet tai sitten laitan kirsikka/miniluumutomaateista puolikkaita salaattiannoksen päälle.

Tämä nyt menee oman maun julistamiseksi, kukin toki poimikoon näistä jutuistani omat tykkäämisensä, jos niikseen tulee, mutta en tykkää siitäkään, että salaatit silputaan veitsellä pieneksi silpuksi. Revin mieluummin käsin jo ihan esteettisistä syistä, mutta myös siksi, että pieni salaattisilppu on aika rasittavaa saalistettavaa lautaselta. Samoin kuin ne tolkuttoman pieniksi silputut, omassa liemessään kelluvat tomaatinpalat.

Minä en yleensä laita salaattiin mitään muuta kastikkeeksi kuin oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa. Edellinen tuo oman pyöreytensä ja laadusta riippuen täyteläisen makunsa mukaan, jälkimmäinen taas tarvittavan hapon. Suolaa lisään, ellei mukana ole jotain suolapähkinää. Naturellit, kuorettomat maapähkinät ovat muuten paahdettuina aivan tolkuttoman hyviä. Pannulla nopeasti hiki ja väri pintaan, mutta kannattaa antaa jäähtyä hyvin, koska niillä polttaa suun helposti.

Oma satsini elokuvailtaan tai tv-matsiin on kutakuinkin tällainen: jäävuorisalaattia (kerä, parempi rakenne ja maku), (salotti)sipulia, basilikaa, minuluumutomaattia puolikkaina mehuineen (makeampia kuin normit), fetajuustoa, oliivia, pähkinää/siemeniä ja Abban tunaa paloina öljyssä. Jos kaapista löytyy, mukaan tulee yleensä myös parmesania, aurinkokuivattua tomaattia, rucolaa yms. härpäkettä, tosin vähän sen mukaan, mitä makuja jo on olemassa. Nuo kamat annokseksi lautaselle suoraan, jos ei ole muita syöjiä kuin minä ja vaimoni, ja päälle siivut oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Oma satsini elokuvailtaan tai tv-matsiin on kutakuinkin tällainen: jäävuorisalaattia (kerä, parempi rakenne ja maku), (salotti)sipulia, basilikaa, minuluumutomaattia puolikkaina mehuineen (makeampia kuin normit), fetajuustoa, oliivia, pähkinää/siemeniä ja Abban tunaa paloina öljyssä. Jos kaapista löytyy, mukaan tulee yleensä myös parmesania, aurinkokuivattua tomaattia, rucolaa yms. härpäkettä, tosin vähän sen mukaan, mitä makuja jo on olemassa. Nuo kamat annokseksi lautaselle suoraan, jos ei ole muita syöjiä kuin minä ja vaimoni, ja päälle siivut oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa.

Noissa elementeissä on jo itsesään niin paljon öljyä/nestettä mutta lisäät kuitenkin vielä lopussa oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa? Ainakin salaattisi ui kunnolla mutta herkullisessa nesteessä.
 

Imagined

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jesse Puljujärvi, Jari Viuhkola, Kärpät
Kiitoksia salaattivinkeistä! Internetwebistä löysin myös pesto versioita kanasalaateista ja siinä voi myös olla kokeilemisen arvonen juttu.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Noissa elementeissä on jo itsesään niin paljon öljyä/nestettä mutta lisäät kuitenkin vielä lopussa oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa? Ainakin salaattisi ui kunnolla mutta herkullisessa nesteessä.
Eipä noissa ole kuin tonnikalassa, ja Abban versiossa sekin vielä ihan ok-laatuista. Sekoitan sen kalan sekaan ja laitan salaatin syrjään, kala imee käytännössä kaiken. Fetan ostan palana, joten siinä ei öljyä ole, ja silloin kun aurinkokuivattuja tomaatteja käytän, laitan ne valumaan paperille hetkeksi. Käytännössä lautasen pohjalla ei lillu juuri mitään ylimääräistä, koska en öljyä ja viinietikkaa käytä kuin mausteeksi.
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Löysin pakkasesta poron etuselkää ja nyt eilen se sai olla kolmisen tuntia marinadisaa jossa oli glögiä, sipulia, rosmariinia, pikkasen suolaa ja vähän valkosipulia. Lihan on nyt poissa marinadista kosa pelkäsin että siitä tulee liian voimakas.
Nyt kuuluukin kysymys miten sen lihan valmistan? Olin ajatellut vetää ensin pintaan värit ja sit sais muhia uunissa marinadissa johon lisään lihalientä. Riittääkö tyyliin 150°C 30min? Lihaa on reilut 300g ja pala on aika lituska. noin 3cm paksuimmassa kohdassa.

Itse itseäni lainaten.
Sai olla uunissa vajaan tunnin kunnes sisälämpö oli 63°C. Uunista tiukkaa folioon lepäämään. Oli sopivan rosee ja tosi mureaa. En tiedä oliko se marinadista kiinni mutta kauheasti ei porolle maistunut mutta hyvää oli silti ja kastike jumalainen.
 
En nyt mitenkään älyttömästi jaksanut ketjua kahlata taaksepäin, mutta itselläni olisi valtaisa halu valmistaa ihan perinteisiä kanalintuja täytettynä. Siis niin, että roppi olisi tehty luuttomaksi ja sisällä jonkin maukas täyte, ja siitä voisi sitten vedellä siivuja niin, ettei luut ennen selkärankaa olisi haittona.

Miten palstan kokit ensinnäkin tekevät esim. ihan peruslinnun, kuten pyyn, luuttomaksi niin, että se vielä säilyttäsi muotonsa? Jotenkinhan siinä varmaan sen rintalastan kanssa pitää pelautua, mutta itse en ainakaan ole mitään järkevää keinoa keksinyt. Ja mitä olen riistankäsittelyoppaista lueskellut, niin en kyllä ole vielä sieltä sitä oikeaa tapaa omaksunut.

Ja toiseksi sitten, mitä laittaa sisälle? Jokin yksinkertainen täyte? Yleensä omat räpöstykset lintuliemineen ja "risottoineen" ovat olleet melko mauttomia ja muutenkin kokkaukset epäonnistuneet mm. tuon aiemman ongelman takia. Kiitoksia jo etukäteen, jos joku näppärä palstakokki tietäisi ratkaisun näihin ongelmiin!
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Miten palstan kokit ensinnäkin tekevät esim. ihan peruslinnun, kuten pyyn, luuttomaksi niin, että se vielä säilyttäsi muotonsa?

Ei ole kokemusta moisesta mutta mielenkiintoinen kysymys. Arvelisin homman käyvän niin, että rintalasta halkaistaan ja fileet leikataan aivan normaalisti niin, että ne jäävät nahan kanssa kiinni kylkiin. Sitten pitäisi saada kylkiluut irti lihasta. Pitäisiköhän selkäranka halkaista ja kyljistä lähteä veitsen kanssa irroittamaan lihoja luista...? Tää on siis täysin hakuammuntaa enkä edes tiedä onnistuuko tuo. Pitää testata vaikkapa kanalla ihan mielenkiinnon vuoksi.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Onko kellään ideoita hyviin salaatteihin? Itse olen viime aikoina tehnyt Paprika, salaatti, tomaatti, punasipuli, salaatin ja heittänyt sekaan teryaki broilerin suikaileita. Ihan ok, mutta kokeilu mielessä haluaisin vinkkejä lihaisista salaateista, joita maustetaan tuoreilla yrteillä esim Basilika, joka on feivörittini yleisesti. Maustaminen vaatii taitoa.

Kas tässä aiempi postaukseni ketjuun:

Marinoi (maustamattomat!) kanasuikaleet oliiviöljyssä ja sambal oelekissa, lisää snadisti suolaa ja mustapippuria. Sotke valkosipulidippi kermaviiliin ja jääkaappiin tekeytymään. Kasaa lautasille valmiiksi sopiva läjä jäävuorisalaattia ja kurkkuviipaileita, ja murenna päälle reilulla kädellä maissilastuja ja aurajuustoa. Lisää ananaspaloja. Paista kanasuikaleet ja lisää joukkoon cashew-pähkinöitä pari minuuttia ennen kuin kana on kypsää. Heittele tavarat pannulta salaatille. Lopuksi valkosipulidippiä koko komeuden päälle.

* * * * *

Mainitaan muuten vielä, että jaloviina sopii pannacottan(kin) ainesosaksi aivan loistavasti.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Mihin se ei sopisi? Ei tule äkkiseltään mieleen...

Mietiskelin läpi sushit (soijan terästeeksi, miksikäs ei?), kalat (liekitys, savustus), hernesopat, keitot, kastikkeet, lihat, jäätelöt, kakut ynnä muun ja ainoa, joka tuli mieleen, on (lihaton) makaronilaatikko. Ehkä myös perunamuussi. Joku testannut voi toki kumota tämänkin.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mihin se ei sopisi? Ei tule äkkiseltään mieleen...

Tässä vaiheessa kevättä sopii laittaa pettämättömän kesäjuoman resepti:
- 1 plo Jaloviinaa (yhden tähden)
- 1 plo (0,75 l) jotain kuivaa vähän vahvempaa siideriä

Aineosat kaadetaan 1,5 litran muovipulloon ja lähdetään puistoon tai festareille.

Seuraavana aamuna avataan hedelmäsäilyketölkki ja juodaan liemet (varo teräviä reunoja), täytetään Jaloviinalla ja syödään tölkin sisältö. Tämän jälkeen voidaan palata reseptin alkuun.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Hyvää iltapurtavaa ovat muna/anjovis-leivät:

Keitä munat koviksi. Leikkaa sipuli erittäin ohueksi. Valuta anjovikset talouspaperin päällä. Silppua tuore tilli hienoksi.

Voitele paahtoleivät kevyesti voilla/margariinilla. Asettele pari munan sivua päälle ja yksi anjovis sekä sipulirengas. Tähän tuoretta tilliä ja ripaus sitruunan mehua sekä haluttaessa tiraus majoa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Maistelin juuri Don Bernandon neljän juuston lajitelmaa ja pitää sanoa, että iski tajuntaan kuin miljoona volttia. Lajitelmaa myy S-Ryhmä juustovalikoimissaan. Suosittelen testaamaan hyvän viinin kera.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Maistelin juuri Don Bernandon neljän juuston lajitelmaa ja pitää sanoa, että iski tajuntaan kuin miljoona volttia. Lajitelmaa myy S-Ryhmä juustovalikoimissaan. Suosittelen testaamaan hyvän viinin kera.

KVG löytää vain sinun viestisi. Millaisia juustoja tuossa lajitelmassa oli?
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
KVG löytää vain sinun viestisi. Millaisia juustoja tuossa lajitelmassa oli?

Neljä eri vahvuutta ja kaksi paksua siivua jokaisesta näytteestä. Ei mullakaan oikein ole hajua, mitä juustoa nämä ovat mutta hiton herkullisia. Pehmeän vahvaa Goudaa ja siitä alaspäin. S-Marketin juusto-osastolta ostin.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Neljä eri vahvuutta ja kaksi paksua siivua jokaisesta näytteestä. Ei mullakaan oikein ole hajua, mitä juustoa nämä ovat mutta hiton herkullisia. Pehmeän vahvaa Goudaa ja siitä alaspäin. S-Marketin juusto-osastolta ostin.

Ei tuo se Manchego-setti ole? Tiernoa, Crudoa ja Viejoa ja vielä yksi, jota en tähän hätään muista?

Mikäli kyllä, allekirjoitan lausuntosi, tosin Tierno eli nuorin on vähän pliisu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös