Juu varmasti innoissaan tulevat tekemään pelkät sunnuntaivuorot normi kaupan alan liksalla.Niin, näinhän maailma nykyään pyörii, jos meidän leluja vähennetään, me emme leiki. Eiköhän joku vähän yli 100 000 työttömästä tule tekemään tekemättä jäävät sunnuntaivuorot.
Jos on siis vaikkapa jatkuva 5-vuoro, niin ei olisi mitään eroa että onko lisät jyvitetty vaikkapa "vuoro-lisään", jota maksetaan jokaiselta tunnilta vai maksetaanko se vain sitten niiltä päiviltä joilta tuota nyt saa. Eri asia on sitten alat joilla sunnuntaityö on satunnaista, kaupan alalle tuo ei ilmeisesti suoraan toimisi, jos osa kieltäytyy ja osa ei. Mutta jos sitten kaupan alalla saisi sunnuntailisän leikattua vaikka 25% tuntipalkasta, niin veikkaan että noihin paikoille löytyy aika helposti työntekijöitä, vaikkapa sitten vain opiskelijoita, niin ei pitäisi normaaleja työntekijöitä sitten risoa lisän leikkaus (jos se kerran on vain korvaus sunnuntaista tehdystä työstä, joka on huomattavasti raskaampi kuin vaikkapa torstain työvuoro).Wikistä katsoin oman työpaikkani työllistävän n.4000 ihmistä kaikkinensa ja meidän toimipiste noin 400 ihmistä, joista sunnuntaisin työskentelee kaikkineen ehkä 50-60 duunaria. En näkisi kovin halvaksi tulevan oman työllistäjäni alkavan kompensoimaan SU-lisän suoraan palkkaan jokaiselle työntekijälle.
Juu varmasti innoissaan tulevat tekemään pelkät sunnuntaivuorot normi kaupan alan liksalla.
Jos aletaan miettimään että la-su ovat vain työpäiviä niin toivottavasti saadaan kaikki talkoisiin. Pankit, konttorit sun muut officet vaan kanssa satunnaisesti auki silloin. Olisha se kiva asioida esim. pankissa sunnuntaina. Työpäivä muiden joukossa.
Vastatkaas nyt sitten ketkä noista lisistä nauttivat (itsekkin nautin, mutta ymmärrän sen järjettömyyden), onko se siis vain korvaus siitä että joutuu sunnuntaina töihin? Vai onko se mielestänne vain osa palkkaa johon ei saisi siis koskea? Eli jos saisitte kieltäytyä tulevaisuudessa sunnuntai-vuoroista, niin olisiko sunnuntailisän leikkaus/poisto täysin ok
.
Meillä viikonloppuja tehdään satunnaisesti, eli kun aikataulut kyseessä. Kun viikonloppuja tehdään, niin se tarkoittaa sekä lauantaita, että sunnuntaita (8+8 h), ja asiakas maksaa aina ylityöt. Jos lisät viedään, niin viikonloppujen teko loppuu aivan varmasti. Viikonlopuista saa kovan korvauksen, mutta se tarkoittaa myös 12 päivän työputkea. Enkä näe oikein toimivana ratkaisuna sitä, että joku ulkopuolinen taho kävisi viikonloppuisin pakkaamassa miljoonan euron koneita, koska vastuu pysyy kuitenkin mm. Allekirjoittaneella.
Nyt sinä puhut viikottaisista ylitöistä, joiden lisäkorvauksen poistamisesta ei ole kukaan puhunut. Totta kai ylitöistä maksetaan ylimääräinen korvaus.
Kyllähän tuo riittävästi tuntuu, jos sunnuntailisät otetaan pois. Ei meistä kukaan siellä ole sen rahan takia, vaikka se kiva motivaattori onkin. Sen takia siellä ollaan, koska on pakko.
Kyllähän tuo riittävästi tuntuu, jos sunnuntailisät otetaan pois. Ei meistä kukaan siellä ole sen rahan takia, vaikka se kiva motivaattori onkin. Sen takia siellä ollaan, koska on pakko.
Lähinnä alat missä sunnuntailisä on iso osa palkkaa niin jossain sen pitäisi kompensoitua työntekijällekkin. Muuten isommissa lafkoissa vaan jaetaan isompia osinkoja(eihän sekään väärin ole, mutta..).Niin, että kaikki pitää "kostaa", ettei kukaan vaan saa mitään etua minuun verrattuna...
Eli vähät työttömistä, kunhan omat edut säilyy
No siis meillä ei saa tehdä pelkkää sunnuntaita, jos haluaa sunnuntailiksan, nii pitää olla myös la töissä...Kyllä niissä duunipaikoissa missä mä olen ollut ovat sunnuntait olleet aina halutuimpia työpäiviä. Koskaan ketään tarvinnut käskeä töihin sunnuntaisin.
Sunnuntailisien vaikutus toki erilainen eri aloilla. Teollisuuden keskeytymättömässä kolmivuorotyössä tuntuvasti vähemmän haitallisia alan työllisyydelle kuin ravintoloissa. Siksi lakisääteisyys vähän huono elementti, yllättäen muuten ay-liitot tässä tapauksessa poikkeuksellisesti vastustavat sopimista liittojen kesken TESseissä.
Niin, näinhän maailma nykyään pyörii, jos meidän leluja vähennetään, me emme leiki. Eiköhän joku vähän yli 100 000 työttömästä tule tekemään tekemättä jäävät sunnuntaivuorot.
Näin toimii vapaa markkinatalous ja rajoitusten purku. Pääasia että työsopimuksessa sovittu viikottainen tuntimäärä täyttyy. Jos jokin vuoro ei muuten houkuttele, nostetaan palkkaa vetovoiman lisäämiseksi. Tai järkätään toiset tekijät.
Tai tehdään sopimus, joka ei mahdollista kieltäytymistä yksittäisistä työvuorosta vuorokauden ajan tai viikonpäivän perusteella. Työntekijöiden epätoivoinen roikkuminen menneisyyden maailmassa on suurin este työttömyyden vähentämiselle.
Tai tehdään sopimus, joka ei mahdollista kieltäytymistä yksittäisistä työvuorosta vuorokauden ajan tai viikonpäivän perusteella. Työntekijöiden epätoivoinen roikkuminen menneisyyden maailmassa on suurin este työttömyyden vähentämiselle.
Täytyy myöntää etten ihan löydä "epätoivoista roikkumista menneisyyden maailmassa" siinä ettei työantaja voi ihan mielivaltaisesti päättää milloin ja pahimmassa tapauksessa missä minun pitää olla töissä. Siinä on tulevaisuuden nuori ihmeissään kun lyödään tälläinen mahdollisuus vielä sen nollatuntisopimuksen kylkeen, kun pakko olisi kuitenkin yrittää elääkin. Vai missaanko tässä nyt sarkasmin?
Täällä hoitajat on kertoneet saavansa n.1800e/kk pohjana. Minun alalla pohja on hiukan suurempi ja kuukaudessa on keskimäärin kaksi sunnuntain vuoroa.
Nollatuntisopimusta tulisi muuttaa vähemmän työntekijää sitovaksi kun taas vakiväelle työpäivistä voisi tehdä tasa-arvoisia. Minusta nyt on aika siirtyä yhä enemmän paikalliseen sopimiseen, olosuhteet alojen ja paikkakuntien välillä vaihtelevat suuresti. Nyt on tehty ehdotus, että sunnuntailisä poistettaisiin laista, muita neuvotteluja ei ole käytä ja täällä maalaillaan suurella pensselillä maailmanloppua.
Nyt on nyt, mutta sadan vuoden päästä on sadan vuoden päästä. Tulevaisuus on joka tapauksessa sellainen, että lähes kaikki suorittava työ katoaa, eikä akateemisesta työstäkään jää jäljelle kuin pieni osa.
Todennäköisesti valta ja omaisuus keskittyy yhä harvemmalle.
Mikä on tämä hahmottelemasi hyvin pitkä aika vuosissa? Onko sata vuotta niin kuin viimeksi?