Kesäkanala

  • 1 125
  • 9

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olen aikeissa perustaa kesäkanalan, tai mahdollisesti jopa ympärivuotisen sellaisen. Minulla on 5 m2 lämpöeristetty varastokoppi, josta saisi sopivalla lämmittimellä talviasuttavan. Preecolta tilasin koiratarhan ulkohäkiksi ja kasvattajalta olen varannut neljä Lohmann Brown -merkkistä kotkottajaa. Kukkoakin harkitsin, mutta päädyin säästämään omia ja varsinkin naapureiden hermoja.
Kaikenlaista tarviketta ja tavaraa tarvitaan, ja näyttää siltä, että Puuilosta saa melkein kaiken tarvittavan paitsi puuta sieltä ei saa. Tänään tein listaa, josta löytyvät mm. nämä:

– Orsipuuksi 2”x 2” rimaa
– Juoma-astia 8L, ruokinta-astia 4 kg, lämpölamppu + kupu + kattokoukku
– Pehkua tai kutteripurua ja/tai turvetta, hiekkaa ja soraa
– Galvanoitua verkkoa (löytyy omista varastoista) + sidontalankaa
– Naulauskulmia, ruuveja ym. löytyy omasta takaa, uudet peltisakset pitää ehkä ostaa
– Rehua ja kanankalkkia
Kanojen kylpyastiaksi löytyy muovilaatikko, mutta munituspesä tai kaksi pitää rakentaa, ellei sitten pahvilaatikoista saa.

Onhan siinä säätämistä, kun kaikki tehdään alusta. Samalla vaivalla menee sitten monta kesää. Nämä munimaan jalostetut hybridit lakkaavat tai ainakin hidastavat munimista 1,5 vuoden iässä, mutta sehän ei harrastekanalassa ole niin munan tai kahden päälle.
Mieluusti kuulisin, jos täällä on ihmisillä kokemusta harrastekanaloista. Tiedän että FB-ryhmiä löytyy, mutta jos ne ovat yhtä toksisia kuin monet muut FB-ryhmät, niin turha sinne on mennä mieltään pahoittamaan.
 

Malkkinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Mielenkiintoinen harrastus. Itse en ole kokeillut, mutta vaimo haluaisi. Mutta mutta, munivatko kanat ilman kukkoa? Pysyykö kanoilla sopu ilman kukkoa?
Tottakai kana munii ilman kukkoa. Se pyöreä kanan peräpäästä tuleva tuotos, jota myös munaksi kutsutaan, on kanan kuukautiset. Kukko tarvitaan siihen hedelmöitykseen, että munasta tulisi ulos tipunen.
 

12961

Jäsen
Useamman kerran ollut pohdinnassa. Ja on hiukan kokemustakin, kasvatettiin yhtenä kesänä muutamia broiskurotuisia jonkin verran tavallista isommiksi. Siinä on melkoisen jalostettu eläin, niin suhteettomiksi muuttuivat mittasuhteet.

Ison mittakaavan tehotuotantoa on lähipiirissä sekä munakanaloiden että broilertuotannon parissa, joten rehua ja ehkä jollain tavalla hyödyllisiäkin vinkkejä (ainakin maajusseille tyypillistä besserwisseröintiä) saisi varmasti sopivasti. Jonkin verran automaatiota olisi hyvä saada sekä ruokintaan että vedelle, ja näihin löytyy varmasti näkemystä.

Sitä olen miettinyt, että millaisella määrällä kanoja ja millaisella hautomislaitteistolla saisi tuotettua myös kohtuullisesti lihaa? Rotu pitäisi myös olla jokin wanhan ajan jalostamaton, jotta kasvu ei olisi aivan broilerinnopeaa ja kanat ehtisivät ennen teurasikää myös munia. Mittakaava kasvanee väkisin kohtuu suureksi tai lihan tuotto jää pieneksi. Jos muninta on liiallista, niin sitä pitäisi saada rehua vaihtamalla vähennettyä. Rehut ovat kuulemma aika erilaisia broilereille ja muniville, eikä pelkkää broilerrehua syöttämällä munia tule välttämättä koskaan.

Ja ennen kuin sanotte, tiedän kyllä hyvin että vanhemman kanan liha on ihan eri asia kuin kaupan viikoissa kasvanut broileri. Sitä täällä kuitenkin ennenkin syötiin sitten kun muninnasta oli paras terä kadonnut.

Lopettaminen ja perkaaminen ei ole ongelma. Putsaan nytkin erilaisia riistalintuja eikä kana lopulta niin kovin paljoa poikkea. Broiskun nitistämisestä ja putsaamisesta on siitäkin melko paljon kokemusta.

Ei tälläinen varmaan ihan kesäkanala enää olisi, mutta harrastusta kuitenkin.
 
Viimeksi muokattu:

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kyllähän se eettisin ratkaisu on lopuksi syödä ne kanat. Se on sitten eri asia pystyykö siihen. Naapuri teki sen virheen, että antoi kanoilleen nimet Pamela ja Sue Ellen, eikä niiden lopettamisesta kesän jälkeen mitään tullut, vaan hän joutui rakentelemaan niille talviasuttavan tilan.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kanat ovat kotona nyt kolmatta päivää ja jokunen munakin on tipahdellut, mutta kananpaskan tuotanto toimii toistaiseksi luotettavammin. Ruokaa menee sekä kasvuun että munantuotantoon. Kanat ovat vielä sisällä, niitä ei saa muuttolintujen kantamien tautien vuoksi päästää ulos ennen 1.6., ellei häkin verkko ole riittävän tiheää. Meidän koiratarhasta viritetyn häkin verkko ei ole.

Tummin näistä ruskeista kanoista sai jostain syystä nimekseen Käärijä!
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Vaimon siskolla on kotonansa kaiken maailman elukoita, kanoista lampaisiin. Nyt se tyrkyttää meille viiriäisiä. Pitää varmaan niille joku häkki väsätä takapihalle. Hyviä munia ne tekee.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Pari kuukautta kanojen pitoa takana. Kun ne haki suurkanalasta, niin matkalla ne muuttuivat tuotantoeläimistä kotieläimiksi ja sitten vähitellen lemmikeiksi, joiden touhuja on hauska seurata. Siinä mieli lepää ja stressitasot tippuvat kuin itsestään.

Nyt vaan on se ongelma, että yksi kanoista on sairastunut. Soitin torstaina kaupungin eläinlääkärille, puhelu meni vastaajaan, jossa pyydettiin jättämään yhteystiedot ja kertomaan mitä asia koskee. No sen tein, mutta ajattelin että tämä oli tässä.
Seuraavaksi soitin kanojen kasvattajalle, hänen näkemättä tehty diagnoosi oli, että kana on yrittänyt munia liian ison munan, joka on repinyt paikkoja, ja siitä oli seurannut tulehdus. Ratkaisu: pää pölkylle. Ajattelin, että kaippa hän kanansa tuntee.
Koska kuitenkin kyse on lemmikistä, niin seuraavaksi yritin tavoittaa 14 eri koira-kissa-elliä. Osa kesälomilla, loput kiireisiä, sain takaisinsoitolla kiinni kaksi hoitajaa, jotka molemmat pahoittelivat ettei heillä hoideta siivekkäitä. Se oli siinä sitten, aloin ottamaan selvää miten kana lopetetaan mahdollisimman tuskattomasti. Niskat nurin ja sitten vielä pää poikki varmuuden vuoksi.

Yllättäen noin neljän aikaan kaupungin elli soitti ja ilmoitti tulevansa paikan päälle kunhan hoitaa pari muuta keikkaa ensin. Yhdeksän aikaan illalla hän kurvasi pihaan, tutki kanan, ei antanut paljon toivoa, mutta määräsi kipulääkettä ja totesi, että onhan siinä pieni mahdollisuus kuitenkin.
Siis eläinlääkäri tuli illalla paikan päälle yhden kanan takia, olin jokseenkin positiivisesti yllättynyt.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kanaprojektiin iski uusi vaihe, kun korkeapatogeeninen lintuinfluenssa H5N1 leviää Suomessakin. Ruokavirasto on perustanut tartuntavyöhykkeen, johon myös Pirkanmaa nyt kuuluu. Joten kanat on pidettävä sisällä, tai ulkotarhan on oltava kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla (silmäkoko enintään 25 mm) tai muulla vastaavalla tavalla (esimerkiksi kiinteä katto) siten, että luonnonvaraiset vesi- ja petolinnut eivät pääse kosketuksiin ulkotarhassa pidettävien lintujen kanssa.

Tämä tiesi siis taas reissua Motonettiin ja Puuiloon ostamaan pienisilmäistä verkkoa, sinkilöitä ja sinkiläpihtejä, sekä pientä askartelua jälkikasvun avulla. Ilmoitus kanojen ulkonapidosta on lähdössä postitse valvovalle kunnaneläinlääkärille.

En olisi uskonut mitä kaikkea neljän, tai siis nyt enää kolmen, kanan pito teettää! Kaikki harrastukset maksavat, myös kanojen pito.
 

Vahva tunne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Viime kesänä meinasin jo lopettaa oluenjuonnin, kun pihalla kävelin ja kuulin kukon kiekaisuja. Lähiössä asun, joten kovin tavallista ei lie? Pitkän aikaa kuulostelin, että juu-u, kukko sen täytyy olla. Perkele, vai onkohan ny liikaa kaljaa kitusissa?
Puoliso sitten vahvisti kuulleensa myös, joten kaljan juonti sai luvan jatkua.
Hauskaa sinänsä tuo kaupunkikanalan pito. Ja kuten yllä mainittiin, niin onhan siitä varmaan hupiakin. Tai olisi, jollei kaiken maailman influenssat jyräis.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös