Kalamiehiä?

  • 504 910
  • 2 997

HTEspi

Jäsen
Jaaha, pilkkikausi paketissa. Koosteen voi lukea edellisestä viestistäni. Toki sisälahtiin vielä pääsisi huolettomasti pilkille, mutta eipä oikein jaksa uusia pilkkipaikkoja lähteä etsimään näissä olosuhteissa, kun vakihaukipaikat ovat auki. Tällä viikolla pitäisi lähteä jäät vielä venerampinkin edustalta ja haukikauden avaus pyritään hoitamaan helmikuun loppuun mennessä. Kaveri oli tänään jo siikaongellakin käynyt, mutta tyhjää oli saanut pyytää. Ei taida siika olla vielä näin aikaisin rantautunut.

Ihan hyvä, että avovesikausi alkaa taas, kyllä meren ollessa jäässä tuli tuhlattua taas melkoisesti uuteen haukikalustoon.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Jaaha, pilkkikausi paketissa. ...
No, voi hyvänen aika, kun täällä meillä päin ei ole vielä oikein päässyt alkuunkaan. Syynä siihen olivat ensin kovat pakkaset ja sitten paksu lumikerros ja nyt vielä vettä jään päällä.
Tiiä sitten, olenko vain turhan tissiposki, mutta en kyllä viitsi lähteä tarpomaan vetisessä sohjossa, en jalkapatikassa enkä suksillakaan - pitänee odotella vain parempia kelejä, Toiveissa on samanlainen kevåt kuin vuosi sitten, mutta kiirettä alkaa pitämään, kun viime vuonna oli jo tähän ajankohtaan kertynyt useita reissuja.
 

HTEspi

Jäsen
Aika hiljaista palstalaisten kalastuksen suhteen ollut, vai?

Omilla mestoilla näytti parisen viikkoa todella hyvältä, jäät lähteneet lähes jokaisesta vakimestasta ja odoteltiin vain veneenlaskurampin edustan aukeamista. Nyt viime aikojen yöpakkaset jopa hieman lisännyt jäätä veneenlaskupaikoilla. Kyllähän se syö miestä katsella satelliittikuvista avointa merta, mutta paattia ei mereen saa. Myös siikapaikat olivat viittä vaille avoinna, mutta nyt nekin ovat taas ohuen jään peitossa. Joutessani on sitten tullut vaihdeltua parit siimat ja väsättyä uusia perukkeita ja rigejä. Veneen sähkötkin tuli päivitettyä.
 

TF-79

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO. Pekka Virran nakkipiirakat.
Jos ens viikolla ehtisi avaamaan avovesikauden siian onginnalla. Pääsiäisen korvilla vois sitten aloittaa vetouistelut.
 

Mechalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Idän ihme, Honka
Jutskattiin tuossa eilisiltana faijan ja broidin kanssa saunoessa että lähdettäisiin elokuussa pidemmälle kalastusreissulle Utsjoki-Teno-akselille, onko kellään kokemusta sieltä ja onko jotain vinkkejä kala-apajista tai saaliista?
 

HTEspi

Jäsen
Pääsiäisenä tuli korkattua avovesikausi siian onginnan merkeissä. Pienen jäänmurtamisen jälkeen päästiin paikoille ja siika olikin heti ihan mukavasti otillaan. Keskikoko oli vajaan kilon luokkaa, joka on niillä mestoilla jo hyvin korkea. Ensi viikonloppuna uudestaa, jos nappaisi haukikamatkin mukaan.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Täällä meillä on vielä pilkkikausi parhaimmillaan, kun säätkin ovat suosiollisia ja yöpakkakset pitävät jään kulkukelpoisena.
Mitään mainittavaa ei ole noussut, tarkoitan tietysti isoja ahvenia ja kuhaa, mutta kiloista haukea ja pikkuahventa kyllä on tullut (harmiksi asti). Erikoisuutena mainittakoon, että sain yksi kaunis aamu tartutettua (vahingossa) yli puolikiloisen lahnan pikkuisen tasurin alakoukkuihin - ei meinannut mahtua viiden tuuman kairanreiästä ylös, mutta pikkuisen keplottelemalla onnistui. Paistoin tuonkin ja hyvänmakuinenhan se lahna on, joskin turhan ruotoinen eli syöminen vaatii pikkuisen kärsivällisyyttä.
 

HTEspi

Jäsen
Eilinen taas siian onginnan merkeissä. Siika selvästi otillaan, muutamaan tuntiin yli parikymmentä siikaa kolmeen henkeen, seassa muutama kilon rajaa hätyyttelevä yksilö. Tähän on mukava päättää siian osalta, seuraavaksi edessä sitten haukihommat. Toivottavasti huomenna pääsisi jo merelle taas.
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Kausi korkattu tuossa viime viikon lopulla kun kelit suosi. Harmittavasti jäi siikaonginnat väliin, kun olin juuri sopivasti jäiden lähtiessä kipeä ja sen jälkeen työkiirettä pirusti. Jäät lähti jo reilu kuukausi sitten, eli on pirusti jo myöhässä luultavasti tuosta.
Veneen latoin vesille ja ensi viikolla kun talviloma koittaa, niin silakkaa täytyy käydä koittamassa.

Niin se kauden korkkaus, tuli tuossa lahdella käytyä rannalla koittamassa, no eipä tullut, mutta menin satamaan. Meininki oli aivan käsittämätöntä, minnow spoonia uitin aluksi, sitten vaihdoin professoriin ja joka heitolla tärisi. Sieltä tuli isoja särkikaloja, todennäköisesti muutama säyne tuli, muutama lahna, sorvaa ja ihan pulskia särkiä myös. Myös sinikylkisiä särkikaloja muutamat nousi. Hieman ihmetytti, että mistä ne oli niin vauhkona, että virveliin iskivät pirun aggressiivisesti. Eihän noilla oikeastaan mitään tehnyt, mutta nuo nyt tuli ylös otettua pois paskaamasta vesiä. Säynet olisi voinut periaatteessa savustaa, mutta ei sitten tullut perattua, mukavaa oli kun kala söi.

Nyt sitten pikkuhiljaa merille lähtöä suunnittelemaan ja kesän kalareissua joko Ruunaalle tai Lappiin. Uusi venekin on hakusassa, mutta budjettiin sopivaa ei ole löytynyt. Kun uisteluun sopiva 2000-3000€ trailereineen saisi maksaa. Kuitenkin kaiut ja plotterit on sitten itse kustannettava. Muutama kyllä tullut vastaan ja syksyllä olisi ollut pirun hyväkin 2500€:llä, mutta toopena en iskenyt silloin kiinni.
 

TF-79

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO. Pekka Virran nakkipiirakat.
Kyllä @Waqu ainakin Turussa vielä siikaa nousee pohjaongella, naapuri otti eilen reilussa kolmessa tunnissa viis. Särki tosin tuppaa jo haittaamaan.
Lauantaina Paraisilta rannalta jigaten pari ahventa ja reilun kilon hauki. Heikosti tuntuu vielä matalasta ottavan jigiin. Jos loppuviikosta sais paatin vesille.
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Kyllä @Waqu ainakin Turussa vielä siikaa nousee pohjaongella, naapuri otti eilen reilussa kolmessa tunnissa viis. Särki tosin tuppaa jo haittaamaan.
Lauantaina Paraisilta rannalta jigaten pari ahventa ja reilun kilon hauki. Heikosti tuntuu vielä matalasta ottavan jigiin. Jos loppuviikosta sais paatin vesille.

Jaahas, no eiköhän tuo Raumallakin toimi. Täytynee ylihuomenna ajella Rokinnokkaan koittamaan vielä, jos sieltä muutamat irtoisi!
 

TF-79

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO. Pekka Virran nakkipiirakat.
Uus kaiku asenneltu paikoilleen ja paatti tuotu mökiltä parkkipaikalle. Huomenna korkataan kausi.
Vaviskaa Merimaskun hauet ja ahvenet!
 

HTEspi

Jäsen
Kauden alku taas totutun vaikea hauen parissa. Joka reissulla löytyy jokunen 7kg kala, mutta suuremmat jostain syystä olleet kadoksissa. Viime reissulla toki Buster Jerkillä yksi ysin kala tuli veneeseen asti, mutta sen suurempaa tuhkimotarinaa ei kutua edeltävästä kalastuksesta ole kehittynyt. Pari kertaa on lähes varma 10kg kala ollut tarjolla, mutta eivät vaan ole pysyneet.
Torstaina ja viikonloppuna jatketaan harjoituksia.
Mites muilla kevät lähtenyt liikkeelle?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ruotsissa näemmä yksi suurista, pohjoismaisen urheilukalastuksen unelmista kävi toteen, kun veneeseen oli ensi kertaa noussut yli 20kg hauki. Taisi olla peräti 21 ja risat.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Nyt äkkiä sinne ennen kuin vedet lämpenee liikaa.

Kyllä mä sieltä helteilläkin olen kaikenlaista saanut ;)

Viime kesänä pienennettiin vähän ahvenverkkojen silmäkokoa ja saatiin aivan jumalattoman hieno saalis, reilu parikymmentä isoa mollukkaa parissa verkossa! Monta muutakin komeaa kalatarinaa löytyy viime kesältä, ongella, vieheellä you name it.

Silakkaa erityisesti tekisi nyt mieli, tuoreena vaan pöytään.

Aion myös ottaa neuvosta vaarin, kun luin pari viikkoa sitten, että huippukokit eivät itse asiassa valmista haukea koskaan ihan tuoreena (kuten ollaan tehty itse mökillä), vaan antavat seisoa päivän tai parikin. Tämä pehmentää hauen lihaa, eikä siinä tämän jälkeen valmistettaessa ole lainkaan sitä kumimaisuutta.
 

Kiprusoff

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Toronto Maple Leafs
Onkos palstalaisilla kokemuksia Ylläksen seudun kalavesistä? Aivan kesän lopulla olisi tarkoitus toteuttaa yksi haave ja kokea Lapin kesä kalastuksen lomassa ensimmäistä kertaa ikinä. Paikaksi valikoitui Ylläs suhteiden kautta järjestyneen ilmaisen majoituksen takia. Nopealla googlailulla Kesänkijärvi ja Pyhäjärvi ainakin sanottiin paikoiksi, joista kalaa voisi tarttua (jopa meidän tasoisille kalastajille) ja veneenkin vuokrattua ilmeisesti helposti. Maisematkin näytti olevan varsinkin Kesängillä viimisen päälle.

Ei oikein tiedä mitä odottaa varsinkaan kalansaannin suhteen, joten kaikki vinkit otetaan suurella ilolla vastaan! Niin ja virvelillä tulee viskottua, perhokalastusta ei ole tullut vielä opeteltua.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Onkos palstalaisilla kokemuksia Ylläksen seudun kalavesistä? Nopealla googlailulla Kesänkijärvi ja Pyhäjärvi ainakin sanottiin paikoiksi, joista kalaa voisi tarttua (jopa meidän tasoisille kalastajille) ja veneenkin vuokrattua ilmeisesti helposti..

Joo, on tullut käytyä molemmilla järvillä, Kesängillä en ole käynyt kuin talvella, mutta Pyhäjärvelle sekä talvella, että kesällä.
Pyhäjärvellä on mukava kota rannassa ja luvat saa puhelimella rannassa olevan kyltin opastuksen mukaan.

Kun kesäisin ollaan siellä kalasteltu niin ylivoimaisesti paras väline oli tuo ruotsalaisten litka hyvin rauhallisesti soudettuna. Nyt en tosin ole vuosiin käynyt siellä, enkä tiedä kalaistutusten määristä juuta enkä jaata. Aikanaan sieltä kuitenkin saatiin kalaa todella hyvin, vaikka harvoin päivää tai kahta pidempään siellä kalasteltiin kun se oli yleensä pysäkki kohti pohjoisempia vesiä.

Oma kalastus on avattu perinteisesti katiskameiningein ja kalaa tulee hyvin, neljää katiskaa pidän ja niistä on tullut ihan pienestä tuonne ~500g skaalalla olevia ahvenia vähän enemmänkin kuin itse tarvitsee, mutta eipä ole ottajista puute tuolle kalalle.

Ostin myös ennen jäiden lähtöä uuden pikkuveneen Cross 46 Side Console - Yamarin-veneet (menee yamarinin sivulle) johon laitoin Garminin yhdistelmälaitteen. Kävin vähän kokeilemassa jigiä ja nyt on itsellänikin ensi kertaa sellainen luotain joka tunnistaa jiginkin.
Ei tuosta jigailusta ole tullut minun lajia vaikka olen vähän yrittänytkin ja hommanut ihan riittävän varustuksen. Nyt yksi kaveri innostui myös aiheesta ja tarkoitus olisi että porukalla löydettäsiin edes yksi kuha.
No on minulla sellaisiakin kavereita joiden mukaan lähtemällä ei oikeastaan taida edes voida jäädä ilman kuhaa, mutta pitäähän tässäkin hommassa joku haaste olla. Itse ne kalat pitää löytää ja metkut oppia.
 

Mechalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Idän ihme, Honka
Kävimme juuri eilen Taipalsaaren mökillämme tervaamassa ja kääntämässä veneen, joten kohta pääsee sielläkin kalastelemaan.
 

Kiprusoff

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Toronto Maple Leafs
Kun kesäisin ollaan siellä kalasteltu niin ylivoimaisesti paras väline oli tuo ruotsalaisten litka hyvin rauhallisesti soudettuna. Nyt en tosin ole vuosiin käynyt siellä, enkä tiedä kalaistutusten määristä juuta enkä jaata. Aikanaan sieltä kuitenkin saatiin kalaa todella hyvin, vaikka harvoin päivää tai kahta pidempään siellä kalasteltiin kun se oli yleensä pysäkki kohti pohjoisempia vesiä.
Ei olekkaan tuollaisella litkalla tullut ikinä kalastettua. Tarvitsee varmaan kokeilla. Mitä kalaa sieltä enimmäkseen nousi? Ilmeisesti kirjolohta ja siikaa järvessä pitäisi ainakin olla?
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Ei olekkaan tuollaisella litkalla tullut ikinä kalastettua. Tarvitsee varmaan kokeilla. Mitä kalaa sieltä enimmäkseen nousi? Ilmeisesti kirjolohta ja siikaa järvessä pitäisi ainakin olla?

Pääasiassa taimen oli se kala mitä saatiin, samoin nieriää siellä ainakin pitäisi olla. Ja tietty myös kirjolohia, mutta taimen siellä oli yleisin saaliskala.

Lidmans Långedrag Släp 1:an - Koppar/Silver/Guld - Miekofishing.se tuollainen on se pyydys, siinä on tapsi mukana, ja siihen kun mällää isosti matoja niin onpa herkullinen viritelmä. Toimii myös vaikkapa putkiperhon kanssa, mutta mato on paras. Tosin kannattaa tsekata ennen käyttöä, että matoa saa ylipäätään käyttää. Ei sitä yleensä noissa seisovissa vesissä ole kielletty.
Jos ei joku sattunut tietämään niin tuo kyseinen tuote toimii mm. Inarin taimenelle erinomaisesti. Mutta mutta, on aika tarkka mitä väriä milloinkin käyttää. Ainakin takaan, että tuo on tehokkaampi pyydys tuollaisessa istukaslammessa kun vaaput.
 

Kiprusoff

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Toronto Maple Leafs
Pääasiassa taimen oli se kala mitä saatiin, samoin nieriää siellä ainakin pitäisi olla. Ja tietty myös kirjolohia, mutta taimen siellä oli yleisin saaliskala.
Asia pihvi. Taimen on kyllä todella piristävää vaihtelua perinteisille hauille ja ahvenille. Kiitos vinkeistä!
 
Tuli tuossa jälleen oltua viikko Vapun molemmin puolin Ylläksellä, tosin tällä kertaa hieman huonommalla menestyksellä. Lapissa sanoivat, ettei näin huonoa kevätsyöntiä ole ollut yli 25 vuoteen kun kala ei ui edes verkkoihin. Kaveri oli samaan aikaan Norjassa ja tiesi kertoa, että syömättömyys vaivasi koko Ruotsin ja Norjan lappia. Kiersimme n. 10 järveä Ylläksen ympärillä missä emme olleet aiemmin käyneet plus vanhat tutut, eikä kala vain yksinkertaisesti syönyt. Käymme tuolla yleensä ensimmäisillä ja viimeisillä jäillä vuosittain sekä satunnaisesti kesällä, mutta yleensä kevätjäät ovat antaneet parhaiten saalista.

Kelit olivat kyllä tänä vuonna niin komeat, että valittamisen aihetta ei ollut. Ilman paitaa sai pilkkiä useampanakin päivänä kun lämpötila oli +18 ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.

Pyhäjärveltä on muuten kerrottavana sellainen hauska tarina, kun paikallinen luvanmyyjä oli saanut kaksi verkottavaa urpoa kiinni itse teosta. Nämä jänkän aivottomat sankarit päättivät yhdessä kuitenkin alkaa uhkailemaan tätä 65-vuotiasta ja 50 vuotta itsepuolustuslajeja harrastanutta kalastuksenvalvojaa. Vaikka valvoja fiksuna miehenä oli tuosta puhumalla selvinnyt, oli kyllä mukava kuulla miten verkkomiehen polvet oli laitettu ensin hieman tutisemaan. Kyllä siitä saa vain aina hyvää tyydytystä kun kuulee tällaisten sankareiden jääneen kiinni.

Onkos palstalaisilla kokemuksia Ylläksen seudun kalavesistä?
Laitoin YV:tä.

Tälle vuotta pari reissua suunnitteilla P-Norjaan. Vuosien takainen suurpallaksen karkuutus harmittaa yhä ja sitä lähdetään metsästämään ilman suurempia odotuksia. Ruotsista löytyi viime kesänä niin upeita harripaikkoja että eiköhän sielläkin tule toisella reissulla siis pyörähdettyä pari päivää. Toinen reissu keskittyy tällä kertaa ison raudun jallitukseen, eli kyllä tässä jos innoissaan kesää odottelee.

Tiukkoja siimoja palstaveljille!
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Tälle vuotta pari reissua suunnitteilla P-Norjaan.

Oletko, tai ilmeisesti.olet kulkenut tuollakin kevät jäillä? Mihin aikaan siellä noin niinkuin normaalisti alkaa olla helppo liikkua tunturissa vielä jäiden kanto aikaan.
Ja kuinka syvällä liikut siellä? EN ole itse päässyt moneen vuoteen tuonne ja reissut ovat aina tapahtuneet kesäaikaan ja me ollaan kävelty aina syvälle. Himottaisi vaan tuo rautujen onkiminen ja on ollut suunnitelmissa, että joskus sinne vielä ehtisi lähtemään.
Tuo parhaan ajan selvittäminen on vaan täysin vaiheessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös