Joulukinkku

  • 199 057
  • 888

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Porukoilla yleensä viistettiin ensimmäiset siivut lämpimänä, mutta nykyään vedän vain kylmänä. Onhan se hyvää. Oi joudu, joulu armahain.
 

Nakkikastike

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Mikko Pukka & Valencia CF
Joulukinkku? Hyi helvetti. En ole koskaan tykännyt eikä kurssini tule kääntymään. Jouluruoka ei ole koskaan kolahtanut.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Minulla on ollut tapana jo parikymmentä vuotta leipoa kinkku 1,5 sentin ruiskuoreen ja sitten leivinuuniin ja aattoaamuna uunista ulos - parhaimmillaan aikaa vierähtää noin 12 tuntia paistamiseen.
Siinä on melkoinen kööri ympärillä, kun sitä kuorta pikkuhiljaa irrottelee ja eka maistiaiset leikataan kinkusta lämpimänä.

Ennenvanhaan kuulemma tuo kuori oli yksi aterian osa aattopäivänä, mutta meillä se menee roskiin, on se sen verran suolaista syötävää.
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Mautonta rienausta

Joulukinkku? Hyi helvetti...

Niin, moisesta rienaamisesta ja Jumalan pilkasta tulisi antaa ainakin viikon pelikielto. Totuushan on, että joulukinkku on pyhä asia ja instituutio, kuten vaikka Katri Helena ja juhannuskossu, ja jonka arvosteleminen osoittaa vain ja ainoastaan arvostelukyvyn puutetta ja huonoa makua.

Täältä tähän
 

Ender00

Jäsen
Joulukinkkuprojektiin tosiaan kannattaa varata runsaasti aikaa. Se sulaa joskus yllättävän hitaasti ja sisälämpötilan nousu siihen 10 asteeseen voi olla pitkäprojekti. Lisäksi se kannattaa, ainakin minusta, paistaa ihan kunnolla ylikypsäksi eli sisälämpötilan voi päästää alkamaan vaikka 9:llä, näin ei ainakaan kinkkua syödessä tule mielleyhtymiä voileipäkinkkuihin vaan se on oikeaa mureaa harmaasuolattua - nam.

Ja tottahan toki sinapilla ja korppujauholla valelu ja loppuvaiheen ruskistus.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Joulukinkku? Hyi helvetti.
Onpa mukavaa, että maailmassa on joku muukin joka ei joulukinkusta pidä. Mielestäni on omituista, että porukat paistavat kinkkuja jo hyvissä ajoin ennen joulua. Luulisi siihen olevan läpikyllästynyt jouluun mennessä. Itselläni on täysi työ nieleksiä ne pari palaa aattona mutsin mieliksi.

Onneksi makuasiat ovat subjektiivisia.

ervalle vielä kommenttina, että pyhät instituutiot ovat rienaamista varten.
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Kyllähän se on kinkku, mikä joulun kruunaa. Perinteet kunniaan. 23-24.12 yöllä yleensä isän kanssa joulukinkku paistellaan. Sitten kuumana muutama siipale siitä kyljestä kivasti ja loppukinkku kylmään. Joulun väliäpäivinä en tiedä MITÄÄN parempaa kuin lukea sohvalla Korkkaria ja syödä kinkkuleipiä ja juoda kolaa. Voi pojat! Tulis jo joulu...
 
Viimeksi muokattu:

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Ei tuottaisi pientäkään ongelmaa. En syö kinkkua, se on pahaa.

Eikö pikkujoulukinkun jälkeen jouluaaton kinkku jo ala tympiä? Itse syön jouluna pari palaa, lähinnä mutsin mieliksi. Eikä syynä ole se, etteikö mutsi osaisi ruokaa laittaa, päinvastoin. En ole koskaan tykännyt joulukinkusta. Meillä ei kotona kinkkua paisteta laisinkaan.

Onpa mukavaa, että maailmassa on joku muukin joka ei joulukinkusta pidä. Mielestäni on omituista, että porukat paistavat kinkkuja jo hyvissä ajoin ennen joulua. Luulisi siihen olevan läpikyllästynyt jouluun mennessä. Itselläni on täysi työ nieleksiä ne pari palaa aattona mutsin mieliksi.
Tykkäätkö muuten kinkusta? Paljonko syöt sitä jouluna? Mitä mieltä olet siitä että jengi valmistaa joulukinkkuja jo ennen joulua?
 

Trekolmestar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
23-24.12 yöllä yleensä isän kanssa kinkkua hoidellaan.
Aivan, että tällainen joulutraditio. Säästä meidät kuitenkin yksityiskohdilta.

Niin, ja joulukinkusta. Itsehän kuulun siihen koulukuntaan, jonka mielestä kalkkuna on amerikkalaista hapatusta. Sikaa sen olla pitää. Niin ikään en ymmärrä niitä, jotka paistelevat ja popsivat kinkkuja pikkujoulusesongista alkaen. Kinkku kruunaa joulupöydän ja mikäs se sellainen kohokohta on, jos koko joulukuu on jo vedetty samaa sapuskaa naamaan.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Tykkäätkö muuten kinkusta? Paljonko syöt sitä jouluna? Mitä mieltä olet siitä että jengi valmistaa joulukinkkuja jo ennen joulua?
Äläpäs yritä kuittailla, sillä kertaus on opintojen äiti :)

Palaan asiaan taas vuoden päästä.
 
Itse en ole koskaan kinkkua paistellut, kaikki joulut kun on mennyt kotopuolessa jossa äitee hoitaa jouluruuat. Tokihan siinä koitan autella, mutta kinkun paiston jätän muille suosiolla. Syöntiin toki osallistun. Ekat siivut menee lämpimänä ja sen jälkeen sitä syödään kylmiltään. Lapsena meillä taisi parina jouluna olla kalkkuna kinkun sijasta ja olihan sekin toki hyvää. Varsinkin kun tiesi että ne oli niitä samoja pelottavia kalkkunoita joita oli kesällä siellä pikkuveljien ukin luona nähnyt. Sen sijaan "nasun" syönti jouluna ei ollut niin kiva juttu. Onneksi noilla pakastealtaan kinkuilla ei ole nimiä, tai ainakaan minä en niitä tiedä.
 

Kummeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Washington Capitals
No juu, eipä oo vielä edes hankittu.. Yleensä meillä saa heräillä kinkun tuoksuun siinä aattoaamuna.. Se on kyllä ihana tunne. Ja tuoksu.
 

puuha-pete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Minnesota, Hollanti
Ah, taas kinkun aika alkaa olla vajaan kuukauden päästä.

Meillä kotipuolessa on ollut aina tapana, että kinkku paistetaan osittain meikäläisen toimesta edellisenä päivänä/iltana. Valmistelen kinkun uuniin ja hoidan ns. kyttäämisen ja tuoksujen arvioimisen. Sitten auttelen äitiä loppuvaiheessa kun huntuja yms. asetellaan. Siitä sitten syödään kuumana maistiaiset ahmien ja surullisena laitetaan kinkku odottelemaan huomista klo 12:00 ja suorainaista ahmintaa. Sitten naureskellaan Turkulaisille ja sille rauhanjulistaja-äijälle kietoen samalla kinkkua kukin omalla tyylillään kitusiin. Osa syö leivän päällä, osa sinapilla, osa ilman vaatien alati lisää. Sitten huilimaan ja isovanhempien kanssa hyvin runsas ruokailu illalla.

Mielestäni kinkkua ei missään nimessä saa paistaa liian kuivaksi asti. Ennemmin siis hieman jopa mehevähkömpi kuin täysin kuiva. Tältä väliltä on kultainen keskitie löydetty nyt noin 8 vuotena peräkkäin.

Voi pojat..Ei malta enää!
 

Europoli

Jäsen
Onpa mukavaa, että maailmassa on joku muukin joka ei joulukinkusta pidä.

Ei iske täälläkään. Silloin kun asuin vielä kotona, juttelimme kerran aiheesta ja totesimme että kun perheessämme kukaan ei kinkusta suuremmin välittänyt niin turha sitä on pelkän tavan vuoksi hommata. Siitä lähtien meillä oli tapana syödä jouluisin sellaisia herkkuja joista kaikki osanottajat tykkäävät, olivat ne sitten "jouluisia" tai eivät. Yhtenäkin jouluna vedettiin kreikkalaista menyytä ja jälkiruoaksi kahvia ja tähtitorttuja. Oli varmaan elämäni paras jouluateria. Miksi ihmeessä syödä väkisin jotain mistä ei pidä, kun ei kerran ole pakko?
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Kyllähän joulu ilman kinkkua on kuin Risto Dufva ilman Spede/Lenin kampausta!

Muutenkin itse pidän ihan perinteisestä suomalaisesta joulumeiningistä, ainoa mikä vituttaa, on se kauppaseepeily, mutta onneksi emäntä hoitaa sen puolen.

No, tulihan sieltä noita vasemmistovihreitä vastalauseitakin, mutta mitäs niistä. Jos joku haluaa jouluna turvotella soijarouheita ja herkutella bulgarianjugurtti/mysli-yhdistelmällä, niin siitä vaan:)

Itse ostan aina ihan perinteisen luullisen joulukinkun (HK/Atria) ja olen Ender00:llan kanssa samaa mieltä kypsyydestä. Jotkut paistavat kinkkunsa niin löyhästi, että maku on sama kuin vakuumipakatuissa keittokinkuissa, yök! Toki tarkkana paiston kanssa pitää olla, ettei nyt ihan kuivalihaksi mene. Kyllä mulla on aina onnistunut yllättävänkin hyvin nuo paistohommelit ja aina on kelvannut vieraillekin.

Ai ai, pian pääsee taas viettämään aatonaattoyötä ja valvomaan Jallu-putelin kanssa Veli Pontevan valmistumista...
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Eipä täälläkään olla kinkun ystäviä, joskus penskana sitä tuli syötyä oikein ahmimalla mutta viimeiseen pariinkymmeneen vuoteen hyvä, että pari kolme siivua menee jouluna - tulevana tuskin sitäkään kun en valmista enkä käy vieraisilla paikoissa jota sitä olisi tarjolla.

Jouluun sopii kala, kalkkuna, miksei jokin muu liha mutta ei kinkku. Jouluruuista oikeastaan porkkanalaatikko menee alas, ja sitten tietty joulupuuro - sitä on saatava iso lautasellinen aattona.

Jälkiruoat ja sulkaat ovatkin sitten aivan eri asia, niitä menee kiitettävään tahtiin. Samoin kuin hyvää viiniä ja kenties hyvää vahvaa siideriä.

vlad.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kaikki jouluruoka (paitsi lipeäkala) on suurta herkkua, mutta kinkku tietysti se pöydän kunkku. Aatonaattona kinkun illalla aina paistan, ja koiran kanssa sitä sitten kuolataan uunin lasin läpi tasaisin väliajoin. Avovaimoa ei niin kiinnosta (ei se vaan ymmärrä). Pari viipaletta lämpimänä kinkun valmistuttua, ja sitten odotellaankin jo aaton herkkuateriaa. Ja ah ne muhevat kinkkuvoileivät... Olis jo!
 

Mahtiankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Anaheim Ducks, Luleå HF
Joululimppu ja siihen kinkkua päälle on aikasta kurko yhdistelmä.

Mutta itse joulupöydän suosikki taitaa kuitenkin olla brandy-graavilohi tai kylmäsavulohi, ylivoimaa. Kala on mun juttu. Itseasiassa joulupöytään voisi kyllä lisätä tänä vuonna konjakilla liekitetyn loimulohen, jos sitä jostain sattuisi joulun tietämillä saamaan. Aika liki täydellistä parhautta :)
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Mutta itse joulupöydän suosikki taitaa kuitenkin olla brandy-graavilohi tai kylmäsavulohi, ylivoimaa. Kala on mun juttu.

Sama. Pöydästä löytyy lohta kylmäsavustettuna ja siikaa graavina. Sitten on sillikaviaarit ja muutenkin eri maustekastikkeissa silliä. Toinen tärkeä ryhmä jouluna on juustot. Keskimmäinen poika seurustelee ranskalaisen tytön kanssa, joka opiskelee täällä Suomessa nyt tämän vuoden. Tämän tytön vanhemmat lähettävät eri homejuustoja meikäläiselle kun tietävät, että pidän niistä. On muuten aika tuhtia staffia jotkin juustot tuolta.
 

YksinLäpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ah, taas kinkun aika alkaa olla vajaan kuukauden päästä. ....Voi pojat..Ei malta enää!

Älä muuta viserrä! Just otin kinkun viikon vierailulta jääkaapista "lämpiämään" ja ja huomenna uuniin. Lauantaina on pikkuisen harrastajaseuramme pikkujoulut ja paistonakki iski minulle. Ei haittaa. +8kg ja vähintään 12h uunissa. Rapeaa kinkkua, joka jo ajatuksesta viipailoituu lautaselle. NAM!
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
No niin, Helsingin Kauppiailta tuli hommattua rontti 12 kiloinen pläskinpalanen pakastimeen odottamaan kohtaloaan. Mites on kinkunpaistajaparonit, suunnataanpa keskustelua ah niin tärkeään osaan, kuin sinappihuntu. Eri rituaaleja löytyy varmaan miljoona, mutta mites poijaat hoitaa tämän erittäin tärkeän yksityiskohdan?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
On pakko vääntää pienimuotoinen jouluateria huomiselle, kun jää taas tänä vuonna kaikki pikkujoulut ja joulujuhlat väliin. Kaikki hommasin kyllä kaupasta valmiina, mutta kuitenkin. Laatikot uuniin voin kera, lohta pöytään kahdessa muodossa, pikkuisen juustoja ja Wigrenin harmaasuolattua kinkkua makean sinapin kera. Kumma juttu, kun eivät lihatiskillä ymmärtäneet harmaasuolatun joulukinkun ja punakan kinkkurullan eroa, siis sellaisen palvikinkun näköisen kostean jöötin.

Jouluruoat rulaa.
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kinkkua! Tietenkin! Yösydämenä paistettua, ja lämpimänä ensimmäiset siivut ruisleivän päällä. Ja sinappia. Annankin näin pikkujoululahjana kaikille alan harrastajille hyvän sinappireseptin:

2 dl sinappijauhetta (esim Colmans)
2 dl sokeria
2 dl kermaa
2 dl kananmunia (yleensä 4 kpl on hilkulla)
1 tl perunajauhoa

Nämä kaikki sekoitetaan hyvin, ja sitten kiehautellaan vesihauteessa, niin kauan, että aines ryhtyy sakenemaan.
Jäähtyneeseen massaan lisätään vielä:

1 tl etikkaa

Jos haluaa varioida, voi sekaan lorauttaa vaikka konjakkia, valkosipulia, pari tippaa aitoa tervaa, jne.

Sitten sopiviin purkkeihin ja jääkaappiin. Toimii myös mukavana joulutervehdyksenä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös