Hyönteisruoka

  • 16 027
  • 149
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Jos tällä on vaikutuksia siihen, että hyttyset muuttavat Kööppenhaminaan ja ottavat Ruotsin kansalaisuuden, niin paras laki mitä koskaan on tehty!
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura
Luulisi keskisuomalaisen tuntevan paikalliset urheilijasuuruudet.
Ehkä tässä on tullut Jykylästä sen verran kauan tullut oltua pois, että osa Nykäsmeistä on päässyt unohtumaan. Mutta kiitos muistin virkistyksestä :)
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Mahtaakohan leikkuupuimureissa olla (nyt tai tulevaisuudessa) erilliset hyönteiskeräimet?
Hyönteisten hyödyntäminen onkin ollut varsin vähäistä länsimaissa. Käytössä olevia hyönteisperäisiä tuotteita on ollut kai laajemmin lähinnä silkki ja hunaja.
Lisäksi tiedän pölyttäjiä (mehiläiset) käytettävän homeen torjunnassa mansikkapelloilla.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Toki työpaikkaruokaloihin päätyminen vaatii bulkkituotantoa ja suuria yksiköitä, joissa elukkakierto on nopeaa ja tehokasta. No, Suomessahan on isoja navettoja, joissa tuotantosuunnan muutos olisi mahdollinen.

Kävin pari viikkoa sitten vierailulla EntoCube nimisessä firmassa Espoossa, joka on kai jonkinlainen edelläkävijä maassamme hyönteisten tuotannossa. Puhetta oli juuri tästä mainitusta asiasta ja ovat nykyisen konttiratkaisun sijasta panostamassa kitteihin, jotka viljelijä voi ostaa ja muutta tyhjillään olevan navettansa esim. sikatilasta hyönteistilaksi. Käsittääkseni firma lupautuu myös ostamaan tuotannon viljelijältä. Noita tyhjiä navettoja kyllä Suomessa riittää, kuten vaikkapa tämä chartti osoittaa.

Kyllähän hyönteisproteiinin tuotannossa paljon etuja on, ei siitä mihinkään pääse. Noiden EntoCuben linkissä mainittujen lisäksi myös mm. lihakarjan tuottamien CO2-päästöjen pienentäminen, maa-alan vapauttaminen muuhun viljelyyn/käyttöön, hyönteiset voivat käyttää esim. biojätettä ravintonaan, lihantuotannon eettiset ongelmat jne.

Hyönteisiä olen syönyt aikaisemminkin Suomessa ja ulkomailla ja ihan hyviähän ne ovat pääasiassa olleet. Usein maistuvat lähinnä siltä mausteelta, jota kulloinkin on käytetty ja suutuntuma on ihan ok, vähän kuin jotain frittimuikkua söisi. Nyt olen syönyt tuolta lafkasta ostamaani sirkkamysliä, erittäin hyvää. Varmasti hyönteiset konseptina osaa ihmisistä inhottavat ja se on ihan ymmärrettävää.

Toisaalta ihmiset ovat entistä kiinnostuneempi siitä mitä syövät ja miten ruoka on tuotettu. Ne ketä ei kiinnosta syövät sitä taas todennäköisesti einesten ja pikaruoan jatkeaineena tuomassa proteiinia. Tätä taustaa vasten hyönteisruoalla/proteiinilla on jopa todella isoa potentiaalia. Aluksi varmasti mennään jauhe edellä, mutta en näkisi mitenkään ihmeellisenä, että kymmenen vuoden päästä hyönteiset ovat yhtä normaalia koko kansan huvia kuin ketjussa jo mainitut ravut, simpukat ja muut ex-ällötykset.
 

Räpylätassu

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Avalanche
Muurahaiset voisivat mennä myös suomalaiseen makuun. Ei lainkaan kuvottavan näköinen ja lähes jokainen on syönyt muurahaisen lapsena. Muutenkin arkinen hyönteinen. Ei pelottava. Tuttu.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itse olen periaatteessa avoimin mielin tämän asian suhteen. Yksi asia vain mietityttää, nimittäin allergia. Itselläni on varsin vakava kala-allergia, ja tästä syystä ohjeistus on välttää myös äyriäisiä ja nilviäisiä, vaikkei näiden välillä välttämättä olekaan ristiallergiaa. Pohdin, että miten nuo hyönteiset sitten sijoittuvat tähän yhtälöön?

Sammakonreidet esimerkiksi ovat kala-allergikolla kiellettyjen ruokien listalla, johtuen sammakon sisältämästä proteiinista, joka on samanlainen kuin kaloilla. Omakohtaista kokemusta asiasta on, kun maistoin kerran autuaan tietämättömänä tästä yhteydestä pienen palan sammakonreittä. Onneksi vain pienen palan, sekin riitti siihen, että kurkussa alkoi kutittaa ja huulissa tuntui pistelyä.

Eli voiko näissä hyönteisruoissa olla samanlaisia yllätyksiä allergikoille? Googlella olen yritellyt etsiä tietoa, mutten ole löytänyt.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Eli voiko näissä hyönteisruoissa olla samanlaisia yllätyksiä allergikoille? Googlella olen yritellyt etsiä tietoa, mutten ole löytänyt.

Aikaisemmassa viestissä mainitsemallani vierailulla puhuivat ainakin äyriäisallergian saattavan vaikuttaa myös hyönteisten kanssa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Aikaisemmassa viestissä mainitsemallani vierailulla puhuivat ainakin äyriäisallergian saattavan vaikuttaa myös hyönteisten kanssa.

OK. Kiitos tiedosta. Voi siis olla, että hyönteiset jäävät osaltani syömättä.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Kyllähän hyönteisproteiinin tuotannossa paljon etuja on, ei siitä mihinkään pääse. Noiden EntoCuben linkissä mainittujen lisäksi myös mm. lihakarjan tuottamien CO2-päästöjen pienentäminen, maa-alan vapauttaminen muuhun viljelyyn/käyttöön, hyönteiset voivat käyttää esim. biojätettä ravintonaan, lihantuotannon eettiset ongelmat jne.
Valaiseva postaus, iso kiitos siitä. Sirkkafarmauksessa päästäneen hyvään tehokkuuteen tilankäytön osalta ja vaikka lämmitykseen kuluu energiaa, ei ole tarve investoida esim. ruokkimis/lypsyrobotteihin ja murehtia lieteongelmaa. Jos kaupunkien biojäte saadaan kaatopaikkamädätyksen sijaan sirkkojen ruuaksi, on sekin iso puolto ötökkäruuan puolesta.

Johan tuosta hölmömpikin vainuaa bisnespaikan. On eri asia saadaanko Suomessa isot toimijat liikkeelle. Haiskahtaa startup-touhuilta, jotka päätyvät joukkorahoituksen kautta jonkun Atrian kaltaisen lihajalostajan hoiviin.
 

Fancy Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
IceHearts
Mielenkiintoinen ketju näin wannabe-kulinaristille. Muutama vuosi takaperin ostin matoja katukeittiöstä. Tarkemmin en tiedä mitä tuli syötyä mutta hyvää oli. Ulkoasultaan olivat noin puoli senttiä paksuja ja viisi senttiä pitkiä ja rungossa poikittaisia juomuja. Aluksi olin vähän ennakkoluuloinen mutta jo ensimmäinen puraisu kirvoitti veden kielelle, enkä usko maun johtuneen mausteista. Maku ja purentavastus muistutti hieman kanaa. Mielellään kokisin saman makuelämyksen myös Suomessa.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Siis onko hyönteiset parempi proteiinin lähde kuin kasvit?
 

Jj

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, FCB
Ainakin pitää maistaa ennen kuin päätän jatkosta, mutta ihan hyvin voisin kuvitella sen pystyä korvaamaan vaikka jauhelihan monessa tilanteessa. Maku ratkaisee.
 

Undrafted

Jäsen
Siis onko hyönteiset parempi proteiinin lähde kuin kasvit?
Ei hajuakaan ravinto-arvojen osalta, mutta näkisin hyönteiset ajattelussa välivaiheena. Monelle siirtyminen pelkkään kasvisruokaan on täysin mahdoton ajatus, mutta nauta/possu voisi osittain vaihtui hyönteisiin koska edelleen ollaan lihansyöjiä tai sekasyöjiä lienee oikea termi.

Maankäytöllisesti hyönteiset mahdollistaisivat esimerkiksi härkäpapujen viemän tilan käyttämisen muille lajikkeille, kun hyönteisiä voi kasvattaa vaikka teollisuusalueella vanhassa hallissa. Pitääpä muistaa udella yhdeltä kaverilta, joka on paljon keskittynyt ympäristöasioihin että kumpi on ympäristöystävällisempää proteiinia kasvit vai hyönteiset.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mielenkiintoinen ketju näin wannabe-kulinaristille. Muutama vuosi takaperin ostin matoja katukeittiöstä. Tarkemmin en tiedä mitä tuli syötyä mutta hyvää oli. Ulkoasultaan olivat noin puoli senttiä paksuja ja viisi senttiä pitkiä ja rungossa poikittaisia juomuja.

Todennäköisesti olivat grub-toukkia, mm. abojen herkkua ja taitaa Aasiassa olla laajemminkin hyödynnetty makupala. (Aikuisena noista toukista kasvaa kiitäjiä).

https://activeplanettravels.com/wp-content/uploads/2013/11/IMG_9097.jpg

edit: Frittimurkkuja olen maistanut oluenjuonnin yhteydessä. Mukavaa pureskeltavaa. Samalla tavalla voisin kyllä sirkkojakin kuvitella popsivani. Jauhona tai muruna menisi ilman muuta melkein mitä hyvänsä ruoanlaiton lisukkeena.
 
Viimeksi muokattu:

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Täällä Aasian suunnassa tulee noita syötyä about kerran viikossa. Maistuvaa settiä ennakkoluulottomille. Nami nami.
 
Aasiassa minäkin maistoin ensimmäiset ötökkäni, pussissa oli ainakin sirkkoja ja toukkia. Muistaakseni kaikkiaan neljää eri hyönteistä, mutten millään saa enää päähäni mitä kaikkea. Hyvältä maistui aina siihen asti kun puraisin sisältä mätää (tms) toukkaa. Sen jälkeen ei maistunut, mutta nyt kokemuksesta on sen verran monta vuotta, että aion kokeilla Hervannan kansainvälisessa kaupunginosassa erään pubin tarjoamaa pähkinä & sirkka -sekoitusta oluen kera. Olutta oli kyytipoikana Aasiassakin ja se on maistunut myös myöhemmin.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Kosmos-festareilla tuli pieni pala Samu Sirkkaa maistettua. Sehän oli ihan hyvää, mutta siihen, että katkaisisin työpäivän lähtemällä hyönteislounaalle on vielä matkaa. Olen muutenkin hieman ruokavammainen; kaikki simpukat, etanat, raaka kala ja muut sushirullat on ehdoton no no.
 
Viimeksi muokattu:

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Odotan innolla noiden yleistymistä. Punaisen lihan osuus ruokavaliossani laskee kuin itsestään, ja korvaavia vaihtoehtoja ei koskaan ole liikaa. Ajatus siitä, että söisin hyönteistä ei poikkea yhtään siitä, että söisin äyriäistä tai lintua.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Oon lenkeillä nielaissut niin monta ötökkää, että samaan jonoon vaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös