Hyönteisruoka

  • 16 028
  • 149

Räpylätassu

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Avalanche
Hyönteisiä syö maailmassa suuri osa maailman ihmisistä osana ruokavaliotaan, usea miljardi. Ainoat kulttuurilliset alueet missä hyönteiset eivät kuulu ruokavalioon millään tavalla ovat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka, kaikkialla muualla tämä on arkipäivää. Tähänkin on nyt tullut ainakin tänne Suomeen muutos, tästä päivästä lähtien (20.9.2017) hyönteisiä saa myydä ihmisten ravinnoksi.

Hyönteisten syömisellä on monia positiivisia vaikutuksia ja moni argumentti tukee tätä. Ensinnäkin, se on paljon, paljon ekologisempaa kuin lihan syönti. Hyönteinen kasvaa nopeammin kuin karja, se vaatii vähemmän vettä, aiheuttaa huomattavasti vähemmän päästöjä ja siitä huolimatta hyönteisistä saa ison määrän proteinia, hyviä rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita, eli ne ovat myös terveellisempiä. Se on myös eettisempää, kasvatetut hyönteiset elävät normaalin hyönteisen elämän hyvissä oloissa ja kokevat kivuttoman, stressittömän kuoleman pakastamalla. Edes kiihkeimmillä vegaaneilla ei ole mitään pätevää argumenttia hyönteisten syöntiä vastaan. Muun muassa YK on kehottanut länsimaita aloittamaan hyönteisten syönnin. Maaseudulla maanviljeiljän tai karjan kasvattajan asema käy kokoajan tukalammaksi, mutta hyönteisten kasvattaminen ja myyminen avaa kokonaan uuden markkinaraon tehdä rahaa.

Entäs se isoin ja tärkein kysymys... Miltä ne maistuvat? Suurin osa hyönteisistä tullaan todennäköisesti myymään niistä jauhettuna jauhona, jolloin syöjä ei välttämättä edes tajua syövänsä hyönteistä. Tämä jauho voidaan laittaa mm. leipään (Fazer on jo tutkinut tätä vaihtoehtoa), pizzaan, nugetteihin jne. Maku on ilmeisesti pähkinäinen ja sisältää paljon proteinia. Kokonaisista hyönteisitä eniten aiotaan käyttää todennäköisesti sirkkoja ja jauhomatoja. Yleisin tapa syödä on paistaa pannulla öljyssä ja maustaa suolalla, moni on väittänyt niiden maistuvan sipseiltä. Kuulostaisi omaan korvaani sopivan hyvin oluen kanssa yhteen. Tottakai käytössä vain taivas on rajana. Omaassa mielessä jauhomatojen syöminen kuvottaa, sirkkoja voisin maistaa paistettuna, jotenkin vähemmän kuvottavia omasta mielestä.

Mielenkiintoista on nähdä milloin myös avataan ensimmäinen hyönteisruokaa myyvä ravintola. Huippukokki Henri Alen on jo antanut ymmärtää että ainakin tutkii tätä vaihtoehtoa. Keittokirjakin kuulemma löytyy jo hyönteisten syömiseen Suomessa. Kyselyjen ja tutkimusten mukaan suomalaiset ovat lähtökohtaisesti avoimempia hyönteisten syömiseen kuin muut eurooppalaiset.

Hyönteisten syöminen on varmasti kuvottava ajatus monille ihmisille, mutta monista reaktioista mistä olen lukenut ja katsonut, maku ei ole se ongelma vaan se ajatus mitä on suussa. Tähänkin tuo jauhona käyttäminen on varmasti helpotus monelle, jotka ehkä voisivat kokeilla mutta eivät kykene syömään kokonaisia hyönteisiä. Kannattaa myös muistaa että vielä 300 vuotta sitten katkaravut olivat eurooppalaisille niin kuvottavaa ruokaa, että niitä ei saanut syöttää edes alhaisimmille vangeille.

Onko kenelläkään täällä aiempaa kokemusta hyönteisten syömisestä? Aiotteko kokeilla kun tulee nyt lailliseksi? Kuvottaako koko ajatus? Kannattateko ajatusta mutta ette itse aio syödä? Löysittekö uuden, hyvän reseptin jonka haluatte jakaa? Etsitkö hyvää reseptiä hyönteisitä? Jatkoajan hyönteisruoka keskustelu täällä!

Bon Appetit!
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Ei maistuisi syödä mitään kokonaisia hyönteisiä, eläviä tai kuolleita. En ole mikään klingoni.

Sen sijaan itsepetos on aina kelpo valinta elämiseen, eli jos/kun erilaisiin halpoihin eineksiin aletaan tunkemaan hyönteisjauhoja korvaamaan ne vähäisetkin lihankaltaiset jätteet mitä niihin nyt tungetaan, niin luultavasti silloin menee "aito lihaisa nakki" kurkusta alas siinä missä nykyisetkin jauho/teurasjätenakit.
(Tosin olen pyrkinyt nykyisin ostamaan oikeasti lihasta tehtyjä makkaroita ja nakkeja silloin kun sellaisia kaipaan.)

Ei hyönteisten syöminen sinänsä maailmanlaajuisesti ole mikään ratkaisu väkiluvun kasvuun ja/tai nälänhätään. Mitä paremmin saavat syötyä niin sitä rivakammin tietyissä maailmankolkissa sitten lisäännytään, ja edessä on entistä pahempi noidankehä.

Hyönteisten jälkeen seuraava looginen ravintolisä lienee jo Soylent Green.
 

sinikettu

Jäsen
Ei kyllä tule ottamaan tuulta allensa hyönteisten syöminen kuin jonkin marginaalijengin osalta. Ei juuri kukaan varakas halua hyönteisiä syödä, jos on parempaan tavaraan varaa. En usko, että edes hyönteisten syöjät haluaisivat syödä hyönteisiä, kunhan rahoihin pääsisivät.

Toki hyönteisistä voi mahdollisesti tehdä vähän maukkaampaa tavaraa maustamalla ja friteeraamalla tai vastaavalla tavalla, mutta siltikään se ei vedä lihalle mitään vertoja. Friteeraaminen on muutenkin varsin epäterveellinen valmistustapa, olipa kyseessä sitten lihan, hyönteisen tai parsakaalen friteeraus.

Kenties eineksiin on mahdollista hyönteistä ujuttaa Mustan Nuolen mainitsemalla tavalla, mutta epäilen tämänkin toteutumista. Jengi kun ei edes uskalla syödä natriumglutamaatillista valmisruokaa ja siksi missään ei enää glutamaatillisia valmisruokia löydy, vaikka ne maistuvatkin paremmalta.

Lihansyönnin radikaaliin vähentämiseen on tasan tarkkaan kaksi vaihtoehtoa:

1)Koeputkiliha, joka on identtistä eläimen lihan kanssa
2)Kasvispohjainen, mutta muunneltu lihan korvike, josta on saatu esimerkiksi hemin ja vastaavan lihassa olevien "makuyhdisteiden" kautta lihaa korvaavaa tavaraa. En siis tarkoita mitään härkiksiä ynnämuutaroskaa, vaan ihan maultaan lihanveroista tavaraa.

Lihansyönnin vähentäminen ja hyönteisten tuominen valtamarkkinoille on täyttä utopiaa vauraissa maissa. Samoin sahanpurun makuiset lihankorvikkeet. Toivottavasti myös vege- ja eläinoikeusjengi tämän tajuaisi ja siirtäisi resurssejaan kahden edellisen vaihtoehdon kehitykseen.
 

Räpylätassu

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Avalanche
Ei kyllä tule ottamaan tuulta allensa hyönteisten syöminen kuin jonkin marginaalijengin osalta. Ei juuri kukaan varakas halua hyönteisiä syödä, jos on parempaan tavaraan varaa. En usko, että edes hyönteisten syöjät haluaisivat syödä hyönteisiä, kunhan rahoihin pääsisivät.

Kuitenkin hyönteisruuasta kiinnostunut on tyyppillisesti nuori ja korkeasti koulutettu. Ei se "tehtaan Jarmo (58)" syö myöskään ostereita, rapuja tai simpukoita mutta "varatoimitujohtaja Alexander (34)" kyllä syö joka toinen viikko.

Marginaalijengistä on samaa mieltä, ainakin ensimmäisen 20 vuoden osalta, mutta uskoisin että hyönteiset tulevat olemaan suosittua nimenomaan ylemmässä keskiluokassa ja mahdollisesti myös rikkailla.
 

sinikettu

Jäsen
Kuitenkin hyönteisruuasta kiinnostunut on tyyppillisesti nuori ja korkeasti koulutettu. Ei se "tehtaan Jarmo (58)" syö myöskään ostereita, rapuja tai simpukoita mutta "varatoimitujohtaja Alexander (34)" kyllä syö joka toinen viikko.

Marginaalijengistä on samaa mieltä, ainakin ensimmäisen 20 vuoden osalta, mutta uskoisin että hyönteiset tulevat olemaan suosittua nimenomaan ylemmässä keskiluokassa ja mahdollisesti myös rikkailla.
Niin no. Riippunee mikä on suosittua. Jonkun vegeruuan suosio on kuulemma huipussaan, mutta silti lihansyönti on jatkuvassa nousussa. Hankala edelleenkään uskoa, että juuri kenellekään Suomessa asuvalle hyönteisruuat tulisivat perusruuiksi päivittäiseen ruokavalioon. Minäkin syön simpukoita ja katkarapuja aika usein, mutta hyönteisiä en ajatellut ruokavalioon ottaa missään vaiheessa. Mainitsemasi merenelävien syöminen on tosiaan enemmänkin ylemmän kansanluokan hupia. Hyönteisten tuleminen on puolestaan käsittääkseni pääasiallisesti eläinoikeus- ja ekojengin odottelema juttu. Tämä jengi on yleensä korkeakoulutettua vihervasemmistoa, eikä useinkaan järin rikasta, tai korkeintaan vanhemmilla on kohtuullisesti varallisuutta.

Mutta kuitenkin, kuten huomata saattaa, puheesta huolimatta ei ylivoimaisesti suurimmalla osalla ihmisistä ekojutut kiinnosta vittuakaan, jos niitä varten pitää omia ylellisiä elämäntapojaan muuttaa ja omaa päätösvaltaansa elämänsä suhteen supistaa. Nykyään on jo olemassa todella ekologista ruokaa proteiiniin suhteen: palkokasvit. Pikaisella googletuksella esimerkiksi linssit peittoavat ainakin jonkun tietyn hyönteislajin (mealworm tai jauhopukki) CO2eq-emission suhteen per proteiinikilo. Hirveästi tietoa ei kuitenkaan löytynyt laajemmin.
 

Hockey 24/7

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hockey Fights and Fighters
Söisin jos on hyvin tehtyä. näitähän syödään jo muutenkin maailmalla. Meilläkin syödään rapuja ja muitakin järven pohjan ruumiin syöjijä. Heinäsirkka juhlat Koskenkorvan kanssa, ja kaikki alas menee ja ketään ei kiinnosta.
@sinikettu rapujuhlat voi olla ylempää kansanluokkaa, mutta köyhät voi kostaa itikolle ja kärpäsille ja muille elukoille syömällä niitä paljon. Ja kaikki on tyytyväisiä ja iloisia, koska kaikki hyötyy!
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Ei kyllä tule ottamaan tuulta allensa hyönteisten syöminen kuin jonkin marginaalijengin osalta.
Kukaan ei tarvitse tietokonetta kotonaan. Ihmiset kyllästyvät televisioon.

Todennäköisesti tässäkään kohden ei kannata sanoa ei koskaan. Hyönteiset ovat jo nyt proteiininlähteinä melko ylivoimaisia lihaan verrattuna. Kunhan ajatukseen totutaan ja hyviä reseptejä/maukkaita hyönteisiä alkaa tulemaan markkinoille, niin eiköhän siinä ole elintarvikkeiden tulevaisuus. Ja hyvä että on. On edes joku sauma taistella maapallon tulevaisuuden puolesta.

Koskaan en ole mitään sirkkoja syönyt, mutta aion kyllä maistaa heti kun osuu mahdollisuus kohdalle.
 

Tammerforce

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kyllähän nyt syödään jo hyönteisiä, ne vaan ovat merestä tulleita äyriäisiä. Eikös nämä ole aika läheisiä sukulaisia maalla elävien kanssa?

Hyönteisjauho on ensivaiheessa varmaankin ihan hyvä keino alentaa kynnystä maa/ilmahyönteisten syömiseen länsimaissa.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Mietin kanssa mitä suurempaa eroa on syödä selkärangattomia merestä muttei maalta. Itse tykkään katkaravuista, ravuista, simpukoista ja mustekalasta joten en näe ongelmaa hyönteistenkään syönnille. Muistaakseni olen joskus uppopaistettua heinäsirkkaa syönytkin Thaimaassa.

Eli tervetuloa vaan ruokapöytään. Etenkin proteiinijauho tullee lyömään läpi hyvinkin pikaisella aikataululla ja varmaan kokonaiset otuksetkin jollain aikavälillä.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Ahahah. Voin jo kuvitella, milloin tulee ensimmäiset ehdotukset tällaisesta. Onnea vaan tuleville lapsukaisille kouluun.
Hiukan asian sivusta mutta hetken päiväkotiarkeen tutustuneena niin on se kyllä uskomaton näky mikä kippo ja kuppiarsenaali eri ruokia on jo nyt pienissä ryhmissä varsinkin alueilla missä maahanmuuttoa paljon. Siihen kun ynnätään kuinka pienellä rahalla tämä varhaiskasvatuksen ruoka toteutetaan niin ei voi kun ihmetellä että yleensä saadaan jotain ravitsevaa eteen.

Itsekin veikkaan että hyönteisjauho tai vastaava tulee ensiksi näihin arkiruokiin, ja se voi olla hyväkin asia kun korvataan sitä lihajätettä. En tosin tiedä yhtään mitä tuon tuottaminen maksaa. Lihajätehän tulee sivutuotteena kohtalaisen vähillä kustannuksilla otaksun.

_
 

Undrafted

Jäsen
En kanssa näe suurta eroa ravun tai heinäsirkan välillä, mitä nyt rapu on isompi. En söisi hyönteisiä elävänä kuin pakkoraossa. Eniten lihaa kotona menee jauhelihana, joten miksei se voisi olla pastakastikkeessa hyönteisistä tehtyä rouhetta. Nyt käytän usein 50/50 jauhelihaa ja härkisrouhetta. Aiemmin käytin soijarouhetta, mutta nyt ostin kokeeksi kotimaista härkistä.

Matkaohjelmissa nähnyt mm. skorpionia friteerattuna tikussa. Kuulemma maukasta mutta lienee totta liki kaiken kanssa, että friteerattuna se alkuperäinen raaka-aine ei juurikaan maistu ja skorppari varmaan rapeaa.

Hyönteisjauho olisi mielenkiintoinen kokeiltava tyyliin pannariin osa hyönteisjauhoa tuomaan proteiinipitoisempi lopputulos.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olen joskus syönyt paahdettuja heinäsirkkoja, niitä tarjottiin yökerhossa (Etelä-Koreassa) poppareiden ja maapähkinöiden sijaan juomien kyljessä. En erityisemmin ihastunut makuun, enkä suutuntumaan, mutta eivät ne ylivoimaisen vastenmielisiäkään olleet - mahdollisesti nautituilla juomilla oli osuutta asiaan. Olen syönyt myös merimakkaroita, niitä ei voi ainakaan ulkonäön perusteella kehua.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Hyönteisruoan osalta on vaikea kuvitella suurta suosiota muun kuin valmisruuan muodossa. Ok, varmaan osa hipsterijengistä brassailee toukka-annoksillaan Instagramin rikki, mutta jos irtokarkkilaarin viereen tulee eri tavoin paahdettuja sirkkoja, niin tuskin sinne isoa jonoa muodostuu. Mutta jos joku vaihtaisi paneroidun kananuggetin lihasilpun toukkasilppuun, en luultavasti huomaisi eroa. Enkä laittaisi hanttiin, vaikka työpaikan tarjoileman annos olisi hyönteisproteiinilla höystetty. Ihan sama. Luultavasti niissä olisi vähemmän antibiootteja kuin ulkomailta tuodussa lihassa.

Toki työpaikkaruokaloihin päätyminen vaatii bulkkituotantoa ja suuria yksiköitä, joissa elukkakierto on nopeaa ja tehokasta. No, Suomessahan on isoja navettoja, joissa tuotantosuunnan muutos olisi mahdollinen.
 

sinikettu

Jäsen
Todennäköisesti tässäkään kohden ei kannata sanoa ei koskaan. Hyönteiset ovat jo nyt proteiininlähteinä melko ylivoimaisia lihaan verrattuna. Kunhan ajatukseen totutaan ja hyviä reseptejä/maukkaita hyönteisiä alkaa tulemaan markkinoille, niin eiköhän siinä ole elintarvikkeiden tulevaisuus. Ja hyvä että on. On edes joku sauma taistella maapallon tulevaisuuden puolesta.
Oikeasti toivon, että hyvin harva ajattelee samoin kuin kirjoitat viimeisessä lauseessa. Se on mielestäni haitallinen ajattelutapa, sillä se saattaa estää oikeasti toimivien vaihtoehtojen pohdintaa ja kehitystää.

Ruuan ekologisuus on tärkeä juttu maapallon kannalta, mutta hyönteisillä sitä ei viedä eteenpäin. Kuten aiemmin kirjoitin, on jo nyt olemassa ekologisempia vaihtoehtoja kuin hyönteiset ihan kasvikunnan puolelta. Ei jengi siltikään niitä ruokia syö pääasiallisena ravintona kuin äärimmäisen köyhillä alueilla. Sama homma hyönteisillä. Ei kukaan hyönteisiä elämänsä ajan syönyt pakolainen jatka niiden syöntiä täällä, vaikka mahdollisuus nyt olisikin.

Hyönteiset tulevat olemaan todennäköisesti hieman iljettävä ja eksoottinen ruoka, jota pieni osa ihmisistä syö toisinaan. Väite, että hyönteisissä on ihmiskunnan tulevaisuus ravinnon osalta on samaa luokkaa kuin että sähköttömissä ja lämmittämättömissä taloissa on ihmiskunnan asumisen tulevaisuus. Ekologisia ovat molemmat vaihtoehdot, mutta niitä käyttävät vain ihmiset, joilla ei ome mitään muuta vaihtoehtoa.

Kukaan ei tarvitse tietokonetta kotonaan. Ihmiset kyllästyvät televisioon.
En oikein tiedä, mitä tähän pitäisi sanoa. Toisin kuin nämä vain hetken aikaa olemassa olleet keksinnöt, ihmiset ovat syöneet hyönteisiä iät ja ajat. Samoin ovat asuneet sähköttömissä ja lämmittämättömissä taloissa. Kuitenkin käytännössä kaikki ihmiset rikastuessaan jättävät edelliset ekoteot taakseen niin nopeaa, ettei torakkaa kerkeä sanoa. Enkä olisi niinkään varma, että vanhaan palaaminen vapaaehtoisesti toimisi.
 

Nick Neim

Jäsen
Hesburger lienee tässä asiassa Suomessa jokin edelläkävijä, ja he ovat ilmeisesti ottaneet käyttöönsä hyönteisjauhon vähintään 10 vuotta sitten. Mitään muuta keinoa en keksi, miten he ovat saaneet ranskalaisensa maistumaan niin kamalalta paskalta.
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Ruuan ekologisuus on tärkeä juttu maapallon kannalta, mutta hyönteisillä sitä ei viedä eteenpäin. Kuten aiemmin kirjoitin, on jo nyt olemassa ekologisempia vaihtoehtoja kuin hyönteiset ihan kasvikunnan puolelta. Ei jengi siltikään niitä ruokia syö pääasiallisena ravintona kuin äärimmäisen köyhillä alueilla. Sama homma hyönteisillä. Ei kukaan hyönteisiä elämänsä ajan syönyt pakolainen jatka niiden syöntiä täällä, vaikka mahdollisuus nyt olisikin.
Se on oikeastaan ihan sama ovatko hyönteiset kaikista ekologisin vaihtoehto vai ei. Selvää on joka tapauksessa se, että ne ovat selkeästi lihakarjaa parempi vaihtoehto oikeastaan kaikilla mittareilla ja kaikki korvaavat tuotteet punaiselle lihalle ovat tervetulleita. Kaikki on kotiinpäin.

Pääasiallinen ravinto on tietysti vähän tulkinnanvarainen määrittely, mutta olen ymmärtänyt että Aasiassa on muitakin kuin köyhyysrajalla eläviä ihmisiä, joille hyönteisten syöminen on aivan normaalia. Ei niiden heinäsirkkojen tarvitse olla pääasiallinen proteiininlähde kaikilla päivän aterioilla, mutta olisi edes osalla, niin päästäisiin taas lähemmäksi monien isojen ongelmien ratkaisuja.

En oikein tiedä, mitä tähän pitäisi sanoa. Toisin kuin nämä vain hetken aikaa olemassa olleet keksinnöt, ihmiset ovat syöneet hyönteisiä iät ja ajat. Samoin ovat asuneet sähköttömissä ja lämmittämättömissä taloissa. Kuitenkin käytännössä kaikki ihmiset rikastuessaan jättävät edelliset ekoteot taakseen niin nopeaa, ettei torakkaa kerkeä sanoa. Enkä olisi niinkään varma, että vanhaan palaaminen vapaaehtoisesti toimisi.
Länsimaissa ei kenenkään ruokavalioon ole kuulunut ötököitä iät ja ajat. Täällä ne ovat uusi juttu ja Suomessakin vasta laillistettuja. Ei täällä sushiakaan ole kovin kauaa syöty ja varmasti oli aikanaan epäileviä tuomaita mutisemassa että kuka saatana haluaa syödä raakaa kalaa tai merilevää ja pitää sitä vielä jotenkin hienona ruokana.

On jotenkin tosi kapeakatseinen näkökulma ettei rikas ihminen söisi hyönteisiä. Eihän se ole mistään muusta kiinni kuin hinnasta, mausta ja helppoudesta. Hinta tulee itsestään, mutta lopusta on sitten ruokateollisuus vastuussa. Paljon erikoisempiakin asioita kuin muutoksia ihmisten ruokailutottumuksissa on tässä maailmassa tapahtunut.
 

Laitela

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja sen vaarallinen YV, Bratislavan taika
Kolme kirjainta: YÖK. Pelottaa eniten se, että näitä matosia saattaa tulla syödyksi ihan huomaamatta. Toivottavasti jää marginaaliseksi tämä villitys. Ei mahda mitään, mutta henkilökohtaisesti tuntuu vastenmieliseltä.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Jopa on joillakin skeptinen näkemys. Itsekin olen lihansyöjä, enkä siitä varmasti luovu. Tuskin koskaan haluan mitään kärpäskeittoa vetää naamaan. Mutta keliaakikkonakin ottaisin ilman muuta käyttöön hyönteisjauhoista tehtyä ruokaa, jos ne vain maun puolesta ovat riittävän hyviä. Jos niillä pystyy vähentämään eläinkunnan tuotetta kyseisissä tuotteissa, niin ilman muuta hyvä juttu. Ei varmasti ole ihan sama juttu, mutta miettikääpä, kuinka oksettavaa se liha on raakana ja kuinka paljon se sisältää oksettavia juttuja sellaisenaan. Tarkoitan siis, kun sitä ei ole edes teurastamoissa käsitelty ja leikeltykään kivoiksi pikku palasiksi.

En usko, että hyönteisten käyttöönotto ja kasviperäiset vastaavat tuotokset ovat poissulkevia. Kyllä sitä tutkimustyötä ja kehittelyä jatkettaisiin ihan joka saralla.
 
Viimeksi muokattu:

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Itsekin olen lihansyöjä, enkä siitä varmasti luovu. Tuskin koskaan haluan mitään kärpäskeittoa vetää naamaan. Mutta keliaakikkonakin ottaisin ilman muuta käyttöön hyönteisjauhoista tehtyä ruokaa, jos ne vain maun puolesta ovat riittävän hyviä.

Sama, toki ilman keliakiaa. Hyönteisten syöminen kokonaisena on ajatuksena varmaan ihan ymmärrettävästikin vastenmielinen, vaikka joskus jossain reissussa jotain uppopaistettuja toukkia (?) olenkin maistanut.

Mutta joo, kyllä mä näkisin, että osan syömästäni lihasta voisin korvata jollakin hyönteisistä valmistetulla "rouheella/jauholla", kunhan vaan maku ja hinta olisivat kohdillaan. Ekologisuus ja yleisestikin ekotouhuilu ei voisi vähempää kiinnostaa, eikä kiinnosta sekään, että mihin kuntoon tämä pallo jää minun täältä lähtiessä. Olen varmaankin epämiellyttävän itsekäs, mutta ainakin olen sitä rehellisesti.

Eli ei siinä mitään, avoimin mielin olen valmis kokeilemaan erilaista hyönteisravintoa. Merellisistä serkuistaan (osterit, simpukat, katkaravut jne.) en juurikaan välitä, mutta niiden syöminen ei ole samalla lailla ajatuksena vastenmielinen. Hassu juttu tämä ihmismieli.
 

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Toki hyönteisistä voi mahdollisesti tehdä vähän maukkaampaa tavaraa maustamalla ja friteeraamalla tai vastaavalla tavalla, mutta siltikään se ei vedä lihalle mitään vertoja.

Oletko paljonkin hyönteisiä syönyt?

Hyvää kehitystä tällainen mahdollisuus. Vaikka itse olen sekasyöjä, niin kyllä ruokatottumusten kehittäminen eettisempään suuntaan kiinnostaa, vaikken ainakaan vielä näe koskaan täysin luopuvani lihansyönnistä. Siksi aion kyllä antaa hyönteisille ennakkoluulottoman mahdollisuuden, kun niitä alkaa luotettavien valmistajien toimesta kauppoihin saapua. Tottumiskysymyksiähän ruokailuasiat paljolti ovat, eli en nyt ensimmäiseksi aio sännätä ostamaan jauhotoukkia pannulla paistettavaksi, ajatus on VIELÄ kieltämättä aika epämiellyttävä. Sirkkoja paistettuna voisin maistaakin, tai etenkin jauhetuista hyönteisistä valmistettuja tuotteita. Siinä mennee vielä pitkä aika että hyönteiset raivaavat tiensä suomalaiseen ruokavalioon.
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Ajatuksena en vastusta ja luultavasti huomattavasti eettisempää ja ekologisempaa eläinprotskua kuin mitä nyt syödään. Sen verran korkea kynnys kuitenkin hyönteisten syömiseen minulla olisi, että vain nälkäkuoleman uhalla taikka vahvassa humalassa. Kaverit on kyllä monet kehuneet frittisirkkoja oikein maukkaiksi. Silmät kiinni varmasti voisivat ollakin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös