Huonot toimittajat vauhdissa

  • 1 158 895
  • 4 665

Ameno

Jäsen
Sinänsä tuossa ei ole virhettä, koska tiivistettynä tuo kappale menee näin:
-1/10 miehistä ottaisi naisen sijaan iPadin
-84% vaihtaisi kumppaniaan mieluummin kuin ottaisi iPadin

Toimittaja oli kyllä perseestä, koska eihän 1/10 ole ensinnäkään 3%, eikä 10+84 ole 100, eikä ole myöskään 3+84..

Nyt en kyllä ihan pysynyt sinun laskuissasi perässä. Joka tapauksessa uutinen jättää aika paljon tulkinnan varaa:

"Tutkimuksen mukaan yksi kymmenestä miehestä ottaisi mieluummin uuden iPad 3:n kuin naisystävän." Tarkoitetaanko tässä sinkkumiehiä vai varattuja miehiä vai molempia? Itse oletin ainakin että naisystävättömistä miehistä yksi kymmenestä, eli 10% ottaisi mieluummin uuden iPadin kuin naisystävän.
"kolme prosenttia miehistä jättäisi nykyisen kumppaninsa, jos vain saisi tilalle uuden iPadin!" Tässä taas on mahdollisesti eri otosavaruus: miehet, joilla on naisystävä ja heistä 3% vaihtaisi naisensa uuteen iPadiin.
"Naisten tärkeysjärjestys oli kyselyn mukaan erilainen, sillä heistä 84 prosenttia olisi ottanut taulutietokoneen sijaan uuden kumppanin." Tässä lauseessa ilmeisesti taulutietokoneella tarkoitetaan nyt tuota samaa mitä aiemmissa tarkoitettiin uudella iPadilla. Itse oletin tässäkin otosavaruuden koostuvan naisista, joilla ei ole miesystävää ja heistä 84% ottaisi mieluummin uuden miesystävän kuin iPadin.

Suhteet pysyy kyllä samana silloinkin, jos "miehillä" tarkoitetaan sekä seurustelevia, että seurustelemattomia miehiä ja "naisilla" sekä seurustelevia että seurustelemattomia naisia. Pääasia, kunhan molemmista sukupuolista otetaan samassa elämäntilanteessa olevat henkilöt.

Nyt kun tarkastellaan miehiä, jotka ottaisivat mieluummin naisystävän kuin uuden iPadin. Oletan että tämän ryhmän komplementtiryhmä on miehet, jotka ottavat mieluummin uuden iPadin kuin naisystävän, ja tämän ryhmän osuus on siten 100%-10%=90% miehistä. Näin siis eroa vastaavan naisryhmän kanssa on tuo 90% - 84% = 6%. Onko tuo ero sitten tilastollisesti merkitsevä, jääköön jonkun paremmin tilastotiedettä hallitsevan pohdittavaksi.

Uutisesta sai joka tapauksessa sellaisen käsityksen, että miehet haluavat naisia enemmän uuden iPadin kuin seurustelukumppanin vastakkaisesta sukupuolesta. Tätä väitettä eivät nämä "faktat" mielestäni kyllä tue. Lisäksi jäi sanomatta, että kuinka monta prosenttia naisista jättäisi nykyisen seurustelukumppaninsa saadakseen tilalle uuden iPadin.

Joo, saatan olla väärässäkin ja ymmärsin kaiken ihan väärin.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
En jaksa lukea koko ketjua, mutta jos ei Maikkarin urheilutoimittaja Mervi Kalliota ole vielä haukuttu, niin teenpä sen sitten nyt. Muija on nimittäin aivan karmean vastenmielinen, plus että hänen puheensa on aivan helkkarin epäselvää. Esimerkiksi NHL-kierroksen tuloksia näytettäessä pelaajien nimien ääntäminen tuntuu tuottavan tälle frouvalle ylivoimaisia vaikeuksia..

Viimeinen pisara oli, kun hän oli eilen aamulla Huomenta Suomessa analysoimassa miksi SM-liigassa tällä kaudella kävi niin kuin kävi. Niin sanottu "analyysinsä" oli sitä tasoa, että sille saisi kahden viikon pelikiellon Jatkoaikaan ihan vaan siksi, ettei ole keskusteluun mitään annettavaa..
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Stefan Wallin laittaa turkkarin kolumnissaan snadisti katkeranoloisen vastapallon medialle. Monta hyvää pointtiakin tuossa kyllä on. Esimerksi toimittajien ja mediatalojen sidonnaisuudet aatteellisiin järjestöihin ja kunnallisiin vallankäyttäjiin ovat lukijalle usein täysin hämärän peitossa. Olisiko esimerkiksi jonkilainen (JSN:n?) velvoite lehtien kuukausittaiselle kytkösselvitykselle hyvä idea?

Media avoimuuden irvikuvana - Kolumnit - Turun Sanomat
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kyllä minä niin mieleni pahoitin. Jotenkin olen perinteisen printtiversion perusteella uskonut, että Hesari olisi vielä jotenkin hyvällä asialla noin niinkuin journalismin teknisen laatutason suhteen, mutta avautui sitten eilen että panevat nettiin ihan samaa juosten kustua tavaraa kuin ehdat iltapulutkin.

Tästä lyhkäisestä jalkapallouutisesta voi bongata ainakin kymmenen virhettä.
 

Liitteet

  • hs_copy.jpg
    hs_copy.jpg
    94,8 KB · kertaa luettu: 875

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
Yle kertoi Mestareiden liigan finaalista äsken ja logojen perusteella finaalissa kohtaa Chelsea ja Bayer Leverkusen. Kannattaa tsekata vaikkapa Areenasta tuo pätkä.
 

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
Ilta-Sanomien toimittja ilmeisesti vähän silmät ummessa tänä aamuna katsellut änäri-pelien tuloksia.

"Seitsemäs ottelu ratkesi vasta jatkoajalla. Loppunumerot 2-1 ja Ottawan golfkausi alkoi.

Rangersin molemmista maaleista vastasi puolustaja. Marc Staal ja Dan Girardi osuivat viiden minuutin sisään. Daniel Alfredsson kavensi pian perään, mutta kiri jäi siihen."

Noissa kahdessa peräkkäisessä kappaleessa jonkin verran toisensa kumoavat tekstit, kun ensin puhutaan jatkajasta ja sitten kolmesta maalista, jotka kaikki tulivat nopeassa tahdissa.

Eli ilmeisesti toimittajalla mennyt pelit sekaisin, kun toinen peli Devilsin ja Panthersin kanssa meni jatkoille. Rangers pelissähän kaikki maalit tuli toisessa erässä.

Tässä linkki koko juttuun, ainakaan vielä tuota ei ole korjattu: Ottawa lähti lomille - Ruotsille läjä huippupelaajia MM-kisoihin?
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Salibandynpelaaja kuoli kesken pelin Vantaalla - Ilta-Sanomat


Journalismia taas parhaimmillaan. Otsikko kertoo salibandyn pelaajista ja itse asiassa puhutaan sählystä... Onkohan kesätyöntekijä saanut ylennyksen? Niin ja kaiken lisäksi vielä "nuorehko, keski-ikäinen mies".

Että tällaista tällä kertaa...


Samaa olin juuri tulossa postaamaan. Etenkin Nuorehko,keski-ikäinen mies aiheutti pienen repeämisen. Otsikko taas oli taattua klikkihuorausta. Saa tuosta sen käsityksen että vähintään joku maajoukkuepelaaja on heittänyt veivinsä.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquarta
- Minä rusketa itseäni, hän ei, totesi nainen NBC:lle.

Lisäksi pitäisi olla newjerseyläinen, äidin nimen perässä pitäisi olla pilkku, solariumkäynti yhteen ilman väliviivaa, jne.

Pienillä viilauksilla ihan ok uutinen.
 

mikse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Edmonton Oilers
E95- ja RE85-polttoaineiden haitat - Ilta-Sanomat

On vielä kirjoitusvirheidenkin jälkeen taattua laatua, vaikka asia varmasti pitääkin paikkansa. Kas kun eivät tee vastaavaa juttua vaikka bensan ja dieselin sekoittamisesta. Testiautona ollut jutun mukaan uusi Opel Signum. Aika pitkäkestoinen testi, kun ko mallia ei ole valmistettu vuoden 2008 jälkeen.
 

AJTSS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars, TPS
Iltalehdestä napattu screenshotti, vie imageshackkiin

Oli pakko napata, ennenkuin muokkaavat tuota. Eli Skill Stick tuli NHL 07 ja tuossa vaan pohjustetaan sitä että on tulossa suuri uudistus NHL 13:aan, joka ei kylläkään liity tuohon Skill Stickiin kai mitenkään. Mutta aika pahasti kustu.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Taas mennään. MTV3 on suuressa viisaudessaan piipertänyt sivuilleen artikkelin Helatorstaista. Jutussa käsitellään paitsi mokoman pyhän alkuperä, myös sitä tosiseikkaa, että kyseessä on kiva perusteeton lakisääteinen vapaapäivä keskellä työviikkoa. Toimittaja onkin lisännyt juttuunsa mielenkiintoisen tiedon; miten helvetin paljon tämmöinen vapaapäivä työnantajille maksaa?

"Helatorstai on suomalaisille lakisääteisesti palkallinen vapaapäivä. Keskellä viikkoa sijaitseva, työviikon katkaiseva pyhäpäivä koituukin työnantajille harvinaisen kalliiksi. Iltalehden haastatteleman työmarkkina-asiantuntija Seppo Saukkosen mukaan helatorstaista työnantajille koituvat yhden työpäivän palkkakustannukset kipuavat jopa 360 000 euroon. Sosiaalimaksujen kera summa nousee huikeaan 440 000 euroon.

Lisäksi päivästä koituu työnantajalle myös ylimääräisiä, välillisesti ilmeneviä taloudellisia vaikutuksia. Saukkosen mukaan helatorstain jälkeinen perjantai on normaali työpäivä, mutta yhä useampi työntekijä ottaa päivän vapaaksi joko luvalla tai ilman lupaa."

Niinkö? Siis ihan oikeasti nyt on työnantajalle koituvat yhden työntekijän palkkakustannukset alta 20 senttiä per päivä? Haloo? Jos ajatellaan, että vain joka sadas noin 2,4 miljoonasta suomalaisesta työläisestä viettäisi helatorstaita, niin sitten kulut olisivat jo noin 20 euroa per työntekijä. Yksi idioottimaisimmista numeroihin liittyvistä älyttömyyksistä mitä olen nähnyt. Huikeita lukuja todellakin!

Juttu mainitsee lähteikseen "IL Tiistai 15.5." sekä iltalehden nettiversion uutisen. Jälkimmäisessä ei noita laskelmia ole (ainoastaan saman SS:n lausunto siitä, että yksi vapaapäivä merkitsee noin 0,45 prosenttia kokonaiskustannuksista) ja paperilehteä en ole lukenut. Tiedä sitten missä virhe on alunperin ollut.

Linkki MTV3:n artikkeliin:
Mika ihmeen helatorstai? Tasta syysta sita juhlitaan - MTV3.fi - Koti - Juhlaa ja unelmia
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao

scholl

Jäsen
Seiskan uutisten pääuutinen se kuinka moni on katsonut Maikkarin kanavilta lätkää. Sen jälkeen jauhoivat Facebookista ja retarditoimittaja lausui saksaa yhtä huonosti kuin englantilainen suomea. Ei jumalauta, siis Zuckerbergin se muija lausui jotenkin zagöböörd. Saksankielen kurssille nyt joka iikka, jotta sokerivuori menee oikein.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Seiskan uutisten pääuutinen se kuinka moni on katsonut Maikkarin kanavilta lätkää. Sen jälkeen jauhoivat Facebookista ja retarditoimittaja lausui saksaa yhtä huonosti kuin englantilainen suomea. Ei jumalauta, siis Zuckerbergin se muija lausui jotenkin zagöböörd. Saksankielen kurssille nyt joka iikka, jotta sokerivuori menee oikein.

Zuckerberg on amerikkalainen ja hänen äidinkielensä on englanti. Tuskin lausuu itsekään nimeään "saksalaisittain".
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Tässä taas hyvä esimerkki siitä, kun toimittaja ei ole tehnyt taustatyötään kunnolla.

Filppula: Onhan tässä pettynyt | MM-jääkiekko 2012 | Iltalehti.fi

Huomatkaa lause "myös viime vuoden MM-joukkueeseen kuulunut Filppula"
Pistän paremmaksi!

Ylen nettisivuilta poistettiin juuri tämä uutinen, joka vielä löytyy teksti-tv:stä:
"Datsjuk pääsi arvovaltaiseen kolmen kullan joukkoon"


Muuten hyvä, mutta ei päässyt!

Tekstistä iskee silmään kohta: Salt Lake Cityn vuoden 2002 olympiavoittaja, joka on mielestäni täyttää tuubaa, vaikka onhan se olympiapronssikin voitettu mitali. :D
 

Liitteet

  • Teksti-tv.jpg
    Teksti-tv.jpg
    92,2 KB · kertaa luettu: 504

Mdawg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Pistän paremmaksi!

Ylen nettisivuilta poistettiin juuri tämä uutinen, joka vielä löytyy teksti-tv:stä:
"Datsjuk pääsi arvovaltaiseen kolmen kullan joukkoon"


Muuten hyvä, mutta ei päässyt!

Tekstistä iskee silmään kohta: Salt Lake Cityn vuoden 2002 olympiavoittaja, joka on mielestäni täyttää tuubaa, vaikka onhan se olympiapronssikin voitettu mitali. :D

Olin tulossa postaamaan samaa juttua ja lahetin YLE:lle palautetta asiasta. Ainakin viela klo 8:55 Suomen aikaa (7:55 Saksassa) juttu oli luettavissa netissa, mutta nyt on nakojaan kadonnut.

Toivottavasti toimittaja ei ole kaynyt onnittelemassa Datsjukia minaan "Triple Gold-klubin" jasenena. Voi olla Pavel katsonut vahan kieroon...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös