Ässien erikoistilannepelaaminen

  • 448 412
  • 3 355

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Aina on varaa parantaa ja ylivoimaakin tulee treenata. Iso osa peliä ja tärkeitä pelejä ratkotaan usein erikoistilanteissa.

Toinen asia on se, että fanit valittavat aina siitä kuinka paskaa ylivoima on huolimatta siitä onko se totta vai ei.

Mielestäni sillä ei ole mitään merkitystä miltä ylivoima näyttää, jos suht pitkälläkin otannalla Ässät on ollut kohtuullisen tehokas ylivoimajoukkue. Liigajoukkueista 6/14, jos tarkkoja ollaan. Parantamisen varaa on, tottakai, mutta kyllä se suurin valittaminen olisi ehkä syytä jättää tällä hetkellä väliin.
Tätä juuri tarkoitin! Eli vaikka YV näyttää paskalta, ainakin tilastojen valossa se on suht. tehokasta. Varsinkin Zaarin kommentti - En usko vaikka näen alkaa olemaan melko eeppistä tekstiä. Tottakai parantamisen varaa on, mutta joku roti valittamiseenkin. Ei tuo nyt niin huonoa ole.

Haluaako pojat sanoa nyt jotain? Tämän näki aikoja sitten ne pelejä katselleet, jotka pelistä edes vähän ymmärtävät. Tuo yv oli silloin ja se on nytkin täydellistä paskaa. Tänään viimeisen jäähyn tullessa pystyi ikävä kyllä olemaan varma, ettei Ässät kolmea pistettä ota.
Samaa mieltä parin kirjoittajan kanssa siitä, ettei kyse ole pelkästään palikoista. Huonommalla materiaalilla olevia joukkueita on, jotka tuottavat huomattavasti enemmän laadukkaita maalipaikkoja mihin Ässät ylivoimalla kykenee.
 

Ribals

Jäsen
Samaa mieltä parin kirjoittajan kanssa siitä, ettei kyse ole pelkästään palikoista. Huonommalla materiaalilla olevia joukkueita on, jotka tuottavat huomattavasti enemmän laadukkaita maalipaikkoja mihin Ässät ylivoimalla kykenee.
Tuo ylivoima on tuollaista seisoskelua, miehet ei liiku ja kiekko liikkuu edestakas kaksikolla Lindell - Niemi. Liikettä vaan ja vetoja maalille, niin jo sillä saadaan tuosta ylivoimasta vaarallisempaa. Kiekon tuominen alueelle purun jälkeen on sellaista tervanjuontia, että ei siitä sen enempää (Ojamäki toi muuten yhdellä ylivoimalla kiekon hienosti alueelle).

Kakkosylivoimasta puuttuu se snaipperi. Hedden, Kerälä ja Stafford pyörittävät peliä, mutta sitä viimeistelijää ei tuosta ylivoimaviisikosta löydy. Hedden voisi olla sellainen, mutta on kapellimestarin paikalla kakkosylivoimassa.

Mitä mieltä olette, pitäisikö Kiilholma siirtää ykkösylivoimasta tuohon Heddenin ylivoimaviisikkoon, näyttää siltä että ovat kohtuu hyvä tutkapari. Eli laitettaisiinko ylivoimat näin:


Elo - Niemi - Lähteenmäki
Viljanen - Lindell

Kerälä - Kiilholma - Hedden
Stafford - Uusitalo/Marttinen/Parkkonen/Kärki

Kun Ryan palaa kokoonpanoon:

Elo - Niemi - Lähteenmäki
Viljanen - Lindell

Ryan - Kiilholma - Hedden
Stafford - Uusitalo/Marttinen/Parkkonen/Kerälä/Kärki
 
Viimeksi muokattu:

Ainapata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pitäisi saada pitkiä syöttöjä enemmän ja kiekko liikkeelle nopeammin, ei välttämättä neliön läpi mutta edes mieheltä toiselle. Nyt se on Niemen lavassa eikä silloin ole oikeastaan mitään uhkaa. Ei tule vetoa, eikä neliön läpi syöttöä. Tuo on liian helppoa pelata pois. Vanha kunnon takakolmio, jossa Lähteenmäki ja Elo ponteilla ja Lindell viivassa. Kiilholma sitten maskiin ja Niemi hakkaamaan Riparia sisään. Sisäänvientiä pitäisi myös treenata, kun tuntuu siltä ettei mitään sovittua ole muuta kun Niemelle jättö tai Lindell roiskaisee päätyyn joten alueelle vientikin tuottaa kovasti tuskaa. Lopun nousu on sitkeän joukkueen merkki.
 

luotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Die Mannschaft, Bayern München
Mitä mieltä olette, pitäisikö Kiilholma siirtää ykkösylivoimasta tuohon Heddenin ylivoimaviisikkoon, näyttää siltä että ovat kohtuu hyvä tutkapari. Eli laitettaisiinko ylivoimat näin:
Sama kävi mielessä. Ykkösylivoima saa pelin sentään vastustajan päätyyn, mutta kakkosylivoima pyörii lähinnä omissa vailla minkäänlaista ideaa. Kentässä ei vaan taito riitä. Kiilholma voisi tuoda tuohon kakkosylivoimaan edes vähän päättäväisyyttä,taitoa ja luovuutta.
 

Mondie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen brändipuuhastelu
Ensin saavat hoitaa yv:n kuntoon, sen jälkeen 4vs4 kuntoon. Tasavajaa on näyttänyt tällä kaudella vihulaisen ylivoimalta vaikka punttien pitäisi olla tasan.
 

Oto Hascak

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pitäisiköhän lähteä ylivoimaan terävällä kärjellä, eli Lähteenmäen paikalle Hedden. Toisi lisää variaatio mahdollisuuksia. Ja olihan täälä joku jopa sitä mieltä, että Lähteenmäki pyörittää peliä paremmin kuin Niemi.

Niemellä tuntuu juuri nyt olevan raskasta, ehdottomasti pitäisi saada pojalta paineita siirrettyä lisää muille. Vähän tulee mieleen Dixonin aika, kun kaikki odottivat Dixonin ratkovan pelit.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Sisäänvientiä pitäisi myös treenata, kun tuntuu siltä ettei mitään sovittua ole muuta kun Niemelle jättö tai Lindell roiskaisee päätyyn joten alueelle vientikin tuottaa kovasti tuskaa.

Kyllä, täällä moni kirjoittelee mitä pitäisi tapahtua ylivoimalla hyökkäysalueella. Oleellinen osa ennen tätä on kuitenkin saada se kiekko sinne alueelle ja käynnistää pakkopeli. Monesti Ässäylivoima tuhrautuu huonoihin sisäänvienteihin ja kiekkoa haetaan jatkuvasti oman maalin takaa. Sieltä ei niitä maaleja tehdä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Kyllä, täällä moni kirjoittelee mitä pitäisi tapahtua ylivoimalla hyökkäysalueella. Oleellinen osa ennen tätä on kuitenkin saada se kiekko sinne alueelle ja käynnistää pakkopeli. Monesti Ässäylivoima tuhrautuu huonoihin sisäänvienteihin ja kiekkoa haetaan jatkuvasti oman maalin takaa. Sieltä ei niitä maaleja tehdä.

Tämä on ihan totta. Yv myös tuntuu monesti alkavan siitä, että kiekko haetaan aloituksen jälkeen oman maalin takaa...jos ja kun ei saada mitään mavemaista sisäänkuljetusta suoritettua, niin mielestäni muutaman jengin käyttämä jätönjättö pakille (Lindell) punaisen kohdalla, joka tulee todella kovalla vauhdilla alueelle, siinä on ideaa.

Ongelma on mielestäni se, että kiekko itsessään ei liiku tarpeeksi, kärjistetysti kiekko liikkuu akselilla Lindell-Niemi sitä muutaman metrin mittaista syöttöä. Vaikea repiä neliöön aukkoja, jos on noin heikko tuo liikuttelu. Ylivoima on ollut hämmästyttävänkin tehokasta, ottaen huomioon kuinka huonosti se on rakennettu.

Toki osa maaleista sitten onkin samanlaisia "ylivoimamaaleja", kuten Lindellin häkki SaiPaa vastaan, eli ei saada kiekkoa edes alueelle ja sitten yksittäisestä hyökkäyksestä tulee hyvän vedon seurauksena maali.
 

vero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ensinnä on syytä todeta, että alivoimat on tänä päivänä pirun hyviä. Ne ajat ovat auttamatta ohi, jolloin joku Mave tai Raipe heitti 20 sentin ikkunaan lättyä, nyt sitä ikkunaa ei ole, jollei sitä erikseen sinne tehdä. Ikkunan tekeminen vaatii taas usean miehen hyvää suorittamista. Muutama silmiinpistävä ongelma eittämättä on kuten vaikkapa maskipelaaminen tai pelaajien kätisyydet.

Ässien tapa käyttää ainakin yhtä tai usein jopa kahta "seisovaa" maskimiestä on aikansa elänyt. Maskin pitää olla liikkuva ja oikea-aikainen siinä mielessä, että maskiin uhrataan pelaaja juuri ennen laukaisu hetkeä. Ässien seisovat maskimiehet on pois tilanteen rakentelusta, jolloin kiekko valuu kauas maalista laidan lähelle ja tavallaan seisova asetelma on juuri seuraus tästä. Jonkinlainen paradoksi on myös se, että Ässien ykkösase, eli Elon laukaus ei varsinaisesti edes tarvitse maskia, maalivahti torjuu sen ainoastaan, jos sattuu olemaan edessä.

Ässien tyypillinen yv:hän on niin, että Niemellä on kiekko oikeassa laidassa, Lindell on viivassa suht keskellä, Elo vasemalla pointilla, Kiilholma painimassa maalin edessä ja Lähteenmäkin on joko maalin edessä tai päätyviivalla oikealla. Ainoat välittömät uhat vastustajalle ovat Elon laukaus suoraan Niemen/Lindellin syötöstä tai Niemen oma kiekon toimitus maalille. Nyt vastustajan neliön oikea kärki on avainasemassa, hänen täytyy estää Niemen tai Lindellin syötöt Elolle, varsin helppoa liigatason pelaajalle. Niemen toimittaessa kiekon Lindellille viivaan väärä kätisyys tekee sen, että Lindell ei pysty parhaaseen mahdolliseen suoraan vetoon ja toimitukseen maalille ehtivät reagoida vastustajan maalineduspelaajat ja pelata Ässien seisovien miesten mailat pois maalilta. Toki Lindellin toimitus voi mennä suoraan maaliin tai kiekko tulla Elon lapaan, mutta kumpikin vaatii tuuria ja yleensä sitä ole rajattomasti. Kolmas usen nähty variaatio on Lähteenmäen pyörähdys kiekon kanssa päätyviivalta maalin eteen, mutta tämän pystyy jo periaateessa maalivahti pelaamaan pois.

Ässillä on rosterissa Elon lisäksi kaksi rightin hyökkääjää Huovinen ja Ojamäki, sekä pakeista Stafford, Viljanen ja Vuorisalo ovat righteja. Tulee tietenkin mieleen pitäisikö Ässien, lue Niemen, pyörittää vasemmalta, jolloin saataisiin enemmän vaarallisia syöttösuuntia. Tällöin tietenkin menetetään Elon laukaus, joten ei ole sekään hyvä. Stafford on enemmän syöttäjä kuin laukoja, Viljanen häslää helpot kiekot viivalta keskialueelle, Vuorisalo oli hyvä viivalla, mutta hän on nyt saikulla ja eikä taida olla valmennuksen suosikkipelaajia. Ojamäki tai Huovinen on varsin teoreettisia vaihtoehtoja ylivoimaan. Itse hakisin markkinoilta rightin pelaajaa Kiilholman tilalle neliön keskelle, jolloin Niemellä olisi kaksi puhkaisevan syötön linjaa. Sitten vielä ehkä kuitenkin Stafford Lindellin tilalle viivaan ja Lindell vapaaseen rooliin liikkumaan ympäriinsä.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Hyviä pointteja Verolta - vielä kun saisi ne iskostettua Jasserin ja muun valmennusjohdon päähän. Etenkin tuo Lindellin vapaa rooli ei kuulosta oikein Jasserin pelikirjasta otetulta....
 

Esteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️
...ongelma eittämättä on kuten vaikkapa maskipelaaminen tai pelaajien kätisyydet.

Ässien tapa käyttää ainakin yhtä tai usein jopa kahta "seisovaa" maskimiestä on aikansa elänyt. Maskin pitää olla liikkuva ja oikea-aikainen siinä mielessä, että maskiin uhrataan pelaaja juuri ennen laukaisu hetkeä. Ässien seisovat maskimiehet on pois tilanteen rakentelusta, jolloin kiekko valuu kauas maalista laidan lähelle ja tavallaan seisova asetelma on juuri seuraus tästä. Jonkinlainen paradoksi on myös se, että Ässien ykkösase, eli Elon laukaus ei varsinaisesti edes tarvitse maskia, maalivahti torjuu sen ainoastaan, jos sattuu olemaan edessä...

Hyvä kirjoitus alusta loppuun.

Juuri tuo seisova maskimies on ylivoiman tuhlausta. Jos tehtävänä on vain liukuminen kolmijalkaan ja kääntää toppahousuja maalivahdin suuntaan, menetetään yksi oma maila, johon voisi syöttää. Ässät pelaa paljon juuri kuvaamassasi tilanteessa, jossa maskimies seisoo toimettomana pienen neliön sisällä ja kiekko kyllä kulkee, mutta maalintekopaikkaa ei synny, koska tilanteessa pelataan ylivoimasta huolimatta 4vs4 neliön ulkopuolella. Neliön sisällä ei kyllä ole aikaa asetella, eikä suora laukaus juurikaan ole mahdollinen, jos vähintään yksi puolustaja seisoo iholla.

"Maskimies" olisi ajateltava "maskitehtävänä", eikä niinkään yhden miehen vastuuna. Hybridi-maski-tehtävää voi hoitaa periaatteessa kuka tahansa yv-pelaaja, joskaan pelinrakentajaa siihen ei tietysti kannata uhrata muuten kuin hetkittäin. Joka tapauksessa, vain liikuttamalla koko yv-kenttää ja vaihtamalla paikkoja pyörityksessä voi nykyaikaisessa kiekkoilussa saada aikaan sivuttaisliikkeen lisäksi sellaista kaaosta puolustukseen, jolla aukeaa maalipaikkoja.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Maskimiehen rooli on yhtäältä peittää maalivahdin näkökentää, aiheuttaa hämminkiä vastustajan puolustuksessa s.e. fokus siirtyy pois itse kiekollisen pelin seuraamisesta ja kolmanneksi iskeä ne mahdolliset veskarin sylkemät irtokiekot sinne verkon perille. Hommassa tarvitaan raamia sekä tietynlaista ilkeyttä. Ihan mitään höyhensarjalaista rookieta ei siihen voida laittaa (olkoon kuinka hybriidiä tahansa) sillä ne olis polvillaan jään pinnassa alta aikayksikön. Ässillä on aika harvassa ne kaverit, jotka kykenis pitämään puolensa jotain Jonne Virtasta tai Kanki Kankaanperää vastaan maalinedus väännöissä - ollaan sitten kummalla maalilla tahansa.
 

Mondie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen brändipuuhastelu
Juuri tuo seisova maskimies on ylivoiman tuhlausta. Jos tehtävänä on vain liukuminen kolmijalkaan ja kääntää toppahousuja maalivahdin suuntaan, menetetään yksi oma maila, johon voisi syöttää. Ässät pelaa paljon juuri kuvaamassasi tilanteessa, jossa maskimies seisoo toimettomana pienen neliön sisällä ja kiekko kyllä kulkee, mutta maalintekopaikkaa ei synny, koska tilanteessa pelataan ylivoimasta huolimatta 4vs4 neliön ulkopuolella. Neliön sisällä ei kyllä ole aikaa asetella, eikä suora laukaus juurikaan ole mahdollinen, jos vähintään yksi puolustaja seisoo iholla.
Jotenkin tuo seisova maskimies ja sitä kautta 4vs4 ovat yhteydessä yhtä huonoon pelaamiseen tasavajaalla. Ykkös-yv:ssa Kiilholma ja Lähteenmäki voisivat vaihtaa paikkaa maalin edessä sitä mukaa millä puolelle kiekko pelataan. Kakosessa Marttinen on aina maskissa. Pelaako Heino siinä kentässä, sopisi kanssa maalin eteen tarpeen tullen.

Eli yhdyn edellisiin, "hybridimaskimies" olisi ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Ei se touhu ainakaan huonommaksi voi mennä.
 

Ässät1967

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mielestäni Ässien yv on liian vanhanaikaista ja ennakoitavaa, juurikin seisoskelun vuoksi. Olisiko vaikea harjoittaa tiettyjä liike- ja syöttökuvioita muutama etukäteen, jolla saataisiin sitä tilaa laukoa ja miehet oikea-aikaisesti maalin eteen maskiin / ripareihin? Mieleen tulee Elo-Niemi-Elo yhdistelmä, jossa Elo kiersi laukaisupaikalle ja niittasi vastapalloon komian maalin. Juurikin se liike eri pelaajien välillä ja oikea-aikaiset syötöt mahdollistaisivat vastustajalle kuvioiden vaikealukuisuuden.
Uskon, että riittävää taitoa Ässissä kyllä piisaa. Miesten vain pitää tietää miten liikkua ja syöttää ja myös milloin.
"4 passes, breaks any defence", sanoi joku. Toki tarkoittaen aivan muuta kuin yv:tä
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Allekirjoitan aiemmin kirjoittamani ja lainaamasi pätkän täysin. Harvinaisen fiksua tekstiä jopa minulta.
Onnittelut siitä, että vielä pystyt allekirjoittamaan täysin. Itsekin pystyn edelleen allekirjoittamaan eeppisen tekstini siitä, ettei Ässien ylivoima ollut/ole niin hyvää mitä tilastot tuolloin kertoivat ja sijoitus ylivoimatilastossa tulee romahtamaan. No toivotaan kuitenkin valmennuksen näkevän tämän ongelman ja korjaavan tilanteen mahdollisimman nopeasti.
 

luotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Die Mannschaft, Bayern München
Täällä käsitellään vain Niemen johtamaa ykkösylivoimaa, mutta ylivoimakenttiä tarvitaan kaksi ja se toinen ei toimi senkään vertaa mitä Niemen kenttä. Ei tietoakaan mistään pakkopeleistä. Sieltä puuttuu kaiken muun lisäksi viivapelote, jolllainen ykkösessä on Elon ja osin Lindellinkin muodossa. Kentälle tulisi kummasti tilaa, jos takana olisi tulivoimaa ja vastustaja joutuisi sitä paineistamaan.
 

Ribals

Jäsen
Laitoin tossa vähän aikaa sitten, että Kiilholma pois ykkösylivoimasta ja Viljanen tilalle. No mitä näenkään tänään Sport-pelissä:

Elo - Niemi - Lähteenmäki
Viljanen - Lindell

Tuollainen ykkösylivoima teki heti maalin Sporttia vastaan.
 

luotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Die Mannschaft, Bayern München
Laitoin tossa vähän aikaa sitten, että Kiilholma pois ykkösylivoimasta ja Viljanen tilalle. No mitä näenkään tänään Sport-pelissä:

Elo - Niemi - Lähteenmäki
Viljanen - Lindell

Tuollainen ykkösylivoima teki heti maalin Sporttia vastaan.
Valmennus näköjään lukee näitä palstoja.
Olihan se selvää, että muutosta piti tehdä, kun homma ei toiminut lainkaan.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Naurahdin tänään, kun Ässät pelasi ylivoimaa ja tekaisi Ojamäen toimesta maalinkin. Olosuhteiden pakosta Rockyn oli ollut pakko muokata yv-kenttiä ja kas kummaa kun kätisyydet osuivat paremmin kohdalleen. Hedden kulmassa, Ojamäki onetimer. Maali. Hedden kulmassa, nopea poikittaissyöttö, Viljasella onetimer...
 

vero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kirjoiteenpas nyt ihan varmuuden vuoksi, koska tosiaan kun kätisyys asia nostettiin esille tehtiin asup muutoksia. Ja yllättäen ylivoima sekä näyttää paremmalta että tuottaa myös maaleja paremmalla teholla.

Elikkä, kun Elo tulee pelikuntoon ryhmitys muuttuu vain sen verran, että Elo menee Viljasen paikalle. Ojamäen pitää edelleen olla ehdottomasti ns. neliön keskellä. Jos Lähteenmäki vielä Ässäpaidassa pelaa, hän putoaa ykkösylivoimasta pois.

Lähtökohtaisesti Ojamäki sitoo itseensä vastustajan vasemman kärkimiehen tai muuten Niemi/Hedden tarjoaa passia lapaan. Ojamäkihän on sen verraan ulkona maalista, että vastustajan pakki ei uskalla nousta niin ylös, koska muuten Hedden tai Niemi kävelee sisään. Jos Ojamäki on pidetty, Lindell on aivan auki viivassa Niemestä katsottuna ja pystyy kävelemään sisään tai sitten heittää rystyltä Elolle, kun vastustajan oikea kärki lähtee ottamaan Esan nousua pois. Jos Lindell toimittaa maalille, Hedden tulee liikkeessä maalin eteen ja pistää karat sisään tai sitten tarjoaa tyhjälle kulmalle kaverile. Ja vielä tietysti Niemen poikittainen Elolle, jos vastustajan kärjet merkkaavat liikaa Ojamäkeä ja Lindelliä.

Nyt tässä on kaikkiaan niin monta vaihtoehtoa, että kaikkien puolustaminen pois on hyvin vaikeaa ja tulosta tulee yli 20%:n todennäköisyydellä, koska käytössä ovat itse asiassa liigatasolla erittäin hyvät pelaajat.
 
Viimeksi muokattu:

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pistetäänpä pieni tilastokatsaus parjatusta ylivoimasta: Ässät on tehnyt liigassa toiseksi eniten netto ylivoimamaaleja(eli määrästä vähennetty ylivoimalla omiin päästetyt maalit). 5 ottelun kuntopuntarissa Ässät on liigan paras ylivoimajoukkue. 10 ja 15 ottelun kuntopuntareissa sekä koko kauden osalta ollaan viidenneksi parhaita. Parantaakkin toki sopii.
 

vero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tilastoista paljastuu myös se, että Ässät ovat 5-3 ylivoimaa 13.30 ja tehneet yhden maalin. Tämä mielestäni kertoo erittäin selvästi, että tuossa alkukauden ryhmityksessä on ollut jotain perustavaa vikaa. Nythän ei ole taidettu pelata kertaakaan 5-3 tällä uudella miehityksellä.

Väitän, että myös 5-3 tulee paranemaan radikaalisti, jos ryhmitys pysyy nykyisen kaltaisena.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös