Miten saadaan yleisömäärät nousuun?

  • 730 202
  • 3 722

aurajoki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TPS
Höpö höpö.
Suurin syy yleisökatoon on ruutu palvelu ja sen hinnoittelu. Tästä ei pääse yli eikä ympäri.
Perusteluita en jaksa edes luetella, koska ne ovat itsestään selviä ja jokainen voi kaivaa taskulaskimen esille ja laskea hallille tulon kulut kuukaudessa vs ruutu palvelun ostaminen. Katsokaa mitä jää viivan alle ja mitä perheelle jää muihin viihdykkeisiin käytettäväksi.
Jos pelataan finaaleita niin asia on täysin eri, koska sellainen elämys koetaan kerran 10v tällä tahdilla ja mökki on täysi vaikka tv:stä näkisi ilmaiseksi.
Edelleen olen sen kannalla että 50km säteellä hallista oleviin kämppiin ei pitäisi kotipelit näkyä lainkaan!

Kun tässä osiossa jatkuvasti syytetään yleisökadon päällimmäiseksi syyksi Ruutu+ palvelua, niin voisiko joku ryhtyä selvittämään, montako liittyjää Ruudulla on 50 km:n säteellä Gatorade Centeristä? Voisi tulla vastaukseksi yllättävän pieni määrä.
En hetkeäkään usko, että Ruutu on yleisökadon ensijainen selittäjä. Olisi aivan liian yksinkertainen selitys.
Kyllä yleisökadon selitys on paljon monimutkaisempi asiakokonaisuus: Liikaa merkityksettömiä pelejä, liian paljon mielenkiinnottomia joukkueita sarjassa, ei putoamisuhkaa, joten urheilullinen jännitys puuttuu valtaosasta otteluita, tähtipelaajien puute, lippujen hinnat, ottelutapahtuman yleinen ”köyhyys”, liikennejärjestelyt. Tähän vielä ainakin Turussa eritoten vaikuttavana tekijänä on lisättävä TPS:n brändi, jonka rakentaminen on 2000-luvulla jätetty kokonaan oman onnensa nojaan. Pitkä menestymättömyyden putki, organisaation kaiken puoleinen sekoilu, vertaansa vailla oleva arroganttius vain muutamia mainitakseni.
Jääkiekko ei yllä mainittujen tekijöiden yhteisvaikutuksena ole enää tänä päivänä millään tavalla ”must”- juttu ainakaan nuoremmalle ”some-kansalle”. Siksi koko Liigan pitäisi tehdä toimintatavoissaan ja - kulttuurissaan nopeasti merkittäviä muutoksia, jotta yleisömäärän laskukehitys saataisiin käännetyksi toiseen suuntaan. Kun toisaalta tietää, minkälainen jähmeys Liigan toimistossa ja sen jäsenseuroissa yleisesti vallitsee, ei kovin todennäköiseltä näytä, että oikeita ratkaisuja osattaisiin tehdä, koska on aivan liian helppoa syyllistää katsojia/kuluttajia ja Ruutu+:ssaa.
 
Minulle ainakaan Ruutu-palvelun tai lipun hinnalla ei ole käytännössä mitään tekemistä sen kanssa, menekö hallille. Ymmärrän toki, että jollekkin muulle saattaa olla.
 
Suosikkijoukkue
TPS
Hyvä kysymys!

Toinen ihmetystä herättävä asia on se, että minkä ikäisiä lapsia sinne hallille sitten raahataan, jos klo 21:00 on liian myöhäinen päättymisaika. Omaan korvaani kuulostaa siltä, että kyseessä olisi reilusti alle kouluikäiset lapset. Omasta lapsuudestani muistan hyvinkin sen, että varsinkin TPS:n matsipäivinä Kymppiuutiset ja niiden jälkeinen Tulosruutu tuli aina katsottua. Ala-asteikäisenä normaali nukkumaanmenoaikani oli siis joskus klo 22:30-23:00. Oman kummipoikani vein ensimmäistä kertaa matsiin (16.09.2010) hänen täytettyään kuusi vuotta vajaata kuukautta ennen. Sen ikäinen jätkäpoikakin jaksoi oikein hyvin katsella arkimatsin loppuun ja kiinnostui ihan tosissaan TPS:sta sekä jääkiekosta yleisesti.

Näitä kokemuksia vasten mä ihmettelen suuresti tuota vinkumista "liian myöhäisestä päättymisajasta". Minkä ikäisille lapsille nykyiset ajat ovat liian myöhäisiä? Jatkokysymyksenä: ovatkohan he siinä tapauksessa vielä liian nuoria ymmärtääkseen pelistä yhtään mitään? Toisin sanoen olisiko joku hoitopaikka parempi hallin sijaan matsi-iltoina?

Olipa esimerkillisen ylimielinen asennoituminen, onneksi TPS:ssä ei suhtauduta sentään ihan noin tähän katsojasegmenttiin vaan päinvastoin, ollaan ahkerasti houkuteltu lapsiperheitä paikalle ja tämä voisi olla hyvä työkalu siihen. Tuollainen "pitääkö niitä nyt sinne raahata" -henkinen asenne on melkoista myrkkyä jos kauppaa halutaan tehdä.

Kommentisasi huomaa heti, ettei sinulla ole lapsia joten tässä selvennystä:

Omassa tapauksessa kyseessä on yksi alle kouluikäinen ja yksi kouluikäinen, jotka molemmat pitävät todella paljon pelissä käymisestä ja jaksavat kyllä seurata peliä, ei se siitä ole kiinni. Jos olen halukas heidän kanssaan peliin lähtemään, ihmettelen pitääkö sitä perustella?

Olen töissä pitkät päivät joten illat pyhitän hyvin pitkälti perheelleni, siksi menen myös mielellään heidän kanssa peliin. Toki joskus ilman, mutta aika harvoin. Lapset menevät nukkumaan klo 20:45-21, mutta ne kenellä lapsia on tietävät varmaan, että tämä on sellainen tunnin prosessi. Kun peli vasta päättyy tuohon aikaan, nukkumaanmeno venähtää n. tunnin ja taas ne lapselliset ainakin tietävät, mitä tämä tarkoittaa aamujen osalta. Tämä ei todellakaan ole mitenkään poikkeava rytmi lapsiperheissä, itseasiassa lähipiirissä on useita lapsellisia joiden kanssa olen asiasta puhunut, joskus kutsunut peliin jne ja sen pohjalta olen havainnut, että emme ole ainoita joille peliaika asettaa haasteita.

Ehdotuksenihan ei ollut, että kaikkia tai edes suurinta osaa peleistä siirretään tai että siirto olisi kovin suuri, vaan jo tunnin siirtäminen (varsinkin nyt kun noita lauantain klo 17 pelejä on vähemmän) ainakin joidenkin kohdalla vaikuttaisi asiaan. En kuitenkaan pidä esimerkiksi 17:30 aikaa sellaisena, että se taas estäisi kovin monia työssäkäyviä pääsemästä paikalle, joten ennemmin kysyisin miksi ei?
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
TPS
Itselläni 3,5-vuotias poika.
Poikaa kiinnostaa lähinnä tanssitytöt (tai siis kiinnosti), jääkone, liekkikone, lastenmaailma jne.. Jääkiekko noin 5 minuuttia pelin alusta.
Nukkumaanmenoaika tulee vastaan noin 20:30.
Poika haluaa edelleen lähteä hallille mukaan, mutta harvemin otan. Suurimpana syynä työ myöhäinen ajankohta.

Moni tietenkin kysyy, että miksi raahata poikaa mukana hallille, jos ajankohta on liian myöhäinen ja peli ei välttämättä hirveästi kiinnosta. Itselläni tilanne on se, että yleensä (riippuen vaimon menoista), lapselle on sitten hankittava lapsenvahti. Tämä taas korottaa huomattavasti omaa kynnystä lähteä peliin. Lopputuloksena on se, ettei kukaan meidän perheestä mene peliin.

Minun tai perheeni takia ei tarvitse otteluajankohtia muuttaa. Samalla kannattaa kuitenkin hyväksyä se, että katsojamäärät ovat hieman alhaisempia.

Juuri näin.
 

A - P

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En ymmärrä miten joku voi väittää että lähes ilmainen Ruutu ei olisi suurin syy yleisökatoon koska sama ilmiö on kaikkialla ja sattumalta juuri tällä kaudella kun hintoja tiputettiin. Ja voi hyvä jumala sentään, tähtipelaajien puute, jos jollekkin ei Kallio, Tallinder, Perrin tai Heikkinen riitä niin sitten täytyy lähteä jonnekkin muualle katsomaan pelejä, ei Suomesta ainakaan montaakaan suurempaa tähteä löydy. Ja tuo TPS-johdon ainainen lyttääminen, en usko että paljon puhuttu pertti peruskatsoja edes tietää kuka siellä johdossa heiluu enkä ainakaan usko sillä olevan paskankaan merkitystä pelin lähtemisen kanssa. Aivan yhtä vähän kun jollain avoimella sarjalla tässä vaiheessa kautta, pelkkiä tekosyitä.
 

Kanada-malja

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, NYR, COL
Keskiarvo nyt 4703. Eikös tavoitteeksi ollut ilmoitettu 6000? En millään usko, että päästään tuohon, vaikka johdettaisiin sarjaa. Eiku.
 

Superper

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Sanotaan vaikka, että se lukema on 500. Jos näistä 500:sta puolet lähtee ottelua katsomaan. Yksi henkilö saattaa ottaa vaikka kaksi lasta ja vaimon mukaan. Soittaa Kaveri Peralle, että tulkaa tekin. Silloin vaikutus näkyisi. Mutta todennäköisesti näistä 500:sta, reipas puolisko käy muutenkin katsomassa kotipelit. Näin ainakin omassa tuttavapiirissä.
 

Black Star

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Keskiarvo nyt 4703. Eikös tavoitteeksi ollut ilmoitettu 6000? En millään usko, että päästään tuohon, vaikka johdettaisiin sarjaa. Eiku.

6000 yleisökeskiarvoon tarvitaan loppuihin 23 kotipeliin 6500 katsojaa keskimäärin. Hirveän montaa 3000+ katsojaa tuo ei enää kestä. Pitäisi saada muutama kasitonnin ilta nyt vastapainoksi.

Viime vuoden yleisökeskiarvon tavoittamiseen tarvitaan keskimäärin 6000 katsojaa loppuihin matseihin.

Noita seiskalla alkavia yleisömääriä pitäisi alkaa näkymään tasaisin väliajoin että saadaan pää pinnalle. Ei se nyt ihan kauhean lupaavalta näytä.

Playoffeissa tahti on satavarmasti toinen ja saattaahan se olla että kevätpuolella kassa kilisee iloisesti jos ollaan samoilla sijoilla.

Lukuihin suuri varaus, koska kirjoittaja on juonut hyvin monta olutta.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tein tuollaisen graafin missä on SM-liigan "original six" joukkueiden + Kärppien ja Jokerien kotiotteluiden yleisökeskiarvot SM-liigan historian ajalta. Tämän kauden osalta siis tilanne tähän asti. HIFK:n yleisömäärät kasvoivat 1990-luvun aikana ja ovat pysyneet sen jälkeen vakaina. Tappara ja Ilves kasvattivat yleisömääriään 1980-luvun lopulla ja sen jälkeen näiden joukkueiden yleisömäärät ovat pysyneet vakaina, mitä nyt Ilveksellä on ollut viime vuosina pienoista laskutrendiä. Jokerien yleisömäärät nousivat 1990-luvun alussa uudelle tasolle. Lisäksi Tepsin ja Jokerien yleisömäärissä näkyy voimakas uuden hallin aiheuttama buumi, joka on vuosien mittaan hiljalleen tasaantunut. TPS lisäksi menetti valtavasti yleisöä vuosina 2004-2009 ja sen jälkeen Tepsin yleisömäärät ovat jatkanut hienoisessa laskutrendissä. Lukon yleisömäärä on pysynyt pääosin 3000-4000 katsojan haarukassa ja Ässien 3000-5000 katsojan välillä. Kärppien ooteluissa on liiganousun jälkeen ollut katsojia noin 6000 tai vähän alle.

Otteluiden alkamisajoista myös kun oli puhe niin itse olen tyytyväinen nykyisiin aikoihin. Historian saatossa nämäkin ovat jonkin verran eläneet. Kaudella 1975-76 pelit alkoivat arkisin klo 19 ja sunnuntaisin klo 18. Kaudeksi 1977-78 arkiotteluita aikaistettiin puolella tunnilla alkamaan klo 18.30 ja arkiotteluiden alkamisajankohta on siitä lähtien pysynyt samana. Kaudeksi 1980-81 sunnuntaiottelut aikaistettiin tunnilla alkamaan klo 17. Lauantai otettiin pelipäiväksi kaudelle 1986-87 ja lauantaipelit alkoivat tällöin sunnuntain otteluiden tapaan klo 17. Joitain yksittäisiä pelejä oli useimpina kausina aiemminkin pelattu lauantaisin, pääosin sunnuntain otteluiden alkamisajoin, paitsi kaudella 1984-85, jolloin lauantaisin pelattiin lähinnä olympiajoukkuetta vastaan klo 14 tai 15 alkaneissa otteluissa. Kaudeksi 1992-93 lauantain ottelut aikaistettiin alkamaan klo 16, kun sunnuntain pelit alkoivat yhä klo 17. Jo parina edellisenä kautena oli osa lauantain otteluista ja joku sunnuntainkin ottelu pelattu klo 15 tai 16 alkavina. Kaudeksi 1994-95 myös sunnuntain ottelut aikaistettiin alkamaan klo 16. Kaudella 2002-03 otteluiden alkamisaikoja siirrettiin ensimmäistä kertaa myöhäisemmäksi, kun lauantain pelit siirrettiin alkamaan vasta klo 17. Tosin samalla sunnuntain ottelut aikaistettiin pääosin alkamaan jo klo 15. Kaudesta 2005-06 alkaen sunnuntaisin on pelattu vain harvoja otteluita, jotka ovat vähän kaudesta riippuen alkaneet yleensä joko klo 16 tai 17. Poikkeuksena oli kausi 2015-16, jolloin sunnuntaisin pelattiin hieman enemmän otteluita ja ne alkoivat klo 15. Lauantain otteluissa kokeiltiin yhden kauden 2010-11 ajan myöhäisempää alkamisajankohtaa klo 18.30.
 
En ymmärrä miten joku voi väittää että lähes ilmainen Ruutu ei olisi suurin syy yleisökatoon koska sama ilmiö on kaikkialla ja sattumalta juuri tällä kaudella kun hintoja tiputettiin. Ja voi hyvä jumala sentään, tähtipelaajien puute, jos jollekkin ei Kallio, Tallinder, Perrin tai Heikkinen riitä niin sitten täytyy lähteä jonnekkin muualle katsomaan pelejä, ei Suomesta ainakaan montaakaan suurempaa tähteä löydy. Ja tuo TPS-johdon ainainen lyttääminen, en usko että paljon puhuttu pertti peruskatsoja edes tietää kuka siellä johdossa heiluu enkä ainakaan usko sillä olevan paskankaan merkitystä pelin lähtemisen kanssa. Aivan yhtä vähän kun jollain avoimella sarjalla tässä vaiheessa kautta, pelkkiä tekosyitä.
Perrin, Kallio ja Heikkinen riittää hardcore-faneille. Muille ne on vain hyviä pelaajia, eikä mitään erityisiä tähtiä. On hyvin vähän ihmisiä, jotka tunnistaisivat esim. Heikkisen kadulla.
TPS:llä ei varmaan ole mitään vaikeuksia saada hardcore-faneja katsomoon. Ongelma on ne "muut".
Ne "muut" eivät ole edes tällä foorumilla kertomassa miksi eivät tule peleihin.
 

Alec

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Perrin, Kallio ja Heikkinen riittää hardcore-faneille. Muille ne on vain hyviä pelaajia, eikä mitään erityisiä tähtiä. On hyvin vähän ihmisiä, jotka tunnistaisivat esim. Heikkisen kadulla.
TPS:llä ei varmaan ole mitään vaikeuksia saada hardcore-faneja katsomoon. Ongelma on ne "muut".
Ne "muut" eivät ole edes tällä foorumilla kertomassa miksi eivät tule peleihin.

Siis mitä!? Odotatko sä nyt että Tepsissä pelaisi jotain NHL-tähtiä. Siinä on sellanen pikku ongelma että ne haluaa mielummin pelata siellä NHL:ssä...
Jokerit pelaa KHL:ää noin viisinkertaisella budjetilla Tepsiin nähden. Löytyykö sieltä sellaisia pelaajia, joita tavallinen katsoja ei pitäisi "vain" hyvänä pelaajana?

Edit: Niin ja jos sitä Sakua haluat nähä niin siellä sekin haahuilee hallin käytävillä.
 
Suosikkijoukkue
TPS
Otteluiden alkamisajoista myös kun oli puhe niin itse olen tyytyväinen nykyisiin aikoihin. Historian saatossa nämäkin ovat jonkin verran eläneet.

Löytyy varmasti monta nykyiseen tyytyväistä. Kysymys ehkä onkin siitä, kuinka iso osa näistä nyt tyytyväisistä reagoisi negatiivisesti, jos kokeiltaisiin pieniä aiemmin ehdotetun kaltaisia muutoksia, ja puolestaan kuinka monta nykyisin EI-tyytyväistä puolestaan reagoisi positiivisesti. Ei minulla ole itsellä tästä mitään kovin valistunutta arviota, puhun vain omasta ja muutaman muun tuntemani lapsiperheen puolesta, jotka mielellään kävisi peleissä ja nauttisi noista hyvistä puitteista mitä sinne on tullut. Ehkä jollekin muullekin kuin lapsellisille sopisi paremmin vaikka kerran kuussa käydä tunnin aikaisemmassa pelissä. Nyt on jäänyt aika vähän mahdollisuuksia, kun päinvastoin lauantai peleistä yli puolet (tämän vuoden puolella) alkaakin myöhemmin.

Tämä on toki sellainen asia, mitä pitäisi varmaan puida koko Liigan tasolla ja ehkä sitä on puitukin ja todettu, että tämä on pienempi paha kuin aikataulujen muuttaminen.
 

Taikajim

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Luleå
Kyllä minäkin lähtisin tähän Ruutu-junaan + laittomat nettistriimit jotka saa kyllä joka pelistä valitettavasti. Itselläni on ruutu, viasat, cmore ja kausikortti Artukaisiin. En kehuskele, olen melko pienituloinen, mutta nautin penkkiurheilusta ja siksi noista kaikista maksan. Painotan tuota, että on sekä kausikortti, että ruutu. Olen käynyt kahdessa kotipelissä kun ei ole jaksanut ydinkeskustasta Artukaisiin lähteä, enkä mielestäni ole edes laiska. Voin mennä vaikka frendille ja peilata pelin ruuudun/elisaviihde-sovelluksen kautta kaverin telkkariin ja porukalla katsoa. Voin kattoa puhelimelta bussissa, kävelyllä, ravintolassa, töissä, koulussa... Edellämainitut vain tuntuu niin paljon helpommalta silloin, kun on muka vähän väsy tai pitäisi olla takasi kylillä jo 21.00.

Lapsia minulla ei ole, joten muuta en asiaan kommentoi, kuin että ei se kellonaika ja lasten kanssa peliin meneminen paljoa vaikuta. Riippuu tietenkin iästä, mutta pääasiassa hallilla kuitenkin on yli 13-vuotiaita. Keksikää lapsille hoitaja tai sitte jättäkää pelit väliin jos 22.00 on liian myöhänen nukkumaanmenoaika. Ja eikös TPS ole vielä oikein erityisesti panostanut lapsiin jore-karhuineen ja eiks siel oo joku leikkipaikka? Itse eka muisto lätkäpelistä oli nordiksella vuonna -91 Jokerit-TPS kun olin 2-3v. Ei oo jääny mitään traumoja. Kannatin kyllä kuulemma jokereita, kun jokerit kuulosti lapsen korvaan hauskemmalta kuin TPS.

Kun tässä osiossa jatkuvasti syytetään yleisökadon päällimmäiseksi syyksi Ruutu+ palvelua, niin voisiko joku ryhtyä selvittämään, montako liittyjää Ruudulla on 50 km:n säteellä Gatorade Centeristä? Voisi tulla vastaukseksi yllättävän pieni määrä.
En hetkeäkään usko, että Ruutu on yleisökadon ensijainen selittäjä. Olisi aivan liian yksinkertainen selitys.
Kyllä yleisökadon selitys on paljon monimutkaisempi asiakokonaisuus: Liikaa merkityksettömiä pelejä, liian paljon mielenkiinnottomia joukkueita sarjassa, ei putoamisuhkaa, joten urheilullinen jännitys puuttuu valtaosasta otteluita, tähtipelaajien puute, lippujen hinnat, ottelutapahtuman yleinen ”köyhyys”, liikennejärjestelyt. Tähän vielä ainakin Turussa eritoten vaikuttavana tekijänä on lisättävä TPS:n brändi, jonka rakentaminen on 2000-luvulla jätetty kokonaan oman onnensa nojaan. Pitkä menestymättömyyden putki, organisaation kaiken puoleinen sekoilu, vertaansa vailla oleva arroganttius vain muutamia mainitakseni.
Jääkiekko ei yllä mainittujen tekijöiden yhteisvaikutuksena ole enää tänä päivänä millään tavalla ”must”- juttu ainakaan nuoremmalle ”some-kansalle”. Siksi koko Liigan pitäisi tehdä toimintatavoissaan ja - kulttuurissaan nopeasti merkittäviä muutoksia, jotta yleisömäärän laskukehitys saataisiin käännetyksi toiseen suuntaan. Kun toisaalta tietää, minkälainen jähmeys Liigan toimistossa ja sen jäsenseuroissa yleisesti vallitsee, ei kovin todennäköiseltä näytä, että oikeita ratkaisuja osattaisiin tehdä, koska on aivan liian helppoa syyllistää katsojia/kuluttajia ja Ruutu+:ssaa.

Mun mielestä voidaan ihan tosissaan Aurajoki unohtaa nyt tämä "Liiga on suljettu, ei putoamisuhkaa, eikä jengiä kiinnosta tuote". Onhan tuo perseestä että liiga suljettu, mutta ei se näihin katsojamääriin vain millään voi niin paljoa vaikuttaa vai voiko?. Liikaa merkityksettömiä pelejä? Totta, jos joukkueesi on bottom 4. Itse olen ainakin jännittänyt tällä kaudella jokaista tepsin peliä melkein kuin poffeja jo pelattaisiin. En mä nyt tiedä, että minkälaista yleisötapahtumaa hallille kaipaisi? Itse olisin ainakin myötähäpeästä punainen jos koitettaisiin jotain Jokerit KHL-linjaa. TPS-brändi ei ole kadonnut minnekkään huonoista vuosista huolimatta. TPS:sydän sykkii koko turun seudulla, ehkä vähän piilossa, mutta sykkii kuitenkin.

Some-kansasta puhuttaessa, niin kun katson tuota fani-katsomoa, siellä vaikuttaisi olevan pääasiassa sosaalista mediaa käyttävän ikäistä porukkaa.

Ei kai tässä muuta. Pointti oli, että liian pitkään ollaan piiloteltu tai keksitty syitä yleisömäärien vähenemiseen. Asia ei kiinnosta Liigaa, eikä välttämättä joukkueitakaan, sillä ei nuo ruudusta saadut rahat mene kaikki Sanoma-medialle, vaan niitä jaetaan Liigan ja seurojen kesken ja tulot voivat olla paljon suuremmat, kuin 2000-katsojan lisääminen katsojakeskiarvoon. Jos näin ei olisi, eivät Liiga-joukkueet antaisi otteluitaan televisioon kuvattavaksi.
 

gnarlie

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tulipa käytä ensimmäistä kertaa perheellisen roolissa pelissä ja voi pojat mikä elämys vähän reilu kolmevuotiaalle. Pelistä ei tietenkään ymmärrä mitään mutta maalilaulu tuli tutuksi.

Jore-karhua bongaili katsomosta pelin ollessa käynnissä ja tauot hunajamaailmassa. Kolmanteen erään vielä yonottomalla popparit ja pillimehut suoraan paikalle.

Bussilla hallille ja hallilta pois. Mennessä 61 torilta ja takasin 100. D4 katsomosta ihan kelpo paikka 18e ja siihen 7e virvokkeisiin.

Ainoa miinus taisi olla se, että hallilta piti lähteä. Vaikeaa on keksiä mitään moitetta. Oluen jos vielä olisi omalle paikalle saanut.

Perheellisen näkövinkkelistä konsepti on kyllä todella toimiva.

Ilman lapsia jos käyn riittää, että olut on kylmää ja joukkue pelaa hyvin.
 

Taikajim

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Luleå
Löytyy varmasti monta nykyiseen tyytyväistä. Kysymys ehkä onkin siitä, kuinka iso osa näistä nyt tyytyväisistä reagoisi negatiivisesti, jos kokeiltaisiin pieniä aiemmin ehdotetun kaltaisia muutoksia, ja puolestaan kuinka monta nykyisin EI-tyytyväistä puolestaan reagoisi positiivisesti. Ei minulla ole itsellä tästä mitään kovin valistunutta arviota, puhun vain omasta ja muutaman muun tuntemani lapsiperheen puolesta, jotka mielellään kävisi peleissä ja nauttisi noista hyvistä puitteista mitä sinne on tullut. Ehkä jollekin muullekin kuin lapsellisille sopisi paremmin vaikka kerran kuussa käydä tunnin aikaisemmassa pelissä. Nyt on jäänyt aika vähän mahdollisuuksia, kun päinvastoin lauantai peleistä yli puolet (tämän vuoden puolella) alkaakin myöhemmin.

Tämä on toki sellainen asia, mitä pitäisi varmaan puida koko Liigan tasolla ja ehkä sitä on puitukin ja todettu, että tämä on pienempi paha kuin aikataulujen muuttaminen.

Pahoittelut, mutta en millään pysty uskomaan, että tätä asiaa olisi koskaan puitu Liigan tasolla. 18.30 alkavat pelit on täysin lapsille sopivia.
 

Knutsen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Kings
En itse vaan millään jaksa uskoa, että niitä perheitä olisi sieltä enemmän tulossa, kuin työelämässä olevia jäämässä pois, jos arkipelin alkamisaika olisi 17.30.
Ja kun puhutaan niistä tulevaisuuden kannattajista, niin kyllä minut ainakin on kasvatettu ihan noilla myöhemmällä alkamisajoilla, jopa ilman Joreja ja lastenmaailmoja. Enkä missään nimessä väheksy näitä, vaan olen sitä mieltä ettei nuo alkamisajat ole mikään ongelma.
Tämä on yhden viisaan mielestä varmaan tosiäiäkasvatusfilosofiiaa, vaan ei ole kuin vain empiirinen mielipiteeni.
 

Taikajim

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Luleå
En itse vaan millään jaksa uskoa, että niitä perheitä olisi sieltä enemmän tulossa, kuin työelämässä olevia jäämässä pois, jos arkipelin alkamisaika olisi 17.30.
Ja kun puhutaan niistä tulevaisuuden kannattajista, niin kyllä minut ainakin on kasvatettu ihan noilla myöhemmällä alkamisajoilla, jopa ilman Joreja ja lastenmaailmoja. Enkä missään nimessä väheksy näitä, vaan olen sitä mieltä ettei nuo alkamisajat ole mikään ongelma.
Tämä on yhden viisaan mielestä varmaan tosiäiäkasvatusfilosofiiaa, vaan ei ole kuin vain empiirinen mielipiteeni.

Aivan! Ei ne alle kymmenvuotiaat edes tiesä mitä kello on. Olisiko kyseessä ennemminkin se, että vanhemmat tahtoo rankan päivän jälkeen nukkumaan. Siis vittu, anteeksi, kotona siinä 21-21.30 välissä niin mikä on ongelma? Ja komppaan Knutsenia siinä, että jos pelit olisi suunniteltu vain lapsiperheille ja alkaisivat esim arkisin 17.30, en itse pääsisi koskaan paikalle. Jos pelit alkaa viikonloppuisin 14-15 maissa, joko nukun tai olen niin kovassa darrassa. että valitsen oman sohvan, parit tasottavat ja ruudun.
 
Suosikkijoukkue
TPS
Aivan! Ei ne alle kymmenvuotiaat edes tiesä mitä kello on. Olisiko kyseessä ennemminkin se, että vanhemmat tahtoo rankan päivän jälkeen nukkumaan. Siis vittu, anteeksi, kotona siinä 21-21.30 välissä niin mikä on ongelma? Ja komppaan Knutsenia siinä, että jos pelit olisi suunniteltu vain lapsiperheille ja alkaisivat esim arkisin 17.30, en itse pääsisi koskaan paikalle. Jos pelit alkaa viikonloppuisin 14-15 maissa, joko nukun tai olen niin kovassa darrassa. että valitsen oman sohvan, parit tasottavat ja ruudun.
Et vissiin paljon lasten sielunmaailmasta mitään tiedä, sillä ainakin itse opin kellon jo eka luokalla (6-7v) ja omat lapset samoin..
Ja jos lasten kanssa ollaan matsista kotona klo 21.30 niin ei todelakaan olla nukkumassa klo 22, jolloin pitäisi vaan menee auttamatta sinnne 22.30 tai jälkeen.
Edelleen olen sitä mieltä että ruutu on se syyllinen yleisökatoon. Ei mikään alkamisaika tai muu.
Seurat saavat toki syyttää myös itseään kun ovat tällaisen sopimuksen tehneet. Turha ulvoa kun paska on jo housussa.
 

gnarlie

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tarkennan vielä omia ajatuksiani. Ruutu vie kyllä yleisöä liigan yleisen epäkiinnostavuuden ohella. Alkamisajoista ei ole valittamista kunhan kerran kuussa on lauantai- tai sunnuntaipeli joka alkaa viideltä(tai aikasemmin).

Itse ottelutapahtuma on hyvätasoinen.
 

Alec

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jotenkin koomista, että useampi kirjoittaja muistaa sanoa, ettei jälkikasvua ole, mutta sitten kuitenkin laukoo totuuksia perhe-elämästä, kuten esim tämä:

Ei ne alle kymmenvuotiaat edes tiesä mitä kello on. Olisiko kyseessä ennemminkin se, että vanhemmat tahtoo rankan päivän jälkeen nukkumaan. Siis vittu, anteeksi, kotona siinä 21-21.30 välissä niin mikä on ongelma?

En vaivaudu vastaamaan tähän, mutta pääpointti varmaan olisi, että katsojamäärät ovat romahtaneet ja lähes kaikki täällä huutaa jotain muutoksia. No, nyt on tullut jonkin verran perheellisiä kertomaan, miten heidät saisi hallille, niin vastaus on ollut että mitään ei tarvitse muuttaa ja älkää tulko hallille jos on lapsia.

Kun kaveriporukoissa hengaavat sinkkumiehet eivät enää tule kiskomaan kaljaa hallille, vaan mielummin tekevät jotain muuta tai katsovat matsit ruudusta, niin silloin olisi varmaan aika koittaa panostaa muihin kohderyhmiin ja katsoa, jos nämä reagoisivat paremmin. Olkoot sitten perheelliset, ikäihmiset, naiset, ihan sama. Melko selvää kuitenkin on että jotain täytyy muuttaa, koska kerran Ruudulle menetetyt katsojat eivät näköjään hallille enää löydä.
 

Juippi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Tuo Ruudun halpa kamppis koskee tätä kautta ja ensi kaudeksihan Telia valtaa Liigan. Hinta ei varmasti ole enää näin halpa. Toivottavasti se edes hieman saa ihmisiä liikkeelle kohti jäähallia.
Onhan nuo arkipelit pienille lapsille myöhäisiä. Jos olet nukkumassa vasta kymmenen jälkeen ja päiväkodissa pitäisi olla aamulla seiskalta, niin ei vaan pysty.
 
Viimeksi muokattu:

Alec

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tuo Ruudun halpa kamppis koskee tätä kautta ja ensi kaudeksihan Telia valtaa Liigan. Hinta ei varmasti ole enää näin halpa. Toivottavasti se edes hieman saa ihmisiä liikkeelle kohti jäähallia.

Tuo hintahan on ihan puhdasta kettuilua Telialle. Pudotetaan hinta 15e/kk ilman sitoutumista ja mennään nollakatteella tai jopa inan tappiolla, ihan vaan sitä varten että kun Telia sitten lanseeraa tuotteensa, joka on 30e/kk 12kk määräaikaisuudella, niin jengi on suu vaahdossa barrikaadeilla. Tää voi jopa oikeesti pelata Tepsin pussiin ensi kaudella, vaikka tällä kaudella tulee takkiin.
 

Lakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tuo hintahan on ihan puhdasta kettuilua Telialle. Pudotetaan hinta 15e/kk ilman sitoutumista ja mennään nollakatteella tai jopa inan tappiolla, ihan vaan sitä varten että kun Telia sitten lanseeraa tuotteensa, joka on 30e/kk 12kk määräaikaisuudella, niin jengi on suu vaahdossa barrikaadeilla. Tää voi jopa oikeesti pelata Tepsin pussiin ensi kaudella, vaikka tällä kaudella tulee takkiin.
Itsekin mietin miten Telian aikakausi tulee vaikuttamaan yleisömääriin. Sanoma on selkeästi luovuttanut näin viimeisenä kautena eikä aio viedä hommaa kunnialla loppuun, vaan jätti studiot sun muut tilpehöörit pois ja löi hinnan alas kettuiluna liigalle ja erityisesti Telialle. Hinta tulee tosiaan varmasti olemaan luokkaa tuplasti suurempi, toki Telia tulee varmaan myös rummuttamaan isoa näkyvyyttä liigalle ja tuotteelleen. Ensi kaudella sitten nähdään vähän dataa siitä mikä oli halvan ruutu+ palvelun vaikutus yleisömääriin.
 
Tuo hintahan on ihan puhdasta kettuilua Telialle. Pudotetaan hinta 15e/kk ilman sitoutumista ja mennään nollakatteella tai jopa inan tappiolla, ihan vaan sitä varten että kun Telia sitten lanseeraa tuotteensa, joka on 30e/kk 12kk määräaikaisuudella, niin jengi on suu vaahdossa barrikaadeilla. Tää voi jopa oikeesti pelata Tepsin pussiin ensi kaudella, vaikka tällä kaudella tulee takkiin.

Suoratoistopalveluiden aikakaudella yli 15 euroa/ kk on monelle kuluttajalle kipukynnys _yksittäisestä_ tuotteesta. Itse en seuraa muuta urheilua kuin jeekiekon esem-liigaa (koska pienenä opittu tapa) enkä ole kiinnostunut ostamaan Telian mahdollisesti markkinoille tuomaa viaplayn kaltaista palvelupakettia. Vaikka olen kohtalaisen hyvin toimeentuleva, on tämä kausi ensimmäinen kun maksan ruutu -palvelusta, koska ensimmäistä kertaa tuote on hinnoiteltu omasta mielestäni oikein. Jos kk-maksua vertaa muiden suoratoistopalveluiden kk-maksuun (Netflix, Spotify), ollaan viimein suhteellisen samalla tasolla. Useamman suoratoistopalvelun tilaajana yksittäisen palvelun hinnalla on ainakin omalla kohdalla psykologinen merkitys kokonaisuuden kannalta - 30 euroa liigasta on suhteettoman paljon verrattuna 20 euroa vpn + jenkki netflix tai 7e/kk Spotify. Sanoma Oyj:ssa ollaan varmasti havahduttu alhaisiin tilaajamääriin ja tämän vuoksi hintaa on päätetty tiputtaa. Onkohan mahtanut toimia? Uskoisin, että ainakin he ovat saaneet lisää _maksavia_ asiakkaita.

Kulutustottumukset muuttuvat ja kuluttajat liikkuvat. Kävin TPS:n peleissä suhteellisen aktiivisesti aina noin 22 -vuotiaaksi - seuran juniorina kävin aikanaan kaikissa kotipeleissä. Enää jääkiekko ei kuitenkaan kiinnosta samalla tavoin. Yleisökato ei ole vain TPS:n vain koko liigan ongelma. Liiga on tuotteena jämähtänyt paikalleen - tarinaa ei rakenneta hokemalla joka vuosi "jokainen kausi on uusi tarina". Se ei riitä houkuttelemaan kuluttajia. Palvelumuotoilun näkökulmasta on vaikea ymmärtää, mikä on tällä hetkellä Liigan ydinkohderyhmä. On epähedelmällistä olettaa, että jääkiekko ja etenkin Liiga olisi sellainen asia, joka kiinnostaa koko kansaa. Ehkä näin on ollut vielä 1980 -luvulla Arvi Lindin ja tulosruudun aikaan, mutta näin ei ole enää. Tällä hetkellä Liigaa markkinoidaan jokseenkin koko kansalle, vaikka todellisuus ei enää vastaa mantraa "...kun Suomi pelaa lätkää, se iskee joka jätkään...".

Viihdearvoltaan kotimainen jääkiekko on toki samaa tasoa kaiken muun yhteiskunnallisesti merkityksettömän asian kanssa ja varmasti keskiverto kuluttaja saadaan jälleen maksamaan tuotteesta, jos se on kunnossa. Tällä hetkellä liiga ei edusta mitään sellaista, josta saisi aikaan puheenaiheita. TPS sen sijaan on asiassa kunnostautunut. Vaikka pride -ulostulossa ei pitäisi mitään erikoista olla, kuvastaa sen saama huomioarvo hyvin jääkiekkoon liittyviä arvolataumia. On hyvä huomioida, että muutaman päivän ajan jääkiekko oli läsnä myös niissä keskusteluissa, joissa ei normaalisti jääkiekosta puhuta - edes silloin kun Suomi menestyy olympialaisissa. Liiga tarvitsee lisää rohkeutta olla jotain muutakin kuin jokaisena vuonna toistuva kasvutarina, joka päättyy siihen, että yksi joukkue voittaa. Liiga on palvelu, joka tarvitsee suosituksia kärkikuluttajilta. Tällä hetkellä mikään liigassa ei puhuttele kärkikuluttajaa. Kukkahattutätiä ei enää kiinnosta edes päähänkohdistuvat taklaukset.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös