Hiihtokausi 2016–2017

  • 112 424
  • 704

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Sprinttihiihdon matkat on sen verran lyhyitä viestin 5 km matkaan verrattuna, ettei niillä menestyksillä ole ihmeempää merkitystä valintoihin.

Hypoteettisessa testihiihdossa uskoisin Laukkasen jäävän muusta porukasta. Mäkäräinenkin ei välttämättä voittaisi kaikkia porukasta Mononen, Niskanen ja Roponen.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Mitä tossa luin, että Pärmäkoski olisi jättämässä parisprintin väliin ja keskittyvänsä skiathloniin. Minä sanon, että tyhmää ja Suomen kannalta tietää huonoa. Sillä skiathlon on Pärmäkoskelle noista se heikoin kisamuoto, josta arvioin että mitalia ei tule, mutta siinä käy myös niin, että Suomi ei saa parisprintissäkään mitalia, jos Pärmäkoski ei siinä hiihdä.
Pärmäkosken tärkein prioriteetti näissä kilpailuissa on voittaa henkilökohtainen tai henkilökohtaisia arvokisamitaleja. Parisprintti on tunnetusti urheilijoille yleensä se vähiten tärkeä mitali, jos näin voidaan ilmaista. Sen lisäksi Kristalta löytyy kaksi parisprintin MM-mitalia palkintokaapista, joten hänen kannaltaan ymmärtäisin tämän valinnan paremmin kuin hyvin. Toki Suomen kannalta on valitettavaa, että paras naishiihtäjä tuosta puuttuisi, mutta kompromisseja on välillä pakko tehdä.

Mielenkiintoista pohdintaa monen kirjoittajan taholta ja täytyy kyllä sanoa, että moni asia on vielä auki. Kristan kuntopohja varmasti kestäisi hiihtää kaikki matkat, mutta on sanomattakin selvää, että loppupuolella jalka rupeaisi varmasti painamaan ja mitali saattaisi sen vuoksi jäädä haaveeksi. Mielestäni Kristan kannalta paras olisi, että hän hiihtää skiathlonin, perinteisen kympin, viestin ja päätösmatkan.

Itse olen myös sitä mieltä, että hiihtovauhdillisesti Mäkäräinen varmasti olisi viidellä kilometrillä Suomen toiseksi nopein vapaan hiihtäjä tällä hetkellä. Hänen valintansa olisi vain kovin ongelmallinen, enkä pidä sitä kovin realistisena vaihtoehtona. Enemmän jännittää se, että valitaanko Saarinen tai Roponen ns. väkisin hiihtämään viestiä, koska molemmat ovat sellaisia urheilijoita, että valitsematta jättäminen saattaisi aiheuttaa älämölöä. Tämän hetken näytöillä kumpikaan ei viestiin kuulu, mutta toki tässä vielä voi paljon tapahtua.

Roponen ei ole kyennyt näyttöjä vielä oikein antamaan, mutta Saarisen näytöt puolestaan ovat vaisuja. "Ritu" hiihti tuossa viestissä mielestäni ihan kelvollisesti avausosuuden, jos vertailee hänen perinteisen suorituksia ylipäänsä - mistään floppaamisesta ei voida siis puhua todellakaan. Itse toivon, että Kerttu Niskanen löytäisi sellainen viimeisen vaihteen vielä kisojen alla, sillä hänellä olisi kuitenkin potentiaalia olla todella kova hiihtäjä. Hän olisi myös parhaimmillaan suurin mahdollinen vahvistus Suomelle.
 

SouthernSun76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Liverpool, Juventus, Azzuri, Leijonat
Kolmanneksi. Ritun suoritus ei ollut mikään romahdus, vaan hänelle täysin normaali perinteisen kisa. Tuon verran 40s 5km:llä hän jää suunnilleen maailman huipuille normaali olosuhteissa perinteisellä. Vertailun vuoksi alku vuonna Oloksen tykkikisoissa 4km:n matkalla hän jäi 33s Justyna Kowalzykylle. tai vuonna 2007 hän jäi Virpi Kuituselle Kuusamon 10km perinteisen kisassa 1.20 eli 5km:llä sen 40s.

Nuo mainitsemasi erot ovat tulleet väliaikalähdöillä suoritetuissa kilpailuissa. Viestin avausosuudella hiihtäjillä on huomattavaa hyötyä peesistä ja eron ei pitäisi missään nimessä revetä noin isoksi 5km:llä. On typerää verrata avausosuuden 50sek tappiota väliaikalähtökilpailun samanlaiseen aikaeroon. Ja niinkuin jo aiemmassa viestissä mainitsin siellä oli edellä hiihtäjiä, joiden ei olisi missään nimessä pitänyt olla hänen edellään.
 

Aurinkotuuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK & useat muut punapaidat & Pallopojat
Tämän hetken tiedon mukaan Niskanen perinteiselle ja Mononen luistelemaan. Perusteluna se että Falunin 15km (p) kisassa olivat jotakuinkin tasoissa ja Ulricehamnin 10km (v) kisassa Mononen oli reilut puoli minuuttia nopeampi kuin Niskanen.

Emme kuitenkaan ole tilanteessa jossa viestijoukkue pitäisi valita nyt tai järjestys päättää nyt. Eiköhän Saarisella ja Roposella ole vielä tilaisuus näyttää vaikkapa kisojen aikana että mahtuvat viestijoukkueeseen. Luultavaa kuitenkin on se että Roponen ja Saarinen eivät hiihdä viestiä. UL:ssä oli asiasta jonkintasoista spekulointia ja siinä mainittiin Monosen mahdollisuuksia pienentäväksi seikaksi se että hän on hiljainen ja kiltti ja ei nosta mediassa meteliä vaikka ei saisi paikkaa viestijoukkueessa. Tällä tarkoitettiin ilmeisesti sitä että Aikku saattaisi nostaa taikka Ritun mies.

@Beltran; mikäli halutaan menestyä viestissä pistesijaa paremmin, on selvää, että toinen perinteisen osuus on jaettava Niskaselle ja toinen Pärmäkoskelle. Mononen ja Kyllönen kelpaisivat/riittäisivät luisteluosuuksille. Saarinen ja Roponen ovat puolestaan niin heikossa kunnossa, että heistä ei ole mitään apua viestikvartettiin. Roponen ei missään tapauksessa pärjää perinteisellä, mikä nähtiin selvästi avausosuuden mokaamisena eikä hän pysy vauhdissa vapaallakaan. Saarinen on taas aloittanut kaukaa ja ollut kaukana kauan. Lahti 2017 ehtii tulla ja mennä ennen Aino-Kaisan auringonnousua.....
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Aurinkotuuli, jos Kyllönen hiihtää viestissä vapaata, niin syön hatullisen suklaata. Kyllösen vapaan tekniikkakin on väsyneenä ihmeellistä huojumista.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Arvon @Ostoskassi; mikä olisi oma "dream teamisi"? (yritin skrollata joitakin sivuja taaksepäin sitä löytämättä).

Joo, tosiaan tilanne on vähän auki naisissa ja vielä enemmän miehissä. Mutta kuten eilen kirjoittelin, niin olen jokseenkin tätä mieltä:

..ainoa kysymys nähdäkseni on se, että kumpi laitetaan perinteiselle ja kumpi vapaan osuudelle, Niskanen vai Mononen? Kyllönen hiihtänee toisen perinteisen ja Pärmäkoski ankkuroi.

Uskon, että tuolla viestimitali voidaan saada, mutta kyllä Norja on todella vaikea voittaa asettelee hiihtäjät sitten miten päin tahansa. Ainakin, jos edellinen keskimatkan kilpailu MC:ssä on mikään indikaattori.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
@Beltran; mikäli halutaan menestyä viestissä pistesijaa paremmin, on selvää, että toinen perinteisen osuus on jaettava Niskaselle ja toinen Pärmäkoskelle. Mononen ja Kyllönen kelpaisivat/riittäisivät luisteluosuuksille. Saarinen ja Roponen ovat puolestaan niin heikossa kunnossa, että heistä ei ole mitään apua viestikvartettiin. Roponen ei missään tapauksessa pärjää perinteisellä, mikä nähtiin selvästi avausosuuden mokaamisena eikä hän pysy vauhdissa vapaallakaan. Saarinen on taas aloittanut kaukaa ja ollut kaukana kauan. Lahti 2017 ehtii tulla ja mennä ennen Aino-Kaisan auringonnousua.....
Kaikille lienee selvää se että Pärmäkoski olisi parhaamme millä tahansa osuudella mutta näkemykset vaihtelevat siitä mille hänet kannattaa laittaa jotta Suomen sijoitus olisi paras mahdollinen. Lienevät oppositiossa ne joiden mielestä hänet kannattaisi laittaa pertsan osuudelle.

Käyttämästäsi sanamuodosta "Mononen ja Kyllönen kelpaisivat/riittäisivät" voi päätellä sen että Niskanen on mielestäsi naishiihtäjistämme toiseksi paras ja tämän toteamuksen peruste lienee jossakin muussa kaudessa kuin tässä. Kuitenkaan sinulle aivan vastaava "aiemmat kaudet" perustelu ei kelpaakaan kun puhutaan Roposesta ja Saarisesta joilla kummallakin on viime vuosilta esittää hyviä arvokisaviestejä toisin kuin Kyllösellä (tai Monosella joka ei arvokisoissa ole viestiä hiihtänyt). Itsekään en tässä vaiheessa antaisi viestipaikkaa Roposelle enkä Saariselle mutta koska viestijoukkuetta ei nimetä vielä, pidän mahdollisena että ainakin toinen heistä sinne nousee ja jos jatkossa olevien näyttöjensä perusteella sinne kuuluu, en olisi pudottamassa toista tai jopa kumpaakin heistä viestijoukkueesta pois. Toisin kuin sinä olisit tekemässä.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Ihan mielenkiinnosta kysyn seuraavan. Jos Kaisa Mäkäräinen ja Kerttu Niskanen ottaisivat tällä hetkellä yhteislähtökisan Lahden tulevalla viestiradalla, niin kumpi tulisi mielestäsi ensin maaliin?
Pakko lainata Keke Rosbergia ja sanoa, että en tiedä kun en ole ennustaja.

Hiihtäjien ja ampumahiihtäjien kilpailukalenteri joustaa kyllä tarvittaessa sen verran, että voidaan porukalla kokoontua viiden kilometrin testikisaan vaikka mihin. Ja kun panoksena on viestipaikka, niin eiköhän paikalle halukkaat ilmesty.
En näe tällaista skenaariota mahdollisena, koska a) olisi epäreilua maastohiihtäjiä kohtaan pistää heidät tanssimaan ampumahiihtäjän pillin mukaan b) maastohiihtomaajoukkueen jo ennestään kiristynyt ilmapiiri heikkenisi entisestään ja ennen kaikkea c) Lahden MM-viestin aikaan Mäkäräisellä on ampumahiihtokisat PyeongChangissa, missä hän taistelee kristallipalloista.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Charlotte Kalla on muuten pelottava nainen Lahdessa. Alkukausi meni vihkoon, mutta sen jälkeen tekeminen on ollut nousujohteista. Tänään hän kiskaisi Ruotsin mestaruuskisoissa pertsan kympillä yli minuutin eron kakkoseksi hiihtäneeseen Ida Ingemarsdotteriin. Kaksi vuotta sitten Falunissa Kalla oli niin skiathlonissa kuin kolmellakympillä se nainen, joka vei pronssin Kertun nenän edestä ja on pelko siitä, että nyt Lahdessa Kalla on puolestaan vahvasti Pärmäkosken mitalihaaveiden tiellä.

Miehissä nähtiin Ruotsissa yllätysvoittaja, kun sprintteri Emil Jönsson vei viidentoista pertsan kullan voittaen Daniel Rickardssonin muutamalla sekunnilla. Ruotsin kärkimiehistä Halfvarsson, Hellner ja Olsson eivät olleet kisassa mukana.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Tuon mukaan Jylhä valitsee Mäkäräisen Suomen joukkueeseen Lahden MM-kisoihin: HS: Päävalmentaja aikoo valita Kaisa Mäkäräisen MM-Lahteen - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Urheilulehdessä oli kysymys "Pitäisikö Aino-Kaisa Saarinen valita Lahden MM-kisajoukkueeseen?" ja tätä kysyttiin neljältä eri henkilöltä. Pekka Holopainen ja Jari Isometsä vastasivat "kyllä", Juha Mieto "eos" ja Immo Kuutsa "ei". Lienee selvää että Saarinen valitaan mikäli mitään yllättävää ei tapahdu. Tuossa IS-jutussa kerrotaan että Suomi nimeää maksimimäärän hiihtäjiä: 12 miestä ja 12 naista.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Vapaan sprintin Suomen mestari Anne Kyllönen juuri ilmoitti, ettei halua osallistua sprinttiin MM-kisoissa. Eli ilmeisesti kukaan A-maajoukkueeseen kuuluva nainen ei tuossa kisassa hiihdä. Laukkanen on varma ja Saapunki melko varma, mutta entäs kaksi muuta? Lylynperä ja Julin ehkä olisivat lähtökohtaisesti vahvimmat, mutta molemmat ovat sairastelleet nyt U23-MM-kisoissa. Leena Nurmi tämän päivän nelosena voisi olla kandidaatti.

Edit: Kyllönen muuten kertoi myös tähtäävänsä pursuitiin ja kympille. Eli ilmeisesti ei ole halukas parisprinttiin. Jos sekä Krista että Anne jättävät parisprintin väliin, niin mitalin todennäköisyys tuolla matkalla alkaa olla kohtuullisen alhaalla.
 
Pärmäkosken tärkein prioriteetti näissä kilpailuissa on voittaa henkilökohtainen tai henkilökohtaisia arvokisamitaleja. Parisprintti on tunnetusti urheilijoille yleensä se vähiten tärkeä mitali, jos näin voidaan ilmaista. Sen lisäksi Kristalta löytyy kaksi parisprintin MM-mitalia palkintokaapista, joten hänen kannaltaan ymmärtäisin tämän valinnan paremmin kuin hyvin. Toki Suomen kannalta on valitettavaa, että paras naishiihtäjä tuosta puuttuisi, mutta kompromisseja on välillä pakko tehdä.

Ensinnäkin jos henk. koht mitali tulee, se tulee todennäköisemmin 10km pertsalla, ei skiathlonissa. Jopa 30km vapaa on todennäköisempi kuin skiathlon tilastojen valossa.

Toisekseen Pärmäkoskella ei ole arvokisakultaa, vain joku hikinen pronssi. Parisprintissä jopa kullan saavuttaminen on mahdollista. Joten sekään ei ole mikään selitys, että minulla on jo niitä mitaleita.

Kolmanneksi. Valtion avustuksia jaetaan sen mukaan, miten todennäköisesti urheilija tuo Suomelle mitalin. Jos urheilijaa ei kiinnosta mitalien tuominen, on hyvin perusteltua vetää Pärmäkosken apurahat takaisin.

Neljänneksi. Niin kuin tuli sanottua, että Pärmäkoski ei ole urallaan saavuttanut ikinä kultaa eikä mitään sellaista, mikä oikeuttaisi häntä hiihtämään niitä matkoja mitä häntä huvittaa. Suomen maastohiihtojoukkue ei ole mikään ampumahiihtojoukkue, eikä mikään "team Pärmäkoski". Niin kauan kuin hän ei ole voittanut mitään, hänen tehtävänsä on lähinnä pestä vessan lattiaa. Suomessa on myös muita todella kovan tason hiihtäjiä, joidenka paine ajaa. Ennustukseni siitä, että Pärmäkoski ei mahdu viestiin perustuu siihen, että hän hyytyy ja jopa sairastuu ratkaisevalla hetkellä....

Pärmäkoski jätti tänään sprintin väliin. Syy: Hiihtäjä on hyytymässä niin kuin tähän mennessä joka kerta Tour De Skiin jälkeen. Pärmäkosken lento on ollut verrattuna muihin kausiin yllättävän kova. Jopa viime kauteen nähden keskiarvot ovat todella kovia. Niin kovia, että se herättää tiettyjä epäilyksiä. Epäilys 1: Onko hän ollut ns. alkukauden kunnossa, jolloin huippukunto on ajoitettu alkukauteen. Pärmäkoski on aina urallaan ollut ns. alkukauden tähti. Viimeistään TDS:n jälkeen lento on hiipunut, joskus tahti on loppunut jo ennen TDS:tä, milloin vähän pitemälle, nyt lento on kestänyt yllättävän pitkään. Epäilys 2. Pärmäkoskella on astma niin kuin Sundbylla.
 
Viimeksi muokattu:
Pakka on kyllä valintojen suhteen täysin levällään. Lopullinen joukkue nimetään vasta viestiä edeltävänä iltana, ja sitä ennen voi tapahtua lähes mitä tahansa.

Naisten viestissä hiihdettävät viiden kilometrin osuudet antavat valitsijoille vaihtoehtoja, ja tarkoitan juuri sprinttereitä. Kerttu Niskanen hävisi Falunin vapaan sprintin karsinnassa kärkeen 12.81 sek ollen 44. Se on järkyttävä ero ! Laukkaselle tuli turpaan lähes kahdeksan sekuntia. Marraskuisessa Suomen Cupin sprintin karsinnassa Kerttu otti Marilta lähes yhdeksän sekuntia pataan. Ja kuten jo aiemmin kirjoitin, Mari oli tässä kisassa täysin suvereeni vapaan hiihtäjämme.

Laukkanen jaksaa yhden vedon vetää, mutta jo seuraavassa hän hyytyy. Hänen kestävyysominaisuudet eivät riitä maastohiihtäjiä vastaan. Tämä korostuu entisestään 5km:n matkalla. Sama koskee Mäkäräistä. Joka kerta kun olen Mäkäräisen maastohiihtosuorituksia seurannut, hän aloittaa kovaa, mutta hyytyy loppua kohden. Tämä on ihan ymmärrettävää, koska ampumahiihdossa ei tarvita niin äärimmäistä kestävyysominaisuuksia, eikä ampumahiihdossa kannata siihen puoleen keskittyä niin voimakkaasti, vaikka ampumahiihtäjien keskuudessa Mäkäräinen onkin ykkösluokkaa. 30km matkalla Mäkäräinen olisi täysin surkea.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Mitäs miesten sprintissä tapahtui, kun karsinnan ykkönen Jylhä jäi välieriin?
Jäi hitaammassa välierässä kolmanneksi, siinä toisessa oli kaksi "lucky loseria".
Jylhän erän voitti Pentsinen selvästi, hänen takanaan lyhyelle loppusuoralle tultiin järjestyksessä Luusua, Jylhä, Mikkonen ja kolmikko oli jokseenkin samaan aikaan maalissa mutta kuitenkin järjestys pysyi samana kuin se oli loppusuoralle tultaessa. Kolmikosta loppusuoran nopeiten tuli Mikkonen jolla jäi eniten jossiteltavaa sikäli että sauvansa katkesi kesken kisan ja joutui vaihtamaan sauvaa kahdesti.
 

Biath

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kontiolahden Urheilijat
Laukkanen jaksaa yhden vedon vetää, mutta jo seuraavassa hän hyytyy. Hänen kestävyysominaisuudet eivät riitä maastohiihtäjiä vastaan. Tämä korostuu entisestään 5km:n matkalla. Sama koskee Mäkäräistä. Joka kerta kun olen Mäkäräisen maastohiihtosuorituksia seurannut, hän aloittaa kovaa, mutta hyytyy loppua kohden. Tämä on ihan ymmärrettävää, koska ampumahiihdossa ei tarvita niin äärimmäistä kestävyysominaisuuksia, eikä ampumahiihdossa kannata siihen puoleen keskittyä niin voimakkaasti, vaikka ampumahiihtäjien keskuudessa Mäkäräinen onkin ykkösluokkaa. 30km matkalla Mäkäräinen olisi täysin surkea.

Eihän se ihan noin ole. Jylhällä olisi pitänyt olla sen verran pelisilmää, että olisi kokeillut Maria vitosen tai kympin vapaalla, kun kerran sprinttiin kuluttaa aikaansa päälajistaan. Siinä samalla olisi, vaikka ei muuten, niin ainakin keskustelupalstalle saatu aineistoa aikaeroista, olisi päästy vertailemaan myös Kaisaa, joka voittaa taas Marin minuutilla - tai vähemmän, riippuen kunkin vireestä ja tietysti matkasta. Lisäksi olisi hätävara, jos kuitenkin epidemia iskee ja kunto romahtaa viestijoukkueelta, tai vaikkapa niin, että ajavat kolarin saapuessaan stadionille: Mari ei tietysti olisi samassa autossa (ei olisi huolittu) ja säästyisi loukkaantumiselta. Onhan tämä aika kaukaa haettu, myönnän. Sori.

En sen kummemmin aio kommentoida Kaisan hiihtoa äärimmäistä kestävyyttä vaativassa kilpailussa, viittaan vain kesäajan kisoihin: Lysebotn Norjassa on yli puolen tunnin jyrkkä nousu rullasuksilla. Menestyneitä ovat olleet, mm. Johaug, Weng ja Mäkäräinen. Eikö se mittaa kestävyyttä?
 

Japi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh, Jokerit, Saipa, Jokipojat, Titaanit
Ensinnäkin jos henk. koht mitali tulee, se tulee todennäköisemmin 10km pertsalla, ei skiathlonissa. Jopa 30km vapaa on todennäköisempi kuin skiathlon tilastojen valossa.

Toisekseen Pärmäkoskella ei ole arvokisakultaa, vain joku hikinen pronssi. Parisprintissä jopa kullan saavuttaminen on mahdollista. Joten sekään ei ole mikään selitys, että minulla on jo niitä mitaleita.

Kolmanneksi. Valtion avustuksia jaetaan sen mukaan, miten todennäköisesti urheilija tuo Suomelle mitalin. Jos urheilijaa ei kiinnosta mitalien tuominen, on hyvin perusteltua vetää Pärmäkosken apurahat takaisin.

Neljänneksi. Niin kuin tuli sanottua, että Pärmäkoski ei ole urallaan saavuttanut ikinä kultaa eikä mitään sellaista, mikä oikeuttaisi häntä hiihtämään niitä matkoja mitä häntä huvittaa. Suomen maastohiihtojoukkue ei ole mikään ampumahiihtojoukkue, eikä mikään "team Pärmäkoski". Niin kauan kuin hän ei ole voittanut mitään, hänen tehtävänsä on lähinnä pestä vessan lattiaa. Suomessa on myös muita todella kovan tason hiihtäjiä, joidenka paine ajaa. Ennustukseni siitä, että Pärmäkoski ei mahdu viestiin perustuu siihen, että hän hyytyy ja jopa sairastuu ratkaisevalla hetkellä....

Pärmäkoski jätti tänään sprintin väliin. Syy: Hiihtäjä on hyytymässä niin kuin tähän mennessä joka kerta Tour De Skiin jälkeen. Pärmäkosken lento on ollut verrattuna muihin kausiin yllättävän kova. Jopa viime kauteen nähden keskiarvot ovat todella kovia. Niin kovia, että se herättää tiettyjä epäilyksiä. Epäilys 1: Onko hän ollut ns. alkukauden kunnossa, jolloin huippukunto on ajoitettu alkukauteen. Pärmäkoski on aina urallaan ollut ns. alkukauden tähti. Viimeistään TDS:n jälkeen lento on hiipunut, joskus tahti on loppunut jo ennen TDS:tä, milloin vähän pitemälle, nyt lento on kestänyt yllättävän pitkään. Epäilys 2. Pärmäkoskella on astma niin kuin Sundbylla.

No kyllä viime kaudella tuo loppukausi (Kanadan Tour) sujui ihan kohtuullisen hyvin. Tour de Skin jälkeen on tullut monesti pieni notkahdus, mutta arvokisoissa on yleensä kulkenut kohtuullisen hyvin, vaikka sitä kultaa ei ole tullutkaan. Jo Oslossa 2011 ratkaisi parisprintissä hopean Suomelle ohittamalla muistaakseni Astrid Jacobsenin loppusuoralla, tosin Ruotsi oli mennyt menojaan. Näitä suomalaisia arvokisavoittajia kun ei naishiihtäjissä ole kovin montaa muutakaan. Saarinen ja Roponen ovat ainoat ja Roposenkin kullat ovat lähinnä muiden ansiota (erityisesti Liberec 2009 viesti). Lopettaneita arvokisavoittajia on Suomen naishiihdossa oman elämäni aikana Marja-Liisa Hämäläinen/Kirvesniemi(1984,89), Marjo Matikainen(1987,88,89), Pirkko Määttä(1989), Jaana Savolainen(1989), Marjut Lukkarinen(1992) (myöhempi Rolig), Pirjo Manninen/Muranen(2001,07,09) ja Virpi Kuitunen(2001,07,09). Eli niitä on ollut seitsemän ja nämä kaksi aktiivia lisäksi. Ennen syntymääni olevia suomalaisia naishiihtäjiä, jotka ovat voittaneet arvokisa kultaa on Helena Takalo (1976,78), Hilkka Riihivuori (1978), Taina Impiö (1978), Marja-Liisa Hämäläinen (1978), Siiri Rantanen (1956), Sirkka Polkunen(1956), Mirja Hietamies (1956) Lydia Wideman (1952). Eli yhteensä 17 eri naista on voittanut arvokisakultaa. Heistä 8 on voitanut henkilökohtaisen kultamitalin: Wideman, Takalo, Hämäläinen/Kirvesniemi, Matikainen, Lukkarinen, Manninen/Muranen, Kuitunen ja Saarinen. Jäikö joku pois?
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Jaha, mielenkiintoiset tulokset naisten kympin pertsalla. Kristan voitto ei ollut yllätys, mutta Kyllönen oli yllättävän kaukana, kun taas Aikku näyttäisi tosissaan tavoittelevan paikkaa viestijoukkueessa sekä 10km pertsalle Lahteen.

Sinänsä mielenkiintoista, että Kyllönen ilmoitti "päämatkakseen" 10km perinteisen Lahdessa, ja oli SM-hiihdoissa vasta viides kun Niskanen vielä puuttui viivalta. En tiedä kuinka paljon näillä loppupään yksittäisillä kisoilla on merkitystä, mutta luulisin että tällä oli merkittävä vaikutus kisavalintoihin, koska sama matka hiihdetään Lahdessa, ja viestijoukkueen perinteisen osuudet ovat myös yksi suuri kysymysmerkki.

Sen verran selkeytyi, että vahvasti näyttäisi siltä että Mononen hiihtää toisen perinteisen osuuden viestissä. Ja jos Krista ja Kerttu ottavat vapaan osuudet, on myös hyvä mahdollisuus että Saarinen pääsee avaamaan viestin.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Anne Kyllösen suoritus jätti aikamoisen kysymysmerkin. Sinällään maailmancupista hänellä on pertsan normimatkoilta suomalaisista toiseksi parhaat näytöt ja kun kansainvälisiä näyttöjä valinnoissa painotetaan, ei hänen paikka pertsan kympillä mielestäni vielä ole liipaisimella. Toisaalta jos Otepäässä suoritus on samaa luokkaa kuin nyt, niin silloin Annen matkat Lahdessa voivat jäädä vähiin.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Kyllösen haastattelua en ole kuullut tai lukenut mutta jos unohdetaan Kyllösen hiihto niin mitä uutta naisten SM-kymppi meille kertoi? Joku näkee Saarisen eteenpäinmenoa mutta jos katsotaan hänen aikaerojaan Pärmäkoskeen, Monoseen ja Roposeen niin onko jotakin kehitystä havaittavissa?

Itse olen taipuvainen ajattelemaan että Kyllösen hiihto oli yksittäinen epäonnistuminen syystä tai toisesta (eilinen sprinttikin voi vaikuttaa, palautuminen ei ole onnistunut) eikä kerro kunnon laskusta, perusteluna tälle eilisen sprintin voitto. Naisten 10km paikkajakoon Lahdessa vaikuttanee Otepään kilpailu: kaksi kolmikosta Kyllönen, Niskanen, Saarinen - Lähteenmäki ja Mononen ovat paikkansa jo ansainneet.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Norjasta kajahtaa, nimittäin Marit Björgen dominoi Norjan mestaruushiihtoja. Tänään hän voitti yhdistelmäkisan murhaavalla erolla (n. 1.20-1.25) ennen Maiken Caspersen Fallaa, mc:tä johtavaa Heidi Wengiä ja Ragnhild Hagaa, ketkä tulivat maaliin tässä järjestyksessä.

Ilmassa leijuu uhkakuva, jossa Björgen voittaa sprinttiä ja pariviestiä lukuun ottamatta kaikki Lahden kullat. Niin vahva hän on ollut edellisissä mc-kisoissa ja Norjan kansallisissa.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Norjasta kajahtaa, nimittäin Marit Björgen dominoi Norjan mestaruushiihtoja. Tänään hän voitti yhdistelmäkisan murhaavalla erolla (n. 1.20-1.25) ennen Maiken Caspersen Fallaa, mc:tä johtavaa Heidi Wengiä ja Ragnhild Hagaa, ketkä tulivat maaliin tässä järjestyksessä.

Ilmassa leijuu uhkakuva, jossa Björgen voittaa sprinttiä ja pariviestiä lukuun ottamatta kaikki Lahden kullat. Niin vahva hän on ollut edellisissä mc-kisoissa ja Norjan kansallisissa.
Björgen saattaa olla liian kovassa kunnossa suomalaisille, mutta toisaalta Weng ei näytä tuolta kuuluneiden tietojen perusteella olevan ihan samassa iskussa kuin alkukaudesta, jos jää tuota luokkaa Björgenille, eikä pääse irti Fallasta ja Hagasta. Ja samaa voisi sanoa Östbergistä eilisen perusteella. Näin ollen, voi olla että Björgen putsaa pöydän, mutta toisaalta Kristalle voi olla hopeasta eteenpäin kaikki auki.
 
Kyllöseltä täysin normaali kunnonmukainen hiihto, joka mukailee hänen aikaisempia suorituksiaan. Tossa ennen TDS:tä sanoin, että Pärmäkoski on kovakuntoisin, Mononen kakkosena ja Roponen kolmantena ja sitten Niskanen/Saarinen/Kyllönen aika lailla tasoissa. ...ja hirveästi ei tähän muutoksia ole tullut.

Mielestäni nämä normaalimatkojen non-tour osakilpailut korreloivat parhaiten sitä, mikä on kunto sillä matkalla, mitä Lahdessa hiihdetään ja vielä voimakkaammin korreloi ne matkat, jotka ovat tasan tarkkaan samoja mitä Lahdessa. Esim. Rukan 10km perinteisen väliaikalähto korreloi paljon paremmin kuin Falunin 10km perinteisen massalähtö.

Tällasilla matkoilla Kyllösellä heikoin distanssikeskiarvo 22.8 siinä missä esim. Saarisella 18.

Toisin kun Toni Roponen sanoo, jonka mukaan Mononen ja Saarinen ovat liipasimella 10km perinteisen matkaa ajatellen, olen täysin eri mieltä. Kyllä se on Kyllönen, joka siinä on liipasimella...

Tänään Niskasella oli kuulemma kurkku kipeä. Itse epäilen moista ja itse uskon, että se on vain jotain peliä, sillä uskon, että Niskanen olisi tänään jäänyt jopa Kyllösestä. Kyllä sillä Roposellakin on selkä paskana ja silti se hiihtää. Tämä oli tärkeä näyttökisa.

...ja itse asiassa myös Niskasen 10km perinteisen paikka on uhattuna, sillä jos Ritu päättää hiihtää 10km pertsaa, hänen näytöt riittää siihen, että hän voi paikan Niskaselta/Saariselta/Kyllöseltä viedä. Rukalla hän oli mm. 11. edellä kaikkia näitä. Mutta itse uskon, että Ritu ei halua 10km pertsaa hiihtää.

Nämä SM-kisat ovat kovatasoisimmat SM-kisat ja ne on tärkeitä näyttöpaikkoja MM-kisoja ajatellen. Kun norjalaisten mestaruuskisoja seuraa, ne korreloivat hyvin voimakkaasti sitä, mitä tulevissa MM-kisoissa tapahtuu ja sitä samaa rataa se kuvastaa, mitä aikaisemminkin kaudella on tapahtunut. Pärmäkoski on ykkösenä, Mononen kakkosena, Saarinen vahvemmalla hiihtotyylillään hyvänä päivänä kolmosena, Roponen heikomalla hiihtotyylillään neljäntenä ja sitten Kyllönen.

Tänään miehissä oli mielenkiintoinen päivä. Jauhojärvi voitti ja päihitti Heikkisen. Mielenkiintoista. Onko Heikkinen hyytymässä? Vielä mielenkiintoisempaa on se, että Nousiainen päihitti Hyvärisen 0.4 sekunilla. Tämä saattaa olla kohtalokas ero sillä, Hyvärinen ja Nousianen tosiaan taistelevat 15km pertsan viimeisestä paikasta ja tuo 0,4s saattaa olla ratkaiseva ero Nousiaisen hyväksi. Hyvärinen kirosi kuin ampiainen maalissa. Siinä on vielä Lehtonen mukana spekulaatioissa.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös