Ilmoitukset

Nimimerkki nahkis kirjoittaa jatkossa jossain muualla, syynä jatkuva tahallinen trollaus, flametus ja muiden kirjoittajien vähättely.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Perusjäbä on saanut viikon pelikiellon romaniketjuun kirjoitetun hyvän maun vastaisen viestinsä vuoksi.

Sulje ilmoitus

Yngwie J. Malmsteen – kitarasankari

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana taisto-74, 05.09.2005 klo 15.22.

 1. taisto-74 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  5.SS-Panzerdivision "Wiking" Regiment "Nordland"
  Ajattelinpa avata oman ketjun tuolle länsinaapurimme lahjalle rockmusiikille, Yngwie Malmsteenille. Hän jos joka on rockmaailman ja kitaramusiikin piireissä henkilö, josta suurimmalla osalla on joko vain erittäin hyvää tai vähemmän hyvää sanottavaa. Soittotekniikaltaan huikea, musiikkityyliltään omaperäinen ja persoonaltaan varsin egoistinen - persoonallinen muusikko, siis.

  Itse hurahdin "Ynkkään" ja hänen kauniisiin melodioihinsa joskus 90-luvun alussa, aikana jolloin 80-lukulainen, tekninen kitarointi alkoi jo hiipua soitoltaan tylsemmän ja sanoituksiltaan ehkä syvällisemmän grungen tieltä. Harmi, etten nuoruuteni 80-luvulla eläneenä löytänyt tätä kitaralegendaa ja liruttelun kuningasta jo aiemmin! Mm. Steeler ja Alcatrazz -bändeissä uransa aloittanut muusikko tekee kyllä parhaat suorituksensa soololevyillään. Mm. Deep Purplea ja Ritchie Blackmorea ihannoinut muusikko vei kitaransoiton uuteen ulottuvuuteen. Nyt, viidentoista vuoden tutustumisen jälkeen voi kyllä sanoa, että upeaa musiikkia mies tekee. Tai ainakin teki, viimeisimmät levytykset eivät kyllä kuulu mielestäni hänen parhaimpiinsa, hän kun tuntuu antaneen hiukan periksi omasta vanhasta linjastaan ja tyylistään.

  Omia suosikkejani ovat ehdottomasti ensimmäinen Rising force -levy ja sen huippumelodinen instrumentaali Far beyond the sun. Myös tyyliltään samanlainen Trilogy kolahti sekä vähän kaupallisempi Odyssey. Ehdoton suosikkini on paljon klassisisa vaikutteita sisältävä Fire and ice -albumi, tähtinään biisit Leviathan, How many miles to Babylon, Cést la vie mm. Puhkisoitettua ja ulkoa osattavaa kamaa! Magnum opus ja Seventh sign sisälsivät melko menettevää kamaa. Kitaristina mies ei liene maailman nopein, eivätkä laulujen sanoitukset kummoset, mutta hän on itse sanonutkin, että Deep purplella olivat sanoitukset merkityksellisempiä kuin kitarointi, hän itse panostaa melodioihin ja kitarointiin sanoitusten kustannuksella.

  Mites muut palstalaiset, nostaako ruotsalaisten hyljeksimä Rolex-egoisti karvat pystyyn, vai puhutteleeko ilmiömäinen, melodinen ja todella taitava kitaran soitto melodioineen ja sooloineen?
   
 2. HN Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves ry, Ilves Edustus Oy, NUFC, Packers
  Ynkkä on päällikkö. Release The Foookin Fury!
   
 3. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Ynkka on kunkku.
  Oma fanitukseni yltää niinkin pitkälle kuin aikaan ennen Rising Force -levyä. Tuolloin pre-internet-aikakaudella musiikin jakaminen tapahtui kansainvälisellä hevikasettien vaihtoringillä. Jenkeistä, Saksasta ja Ruotsista hankittiin postitse kopsattuja livenauhoja ja demoja, joita kuunneltiin antaumuksella vaikka kyse saattoi olla kohisevasta 10. polven kopiosta. Sain tuolloin käteeni kaksi 90 minuuttista Ynkan demokasettia. Niitä samoja, joita hän oli lähetellyt Ron Keelille Jenkkeihin ja joka sitten pestasikin porsasposkemme Steeleriin. Toinen noista nauhoista taitaa löytyä laatikosta vieläkin.

  Kyllähän äijän tyyli on ainutlaatuista vaikka onkin kerännyt satapäisen klooniarmeijan ympärilleen. Soitossa yhdistyy PARHAIMMILLAAN sekä kekseliäs tekniikkataituruus, huikaisevat melodiat ja myös aina tarpeellinen raskaus. Heikoimmillaan YJ on kuitenkin tylsä, pelkästään nopea ja erittäin tautologinen. Osa tuotannosta on pelkkää kuraa. Mutta ei se silti vähennä Ynkan arvoa kokonaan uudentyyppisen hevin lanseeraamisesta, jossa kumarretaan oikein kunnolla vanhoille klassikoille ja myös klassiselle musiikille. 2000-luvun jutuista autossa kolisee jatkuvalla syötöllä War to end all wars ja sieltä erityisesti Crucify!
   
 4. taisto-74 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  5.SS-Panzerdivision "Wiking" Regiment "Nordland"
  Lainaus:
  Totta. Tiettyä toistoa saattaa hänen tuotannossaan kyllä havaita. Tyyliään hän on kyllä onnistunut vaihtamaan aikojen saatossa, mikä ei varsinaisesti ole minun mieleeni. Pidän erityisesti hänen vanhemmasta tuotannostaan.
   
 5. HN Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves ry, Ilves Edustus Oy, NUFC, Packers
  Lainaus:
  Mua kiinnostaisi tietää, miten Ynkkeli on mielestäsi vaihtanut tyyliään vuosien saatossa. Jos puhutaan nimenomaan miehen soittotyylistä, niin itse en ainakaan kuule siinä mitään merkittäviä muutoksia levyjen välillä. Samat arpeggiot, skaalat, Yngwie-lickit ja klassiset fraseeraukset ovat olleet hallitsevina elementteinä vuodesta toiseen. Miehen sävellyskynä on toki hieman tylstynyt ja biisien sovituksiin löytynyt silloin tällöin uusia ideoita, mutta soittotyyli on aina pysynyt samanlaisena.

  Mikä Yngwiestä tekee mahtavan, on se, että hän on (lähes) ainutlaatuisen hyvä siinä, mitä tekee. Yhtä täydelliseen tekniikan, nopeuden, melodisuuden ja sävyn yhdistelmään ei pysty kuin kourallinen kitaristeja koko maailmassa. Äkkiä mieleen tulee vain Paul Gilbert ja uudemman polven sankareista ehkä Symphony X:n Michael Romeo. Neoklassisen lähestymistavan ulkopuolelta sitten tietysti löytyy lukuisia äijiä, jotka ovat monipuolisuutensa tai muiden ansioidensa perusteella Ynkkää parempia soittoniekkoja.
   
 6. Jet Pilot Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Koovee
  Täältä ilmoittautuu ensimmäinen tähän ketjuun, jolle Malmsteenin musiikki aiheuttaa huonovointisuutta. Yngviehän on eittämättä äärimmäisen taitava kitaristi, mutta musiikkinsa on mielestäni yksinkertaisesti kammottavaa. Muu bändi toimii taustabändinä kun hra. Kitarasankari pääsee esittelemään huikeaa nopeuttaan.

  Tilulilu-soolot ovat muutenkin aivan kammottavia. Jonkun Maidenin kohdalla ne kestää useiden biisien ollessa muuten riittävän hyviä.
   
 7. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Jokainen tilulilu on soolon arvoinen.
   
 8. taisto-74 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  5.SS-Panzerdivision "Wiking" Regiment "Nordland"
  Lainaus:

  Tarkoitin lähinnä sitä, että tuo hänen musiikkinsa on tyyliltään muuttunut hieman kaupallisempaan ja jotenkin metallimaisempaan suuntaan. Soittotyylihän on pysynyt suhteellisen samana. Piru vieköön tai Luojan kiitos, riippuen kuuntelijasta.
   
 9. taisto-74 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  5.SS-Panzerdivision "Wiking" Regiment "Nordland"
  Lainaus:
  Kyllä kunnon tilutus, vinguttelu ja melodinen liruttelu aina nykyään niin tavallisen yksitoikkoisen metallijynkytyksen voittaa!
   
 10. mirasane Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille
  Itse tykkään Ynkän 80-luvun tuotannosta, mutta 90-luvun puoliväliin tultaessa hänen levyistään tuntui häviävän ajatus ja viimeisiä pitkäsoittoja en ole kuunnellutkaan. Trilogy, Odyssey, Fire & Ice ja Trial By Fire soivat silti yhä säännöllisesti levysoittimessani.
   
 11. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Tuotanto:

  1984 Rising Force
  1985 Marching Out
  1986 Trilogy
  1988 Odyssey
  1989 Live in Leningrad: Trial by Fire
  1990 Eclipse
  1992 Fire and Ice
  1994 The Seventh Sign
  1994 I Can't Wait
  1994 Power and Glory
  1995 Magnum Opus
  1996 Inspiration
  1998 Facing the Animal
  1998 Concerto Suite for Electric Guitar and Orchestra in E Flat Minor Op. 1
  1998 Live in Brazil 1998
  1999 Alchemy
  2000 Young Person's Guide to the Classics, Vol. 1
  2000 Young Person's Guide to the Classics, Vol. 2
  2000 Double Live
  2000 War to End All Wars
  2002 Concerto Suite Live with Japan Philharmonic
  2002 Attack!!
  2002 Genesis
  2005 Unleash the Fury
  2005 Live


  Olen nähnyt sellaisen hulppean Archives -keräilyboksin joka on ollut myynnissä Japanissa tiluliluttelevaan hintaan (taisi olla lähellä 300 €). 8 Cd:tä, 2 DVD:tä, hopeinen ristiriipus ja valokuva-albumi. En muuten ostanut.
   
 12. Vteich Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät
  Ei perkele. Ajattelin, että joku on vitsillä vääntänyt tällaisenkin ketjun, mutta täällähän pojat kilpaa kehuvat tätä musiikkityyleistä ehkä hirveintä. Kikkeliheviä puhtaimmillaan, ei pysty kuin hymyilemään myötähäpeässä Ynkän touhuille. Samaa kastia kuin stevevait (jolle tosin plussaa Zappan kanssa soittamisesta) ja joesatrianit: teknisesti äärimmäisen taitavia, musiikillisesti täysiä nollia.
   
 13. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Heilutan sitten kikkeliä sulle, aika lailla pitempää.
  On olemassa tyttömusaa, jota kannattaa kuunnella jos tytöt ja niiden seura kiinnostaa. On olemassa äijämusaa, jos äijät ja niiden seura puolestaan kiinnostaa. Ja sitten on olemassa muusikkomusaa, musiikkia muusikoilta (wannabe)muusikoille, jossa pääpaino on tekniikalla ja kikkailulla.
   
 14. Vaughan Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Jees, kyllähän Ynkkää täytyy kunnioittaa. Kappaleiden laatu kuitenkin vaihtelee vähän liian paljon, jotta hän kuuluisi aivan suurimpiin suosikkeihini. Soittotekniikan lisäksi mielenkiintoista on se, että hän käyttää edelleen Stratocasteria, vaikka yleensä muut hevikepittäjät käyttävät jotain tähän tarkoitukseen paremmin sopivaa työkalua. Tietääkö joku millaista Stratoa Yngwie soittaa? Siis millaisia modifikaatioita siihen on mahdollisesti tehty? (Vastaus varmasti löytyi netistä helposti, mutta annetaan jonkun palstan omista asiantuntijoista briljeerata, jos sellaisia on)
   
 15. Stolk-2 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oilers
  Lainaus:
  En ole ynkkäfani, mutta vastaan kuitenkin. Ynkkä on ottanut mallia Blackmoresta kitaran suhteen. Duckie taitaa olla yngven kitaran lempinimi. Taitaa käyttää kopiota alkuperäisestä, jonka hän on päästänyt eläkkeelle. Kitara on 70 luvun stratocaster, jossa on vaahterainen otinlauta ja leveä nuppi. Pickupit ovat dimarzion valmistamia. Oliko joku hs3 niitten nimi. Ynkkä on myös viilannut otelaudan nauhojen välit kuperiksi, mikä auttaa taivuttelemaan kieliä ja tuon viilauksen hän kopioi Blackmorelta. Muilta osiltaan on normaali stratocaster. http://www.fender.com/products/search.php?partno=0107100841
   
 16. zamuel Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Tämäkin perversio minulta löytyy... Eli Ynkka kolahtaa edelleen ja olen ostanut kaikki kaverin mielestäni "oikeat" levyt (osa live-levyistä ja klassisesta tuubasta puuttuu). Välillä herra Malmsteen suoltaa ulos melkoista kuraakin, mutta kyllä niitä uudempiakin levyjä pystyy kuuntelemaan. Inspiration oli ehkä pohjanoteeraus. Kyllä iski melkoinen inspiraatio kaverille, kun suolsi ulos levyllisen covereita...

  Vaikka soittotyyli ja kikat ovat niitä samoja, niin on levyjen välillä silti eroja. Osin tuoreuden säilymisessä on varmaan laaja skaala eri laulajia. Vaikkeivat kappaleiden sorvaamiseen ole osallistuneetkaan, niin tuovat kuitenkin oman tulkintaansa ja tyylinsä. Suurin osa laulajista on vielä ollut varsin osaavia sällejä. Luojan kiitos Malmsteenin egoismi ei ole sentään kasvanut niin suureksi, että hän yrittäisi myös laulaa kaikki levyn kappaleet. Ne kappaleet, missä herran määkimistä on joutunut kuulemaan eivät tosiaan ole hunajaa korville.

  Yngwie on myös melkoinen tekijämies levyjen kansissa. Valitettavasti kaveri on vaan turvonnut loppuvuosinaan niin paljon, ettei enää kehtaa pistää itseään (kaikkiin) levynkansiin. Ynkka-kannet ovat kuitenkin korniudessaan suorastaan klassikkotasoa. esim. Trilogyn kansi, jossa piirretty Ynkka taistelee lohikäärmettä/lentävää hydraa vastaan kitarallaan, se on taidetta se. Muita herkkupaloja tarjoavat mm. Rising Force, Trial by Fire, Fire & Ice, Alchemy ja Magnum opus.
   
 17. STG Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät, Detroit Chicken Wings
  Ynkky on Jumala!

  Itse hurahdin Ynkkyyn 90-luvun puolessa välissä kun kaveri soitti "Fire and ice"- levyltä kappaleen "Forever is a long time". Kolahti kun lapio polveen. Se kappale ja hetki muutti musiikkimakuni lopullisesti. Jo seuraavana päivänä kirmasin kuin pieni kameli levykauppaan tuhlaamaan vähäiset käteisvarani Y:n tuotoksiin.

  Myöhemmin kiinnostuin myös klassisesta musiikista ja myös siitä voi hyvällä syyllä osoittaa sormella Malmsteenin akan poikaa.

  Tällä hetkellä levykaapista lähinnä hieman raskaampaa musiikkia, mutta välillä toki liikutuksen kyyneleet silmissä vietän nostalgiahenkistä YM-iltaa. Niin ja ne DJ Bobo ym muut tuotokset jotka olivat ennen tuota edellämainittua iltaa koristanut cd-kokoelmaani lähtivät levyjen taivaaseen ennätysvauhdilla.

  Ja se pointtihan oli... Ynkky on Jumala!! (edelleen)
   
 18. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Joo, tuossa edellä mainitsemillani demokaseteillahan Inguwei (japaniksi translitteroitu) "lauloi" itse ja onnistui kuulostamaan vielä surkeammalta määkijältä kuin Henrix tai Uli Roth yhteensä.
   
 19. jesse72 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, MP, E. Frankfurt, hyvä MJE!
  Itselläni löytyy muutama Ynkän lätty ( Odyssey, Trial By Fire ja Eclipse) ja noista Eclipse soi jopa suhteellisen usein. 90-luvun puolenvälin jälkeisiä levyjä olen kirjastosta lainaillut ja eipä noista ole mitää jäänyt mieleen, kuraa mitä kuraa. Trilogyn olen myös joskus omistanut ja olen jopa harkinnut sen uudelleen hankkimista, kansi on tosiaan klassikko..

  Suosikkikappleita vosi mainita Judas, What Do You Want, Heaven Tonight, Deja Vu, You Don't Remember, I'll Never Forget ja jopa imelän siirappimainen Save Our Love tulee usein skippailtua masiinasta..

  Laulajia ja soittajia on melkoinen liuta miekkosen yhtyeessä ja levyillä vieraillut, joku innokashan ne voisi vaikka listata?

  Mihin piruun miulta on hävinnyt Fire&Ice levy..
   
  Viimeksi muokattu: 07.09.2005 klo 18.37
 20. zamuel Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Lainaus:
  Rising Force, Marching Out - Jeff Scott Soto
  Trilogy, Alchemy, War to End All Wars - Mark Boals (Ring of Fire)
  Odyssey - Joe Lynn Turner (Deep Purple, Rainbow)
  Eclipse, Fire & Ice - Göran Edman
  Seventh Sign, Magnum Opus - Michael Vescera (Loudness)
  Facing the Animal - Mats Leven
  Attact! - Doogie White (Blackmore's Rainbow)

  Suluissa listattuna joitain bändejä tms. projekteja, jossa kaverit ovat myös joikuilleet. Joku tietoviisas varmaan voi tarvittaessa täydennellä listaa.

  Joku on varmaan pöllinyt Fire & Icesi, ne haluttua tavaraa...
   
 21. ihmelaama Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät
  Yngwie on näköjään aiheuttanut minulle myös jonkin asteisen aivovamman aikoinaan, sillä huomaan vastaavani tähän threadiin.

  Silloin joskus teiniviiksinassikkana, kun kitaroita aloin itsekin viritellä ja syntymäpäivälahjakuusen alta löysin ensimmäisen sähkökitarani, herra Malmsteen oli kyllä TOSI kova juttu, täytyy myöntää. Elettiin Trilogyn ja juuri ilmestyneen Odysseyn aikaa... kolahti jopa niin, että piti Kulttuuritalolle saakka matkustaa äijjää ihan keikalle saakka katsomaan.

  (Setti aika lailla prikuleen sama, kuin Trial By Fire -live VIDEOLLA. Muistona vielä muutama Yngwien katsomoon "potkaisema" painokoneella nimikirjoittama plektra... ei, ne ei ole keräilyharvinaisuuksia, sillä miehen tapana on keikan aikana syytää plektroja katsomoon varmaan satoja)

  Näin jälkeenpäin olen vain tyytynyt toteamaan, että olempa nähnyt Joe Lynn Turnerin livenä, joka tuolloin mikrofoonin varressa lauleskeli, siksi pahoin arvostukseni kitara "virtuoosia" kohtaan on vuosien mittaan tipahtanut.

  Eclipse taisi olla viimeinen levy, jonka ostin. Tätä ennen ilmestyneet tulivat kaikki haalittua kasaan. Jälkeenpäin tuli kuunneltua vielä tämä "Inspiration"-levy, jossa olikin pelkkiä covereita... joukossa pari ihan mukiin menevää sovitusta vanhoista klassikoista.

  Tänä päivänä "tunnustan" vain kahta Malmsteenin levyä silloin tällöin kuuntelevani - Ne ovat Marching Out ja Odyssey.

  Kyllä, Yngwie oli hetken aikaa minulle se THE Kitaristi... sitten tulivat Hammetit, Hetfieldit, Dimebagit, Satriaanit, Vait, Johnny Ramonet, Stevie Ray Vayghanit ja muut. Pesivät ja linkosivat Malmsteeniin mennen tullen ja palatessa.
   
 22. Kopteri Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Bruins
  "Yngwie is... well, Yngwie."
   
 23. taisto-74 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  5.SS-Panzerdivision "Wiking" Regiment "Nordland"
  Lainaus:
  Heh, näinhän se menee, että suutari pysyköön lestissään - ja Ynkkä kitarassaan...
   
 24. SergeiK Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Peksin Puhdas Pöytä
  Minulla oli pienenä nauhoitettu c-kasetti - taisi olla Rising Forcesta tai Trilogy. Tosin jo tuolloin en jaksanut noita kitarasooloja, joten olin nauhoituksen aikana painanut pausea karsiakseni pahimmat/pisimmät soolot pois.

  Kyllä tuota kasettia tuli silloin tällöin kuunneltua.
   
 25. taisto-74 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  5.SS-Panzerdivision "Wiking" Regiment "Nordland"
  Pyhäinhäväistys!

  Lainaus:

  Joka Ynkän sooloja rippaa sitää pitää rankaiseman! Sehän on kuin söisi pullan rusinoiden ympäriltä!