Ylioppilaskirjoitukset

  • 290 430
  • 1 533

tutzba

Jäsen
Huomenna olisi sitten se pahempi koe eli...

Filosofia! Saatana. Luettu on, mutta eri asia on että sopiiko opittu kysytyn kanssa yhteen. Jännitys on kova. Enempää en ala kirjoja availemaan, siinä vaan sekoaisi pää entistä enemmän. Huomena olemme viisaampia ja tiedämme, miten se meni.

Tsemppiä kaikille huomiselle - jos siis kirjoitatte.
 

Ana

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itellä meni hissa aikalail penkin alle + pelkään et tulee pisteenmenetys tyhmästä mokasta.

Kirjotin yhelle esseepaperille ajatuskarttaa tehtävistä, enkä yliviivannut sitä mitenkään. Tyhmä pää. Kuinka suuri pistemenetys tulee?
 

Ana

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jeps, ajattelin opettajan kans huomen ottaa puheeksi tuon. Sääli jos niin käy. Arvokkaita pisteitä jokanen on :)

Jäntskättää kyllä minkälainen numero tulee. Oon melkolailla jo tän päivän jälkeen kyllä sitä mieltä et keväällä meen parantelemaan. Sen verran pettymys tämä päivä oli.

Mitäs mieltä hissalaiset oli kysymyksistä?

Mummielestä ihan suht helppoja, itelle sattu vaan just tosi huonosti panostetut kyssät. Islam kysymys oli helpoin.
 

tsups

Jäsen
Mitäs mieltä hissalaiset oli kysymyksistä?

Mummielestä ihan suht helppoja, itelle sattu vaan just tosi huonosti panostetut kyssät. Islam kysymys oli helpoin.

No tuota, olishan ne paremminkin voinut osua. Toisaalta, voiko odottaa, että osuu jos on käynyt vain viisi kurssia ja lukee kokeeseen vain neljää? Tyhmä ja laiska...

Eli varsinkin jälkimmäinen jokeri oli täysin poissuljettu, ekaan vastasin muttei siihenkään mitään mallivastausta tullut. Muita mahdottomia kysymyksiä olivatkin sitten keskenään vaihtoehtoiset seiskat, eli islam ja se jokumikälie Kustaa III? Saattoi siellä muitakin olla...
Ainoa ns. "osunut" kyssäri oli 1910-luvun lopun ja 20-luvun alun Euroopan valtiollisen kartan muutokset. Lähes samaan vastasin prelissä.
 

tutzba

Jäsen
Filosofia! Aika meinasi loppua kesken, mutta hyvinhän se meni!

Kerro miten filosofiaan liittyy oikeudet, velvollisuudet, hyveet.

No tämähän nyt oli suhteellisen helppo, vaikka olikin tajuttoman laaja. Sain Descartesia sotkettua vähän oikeuksiin kun otin mukaan myös eläinten oikeudet.

Pohdi tuleeko ihmistä hoitaa, vaikka se tulisi kalliiksi. Filosofinen näkökanta.

Helppoa. Pohdittiin vähän tasa-arvoisuutta, Kantin kategorista imperatiivia, utilitarismia, eiköhän tule hyvät pisteet.

Kysymysrakennetta en muista, mutta aiheena solipsismi.

Lempiaihe, se kyllä näkyi myös tekstissä. Pohdittiin kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä, ja johdettiin Ockhamin partaveitsellä idealismia solipsismiin, kiitos Jatkoajassa esitetyn vinkin.

Pohdi onko oikein, että yksilö tai joku ryhmittymä voi keskiarvoa paremmin taloudellisesti.

John Rawls, John Locke, Platon, eiköhän noilla jonkin verran kerry pisteitä kun oikeita termejä käytettiin. Eroperiaate ja muita.

Filosofian ja tieteen vuorovaikutus.

Pohdittiin tieteen filosofiaa, etiikkaa, kloonaamisen moraalia, idealismilla ja materialismilla höystettynä tekoälyä, dystopiaa Matrix-elokuvista.

Kostamisen oikeutus, rangaistukset.

Pääsin soveltamaan Jokelaa ja Kauhajokea tähän, miten olisi haluttu kostaa mutta onko se oikein. Selitin miksi rangaistaan, yhteiskuntafilosofiasta siis, vähemmistökulttuureja, jotain muuta vielä, mutta mieleen ei muistu.

Positiivinen tunne jäi kaikenkaikkiaan, mahdollisuudet jopa E:hen!

Tehtävät siis heitetty vaan suurinpiirtein, tarkkaa muistikuvaa ei todellakaan ole. Kuten ei myöskään vastauksista, kyllä niissä muitakin juttuja käytettiin.
 

tutzba

Jäsen
Positiivinen tunne jäi kaikenkaikkiaan, mahdollisuudet jopa E:hen!

Opettajan arvostelun mukaan tulisi M, mutta on mahdollisuus että nousee E:hen. Sitä odotellessa siis. No, ainakaan lakin saaminen ei jää tästä kiinni! Ruotsin tuloksia ei vielä ainakaan ole saatu, enkä tiedä edes haluaisinko.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Opettajan arvostelun mukaan tulisi M, mutta on mahdollisuus että nousee E:hen.

Sensorina muistuttaisin, että opettajan arvostelu perustuu olettamaan siitä, mitäm pisterajat tulevat olemaan. Ilmeisesti lähtökohtana on käytetty viime kevään rajoja. Ennustaminen on vaarallista, mutta veikkaisin, että rajat saattavat (siis historian osalta) nousta pinnalla keväästä.
 

Simba

Jäsen
Sensorina muistuttaisin, että opettajan arvostelu perustuu olettamaan siitä, mitäm pisterajat tulevat olemaan. Ilmeisesti lähtökohtana on käytetty viime kevään rajoja. Ennustaminen on vaarallista, mutta veikkaisin, että rajat saattavat (siis historian osalta) nousta pinnalla keväästä.

Historiasta 30 pistettä sain ja tosi tyytyväinen olen. Viime keväänä E:n raja oli 27 eli E taitaa olla tulossa vaikka pisteellä raja nousisikin. Englannissa olenkin sitten paskamaisesti aivan C:n ja M:n rajoilla. Välillä pisteilläni on saanut M:n välillä ei.
 

sjuttonde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, bostonilaiset, italofutis
Kirjoittiko kukaan jatkoaikalaisista kemiaa nyt syksyllä? Koe olisi ollut omaan makuuni erittäin hyvä, juuri sellaisia tehtäviä missä olen vahvoilla ja kaiken kruunuksi vielä kiva laskennallinen jokeri. Jos olisin kemian nyt kirjoittanut niin L olisi kyllä ollut aika lähellä. Tein kuitenkin aikoinani sellaisen päätöksen, että kirjoitan kaikki kuusi ainettani(pitkä matikka, kemia, fysiikka, A-englanti, B-ruotsi sekä tietysti äidinkieli) yhdellä kertaa keväällä. Eli kuulun pienehköön vähemmistöön tässä suhteessa, ainakin meidän lukiossa ehkä 75 prosenttia aloittaa kirjoitukset jo toisen keväällä tai kolmannen syksyllä.
 

Kaner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hawks, SaiPa
Ai ai, tänään mentiin äidinkielen esseekokeen merkeissä. Itse kirjoitin tehtävästä nro. 6, ja voin sanoa, että kyllä nyt osui aihe niin nappiin kuin vain osua voi:

"Mitä kilpaurheilu-uran jälkeen? Pohdi huippu-urheilijan elämäntilannetta urheilu-uran loputtua."

Harmi vain, ettei kirjoitustaitoja ole edes vähää alusta, joten taitaa omat pisteet jäädä todella alhaalle, kuten on tapana ollut. Esimerkkeinä mainitsin vain Kuningaskotka Ahosen (comeback) ja Nykäsen, vaikka tarkoituksena oli sisällyttää tekstiin mm. Antonio Puerta, Juti, Vanessa, H-M Seppälä ja muutama muu nimi. Aika loppui kuitenkin kesken, ja esseestä tuli loppujen lopulta todella lyhyt, noin kolme sivua, ja pelkkää lapsellista lässytystä. No läpimeno olin alunperin tavoitteena, ja jos tekstitaidon kokeen alustavat pisteet pysyvät lautakunnassa, niin jo pelkästään niillä voi hyvällä tuurilla päästä läpi (323-rivi, eli 24 pistettä alustavasti).

Ylihuomenna edessä on sitten fysiikka, ensi viikolla yhteiskuntaoppi ja pitkä matematiikka. Urakka päättyy lyhyeen englantiin parin viikon päästä. Paljon olen lukenut ja kerrannut, mutta tuli arvosanoiksi mitä tahansa, niin korottamaan en lähde, ellei ole pakko. Fysiikasta tulee varmasti I, mutta se on ylimääräisenä, joten ei paljoa kirpaise. Cum laudet (tjsp) muista neljästä aineesta, niin tyytyväinen voi olla.
 
Suosikkijoukkue
Slovenia & muut sympaattiset
Itsekin kuutoseen jotain väsäilin. Mielenkiintoinen aihe ja läpi tuli käytyä kaiken maailman tapoja jatkaa elämää uran jälkeen. Itse välttelin turhaa nimilistan tekemistä ja tekstissä mainitsin vain mäkilegendat Ahosen ja Nykäsen. 40p voisi olla odotettavissa tämän päivän kirjoitelmalla. Arvosanan M kanssa tekee siis tiukkaa, mutta odotuksia ei oikeastaan ole.
Itsellänikin ylihuomenna fysiikka ja jos Kaner odottaa iitä, niin toisen ääripään arvosanaa tavoittelen itse..
 

Zago

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Urakka tuli alotettua syksyllä pitkällä englannilla ja keskipitkällä ruotsilla. Molemmista tuli C, joihin en kyllä kovin tyytyväinen ollut, mutta eipä noilla suurempaa merkitystä jatkon kannalta. Kemian kirjoitin myös syksyllä vähän niin kuin kokeiluna 5-kurssia käymättä. C tuli sieltä silloin ja nyt keväällä kyllä tavoitteena vähintään E.

Tänään siis tuo äidinkielen esseekoe, joka ei ehkä mennyt ihan odotusten mukaisesti. Kutostehtävään vastasin, mutta ehkä hieman liian suppeasti kuin olisi pitänyt. Vähän harmittaa jos jää alle 40p, kun juuri tuo määrä olisi vaadittu M:ään tekstitaidon kokeesta saatujen huonojen pisteiden vuoksi. E:tä lähdin kuitenkin alunperin kirjoittamaan.

Keskiviikkona olisi sitten vuorossa fysiikka, ensi viikon keskiviikkona kemia ja perjantaina pitkä matematiikka.
 

Pikherz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Lyhyttä saksaa kirjoittelen ja kuuntelu meni lievästi sanottuna perselleen, mutta eivätpä tavoitteetkaan olleet korkealla. Jos nyt sen B:n sitten sais. Oli vuoden tauko koko kielen opiskelusta ja se kyllä näkyy. Persoonapronominitkin on hukassa.. Pari viikkoo olis aikaa kokeeseen, eikä lukeminen oikein inspaa. Jospa sitten vähän kirjoja availis ens viikolla. Toista vuosikurssia kun käyn, niin syksyllä jatketaan hissan ja pitkän englannin merkeissä.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Keskiviikkona olisi sitten vuorossa fysiikka, ensi viikon keskiviikkona kemia ja perjantaina pitkä matematiikka.

Itsellä täsmälleen samanlainen ohjelma vielä jäljellä. Fysiikkaa olen yrittänyt lueskella mutta aika toivottoman tuntuista kun alkaa tajuamaan, ettei osaa ko. aineesta oikeastaan mitään. Eipä siis ole keskiviikkonakaan odotettavissa paraatimarssia Uraliin mutta läpi tuostakin kokeesta pitäisi päästä vaikka ylimääräisenä onkin. Kemiaan ja matematiikkaan pitäisi panostaa kunnolla koska nyt näyttää siltä, että äidinkielestäkään tuskin C:tä parempaa arvosanaa sain raavittua kasaan, vaikka yhden konseptin verran tekstiä tänään tuohon 6 kysymykseen raapustelinkin. 35-45 pistettä siitä olisi odotettavissa jollen nyt ihan puuta heinää kirjoitellut.

Syksyllä tuli kirjoitettua Biologia sekä pitkä Englanti, eivätkä nuokaan ihan odotusten mukaan menneet. Biologiasta B ja Englannista C joten varsinkin biologia meni pahasti alakanttiin. Lukeminenkin jäi tosin aika vähälle.

Loppukevään tavoitteena siis: Fysiikasta läpi keinolla millä hyvänsä ja matematiikasta sekä kemiasta vähintään C kummastakin. Valkolakki kouraan ja kiitos näkemiin tuollekin oppilaitokselle. Ei tule ikävä.
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Ilmoittaudun joukkoon tummaan.

Äidinkielessä satuilin kuudennesta tehtävästä. Huippu-urheilijan uran jälkeisistä haasteista tjsp. Aihe osui aika paljon paremmin kohdilleen kuin runoanalyysit tai Mustan lokin symboliikka. Harjoiteltaessa sain opettajalta urheiluaiheisesta esseestä täydot pojot, joten 45+p tavoitteena.

Huomenna on tosiaan fysiikka, ja kaksi kurssia on vielä lukematta.... Huoh. Kai siitä jotain tulee. Huoh.

Perjantaina pitkä saksa, joskus keskipitkä ruotsi ja siitä vielä pari päivää eteenpäin pitkä matematiikka. Tavoitteet: C, E, M. Saas nähdä.
 

Zago

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itselläkin tuo fysiikka ja sitten matematiikka on nuo suurimmat huolenaiheet. Molemmista pitäisi helposti läpi mennä, mutta vähintään M tyydyttäisi itseäni niin saisi myös mahdollisimman paljon pisteitä TKK:lle hakiessa. Toisaalta tuon fysiikan ei tarvitse mennä niin hyvin, kun kemia varmaankin menee paremmin, jolloin noista aineista paremmasta tulee enemmän pisteitä.

Innolla odottaa kyllä ensi viikon perjantaita, kun tietää, että sen jälkeen kaikki on ohi. Toki sitten taas alkaa lukeminen pääsykokeisiin.

Täällä varmaan kirjoittajat kaikki sen verran urheilullisia, että jokainen vastannut tuohon kuudenteen tehtävään. Mielestäni kyllä varsin mukava koe oli tuo ja olisi useampaan tehtäväänkin voinut vastata. Tuo Lähi-idän rauhaan liittyvä olisi ollut mielenkiintoinen, mutta pohjatietojen vajavuus olisi kyllä näkynyt heti tekstissä. Siksi en itse tuohon uskaltanut mitään lähteä raapustamaan. Täälläkin Ìsrael - tuhansien konfliktien luvattu maa -ketjua lukeneena sentään jotain asiasta tiesi.
 
Viimeksi muokattu:

tutzba

Jäsen
Itselläni oli tarkoitus vastata juuri tuohon urheilu-uran jälkeisiin tapahtumiin, mutta kun aina on - minua ainakin, tiedä sitten muista - varoiteltu, että ei kannata valita sitä helpointa. Olin jo siinä vähän hahmotellut tarinaani, mutta hylkäsin sen. Arvasin kaikilla kuitenkin olevan esimerkkeinä Janne Ahosen ja Matti Nykäsen, joten epäilin etten erottuisi massasta tarpeeksi.

Jälkeenpäin ajateltuna helvetin tyhmä ratkaisu. Juuri tuosta tehtävästä olisin osannut kertoa, ja se 40p olisi tullut varmasti. Eiväthän YTL:n leppoisat tarkastajat pisteitä laske siksi, että olisi toistoa muihin. Täysiin pisteisiin sen sijaan en olisi millään yltänyt sen erottumattomuuden takia, mutta en minä mitään laudaturia haekaan.
 

Doaner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arizona Coyotes, Shane Doan
Meikäläinen lähti vähän huonosti valmistautuneena tuohon äikän esseekokeeseen. Edellis-iltana ostin eväät, that´s it. Jotenkin oli päässyt unohtumaan myös se että pitäis olla kuulakärkikynä messissä. Lainasin sitten kaverilta rikkinäistä kuulakynää ja tasan neljä riviä se jaksoi kirjottaa. Onneksi ystävällinen valvojatäti toi sitten uuden kynän.

Tehtäväksi valitsin juuri tuon numero kuutosen. Tamin kirjan (Pelin jälkeen) lukeneena oli helppo heittää esimerkkejä jääkiekon puolelta, Nykäsestäkin kirjoitin pari sanaa. Pyrin muutenkin tuomaan tekstiini mukaan erilaisia esimerkkejä uran lopettamisesta (loukkaantuminen/omin ehdoin) ja sen seurauksista (ammatinvaihto/alamäki/jatkaminen lajin parissa). Loppuajan söin eväitä ja odottelin että milloin saa lähteä. Mutta tuntui että hyvin meni.

Nyt on kuitenkin treenattava hullun lailla tuota LYHYTTÄ matikkaa. Ei helvetti kun on suurimman osan kursseista käynyt 3-4 vuotta sitten, ja viimeisimmänkin tasan 2 vuotta sitten niin muistinvirkistely on paikallaan. Muutenkaan en ikinä ole ollut mikään matikkanero. On tässä vuoden vaihteen jälkeen töitä tehty tuon matikan eteen, mutta voin sanoa että pelottaa.
 

Matsku

Jäsen
Kirjottelin kans tosta kutosesta. 40-45 pisteen esseitä oon kursseilla kirjotellu ja nyt pitäs saada se 45, että saisin E:n. Tekstitaito meni suht hyvin, 33 pistettä (4, 4 ja 3).

Tällasia juttuja multa löyty tekstistä:
- valmentaminen, tuomarointi, skouttaaminen
- työ urheilun parissa
- opiskelu (koska jäänyt vaiheeseen kilpauran takia nuorena) ja tästä omaan liiketoimintaan
- lihominen (esimerkkeinä Juti, Maradona ja Ronaldo xd)
- kommentaattorihommat ja muut mediajutut, esim blogit, kolumnit (esimmerkkinä Mika Niemisen kolumnit hesariin)
- loukkaantumiset (case Helanen, josta sai kerrottua loukkaantumisesta ja samalla urheilijoiden perustamista yhdistyksistä, jotka jeesaa loukkaantuneita taloudellisesti)
- comebackit (esimerkkinä juuri Ahonen)
- aikaa perheelle, rahatilanne hyvä
- politiikka (Juha Mieto)

Tossa vissiin kaikki, helposti saattoi kyllä jotain unohtuakin. Vähän yli viis sivua kirjottelin, toivottavasti ei mennyt liian liirumlaarumiksi.

Äikkä olikin meikäläisen vahvin aine, muista luvassa todennäköisesti B:tä ja C:tä. Enkun kanssa painin läpipääsystä.
 

Zago

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kirjottelin kans tosta kutosesta. 40-45 pisteen esseitä oon kursseilla kirjotellu ja nyt pitäs saada se 45, että saisin E:n.

Tällasia juttuja multa löyty tekstistä:
- valmentaminen, tuomarointi, skouttaaminen
- työ urheilun parissa
- opiskelu (koska jäänyt vaiheeseen kilpauran takia nuorena) ja tästä omaan liiketoimintaan
- lihominen (esimerkkeinä Juti, Maradona ja Ronaldo xd)
- kommentaattorihommat ja muut mediajutut, esim blogit, kolumnit (esimmerkkinä Mika Niemisen kolumnit hesariin)
- loukkaantumiset (case Helanen, josta sai kerrottua loukkaantumisesta ja samalla urheilijoiden perustamista yhdistyksistä, jotka jeesaa loukkaantuneita taloudellisesti)
- comebackit (esimerkkinä juuri Ahonen)
- aikaa perheelle, rahatilanne hyvä
- politiikka (Juha Mieto)

Minua jäi juuri harmittamaan, kun en osannut/tajunnut pohtia näin laajasti. Ensimmäisenä tuli mieleen tiedotusvälineissäkin puhutuista ongelmista eli kuinka on vaikeaa päästä työelämään. Siitä sitten kirjoitin ehkä liikaakin. Kirjoitin noista edellisistä kohdista juuri tuosta työstä urheilun parissa ja siitä, että koulutus jää usein kesken sekä lisäksi uran jälkeisestä mediapelistä ja loukkaantumiseen päättymisestä (Itsekin tuon Helasen tapauksen toin esille). Tuskin nuo ainekset riittää 40pisteen esseeseen, vaikka niistä melkein 5 sivua saikin tehtyä melko vaivatta ilman turhaa tekstiä.
 

KIMPE

Jäsen
Itse pohdiskelen myös kauan aikaa tuohon kutoseen vastaamista, mutta ahkeran aivotyön jälkeen valitsin kuitekin nelosen eli Miksi Lähi-itään ei saada rauhaa? Josta lähti sitten sellanen kuuden sivun essee sensoreita kohti, omalla tyylillä kirjoittaen ja kaikkia vähän kritisoiden ja erinäisiä syitä siellä vallitsevaan tilanteeseen pohtien. Jälkeenpäin rupesin miettimään, että saikko tässä kokeessa olla yhtään omaa mielipidettä vai pitikö kirjoittaa tylsä ja pelkästään asiapitoinen vastaus? Tuskin oli myös oma valintanikaan kovin hyvä kun rupesin kritisoimaan kaikkia ja kirjoitin pääosin asiasta ironisesti kritisoiden Lähi-idän valtioiden päämiesten logiikkaa, jota ei kyllä ole viime aikoina ollutkaan.

TT:stä tuli 4+4+4 ja kerrottuna kolmella eli 36p, joten M odottaisi sieltä napsahtavan, jos E tulee niin sitten onkin jo isommat kekkerit.

Yleisesti ottaen aiheet olivat mielestäni hyvät ja paremmat kuin iloisessa Villisorsa-jutussa, josta ei oikein lähtenyt yhtään juttua tulemaan. Olivat aika yleismaailmallisia aiheita ja olettaisin, että suurin osa on vastannut kakkoseen, jossa oli aiheena Facebook.
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
- lihominen (esimerkkeinä Juti, Maradona ja Ronaldo xd)
Voi helevata! Unohdin tämän!

Muuten listasi oli hyvin pitkälti sama kuin omani, lisäksi otin mukaan kuningas alkoholin. Pituutta tuli rapiat neljä sivua, ja käsiala on iso.

Edit: Ai niin, käsittelin myös perheen suurta roolia "normaalielämän" rytmiin kiinni pääsemisessä, sekä mahdollista syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.

Edit2: Laitanpa nyt omat tekstitaidon pisteeni, kun se näyttää olevan tapana. 5-5-4. Ällää toivon ihan tosissani, mutta tuskin käyn itkemään, vaikka jäisin E:hen.
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Huomenna on tosiaan fysiikka, ja kaksi kurssia on vielä lukematta.... Huoh. Kai siitä jotain tulee. Huoh.
Siitähän tuli oikeasti jotain! Aika helppo koe, tosin muutamassa tehtävässä kaavoja piti hakea melko mututuntumalla. Tehtävä 5 aiheutti ehkäpä eniten päänvaivaa; mielestäni kappaleet olivat kiihtyvässä liikkeessä, vaikka niiden nopeus olikin nolla hetkellisesti. Laitoin siis vaunuun ja palloon nollasta poikkeavat kokonaisvoimat B-kohdissa, kun taas vaunu A-kohdassa oli IMO tasaisessa liikkeessä, eli kokonaisvoimien summa oli nolla. Vaikuttiko vaunuun tällöin kitkavoima, vaikka se olikin ilmatyynyradalla? Kuinka muut järkeilivät tämän tehtävän?

Tehtävä 10 meni aika hutaisten (messinki- ja alumiinipallo). Sain kulmaksi 19 astetta. Kohtalotovereita?

M on ensituntumalta aivan saavutettavissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös