Yliopistopelaajat SM-Liigassa - Mitä mieltä?

  • 27 448
  • 44

Räpylätassu

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Avalanche
SM-Liigassa on nähty viime vuosina kohtuullisen paljon pelaajia, jotka ovat siirtyneet Suomeen Pohjois-Amerikan yliopistosarjoista. Pelaajien joukossa on ollut tähtiä kuten Lee Sweatt ja Tim Stapleton, taitavia mutta laiskoja nuorukaisia kuten Alex Nikiforuk ja Mario Valery-Trabucco ja täysiä turhakkeita kuten Blake Gallaghner ja Eddie Del Grosso.
Saako yliopistosarjoista nuoria, suhteellisen valmiita, taitavia ja eteenpäinmeneviä pelaajia, jotka tulevat nöyrällä asenteella pelaamaan ja myös pärjäävät liigassa? Vai ovatko yliopistopelaajat liian pehmeitä, heikkoja ja kokemattomia liigaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta?
Henkilökohtainen mielipiteeni on tämä: Kun seura hankkii yliopistosta, se saa todennäköiseti paskaa käteensä. Mutta silloin kun se haku osuuksin kohdalleen, seurassa onkin yksi liigan parhaimmista pelaajista naurettavan halvalla sopimuksella. En näe mitään syytä, miksi liigaseurojen ei kannattaisi ottaa kesällä 1-2 yliopistopelaajaa try-outille. Jos natsaa, niin sopimus kouraan. Jos ei, niin lentolippu takaisin Amerikkaan. Mahdollisuudet on saada huippupelaajia halvalla ja siinä ei ole mitään menetettävää. Ihmettelen syvästi, miksi esimerkiksi SaiPa sekä muut liigaseurat, jolla ei mene hyvin taloudellisesti, eivät tee tätä. Jokerit hankkivat edellisenä kesänä kaksi try-out pelaajaa yliopistoista. Blake Gallaghner ei saanut sopimusta, kun kaverille ei ollut mitään käyttöä ja Jeremy Dehner (puolustaja) teki viime kaudella 21 tehopistettä, oli +14 tehotilastossa sekä oli Jokereiden parhaita puolustajia. Nyt pelaa 1. parissa Markus Nordlundin kanssa.
Pitäiskö liigaseurojen scoutata yliopistosarjoja tarkemmin, jos mahdollisuudet uuteen Lee Sweattiin ja Tim Stapletoniin ovat olemassa? Vai pitäisikö niistä hankkia pelaajia ollenkaan?

Keskustelu avattu, jatkakaa
 

Masculine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Yliopistosta tulleita tähtiä: Tim Stapleton, Lee Sweatt, Tim Thomas, Cory Murphy, Ben Eaves, Toni Söderholm
Yliopistosta tulleita runkopelaajia: Jeremy Dehner, Rob Hisey, Jason Guerriero


Yliopistosta tulee pääsääntöisesti pieniä pelaajia, jotka ovat hyviä luistelemaan. Juuri tämän kaltaiset pelaajat pärjäävät Sm-liigassa. Olin esimerkiksi Lukon hankkimasta Beechistä aika varma, ettei tule ainakaan kauhena nopeasti liigassa olemaan tähti, koska on niin iso ja tämän myötä liikkumiseltaan rajoittunut. Vaikka muilta ominaisuuksiltaan onkin ehdottomasti tähti ainesta.

Olen jo vuosia ihmetellyt miksei yliopistoista koiteta nykyistä enempää pelaajia hankkia, sillä sieltä saa todella halvalla pelaajia, jotka suostuvat tulemaan myös try-outille.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Rafalski nyt ainakin oli ihan ok.
 

forrest

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Panthers, Canadiens
Jeff Hamilton lienee ollut aikanaan varsin onnistunut hankinta Kärpiltä. Sen sijaan täksi kaudeksi suoralla vuoden sopimuksella Tapparaan tullut kahden markan kääpiö Jacob Cepis on toistaiseksi vaikuttanut varsin turhalta, varsinkin kun noita pörrääjätason pelaajia on muutenkin. Mutta kun halvalla sai. No vielä voi mieli muuttua kun mies jossain vaiheessa pääsee pelikuntoiseksi.
 

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Rafalski nyt ainakin oli ihan ok.

Rafalskin kohdalla kannattaa muistaa, että hän tuli Kerhoon Elitserienistä ja aloitti uransa yliopistosarjojen jälkeen Brynäsissä Allsvenskanissa. Hän oli siis ehtinyt pari kautta opetella täkäläistä kiekkoa ja ei siis ollut Suomeen tullessaan varsinainen yliopistopelaaja.

Parempi kysymyksenasettelu olisikin, kannattaako SM-liigaseurojen rekrytoida pelaajia suoraan yliopistosarjoista.
 

Rautapohkeet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itse ainakin olen tykännyt Kekäläisen tyylistä tuoda Jokereihin kesällä muutamia nuoria pelureita try-outille ja sitä kautta mahdollisesti sopimusta kehiin. Täksi kaudeksi ei sopparia saanut kuin Hetenyi, mutt lähetettiin takaisin. Edelliskesänä tulivat Gallagher ja Dehner, joista Dehner on ollut todella hyvä löytö.

Mielestäni joukkueiden kannattaa näitä kokeilla. Ei maksa paljoa ja löytyy jokin helmi ei sopimus ole kovin kallis. Low risk-High reward.
 

Epsilon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahti vs. Everybody
Ryan Lasch hankittiin viime kaudella yliopistosarjasta Elitserieniin (ja oli Södertäljen toiseksi paras pistemies), joten kyllä sieltä näitä kannattavia hakuja liigaankin saattaa löytyä.
 

wunderveba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Toivoisin Ilvekseenkin kesäisin tryoutille näitä yliopistopelaajia. Voisihan sieltä yhden kärkietjun hyökkääjän halvalla löytää.
 

Bronco

Jäsen
Ilveksessä pelaa tälläkin hetkellä yksi yliopistolöytö nimeltä Kai Kantola, joka ansaitsi paikkansa kokoonpanossa juuri try-outin kautta. On ollut omassa roolissaan hyvä ja henkilökohtaisesti toivon miehelle jatkosopparia vielä tämänkin kauden jälkeen.

EDIT: Näköjään myös Nils Bäckström on roudattu NCAA:sta. Hänen kohdallaan riittää vielä työtä.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kyllähän nämä yliopistopelaajat saattavat olla parhaimmillaan hinta-laatusuhteeltaan ihan huippuluokkaa joten ehdottomastihan noita sarjoja kannattaisi scoutata. Noista sarjoista näyttäisi tulevan tosiaan juuri noita pienikokoisia ja hyvin luistelevia kavereita, eli SM-liigaan aika käypäsiä pelimiehiä. Kyllä minä olen sitä mieltä että noita pelaajia kokeillaan jopa liian vähän tällä hetkellä, sieltä todennäköisesti löytyisi enemmänkin näitä "Sweatteja" ja "Stapletoneja" kun vaan joku viitsisi noita sarjoja paremmin scoutata.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Minkälaista perusliigaseuran skouttaustoiminta edes on? Pari ulkomaan (loma)reissua, joiden yhteydessä käydään katsomassa pari lätkämatsia ja loput tiedoista hankitaan eliteprospects'sta tai tutun tutulta?

Jenkkien yo-sarjoista löytyy varmasti paljon nuoria, halpoja pelaajia, joilta löytyy motivaatiota ammattilaiseksi. Kyseessä on kuitenkin iso kokonaisuus, joka taitaa suurimmalle osalle liigapomoista olla suuri tuntemattomuus.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Minkälaista perusliigaseuran skouttaustoiminta edes on? Pari ulkomaan (loma)reissua, joiden yhteydessä käydään katsomassa pari lätkämatsia ja loput tiedoista hankitaan eliteprospects'sta tai tutun tutulta?

Eiks nää seurat hommaakaan pelaajia jatkoajan nettiscouttien suosituksista?? Mää oon ainakin aina tässä mielessä tänne kirjoitellut...
 

Ferris

Jäsen
Muistelenko väärin, että aikanaan ainakin Kärpissä pelannut Steve Shirreffs oli myös yliopistotaustainen kaveri? Taisi pelata pari kolme kautta Suomessa eli voitaneen laskea onnistuneeksi hauksi?
 
Rafalski nyt ei sinänsä tähän ketjuun kuulu kun häntä ei hankittu "puoli-ilmaisena tuntemattomana yliopistopelaajaan" Suomeen. No tämän kaikki toki jo tiesivätkin.

Viime vuosien kovimpia nimiä, jotka ovat suoraan yliopistosarjasta hankittuja, mm. Tim Thomas, Cory Murphy, Tim Stapleton, Lee Sweatt, Jeff Hamilton, Jeremy Dehner, Justin Forrest, Jason Guerriero. Noista osa sitten niitä ihan kirkkaimpia helmiä. Jos laajennetaan otantaa hieman kauemmas menneisyyteen, niin pakko mainita myös Mark Jooris ja Darren Boyko sekä tietysti Tom Draper. Hekin kaikki suoraan yliopistosta SM-liigaan. Boykon kohdalla vieläpä sellainen erikoisuus, että siirtyi Kanadan yliopistoliigasta toisin kuin muut. Suomalaisista yliopistotaustaisia pelaajia ainakin Toni Söderholm ja Jarkko Ruutu.

Eli yhteenvetona, pari huippumaalivahtia pari timanttista puolustajaa ja jokunen huippuhyökkääjä löytynyt tästä "ale-laarista" aikojen saatossa.
 
Viimeksi muokattu:

Ferris

Jäsen
Viime vuosien kovimpia nimiä, jotka ovat suoraan yliopistosarjasta hankittuja, mm. Tim Thomas, Cory Murphy, Tim Stapleton, Lee Sweatt, Jeff Hamilton, Jeremy Dehner, Justin Forrest, Jason Guerriero.

Jos pilkkua haluaa nusaista, niin aikamonella noistakin on ollut AHL/ECHL-kokemusta ennen Suomeen tuloa. Toki ei kokonaista kautta, mutta 5-20 peliä yliopistouran viimeisen kauden perään. :)
 
Jos pilkkua haluaa nusaista, niin aikamonella noistakin on ollut AHL/ECHL-kokemusta ennen Suomeen tuloa. Toki ei kokonaista kautta, mutta 5-20 peliä yliopistouran viimeisen kauden perään. :)

Tiedostan tämän, mutta lasken heidät kyllä ihan "täysiverisiksi" yliopistopelaajiksi, jotka hankittiin sieltä suoraan Suomeen. Kävivät vain pelaamassa ammattilaiskaukalosa loppukaudelta muutaman matsin kun yliopistoura päättyi. Vähän eri asia kuin joku Rafalski, joka ehti tahkota Euroopassa kaksi kautta ennen Suomeen tuloa tai kuin Eaves, joka pelasi kaksikin kautta AHL/ECHL-tasolla ennen Suomeen saapumista.
 

Travel Boss

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, RU-38, NHL
Edellinen kausi ECHL/AHL:ssa.* Ilmeisesti Pori opetti ja päätti lopettaa kiekkoilun?

*=linkki vie ko.pelaajan statseihin NHL.com sivustolla.

Taitaa olla hiukan OT mutta Shiffers tosiaan löi hanskat naulaan Porin kauden jälkeen. Muistan kuulleeni, että kaverilla oli jotkut kohtuu hyvät paperit (Princetonista?) ja siirtyi kaukalosta suoraan New Yorkin pörssimaailmaan. Saattoi siinä tili ja maisemat vähän parantua.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Rafalski pelasi yhden kauden Euroopassa ennen SM-Liigaan tuloaan. Ei sinänsä kovin merkittävä asia ketjun kannalta, mutta kun täällä on jo kaksi kertaa väitetty, että kaksi kautta...
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suomalaisista yliopistotaustaisia pelaajia ainakin Toni Söderholm ja Jarkko Ruutu.
Ruutu tosin piipahti jenkkilässä ainoastaan yhden vuoden, joten samalla tavalla en pitäisi tätä yliopistopelaajana, mitä Söde.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
"Eaves, joka pelasi kaksikin kautta AHL/ECHL-tasolla ennen Suomeen saapumista."

Jos täällä aletaan pilkkua nussimaan, niin Ben Eaves pelasi junnukiekkoa Suomessa ja HIFK:ssa ennen yliopistoon menoaan..
 

mailman-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Ja eikös Sinuhe Wallinheimokin aloitellut uransa Jypin junnuissa, mutta nuorena poikana lähti sitten rapakon taakse opiskelemaan ja tuli suomeen sitten jenkkilän ja saksan kautta "valmiina" takaisin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös