Samoja näkemyksiä
@Proffa_20 kanssa, että Wilma Murtolle olisi ensi kaudella hyvä vakiinnuttaa ensi kaudella se taso sinne 4,80m tai 4,90m lukemiin. Ehkä 2-3 kauden päästä voidaan sitten vihdoin ja viimein odottaa sitä Murron 5 metrin ylitystä. Kärsivällisyyttä, hyvät yleisurheilun ystävät!
Kärivällisyyttä tosiaan. En tiedä, mutta aina välillä tuntuu, että näiden uusien huimien ennätystulosten syntyessä ne odotukset nousevat vähän liian korkealla ja liian epärealistisiksi ja liian nopeasti. Eli kun joku urheilija on ollut jollain tietyllä tasolla todella kauan ja sitten tekee uuden huiman ennätyksen, kenties jopa parantaa vanhaa ennätystään roimasti, aletaan sitten puhua jo jostain uusista vielä kovemmista ennätyksisät ja sitä kovemmista ennätyksistä ja tuloksista jne.
Esimerkkinä, vaikka Senni Salminen. Ennen tätä kautta Salmisen ennätys oli viime kaudella hypätty 14,04m. Tällä kaudella sitten paukkui hurjalla tavalla ja uudeksi ennätykseski kirjattiin jo ihan maailmanluokan tulos 14,63m. Tuossa on 0,59m ennätysparannus eli voidaan puhua jättimäisestä kehitysloikasta, jonka Senni tuolla parannuksella otti. Mutta onko Senni silti esim. omasta mielestäni tuon n. 14,6m tason hyppääjä? Ei minun mielestäni. Senni on ylittänyt urallaan (molemmat tällä kaudella) vain kaksi kertaa 14,5m sallituissa oloissa. Tuo 14,63m hyppy oli huikea piikki hyppy, mutta se perustaso on jossain siellä 14 metrin tienoilla. Siksi oli jopa omasta mielestäni hieman epärealistisa puheita, kun jotkut puhelivat, että Tokiossa olisi Sennillä mitali otettavissa ja mahdollisuudet hypätä jopa 14,70-14,80m laaki.
Tässä pitää nyt siis tosiaan muistaa, että Senni on hypännyt kaksi(?) kertaa urallaan yli 14,50 metrin. Ei siellä ole vielä sellaista varmuutta, rutiinia, kokemusta ja jatkumoa kehittynt, että Senni pystyisi joka kisassa olemaan sellainen perusvarma 14,5m hyppääjä. Ei se kehitys mene niin, että jos olet sellainen n. 14 metrin hyppääjä perustasoltasi, vedät yhden huikean piikkihypyn 14,6m paikkeille, niin, että sen jälkeen se looginen kehitys olisi ,että aletaan puhumaan jostain 14,8m hypyistä ja sitten 15 metristä...jne. Ensi kaudella Sennin pitää saada se perustaso sinne 14,5m tienoille ja sitten voidaan alkaa puhua uusista ennätyksistä ja jostain 14,8m hypyistä, kenties jopa ehkä lähennellä sitä maagista 15m rajaa...
Toinen esimerkki maailmalta voisi olla 110m aituri Grant Holloway. Holloway aitoi tällä kaudella Jenkkien mestaruuskisoissa tuon huiman ajan 12,81s mikä jää vain sadasosa sekunni Aries Merrittin ME:stä. Ja tämän hurjan juoksun jälkeen hevoset karkasivat monella jenkkimedioissa ja alettiin puhumaan ties mistä ajoista ja tähtipölystä yms. Nyt pitää muistaa, että Holloway on (lyhyen) uransa aikana alittanut 13 sekunnin rajan vasta kolme (3) kertaa! Ei tuossakaan voida puhua vielä mistään varmasta kovan tason suorittajasta, eikä siellä alla ole tarpeeksi niitä toistoja ja kropalla ei ole tarpeeksi tuntumaa siitä "uudesta tasosta" mikä on saavutettu etc.
Toki potentiaalin näkevät kaikki, sen on Hollowaylla aivan hirmuinen ja voipi olla, että jos (ja tod.näköisesti kun) tuon Merrittin ME:n rikkoo, niin siihen voi jopa tulla ihan roima ennätysparannus ja voi olla, että ei vielä siinäkään vaiheessa niitä alle 13 sekunnin juoksuja ole montaa vielä alla. Mutta ei tuossakaan Hollowayn tilanteessa voida vielä mielestäni puhua siitä, että se ME voi tulla hetkenä ihan seuraavassa kisassa, koska siellä ei ole sitä kovaa perustasoa alla, joka mahdollistaisi sen piikin. Toki nyt pitää vähän puhua edellistä virkettäni vastaan, mutta Hollowayn kohdalla se potentiaali on niin hurja, että se ME tosiaan voi tulla ihan missä kisassa tahansa, vaikka siellä ei olisi sitä varmaa alle 13 sekunnin perustaso alla, vähän kuten tuo aika 12,81s tuli aivan täysin puskista ja kukaan ei sitä odottanut.
Mutta jos vielä nopeasti verrataan esim. Merrittiin, niin tuolla huimalla kaudella 2012 Merritt alitti (12,80s ME juoksu mukaan lukien) 13 sekunnin rajapyykin ilmiömäiset kahdeksan (8) kertaa (jos lasketaan myös tuulitulokset niin yht. 10 kertaa)! Tuo on ennätys yhden kauden 13 sekunnin alituksissa (muuan Robles kakkosena, veti 2008 kaudella 7 kertaa alle 13sek). Tuossa kohdalla voitiin mielestäni puhua, että se uusi ennätys oli tuloillaan ihan milloin tahansa, koska se _perustaso_ oli siellä missä pitää, että on jo niitä toistoja ja suorituksia tarpeeksi alla etc. Eli tosiaan kärsivällisyyttä sekä pitkäjänteisyyttä tekemiseen ja sen perustason kautta, niin, että saa mahdollisimman paljon toistoja ja suorituksia alle (kroppa tottuu, saa kokemuksia miten tällä uudella kovemmalla tasolla pitää ehkä tehdä asioita eri tavalla, kuin aiemmin jne.), kun se taso on kehittynyt ja parantunut jne. Wilma Murrolle ensi kaudella tavoitteeksi tason vakiinnuttaminen sinne 4,70-4,80m paikkeilla ja Senni Salmiselle se perustaso sinne 14,50 metrin paremmalle puolelle.