Mainos

Yleisurheilukausi 2021

  • 276 224
  • 2 156

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Miten asiaan enemmän perehtyneet näkee keihäänheiton tulevaisuuden? Nytkin Lahden GP-kisoissa kasikymppinen puhkaisematta ja arvokisamitalia ei ole tuoneet kuin jo uransa lopettaneet tai lopettamassa oleva Ruuskanen. Noustaanko tästä vielä maailman kärkeen tai välittömään tuntumaan edes, vai onko tämä laji seuraava mäkihyppy? Massaa kai kuitenkin harrastajissa riittää vielä verrattuna mäkihyppyyn kuitenkin.

Sanoisin että mahdoton ennustaa. Ei ole seuraava mäkihyppy, koska harrastajia ja lahjakkuuksia on. Mutta välttämättä kenestäkään lahjakkuudesta ei tule huippua, ja välttämättä mitaleita ei tule vuosikymmeniin.

Pitää myös muistaa että vaikka 80- ja 90-luvuilla kultia ja himmeämpiä mitaleita tuli ovista ja ikkunoista, niin maailman kärjessä oli aina se yksi heittäjä kerrallaan. Tai parhaimmillaan kaksi. Huipun takana taso oli laajempi toki myös, eli niitä kasikympin ylittäjä oli puolijoukkueellisen verran kesässä. Nykyään enää muutama kesässä. Mutta silti Suomen taso on kovempi keihäässä kuin satunnaisen Euroopan maan.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Jos tähän vielä lisäisi ottelut ja kilpakävelyt, niin otteluissa vaan naisiin 2 tai 3 edustajaa (Maria Huntington, Saga Vanninen + Miia Sillman). Kilpakävelyihin uskon Suomen saavan sekä miehiin (Aleksi Ojala, Aku Partanen ja Jarkko Kinnunen) että naisiin (Anniina Kivimäki ja/tai Tiia Kuikka) edustuksen.
Sekä Arttu Vattulainen maratonille.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Jos tähän vielä lisäisi ottelut ja kilpakävelyt, niin otteluissa vaan naisiin 2 tai 3 edustajaa (Maria Huntington, Saga Vanninen + Miia Sillman). Kilpakävelyihin uskon Suomen saavan sekä miehiin (Aleksi Ojala, Aku Partanen ja Jarkko Kinnunen) että naisiin (Anniina Kivimäki ja/tai Tiia Kuikka) edustuksen.
Kyllä ja jos positiivinen vire yleisurheilussa säilyy, niin mikä ettei joukkueeseen voisi mahtua Aaron Kangaskin, henkinen jumi saattaa kadota yhdessä yössä. Mutta epätodennäköisimmän edustajan titteli menee varmaan veljelle. Tai olisiko sellainen Samuel Purola pinkomassa ihmepiikkareillaan kovempaa kuin Warholm aidoissa.
 
Viimeksi muokattu:

Iggy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
En voi tajuta että Joonas Rinne on vasta 26-vuotias. Tuntuu että se on kiertänyt näitä kisoja ainakin 15 vuotta. Upea juoksu hemmetin kylmässä, sateessa ja tuulessa.

Tämä pääsee allekirjoittaneenkin monesti yllättämään. Ensimmäisen kerran noteerasin Rinteen, kun oli Lahdessa juoksemassa muutama vuosi sitten. Tuolloin sijoittui jonnekin sijoille 4-5. Siinä juoksujen jälkeen kun menimme kentälle laitteistoa purkamaan niin huomasimme, että eräs juoksija oksentaa kentän reunalla. Se oli Joonas Rinne, noin 20 minuuttia maalintulon jälkeen. Siitä jäi mieleen, että tämä juoksija kykenee kyllä jättämään aivan kaiken radalle, lähes kirjaimellisesti.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Huomioni kiinnittyi siihen että 400 metrin mittaisilla ja sitä lyhyemmillä juoksumatkoilla tavoiteltu urheilijamäärä on 36 joka ei ole kahdeksalla jaollinen luku. Onko Münchenissä yhdeksän rataa joista käytetään kaikkia? Alkueristä 18 välieriin joista yhdeksän finaaliin?

Vai olisiko niin, että kovimman tilastoajan miehet suoraan välieriin? MM-kisat ovat vain pari viikkoa ennen, järjestäjät varmasti toivovat, että kovimmat nimet tulisivat viivalle myös EM-kisoissa.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Vai olisiko niin, että kovimman tilastoajan miehet suoraan välieriin? MM-kisat ovat vain pari viikkoa ennen, järjestäjät varmasti toivovat, että kovimmat nimet tulisivat viivalle myös EM-kisoissa.

Näinhän se varmaan on. Tai ainakin viimeksi olympiakesän EM-kisassa (v. 2016) se meni näin. Paska ja epäreilu systeemi mutta minkäs teet.
 

Tuplatorkkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Jets, Red Wings, Bayern
Mutta silti Suomen taso on kovempi keihäässä kuin satunnaisen Euroopan maan.
On täällä varmasti enemmän niitä tasaisia 75 metrin heittäjiä, mutta kärjestä en ole niin varma. Tulevat EM-kisathan sen tulee näyttämään, missä Suomi menee tällä hetkellä Euroopan tasolla keihäässä.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa

Läspän heitossa on kyse pienestä tekniikkavirheestä, joka tällä hetkellä tekee heitoista hurjan näköisiä. Seppo Räty on hieman Läspää pidempi, 186 cm, kun taas Läspä on 181/90 mitoiltaan. Mutta kun kaveri saa voimaa varteensa lisää, silloin voimme todella odottaa isoja asioita. Vauhti kompensoi voiman puutetta, kun molemmat yhdistetään, silloin voimme nähdä historian toistavan itseään.

Jos teoretisoidaan, keihäänheitossa on kyse mahdollisimman suuren lähtönopeuden (n. 30m/s) saamiseksi oikealla lähtökulmalla (36-37 astetta) , yhdistämällä heittäjän juoksunopeus pönkän eli tukipisteen kautta vartaloon ja viime kädessä käden nopeaan liikkeeseen. Tämän asian toteuttaminen on vaikeampaa kuin mitä se kuulostaa. Monet nykyheittäjät panostavat vauhtiin, heiton laadun kustannuksella, jolloin tukipisteen käyttö ei oikein onnistu parhaalla mahdollisella tavalla. Heiton menevät hieman ylitse.

Räty taas teki päinvastoin, varsin hidas vauhti yhdistettynä maksimaaliseen voimantuottoon heittohetkellä, jolloin keihään oli pakko läpäistä ilma vaikka savuten. Teknisesti ei varmasti parasta, mutta kun keihään heittonopeus on suuri, silloin se korvaa vähäisemmän vauhdin. Suomalaiset heittäjät ovat keski- tai jopa pienikokoisia, jolloin saattoliikkeessä hävitään ulottuvuudessa muutama sentti. Tämäkin ongelma pitäisi korjata voimantuotolla eli siis voimaharjoittelulla. Nopeusominaisuutta ei saisi kuitenkaan voimaharjoittelussa hukata, käden liikkeen täytyy olla kuin piiskansivallus. Pienikokoisuus vaikuttaa tietenkin myös keihään lähtökorkeuteen, mutta tälle asialle ei voi mitään, semminkin kun ainoa todella pitkä heittäjämme on jatkuvasti lekurilla. Miehet eivät edes osaa käyttää korkokenkiä.

Läspä voisi siis korvata puuttuvan voiman (suhteessa Rätyyn) nopeudellaan, mutta hänen pitäisi kyetä yhdistämään vauhti ja tukipisteen oikea käyttö. Kyse on varmaan sadasosasekuntien ongelmasta. Joku Zeleznyhän veti aina maahan kuin joku pesäpalloilija, mutta hänen vetonsa oli ehtinyt lähteä ennenkuin tukipiste katosi alta. Vaikea tekniikka tuokin. Itse luotan enemmän Rädyn metodiin, käynti punttisalilla auttaa, pikajuoksuharjoittelu ei niinkään. Kalori on sekin energiaa, kunhan se sijoittuu oikeaan paikkaan ruumiissa.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Ranskan Sasha Zhoya pinkoo 110m aitafinaalissa jälleen uuden U20-maailmanennätyksen 12,72s

Jo eilen välierissä Zhoya rikkoi tuon Belocianin ja Thomasin 12,99s ME:n ajalla 12,93s mutta nyt finaalissa höylätäänkin ihan kunnolla pois tuostakin ajasta. Pariisi saa kenties jo vuoden 2024 olympialaisiin aika hyvän keulahahmon Zhoysta itselleen, jos kehitys jatkaa nähdyn kaltaisena. Aihio on aika hurja ja mielenkiinnolla odotan, kun alkaa juoksemaan ihan miesten aitoja, että miltä se meno sitten näyttää.


 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tänään siis päättyvät nuorten MM-kisat ja voidaan luoda katsaus menestykseen. Toki vielä pari kilpailua on suomalaisilla jäljillä, mutta näistä ei voida odottaa ainakaan mitalia. Tosin Salmiselle mitalimahdollisuus on olemassa, mutta mahdollinen mitali ei kuitenkaan muuta mitään seuraavasta pohdinnasta.

Tosiasia on, että noin 40% yleisurheilumitaleja Tokiossa saaneista maista oli poissa MM-kisoista, mukaan luettuna USA, Saksa ja Iso-Britannia. Tämä ei kuitenkaan näytä vaikuttavan (maailmantilaston mukaan) mitään Suomen mitalisaaliiseen, joka on erittäin suuri. Suomi sijoittuu mitalitilastossa hyvin korkealle, kuin sadan vuoden takaisessa yleisurheilussa. Jopa Alasaaren seiväshopea olisi mahdollinen, vaikka kaikki parhaat olisivat olleet mukana, sillä hän on maailmantilaston viides.

Näissä kisoissa erottuu Suomelta Viisikko, joka tulevaisuudessa, ehkäpä jo seuraavalla olympiadilla, tuottaa paljon ilonaiheita yleisurheilun ystäville ja gloryhunttaajille.

Suomen urheilun ykköstähti on tulevaisuudessa Silja Kosonen. Hänestä voi tulla jopa Wlodarczykin kaltainen dominaattori lajiinsa, mutta ainakin hänestä voi tulla oman lajinsa Ståhl, jolta voidaan aina arvokisoissa odottaa mitalia.

Kakkostähtemme on Saga Vanninen, maailman kärki hänkin, ehkä lahjakkain lupauksemme, Suomen Kluft. Mutta koska laji on loukkaantumisherkkä ja kilpailunakaan ei salli epäonnistumisia, silloin mitaleita ei voida odottaa samaan tahtiin kuin Kososelta.

Kolmostähtemme lienee Ilona Mononen. Vaikka hän ei ollut nyt lähelläkään mitalia, EM-kisoissa häneltä voidaan joskus odottaa mitalia. Maailman kärjen tavoittaminen lienee utopiaa, mutta hän voisi ylittää Kuivistonkin saavutukset maailmantasolla.

Janne Läspä olisi myös kultamitalisti, vaikka kaikki maat olisivatkin olleet mukana. Läspä tyyppinä saattaisi viimein muuttaa tilannetta, jossa nuoret lupauksemme eivät millään saavuta maailman kärkeä. Läspästä voisi parhaimmillaan tulla Kimmo Kinnusen seuraaja, uransa huipulla kamppailemassa jopa MM-kullasta.

Juho Alasaari on seiväshyppymme suurlupaus, mutta jos tarkastellaan historiaa, näitä lupauksiakin on ollut verraten paljon. Silti jo 570 on ollut mahdotonta suurimmalle osalle heistä. Kun maailman kärki liikkuu kuudessa metrissä, silloin on realistista odottaa Juholta EM-kilpailussa finaalipaikkaa. Aina voi sattua yllätyksiä, jolloin mitalikin olisi mahdollinen edellyttäen, että Alasaari kykenee vakiinnuttamaan tasonsa 570-580 tasolle.

Sen lisäksi on muita lahjakkaita urheilijoita, joita varmaan nähdään arvokisoissa enemmänkin. Heidän sijoituksiinsa toki poissaolot vaikuttivat varsin suuresti. Juoksumatkoilla tilanne ei ole niin hyvä kuin mitä näissä kisoissa sijoitusten puolesta nähtiin. Esimerkiksi Santtu Heikkinen on 1500 metrillä maailmantilaston 42., edellään vain viisi kenialaista ja muista maista korkeintaan sallitut kolme, eli näissä kisoissa tie olisi varmaan pysähtynyt alkueriin.

Poimintana voidaan ottaa Anni-Linnea Alanen, joka on maailmantilaston 4., mutta floppasi täysin näissä kisoissa jääden 10 metriä kauden parhaastaan. Asian voisi kuitata normaalina nuoren urheilijan tason ailahteluna, jossa sääolosuhteet olivat osatekijänä. Mutta kun myös Suomen toinen edustaja jäi viitisen metriä parhaastaan, herää epäilys, että naisheittäjien tekninen osaaminen on varsin keskinkertaista tasoa ja siksi heilahtelu vaikeissa olosuhteissa on suurta. Sinänsä tyttöjen taso on keihäässä kova, mutta taaskaan ei kyettäne edes yhtä heittäjää saada nostamaan tasoaan yli 60 metrin vakiotasoon. 60 metriä naisilla on huippusuoritus, miehillä taas 80 metriä. Tarvitsisiko Suomi keihäsoppia jostain muualta, vaikkapa Saksasta?
 
Viimeksi muokattu:

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Tarvitsisiko Suomi keihäsoppia jostain muualta, vaikkapa Saksasta?
Ei kai keihään ongelma ole osaaminen? Lajivalmentaja Piirosen ulkomaalaiset urheilijat olivat 90 metrin ukkoja, ja nytkin nuorissa on tullut lupaavia tuloksia. Maailman kärki on toki todella kaukana, mutta silti Suomi on miesten keihäänheitossa maailman parhaita maita edelleen. Naisissahan nyt mitään tulosta ei sitten Ingbergin ja Tarvaisen päivien juuri ole tullutkaan.

Keihäs on maineensa vanki, koska se on niin pitkään ollut ainoa yleisurheilulaji, josta mitaleja voi odottaa. Ehkä tilanne Kososen ja Vannisen myötä muuttuu.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Ei kai keihään ongelma ole osaaminen? Lajivalmentaja Piirosen ulkomaalaiset urheilijat olivat 90 metrin ukkoja, ja nytkin nuorissa on tullut lupaavia tuloksia. Maailman kärki on toki todella kaukana, mutta silti Suomi on miesten keihäänheitossa maailman parhaita maita edelleen. Naisissahan nyt mitään tulosta ei sitten Ingbergin ja Tarvaisen päivien juuri ole tullutkaan.

Keihäs on maineensa vanki, koska se on niin pitkään ollut ainoa yleisurheilulaji, josta mitaleja voi odottaa. Ehkä tilanne Kososen ja Vannisen myötä muuttuu.
Kyllä kai yleensä päävalmentaja pitää systemiään parhaana eikä näe siinä mitään ongelmia. Naisten keihäässä kuitenkin ollaan hukattu Tiina Lillakista alkanut huima menestys, jokin syyhän siihenkin täytyy olla. 20 vuotta suomalainen naiskeihäänheitto oli mitalikannassa, sitten ollaan hukattu jo kaksi heittäjäsukupolvea. Olisiko sekin syynä, ettei osata etsiä menestyjiä kaikista heittjätyypeistä, vaan keskitytään ehkä tiettyyn prototyyppiin, josta ei vain saada menestystä.

Tämä ajatus tuli mieleen, kun katselin Sanne Erkkolan suoritusta. Voisiko voimaheittäjissä olla tulevaisuus? Lillakin habituksen omaavat heittäjät ainakin loistavat poissaolollaan naisissa.

Heidi Salmisen aika on maailmantilaston 2. Hän olisi siis kilpaillut mitaleista myös parhaiden paikalla ollessa (toki myös moni muukin olisi finaalissa parantanut tuloksiaan). Uskomaton ennätysparannus. Lehikoinen saa kovan kirittäjän aitoihin. Nyt sitten myös pakollinen mutta... Tiedämme myös, että kaikki pikajuoksijat eivät saa nauttia lääketieteellisen osaamisen tuloksista. Joten Salmisellakin matka maailman huipulle on turhan paljon kivisempi kuin mitä se olisi ilman tätä tilannetta.
 
Viimeksi muokattu:

Logan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Filip Kadera & Jan Lukas
On kyllä mielenkiintosta seurata miten urheilijat kehittyy. Eikös suomalaiset ole aika hyvin junnuissa pärjänny vuosien aikana? Aikuisiin ollu hiljasempaa. Tosta 400 metrin juoksusta vielä, kävin itse juoksemassa ja käsiajalla 49,5. Jotain on pielessä jos maan kärkityypit menee 47 aikoihin.
 

morukara

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Melkonen kisarupeama Heidi Salmiselta. Jollain lailla ratajuoksut, pikamatkat, aidatut ja menestyminen niissä säväyttää.

Sitten taas mihin rutiini asettuu ja kuinka kehitys tapahtuu. Joka tapauksessa, nyt on kaks nuorta naista tälle matkalle ottamaan yhteen kotimaan kisoissa ja se tuppaa olemaan hyvä asia niin urheilun kuin viihdearvon suhteen.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
On kyllä mielenkiintosta seurata miten urheilijat kehittyy. Eikös suomalaiset ole aika hyvin junnuissa pärjänny vuosien aikana? Aikuisiin ollu hiljasempaa. Tosta 400 metrin juoksusta vielä, kävin itse juoksemassa ja käsiajalla 49,5. Jotain on pielessä jos maan kärkityypit menee 47 aikoihin.

Tuolla ajallasi pääsisit mukaan Kalevan Kisoihin. Mielenkiinnosta, paljonko treenaat ja minkä ikäinen olet?
 

Harzan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joe DeLoach
On kyllä mielenkiintosta seurata miten urheilijat kehittyy. Eikös suomalaiset ole aika hyvin junnuissa pärjänny vuosien aikana? Aikuisiin ollu hiljasempaa. Tosta 400 metrin juoksusta vielä, kävin itse juoksemassa ja käsiajalla 49,5. Jotain on pielessä jos maan kärkityypit menee 47 aikoihin.
Täh? Treenaat siis lajia tosissasi?
 

Majoneesi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki voijjaan tuhota
Olisi parannusehdotus tällaisiin viesteihin. Eli voisi mainita sen juostun ajan (ja vaikka sen ME:n myös) itse viestissä ettei tarvitse turhaan klikkailla IS:n linkkejä.

Olen samaa mieltä, hyvä huomio!

Yöllinen kuumeinen kontribuutioni yleisurheilun kausiketjun alttarille jäi noin viittä sadasosaa vastaavan määrän vajaaksi. Minäpäs reippaana henkilönä korjaan puutteen.
 

Analyytikko_

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, QPR, ManU, Hertha BSC
Tänään siis päättyvät nuorten MM-kisat ja voidaan luoda katsaus menestykseen. Toki vielä pari kilpailua on suomalaisilla jäljillä, mutta näistä ei voida odottaa ainakaan mitalia. Tosin Salmiselle mitalimahdollisuus on olemassa, mutta mahdollinen mitali ei kuitenkaan muuta mitään seuraavasta pohdinnasta.

Leikkasin hieman kappaleita pois, jotta ei tule ylipitkää lainausta. Hyvää pohdintaa ja monesta asiasta samaa mieltä.

Itse olen kisoja seuratessa ja mitalisateesta nauttiessa miettinyt, että mitä me teemme Suomessa väärin, kun nämä selkeästi lahjakkaat ja junioreina menestystä niittäneet yleisurheilijat eivät enää aikuisina pärjää samalla tavoin. Loukkaantumiset, eivät pysty keskittymään harjoitteluun, taloudelliset asiat vai mikä?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös