Yleisesti tuomarilinjasta

  • 2 053
  • 16

profiler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ajattelin laittaa tämän omana otsikkonaan, vaikka jutussa mainitusta otteluparista keskustellaan jo toisaalla. Tämä kuitenkin pyrkii olemaan asiaa hieman yleisemmällä tasolla käsittelevä kirjoitus.

Tuomareista keskustelu tai lähinnä heidän haukkumisensa liigavalmentajien toimesta alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Ilmeisesti valmentajien joukossa uskotaan tällaisen psyykkaamisen tehoavan, eli toisin sanoen he uskovat tuomareiden olevan ammattitaidottomia. Käytetään nyt tässä esimerkkinä Jokerit-Kärpät otteluparia, koska allekirjoittanut on sitä ilmeisistä syistä tiiviisti seurannut.

Otteluparissa kumpikin valmentaja on valjastanut median työvälineekseen saadaseen tuomaristolta edes sen pienen edun. Tuskin kumpikaan uskoo tuomareiden tietoisesti ryhtyvän mihinkään tukioperaatioihin, mutta mielikuvia pitää luoda. Itse asiassa Westerlund aloitti tämän jo kuukausi ennen pleijareita.

Westerlundin teesi: Tämä on kaukalopalloa!

-Kuinka voi väittää, ettei taklata saa, kun sitä ei edes yritetä tehdä. Jokereiden sarjassa saamista 20 kakkosesta kaksi on tullut taklausrikkeistä (ryntäys (Rita 2.ott) ja laitataklaus (Varis 3.ott). Toki väittämällä voi tarkoittaa myös muuta kovaa pelaamista, mutta taklaukset kuitenkin ovat se jääkiekon ja kaukalopallon eron perusta.

Heikkilän teesi: Jokerit lyö päähän!

-Kärppien omat laskelmat osoittivat Jokereiden syylistyneen 27 päähän kohdistuneeseen rikkeeseen Oulussa. Entä sitten? Ilman tietoa rikkeen kriteereistä, Kärppien omien vastaavien määrästä ja tällaisten rikkeiden ottelukohtaisesta keskiarvosta, on tuollainen ilmaan heitetty luku täysin irrelevantti. Jokainen jääkiekko-ottelussa käynyt tietää, että välillä saatetaan vastustajaa tönäistä nyrkillä takaraivoon tai niistää nenä maalinedessä, välillä saattaa puhdaskin taklaus (olkapää) osua päähän. Nämä eivät kuitenkaan ole alun esimerkkien kohdalla vaarallisia, eivätkä viimeisen esimerkin kohdalla laittomia. Jos kaikki tällaiset lasketaan saadaan varmasti erilainen luku, kuin laskemalla todellisen vaaran aiheuttaneet kyynärpäätaklaukset tai vastaavat rikkeet.

Enemmänkin keskustelun pitäisi keskittyä liigan sallimaan kiekottoman tai kiekollisen pelaajan estämiseen mailaa käyttämällä. Niin kauan saa ronkkia, kunnes vastustaja kaatuu tai ainakin horjahtaa pahasti. Toisaalta pienikin hipaisu voi johtaa jäähyyn, jos se johtaa huonossa tasapainossa olleen vastustajan kaatumiseen. Sitten vielä ihmetellään epäurheilijamaisesti hyppiviä jääkiekkoilijoita...

Tästä löytyy hyvät esimerkit ensimmäisestä Jokerit-Kärpät 1/4-finaalista. Kummankin joukkueen ensimmäiset jäähyt olivat täysin identtiset keskenään. Puolustavan joukkueen pelaaja voittaa kaksinkamppailun ja lähtee nostamaan hyökkäystä. Tätä avittaakseen joukkuetoveri taklaa kevyesti kaksinkamppailun hävinnyttä pelaajaa, joka on siis lähdössä takaa-ajoon. Vastustaja kaatuu ja tuomarin käsi nousee. Sen jälkeen sama asia tehdään myöhemmin ottelussa kummankin toimesta kymmeniä kertoja asettamalla maila peräänluistelevan vastustajan kainaloon ja aloittamalla liuku hiihtohississä -> ei yhtäkään jäähyä. Jos haluttaisiin suosia hyviä pelaajia, pitäisi linjan ola päinvastainen. Minäkin osaisin laittaa mailan kenen tahansa liigapelaajan kainaloon ja liukua perässä, mutta eteenluisteleminen vaatii luistelunopeutta ja -taitoa sekä ennenkaikkea pelisilmää ja ajoitusta.

Minun mielestäni tuo ei ole jääkiekkoa, toisaalta ei myöskään kaukalopalloa - vaan rusettiluistelua. Jokaisella on oma pari jonka kanssa käsikädessä kierretään ympäri kaukaloa. Ei siitä voi yksittäisiä tuomareita syyttää. Sen verran yleistä se on viimeiset pari vuotta ollut, että sormella voisi osoittaa yhteisiä päätöksiä tai lähinnä päättämättä jättämisiä - ts. liigaa. Ei kaksi tuomaria ole siihen mikään ratkaisu. Mitä väliä sillä on, että neljä silmää näkee rikkeiden tapahtumista, jos rikkeen määritelmä on tällainen. Toki se on kiva, että määritelmän mukaisista rikkeistä saadaan suurempi osa poistettua, mutta ei se ole vastaus tähän ongelmaan niin kauan kuin itse määritelmä on väärä. Väittäisin että yksi tuomari, joka tekee pelaajille selväksi, ettei mailahäirintä ole sallittua, olisi suurempi pelote rikettä harkitsevan pelaajan takaraivossa, kuin kaksi tuomaria, jotka viheltävät rikkeen pois vain vastustajan kaatuessa. Tieto siitä että rangaistus napsahtaa aina, kun jää kiinni on siis suurempi pelote kuin se että jää useammin kiinni, mutta saa rangaistuksen vain silloin tällöin.

Mitä Jokerit-Kärpät ottelupariin tulee, niin on aivan selvää että iso osa Kärppien menestystä on nimenomaa sitä, että he osaavat hyödyntää vallitsevan tuomarilinjan Jokereita paremmin. Jokereissa on paljon isoja, vahvoja pelaajia, joiden tasapaino on luonnollisesti parempi kuin pienillä pelaajille. Kun tähän lisätään vielä valmentajien pelifilosofia loppuun asti taistelemisesta on lopputulos ilmeinen. Jo runkosarjassa Jokereiden hyväksi vihellettiin vähiten ylivoimia. Lisäksi kun huomioidaan se, että Kärpät perustaa taktiikkansa kovaan puolustamiseen ja vastahyökkäyksiin, on itsestään selvää että he hyötyvät mailahäirinnän sallimisesta tässä osapuolessa enemmän.

Älkääkä nyt ymmärtäkö väärin. En minä itke sitä että Kärpät pelaavat väärin. Sallituin keinoinhan sitä pitääkin pelata parhaalla mahdollisella tavalla. Päinvastoin, minä itken sitä, että Jokerit koostuu vääränlaisista pelaajista, jotka eivät sovellu vallitsevaan tuomarilinjaan. Lisäksi ihmettelen jostain syntynyttä (mielestäni väärää) käsitystä siitä etteivät he saisi taklata.

Toisena vuodatuksen kohteena on SM-liiga, joka sallii edellä kuvatun kaltaista peliä. Tähän kohteeseen on luonnollisesti syynä se, että kannattamani joukkue on ajautunut vaikeaan tilanteeseen. Ja tässä on YHTENÄ vaikuttavana osana ollut juuri tuomarilinja. Toisaalta taustalla on myös pelko lajin viihdearvon romahtamisesta ja kenties jopa suomalaisten kansainvälisestä menestyksestä, mutta tuskin asiaa kovasti parjaisin jos Jokerit hallitsisi linjan hyväksikäytön muita paremmin.

Jottei menisi täysin liigan parjaamiseksi, voisi nostaa runkosarjan viimeisiltä kierroksilta muutaman tapahtuman, jotka vihjaisevat liigan ottaneen entistä sallivamman linjan koviin puhtaisiin taklauksiin. Onkohan viimeisen kymmenen vuoden aikana annettu yhtään viiden minuutin jäähyä ilman mukana tulevaa prk:ta. Nyt lyhyen ajan sisään kaksi (ilmeisen) puhdasta, mutta loukkaantumiseen johtanutta taklausta palkittiin viitosella ilman tuota maagista kirjainyhdistelmää. Onkohan tuomareille annettu ohje jättää prk antamatta, jos taklaus heidän mielestään näyttää puhtaalta, mutta jäähy on paikallaan tilanteen rauhoittamiseksi. Toisaalta voisihan sitä antaa pelkän kakkosen tai ei mitään... Joka tapauksessa askel oikeaan suuntaan. Kun tähän lisätään se, että taklauksista joista on saatu 5+prk, hyvin harvoin saa pelikieltoa päälle, tuntuu liiga antavan signaalin että puhtaat kovat taklaukset ovat sallittuja, mutta eivät kannattavia. Ja samalla ymmärtävänsä sen, että pahannäköisissä tilanteissa hyvin usein on taklattavalla oma osuutensa.
 

theref

Jäsen
Muutamia kommentteja

Niin, nämä kommentit tulevat nyt ihan omasta päästä, mutta toivottavasti jollakin tavalla liittyvät tuohon pitkään, mutta kuitenkin ansiokkaaseen kirjoitukseesi.

Sääntökirjan mukaan ryntäyksestä ei tuomita automaattista pelirangaistusta käytöksestä kuten useimmista kuista rikkeistä loukkaantumisen sattuessa.

Toiseksi, tuo tuomarilinja. Ennen jokaista kautta liigatuomarit palaveeraavat liiga-valmentajien kanssa liigan erotuomarijohtajan johtamana, ja siellä aika pitkälle päätetään mikä on tuomarilinja kullakin kaudella. Päätetään asiat joihin puututaan tarkemmin kuin muihin. Eli kauden tuomaritoiminna "pääteemat" jotka ovat myöskin luettavissa SM-Liigan sivujen tuomariosiosta.

Päätettiin mitä päätettiin, kun kausi alkaa, mikään ei kelpaa valmentajille. Paineet ovat niin kovat, että ennen kauden alkua yhteisesti sovitu asiat unohtuva ja kaikki paska heitetään tuomarien niskaan.

Viime kausi oli paras. Yhteisesti sovittiin, että kiekottoman miehen estämisiin puututaan ankaralla kädellä. Näin tehtiin tuomarien toimesta, ja mitä tekivät valmentajat? Syyttivät tuomareita linjasta jonka mukaan kiekotonta pelaajaa ei saa estää yhtään!

Olen sitä mieltä, että nämä alaverit ovat aika turhia. Siellä tuomarit ja valmantajat tutustuvat toisiinsa ja sopivat yhteisistä pelisäännöistä. Kuitenkin, vain toinen osapuoli noudattaa niitä ja toinen moittii. Outoa, eikö?

Tuomareita on helppo syyttää. Kuitenkaan, tilanne ei ole läheskään niin yksioikoinen kuin valmentajat antavat ymmärtää. Tuomareillekin sattuu aina lipsahduksia sitä ei kukaan kiistä. Miksi kuitenkaan valmentajat eivät koskaan voi myöntää tekevänäsä virheitä? Minä vaan kysyn...
 

profiler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kommentteja

"Sääntökirjan mukaan ryntäyksestä ei tuomita automaattista pelirangaistusta käytöksestä kuten useimmista kuista rikkeistä loukkaantumisen sattuessa."

Näinhän se on. Pointti vain oli siinä, että on se kumma jos ei viimeiseen kymmeneen vuoteen ole ollut yhtään vastaavaa "ryntäystä". Sehän on täysin tuomarin päätettävissä, minkä syyn ilmoittaa - minuutit ratkaisevat. Jos haluaa antaa taklauksesta 5+prk -> laitataklaus tai taklaaminen selästä, jos taas haluaa antaa 5min ilman prk -> ryntäys. Joten on vain tullut mieleen, että josko tässä asiassa olisi annettu jonkilainen ohje, kun kerran julkisuudessa on paljon valiteltu taklauksien puutteesta.

"Toiseksi, tuo tuomarilinja. Ennen jokaista kautta liigatuomarit palaveeraavat liiga-valmentajien kanssa liigan erotuomarijohtajan johtamana, ja siellä aika pitkälle päätetään mikä on tuomarilinja kullakin kaudella. Päätetään asiat joihin puututaan tarkemmin kuin muihin. Eli kauden tuomaritoiminna "pääteemat" jotka ovat myöskin luettavissa SM-Liigan sivujen tuomariosiosta.

Päätettiin mitä päätettiin, kun kausi alkaa, mikään ei kelpaa valmentajille. Paineet ovat niin kovat, että ennen kauden alkua yhteisesti sovitu asiat unohtuva ja kaikki paska heitetään tuomarien niskaan.

Viime kausi oli paras. Yhteisesti sovittiin, että kiekottoman miehen estämisiin puututaan ankaralla kädellä. Näin tehtiin tuomarien toimesta, ja mitä tekivät valmentajat? Syyttivät tuomareita linjasta jonka mukaan kiekotonta pelaajaa ei saa estää yhtään! "

Kuten tuon kirjoituksen aloitinkin, niin valmentajista kaikki lähtee. Se että valmentajat eivät luota tuomareiden ammattitaitoon, vaan uskovat voivansa räksytyksellään vaikuttaa on puolestaan sen perusta. Tämä kertoo toisaalta tuomari-institution toisaalta SM-liigan heikkoudesta. Ammattituomarit voisivat olla ratkaisu ensimmäiseen, mutta enemmän voitaisiin tehdä sillä että joukkueet saadaan noudattamaan yhteisesti sovittuja asioita vaikka tarkoitus vaatisikin kovia otteita (=toimitsijakieltoja). Mitä palavereihin tulee niin niiden teho varmasti kasvaisi, mikäli niitä olisi hieman useammin kuin vain kauden alussa. Nyt tuo mediassa räksyttäminen tuntuu ainoalta vaikuttamiskeinolta kesken kauden, ollen samalla niin tunteiden ja taka-ajatusten kyllästämää, että varsinaista asiaa on mahdotonta rivien välistä löytää. Sen sijaa esimerkiksi neljästi vuodessa (vaikkapa aina maajoukkuetauoilla) pidettävissä palavereissa voitaisiin katsoa edellinen pätkä taaksepäin ja sopia menettelytavoista seuraavalle pätkälle. Kun päätökset eivät koskisi koko kautta voisivat radikaalimmatkin ratkaisut pitää ja valmentajilla olisi mahdollisuus vaikuttaa tilanteen korjaantumiseen oikealla tavalla ja useammin.

Toki yhteiskunnan normit sananvapaudesta hieman sotisivat tätä vastaan. Mutta kuten niin monesti on tullut todettua on jääkiekkoliiga kuitenkin oma suljettu yhteisönsä, jonka edustajien pitäisi tuntea vastuunsa omaa yhteisöään kohtaan.

Tällä hetkellä ottelun jälkeiset haastattelut ovat menettäneet täysin kiinnostavuutensa. Jokaisen eilen televisiossa haastatellun Jokerit-Kärpät ottelun osapuolen kommentit olivat täysin ennalta-arvattavia ja tuomareihin kohdistuvia. Miksei Westerlund kertonut, että mailanpuristamisen on loputtava jokerileirissä? Törmänen olisi voinut todeta, että pitäisi näin kokeneen kaverin tyhjään maaliin osua ja vaikka manailla huonoa tuuria. Korhonen puolestaan olisi voinut kehua oman joukkueen nöyrää puolustuspeliä ja onnistunutta taktiikkaa. Tällä kertaa kuulluista kommenteista ei satunnaiselle penkkiurheilijalle (näiden henkilöiden potentiaaliselle palkanmaksajalle) kovin ruusuista kuvaa lajista syntynyt.
 
on myös "joulupalaveri"

Tuomareilla ja valmentajilla on on myös toinen palaveri kauden aikana ja se pidetään joulutauolla.

Valmentajat ovat ensin keskenään n. 2 h miettimässä omia asioitaan ja tuomarit omassaan. Useilla joukkueilla oli mukana myös toimitus johtaja tms. eli 2 herraa / seura.
Tämän jälkeen lyöttäydytään yhteen ja palaveerataan yhdessä.
Valmentajat ja tuomarit.

Hieno idea. Mutta kun tämä yhteis palaveri on aina samanlainen; Valmentajat vuorollaan valittavat siitä tuomaritoimintaan liittyvästä, usein pienestäkin yksityiskohdasta, mikä vaikuttaa juuri sen oman joukkueen pelitapaan. Toiset haluavat tiukkaa puuttumista kahvaamiseen ja toiset haluavat sallivamman linjat mm. taklauksille ja laita väännöille.Toiset taas ei. Mitään yhteistä "lausumaa" ym ei heillä ole esittää. Kun kysyttiin haluavatko valmentajat että tiukennetaan vihellys linjaa vai löystetäänkö niin vastaus oli ; puolet halusivat toista ja puolet taas sitä toista.

Lisäksi kun kerran kaikki liigatuomarit ovat sopivasti paikalla myös psyykkaus on kovaa. Pakko kuitenkin sanoa että tähän eivät lankea ihan kaikki valmentajat mutta suuri osa.

Mielenkiintoinen "pointti" on myös se että joidenkin seurojen edustajat poistuivat juuri ennen yht. palaveria. Muutamasta seurasta valmentaja ei ollut paikalla lainkaan. Eli heitä ei edes kiinnostanut puhua näistä asioista.

Pakko kysyä miten ihmeessä tästä voisi jotenkin seurata sellainen tilanne että tämä nykyinen media ym. psyykkaus loppuisi ja tilanne rauhoittuisi.

Minulla ei ole ratkaisua tähän mutta jos jollain teistä on niin kertokaa.
 
Suosikkijoukkue
KärppäKerho, Leafs, Slovensko
Yeah

Hyviä kirjoituksia kaikki....ei mitään lisättävää...oon lähes kaikesta samaa mieltä :).
 

profiler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tulihan se sieltä

Pikkuhiljaa onkin jo odotettu välierien ensimmäistä avautumista. Toisaalta parit ovat tähän mennessä olleet sen verran epätasaisia, että eipä ole ollut syytäkään.

"En kerta kaikkiaan voi hyväksyä tällaista pelitapaa. Hirveä määrä kahvaamista, mailapelaamista ja päähänajoa Tapparalta. Olen todella pettynyt, jos tämä on jonkun mielestä oikeanlaista kovuutta."

Kahvaamista: Hauskaa että karjalaisen kusipääkiekon isä, nostaa haloota tästä asiasta. Sehän nyt on ollut kauden läpi enenemissä määrin selvää, että liiga nykyisellään sallii todella runsaan kiekollisten ja kiekottomien pelaajien estämisen mailaa käyttäen. En yksinkertaisesti enää suostu uskomaan, että yksittäiset tuomarit voisivat tällä alueella ratkaista pelejä. Kaatuneet vihelletään ja joukkueiden pitäisi jo tuntea tämä sinänsä selkeä linja. Tähän mennessä Ilves on kyllä tuntunut osaavan tuon apuvälineen käytön. Tappara toisaalta vaikuttaa olevan sillä saralla täysin mestariainesta.

Mailapelaamista: ilkeän kuuloinen termi, jolla saadaan lausuntoon syvyyttä. Onhan se mukavampi luetella kolmen törkeyden lista kuin vaivainen kahden. Mutta mitä tällä tarkoitettiin? Mailallahan sitä kiekkoa pitääkin pelata, kahvaaminen oli jo mainittu ja eiköhän huitomisia olisi voinut kutsua huitomisiksi.

Päähänajoa: Hyi, hyi Tapparakin lyö päähän. Ei sentään oltu laskettu päähän kohdistuneita rikkeitä Tapparan osalta. Kuten täällä onkin jo melko yksimielisesti todettu, oli Kangasniemen taklaus puhdas. Ojanen oli kertaalleen rikkomassa kädet ylhäällä. Jos sikailu olisi ollut todellista ja runsasta, eiköhän täälläkin olisi jo listattu puolenkymmentä tilannetta.

Mitä Kangasniemen mahdolliseen pelikieltoon tulee. Eiköhän kurinpitolautakunta pidä linjansa ja jätä rankaisematta huonosti vastaanotetusta taklauksesta sen enempää.

Eikö Jani Nikko todellakaan opi ottamaan vastaan taklauksia? Toivottavasti ura ei eilen loppunut ja Jani palaa kaukaloihin kahdesta viimeaikaisesta tällistään oppineena, entistä parempana jääkiekkoilijana.
 
Ei pitäisi olla Mälkiällä siinä mielessä valittamista että näihin "päähäntaklauksiin" ei olisi puututtu. Ojanen sai jäähyn ja Kangasniemi jopa 5 min. Mälkiän kommentti että Liiga on menossa huonoon suuntaan jos "tuomarit ja Liiga sallivat päähäntaklaukset" on outo. Tuomarithan puuttuvat tilanteeseen vasta kun se on tapahtunut. Etukäteen on aika vaikea antaa jäähyjä.

Se oliko pelissä muita vastaavia joihin ei puututtu ei ole tiedossani mutta tämän palstan kirjoitusten perusteella ei ollut. Jos kuitenkin oli se antaisi enemmän pohjaa Mälkiän puheille.

Ymmärrän kyllä toisaalta Mälkiää. Sarja on luisumassa käsistä ja kaikki kortit on otettava käyttöön. Tuomarien ym. psyykkaus on jo niin jokapäiväistä että Mälkiän puheet eivät edes yllätä. Se mikä yllättää on että tiedoitusvälinnet ja osa faneista/kiekkokansasta nielee nämä jutut vuodesta toiseen. Olisiko jääkiekossa myös tilaus tutkivalle jounalismille ??
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Tästä taidettiinkin jo puhua, mutta tuli mieleen. Nyt kun ollaan puhuttu Ilves-Tappara ottelun yhteydessä paljon tuomioista. Niin tuli mieleen että eikös viime kauden alussa yritetty kitkeä kaikki kahvaus pois? NHL:ssä oli ainakin teemana muistaakseni viime kaudella. Ongelmaksi muodostui, että yhteisesti ensin sovittiin kahvauksen/mailalla hakkaamisen poistaminen valmentajien kanssa. Kauden kuitenkin alkaessa valmentajat olivat heti tuomareiden kimpussa, kun jäähyjä jaeltiin minkä ehtii. Mielestäni pitäisi Suomeen saada ammatituomarit, joille taattaisiin työrauha. Tätä kautta ehkä tuomarit(kun olisi vaikkapa pitemmäkin sopimukset SM-liigan kanssa) uskaltaisivat ottaa kovan linjan ja valmentajien itkuista ei tarvisi välittää. Nythän SM-liiga mielivaltaisesti voi valita tuomarit kentille ja jos media kritisoi tuomaria, niin varmaan pian tulee hyllytys.

Tärkeätä olisi myös valmentajian tajuta, että tuomareiden mukaan pitäisi pelata, eikä omien sääntöjen. Joten ne turhat manipuloinnit ja selkään puukotukset voisi karsia pois. Eihän NHL:kään tuomareille itketä joka ottelun jälkeen. Toisaalta NHL:ssäkin tuota kahvausta harrastetaan.

Ensimmäinen lähtökohta olisi siis tuomareitten ammattilaisiksi saanti, sen jälkeen vain kova linja kahvausta/hakkaamista vastaan. Ja sitten tärkeätä että se kova linja pidetään koko kauden, kyllähän siinä pelaajat pian muuttavat pelaamistaan, kun kahvaamisesta/hakkaamisesta sää jäähyn. Niin ja myös se toive että, kun ollaan ammattilaisia, niin ei ns. säälijäähyjä, eli jos pelaaja loukkaantuu tilanteessa missä ei oikeasti rikettä tapahdu, niin ei jälkikäteen tuomari mene antamaan jäähyä. Jos tilanne menee ohi oikeasti tai rikettä ei tapahdu, niin sitten sille ei voi mitään. SM-liigahan voi rikkeen tehnyttä pelaajaa rangaista jatkossa, jos hänen rikkeensä on mennyt tuomareilta ohi.

Niin ja vielä SM-liigalta toivoisin johdonmukaisuutta pelikieltoihin. Selkeistä vahingoittamis yrityksistä kunnolla pelikieltoa.
 

Köpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Buffalo Sabres, Green Bay Packers
Tuomarithan ovat aina koko kansan,valmentajien ja ties kenen muun sylkykuppeja. Aina kun oma tiimi häviää, niin se tuntuu olevan tuomarin vika. Vai onko näin? Olen tuossa eaglen kannalla, että suomeenkin voisi harkita ammattituomarijärjestelmää, rapakon takanahan on sellainen(?). Jos liigatuomarit keskittyisivät pelkästään tuomarointiin, toimisiko homma paremmin ja varsinkin valmentajia tyydyttävästi? Sitä on todella vaikea sanoa..mutta jos systeemiä kokeiltaisiin, niin ei siinä tuskin mitään menetettäisi. Eagle, taisin puhua tuosta pelikieltojen johdonmukaisuudesta jo aikaisemmin ja olen edelleen sillä kannalla, on pystyttävä erottamaan tahalliset vahingoittamisyritykset ja vahingot ja niiden mukaan sitten pelikiellot. Tälläkin kaudella pelikieltojen johdonmukaisuus ei ole omasta mielestäni oikein toiminut. En lähde kuitenkaan mainitsemaan tilanteita, joista olisi voinut antaa pelikieltoa niin ja niin paljon, se on aivan turhaa, tuskin siitä enää saisi mitään. Tappeluista ei minun mielestäni tarvisi antaa ollenkaan pelikieltoa...siinä ei kuitenkaan ole halvaantumisvaaraa, toisin kuin törkeissä laitataklauksissa, toinen ovat nämä polvitaklaukset, niistähän voi loppua ura pahimmassa tapauksessa, niitäkin on esiintynyt tällä kaudella liigassa, valitettavasti. Mutta haukkumalla tuomareita ei päästä puusta pitkään.
 

Sid

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & Maple Leafs, Liverpool F.C.
Vähän ohi aiheen,

mutta onko tuomarointi mielestänne merkittävästi parantunut kahden päätuomarin systeemillä? Kyllä se on niin, ettei pudotuspeleissä ole nähty Seppo Mäkelän voittanutta. Se mies uskalsi olla tapahtumista eri mieltä vaikka koko Suomen kansan kanssa.
 
Valmentajista,mediasta

Tähän kahvaukseen tosiaan yritettiin puuttua edelliskaudella. Jo harj. peleissä otettiin "tiukka linja" kahvaukseen ym. Haluttiin antaa taitopelaajille mahdollisuus käyttää taitojaan.

Harj. kaudella valmentajat kommentoivat ; "joo kyllä te nyt otatte tiukasti mutta kun sarja alkaa niin homma muuttuu taas samanlaiseksi kuin aina ennenkin". Valmentajia oli myös informoitu asiasta ja he olivat uuteen linjaan myös sitoutuneet. Osa kyllä myöhemmin väitti julkisuudessa muuta.
Seuroissa jopa käytiin kesällä kertomassa koko joukkueelle näistä "uusista tuulista".

No, kausi alkoi ja edelleen puhallettiin paljon jäähyjä. Jokainen meistä muistaa (ainakin pitisi) mitä siitä seurasi.
Lehdet pullistelivat valmentajien kommentteja siitä että ei tämä ole enää jääkiekkoa, ottelut ratkaistaan pelkällä erikoistilanne pelaamisella ym.

Otettiin pikapalaveri tuomarien ja valmentajien kanssa ja tuomarien "nyppiminen" loppui. Amen ! Aloitettiin pelaamaan taas JÄÄKIEKKOA !!

No eivät valmentajat suinkaan olleet yksin. Suurin osa faneista (aivan tarkoitan juuri teitä) oli samaa mieltä - liikaa jäähyjä.

Media ei myöskään asiantuntemuksessaan säästellyt tuomareita. Kaupan päälle oli juuri aloitettu 2 tuomarin systeemi - kaikkihan johtuikin tästä. Kahden miehen linjattomuudesta.

Tuomarijohto ym herrat tekivät sitten sen mihin heidät pakotettiin eli linja muutettiin taas sallivammaksi. Tässä kohtaa täytyy muistaa että Sm-Liigan toimihenkilöt (Helkovaara,Jalarvo ym) ovat itseasiassa seurojen palkkalistoilla joten sen lauluja laulat kenen eipää syöt.

Älkää pojat ja tytöt valittako kahvauksesta. Täällä pelataan juuri niinkuin pelaavat joukkueet haluavat. Siinä ei auta ammattituomarit eivätkä Mäkelät(kaikki kunnia Sepolle)ym.

Tämä tarina on tosi sillä lähteeni jota en tarkemmin viitsi nimetä kuuluu itse raitapaitoihin.
 
Viimeksi muokattu:

profiler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Re: Valmentajista,mediasta

Viestin lähettänyt käyttäjä Satunnainen matkailija
Tähän kahvaukseen tosiaan yritettiin puuttua edelliskaudella. Jo harj. peleissä otettiin "tiukka linja" kahvaukseen ym. Haluttiin antaa taitopelaajille mahdollisuus käyttää taitojaan.

Harj. kaudella valmentajat kommentoivat ; "joo kyllä te nyt otatte tiukasti mutta kun sarja alkaa niin homma muuttuu taas samanlaiseksi kuin aina ennenkin". Valmentajia oli myös informoitu asiasta ja he olivat uuteen linjaan myös sitoutuneet. Osa kyllä myöhemmin väitti julkisuudessa muuta.
Seuroissa jopa käytiin kesällä kertomassa koko joukkueelle näistä "uusista tuulista".

No, kausi alkoi ja edelleen puhallettiin paljon jäähyjä. Jokainen meistä muistaa (ainakin pitisi) mitä siitä seurasi.
Lehdet pullistelivat valmentajien kommentteja siitä että ei tämä ole enää jääkiekkoa, ottelut ratkaistaan pelkällä erikoistilanne pelaamisella ym.

Otettiin pikapalaveri tuomarien ja valmentajien kanssa ja tuomarien "nyppiminen" loppui. Amen ! Aloitettiin pelaamaan taas JÄÄKIEKKOA !!

Itse ainakin muistelen tuolloin ongelmaksi muodostuneen sen, ettei tiukkaa linjaa otettu pelkästään kahvaamisia kohtaan vaan lähes nollatoleranssia pyrittiin soveltamaan kaikessa mahdollisessa. Ongelmaksi tällöin tuntui muodostuvan se, että puolet ylivoimista kääntyivät jossain vaiheessa kahden miehen ylivoimiksi, hölmistyneen pakin luistellessa jäähylle poikittaisesta mailasta. Tämän seurauksena otteluihin ilmaantui useamman minuutin jäähysumia, joiden aikana kaikki otteluiden maalit tehtiin.

Mielestäni kahvauksiin puuttumisen ei tarvitsisi tarkoittaa sitä, että samalla tarkkuudella puututaan maalinedustalla tapahtuviin tönimisiin ja muihin rikkeisiin. Jääkiekon "henkeen" on kuitenkin perinteisesti kuuluneet kovat jätkät, jotka menevät ylivoimalla vastustajan maalin eteen ottamaan iskuja ja hymyilemään harvoilla hampailla.
Yhtä lailla kuvaan ovat kuuluneet yrmeäilmeiset puolustajan roikaleet, jotka ovat tehneet kaikkensa näiden maskimiesten siirtämiseksi ja ylipäänsä olon epämukavaksi tekemiseksi.

Monilta osin tuomarilinja on ollut tänä vuonna hyvä. Juuri maalinedustoilla saa käyttää sopivissa määrin kovuutta ja taklatakin on usein vastakkaisista mielipiteistä huolimatta saanut. Muutamat puhtaista taklauksista saadut pelirangaistukset ovat puhuttaneet, mutta ovat kuitenkin yleensä tuomareiden inhimillisyydestä johtuen olleet ymmärrettäviä. Varmasti mielummin antaa loukkaantumisesta johtaneista tilanteista jäähyn vaikkei varma olisikaan, kuin jättää jäähyn viheltämättä. Tämä on tietysti yksi asia johon voisi periaatteellisella tasolla puuttua kaikkien vihellysten yhteydessä. Jäähy/paitsio/... vihelletään vain, jos ollaan varmoja rikkeen sattumisesta, eikä jätetä viheltämättä vain jos ollaan varmoja tilanteen sääntöjenmukaisuudesta.

Jos linjaa lähdetään muuttamaan, pitäisi liigan seuraavalla kerralla paitsi huomioida erilaiset rikkeet eri toleransseilla. Sääntökirjan pykäliähän rikotaan peleissä jatkuvasti ja koska jääkiekko mielletään fyysiseksi, tunteita herättäväksi peliksi yleisö jopa odottaa näin käyvän. Tästä syystä erilaisissa taklauksissa, työntämisissä ja vartalolla estämisissä, pitäisi noudattaa löysempää linjaa, kuin mailalla suoritetuissa estämisissä varsinkin jos ne tapahtuvat takaapäin ja kiekottomaan pelaajaan. Takaapäinhän ei pitäisi olla muita laillisia mahdollisuuksia vastustajan häirintään kuin mailaanlyönti. Ennen tuokin taito tunnuttiin osaavan, pieni koukku mailaan käsien väliin juuri laukaisu hetkellä vaati taitoa ja pelisilmää. Nykyisellään toteutusmalli on hieman yksinkertaisempi eli vähemmän taitoa vaativa. Joko työnnetään mailan lapa housunsaumaan ja vedetään tai vaihtoehtoisesti huitaistaan kahden käden kirvesisku vastustajan mailaan, jolloin vahingon riski on melko suuri.

Toinen muistettava seikka olisi hieman pidempiaikainen sitoutuminen muutoksiin, koska odotettavissa olisi joka tapauksessa valmentajien ja katsojien avautumisia. Vastustaminenhan kuuluu osana muutoksen hyväksymisprosessiin, niin yksilö- kuin joukkotasollakin. Jossain vaiheessa muutos sitten hiljaisesti hyväksytään ja vasta sen jälkeen sen kanssa opitaan elämään ja sitä jopa käyttämään hyväksi (=taitopelin lisääntyminen?).
 
Re: Re: Valmentajista,mediasta

Viestin lähettänyt käyttäjä profiler

Toinen muistettava seikka olisi hieman pidempiaikainen sitoutuminen muutoksiin, koska odotettavissa olisi joka tapauksessa valmentajien ja katsojien avautumisia. Vastustaminenhan kuuluu osana muutoksen hyväksymisprosessiin, niin yksilö- kuin joukkotasollakin. Jossain vaiheessa muutos sitten hiljaisesti hyväksytään ja vasta sen jälkeen sen kanssa opitaan elämään ja sitä jopa käyttämään hyväksi (=taitopelin lisääntyminen?).

Tässä on varmasti ongelman ydin. Jos ja kun muutoksia johonkin tehdään pitää asian takana olla sekä valmentajien (kaikkien) että tuomarien.

Se on muistettava että myös ylilyöneja tulee. Tarkoitan tässä tuomareita. Kun muutetaan jotain mitä on tehty pitkät ajat niin uuden "tyylin" löytäminen ottaa aikansa.
 
Ongelma...

...uusien sääntöjen/tulkintojen sisäänajamisessa on juuri se, että jo joululta aletaan lipsumaan sovituista linjauksista ja löystämään otetta.

Piti olla selkeä nollatoleranssi jo kolme vuotta sitten mailasta kiinnipitämisessä, mutta niin vain roikutaan kaverin mailassa, välillä jopa kaksin käsin.

Piti olla selkeä linjaus kiekottoman pelaajan estämisessä (lue: kahvaaminen), linja kesti joten kuten ensimmäiseen jouluun, mutta sitten alkoi satelemaan taas niitä kuuluisia tulkintoja.

Miksi tuomarien johtoryhmällä (lue: yksin Jalarvo, vaikka muitakin luettelevat) ei ole munaa pitää kunnolla uudistuksista kiinni, vaan jo joululta tarkastetaan linjauksia ja palataan takaisin vanhaan?

Mielestäni pahimmin sääntöuudistuksista/tulkinnoista ovat sukeltaneet juuri kiekottoman estäminen ja mailasta kiinnipitäminen.

Sitten vielä hieman kahden kunkun systeemistä, piti vaikuttaa selvästi kiekottomien tilanteiden rikkeiden vähentymiseen, mutta mielestäni ns. takatuomari ei näihin puutu, sillä etummainenhan seuraa eniten kiekollista tilannetta varsinkin maalintekopaikoissa ja juuri nämä laukaisuhetket ovat mielestäni niitä milloin kaikkien siläparien tulee olla hereillä.

Pahoin pelkään, että vielä näissä pleijareissa tulee vastaan ottelu, missä mopo karkaa pahasti tuomarien käsistä! On ollut jo lähellä...
 

theref

Jäsen
Tarkkailija:

Voisitko ystävällisesti lukea mitä noissa aiemmissa viesteissä lukee. Siinä on kerrottu tarkkaan ja totuudenmukaisesti miksi erinäisistä asioista on luovuttu!

Siksi, että kun valmentajan joukkue ei pärjää, syytetään tuomaria kaikissa tapauksissa. Valmentajat, seurat, omistajat jne ovat ne jotka määräävät miten Liigassa pelataan.
 
Pikkuseuroilla...

...ei ole mitään sananvaltaa näissä touhuissa. Kyllähän pitää paikkansa, että suurimmat seurat kun älähtävät, niin muutoksia on pakko tulla. Ihmetyttää kuitenkin ettei joukkueet voi sitoutua alkukaudesta tehtyihin päätöksiin, kun kuitenkin niitä haluavat.
 

Eisenhower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, sympatiat myös Ilvekselle
Seppo Mäkelästä

Taannehtivan ihailun määrä on suoraan verrannollinen kuluneeseen aikaan.

Seppo Mäkelä oli kyllä joskus aikanaan tarkka ja hyvä tuomari ja myös ehdottomasti 'kaukalopersoona'. Aika kuitenkin aina kultaa asioita, kuten myös sen, että viimeisenä kautenaan Mäkelä oli luvattoman usein aika pihalla ja kahden tuomarin systeemiin siirtyminen tuli miehelle kreivin aikaan. Siinä oli hyvä syy ripustaa pilli naulaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös