Yleisömäärät kaudella 2015–2016

  • 280 023
  • 1 482

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Yleistä puhetta tuo "tässä taloudellisessa tilanteessa", miten tämä nykyinen tilanne oikeasti vaikuttaa tavallisen työssäkäyvän arkeen? Palkkoja ei ole laskettu (jopa päinvastoin) tai veroja nostettu niin merkittävästi, työttömät on lisääntyneet, sen ymmärrän. Silti liikaa on median pelottelua ihmisille, koska huonosti menee jutut myy.. Olen Foxin kans samaa mieltä siitä, että jos ihminen haluaa oikeasti peliin päästä, hän osaa myös priorisoida talouttaan.

Liigan tuote on hieman väljähtänyt ja taso on tippunut sitä ei voida kiistää, se että ei mennä hallille ja heitetään syiksi otteluiden alkamisaikoja yms. tai "lamaa", nämä ovat liian monien kohdalla tekosyitä ja tekosyitähän ihmiset keksii aina.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Ihan tiedoksi, monelle perheelle 18€ on aika iso raha käytettynä mihin tahansa viihteeseen - puhumattakaan siitä, että se tapahtuu monta kertaa kuukaudessa.

- - -korkeakoulutettuja heikkotuloisia ihmisiä, jotka eivät kuluta rahaa ryyppäämiseen tai jatkuvaan elektroniikan päivittämiseen - eikä heillä silti ole perheen tarpeellisten menojen jälkeen laittaa vaikkapa 3x18 euroa isännän jääkiekkoharrastukseen.

Tietysti jos jääkiekon priorisoi kaiken edelle, löytyy siihen rahaa varmasti muutama kymppi kuukaudessa.
Nyt kyllä mennään todella kauas ketjun aiheesta, mutta tämä kuulostaa todella omituiselta.

Jos tavallisella työssäkäyvällä ihmisellä ei ole varaa laittaa kuukaudessa muutamaa kymppiä harrastukseensa (tässä tapauksessa: jääkiekon seuraamiseen livenä), niin kyllä siinä on priorisoinneissa mennyt aika paljon muutakin päin helvettiä kuin pelkkä harrastuksen valinta. Ääriesimerkkejä voidaan tietysti keksiä vaikka kuinka paljon, mutta pääfokuksen pitäisi koko ajan pysyä siinä tärkeimmässä kohderyhmässä: 20-60 -vuotiaat miespuoliset opiskelevat ja/tai työssäkäyvät henkilöt eli Pentti Peruskatsojat. Pääasiassa näiden henkilöiden kuitenkin kuuluisi täyttää hallit ja kasvattaa myös tuleva sukupolvi seuraamaan jääkiekkoa hallissa - EI television äärellä.

Tärkein asia kaikessa taloudenhoidossa - niin jääkiekkoseuran kuin yksityistaloudenkin - on menojen suhteuttaminen käytettävissä oleviin tuloihin. Tulojen absoluuttinen määrä on täysin sivuseikka. Henkilökohtaisesti mä pidän todella tärkeänä asiana sitä, että yhteenlasketut asumis- ja ruokamenot eivät ylitä 50% käytettävissä olevista tuloista. Jos asiat on tällä tavalla priorisoitu, niin pidän suurena ihmeenä, mikäli jäljellejäävistä tuloista ei löydy sitä muutamaa kymppiä harrastuksiin - tässä tapauksessa jääkiekon katsomiseen pari kertaa kuukaudessa livenä hallilla. Jos taas ajatuksena on se, että aikoo käydä 3-4 kertaa kuukaudessa hallilla koko seitsemän kuukauden ajan (21-28 matsia/30 kotimatsia), niin siinä vaiheessa kausikortin ostaminen jo kesällä ei välttämättä olisi se huonoin idea.

Mutta kuten sanoin: tämä menee jo niin kauas ketjun varsinaisesta aiheesta, että yleisen taloudellisen tilanteen vaikutusta jääkiekon SM-liigan laskeviin yleisömääriin tuskin kannattaa jatkaa ainakaan tässä ketjussa.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos tavallisella työssäkäyvällä ihmisellä ei ole varaa laittaa kuukaudessa muutamaa kymppiä harrastukseensa (tässä tapauksessa: jääkiekon seuraamiseen livenä), niin kyllä siinä on priorisoinneissa mennyt aika paljon muutakin päin helvettiä kuin pelkkä harrastuksen valinta.

Mutta kuten sanoin: tämä menee jo niin kauas ketjun varsinaisesta aiheesta, että yleisen taloudellisen tilanteen vaikutusta jääkiekon SM-liigan laskeviin yleisömääriin tuskin kannattaa jatkaa ainakaan tässä ketjussa.

Jokainen työssäkäyvä joka jättää menemättä hallille ''taloudellisista syistä'', voi lukea tuon ylhäällä olevan, siihen ei lisättävää. Lyhyesti, Suomen valtiolla menee heikosti, mutta tavallisiin työssäkäyviin ei ole vielä tähän päivään mennessä kohdistettu mitään dramaattisia leikkauksia. Työttömiä on enemmän ja se toki vaikuttaa myös jonkin verran kaikkeen. Ei sen enempää tästä Suomen talouspuolesta, tässä ketjussa ainakin mun osalta.
 
Viimeksi muokattu:

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Kun noita jokakeväisiä yleisömääriä ja selityksiä katselee, niin yksi asia tulee väkisinkin mieleen. Liigan osalta ei olla tarpeeksi uudistuttu maailman muuttuessa, vaan on jatkettu samoin ja aiemmin toimivin keinoin eteenpäin vuodesta ja kaudesta toiseen. Kun samasta ajasta ja rahasta kilpailee suoraan Ruutu ja epäsuorasti muut (eri lajit, seurat, jne.) tekijät, on vanhaa saatava uudistettua.

Eikä tässä tarvitse pyörää keksiä uudestaan. Kun monen jengin hinnoittelua ja lippupolitiikkaa katsoo, niin tuossa on yksi suuri ongelma. Jokainen matsi ei vain ole lähes saman rahan arvoinen ja that's it. Parin euron korotukset satunnaisia vastustajia kohtaan eivät muuta mielestäni suurta kuvaa, vaan käytännössä monelle jengille matsi=matsi. Esimerkiksi Bluesin tapauksessa olisi hyvin voinut iskeä pyöreän kympin hinnaksi tuohon viime matsiin, pistää somen täyteen uutista ja vastaavaa. Samoin kauden avausmatsiin olisi voinut vaikka Stokkalle kamppiksen, että 100-200 ensimmäistä irtolipun ostajaa saa lippiksen lipun päälle.

Toinen vaihtoehto voisi olla aktiivinen sarjakorttien ja vieraskausarien myynti. Esimerkiksi Ilves voisi hyvinkin myydä tsettejä, joilla pääsee vierasfaneille suunnattuun katsomoon jokaiseen paikallismatsiin. Tuollaisilla tseteillä helpotettaisiin kummasti sitä, että erinäisistä syistä (sama talousalue, opintojen/töiden takia "evakossa" muualla, jne.) vierasjoukkuetta kannattavat saataisiin hallille mahdollisimman sankoissa määrin. Samoin johonkin 5, 10 tai 15 matsin kausariin olisi helpompi sitoutua kuin koko kauden tsettiin. Jokainen ei vain pysty sitoutumaan koko kaudeksi erinäisistä syistä ja suomalaiseen mentaliteettiin ei kovin hyvin sovi se, että ostetaan koko kauden kausari ja käydään vain puolet matseista katsomassa. Irtolippuja ostettaessa taas moni tuppaa liian helposti "keksimään" syyn jäädä kokonaan käymättä.

Olen myös kovasti miettinyt sitä, miksi valtaosa suomalaisista jengeistä lajista ja sarjasta riippumatta laiminlyö fanituotemyynnin. Jokerit ei tässä ole mikään poikkeus, vaan vuosien ajan olen tuota kironnut. Mikä sen parempaa mainosta kuin näkyminen muiden ihmisten mukana katukuvassa, työpaikoilla ja koulussa? Tuollaiset asiat kummasti muistuttavat siitä, että kaupungissa pelataan juuri tätä sarjaa ja on aivan normaalia käydä matseissa. Esimerkiksi katukuvassa näkyy näitä NFL, MLB ja NBA asusteita jatkuvasti ja yllättävän moni lajiin sen suuremmin perehtymätön käy jenkkireissulla tuollaisen matsin tihrustamassa.

Ihmisille on yksinkertaisesti luotava syy tulla paikanpäälle, muistuttaa heitä tuon mahdollisuuden olemassaolosta ja saada vielä palaamaan. Suomalaisille taas alennukset tai ilmainen tavara ovat perinteisesti olleet toimiva keino saada ensimmäisen kerran paikalle. Täällähän me saatana jonotetaan jo jotain ämpäreitä vesisateessa tai tyhjennetään hyllyt kun juustoa sai pakotteiden takia halvalla! Kuten @Mr.Fox tuossa kirjoittikin, ei rahallinen satsaus yksittäiseen otteluun ole varsinkaan työelämässä olevalle kovinkaan merkittävä. Toisaalta haluan kuitenkin uskoa siihen, että jossain menee monella ihmisellä kipuraja vaikka rahaa olisikin. 20€ lipusta voi tuntua kovalta jos tapahtuma ei sen suuremmin kiinnosta. 10€ kokeilumielessä onkin jo kummasti helpompi sulattaa. Ja jos kympin illasta diggasi, niin todennäköisemmin seuraavan kerran se 20€ ei enää ylitäkään kipurajaa.

Toki kun Suomessa ollaan, niin ei noita alelippuja voi loputtomiin jakaa tai myydä polkuhintaan. Jos porukka ehdollistuu liian vahvasti jatkuviin alekampanjoihin tai esimerkiksi duunipaikoilla jaettaviin ilmaislippuihin, moni jää mielummin odottamaan seuraavaa "freebietä" kuin tulee täydellä hinnalla ja omalla rahalla mestoille. Jos alennettu hinta muodostuu liian vahvasti "normihinnaksi", tuntuvat ne "normaalit normihinnat" sitten järkyttävän kalliilta.

Vaikka tuollaisilla tempauksilla ei välttämättä maksimoisi lyhyen tähtäimen voittoa, ainakin jengi löytäisi helpommin hallille. Ja yleensä kun hallissa on jengiä ja muutenkin hyvä fiilis, kynnys tulla toisen kerran laskee varmasti. Puhumattakaan siitä, että esimerkiksi yhteistyökumppaneille on helpompi myydä tuotetta kun katsomossa on keskimäärin 5000 ihmistä kolmentuhannen sijaan; jo pelkästään tiettyjen yhteistyökumppanien saama vastine rahalle on parempi tuolloin.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Göran Stubb mainitsi Ylen radioidussa lätkäillassa, että tapahtuma-aika hipoo jo tällä hetkellä aivan maksimia. Olen samaa mieltä viikkopeleistä, viikonloppuisin ei niin väliä. Viikkopeleissä olisi ehkä syytä palata 15 minuutin erätaukoihin ja aloittaa se peli joka kerta ajoillaan, liigan mainoskatkot pois poislukien sen päivän pääottelu. Tämä jo karsisi sen ~10 minuuttia ottelutapahtumasta pois, jolloin arkipelit voitaisiin aloittaa klo. 19.00. Myöskin erätaukomyynti tuskin ihan hirveästi kärsisi, ainakaan jos sitä tehostettaisiin. Viikonloppuisin jopa rohkeasti 20 minuutin tauot, ainakin sen 18 minuuttia. Alkamisaika klo. 17.00 on mielestäni hyvä.

Tuo on varmaan aika paljon kaupunkikohtaistakin monelta pelit voisi alkaa.Esimerkiksi hallin sijainti ja julkisen liikenteen käytöissä on varmast isoja eroja. Enemmän tuo alkamisaika voisi olla joukuekohtaisesti joustava. Voisi muutenkin olla erilaisia teemoja enemmän, joku peli olla lapsille tarkoitettu ja viikonloppuna pelit alkaa jopa klo 15 tai 16 ja osa taas olla "aikuisten peli" joka alkaisikin vasta klo 19 tai 20.

Se myös että hallille pitäisi keksiä enemmän oheistoimintaa juurin hallin ulkopuolelle ja miksei sisäpuolllekin jos tilat antaa periksi. Varsinkin ennen ottelutapahtumaa ei varmaan ihan mahdotonta olisi vaikka pistää johonkin nurkkaukseen joku Stan up koomikko heittään vitsejä, toiseen paikkaan leikkipaikka lapsille, kolmanteen nurkkaan taas jotain muuta. Se että saataisiin väki 1,5-1h ennen ottelun alkua hallin sisään toisi myös sitä rahaa seuralle, varsinkin viikonloppupeleissä kun kaljamyynti on iso tulonlähde. Jaetaan vaikka ensinmäisille niitä ilmaisia ämpäreitä, Sponsoreitakin on joukkueilla paljon niiden kanssa varmaan voisi yhteistyökuviota enemmän tehdä. Nyt kun ihmiset tulee 15 minuuttia ennen matsia, seisovat ruuhkissa, katselevat pelin aikana vain mainoksia hidastuksien sijaan, seisovat taas erätauolla ruuhkissa käytävillä ja maksavat itsensä kipeäksi lipusta niin houkutus kotisohvalle jossa peli tulee hyvälaatuisena on aika iso kynnys. Pitää kehittää sitä toimintaa hallilla ja keksiä uusia tapoja houkutella väkeä. Toki se peli on se isoin asia, mutta varsinkin sitten lapsiperheet semmoisia joiden kohdalla se muukin toiminta hallilla vaikuttaa. Lapset kun usein eivät sitä peliä jaksa katsoa kokonaan.
 
Ruutu vie varmasti hallilta pois niitä, jotka eivät käy jatkuvasti matseissa, mutta suurempana ongelmana näen taloustilanteessa sen, että kausikortin ostajat ovat vähentyneet. Joissain halleissa nämäkin lasketaan mukaan ja joissain väitetään, että ei lasketa, mutta totuus taitaa löytyä jostain sieltä välistä. Yksittäisiä lippuja ostetaan, mutta moni sellainen, joka normaalisti jopa ostaisi kausarin on voinnut tässä lamassa vähän asian suhteen muuttaa mieltään.

Esimerkiksi Espoossa on myyty n. 1300 kausikorttia, joka nyt Espoon kokoisessa pitäjässä on aika vähän, mutta toisaalta taas kun mietitään niitä urheilukulttuurillisia ja kaupunkikulttuurillisia asioita, niin ei se nyt huonokaan ole. Vertailun vuoksi Kouvolassa on myyty esim. n. 1400 kausikorttia, jos oikein muistan.

Lippujen hinnat ovat aika kaksipiippuinen juttu seuralle. Moni vetää jo sillä linjalla, että hinnan lasku ei yksinkertaisesti kannata.

Tänään katsotaan mikä kiinnostus Kouvolassa on arkimatsille Kerhoa vastaan. Ei mitään pois HPK:lta, mutta ainakaan tällä hetkellä Kouvolassa kyseessä ei ole se kiinnostavin joukkue, vaikka menestynyt organisaatio onkin kyseessä. Sinänsä olisin huolestunut Kuopiossa, jos Kärpät ja Tappara ei vedä päälle 3000 keskiarvolla, mutta eiköhän nekin nouse, kun kausi pääsee kunnolla vauhtiin. Toisaalta, jos tyhjennysmyynnit alkavat Kuopiossa (huonosti menneen runkkarin jälkeen), niin sitten taas tulee tiputusta, kuten viime kaudella.

Aika näyttää. Kyllähän nuo heikentyneet yleisömäärät ovat näkyneet myös Veikkausliigan puolella.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Esimerkiksi Espoossa on myyty n. 1300 kausikorttia, joka nyt Espoon kokoisessa pitäjässä on aika vähän, mutta toisaalta taas kun mietitään niitä urheilukulttuurillisia ja kaupunkikulttuurillisia asioita, niin ei se nyt huonokaan ole. Vertailun vuoksi Kouvolassa on myyty esim. n. 1400 kausikorttia, jos oikein muistan.
JOUKKUE - TAVOITE 2015-16 - MYYDYT KAUSIKORTIT 2014-15

BLU - 1.300 - 1.200
HPK - 1.200 - 1.100
IFK - 4.100 - 4.100
ILV - 2.500 - 2.359
JYP - 2.000 - 2.000
KAL - 1.450 - 1.430
KOK - 1.350 - 1.200
KÄR - 3.500 - 3.500
LUK - 1.750 - 1.750
PEL - 1.550 - 1.550
SAI - 1.550 - 1.520
SPO - 1.760 - 1.600
TAP - 2.350 - 2.250
TPS - 2.100 - 2.050
ÄSS - 2.700 - 1.650


Lähde: Urheilusanomat SM-liigakausiopas 2015-16
 
JOUKKUE - TAVOITE 2015-16 - MYYDYT KAUSIKORTIT 2014-15

BLU - 1.300 - 1.200
HPK - 1.200 - 1.100
IFK - 4.100 - 4.100
ILV - 2.500 - 2.359
JYP - 2.000 - 2.000
KAL - 1.450 - 1.430
KOK - 1.350 - 1.200
KÄR - 3.500 - 3.500
LUK - 1.750 - 1.750
PEL - 1.550 - 1.550
SAI - 1.550 - 1.520
SPO - 1.760 - 1.600
TAP - 2.350 - 2.250
TPS - 2.100 - 2.050
ÄSS - 2.700 - 1.650


Lähde: Urheilusanomat SM-liigakausiopas 2015-16
Kiitos näistä, mutta esimerkiksi tänään Iltalehdessä Bluesin toimari kertoo, että Blues on myynnyt n. 1300 kausaria, eli ylittänyt tavoitteensa ja Välimaa kertoi KooKoon osalta viikko, kaksi sitten, että ollaan lähellä 1400. Sitä haastattelua tosin nyt en muista, että mistä löytyi. Vaasassa on kyllä hieno lukema kausikorteissa, mutta toisaalta halli on niin pieni, että parhaat paikat on pakko hommata kausareina.
 

Meeps

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Frölunda
Yleistä puhetta tuo "tässä taloudellisessa tilanteessa", miten tämä nykyinen tilanne oikeasti vaikuttaa tavallisen työssäkäyvän arkeen? Palkkoja ei ole laskettu (jopa päinvastoin) tai veroja nostettu niin merkittävästi, työttömät on lisääntyneet, sen ymmärrän. Silti liikaa on median pelottelua ihmisille, koska huonosti menee jutut myy.. Olen Foxin kans samaa mieltä siitä, että jos ihminen haluaa oikeasti peliin päästä, hän osaa myös priorisoida talouttaan.

Liigan tuote on hieman väljähtänyt ja taso on tippunut sitä ei voida kiistää, se että ei mennä hallille ja heitetään syiksi otteluiden alkamisaikoja yms. tai "lamaa", nämä ovat liian monien kohdalla tekosyitä ja tekosyitähän ihmiset keksii aina.

Yksi asia mikä minua eniten ärsyttää on ihmiset, jotka luulevat tietävänsä toisten elämästä enemmän, kuin nämä itse. Ihmisillä on ihan oikeasti tilanteita, jolloin ylimääräistä rahaa ei ole laittaa jääkiekon katsomiseen. Toki tämä voi joillain johtua myös priorisoinnista, esimerkiksi omaa liikuntaharrastusta saatetaan pitää tärkeämpänä, ja vaikka joidenkin hyväosaisten on erittäin vaikea sitä uskoa, kaikilla ei oikeasti ole varaa sen oman liikuntaharrastuksen lisäksi vielä peleissä käymiseen.

Olisi myös hyvä muistaa, että se on aika pieni osa niistä hallilla kävijöistä, joille jääkiekko on oikeasti suuri ja tärkeä osa elämää. Se saattaa täällä Jatkoajassa joskus unohtua. Jos henkilökohtainen taloustilanne on heikentynyt, nämä ihmiset luopuvat nopeasti jääkiekon katsomisesta, ja sillä ei ole mitään vaikutusta asiaan vaikka Liiga olisi kuinka kiinnostava ja urheilullinen.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Yksi asia mikä minua eniten ärsyttää on ihmiset, jotka luulevat tietävänsä toisten elämästä enemmän, kuin nämä itse. Ihmisillä on ihan oikeasti tilanteita, jolloin ylimääräistä rahaa ei ole laittaa jääkiekon katsomiseen. Toki tämä voi joillain johtua myös priorisoinnista, esimerkiksi omaa liikuntaharrastusta saatetaan pitää tärkeämpänä, ja vaikka joidenkin hyväosaisten on erittäin vaikea sitä uskoa, kaikilla ei oikeasti ole varaa sen oman liikuntaharrastuksen lisäksi vielä peleissä käymiseen.

Olisi myös hyvä muistaa, että se on aika pieni osa niistä hallilla kävijöistä, joille jääkiekko on oikeasti suuri ja tärkeä osa elämää. Se saattaa täällä Jatkoajassa joskus unohtua. Jos henkilökohtainen taloustilanne on heikentynyt, nämä ihmiset luopuvat nopeasti jääkiekon katsomisesta, ja sillä ei ole mitään vaikutusta asiaan vaikka Liiga olisi kuinka kiinnostava ja urheilullinen.

Ajattelin jo lopettaa tämän vaikka ei tämä raakaa offtopiccia olekkaan. Siiiis, en mitenkään yleiseti ala ilmoittamaankaan sitä että kaikilla on rahaa niihin matseihin, aina on niitä joilla ei ole varaa mennä peleihin ja sen ymmärtää ja niitä on ollut myös sillon kun yleinen taloustilanne oli parempi. Mutta työssäkäyvien tulot tai pakollisten menojen kustannukset eivät ole viime vuosina radikaalisti nousseet tai laskeneet joten tuo syy ei yleisesti työssäkäyvään kyllä päde. Jos väität että pätee, haluan kuulla perustelua tähän, koska viimeisen noin 4 vuoden aikana ei ole leikattu vielä edes vähänkään tuntuvasti mistään työssäkäyvältä tai työttömältäkään. Ja keskimäärin harrastuksiin ihminen tuskin on alkanut yhtäkkiä laittamaan enemmän rahaa.

Se on aivan totta, että suurin osa hallilla kävijöistä isolla otannalla, on nimenomaan niitä joille jääkiekko ei ole henkireikä siinä missä monelle meille palstalaiselle. Liigan / joukkueiden pitäisikin jotenkin saada noiden satunnaiskatsojien perse kotisohvalta ylös katsomaan pelejä halleille. Toki tämän alkukauden otanta katsojaluvuissa on vielä niin pieni ja viimekaudellakin tiputusta tuli keskimäärästä todella vähän (kesk.määrästä pois luettuna Jokerit/Sport), joten ei tässä lähellekkään missään kriisissä vielä olla.
 

Jambo78

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Jyp
Kiitos näistä, mutta esimerkiksi tänään Iltalehdessä Bluesin toimari kertoo, että Blues on myynnyt n. 1300 kausaria, eli ylittänyt tavoitteensa ja Välimaa kertoi KooKoon osalta viikko, kaksi sitten, että ollaan lähellä 1400. Sitä haastattelua tosin nyt en muista, että mistä löytyi. Vaasassa on kyllä hieno lukema kausikorteissa, mutta toisaalta halli on niin pieni, että parhaat paikat on pakko hommata kausareina.
Eikös se tuossa listassa ole juuri näin Espoo 1300 myytyä ja 1200 tavoite?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Jos oikein muistan niin 1990-luvun alun laman aikana SM-liigan yleisömäärät olivat erittäin korkeita. Silloin Suomessa elettiin kiekkobuumia ja SM-liigan asema oli kova johtuen itäeurooppalaisten pelaajien joukkomuutosta länteen, joista myös SM-liiga sai osansa. Noina vuosina SM-liigassa pelasi paljon sellaisia profiilipelaajia, joita yleisö haluaa tulla katsomaan: Otakar Janecky, Teemu Selänne, Jarmo Myllys, Saku Koivu, Jere Lehtinen, German Titov, Janne Ojanen, Raimo Helminen, Mika Nieminen, Esa Keskinen, Hannu Virta, Ville Peltonen, Sami Kapanen, Tomas Jelinek, Jiri Dolezal, Mikko Mäkelä, Mika Strömberg, Marko Kiprusoff, Timo Jutila, Janne Niinimaa, Kimmo Timonen, Petteri Nummelin, Juha Riihijärvi, Timo Saarikoski, Marko Palo, Radek Toupal, Tomas Kapusta, Leo Gudas, Jiri Kucera, Aleksandr Barkov, Jukka Tammi, Markus Ketterer, Antti Törmänen, Tero Lehterä, Raimo Summanen, Juha Ylönen, Janne Laukkanen, Erik Hämäläinen, Drahomir Kadlec, Petri Varis, Jari Korpisalo, Kari Takko, Darius Rusnak, Rikhard Zemlicka, Petr Slanina, Jari Lindroos, Vesa Viitakoski, Marko Jantunen jne. jne. jne....

Nämä lamavuodet 1991-1995 olivat SM-liigan kaikkien aikojen kulta-aikaa, koska käytännössä jokaisessa ottelussa voitiin nähdä pelaajia, jotka olivat kansainvälistä huipputasoa. SM-liigassa oli silloin ihan eri tavalla vetovoimaa, mielenkiintoa ja karismaa kuin nykyaikana. Nykypäivänä yksikään tämän listan pelaajista ei pelaisi Liigassa, vaan Liigan joukkueet koostuvat lähes kokonaisuudessaan nimettömistä pelaajista, jotka eivät kiinnosta suurta yleisöä.
 

Kulkija

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Yksikään listan pelaajista ei pelaisi Liigassa? Eihän siitä montaa vuotta ole kuin Peltonen pelasi vielä Hifkissä ja samoin Kapanen KalPassa. Tälläkin hetkellä Nummelin pelaa Tepsissä, jossa muuten pelaa myös sellaisia nimiä kuin Kallio ja Tallinder. Kärpissä pelaa Kukkosta, Pyörälää ja Pirnestä. Kyllähän noita nimiä pystyy listaamaan aivan samalla tavalla nykypäivänä. Osa myös tuon listan nimistä ovat olleet vasta nuoria lupauksia ja tehneet sen isomman uran rapakon toisella puolella aivan samalla tavalla kuin Liigasta on lähivuosina lähtenyt nimiä kuten Barkov, Donskoi, Kemppainen, Teräväinen ja Lindell viime rapakon toiselle puolelle.
 

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Eiköhän TOJ tarkoittanut että kyseiset kaverit pelasivat silloin ysärillä Liigaa, kun ura oli vielä hyvässä nosteessa. Ei millään pahalla, mutta @Kulkija n viestissä mainituista pelaajista en kovin paljoa painoarvoa antaisi. Nummelin, Kallio, Tallinder olivat kovia sällejä ehkä 10 vuotta sitten. Ura alkaa olemaan jo ehtoopuolella. Kapanen ja Peltonen olivat sellaisia pelaajia joita mielellään meni katsomaan vaikka vieras-paidassa pelasivatkin, sen verran suuria tähtiä kyseessä. Okei, Nummelininkin voisi laskea tähän samaan kategoriaan. Mutta muuten Liigaa vaivaa kyllä se, että kaikki tähdet ryöstökalastetaan pois heti kovan kauden jälkeen. Hyvänä esimerkkinä Hännikäinen, Donskoi, Kemppainen, josta ensiksimainittu lähti heti ensimmäisen "tähtikauden" jälkeen parempiin maisemiin. Eikä tuolta NHL:stäkään tunnu tulevan enää paljoa suomalaisia jäähdyttelemään uran lopulla, kuten joku Kapanen teki. Olisihan se hienoa ollut nähdä Selänne, Koivu, Timonen, Lehtinen jne lopettamassa uraa kotimaan kaukaloissa, mutta minkäs teet.

Joku mainitsi Göran Stubbin täällä ja ottelutapahtuman lyhentämisen. Täältä itselle peukkua ajatukselle. 2x 18 min erätauot plus peräti kuusi Liigan mainoskatkoa per peli venyttävät ottelutapahtumaa. Puhumattakaan jatkoajasta sekä voittomaalikilpailusta. Jos itse lähden arki-iltana kotoa kohti Liiga-peliä Jyväskylään, niin kyllä mun pitää viimeistään 17:30 lähteä kotoa ajamaan, että saa parkkipaikan ja hyvän seisomapaikan. Sitten taas jos se peli loppuu pyöreästi yhdeksältä, kävelen parkkipaikalle, kiroilen ruuhkassa ja ajan kotiin, niin olen aikaisintaan siinä 21:30 kotona. Joskus lähempänä jopa kymmentä. Siinä kuluu helposti se 4-5h aikaa. Jos kotona on suurikin oravanpyörä lapsineen ja vaimoineen, niin aika iso nipistys tuo on siitä päivästä. Itsellänihän ei ole perhettä, mutta koulukiireitä kyllä, ja siksi välttelen aika paljon noita arki-illan pelireissuja. Toki nää nyt on niin yksilöllisiä juttuja, mutta omalla kohdallani näin. Minä ainakin olisin valmis lyhentämään erätaukoa 15 minuuttiin. Jyväskylässäkin ehtii nyt parinvuodentakaisen hallirempan jälkeen käymään vartissa kusella ja kioskilla. Joskus jopa tupakallakin, ja silti joutuu odottamaan että peli jatkuu.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Yksikään listan pelaajista ei pelaisi Liigassa? Eihän siitä montaa vuotta ole kuin Peltonen pelasi vielä Hifkissä ja samoin Kapanen KalPassa. Tälläkin hetkellä Nummelin pelaa Tepsissä, jossa muuten pelaa myös sellaisia nimiä kuin Kallio ja Tallinder. Kärpissä pelaa Kukkosta, Pyörälää ja Pirnestä. Kyllähän noita nimiä pystyy listaamaan aivan samalla tavalla nykypäivänä. Osa myös tuon listan nimistä ovat olleet vasta nuoria lupauksia ja tehneet sen isomman uran rapakon toisella puolella aivan samalla tavalla kuin Liigasta on lähivuosina lähtenyt nimiä kuten Barkov, Donskoi, Kemppainen, Teräväinen ja Lindell viime rapakon toiselle puolelle.
En tiedä mahdoitko ymmärtää mitä viestissäni sanoin.

Mainitsemasi Liigassa nyt pelaavat tai viime vuosina pelanneet Peltonen, Kapanen ja Nummelin olivat myös omalla listallani esimerkkeinä 1990-luvun alun ja puolenvälin nimekkäistä Liiga-pelaajista. Se että he pelaavat 2010-luvun puolivälissä jälleen LIigaa ei tarkoita sitä, että Liigalla olisi edelleen vetovoimaa huippupelaajien suhteen.

Barkov, Donskoi ja Kemppainen taas ovat esimerkkejä pelaajista, jotka poistuivat Liigasta heti kun tekivät siellä läpimurron. 1990-luvulla nämä pelaajat jäivät useimmiten pelaamaan Liigaan. Jopa Selänne lähti NHL:ään vasta 22-vuotiaana. Nykyversio Selänteestä siirtyisi sinne viimeistään 19-vuotiaaa.
 

Kennel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
1990-luvun alussa kilpaileva viihdetarjonta oli kaksi tv-kanavaa, leffateatteri ja konsertit. Nykypäivänä jopa sosiaaliset tarpeet saa tyydytettyä melko hyvin kotoa käsin.
 
Itselläni suurimmat syyt kotona katselemiseen: (käyn toki peleissä, mutta just nämä harmaat keskiviikkoillat)

- Tapparan ottelutapahtuma on mielestäni todella huono. Saan saman elämyksen kotona bokserit jalassa. Esim. Tapparan tullessa jäälle on hallissa yhtä kirkasta kuin päivällä ulkona. Musiikki ehkä soi, mutta ei mitään muita efektejä jotka nostaisivat tunnelmaa. Vanha kunnon tunnelikin on heitetty menemään.

- Liikaa mainoksia, joka saatanan paikassa mainoksia. Jäätä ei näy, pelipaidan värit ei näy. Katsomossa ja laidoissa mainoksia ns. vitusti. Pelikatkoilla ei soi musiikki, vaan mainokset. Ja jos soi musiikki, niin se on teinipoppia. Ei sytytä yleisöä.

- Jäähallin hintataso. Ja tulot Restellille.

- Lippujen hinnat.
 

mustaoranssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
- Liikaa otteluita
- Aggressiivinen markkinointi ruudulta "katso ottelut kotonasi"
- Muu viihdetarjonta kilpailu

Sitä että joku ei meni matsiin siitä syystä että siellä on paskaa musiikkia en usko.
 

Giba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kainalniemen Hiki
- Liikaa otteluita
- Aggressiivinen markkinointi ruudulta "katso ottelut kotonasi"
- Muu viihdetarjonta kilpailu

Sitä että joku ei meni matsiin siitä syystä että siellä on paskaa musiikkia en usko.

Kyllä. Moni katsoo Ruudulta pelit perheen lasten kanssa yhä useampi ilta. Kerran kuussa ehkä käydään pelissä paikan päällä mutta pirun paljon halvempaa katsoa kotona perheen kanssa. Paljon on ajat muuttuneet siitä kun itse olin muksu. Silloin mentiin hallille, kun ei peliä nähnyt muualta.
Toki seurat saavat vissiin mukavan korvauksen "tv-oikeuksista" mutta onko se sitten kuitenkaan tarpeeksi riittävä korvaamaan halleista puuttuvan tunnelman tuojan???
Ajat muuttuu ja liigaseurojenkin pitää pikku hiljaa ymmärtää reaaliteetit.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Jos oikein muistan niin 1990-luvun alun laman aikana SM-liigan yleisömäärät olivat erittäin korkeita.
Eivät ne olleet korkeita muuta kuin Jokerien ja TPS:n osalta. Jokerien buumi nosti yleisömääriä ja Turussa uusi halli teki huiman yleisöpiikin. Tampereella molemmat joukkueet pelasivat melko tyhjille katsomoille ja Espoossa halliin mahtuikin vaan se tuhannen katsojaa. Muilla paikkakunnilla yleisömäärät olivat melko normaaleja.
Vaikka Liigassa silloin oli useita hyvinkin nimekkäitä ulkomaalaisia niin pelin tasoon se ei ihan niin paljoa vaikuttanut kun kiintiö oli kuitenkin kaksi ulkomaalaista joukkuetta kohden.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Eivät ne olleet korkeita muuta kuin Jokerien ja TPS:n osalta. Jokerien buumi nosti yleisömääriä ja Turussa uusi halli teki huiman yleisöpiikin. Tampereella molemmat joukkueet pelasivat melko tyhjille katsomoille ja Espoossa halliin mahtuikin vaan se tuhannen katsojaa. Muilla paikkakunnilla yleisömäärät olivat melko normaaleja.
Vaikka Liigassa silloin oli useita hyvinkin nimekkäitä ulkomaalaisia niin pelin tasoon se ei ihan niin paljoa vaikuttanut kun kiintiö oli kuitenkin kaksi ulkomaalaista joukkuetta kohden.
Toisaalta silloisessa SM-liigassa oli vain 12 joukkuetta ja paljon enemmän suomalaisia huippupelaajia kuin mitä Liigassa on tällä hetkellä. Ja harvalukuisempien ulkomaalaispelaajien taso 1990-luvun SM-liigassa oli todella kova näihin nykyajan "gabrielspilareihin" verrattuna.

Eli pelin taso oli ilman muuta korkeampi silloin kuin mitä se on nyt. Siitä kertoo jo sekin että nelikymppiset Peltoset, Kapaset ja Nummelinit olivat edelleen tähtipelaajia 2010-luvun Liigassa. 1990-luvun SM-liigassa nelikymppiset pelaajat olivat auttamatta liian vanhoja pelaamaan sillä tasolla.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Ikävertailuun näen paljon isompana syynä sen, että vielä 1990-luvun alussa moni pelaaja kävi vielä päivätöissä pelaamisen ohella. Se varmasti kulutti pelaajia eri tavalla. Tämä suuntaus taisi muuttua pitkälti, kun venäläiset valmentajat tekivät invaasion Suomeen (Jursinov x2, Tihonov, Majorov + ukrainalainen Bogdanov).

Vanhimmat aktiivipelaajat ovat käytännössä olleet ammattilaisia koko uransa. Opiskeluja toki joillain ihan aikuisuran alkuvaiheissa, mutta muuten.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Umpisurkeat yleisömäärät saivat jatkoa keskiviikon kierroksella. Sport nykäisi 2543 katsojaa kotipeliinsä, vähemmän kuin kertaakaan viime kaudella. KooKoo sukelsi myös verrattain alas, kun yleisömäärä jäi alle 2900, vaikka luulisi kouvolalaisten olevan into piukeana, kun pitkästä aikaa Liigakiekosta pääsevät nauttimaan. Kehua ei voi Saipankaan lukemaa. Viime kaudella kotipelit HIFK:ta vetivät sen noin 4300-4400 katsojaa, nyt vain 3627.

Heikolta näyttää kertakaikkiaan.
 

Deko

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
En ylläty kovin helposti, mutta nyt niin pääsi käymään kuin tarkistin KooKoon pelin yleisömäärän (2 885). Näinkö nopeasti liigabuumi laantui vai onko sellaista edes ollut Kouvolassa missään vaiheessa? Toki Sportillakin melkein alittui vuosi sitten jo toisessa kotipelissä 3 000 katsojan haamuraja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös