...ja tuomari tulkitsi tilanteen...
Salibandy on hieno laji, mutta yllä oleva kohta ärsyttää. Myös parissa muussa lajissa, mutta viime aikoina paljon salibandyssä. Mielestäni lajin säännöt pitäisi olla niin selkeät, ettei tällaisia "tulkintatilanteita" voi syntyä.
En tiedä mitä ne teillle siellä erotuomarikoulutuksissa höpöttää, mutta kyllä itseä ainakin kyrsi totaalisesti kun matsissa tapahtuneen tuomarihölmöilyn jälkeen tuomari kertoi ottelun jälkeen vakavalla naamalla, että hänen tehtävänsä "tulkita kentällä sääntöjä". Opetaanko oikeasti lajin tuomarikoulutuksessa, etä sääntöjä pitää TULKITA kentällä? Todella hämmentävä koulutuslinjaus mielestäni.
Tässä tapauksesa siis tuomari tulkitsi niin, että pilliin viheltäminen ei tarkoittanutkaan pelin poikki menemistä, vaan peli sai jatkua toisen tuomarin vihellyksestä (rike) huolimatta. Noin sekuntti vihellyksen jälkeen pallo meni (meidän) maaliin ja ainakin itse olin lopettanut pelaamisen vihellyksen jälkeen - myös maalivahti. Eihän tällaista tulkintaa voi tehdä, eikä oikeasti kannattaisi opettaa tuomareille, että tulkinta kuuluu lajiin. Pillin viheltäminen keskeyttää pelin. Selvä homma. Ei tulkinnanvaraa. Tässä mielessä jääkiekossa ollaan mielestäni (iän vuoksi) askeleen edellä eli korkea maila on korkea oli se vahinko tai ei jne. Myös tällainen tilanne on nimittäin tällä kaudella nähty -> vastustajan maila osuu meidän pelaajan päähän ja verta alkaa valua, mutta tuomari ei anna jäähyä, koska hänen mukaansa se oli vahinko. Aha?
On tottakai selvää, että näitä höpöhöpö tuomareita pyörii tuolla lajin alemmilla sarjatasoilla, mutta vähän särähti tässäkin kohtaa korvaan, jos tuollainen on myös linja lajin tuomarikoulutustilaisuuksissa. Jotain järkeä siihen touhuun. Säännöt on tehty ja niitä noudatetaan, ei tulkita.
----- ja takasin asiaa -----
Salibandyhän on lajina erittäin mielenkiintoinen juuri siksi, että paitsiot ja ylimääriset viivat on otettu pelialueelta pois. Tämä tarkoittaa sitä, että hyökkäyksissä voidaan hyödyntää koko pelialuetta. Tämä pitää ottaa huomioon mös puolustamisessa esimerkiksi karvauksen korkeutta miettiessä.
Pelialue on kuitenkin riittävän iso, ettei sitä saada viidellä pelaajalla täysin tukkoon juuri mitenkään. Toki sen sumpun/bussin/noppafemman voi peruuttaa sinne oman maali eteen, mutta silloin annetaan pallollinen hallinta totaalisesta vastustajalle ja lätkätermeillä "viivassa" (pakeilla) on älytön määrä tilaa.
Mistä päästäänkin lajin toiseen hienoiteen - koska viivoja ei ole, palloa voidaan ja pelataankin myös paljon pystysuunnassa alaspäin. Jopa ihan omalle alueelle asti. Eli pallollista dominointia voi suorittaa koko kentän alueella ja paine pysyy kokoajan päällä, koska mitään paitsiota ei synny.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että ylivoima on lajisssa todella tuhoisaa. Hommaan ei liity mitään "pallon sisääntuonnin vaikeuksia", koska viivaa ei ole. Paine on heti päällä kun se saadaan ylivoimalla olevalle joukkueelle rauhoitettua.
Yllä mainitut asiat johtavat siihen, että lajissa etu on hyökkäyksellä, jonka vuoksi maaleja ja tilanteita tulee paljon. Tämä on ainakin harrastajalle mieluisaa (ja itse pelaan pakkia). Eikä se suinkaan tarkoita sitä, etteikö puolustamalla voitettaisi pelejä. Jos pystyt pitämään vastutajan alle viidessä maalissa, on voitto usein ihan omissa käsissä - oli sarjataso sitten vitosdivari tai pääsarja.
Lajissa on siis noin tiivistelmänä yhdistelty vähän lätkän (YV, AV yms) ja fudiksen (vaparit, ei viivoja) viihdyttäviä juttuja ja lopputuloksena on kyllä viihdyttävä paketti, jota on helppo harrastaa.