Esimerkiksi häkellyttävän kiinteä liittolaissuhde Israelin kanssa, josta nyt ei öljyn näkökulmasta ole muuta kuin haittaa...
Ainakin Israelin olemassaolon takaaminen, maltillisten (orastavasti demokraattisten) arabimaiden tukeminen ja siinä samalla radikaalin islamin vastustaminen. Lisäksi Iranin hegemoniapyrkimysten vastustaminen ja siihen liittyvät turvatakuiden antaminen pienemmille alueen valtioille.
Hyviä vastauksia ja kiitos niistä. Israel varmastikin on alunperin ollut täysin luonnonvaroista irrallinen syy vaikuttaa alueella, mutta kiitos USA:n varustelun myötä syntyneen sotilaallisen voiman ja myös viime aikojen öljyliuskelöydösten myötä siitä on tullut myös osa tätä resurssitalouskokonaisuutta.
Tietysti geopolitiikka ja öljy sen osana on tärkeä näkökulma, mutta kovin yksipuoliseksi jää kuva tilanteesta sen perusteella.
Tällä hetkellä USA on ainut valtio, joka kykenee globaalisti käymään sotaa. Jopa kahdella rintamalla, joskin se doktriini (kahden sodan malli) on kai kyseenalaistettu. Jos USA olisi puoliksikaan niin perso öljylle ja läpeensä ilkeä kuten väitetään, niin he kyllä pystyisivät yhdellä rysäyksellä ottamaan öljyn tuotantoalueet lähi-idässä haltuunsa.
Tietysti pystyisi ottamaan haltuunsa, mutta eihän se sellaista haluaisi tehdä. Vaikka aina tuleekin jenkkien tyhmyyttä ja pahuutta parjattua, niin onhan siinä kansassa sentään sen verran tolkkua, että niille on hyvilläkään tekosyillä ollut vaikeuksia myydä edes viime sotia. Noin neljä miljoonaa länsimaalaisen tappamaa muslimia v. 1990 jälkeen (
lähde), on ollut vain juuri ja juuri ok. Mikään koko alueen avoin valtaus ei tietenkään tulisi helposti kuviteltavassa tulevaisuudessa kuuloonkaan.
On karmivaa ajatella, että tiedostamme öljyn merkityksen ja oman hyötymme tässä loputtomassa sodassa, mutta hiljaisesti hyväksymme sen. Jotkut valtiot ovat vain silmissämme tasa-arvoisempia kuin toiset.