Tuli vähän käytyä dataa läpi alkukauden osalta. Ollaan tietenkin yksi vähiten otteluita pelanneista joukkueista, eivätkä numerot ole vasta kuin suuntaa antavia, mutta jotain teemoja sieltä on kuitenkin ehkäpä jo löydettävissä. Lähteenä MoneyPuck ja kaikki tilastot 5v5-pelistä, ellei toisin ole mainittu.
Maaliodottama
Perinteisesti viime vuosina Caps on löytynyt xG-lukemien kellariosastolta. Vastustaja on ottelusta toiseen pystynyt luomaan meitä enemmän maaliodottamaa, jolloin esimerkiksi viime kauden loppupään voitot olivat pitkälti jumalaisen veskaripelin työnäytettä. Nyt ollaan kuitenkin xG%-tilaston osalta sijalla 6 koko liigassa lukeman ollessa 55,36%. Tarkoittaa siis sitä, että käytännössä maalien tulisi mennä meille 5v5-pelissä suhdanteella n. 55–45. Corsi ja Fenwick, jotka mittaavat laukaisuhallintaa, eivät ole aivan yhtä kärkiosastoa (Corsi sija 18 ja Fenwick sija 12), mutta kuitenkin siitä keskikastin mukavilta haminoilta.
Johtopäätös = ollaan pysytty peleissä hyvin mukana, vaikka vastukset ovat olleet varsin laadukkaita kukin. Jopa aika ajoin on pystytty hallitsemaan otteluita.
Maaliodottama vs. syntynyt tuotanto
Ensimmäisen neljän pelin aikana ollaan luotu maaliodottamaa yhteensä 9.14 maalin edestä tasakentällisin pelatessa. Lukema on toistaiseksi varsin pieni johtuen pelien pienestä määrästä. Toteutumaa on puolestaan syntynyt yhteensä 13 maalia, mikä tarkoittaa sitä, että 3.86 maalia on toistaiseksi tehty yli odottaman. Omaan päätyyn katsottuna meitä vastaan on luotu maaliodottamaa 7.37 maalin edestä, ja verkon perukoille on uponnut yhteensä 10 uunia. Pelattua kuusikymmenminuuttista kohden ollaan luotu maaliodottamaa 2.88 maalin edestä, kun taas meille omiin on luotu odottamaa 2.24 maalin verran.
Toki mennään niin alussa, että näistä ei ihan älyttömästi kannata ottaa vielä kiinni, kun yksittäinen peli voi keikauttaa lukemia varsin toisenlaisiksi.
Johtopäätös = katsotaan etenkin, jatkuuko viimeistelytehokkuus samanlaisena. Veskaripelissä hiukan petraamisen varaa, mutta toissaöinen Devils-matsi teki tälle tilastolle hiukan hallaa.
Laukaisuprosentti ja torjuntaprosentti
Maalia kohti suuntautuneista laukauksista ja niiden osumaprosentista tilaston kärjestä löytyy tällä hetkellä meikäläiset lukemalla 14.77%. YV:llä vastaava numero on 13.33%, joka on vasta sijaan 16 oikeuttava lukema. Puolestaan PDO, joka laskee yhteen laukaisuprosentin sekä torjuntaprosentin yhteen, on 103.01 (sija 8). Tässä tilastossa perinteisesti jos mennään yli sadan, niin pitäisi ainakin tuloksellisesti mennä ihan kohtalaisesti tai hyvin.
Johtopäätös = etenkin Wilsonin kuuma lapa kaunistelee tilastoja meidän osalta. Tuskin kannattaa tottua siihen, että tullaan viimeistelemään tehokkaimmin koko liigasta, mutta kannattaa nauttia nyt. YV:n pitää parantua.
Aloitukset
Ehkä hämmentävin yksityiskohta tällä hetkellä. 5v5-aloitusprosentti on sysikammottava 42.2%, joka oikeuttaa sijaan 31. Kuitenkin todella hämmentävästi ylivoimaa pelatessa aloitusprosentti on peräti 76.47%, joka taas on liigan paras noteeraus. Alivoimallakin aloitukset raavitaan varsin tehokkaasti 58.33% varmuudella (sija 5). Mitä ihmettä?
Johtopäätös = vaikuttaisi siltä, että erikoistilannealoituksiin satsataan älyttömästi, jolloin niitä pystytään kaivamaan hyvin itselle, mutta tasakentällisin pelatessa aloitukset otetaan puolivillaisesti. Tietenkin myös eri pelaajat ottavat aloituksia eri tilanteissa ja esimerkiksi Lapierren (joka ei pelaa erikoistilanteita) aloitusprosentti on vain 27.3%. Käytännössä tämä menee niin, että Dowd ja Strome parantavat erikoistilanneprosentteja, kun taas Dubois ja Lapierre tuhoavat omalta osaltaan tasakentällistilaston. Mielenkiintoista seurata, miten tämä trendi etenee.
Siinä nyt muutamia nostoja ensimmäisistä peleistä. Kuten moneen kertaan todettua, ei kannata vielä vetää hätäisiä johtopäätöksiä, vaan seurata rauhallisesti kehityskulkua. Pitää kuitenkin olla tyytyväinen siihen, miten kausi on lähtenyt liikkeelle.