Vuoden tulokas kaudella 2023–2024

  • 14 411
  • 52

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Aloitan tänäkin vuonna tämän mielenkiintoisen aiheen, kun Jarmo Wasaman muistopalkintoa jaetaan. Liigaan on nousemassa jälleen uusia potentiaalisia komeettoja. Tulokkaan kriteerit täyttää alle 25-vuotias suomalaispelaaja, jolla on korkeintaan 20 ottelun kokemus Liigasta tai muista ammattilaissarjoista. Viime kaudella Aron Kiviharju pelasi harmittavasti yhden ottelun liikaa, vaikka olisin odottanut kliimaksia enemmän tälle kaudelle. Maalivahtien kohdalla tämä koskee myös puettuja otteluita, joten esimerkiksi Niklas Kokko ei voi olla ehdolla. Ulkomaalaispelaajien kohdalla ikää sai olla muistaakseni korkeintaan 22 vuotta ja on täytynyt olla edellisellä kaudella edustuskelpoinen U20 SM-sarjaan.

Käynnissä on vasta harjoituskausi ja asetelmat ovat hyvin erilaiset kuin sarjakaudella, joten suuria johtopäätöksiä ei voi vielä tehdä, mutta ennakkoon on aina kiva lähteä arvailemaan ja rankkaamaan.

1. Jesse Nurmi, H, KooKoo
- Ykkössuosikkini yllättää hieman itsenikin. Tähän mennessä KooKoon harjoituskauden paras pistemies, joka on saanut pelata muun muassa Otto Paajasen ja Ville Leskisen kanssa kärkiketjuissa. KooKoon hyökkääjämateriaalinkin puolesta tulee saamaan kauden mittaan kunnon mahdollisuuden ja eväät vastata siihen on olemassa. Nurmi edustaa myös KooKoon orastavasti noussutta omavaraisuutta ja NY Islandersin varaus näyttää tietä Veeti Väisäsen kaltaisille lupauksille isompiin ympyröihin.

2. Jami Krannila, H, Lukko
- Yliopistopolun käynyt kahden suunnan sentteri, joten kuulostaa tulevan Julius Mattilan jalanjälkiä Raumalle. Krannila on tosin vielä tuntemattomampi nimi yleisölle, sillä hän ei ole pelannut juniorimaajoukkueita läpi. Viime kaudella kuitenkin suhteellisen arvostetun St. Cloudin yliopistojoukkueen varakapteeni ja muuan divisioonan paras puolustava hyökkääjä. Olettavasti lähtee kauteen Lukon kolmossentterinä, joten odotukset ovat maltilliset, mutta mahdollisuudet on onnistua.

3. Viljami Marjala, H, TPS
- Kärppien kasvatti ja Buffalo Sabresin varaus pelasi viime kaudella yhteensä 18 Liiga-ottelua ja teki niissä yhteensä kymmenen pistettä. Kausi meni kuitenkin vielä U20 SM-sarjaa dominoiden, mutta nyt on suuri mahdollisuus siirtää tehot Liigaan. Osaa pelata sekä keskellä että laidassa. Kokemusta myös kaksi kautta Pohjois-Amerikasta.

4. Jesse Kiiskinen, H, Pelicans
- Junioreissa maalintekijäksi profiloitunut rightin taituri on saanut harjoituskauden aikana hyviä näytönpaikkoja. Pisteitä ei ole vielä tullut, mutta onnistumisia on odotettavissa. Viime kaudella kahdeksan Liiga-ottelua, joista yksi oli playoff-ottelu, joten on saanut myös SM-hopeamitalin kaulaan.

5. Kasper Kulonummi, P, Tappara
- Taistelee kynsinhampain paikasta Tapparan puolustusseitsikossa, ellei -kuusikossa, jossa on kasvamassa kohti Nashville Predatorsia. Tuo rightin kätisyydellään lisäarvoa puolustukseen ja on myös U20-joukkueen johtavia puolustajia. Pelannut U20 SM-sarjan käytännössä jo kahdesti läpi. Viime kaudella muutamia näytönpaikkoja Liiga-joukkueen mukana, mutta myös yksi playoff-ottelu ja CHL-ottelu, joten on kolminkertainen mestari.

6. Aleksi Antti-Roiko, H, Kärpät
- Myönnettäköön, että käytän tässä kohtaa myös keltamustia laseja. Mestiksen vuoden tulokas on väläytellyt Kärppien harjoitusotteluissa ja saanut nauttia mm. Hyryn ja Anttilan kanssa pelaamisesta. Vaikka kolossien rinnalla on hyvin tilaa loistaa, menee itsekin periksiantamattomasti tilanteisiin. Potentiaali tuloksentekijänä, mutta ensisijaisesti taistelee minuuteista.

7. Oskari Luoto, H, Tappara
- Hieman samankaltainen tilanne kuin Antti-Roikolla. Taistelee ensisijaisesti paikastaan pelaavassa kokoonpanossa, mutta potentiaali on suuri. Nuorempi Luoto on taitevempi kuin isoveljensä ja on varmasti iso pala Tapparan tulevaisuutta. Mainitun Kulonummen sekä Topi Rönnin tapaan pääsi harvinaisesti juhlimaan kolmea mestaruutta.

8. Emil Pieniniemi, P, Kärpät
- Teki heti varausvuotenaan tulokassopimuksen Pittsburgh Penguinsiin. Lauri Marjamäki itse kertoi, että Kärppien puolustuksesta on tehty tarkoituksellisesti tilaa antaa Emilille mahdollisuus. Taistelee paikasta kokoonpanossa ja tulee olemaan paljon myös U20-maajoukkueen mukana. Pieniniemi on ikäisekseen kypsä puolustaja, joka tekee paljon oikeita asioita omassa päässä, eikä hänen arvoaan mitata pisteissä. Tällä osa-alueella hän ei ole kenties suurin suosikki tulokaspalkintoon, mutta ennen kaikkea luotettavuutta odotetaan.

9. Mikko Perttu, H, JYP
- Vaikea valinta, mutta on antanut hyviä näyttöjä harjoituskaudella. Tuli viime kaudella parjatuksi malliesimerkkinä pelaajasta, joka dominoi Mestistä, mutta pidettiin vielä riittämättömänä parissa Liiga-ottelussaan. JYPin kapeahkon sentteristön myötä mahdollisuus nyt erottautua.

10. Niilo Romppanen, P, Jukurit
- Odotettavissa seuraava askel uralla. Viime kaudesta suurin osa lainalla Mestiksessä.

Kunniamaininta: Jakub Kos, H, Ilves
- Florida Panthersin varaama tshekkiläinen projektipelaaja on saanut harjoituskauden aikana näytönpaikkoja, mutta joutuu taistelemaan pelipaikastaan. Täyttää juuri tulokkaan kriteerit 20 Liiga-ottelullaan. Viime kausi päättyi pelottavalla tavalla niskamurtumaan Mestis-lainalla KOOVEE:ssa, mutta Ilves otti vastuun miehen kuntoutumisesta ja teki hänen kanssaan jatkosopimuksen. Mikäli Kos menee tällä kaudella eteenpäin, hänelle voi myöntää Liigan epävirallisen Masterton-palkinnon.

Seuraa myös heitä: Aaron Hakala (TPS), Verneri Hellman (Ässät), Oskar Hult (Sport), Topias Hynninen (Jukurit), Onni Käyhkö (Pelicans), Väinö Liikonen (KooKoo), Kasper Lundell (HIFK), Jure Povse (Sport), Jiri Pärssinen (HPK), Rasmus Ruusunen (SaiPa), Leevi Sorvali (KalPa), Matic Török (KooKoo), Roope Vesterinen (HPK), Veeti Väisänen (KooKoo)
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Ovatkohan Kari Piiroinen tai Santeri Airola kriteerit täyttäviä tulokaskisaan? Tuskin toki pystiä annettaisiin kovinkaan todennäköisesti 22- tai 23-vuotiaalle, mutta Airolalta ei löydy yhtään 20 ottelun Liiga-kautta (ainakin googletellessa lehtijutussa puhuttiin nimenomaan 20 ottelun kaudesta ei urakokemuksesta). Piiroisella on alla 28 ottelun Allsvenskan kausi, mutta laskeeko Liiga sen ammattilaissarjaksi 20 ottelun rajalla?
 

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Ovatkohan Kari Piiroinen tai Santeri Airola kriteerit täyttäviä tulokaskisaan? Tuskin toki pystiä annettaisiin kovinkaan todennäköisesti 22- tai 23-vuotiaalle, mutta Airolalta ei löydy yhtään 20 ottelun Liiga-kautta (ainakin googletellessa lehtijutussa puhuttiin nimenomaan 20 ottelun kaudesta ei urakokemuksesta). Piiroisella on alla 28 ottelun Allsvenskan kausi, mutta laskeeko Liiga sen ammattilaissarjaksi 20 ottelun rajalla?
Ennen viime kautta Airolalla oli kahdelta kaudelta 22 ottelun kokemus, eikä hänen nimeään näy ainakaan Liigan viime kauden tulokastilastossa. Koskee varmaan juuri uraa.

Piiroisella on puolestaan juuri puetuissa Liiga-peleissä jo 70 ottelun kokemus, niistä Tapparan mestaruuskaudella 48 ottelua. Pidän maalivahtisääntöä harmillisena. Viime kaudella Jatkola ja Taponen eivät täyttäneet kriteereitä, vaikka aluksi luulin toisin.
 

Mutanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Marjalalle ei taida todellista haastajaa löytyä, jos niin kuka ketä?
 

Vlade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Leppänen ei valitettavasti täytä kriteereitä, koska hän täyttää tänä vuonna 25 vuotta, ei myöskään Jukureiden ikätoveri ja sukunimikaima Ottoville, joka on ollut nyt sivussa ylävartalovamman vuoksi.
Pari vuotta sitten tulleen MTV:n uutisen mukaan riittää kun on alle 25 vuotias kauden alkaessa.

Suomalaispelaajalle riittää, että hän oli alle 25-vuotias ennen runkosarjan alkua, kun ulkomaalaisten ikäraja on 23 vuotta.

 

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Pari vuotta sitten tulleen MTV:n uutisen mukaan riittää kun on alle 25 vuotias kauden alkaessa.



Olet muuten oikeassa, koska Leppänen löytyy Liigan sivuilta tulokkaiden pistepörssistä. Täyttää siis kriteerit, jos on syntynyt loppuvuodesta. Uskon näillä näytöillä löytyvän kauden jälkeisestä kärkikolmikosta, joista lopulta paras valitaan.
 

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Syyskuu on ohi ja joukkueet ovat pelanneet 6-9 peliä, joten nyt on päästy makuun, mihin suuntaan tämän vuoden tulokkaat ovat Liigassa menossa. Aloitin ketjun yleistä potentiaalia, viime kautta, harjoituskautta ja peliaikamahdollisuuksia hieman vertailemalla ja paljon on tapahtunut ennakko-odotuksiin nähden.

1. Atro Leppänen, P, Sport
- Leppäsen kelpoisuus tulokkaaksi varmistui, sillä hän täyttää 25 vuotta vasta loppuvuodesta. Mäntän Bobby Orr olisi tällä tiedolla keikkunut varmasti jo ennakkoonkin top3:ssa. Leppänen otti pelipaikan itselleen tryoutin kautta ja on osoittautunut Sportille todelliseksi salaiseksi aseeksi, ainakin ylivoimalle. Kahdeksaan peliin on syntynyt puolustajalle komeat tehot 4+1=5. Vaikka "välihyökkääjäksi" kutsutuilla kiekollisilla puolustajilla on kysymysmerkkinsä, varsinkin Mestiksestä tulleilla, niin Leppäsellä myös yleispelaaminen on kohtalaisella tasolla. Tasakentällisin kaksi maalia pakkasella, vaikka tosin plussalla olevat ovat Sportissa vähemmistöä. On saanut nauttia myös yli 21 minuutin peliajasta.

2. Viljami Marjala, H, TPS
- Ottanut alkukaudella paikkansa pääasiassa TPS:n kolmossentterinä, kun mm. Aarne Intonen on ollut sivussa. On tullut tutuksi myös laiturina. Marjala on tulokkaiden pistepörssin kärki tehoilla 1+5=6. Ei ole kovin näkyvä pelaaja, mikä on toisaalta ollut myös vahvuus. Syötöt ovat löytäneet hyvin ketjukaverit, joihin lukeutuu mm. superlupaus Emil Hemming. Sopimus on katkolla ja myös Sabresin suunnilta on varmasti kiinnostusta.

3. Jami Krannila, H, Lukko
- Krannila on hyvin pitkälti vastannut odotuksiin, jotka ovat maltilliset. Lukon kolmossentterinä 17 minuutin keskimääräinen peliaika ja kelvollista kahden suunnan pelaamista. Tehnyt alkukaudella tehot 1+2=3. Tottuu varmasti peli peliltä enemmän Liigan vaatimustasoon ja miesten peleihin Pohjois-Amerikassa vietettyjen vuosien jälkeen.

4. Veeti Väisänen, P, KooKoo
- Saanut alkukaudella hyvän näytönpaikan ja niittasi perjantaina ensimmäisen Liiga-maalinsa. Mahdollisuus tehdä läpimurto jo 17-vuotiaana KooKoon kapeassa puolustuksessa, jossa on pelannut mm. Joonas Lehtivuoren kanssa kakkosparissa. Viime peleissä ensimmäisiä kierroksia vähemmän vastuuta D'Astous'n paluun myötä, mutta minuutit saavutettavissa takaisin. Antaa näyttöjä jopa ensimmäiselle NHL-varauskierrokselle.

5. Emil Pieniniemi, P, Kärpät
- Pieniniemelle on pedattu paikka läpimurrolle. Varsin virheetöntä ja varmaa tekemistä ensimmäistä harjoituspeleistä lähtien. Jäi ensimmäisissä peleissä vielä pienemmälle vastuulle, mutta viime viikolla vastuu lisääntyi, kun alisuorittanut Tommi Kivistö pudotettiin seitsemänneksi puolustajaksi. Arvoa ei mitata hyökkäyspään onnistumisissa, mutta teki varsinkin perjantain voitokkaassa SaiPa-pelissä oikeita asioita sielläkin. Kuuluu otteidensa perusteella heittämällä Kärppien pelaavaan kuusikkoon. Löydän paljon yhtymäkohtia aikanaan toiseen Penguinsiin varattuun Olli Määttään, joka ei ole juuri koskaan ollut se joukkueen kärkipuolustaja, mutta kuitenkin tärkeä yleispakki voittavassa joukkueessa.

6. Jesse Nurmi, H, KooKoo
- Nostin harjoituskauden otteiden perusteella ketjun aloituksen yllättäväksi ykköseksi, mutta pudotus on myös suuri. Nurmi kuuluu kuitenkin listalle, sillä näytönpaikoista hänen mahdollisuutensa eivät ole jääneet kiinni. Tasaista keskimäärin 12 minuutin peliaikaa ja saanut pelata myös kärkiketjuissa. Taskussa kuitenkin vain yksi syöttöpistettä ja teholukema -5 on KooKoo-hyökkäyksen heikoin. Potentiaalia kuitenkin on yhä ja Nurmi on varmasti myös vahvoilla U20 MM-kisoihin.

7. Kasper Kulonummi, P, Tappara
- Jälleen yksi nimi lisää puolustajavoittoiseen listaukseen. Ensimmäisissä peleissä vastuuta ykkösparissa asti. Tasaisen varma aihio, jolla riittää vielä myös kehitettävää. Saanut nauttia kauden edetessä noin 12 minuutin keskimääräisestä peliajasta. Tapparan tuore vahvistus Luke Witkowski on lisännyt kilpailua peliajasta, mutta tämä ei ole kuitenkaan juuri radikaalisti pienentänyt Kulonummen vastuuta, vaikka hän on jatkanut seitsemäntenä puolustajana. Kulonummi on ansainnut minuuttinsa Liigan kärkijoukkueessa. Tehnyt vasta yhden syöttöpisteen, mutta tässä kohtaa odotusarvot kohdistuu tasaisuuteen.

8. Oiva Keskinen, H, Tappara
- Kiekkosuvun toistaiseksi toiseksi tunnetuin lahjakkuus ja setänsä tapaan keskushyökkääjä on saanut alkukaudella tasaiseen tahtiin vastuuta Tapparan kolmossentterinä. Tulokaskisan todellinen musta hevonen ja geeneistään huolimatta varsin tuntematon lahjakkuus, johon Grönborg on luottanut. Esiintynyt edukseen odotuksiin nähden ja tehnyt kärkijoukkueessa tehot 1+2=3. Ei yllä listalla kuitenkaan korkealle, sillä paikka kokoonpanossa ei ole kiveenhakattu. Tanuksen ja Rauhalan paluut odottavat itseään, minkä lisäksi sentteriosastolla liikkuu villi huhu mahdollisesta paluumuuttajasta. Keskisen pudottaminen lienee tuskin helppoa, mutta kauden fokus painottunee enemmän esim. U20-kisoihin.

9. Emil Hemming, H, TPS
- Yllättävämpi nosto listalle, joka on saanut vastuuta neljässä peräkkäisessä pelissä. TPS:llä on poissaoloja, mutta viimeaikaisilla näytöillä Hemming taistelee pelipaikasta, mutta tässä kohtaa ennuste on vielä varovainen. Harvinaisempi maalintekijätyyppi suomikiekolle.

10. Juuso Ketola, P, HPK
- Ässissä aikanaan debytoinut ja Mestis-reissun jälkeen HPK:hon siirtynyt Ketola on saanut kiittää yli 16 keskimääräistä vastuutaan pitkälti puolustuksen murheellisen poissaolotilanteen vuoksi. Kahdeksaan peliin neljä syöttöpistettä, mutta tehotilasto neljä maalia pakkasella. Poissaolot toki heikentävät entisestään HPK:n puolustusta, mutta Ketolan vastuu kertoo osaltaan karua kieltä myös joukkueen korpivaelluksesta.

Erikoismainintoja:

- Yllättävää kyllä, että kärkikahonoihin ennustettu Jesse Kiiskinen ei toistaiseksi mahdu kymmenikköön. Saanut pelata yhtä vaille kaikki Pelicansin seitsemän ottelua, mutta myös tehoja odotetaan. Toistaiseksi vain yksi syöttöpiste ja tehotilasto viisi maalia pakkasella. Tilanne on hyvin samankaltainen kuin KooKoon Jesse Nurmella, mutta näen Nurmen kuitenkin jokseenkin kokonaisvaltaisempana pelaajana ja KooKoon pelipaikkatilanteen kääntyvän enemmän hänen edukseen kuin Kiiskisen Pelicansissa. Aikaa on vielä.

- Juuso Ketolan lisäksi HPK:sta samaan lauseeseen voisin nostaa Samuli Aaltosen, joka tuli kauden kynnyksellä FPS:n lainapelaajana ja otti pelipaikan. Pelaa pääasiassa nelosketjussa, mutta on yllättäen jumbojoukkueesta kaksi maalia plussalla ja tehnyt kolme pistettä. Jäi jo Ässissä aikanaan mieleen aktiivisesta haastopelistään.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Oiva Keskisen osakkeet lienevät nousussa. Paikka kokoonpanossa on sementoitu, johtaa tulokkaiden pistepörssiä ja tehotilastoa, ylivoima-aikaa vasta seitsemänneksi eniten. Ketola ja Leppänen toki kovat haastajat.
 

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Kovin suurin muutoksin ei lokakuun pelit pääty sitten syyskuun, mutta kausi on alkanut kunnolla käynnistymään ja ensimmäinen maaottelutauko lähestyy.

1. Atro Leppänen, P, Sport
- Mäntän Bobby Orr tekee aivan uskamatonta nousua urallaan. Vielä viisi kautta sitten tahkoi II-divisioonaa. 25-vuotias komeetta jakaa myös koko puolustajien maalipörssin kärkisijaa Sami Nikun kanssa ja on myös peliaikatilastossa viiden kärjessä. Vaikka Leppänen on erottunut kiekollisilla taidoillaan ja rohkeudellaan, hän on ymmärtänyt Liiga-tasolla myös oman pään lainalaisuudet ja onnistunut nimenomaan Dufvan joukkueessa. Leppänen on Sportin pirteän syksyn ilmentymä. A-maajoukkuedebyytti ei olisi suuri ihme.

2. Oiva Keskinen, H, Tappara
- Tapparan alkukauteen mahtui poissaoloja, joiden aikana Keskinen sai mahdollisuuden. Ottanut miehekkäästi paikkansa pysyvästi joukkueen kolmosketjusta. Taitava sentteri on noussut myös tulokkaiden pistepörssin kärkeen. Tullut melkoisena mustana hevosena Liigaan ja mahdollisesti myös U20-maajoukkueeseen.

3. Jami Krannila, H, Lukko
- Kausi on edennyt varsin odotetusti ja tasaisesti Lukon kolmossentterinä. Ikään kuin uusi Julius Mattila, jolla on potentiaalia vielä korkeammalle.

4. Juuso Ketola, P, HPK
- Noussut kuin varkain HPK:n kärkipuolustajaksi, osin Hietasen ja Nikkilän poissaolojen myötä. Rightin lahjakkuus on profiloitunut kiekolliseksi puolustajaksi ja tehnyt Mestiksessä hyvää jälkeä, mutta tehoja on tullut myös Liigan puolella. Ketolan vastuu saattaa olla vielä odotettua isompi, sillä kauden alku oli vaikea ja miinuksia on tullut pisteiden ohessa. Todella turha loppuhetkien kampitusjäähy lauantain Kärpät-kohtaamisessa.

5. Aleksi Antti-Roiko, H, Kärpät
- Yllättävämpi nosto kärkiviisikkoon. Ottanut paikkansa Kärppien kivenkovasta nelosketjusta, jolle ei juuri saatu ohipelejä, vaikka muu joukkue ei aina suoriudukaan puhtain paperein. Antti-Roiko menee ennakkoluulottomasti tilanteisiin ja asenne on huippuluokkaa. Ei kuitenkaan mikään varsinainen duunari, vaan ketjustaan kuitenkin selkeästi pelitaitavin, mistä kertoo tehokkaat kaudet junioreissa ja Mestiksessä. Potentiaalia pelata tulevaisuudessa isossa roolissa. Tähän mennessä ei ole ollut asiaa erikoistilanteisiin.

6. Viljami Marjala, H, TPS
- Pelivastuu on kasvanut lokakuun aikana ja saa myös ylivoima-aikaa, mutta tuloksenteko ei ole syyskuun tasolla, mutta toisaalta myös koko joukkueen tekeminen sakkaa vaikean alun jälkeen. Viimeiseen kymmeneen peliin vain tehot 1+1=2. Potentiaalinsa puolesta Marjala kuuluu listalla korkeammalle, sillä parempaa on nähty ja hänet on tiedetty monikäyttöiseksi pelaajaksi.

7. Jesse Kiiskinen, H, Pelicans
- Ollut alisuorittaneen finalistijoukkueen harvoja valopilkkuja viime peleissä ja onnistunut myös CHL:n puolella. Lokakuussa kolme maalisyöttöä ja Lukkoa vastaan oli kentällä neljän maalin aikana, mutta Liiga-uran avausmaali odottaa vielä itseään. Rightin kätisyydestä voi olla vielä iloa.

8. Emil Pieniniemi, P, Kärpät
- Isossa kuvassa solidia peruspelaamista, mutta lokakuussa putosi parissa pelissä pienemmille minuuteille. Vaikka on pelaajaprofiililtaan ns. virheetön puolustaja, niin myös takaiskuja on tullut vielä kokemattomalle lahjakkuudelle. Parantanut jälleen peliään sairaspoissaolon jälkeen ja tulee olemaan isossa roolissa U20-maajoukkueessa.

9. Veeti Väisänen, P, KooKoo
- Ykköskierroksen varauksesta taisteleva, Liigaan murtautunut lahjakkuus ei pelaa järin isoja minuutteja KooKoon takalinjoilla, mutta on ikäisekseen oikealla tiellä.

10. Emil Hemming, H, TPS
- TPS:n poissaolotilanteet ovat pitäneet varausikäisen lupauksen rosterissa, missä hän on myös erottunut. Aloitti Marjalan johtamassa kolmosketjussa, mutta lokakuu on mennyt enemmän nelosessa. Maalintekijälupaus.

Mainintoja:
- KooKoon Jesse Nurmi loukkaantui lokakuun puolivälin Tappara-ottelussa ja toipumisennuste on jopa neljä kuukautta. Sai harjoituskaudella ja ensimmäisillä kierroksilla näytönpaikkoja aivan kärkiketjuista asti, mutta läpimurto on jäänyt tekemättä. Nurmessa oli ennakkoon ainekset hyvinkin suureen kauteen ja U20-kisoihin, mutta tarina otti takapakkia. Voi olla loppukaudella hyvässä iskussa ja tehdä odotetun avausmaalinkin, mutta helmikuussa Islanders-lupauksen on tärkeintä kuitenkin päästä rytmiin.

- Tuoreempana nostona mainittakoon Jukurien Kasper Soini, jonka Olli Jokinen tuntee läpikotaisin. Lokakuun puoleen väliin sivussa ollut Soini on erinomainen ja nopea luistelija, joka on näyttäytynyt Päällikön silmissä Miro Heiskasen vertaiselta. Soini on pelannut vasta viisi peliä ja tehnyt yhden syötön, mutta keskimääräinen peliaika on pysynyt noin 15 minuutissa. Ei juniorimaajoukkuetaustaa tai muita mainittavia urotekoja, mutta kyseessä kuitenkin mielenkiintoinen seurattava, jos OJ tietää mistä puhuu ja vetää oikeista naruista.
 

spaceman

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, #26, #15, #11, #45
Erinomainen kooste @VeeJiiJii, mutta kannattaa pitää tulokkaiden pistepörssin kutonen Mikko Perttu mukana skabassa. 16 peliä ja tehot 0+8 JYPin kolmoskentässä. Kolmoskentässä, joka oli 12 ekaa peliä aika tehoton. Nyt alkanut tapahtua.

Yllättänyt positiivisesti etenkin fyysisyyden ja kokonaisvaltaisen pelikäsityksen osalta. Pertulla on hyvä pelisilmä ja pehmeät kädet eikä kaihda taklauksia tai muita kärhämöitä.

Aloituksissa petrattavaa.

Avausmaali on vain ajan kysymys, paikkoja on ollut.
 
Suosikkijoukkue
JYP, Vatanen, Blackhawks
Erinomainen kooste @VeeJiiJii, mutta kannattaa pitää tulokkaiden pistepörssin kutonen Mikko Perttu mukana skabassa. 16 peliä ja tehot 0+8 JYPin kolmoskentässä. Kolmoskentässä, joka oli 12 ekaa peliä aika tehoton. Nyt alkanut tapahtua.

Yllättänyt positiivisesti etenkin fyysisyyden ja kokonaisvaltaisen pelikäsityksen osalta. Pertulla on hyvä pelisilmä ja pehmeät kädet eikä kaihda taklauksia tai muita kärhämöitä.

Aloituksissa petrattavaa.

Avausmaali on vain ajan kysymys, paikkoja on ollut.
Perttu on tainnut nyt myös kahdessa pelissä peräkkäin torjua maaliviivalta syöksymällä. Tekee todella paljon hommia ja on muutenkin +-merkkinen peluri. Tykkään tosi paljon!
 

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Erinomainen kooste @VeeJiiJii, mutta kannattaa pitää tulokkaiden pistepörssin kutonen Mikko Perttu mukana skabassa. 16 peliä ja tehot 0+8 JYPin kolmoskentässä. Kolmoskentässä, joka oli 12 ekaa peliä aika tehoton. Nyt alkanut tapahtua.

Yllättänyt positiivisesti etenkin fyysisyyden ja kokonaisvaltaisen pelikäsityksen osalta. Pertulla on hyvä pelisilmä ja pehmeät kädet eikä kaihda taklauksia tai muita kärhämöitä.

Aloituksissa petrattavaa.

Avausmaali on vain ajan kysymys, paikkoja on ollut.
Isossa kuvassa Perttu ehkä kuuluisikin kymmenikköön, sillä hänellä on vakituinen paikka JYP-rosterissa ja on esiintynyt varsin varmoin ottein. Sen sijaan esimerkiksi Hemmingin odottaisin lähtevän jossain vaiheessa takaisin U20-joukkueeseen tai Mestikseen hakemaan isompaa vastuuta. Toki myös maaotteluita tulee. Ei mitään häneltä pois, lupaava sisääntulo jne, mutta näkisin läoilyönnin tapahtuvan vasta ensi kaudella.
 

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Marraskuu on ohi ja joulukuukin alkoi tänä viikonloppuna, mutta katsotaan missä mennään.

1. Atro Leppänen, P, Sport
- On vielä toistaiseksi varsin selkeä ennakkosuosikki. Sportin ykköspakki ja ainoa plussalla oleva puolustaja, mutta Leppäsen arvo mitataan ennen kaikkea ylivoimalla. Myöhäisherännäinen, kokonaisvaltainen paketti, jolla on kansainvälistä potentiaalia.

2. Viljami Marjala, H, TPS
- Noussut tulokkaiden pistepörssin ykköseksi, kun pistetahti on tasaantanut jälleen lokakuun jälkeen. TPS:n kakkossentteri tekee paljon oikeita ja oivaltavia ratkaisuja hyökkäyspäässä. Joukkueen synkän syksyn valopilkkuja.

3. Oiva Keskinen, H, Tappara
- Vakiinnuttanut paikkansa Tapparan kolmossentterinä, vaikka sentteriosasto on vahvistunut Kontiolalla ja saanut Rauhalan sairastuvalta. Ikäisekseen kypsä sentteri. Ennen tätä iltaa takana kahdeksan ottelun pisteetön putki, mutta kokonaisuudessaan pelaa erinomaista tulokaskautta.

4. Janne Naukkarinen, H, SaiPa
- Sarjajumbon oman alueen kasvatti on viime aikojen yllätysnimi. Sarjasijoitukseen nähden komeat seitsemän maalia plussalla ja ollut koko alkukaudella 0,5 pistettä per peli-tahdissa. Pienikokoinen laituri pelaa hyvin molempiin suuntiin. Jokerikortti myös U20-kisoja ajatellen.

5. Jami Krannila, H, Lukko
- Ei suuremmin lisättävää odotuksiin nähden. Kolmossentterin rooliin tasainen pistetahti, mutta marraskuussa myös seitsemän maalia pakkasella. Mahdollisuus nousta kuitenkin jopa kolmen kärkiehdokkaan joukkoon.

6. Juuso Ketola, P, HPK
- Rightin virtuoosipakki on noussut tehopisteissä jo Leppäsen rinnalle ja kellottaa HPK:ssa parinkymmenen minuutin peliaikoja. Tehokas pakki hyökkäyspäähän, mutta tasakentällisin kahdeksan maalia miinuksella. Ei pelaisi yhtä suuressa roolissa monessa muussa joukkueessa.

7. Aleksi Antti-Roiko, H, Kärpät
- Kärppien tasavahvan nelosketjun vasen laita on lenkin tuntemattomin, mutta potentiaalisin lupaus. Mestiksen viime vuoden tulokas on osoittanut pystyvänsä tekemään tulosta miesten peleissä. Tämän kauden prioriteettini on hoitaa nelosketjun rooli kunnialla, minkä hän on ennakkoluulottomasti tehnyt. Rooli ei välttämättä näy tehopisteissä, mutta Antti-Roiko on saanut myös osansa onnistumisista.

8. Emil Hemming, H, TPS
- Varausikäisen lupauksen paikka vakiintunut pääasiassa TPS:n nelosketjussa, joten pysyvyyttä Liiga-paikassa on ollut ja on tehnyt rooliinsa nähden kelvolliset tehot 5+2=7. Voi kasvaa jo ensi kaudella tärkeäksi maalintekijäksi.

9. Emil Pieniniemi, P, Kärpät
- Kokonaisuutena hyvää syksyä pelaava yleispuolustajalupaus, joka ei tee itsestään numeroa hyökkäyspäässä, mutta tekee myös pääasiassa fiksuja ratkaisuja. Kokemattomuus on tuonut myös ohipelejä ja yksilövirheitä, mutta Pieniniemi on hyvällä tiellä.

10. Mikko Perttu, H, JYP
- Vakiinnuttanut paikkansa JYPin sentteristössä KeuPassa vietetyn lainakauden jälkeen. Jäi marraskuussa pisteittä, mutta tänään avasi myös maalitilinsä Liigassa.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Eikös tässä vuoden tulokkaan virallisina valintaperusteina ole jotain sellaista, että palkitaan pelaaja, joka on osoittanut eniten potentiaalia kehittyä kansainvälisen tason huippupelaajaksi tmv. Eli tässä ei arvioida pelkästään sitä, kuka on ollut paras tällä kaudella, vaan enemmän olisi pyrkimyksenä arvioida tulevaisuuden potentiaalia annettujen näyttöjen perusteella. Se on sitten eri asia, kuinka paljon valinnassa lopulta oikeasti painotetaan potentiaalia ja kuinka paljon pelkästään tämän kauden tasoa, jota on ehkä helpompi arvioida kuin sitä, mitä kenestäkin voisi tulla joskus tulevaisuudessa. Mutta kuitenkin pointtina vähän se, että 25-vuotiaan pelaajan pitäisi periaatteessa iskeä tiskiin huomattavan paljon kovemmat näytöt kuin jonkun 17-19-vuotiaan tullakseen valituksi, koska selvää on, että 25-vuotias pelaaja on jo lähempänä uransa huipputasoa.
 
Mutta kuitenkin pointtina vähän se, että 25-vuotiaan pelaajan pitäisi periaatteessa iskeä tiskiin huomattavan paljon kovemmat näytöt kuin jonkun 17-19-vuotiaan tullakseen valituksi, koska selvää on, että 25-vuotias pelaaja on jo lähempänä uransa huipputasoa.

Tottahan tuo on. Jos ihan kirjaimellisesti tuota tulkitsee, niin Emil Hemmingin pitäisi olla selvä valinta. Tuskin kuitenkaan tätä palkintoa voittaa.
 

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Hyviä huomioita. Esimerkiksi kelpoisuuden yläikärajaa hätyyttelevää Leppästä ja NHL-varattua Marjalaa on todella erilaista verrata potentiaaleiltaan. Kuten jo Leppästä kuvatessa mainitsin, kansainvälistä potentiaalia (EHT ja Euroopan sarjat) kyllä on yhä, kun taas NHL-seurojen huomion kiinnittäminen olisi häneltä jo temppu. On kuitenkin jo nyt onnistunut isossa roolissa Liigassa. Viimeisin varaamaton ja käytännössä juniori-iän ylittänyt valinnan saanut on Otso Rantakari (2015). Marjala puolestaan antoi näyttönsä NHL:ään varausikäisenä Kanadan junnuliigoissa, joten lähtökohdat ovat todella päinvastaiset.

Jos NHL-varattuja nuorukaisia vertaa, Marjala on heistä ainoa, joka on vakiinnuttanut paikkansa joukkueensa kärkiketjuissa ja ylivoimakoostumuksissa. Keskinenkin toki suorittanut rooliinsa nähden hyvin, kun kyseessä on Tappara.

Voi myös olla, että esim. Ketola ja Perttu ovat potentiaalinsa ylärajoilla, eivätkä välttämättä siinä mielessä kuuluisi listalle, kun taas pelkästään potentiaalia katsomalla tällä hetkellä listaukseni ulkopuolella on vasta läpimurtoaan Liigaan hakevat Väisänen, Kiiskinen ja Kulonummi.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
7. Aleksi Antti-Roiko, H, Kärpät
- Kärppien tasavahvan nelosketjun vasen laita on lenkin tuntemattomin, mutta potentiaalisin lupaus.

Aika rohkeaa veikata, että Antti-Roikolla on potentiaalia Anttilaa korkeammalle. Anttilan realisoitu potentiaalihan oli kaksinkertainen maailmanmestari, olympiavoittaja, reilusti toista sataa maaottelua, seitsemät arvokisat, yli 300 KHL-ottelua. Toinen maailmanmestaruuksista vieläpä joukkueen kapteenina.
 

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Aika rohkeaa veikata, että Antti-Roikolla on potentiaalia Anttilaa korkeammalle. Anttilan realisoitu potentiaalihan oli kaksinkertainen maailmanmestari, olympiavoittaja, reilusti toista sataa maaottelua, seitsemät arvokisat, yli 300 KHL-ottelua. Toinen maailmanmestaruuksista vieläpä joukkueen kapteenina.
Tuosta on kyllä paha laittaa paremmaksi, kun mietitään kansainvälistä menestystä maajoukkueessa. Tietysti Anttila pelasi pitkän uran myös SHL:ssä ja KHL:ssä. Tämän kaiken hän on saavuttanut roolipelaajana ja tehnyt joinakin kausina sivussa myös toistakymmentä häkkiä.

Kiekollista potentiaalia haluan kuitenkin Antti-Roikon kohdalla korostaa. Viime kaudella Mestiksessä syntyi jo komeat 60 pistettä ja nyt hän on Kärppien nelosketjun kenties se taitavin lenkki. Sen verran uskallan väittää, että Antti-Roikolla on mahdollisuus tehdä ura kärkiketjuissa ja ainakin Liiga-tasolla saavuttaa Anttilaa korkeampi pistetahti. Myönnettäköön, että kestamustin lasein näen Antti-Roikossa jopa sellaista uutta Pyörälää, joka voi saada tulevaisuudessa kirjaimen rintaan.

Asia tietysti erikseen, onko Antti-Roikolla palaa kansainvälisiin peleihin vai jääkö hän ns. franchise-pelaajaksi Kärppiin (mikä olisi lottovoitto sinänsä). Anttilalla oli palaa, kun hän on ollut maan parhaita rikkovissa rooleissaan, mutta pelasi hänkin kaksi kautta TPS:n tulosyksikössä ennen kansainvälistä uraansa. Pyöräläkin pelasi myös kaikissa mahdollisissa huippusarjoissa ja Leijonien tulosyksikössä, joten siinä mielessä vertaus menee vielä Anttilaakin enemmän yli hilseen, mutta uskon Antti-Roikon kohdalla kenties sellaiseen eemelisuomimaiseen Liiga-uraan.

Edit. boldaus
 

spaceman

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, #26, #15, #11, #45
Nyt kannattaa muuten ottaa seurantaan JYPin 18-vuotias pakki #6, Jesse Pulkkinen. Tuli joukkueen mukaan viime viikolla influenssan aiheuttamien poissolojen johdosta. Dominoinut A-junnujen sarjaa, 18 peliin 28 pistettä ja tullut karmit kaulassa liigaan. Neljään peliin 20 laukausta ja 0+1, mutta niin suvereenia kiekollista hallintaa, että ei mitään rajaa. Meni heittämällä jopa JYPin pelaavaan kuusikkoon ja samalla heivattiin kanadalaisvahvistus Nick Welsh luiskaan.

Kaveri on 198cm ja 92 kiloa, eli raameja riittää. Silti kiekon kanssa ihan älyttömän hyvä, luistin liikkuu ja vartaloharhautuksia löytyy. Avausmaali tulee pian, tolpat jo kolisseet.

Ei ehkä tältä takamatkalta saavuta vuoden tulokkaan titteliä, mutta kannattaa ottaa seurantaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös