9. …tehnyt mitä? - Käyneet avaruudessa
Kysymysmuoto tai sanavalintani olivat ainakin jonkun mielestä hämääviä. Ei ollut tarkoitus, sori siitä. Ajattelin etukäteen, että tämä voi olla tosi vaikea, tai sitten kaikki arvaavat jo heti, että mitä tässä haetaan. Mutta kyllä tämä sinne vaikeampaan suuntaan kallistui selvästi. Keskiarvopisteet vain 5,3. Vääriä vastauksia ei ihan hirveästi tullut, mutta tietoakin alkoi löytyä lähinnä vasta kolmen tai neljän pisteen kohdilla. Muutama laukaisi molemmat kutinsa liian nopeaan ja jäi nollille.
12 p. Kukaan suomalainen ei ole, mutta ruotsalainen ja tanskalainen ovat.
Ei oikeita vastauksia, mutta pari hyvää veikkausta: "voittanut Oscarin" (KwutsNI) ja "otelleet nyrkkeilyn raskaan sarjan ammattilaisten maailmanmestaruudesta" (WarWas).
Oscar-vastaus olisi vähän siinä ja siinä, että olisiko se edes oikein. Ruotsalaiset ja tanskalaiset ovat voittaneet, mutta niin on tavallaan myös Jörn Donner. Fanny ja Alexander voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin vuonna 1983. Ohjaaja Ingmar Bergman ei ollut paikalla gaalassa, joten pienessä laitamyötäisessä seilannut Donner kävi tuottajan ominaisuudessa pokkaamassa pystin ja pitämässä pienen kiitospuheen. Vieraskielisen elokuvan kategoriassa palkintoa ei kuitenkana osoiteta kellekään henkilölle, vaan tuotantomaalle - joka siis tässä tapauksessa oli Ruotsi.
Nyrkkeilykehässä Ingemar Johansson on tuonut Ruotsille kunniaa. Tanskalaisista ainakin Brian Nielsen on mitellyt mestaruudesta, mutta sai köniin Evander Holyfieldilta. Kukaan suomalainen ei ole kuitenkaan tainnut tällaiseen kehään nousta, eli WarWasin vastaus olisi sopinut vihjeeseen. En tiedä olisiko sopinut sitten vielä eteläkorealaiseen ja eteläafrikkalaiseenkin?
Kolme ruotsalaista on käynyt avaruudessa, ensimmäisenä heistä Christer Fuglesang (2006). Tanskalaisista avaruudessa on käynyt vain yksi mies: Andreas Mogensen.
9 p. Kukaan suomalainen ei ole, mutta eteläkorealainen ja eteläafrikkalainen ovat.
Yi So-yeon kävi avaruudessa ensimmäisenä korealaisena ja toisena aasialaisena naisena vuonna 2008. Superrikkaisiin kuuluva Mark Shuttleworth oli maailman toinen avaruusturisti (2002) ja samalla myös ensimmäinen eteläafrikkalainen avaruudessa. Ei edelleenkään oikeita vastauksia, mutta pari väärää veikkausta kuitenkin. WarWas lukitsi nyrkkeilijät. Myös Oscar-voittoa veikattiin tässäkin kohtaa.
7 p. Kukaan suomalainen ei ole, mutta itävaltalainen ja belgialainen ovat.
Samalla linjalla jatkettiin. Kuusi veikkausta, mutta ei yhtään oikeaa vastausta vieläkään. Oscar-palkintoa veikattiin edelleen, lisäksi YK:n pääsihteerin kotimaata, jalkapallon MM-kisoissa pelaamista ja Englannin Valioliigan mestaruutta.
Itävaltalaisastronautti Franz Viehböck vietti venäläiskosmonauttien seurassa aikaa avaruudessa noin kahdeksan päivää vuonna 1991. Belgejä on kyänyt avaruudessa peräti neljä: ensimmäisenä heistä oli pitkän uran alalla tehnyt Dirk Frimout, joka pääsi viimein itse avaruuteen yli 50-vuotiaana vuonna 1992.
5 p. Kukaan suomalainen ei ole, mutta vietnamilainen, kuubalainen, mongolialainen, tsekkoslovakialainen, iranilainen ja kazakstanilainen ovat.
Tämä vihje taisi torpedoida kaikkien edelliskierroksilla rohkeasti veikanneiden toiveet pisteistä... Vahvasti debytoiva
@SepposenSelkä oli tässäkin kysymyksessä ensimmäisten tietäjien joukossa. Muita ensimmäisiä oikein vastanneita olivat
@Peltinen,
@Naska Paapuri,
@PtG,
@Kiekoton ja
@Anselm Raato. Myös yksi väärä vastaus: maali jalkapallon MM-kisoissa. Jään odottamaan TOP-5 ketjuun Arnoldin listaa parhaista mongolialaisista ja vietnamilaista arvokisajalkapalloilijoista!
Neuvostoliitto ja Venäjä lennättivät osin pr-syistäkin ystävämaidensa kansalaisia avaruuteen ihan systemaattisesti. Esimerkkejä näistä kansainvälisistä kosmonauteista ovat mm. Arnaldo Méndez, Jügderdemidiin Gürragchaa ja Vladimír Remek (1978), Phạm Tuân (1979) ja Talgat Musabayev (1990). Iranilaissyntyinen Anousheh Ansari lensi puolestaan avaruuteen NASAn naisena vuonna 2008.
4 p. Kukaan suomalainen ei ole, mutta [kuvavihje] ovat.
Tämä oli yksi eniten apuja tuoneista yksittäisistä vihjeistä koko kisassa. Peräti viisitoista uutta tietäjää. Eikä yhtään väärää vastausta.
Kuvissa avaruusturismibisnestä pyörittävä miljardööri Richard Branson (oli mukana yhtiönsä neitsytmatkalla 2021), Kapteeni Kirkin roolista tunnettu William Shatner (90-vuotias näyttelijä piipahti 11 minuutin mittaisella turistilennolla avaruudessa), Tesla Roadster (Elon Musk ampui käytetyn auton avaruuteen vuonna 2018 - koska miksi ei! - ja siellä se matkaa edelleen kiertoradalla. Itse vein aikoinaan loppuunajetun ooppelini lähimmälle romikselle, mutta kukin tavallaan) ja Yhdysvaltojen lippu.
3 p. Kukaan suomalainen ei ole, mutta Valentina Tereškova teki sen ensimmäisenä naisena.
Neuvostoliittolainen Valentina vietti kolme päivää avaruudessa kesällä 1963. Tämä hieno kappale kertoo hänestä:
Muutamalla pyöri vielä tyhjää tämänkin vihjeen myötä, mutta melkein kaikilla alkoi jo olla oikein. Tässä kohtaa neljä uutta tietäjää, eikä yhtään väärää vastausta.
2 p. Kukaan suomalainen ei ole, mutta hedelmäkärpäset, marsut, apinat ja koirat ovat.
Surettaa ajatellakin Laika-koiran karua kohtaloa... Hedelmäkärpäset toimivat ekoina koekaniineina (1947) ja selvisivät matkastaan jopa hengissä. Seuraavaksi matkaan laitettiin Albert-apina (1949), joka kuoli kotimatkalla. Jenkit siiryivät seuraavaksi hiiriin, kun taas neukut lähettivät taivaalle samaan aikaan kadulta pyydystettyjä koiria.
Kai tässäkin käytiin jotain perverssiä kisaa siitä, että mikä ospauoli keksii lähettää avaruuteen oudoimman eläimen. Vai mikä muu selittää marsun (N-liitto 1961), sammakot (USA 1970), sukkulamadot (USA 1972), siniraitakillin sekä hämähäkit (USA 1973)... Yksi uusi oikea vastaus, mutta myöskin yksi läheltä liipannut väärä vastaus (käynyt kuussa).
1 p. Kukaan suomalainen ei ole, mutta Juri Gagarin ja Buzz Aldrin ovat.
Avaruudessa on käynyt yli 500 ihmistä 40 eri maasta. Joukossa ei ole yhtään suomalaista. Ainakaan vielä. Esimerkiksi vantaalainen Vesa Heilala osti lipun Virginin avaruuslennolle jo vuonna 2010 ja odottaa jonotuslistalla unelmansa toteutumista. Kaksi uutta tietäjää.