Venäjän hyökkäyksen vaikutukset Suomen talouteen

  • 1 400
  • 8
Nyt kun Venäjää kohtaan asetetut pakotteet ovat astuneet voimaan, on hyvä pohtia konkreettisella tasolla sodan välillistä vaikutusta Suomen talouteen. Asia tuli mieleen, koska yöllä kesken unien tuli lähtö töihin lomautukselta edellä mainitusta syystä. Venäjän kanssa ei enää voida käydä puukauppaa ja tämä vaikuttaa välittömästi suomalaiseen metsäteollisuuteen, koska venäjältä on tuotu isoja määriä raakapuuta sekä haketta esimerkiksi sellutehtaiden tarpeisiin, ja suuressa määrin ainakin täällä itä - Suomessa kaukolämmön tuottamiseen koska turveteollisuus on ajettu asteittain alas. Vaikutus on välitön. Hieman huumoria mutta nyt, jos koskaan, on siis se hetki kun se paskapaperi saattaa sieltä kaupan hyllyiltä. Odotettavissa on myös että ainakin itäisessä Suomessa kaukolämmön hintoihin kohdistuu korotuspaineita koska halpaa tuontihaketta ei saada lämmöntuotantoon. Öljyn hinta myös nousee, joten tolpalla saatetaan nähdä isojakin harppauksia tässä lähiaikoina. Eli toisinsanoen inflaatiopaine on melko suuri energiapuolella. Tämä nyt vain nopeana alustuksena ja yhdestä pienestä näkökulmasta. Toivottavasti saadaan tästä keskustelua aikaan, koska aihe on mielenkiintoinen. Vaikka pääosin omatkin ajatukset ja seuranta on urhean Ukrainan kansan puolella, mutta selvä on että tämä tilanne vaikuttaa myös meihin naapurimaihin jotka ovat käyneet kauppaa roistovaltion kanssa.
 

Redimor

Jäsen
Kannattaa muistaa, että naapuri todennäköisesti täräyttää vastapakotteetkin päälle niin loppuu idän vienti samoilla tulilla. Paljon pitäisi saada lisää kauppaa aikaiseksi muualle nyt piakkoin.
 

/dev/null

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Luulisi historian jo opettaneen että Venäjälle tehdyt investoinnit menee aina kankkulan kaivoon. Syystä tai toisesta.

Tapasin taannoin toimarin joka sanoi että heidän pitkän linjan päätös on se että max 5% busineksesta saa tulla viennistä Venäjälle. Kaukaa viisasta.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Venäläisten matkailu Suomeen tullee vähenemään merkittävästi, se on kohtalaisen varmaa ja sillä on suuri merkitys varsinkin matkailu- ja ravintola-alalle. Venäläiset ovat sentään vuosien ajan olleet suurin tai yksi suurimmista matkailijaryhmistä Suomessa, jotka ovat käyttäneet paljon rahaa täällä käydessään.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Alkaa sota näkymään öljyn hinnassa, nyt kuukauden sisällä barrelin hinta noussut 20 taalalla ja tämän viikon aikana 13 taalalla. Hinta on tällä hetkellä n. 111 taalaa barrelilta. Suunta tulee olemaan edelleen ylöspäin, vaikka energiamarkkinat ottavat käyttöön hätävarastoja.

Siirretään tänne, kun on talouteen liittyvä asia...

Helsingin pörssi sukeltaa isojen valtion omistamien yritysten siivittämänä:

 
Viimeksi muokattu:

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Muutama pallukka

• polttoaineiden hinnat kohoavat entisestään
• sähkön hinta kohonnee viimeistään syksyllä
• vienti ja tuonti hiipuu -> työllisyys heikkenee
• venäläisten turistien määrä oletettavasti vähenee -> työllisyysvaikutuksia

@Artyukhin Jos minuun viittasit, niin mainitsemani asiat tapahtunevat joka tapauksessa, oli Suomi osallinen konfliktissa tai ei. Tulevia tauteja ei kannata tässä ketjussa sairastaa.
 
Viimeksi muokattu:

Artyukhin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sori mutta taloudelliset vaikutukset saattavat jäädä tässä kakkoseksi, isoin uhka on se että Venäjä hyökkää tännekin. Siinä ei ole taloudellisia tilanteella paljoa merkitystä jos kaikki rakennukset pyyhitään matalaksi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Sori mutta taloudelliset vaikutukset saattavat jäädä tässä kakkoseksi, isoin uhka on se että Venäjä hyökkää tännekin. Siinä ei ole taloudellisia tilanteella paljoa merkitystä jos kaikki rakennukset pyyhitään matalaksi.
Tämä toki on pääuhka, mutta ilman sitäkin taloudelliset vaikutukset ovat mittavat. Esimerkiksi Fortum ei pelannut Venäjä-kortin varaan tulevaisuuttaan, mutta joutui presidentin ja poliitikkojen painostuksen alla mukaan hankkeisiin, jotka olivat isoja virheitä. Niistä maksetaan, ja moni muukin Fortumin ohella.

Jotain hyvääkin. Poliitikkojen suhmurointi vähenee ja Suomessakin kuunnellaan asiantuntijoita Venäjän osalta. Viesti on selvä: Suomesta tulee uuden turvallisuusympäristön Venäjän puskurivaltio, jos emme liity NATO:n jäseneksi. Puskurivaltio tarkoittaa tässä taloudellisesti katsoen asemaa, jossa läntiset sijoitukset saavat korkeamman riskikertoimen ja jäävät toteutumatta. Baltian maat, Ruotsi ja Tanska ovat Suomea vahvempia, jos kilpailussa investoinnista lähtevät edes pieneltä takamatkalta.

Tilanne muuttuu sijoituksia tukevaksi, jos teemme oikeat päätökset turvallisuudesta. Sinänsä tässä ei uutta ole. Asiasta on puhuttu kauan, mutta Suomessa sitä ei ole kuunneltu. Jopa johtavat poliitikot ovat lausuneet viisaita sanoja. SDP:n ja Kokoomuksen sisällä on kuultu kovaakin kritiikkiä talouden tulevista ongelmista ilman NATO-jäsenyyttä mm. Ahtisaaren ja Stubbin toimesta, mutta se ei ole vaikuttanut Suomen Venäjään liittyviin päätöksiin. Sipilän hallituksen asettama asiantuntijaryhmä suositti strategisten sijoitusten lopettamista Venäjälle. Sipilän hallitus teki päinvastoin.

Nämä opiksi ja jäsenyys kuntoon, niin tilanne paranee paljon.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Sillä ei ole tässä tilanteessa merkitystä jos länsimaissa talous sakkaa ja elintaso heikkenee. Elämä jatkuu siitä huolimatta. Ukrainassa on kasvava määrä ihmisiä joiden osalta se ei enää jatku.

Joku tie täytyisi löytää jolla Venäjän sotatoimet saadaan loppumaan. En vain näe sellaista tietä näköpiirissä ellei putinia saada kammettua pois vallan kahvasta. Harhainen diktaattori on maalannut itsensä nurkkaan josta ei ole kunniakasta tietä ulos ja se saattaa johtaa mihin tahansa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös