Olis kyllä kutkuttavan jännittävää tietää onko Torenius myös vihjaissut kesätreeneissä että "tule tänne meille vaan, se mokke on koko ajan klesana, saat ainakin peliaikaa ja mistäpä sen tietää vaikka syöt sen muutenkin". Eikä siinä olisi edes mitään väärää, paitsi ehkä vahvat Demko-värilasit päässä, mutta joukkueen kannalta tuo ei olisi edes mitenkään kyseenalainen lehmänkauppa.
Tuo on ihan mahdollista, että Toreniukselta on tullut Lankiselle tarkempaa tietoa Demkon mystisestä terveystilanteesta ennen kautta ja Lankinen näki hyvän tilaisuuden päästä kokeilemaan ykkösvahtina. Tuohon muuten syömiseen ei tarvitse olla edes mitään Demko- tai Canucks-värilaseja, että tiedoistaisi sen, että maalivahtien ollessa terveinä Demkoa olisi ollut lähes mahdoton syrjäyttää.
Viime kaudella esimerkiksi puolueeton maalivahtiasiantuntija Kevin Woodley piti tähän samaan aikaan Demkoa ja Winnipegin Connor Hellebuyckia selvästi kahtena NHL:n parhaana maalivahtina. Ennen tätä kautta Demko oli kolmen viimeisen kauden aikana kahdesti mukana Vezina-keskusteluissa. Ainoastaan toissa kaudella (22-23) ei ollut, kun se meni loukkaantumisten vuoksi pieleen vielä enemmän kuin nämä kaksi muuta.
Demko oli viime kauden lisäksi sillä Boudreaun ensimmäisellä kaudella ylivoimaisesti suurin tekijä Vancouverin hienoon kevään loppuvetoon. Silloin GSAA-lukema oli Boudreaun tulon jälkeen "vasta" NHL:n kuudenneksi paras, mutta joidenkin maalivahtipelin asiantuntijoiden mukaan lukema olisi ollut suhteessa muihin parempikin mikäli puolustus olisi silloin selvinnyt edes keskiarvon mukaisesti (tuolla on vaarallisia maalipaikkoja ja Vaarallisia maalipaikkoja, jotka tilastoissa näkyvät samanlaisina, vaikka käytännössä eroa olisi paljonkin niiden suhteen).
Vaikka tässä kuinka haluaisi fanina ajatella, että joukkueelle tämä mahdollinen vaihtokauppa voisi olla toimiva molempien maalivahtien ollessa kunnossakin, ei Lankinen kuitenkaan terveen Demkon tasolle pääse oikein mitenkään. Silti hän voi olla riittävän hyvä ykköseksikin (ainakin Demkon aikoja tasaisemmassa peluutuksessa). Demkon terveyshuolien vuoksi Lankinen on heistä ainakin paljon luotettavampi vaihtoehto.
***
Kaksi vaikeaa vieraspeliä Vegasia ja Utahia vastaan takana ja molemmista tuli maalin tappio (tai Vegasia vastaan tuli kahdenkin maalin tappio Vegasin tehtyä viimeisen tyhjiin), vaikka kummassakin Vancouver oli johdossa. Tauolta palaaminen on ollut viime kauden tapaan vaikeaa ja se hyvä ennen taukoa ollut vire on taas kadonnut. Sekavasta pelistä kertoi mm. ne Vegasia vastaan otetut kaksi väärän vaihdon jäähyä samaan peliin.
Maalivahdit (Lankinen ja Silovs) antoivat joukkueelle mahdollisuuden voittoon näissä otteluissa, mutta tuo hyökkäyspeli on tällä hetkellä todella vaisua. Millerin kaupan tiesikin heikentävän hyökkäyspeliä paljon etenkin nyt lyhyellä tähtäimellä ja Hughesin puuttuminen on vienyt lisäksi paljon iskuvoimaa pois. Lisäksi olen ihmetellyt peluutuksellisia valintoja esimerkiksi ylivoimassa, kun Petterssonia, Boeseria ja Chytilia on peluutettu eri koostumuksissa.
Tuossa Utah-pelissä Petterssonilla oli hyvä paikka viedä joukkue johtoon läpiajosta, mutta hän laukoi kiekon kahdesta metristä metrin yli. Joukkueen ykkössentteri sukeltaa kyllä todella syvällä tällä hetkellä. Joulukuun ensimmäisen päivän jälkeen Petterssonilla on saman verran pisteitä 5v5 pelissä kuin esimerkiksi Zach Bogosianilla, Nick Seelerilla tai Carson Soucylla. Aika vaikea tietysti tuottaa mitään jos ei edes lauo. Tuon joulukuun ensimmäisen päivän jälkeen Bluegerilla, Sherwoodilla ja Myersilla on enemmän vetoja 5v5 pelissä kuin Petterssonilla.
Positiivista Utahia vastaan oli Silovsin hyvä peli. Hän on ollut farmissa nyt voittava maalivahti ja tuo paluu NHL:ään oli hyvä. Lankinen on selvä ykkösvahti tällä hetkellä, mutta noilla otteilla valmennusta ei varmaan pelota pistää Silovsia maalille jatkossa niin kauan kuin Demko on sivussa. DeBruskin herääminen taas maalintekoon on ollut myös positiivinen asia. Huonompi asia vain, että kahteen viime peliin hän on ollut ainoa Vancouverin maalintekijä.
Saa nähdä nyt sitten tuleeko siellä loppukaudesta enemmän pelaajamyyntejä. Vaikea on tuohon joukkueeseen uskoa tämän kauden osalta, vaikka ovatkin playoffeissa tällä hetkellä. Hughesin paluusta ei tiedetä ja ykkössentteri kun pelaa tuolla tasolla, niin mahdollisissa playoffeissa ei ole menestystä luvassa. Siellä pärjääminen vaatisi minimissään näiltä omilta kärkipelaajilta kykyjensä mukaista pelaamista, eikä sitä saada tällä hetkellä. Boeser, Suter ja Soucy ovat siellä nyt ainakin mahdollista kauppatavaraa.
***
Dave Hallin prospectilistat tulivat päätökseen.
1. Jonathan Lekkerimäki (RW, 5-11, 172, 1. kierros 2022)
We are back with our 2025 mid-season edition of our <a href="https://c...
canucksarmy.com
Draftin jälkeisellä kaudella loukkaantumisista kärsinyt hyökkääjä näytti viime kaudella isoja lupauksia SHL:ssä ja nuorten MM-kisoissa (kisojen arvokkain pelaaja). Tällä kaudella hyppy AHL:aan on ollut oikein hyvä ja kasassa on 18 maalia 30 pelistä (0,6 maalia pelissä), mikä on AHL:ssa yli 30 peliä pelanneista tulokkaista kolmanneksi paras maali/peli -lukema viimeisten 10 vuoden sisään (parempi kuin esimerkiksi Kyle Connorilla).
Oikein hyvä asia on ollut se, että Lekkerimäki on pystynyt monipuoleistamaan peliään hyvin ja tehnyt maaleja paljon muutakin kautta kuin kauempaa laukomalla. Hänellä on paljon osumia maalin läheltä, mikä kertoo hyvää kun mietitään hyppyä ylemmäksi. Kuitenkin loppujen lopuksi tuo hänen kova laukauksensa ja hyökkäyspään uhka tekee eroa hänen ja monen muun välillä.
Fyysisesti Lekkerimäki on vielä raakile, mutta hän on kasvanut tällä kaudella paljon esimerkiksi laitojen lähellä pelaamisessa. Häneltä on nyt vaikeampi saada kiekkoa pois kuin oli vielä kauden alussa ja tuokin kasvu kertoo hyvää jatkon suhteen. Hall näkee Lekkerimäen katoksi säännöllisen 30 maalin hyökkääjän ja ylivoiman aseen ja lattiaksi keskiketjujen hyökkääjän hyvillä hyökkäyspään lahjoilla. Tällä hetkellä tuo ensin mainittu tuntuu todennäköisemmältä pelin kehityksen kanssa, mutta ensi kaudella tuo nähdään varmaan paremmin.
2. Tom Willander (RD, 6-1, 191, 1. kierros 2023)
We are back with our 2025 mid-season edition of our CanucksArmy top 20...
canucksarmy.com
Willanderilta on nähty kaksi hyvää yliopistokautta (nyt on menossa toinen) varauksen jälkeen sekä kahdet hyvät nuorten MM-kisat. Hutsonin veljekset ovat syöneet hänen pisteitään yliopistossa (Willanderille ei ole tullut ykkösylivoiman paikkaa), mutta Willanderin vahvuudet pelaajana eivät ole koskaan olleetkaan niin vahvasti hyökkäyspäässä. Kyllä hän sielläkin osaa hyvin pelata (rannelaukaus on etenkin hyvä), mutta kokonaisuutena Willander on hyvin luisteleva ja kovaa vastustajia vastaan pelaava isojen minuuttien kahden suunnan puolustaja.
Willander on erittäin kamppailuhaluinen puolustaja, joka menestyy hyvin kiekkoa liikuttavana puolustajana. Hän on hyvän luistelun ja tuon kamppailuhalukkuuden kautta valmentajien luottopuolustaja mihin tahansa tilanteeseen tasakentin. Hänestä ei varmaan koskaan tule kasvamaan ykkösylivoiman puolustajaa, mutta mahdollinen kakkosylivoiman ja ykkösalivoiman puolustaja voi hyvinkin kasvaa. Itse pidän Willanderia lähes varmana NHL-tason puolustajana noiden ominaisuuksien kanssa, mutta taso siellä on vielä kysymysmerkki. Parhaassa tapauksessa hänestä kehittyy hyvä kakkos-kolmospuolustaja muutaman vuoden päästä.
Dave Hallin prospectilista on siis kokonaisuutena seuraava:
1. Jonathan Lekkerimäki RW
2. Tom Willander RD
3. Elias Pettersson LD
4. Kirill Kudryavtsev LD
5. Sawyer Mynio LD
6. Victor Mancini RD
7. Arshdeep Bains LW
8. Vilmer Alriksson LW
9. Riley Patterson RW
10. Anthony Romani RW
11. Ty Mueller C
12. Cole McWard RD
13. Nikita Tolopilo G
14. Danila Klimovich RW
15. Ty Young G
16. Aku Koskenvuo G
17. Josh Bloom LW
18. Parker Alcos RD
19. Jett Woo RD
20. Lucas Forsell RW
Eli kärjessä oikea laituri, jonka jälkeen viisi puolustajaa ennen ryhmää laitureita. Paras sentteriprospecti (kun Räty ei ollut listalla pelimäärien vuoksi) on vasta 11. sijalla. Maalivahtien organisaation kärkilupaus Silovs puuttuu myös kun pelimäärä Hallin listalla oli 25 NHL-peliä tai alle ja Silovsilla on nyt 27 peliä. Jos Räty ja Silovs olisivat olleet listalla, niin varmaankin tuossa Petterssonin jälkeen? Kuitenkin joukkueella alkaa olla nyt pakkiprospecteja, joista voi alkaa odotella pelaajia ylös.
Sentteripuoli on sitten todella tyhjänä tällä hetkellä. Ei voi kuin toivoa, että Pettersson ja Chytil kykenisivät nostamaan molemmat tasoaan tulevaisuudessa. Silloin joukkueella olisi mahdollisesti kahden kärkiketjun sentterit jo NHL:ssä mukana pidemmäksi aikaa tulevaisuuteen. Ensi kesän draftista toivoisin sentteriä ykköskierrokselta, mikäli siellä sopivaa sellaista olisi tarjolla omalla vuorolla.