Oma eilispäivä meni muissa hommissa, joten en ehtinyt tänne kirjoitella tuosta mitään. Laitetaan nyt kuitenkin vielä näin myöhässä.
JIM BENNINGIN JA JOHN WEISBRODIN AIKAKAUSI ON LOPULTA OHI!!!
Eilen saatiin kuulla paras Canucksia koskeva uutinen tällä vuosituhannella. Uskoin Benningin olleen tiukassa omistajien talutushihnassa ja että häntä ei tuolta pallilta saataisi koskaan pois, mutta hieno nähdä että omistusportaallakin oli sentään jossain raja. Ihmeen pitkään kyllä katsoivat tuota sirkusta, jossa kahdeksan kauden aikana neljä viidestä kaupasta hävittiin, vapaat agentit menivät lähes järjestäen pieleen (osa todella pahasti) ja puolustuksen rakentamisessa oli järkyttäviä puutteita.
Benningin aikakausi joukkueen peräsimessä tullaan muistamaan surkeana ajanjaksona isossa kuvassa. Kuplan playoffit jäävät muistoon parhaana hetkenä, mutta muuten Canucks oli Benningin aikana koko NHL:n kuudenneksi heikoin joukkue (takana tankkausjoukkueet Buffalo, Arizona, Detroit, New Jersey ja Ottawa). Toki hänkin jotain hyvää sentään teki. Tai sanotaanko, että teki koska ei osannut kasata joukkuetta, vaikka yritystä tuohon kyllä oli.
Benningin aikakauden parhaina liikkeinä voi hyvin pitää noiden nuorten saamista. Petterssonin, Hughesin, Boeserin, Demkon, Podkolzinin ja Höglanderin varaan voi seuraava manageri alkaa jo rakentaa. Horvat ja Miller ovat hieman kokeneempia, mutta kummallakin kuvittelisin olevan terveinä pysyessä vähintään viisi hyvää kautta vielä edessä (Horvatilla enemmänkin). Prospectipooli siellä on nyt lähes tyhjillään, mutta kun on paljon hyviä nuoria pelaajia jo mukana, tuo prospectiosasto on mahdollista saada kyllä kuntoon vielä lähikausien aikana.
Seuraavalle managerille jää näin kyllä parempi kenttä työskennellä nyt kuin Benningin tultua taloon Gillisin jälkeen, jolloin ylhäällä oli lähinnä uransa lopussa olleita veteraaneja ja tuolloinkin prospectipuuli kumisi lähes tyhjyyttään. Toki siellä on nytkin muutamia ongelmasopimuksia ja tuon puolustuksen rakentamisessa ottaa ehkä onnistuessakin pari kautta aikaa. Suurella mielenkiinnolla pitää nyt sitten seurata kuka on Benningin työn jatkaja. Itse kuvittelisin, että tuossa mennään lyhyellä sopimuksella ja odotetaan "spesial assistenteina" parhaillaan toimivien Sedinien aikakautta.
GREEN + BAUMGARTNER < - > BRUCE BOUDREAU + SCOTT WALKER
Samalla kun iso luuta lakaisi seuran toimistolla, luutamies kävi pyyhkimässä myös penkin takana. Travis Greenin potkuja osattiin odottaa jo aikaisemminkin ja kyllä viimeistään nyt tämä kausi näytti, että eväät oli syöty. Canucks oli neljän viimeisen kauden aikana tasakentin koko NHL:n toiseksi eniten maalipaikkoja omaan päähän päästänyt joukkue ja joukkueen "odotettujen päästettyjen maalien määrä" (xGA) oli koko NHL:n viidenneksi huonoin.
Osa tuosta menee tietysti myös materiaalin piikkiin, mutta tuo on jo niin pitkä aika surkeaa omaan päähän pelaamista, että harvat joukkueet olisivat katselleet. Esimerkiksi Flames ehti tässä välissä vaihtaa valmentajaa kolme kertaa. Luulin Benningilla olleen Greenin kanssa jo jonkun saunasopimuksen siitä, että ihan sama miten paljon joukkue vuotaa, valmentaja pysyy. Nyt kun omistajilla ei tuota sopimusta ilmeisesti kuitenkaan ollut Benningin kanssa, Benningin potkut tiesivät myös Greenin lähtöä. Green saattaa olla kuitenkin vielä tulevaisuudessa jonkun toisen joukkueen valmentaja ja jonkun "totuuden" mukaan valmentaja on valmis vasta saatuaan potkut, mutta Canucksiin Green ei pystynyt tuomaan enää mitään.
Tilalle tulivat kokenut Bruce Boudreau ja entinen Canucksin pelaaja ja sittemmin valmennusuraa tehnyt Scott Walker. Kaksikko toimi yhdessä Kanadan peräsimessä Spengler Cupissa, joten en tiedä sitten oliko tuolla merkitystä heidän tälle yhteiselle pestille. Boudreau ei ole valmentanut NHL:ssä pariin kauteen, mutta veri veti kovasti 66 vuotiasta valmentajaa penkin taakse. Boudreaun ura on ollut sen verran mittava, että tuolle matkalle mahtuu jo hyviä ja heikompia aikoja, mutta isommassa kuvassa hänet tunnetaan uralta yleisesti hyvänä runkosarjavalmentajana.
Maksumuurin takaa Michael Russon artikkelista pari asiaa poimittavaksi:
"Bruce is happy to be back,” his wife Crystal Boudreau said, “doing what he was born to do.”
theathletic.com
- In 2007-08, Boudreau took over the Washington Capitals around Thanksgiving.
The Capitals were 6-14-1. They finished 43-31-8 and won the Southeast Division.
***
- Boudreau tries to get the best out of offensive players. He’s going to ride the big guns and doesn’t come with all those veteran dynamics he faced in Minnesota when
Mikko Koivu,
Zach Parise and
Ryan Suter ran the show
In Washington,
Alex Ovechkin and
Nicklas Backstrom performed for him. It happened again in Anaheim with
Ryan Getzlaf and
Corey Perry.
And in Minnesota, we saw
Eric Staal become a 40-goal scorer again,
Nino Niederreiter become a perennial 20-goal guy and players like
Mikael Granlund and
Jason Zucker thrived under him from an offensive standpoint. Granlund had 69- and 67-point seasons, Zucker a 33-goal season
***
Boudreau, simply, is one of the greatest, at least, regular-season coaches in NHL history. Among coaches with more than 350 games, Boudreau’s points percentage of .635 is third best in NHL history behind Scotty Bowman and Jon Cooper.
***
Minulla on kyllä uskoa siihen, että Boudreau saa joukkueen peliin ryhtiä. Jos ei saa, rosterissa on paljon suurempia ongelmia mitä olin ajatellutkaan. Ihan toinen asia onkin sitten (hypoteettisesti) se, kuinka hyödyllistä on nouseminen tuolta mahdolliselta bottom5-sijalta vaikka jonnekin 12. sijalle. Toki joukkueen rakentamista ei voi pelkästään korkeiden vuorojen varaankaan laskea ja myöhemmiltä vuoroilta on mahdollista saada parempi varaus kuin aikaisemmilta (esimerkiksi McAvoy <-> Juolevi), mutta prosentit tuohon heikkenevät ja olisin itse toivonut tältä kaudelta yhtä korkeaa varausta sekä tehnyt tämän muutoksen vasta ensi kesänä. Minulla kun ei löydy luottoa, että joukkue pääsisi playoffeihin tästä valmentajan vaihdosta huolimatta.
Lyhytjänteisesti katsottuna (asia mitä tässä on viimeiset kahdeksan kautta Benningin aikana jo ehditty harrastamaan ihan riittävästi) tämä kyllä luultavasti parantaa nyt tuotetta jäällä. Mahdollisesti Canucksista tulee jännityksellä seurattava ja ison vancouveriaismassan puolesta aidosti välitettävä joukkue jo tällä kaudella. Ensi kausi tulee olemaan kuitenkin taas oma tarinansa ja kuten tässä on moneen kertaan nähty, tämän kauden lopun otteilla ei ole merkitystä siihen. Pitää siis sanoa, että vaikka nämä Greenin potkut täysin aiheesta tulivatkin ja nyt tämän kauden menestykseen tällä tulee olemaan luultavasti vaikutusta, isommassa kuvassa en tätä valmentajan vaihtoa näe nyt tässä vaiheessa pelkästään hyvänä asiana. Ymmärrän sen kyllä täysin.
***
Walkin kirjoitti:
Jos sieltä tulee Bergevin, niin ojasta allikkoon? Ei tuo Bergevin ainakaan minua ole koskaan vakuuttanut eikä ihan hirveän paljon muitakaan...
Benningilla oli myös viime kaudella NHL:n eniten ykkösääniä vuoden manageriksi?
Bergevin jakaa mielipiteitä ja totta varmaan on, että suuren massan silmissä hän ei ole tällä hetkellä vakuuttava tämän kauden jälkeen, mutta on hän silti paljon Benningin edellä. Hän on tehnyt myös huonoja treidejä, mutta on siellä paljon sellaisia hyviäkin, joita Benningilta ei puolestaan löydy. Vai olisiko Benning vaihtanut joukkueen rakennusvaiheessa ja katse tulevaisuudessa nykyisen ykkössentterin Nick Suzukin ja Tomas Tatarin Paciorettyyn, Joel Armian ja neloskierroksen varauksen Simon Bourqueen, Josh Andersonin (kiertotietä) Alex Galchenyukiin, Philip Danaultin ja kakkoskierroksen varaukseen (Alexander Romanov) Tomas Fleishmanniin ja Dale Weiseen tai Zack Kassianin ja vitoskierroksen varauksen Brandon Prustiin?
Benningin kirkkaimmaksi hetkeksi seitsemän vuoden ajalta jää melkein Tyler Motten (ja Jussi Jokisen) hommaaminen Vanekiin. Toki myös JT Millerin hankkiminen oli hyvä, mutta maksunakin oli ykköskierros tilanteessa, jossa joukkue olisi saattanut hyvin olla lotterysijoilla. Tuo yksi Motte seitsemään vuoteen on siis melkeinpä se paras näyttö Benningin kauppaosaamisesta samalla kun esimerkiksi Vrbatasta ja Hamhuisista ei saatu mitään vaikka aivan varmasti kummallekin olisi ollut markkinat.
Bergevin on lisäksi tehnyt huonoja sopimuksia Montrealissa, mutta ei jää kyllä tuossakaan jälkeen Benningista ja on siellä mukana hyviäkin (joita Benningilta ei oikeastaan löydy). Päinvastoin ehkä koko Vancouverin seurahistorian surkeimpiin sopimuksiin lukeutuu mm Loui Erikssonin sopimus. Lisäksi Tyler Myers, Jay Beagle, Antoine Roussel ja tuo OEL:n sopimuksen ottaminen sisään kertovat tasosta. Noiden kahden managerin tiet ristesivät tietyllä tavalla muuten toissa kesänä. Benning käytti Jake Virtaseen taaloja, joilla olisi voinut pitää myös Toffolin, jonka Bergevin hommasi.
No katsotaan nyt kuka sieltä tulee ylipäänsä sisään. Omissa toiveissani on tosiaan tuon jääminen vain lyhytaikaiseksi manageriksi (pari kautta), jonka jälkeen haluaisin nähdä ruotsalaiskaksoset siellä päättämässä. Toki tällä hetkellä heillä ei ole vielä minkäänlaista näyttöä osaamisesta ja vasta harjoittelevat tuota hommaa, mutta tuolle pallille heillä on kai tavoitteena vielä joskus päästä kun tulivat seuran johtoportaaseen.